Dodaj do ulubionych

Książka dla młodej dziewczyny, polecicie?

14.04.14, 12:38
Potrzebuję namiar na książkę, którą muszę i bardzo chcę sprezentować młodej osobie.Dziewczyna, 19 lat. Ambitna, oczytana, inteligentna. Spotkała ją pewna porażka w bardzo dla niej ważnej sprawie co kompletnie skopało jej poczucie własnej wartości, musi być to coś, co ją podniesie na duchu, coś o wyborach życiowych, o poszukiwaniu swojej drogi, o marzeniach, samozaparciu... wiecie no. Polećcie proszę jakiś tytuł, ja miałam kilka typów ale wszystko już czytała i/lub ma...
Obserwuj wątek
    • bri Re: Książka dla młodej dziewczyny, polecicie? 14.04.14, 13:07
      "Biegnąca z wilkami" Clarissa Pinkola Estes
      • mood_indigo Biegnąca... 14.04.14, 14:20
        A to jest do przemyślenia, dzięki!
      • annitka30 Re: Książka dla młodej dziewczyny, polecicie? 14.04.14, 19:38
        nie no, ja trzydziestoparolatka przez to nie przebrnęłam. dla mnie bełkot. pani dobiera sobie bajki i zmienia w nich elementy, tak by jej to do tezy pasowało. byłabym ostrożna z tą lekturą
    • 1matka-polka Re: Książka dla młodej dziewczyny, polecicie? 14.04.14, 13:52
      Może coś Vonneguta, to jej pomoże się zdystansować.
    • afro.ninja Re: Książka dla młodej dziewczyny, polecicie? 14.04.14, 13:55
      Moze Tajemnica Abigeil?
    • bri Re: Książka dla młodej dziewczyny, polecicie? 14.04.14, 14:07
      A, polecam jeszcze biografię Jane Fondy. Też jest dużo o okresie młodości z perspektywy dojrzałej kobiety z komentarzem, czego żałuje, czego nie, co chciałaby zmienić. Myślę, że to może być pouczająca lektura dla młodej dziewczyny.
      • bri Re: Książka dla młodej dziewczyny, polecicie? 14.04.14, 14:09
        Chodzi mi oczywiście o jej autobiografię: Jane Fonda "Moje życie".
        • mood_indigo Jane Fonda 14.04.14, 14:19
          Dzięki, to mogłoby być to, tylko, kurka, nigdzie nie ma nowej...
          • bri Re: Jane Fonda 14.04.14, 14:42
            Na allegro jest.
            • bri Re: Jane Fonda 14.04.14, 14:45
              A, doczytałam, że chodzi Ci o nowy egzemplarz, a tam faktycznie pewnie same używane. Czy to ma znaczenie?
              • mood_indigo Re: Jane Fonda 14.04.14, 14:55
                Sama nie wiem, używaną, ważną książkę mogłabym podarować swoją, kupić używaną jakoś tak głupio...?
                • bri Re: Jane Fonda 14.04.14, 15:02
                  Poszukaj po prostu egzemplarza w dobrym stanie.
    • mdro Re: Książka dla młodej dziewczyny, polecicie? 14.04.14, 14:17
      Dziennik Bridget Jones wink.
    • mary_lu Re: Książka dla młodej dziewczyny, polecicie? 14.04.14, 15:02
      Na smutki to mam dwie żelazne pozycje, bez doła też je czytam minimum raz do roku:

Pożegnanie z Afryką

Przeminęło z wiatrem

Uwielbiam też serię o mmie Ramotswe, pierwsza część to Kobieca agencja detektywistyczna nr 1

Wszystko co bardziej aktualne lub bliższe geograficznie na doła mi nie pasuje wink
    • lunauta Re: Książka dla młodej dziewczyny, polecicie? 14.04.14, 15:10
      7 razy dziś - Lauren Oliver. Optymistyczną trudno ją nazwać ale jest dużo o wyborach i decyzjach. I w pewien dziwny sposób przynosi pociechę.
    • marychna31 może coś polskiego? 14.04.14, 15:37

Z opisu to wydaje mi się, że "herbata z jaśminem" Agnieszki Gil byłaby idealna.
    • asia_i_p Re: Książka dla młodej dziewczyny, polecicie? 14.04.14, 15:40
      Donny Tartt "Tajemną historię", chociaż to rodzaj wrednej pociechy "Być może nawaliłam, ale przynajmniej . . .".
      Albo dla czystego eskapizmu Agata Christie.
    • rosapulchra-0 Re: Książka dla młodej dziewczyny, polecicie? 14.04.14, 16:28
      lubimyczytac.pl/ksiazka/48631/sloneczniki
    • misterni Re: Książka dla młodej dziewczyny, polecicie? 14.04.14, 19:36
      Z polskiej literatury "Herbata z Jaśminem" Agnieszki Gil
      • raczek47 Re: Książka dla młodej dziewczyny, polecicie? 14.04.14, 21:08
        "Kolor jej serca" Barbary Mutch,nowość w empiku, zdecydowanie dla ambitnych, nie jakies tanie romansidło ani bzdury o wampirach, tylko o trudnym życiu i trudnych wyborach młodej czarnoskórej dziewczyny w RPA w czasach aparthaidu. Ksiażka niesztampowa, chwyta za serce, jestem pod wrażeniem(a jestem wybredna w kwestii literatury), do tego strona estetyczna-piękny, subtelny, staranny przekład, b.ładna okładka, całość naprawdę godna polecenia.
    • mood_indigo Dzięki! 15.04.14, 14:57
      Ok, na pewno coś wybiorę, dziękuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka