Dodaj do ulubionych

ruda i piegowata

06.04.14, 22:30
nie podobaja mi się sie te zdjęcia, wydaja mi się do bolu kiczowate - i idiotyczne. Ale dziewczyny mnie zachwyciły, zawsze chcialam tak wygladać: ruda i piegowata (jeszcze zielonooka i dlugonoga, no ale nie przesadzajmy z tymi wymaganiami).
Niestety rudym dzieciom wciąz sie dokucza - pytalam o to ostatnio moich uczniow, nikt nie mial watpliwości. Moze to zazdrość?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: ruda i piegowata 06.04.14, 22:38
      Też chciałabym mieć burzę rudych włosów. I piegi.smile

Aha ..i nie zauważyłam, żeby ktoś w młodym pokoleniu miał z tym problem ( w pokoleniu moich rodziców było to chyba częste)
      • menodo Re: ruda i piegowata 06.04.14, 23:13
        > Aha ..i nie zauważyłam, żeby ktoś w młodym pokoleniu miał z tym problem ( w pok
        > oleniu moich rodziców było to chyba częste)"

Potwierdzam. Moja niezwykle "upiegowiona" córka nigdy nie miała z tym problemów - powiedziałabym nawet, że wręcz przeciwniesmile
        Ale problem chyba istnieje. Pamiętam, że kiedyś na jakimś spotkaniu rodzinnym podeszła do córki jakaś dalsza ciocia i powiedziała: śliczna jesteś, ale na te piegi rób sobie okłady z plasterków ogórka...
        • joa66 Re: ruda i piegowata 06.04.14, 23:20
          Ja za to pamiętam historię sprzed lat: zadzwoniła do mnie mama koleżanki z prośbą o wpłynięcie na nią (prośba głupia, ale to inny problem) . Otoż pani nie podobał się narzeczony córki i zaczęła mi wyliczac jego wady: nic nie ma, nie skończył studiów, jego rodzice rozwiedzeni a na doadatek (tutaj głos pani się załamał i uszłyszałam szloch)...jest rudy. big_grin
          • menodo Re: ruda i piegowata 06.04.14, 23:33
            Nie, no jasne - każdy inny kolor włosów, a nawet ich brak - zmieniałby postać rzeczy big_grin
    • vilez Re: ruda i piegowata 06.04.14, 22:44
      Ta w zielonej sukience zwłaszcza smile Mój młodszy syn uwielbia rudych ludzi.
      • bi_scotti Re: ruda i piegowata 06.04.14, 23:02
        Mialam ruda i piegowata tesciowa (jej 2 siostry byly jeszcze bardziej ogniste niz ona i jedna z tych siostr chyba w III klasie szkoly podstawowej ogolila sie do skory, bo tak jej dokuczano we wsi/w szkole ale to bylo milion lat temu na glebokiej wsi Polski B/C) wiec mam tez dwoje rudych dzieci tyle, ze z szarymi oczami i duzo mniejsza iloscia piegow na twarzy niz ich babcia, maja za to bardzo piegowata skore na reszcie cial smile Moje dzieci sa w ogole jakby "mniej" rude, mniej ogniste niz ich babka. Trzecie dziecko ma polsko-szaro-buro-ponury (udajacy we wczesnym dziecinstwie blond) kolor wlosow po mojej stronie rodziny wink
        Najpiekniejsza ruda kobiete jaka znam to moja znajoma o imieniu September - wyglada dokladnie tak jak sie nazywa smile
        https://media.twnmm.com/storage/13016104/15
        • karola1008 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 14:58
          bi_scotti napisała:
          > Najpiekniejsza ruda kobiete jaka znam to moja znajoma o imieniu September - wyg
          > lada dokladnie tak jak sie nazywa smile
          > https://media.twnmm.com/storage/13016104/15
          Musi być przepiękna smile. I jeszcze to imię... Cudowne.
        • nangaparbat3 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 19:03
          > Mialam ruda i piegowata tesciowa (jej 2 siostry byly jeszcze bardziej ogniste

Wyszłaś za Weasleya???

> wiec mam tez dwoje rudych dzieci

Mój dziadek miał rudego brata , mąż rudą siostrę, mialam nadzieję na rude dziecko - nie wyszło.
    • paul_ina Re: ruda i piegowata 06.04.14, 23:24
      Ja wiem? Ja zawsze wolałam być długonogąszczupłądługowłosąniebieskookąblondynką. Aczkolwiek sentyment do rudych mam, to efekt po lekturze Ani z Zielonego Wzgórza.
    • mary_lu Re: ruda i piegowata 06.04.14, 23:32
      Przy pieknej rudej inne kobiety moga się tylko spakować i iść do domu, nawet nie musi być piegowata big_grin

Od J. Chastain ostatnio nie mogę oczu oderwać, wściekła jestem jak okazuje się, że ją do roli przefarbowali na blond albo czarno, dla mnie musi być ruda:

https://www.gotceleb.com/wp-content/uploads/celebrities/jessica-chastain/19th-annual-screen-actors-guild-awards-in-los-angeles/Jessica-Chastain---2013-Screen-Actors-Guild-Awards--22.jpg

• aandzia43 Re: ruda i piegowata 06.04.14, 23:32
      Mnie się podoba to połączenie prerafaelickości z XIX-wieczną pocztówką. Milusie jest.
      Rudość i piegowatość chudych, wiotkich dziewic o subtelnych rysach twarzy jest ok. Gorzej jak ruda i piegowata jest grubawa dziewoja o mocno nieklasycznej buzi. Mam wrażenie, że w ogóle ryżo-czerwona kolorystyka uwydatnia i obnaża zarówno to co ładne, jak i to, co brzydkie. Trudno się maskować rudym będąc wink Szaremu i czarnemu łatwiej. Poza tym na blado-różowej skórze widać każdą skazę, każdą nierówność, zadrapanie i krostkę. No i taka skóra starzeje się szybko. Wrażliwa jest i cienka.
      Ale coś w czerwoności byc musi, skoro tyle kobiet, młodych i starych farbuje się na różne jej odcienie. Ok koniaku po burgund poprzez rudą wiewiórkę i czerwone wino smile

• paul_ina Re: ruda i piegowata 06.04.14, 23:34
        Mądrze prawi, polać tej pani.
      • mary_lu Re: ruda i piegowata 06.04.14, 23:57
        Na mojej ulicy mieszkały trzy dziewczyny, siostry, wszystkie grube, rozmiar 46+++. Z sylwetki, rysów twarzy, sposobu ubierania, grubości włosów, identyczne. Dwie rude, jedna blondynka. Te rude były piękne, nawet dresiki w BMW gustujące w chudych blond solarkach zawsze zwalniały przy tych rudzielcach, ich blond siostra była po prostu zwykłą grubą blondyną. Biała świetlista skóra, piegi, zielone oczy, niesamowity kolor włosów zmieniały wszystko.

Tuż przed wyprowadzką z mojej dzielnicy dwie rude przefarbowały się na czarno. Wyglądały tragicznie. Ciekawa jestem, jak wyglądają teraz, jak są po trzydziestce.
        • aandzia43 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 13:18
          Biała, swietlista cera, zielone, nie maleńkie oczy, niezłe rysy twarzy - wcale się nie dziwię, że się chłopaki oglądały big_grin
          A to, co sobie kobiey robią farbując włosy na kompletnie nei pasujące im kolory, to o pomstę do neiba woła. Żal serce ściska.
          • triss_merigold6 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 13:21
            Tia, zwłaszcza jak naturalne brunetki farbują się na blond, najczęściej tracą całą urodę.
            • aandzia43 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 13:27
              Dodajmy jeszcze: niewłaściwy blond. Bo nawet ten blond (jak się już przy nim laska uprze) można dobrać tak, żeby było nieźle.
              • triss_merigold6 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 13:32
                Możliwe, ale to co widziałam u dziewczyn w realu to były dramaty. W drugą stronę też, niewiele blondynek wygląda super w b. ciemnych włosach, zwłaszcza kruczoczarnych.
            • morgen_stern Re: ruda i piegowata 07.04.14, 13:35
              Dokładnie, mam koleżankę naturalną brunetkę, taką bardzo ciemną i ona uparcie farbuje się ostatnio na blond. Nie pasuje jej to kompletnie, próbowałam coś tam delikatnie zasugerować, ale się uparła i już. Twierdzi, że ją to odmładza, otóż nie, źle dobrany kolor włosów nie odmładza, nawet jeśli to blond.
              • triss_merigold6 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 13:41
                IMO blond gasi urodę brunetki, nie znajduję lepszego określenia. Z wyrazistej kobiety staje się nijaka. Widziałam jak koleżanka sobie przefarbowała przepiękne długie ciemne włosy z rdzawymi połyskami na żółtawy blond i zrobiła sobie krzywdę.
                • morgen_stern Re: ruda i piegowata 07.04.14, 13:42
                  Ja jestem tylko szatynką, a w blondzie wyglądam jak wyprana w wybielaczu, twarz całkowicie traci wyraz.
                  • nolus Re: ruda i piegowata 08.04.14, 14:47
                    Macie rację.Blond zostawmy jasnookim naturalnym blondynkom o jasnej skórze,bo w zasadzie tylko naturalnie te elementy ze sobą współgrają. 95% szatynek i brunetek wygląda po prostu ŹLE po blond metamorfozie. Wiekszość przykładów z naszego podwórka również tego dowodzi:

https://fleszstyle.pl/work/privateimages/formats/F/44695.jpg
                    https://fleszstyle.pl/work/privateimages/formats/NEWS_MAIN/51700.jpg

Mdłe twarze, do pomylenia jedna z drugą.

A najbardziej jaskrawy przypadek totalnego niedopasowania koloru do typu urody widzę tutaj:
                    www.chicintuition.com/wp-content/uploads/2009/08/kim-kardashian-blonde.jpg
          • nangaparbat3 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 18:56
            Farbowalam (chną) przez 20 lat - myślano, że to moje prawdziwe (ale oczy mam do połowy zielone).
        • andaba Re: ruda i piegowata 07.04.14, 18:34
          > Tuż przed wyprowadzką z mojej dzielnicy dwie rude przefarbowały się na czarno.
          > Wyglądały tragicznie.

Wypisz wymaluj jak moja koleżanka z liceum - ruda, piegowata o jasnej cerze i szarych oczach, ale kolor włosów miała przepiękny, nie pomarańczowy, nie żółtawy, tylko taki cudny.
          I też się przefarbowała na czarno, wyglądała paskudnie. Gdyby chociaż na blond, na brąz, może efekt nie byłby taki okropny. Ale koloru i tak żal...
          • aquella Re: ruda i piegowata 08.04.14, 21:16
            miedziany - też mi się najbardziej podoba i jest najrzadziej spotykany, do tego wszyscy posiadacze takiego naturalnego koloru mają gęste i połyskujące włosy
    • kkalipso Re: ruda i piegowata 06.04.14, 23:35
      To najmodniejszy kolor w tym sezonie .
    • poecia1 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 00:00
      Zarówno dziewczyny jak i zdjęcia prześliczne.
    • ichi51e Re: ruda i piegowata 07.04.14, 07:43
      Moj sasiad mial coreczke ktora miala niesamowity kolor wlosow - burgund wpadajacy w czerwien. W zyciu nie widzialam u nikogo takich wlosow juz potem - dzieciak mial z 3 lata i burze lokow w kolorze wina. Az ludzie stawali na ulicy. Ciekawe czy jej sie kolor potem zmienil...
      • aandzia43 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 13:15
        Naturalny burgund, powiadasz? Ghhrrrr.... No to mi się z zazdrości twarz na burgund zrobiła wink
        • ichi51e Re: ruda i piegowata 07.04.14, 17:55
          Ten kolor byl nieziemski - pamietam ze jak ja pierwszy raz zobaczylam pomyslam - niemozliwe i mialam podejrzenia ze farbuja. Ale matka moja pamietaja ze dzieciak taki byl od poczatku niemal.
      • killa_bunnies Re: ruda i piegowata 07.04.14, 13:45
        Miałam taką koleżankę w podstawówce - piękne, gęste, falowane i burgundowe włosy. Mmmm wink
    • lilly_about Re: ruda i piegowata 07.04.14, 07:46
      Piękne te rudości!
      • kosmitka06 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 09:10
        Moje dziecko ma rude włosy. Obecnie sięgają jej do tyłka... długie, gęste. Jak do tej pory (odpukać!) nikt jej nigdy nie dokuczał, czasami słyszymy pozytywne komentarze od dorosłych że ma piękne włosy, ost. przyniosła również taką wiadomość ze szkoły że jej koleżanki zazdroszczą jej włosów (ma 8 lat).
        • marzeka1 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 17:50
          Piękne zdjęcia i dziewczyny- mnie tam zawsze rude się podobały, ba- mnie się także podobają rudzi faceci. Jest taki męski model- rudy facet z długimi włosami, wygląda cudnie.
    • misterni Re: ruda i piegowata 07.04.14, 18:07
      Uwielbiam rudzielców - i kobiety, i mężczyzn smile.
    • kawka74 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 18:28
      > nie podobaja mi się sie te zdjęcia,

Te zdjęcia akurat mi nie leżą, magii w nich za grosz (może jedno zdjęcie, to z wężem, się obroni). GW chyba postawiło na promowanie rosyjskich fotografów, ale tutaj akurat nie ma czym się za bardzo zachwycać.

>awsze chcialam tak wygladać: ruda i piegowata

Uważaj, czego sobie życzysz - rudy może być piękny, ale może być też paskudny. Jak rudowłosa piękność jest podwójnie piękna, tak rude brzydactwo szczególnie rzuca się w oczy.

> Niestety rudym dzieciom wciąz sie dokucza

Naprawdę?
      • nangaparbat3 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 18:59
        Naprawdę - pytałam uczniow (22 marca 2014 - grupa 16 osób), nie mieli cienia watpliwości, ze tak. Tez sie zdziwiłam.
        • kawka74 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 19:11
          Czekaj, ale o co ich pytałaś, o to, co im się wydaje, czy o to, co widzieli? Byli świadkami dokuczania rudym czy żyją w przekonaniu, że rudym się dokucza?
          • nangaparbat3 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 22:04
            Byli świadkami, plus jedna osoba z wypowiadających się ruda, czyli doświadczyła na sobie.
            • triss_merigold6 Re: ruda i piegowata 07.04.14, 22:13
              Ale dokuczano jej centralnie z powodu rudości, czy z innych, a cechę wyglądu wytknięto przy okazji?
              • nangaparbat3 Re: ruda i piegowata 08.04.14, 16:13
                Jakie byś postawiła tej osobie pytanie, zeby sie tego dowiedzieć?
      • misterni Re: ruda i piegowata 07.04.14, 22:57
        kawka74 napisała:

Naprawdę?

Akurat to prawda. W klasie mojej córki jest rudy chłopiec, niestety większa część klasy mu dokucza z tego powodu.
    • turzyca Re: ruda i piegowata 07.04.14, 21:30
      > Niestety rudym dzieciom wciąz sie dokucza - pytalam o to ostatnio moich uczniow
      > , nikt nie mial watpliwości. Moze to zazdrość?

Ja mam taka teorie, ze dokucza sie praktycznie kazdemu, szukajac punktu zaczepki. Jak sie trafi w bolesne miejsce, to sie wierci. U rudych czy okularnikow czuly punkt jest dobrze widoczny, nie trzeba zgadywac, co moze ich bolec.
      • nangaparbat3 Re: ruda i piegowata 08.04.14, 16:15
        bardzo mozliwe, ze to jest dokladnie tak sad
    • poppy_pi Re: ruda i piegowata 08.04.14, 10:23
      Ja jestem ruda i piegowata. Teraz siebie lubię ale jako dziecko często doświadczałam przykrości z tego powodu.
      • yvona73pol Re: ruda i piegowata 08.04.14, 14:10
        Tez lubie rudzielcow. Taka Julianne Moore, mmm...
        Piegi tez lubie, kiedys mialam troche, teraz przyblakly.

Tez widzialam kiedys dziecko z takim niesamowitym burgundem na glowie i tez widac bylo, ze naturalne (fachowym okiem mozna dostrzec wink ) nie moglam sie napatrzec.
        • shan_sa Re: ruda i piegowata 08.04.14, 14:29
          bardzo mi się podobają rude włosy u kobiet, ale mocno obsiana twarz piegami nie podoba mi się. natomiast mężczyźni rudzi zupełnie mi się nie podobają
      • nangaparbat3 Re: ruda i piegowata 08.04.14, 16:17
        Kiedys widziałam w kawiarni panią, miała proste rude wlosy, niebieska sukienkę bez rękawow, i obsypane piegami ramiona - wydawala mi sie najpiekniejszą kobietą na świecie, mialam jakieś 12-14 lat i do dzisiaj pamietam, a to bylo za wczesnego Gierka.
    • best_bej Re: ruda i piegowata 08.04.14, 14:33
      Heh mój chlop jest rudy, ostatnio jakaś baba wyleciała z jęzorem do niego i podsumowując pretensję dodała że nie dość że cham to jeszcze rudysmile
      • nangaparbat3 Re: ruda i piegowata 08.04.14, 16:17
        big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka