Dodaj do ulubionych

Rasizm w Polsce

05.05.14, 14:49
Ma się dobrze?
Jakie są Wasze obserwacje.
Bo byłam ostatnio świadkiem dwóch sytuacji (obie w węższym gronie wśród tzw. ludzi na poziomie), gdzie bez skrępowania wygłaszano rasistowskie przekonania. Tak między wierszami, nie w formie jakiejś deklaracji. Nikogo poza mną to nie oburzyło. Niektórzy nawet chętnie poparli te wypowiedzi.
Dla mnie to wstrętne.
Często się z czymś takim spotykacie?
Ja wcześniej rzadko. Miałam szczęście? Czy teraz mam pecha na takie trafiać?
I jeszcze... Jeden obrzydliwy komentarz dotyczył Arabów, drugi Romów.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 14:56
      Nie, ale ja mieszkam w Krakowie, podobno to poważniejszy problem w Białymstoku.
      Tutaj nikt się nie dziwi nikomu o innym kolorze skóry, w okolicy znam co najmniej dwie rodziny azjatyckie plus azjatyckiego studenta. Nikt nie zwraca na nich uwagi.
      W okolicy chyba też mieszka ciemnoskóry, kilka razy go widziałam i dziewczyna również ciemnoskóra. Jak chodziłam na siłownię to ją regularnie widywałam, potem rzadziej bo przestałam chodzić.
      Natomiast Białystok to dzikusy sad
      • attiya Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:02
        nie wiedziałam, że jestem dzikusem, bo kilku idiotów wyraziło publicznie swoje skrajne opinie
        i jakoś nie przypominam sobie aby ktoś w Białym palił tęczę albo kostką brukową rzucał w innych podczas różnych manifestacji
        o rzucaniu jajkami w tęczę oraz o egzorcyzmach na Krakowskich Przedmieściu nie wspomnę
        • gazeta_mi_placi Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:04
          A Czeczeni i fajczenie im wycieraczek i drzwi?
          • attiya Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:52
            faktycznie - trzy przypadki od razu świadczą o tym, że 300 tysięcy ludzi w Białym nic nie robi tylko pali wycieraczki Czeczenom uncertain
            koniecznie muszę w najbliższym czasie poszukać jakiegoś Czeczena i spalić mu wycieraczkę - nawet jak nie będzie jej miał, to kupię i ją podpalę coby Gazeta spokojnie mógł nazwać Białostoczan dzikusami - od razu z Gazety wychodzi postrzeganie innych poprzez pryzmat kilku ekhm dzikusów
            • rosapulchra-0 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:19
              Przecież gazeciarz sam jest rasistą, niejednokrotnie dał tego dowód na tym forum.
              • gazeta_mi_placi Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:57
                Jestem wybiórczym rasistą, głównie nie lubię Romów.
            • pruszynkaaa Re: Rasizm w Polsce 06.05.14, 10:04
              attiya, niestety z przykrością muszę stwierdzić, że Białystok ma swoje za uszami. Sama doświadczyłam... . Na studia przeprowadziłam się do Warszawy (z Białegostoku, gdzie chodziłam do liceum, mieszkałam parę kilometrów pod.). Tam zrobiłam sobie dredy. Do Białego przyjeżdżałam średnio 5-6 razy w roku. Odkąd miałam te dredy nieszczęsne, uwierz mi, bałam się poruszać komunikacją miejską... ZAWSZE ktoś się doczepił... od paro nastoletnich wyrostków, przez ludzi w średnim wieku, po ludzi starszych - bez wyjątków.
              Białystok nie lubi inności - taki mój wniosek. Z naprawdę dużą przykrością to stwierdzam.
      • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:58
        Od nieco bardziej rozwinietych rakusow slyszalam, ze problem macie powazny, i owszem. Zresztą tradycja.
        • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:59
          Krakusów, oczywiście.
          • gazeta_mi_placi Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:07
            Nie aż taki jak we Wrocławiu.

https://www.suwaczek.pl/cache/e35d45dd2b.png
        • attiya Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:13
          ale jak rozwiniętych? mięśniowo? suspicious
    • atena12345 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 14:59
      roodolff napisał:

> I jeszcze... Jeden obrzydliwy komentarz dotyczył Arabów, drugi Romów.

a to się nie dziwię
      • imsad Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:01
        też się nie dziwię.

atena12345 napisała:

> roodolff napisał:
        >
        >
        >
        > > I jeszcze... Jeden obrzydliwy komentarz dotyczył Arabów, drugi Romów.
        >
        > a to się nie dziwię
        • roodolff Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:18
          No to skoro tak się nie dziwicie, to wobec kogo Polacy są tolerancyjni? Czarnych? Azjatów? Rosjan?
          • gazeta_mi_placi Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:22
            Wobec każdych mniejszości, które się asymilują, żyją uczciwie (nie z kradzieży i agresywnego żebractwa) i nie żądają dla swojej grupy większych praw niż należą się Polakom.
          • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:00
            Nie są. Zresztą - co to w ogole jest do TOLEROWANIA - rasa? Bedziesz mnie tolerobo mam metr czterdzieści, a ja Ciebie, bo masz dwa?
            • cherry.coke Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:11
              Nanga podziwiam, ze ci sie jeszcze chce smile
              • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:44
                ja już siłą bezwladu
      • gazeta_mi_placi Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:12
        Co do Romów też się nie dziwię.
        Na pocieszenie dodam, że Romowie mają wszędzie problem z tubylcami, wszędzie.
        Nawet we Francji chcieli ich się pozbyć za odpowiednią kwotę.
        A na Węgrzech i Słowacji ludzie spluwają na podłogę i trzęsą się ze złości jak ktoś wspomni o Romie.
        • rosapulchra-0 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 19:58
          gazeta_mi_placi napisała:

> Co do Romów też się nie dziwię.
          > Na pocieszenie dodam, że Romowie mają wszędzie problem z tubylcami, wszędzie.
          > Nawet we Francji chcieli ich się pozbyć za odpowiednią kwotę.
          > A na Węgrzech i Słowacji ludzie spluwają na podłogę i trzęsą się ze złości jak
          > ktoś wspomni o Romie.
          >

Tia..
          Jakoś dziwnym trafem Romowie w UK normalnie pracują, wynajmują domy, za które regularnie płacą i jeszcze utrzymują swoje rodziny na Słowacji. Strasznie zła nacja, normalnie bardzo straszna.. sciana
          • miliwati Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 20:27
            rosapulchra-0 napisała:

> gazeta_mi_placi napisała:
            >
            > > Co do Romów też się nie dziwię.
            > > Na pocieszenie dodam, że Romowie mają wszędzie problem z tubylcami, wszęd
            > zie.
            > > Nawet we Francji chcieli ich się pozbyć za odpowiednią kwotę.
            > > A na Węgrzech i Słowacji ludzie spluwają na podłogę i trzęsą się ze złośc
            > i jak
            > > ktoś wspomni o Romie.
            > >
            >
            > Tia..
            > Jakoś dziwnym trafem Romowie w UK normalnie pracują, wynajmują domy, za które r
            > egularnie płacą i jeszcze utrzymują swoje rodziny na Słowacji. Strasznie zła na
            > cja, normalnie bardzo straszna.. sciana

Czyli można, mimo że "przecież oni mają swoją kulturę, której nie rozumiecie". To dlaczego Lunik wygląda jak wygląda? Dlaczego u nas na koczowisku na Kamieńskiego leją równo na policję, straż miejską i Sanepid, skoro to taka dobra, pracowita nacja i tylko ręce załamywać nad nie-u-za-sad-nio-ny-mi uprzedzeniami?
            • rosapulchra-0 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 20:32
              No właśnie! Tu trzeba by się zastanowić nad ich traktowaniem, w UK to są równorzędni obywatele, jak Brytyjczycy, Pakistańczycy czy Polacy. Nie mają problemu ze znalezieniem pracy, zarabiają pieniądze, jak i inni imigranci tego kraju. Można? Można.
              • miliwati Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 21:13
                rosapulchra-0 napisała:

> No właśnie! Tu trzeba by się zastanowić nad ich traktowaniem, w UK to są równor
                > zędni obywatele, jak Brytyjczycy, Pakistańczycy czy Polacy. Nie mają problemu z
                > e znalezieniem pracy, zarabiają pieniądze, jak i inni imigranci tego kraju. Moż
                > na? Można.

No właśnie. Można. Nie ma problemu że nie będą pracować, bo im kultura nie pozwala. To dlaczego nie chcą tak żyć tutaj?
                • rosapulchra-0 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 22:43
                  Tak myślisz? No to proszę: wiadomosci.onet.pl/swiat/slowacja-romowie-z-koszyc-oddzieleni-murem/kp49p
                  I tu:
                  wyborcza.pl/1,75477,14270513,Slowacy_oddzielili_Romow_kolejnym_murem.html
                  • miliwati Re: Rasizm w Polsce 06.05.14, 09:41
                    > Tak myślisz? No to proszę:
                    rel="nofollow">wiadomosci.onet.pl/swiat/
                    slowacja-romowie-z-koszyc-oddzieleni-murem/
                    kp49p
                    > I tu:
                    >
                    rel="nofollow">wyborcza.pl/1,75477,14270513,
                    Slowacy_oddzielili_Romow_kolejnym_murem.
                    html

No właśnie. Dlaczego jak Cyganie chcą, to się mogą sprężyć i zachowywać akceptowalnie, a jak im nie zależy to doprowadzają do takich sytuacji?

Czyżby coś tu miał do rzeczy fakt, że do Wielkiej Brytanii nie da się tak po prostu wjechać? suspicious
    • attiya Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:00
      rasizm rasizmem ale jak na razie nie słyszałam o zakazie wygłaszania opinii na każdy temat
      jak przeszkadza ci to, to zerwij kontakty
      • roodolff Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:17
        Rozważam to. Rzeczywiście ja nie umiem przejść nad tym do porządku dziennego. Szczęśliwie to nie są jakieś bliskie relacje smile
        No cóż nie wszyscy muszą lubić wszystkich...
    • plater-2 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:05
      Art. 256.
      § 1. Kto PUBLICZNIE propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub NAWOŁUJE DO NIENAWIŚCI na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
      § 2. Tej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1.
      Art. 257.
      Kto PUBLICZNIE ZNIEWAZA grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowościowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
    • cherry.coke Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:06
      > Często się z czymś takim spotykacie?
      > Ja wcześniej rzadko. Miałam szczęście? Czy teraz mam pecha na takie trafiać?

Chyba od niedawna czytasz ematke... Tu nie ma zadnego "miedzy wierszami"
      • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:02
        cherry.coke napisała:

> > Często się z czymś takim spotykacie?
        > > Ja wcześniej rzadko. Miałam szczęście? Czy teraz mam pecha na takie trafi
        > ać?
        > > I jeszcze... Jeden obrzydliwy komentarz dotyczył Arabów, drugi Romów.
        >
        > Chyba od niedawna czytasz ematke...

Bingo!
        >
    • lady-z-gaga Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:08
      dopóki ludzie mówią to w węższym gronie, nie widzę problemu
      • verdana Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:10
        A ja widzę. Bo bycie rasistą nie ogranicza się tylko do tego, ze człowiek powstrzymuje się od wyrażania poglądów w szerszym gronie.
        • gazeta_mi_placi Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:13
          Gdzieś się tak napompowała? Droga taka impreza?
        • lady-z-gaga Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:32
          osobiste uprzedzenia to nie to samo, co rasizm
          człowiek się ich wstydzić, ale mimo to je mieć - i nie przechodzić od słów do czynów
          dlatego uważam, że zdradzanie w zaufanym gronie nieprawomyślnych poglądów nie jest niebezpieczne - niebezpiecznie robi się dopiero wtedy, kiedy ktos uważa te poglądy za jedynie słuszne
          • cherry.coke Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:52
            Nie rozumiem, uwazasz ze rasizm instnieje tylko w sferze czynow lub zinstytucjonalizowanej? Pewnie, ze mozna miec prywatne rasistowskie przekonania....
            • gazeta_mi_placi Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:54
              A jeżeli niechęć do danej narodowości nie wynika z innego koloru skóry, języka, ale z konkretnego negatywnego zachowania (częstego w danej populacji) to też rasizm czy nie?
              • kukaszkaa Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:49
                Owszem, rasizm.
                Ponieważ oznacza to przypisywanie każdemu członkowi grupy etnicznej cech, jakie występują (lub częściej jakie rzekomo występują) u członków tej grupy.
                Tymczasem nie każdy Polak to ciemny pijak, nie każdy czarny to koszykarz albo diler, nie każdy Włoch siedzi u mamusi zjadając makaron i nie każdy Rosjanin kocha Putina.
                • miliwati Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 17:03
                  > Tymczasem nie każdy Polak to ciemny pijak,
                  nie każdy czarny to koszykarz albo d
                  > iler, nie każdy Włoch siedzi u mamusi
                  zjadając makaron i nie każdy Rosjanin koc
                  > ha Putina.

Czyli karmmy gościa - Żyda schabowym, nie ulegajmy stereotypowi że Żydzi jadają tylko koszernie. I wędrujmy radośnie wieczorem przez Targówek albo Trójkąt, nie ulegajmy stereotypowi że tam mieszkają żule gotowi skroić frajera z komóry.
                  • verdana Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 18:12
                    To, ze wierzący Żydzi jadają koszerne, a wierzący katolicy nie jadają w piątki mięsa NIE jest stereotypem... Jest faktem. Natomiast niewierzacy Żydzi jadają schabowego i należy im go dać, jak lubią.
                    • miliwati Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 18:14
                      verdana napisała:

> To, ze wierzący Żydzi jadają koszerne, a wierzący katolicy nie jadają w piątki
                      > mięsa NIE jest stereotypem... Jest faktem. Natomiast niewierzacy Żydzi jadają

Przynajmniej w przypadku katolików jest to wyłącznie stereotyp. Nie widzę powodu dla którego nie miałoby tak być i u Żydów.

> schabowego i należy im go dać, jak lubią.
                • gazeta_mi_placi Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 17:07
                  A dlaczego rasizm? Mam "ale" w zasadzie tylko do Romów, natomiast nie mam nic do mieszkających w Polsce ciemnoskórych oraz Azjatów, tych ostatnich nawet lubię i popieram ich obecność w Polsce. Jedyne "ale" mam do Romów, nie dlatego, że są innej rasy, ale dlatego, że są często (częściej niż inne mniejszości oraz częściej niż Polacy) są agresywni, żebrzą, kradną, rzadziej normalnie pracują itp.
                  Gdyby od dnia dzisiejszego wszyscy (lub większość) Romów wzięła się za uczciwą robotę i przestała żebrać zaręczam, że w tym samym dniu pozbyłabym się rasizmu smile
            • lady-z-gaga Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:16
              cherry.coke napisała:

> Nie rozumiem, uwazasz ze rasizm instnieje tylko w sferze czynow lub zinstytucjo
              > nalizowanej?

A Ty uważasz, że wystarczy powiedziec do koleżanki ( albo tylko pomysleć) "nie lubię Arabów", żeby zostac rasistą?
              • cherry.coke Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:19
                Raczej "nie lubie Murzynow", ale owszem, jest to poglad rasistowski, z definicji. Arabowie to "rasa biala", wiec bylaby to raczej ksenofobia.
                • lady-z-gaga Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:39
                  No własnie, pogląd rasistowski..... a jesli ktoś, mając taki pogląd, równocześnie jest przeciwnikiem dyskryminacji i przeciwnikiem wszelkich rasistowskich akcji, to co? smile
                  • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:53
                    To to, ze samo uprzedzenie dyskryminuje. Gorzej - nawet jeśli wydaje Ci się, ze tak nie jest - traktujesz osobę, do ktorej jesteś uprzedzona. Albo tak bardzo kontrolujesz wlasne uprzedzenie, ze w najmniej oczekiwanym momencie wybuchasz i dowalasz, az sie sama dziwisz (to sie nazywa "efekt sprężyny").
                    • lady-z-gaga Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 17:06
                      teraz będziecie mi agresje wmawiać smile otóż ja wybucham tylko wtedy, kiedy chcę smile
                      no to z innej beczki: nie lubię dzieci i jesli tylko mogę, trzymam się z daleka
                      jednak gdyby ktos ogłosił jakąś akcję i zaczął np zbierac podpisy za tym, aby zakazac małym dzieciom wstępu do restauracji, albo na pokład samolotu, to byłabym temu przeciwna, bo uważam to za głęboko niesłuszne
                      forumowa hipokryzja, jak zwykle trzyma się mocno smile idealizowanie swiata i własnych wizerunków nic nie kosztuje, a klawiatura wszystko wytrzyma smile
                      • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 17:19
                        Alez piszę o bardzo znanych i bardzo rzetelnych eksperymentach naukowych i ich wynikach - pokazuja mechanizmy, powszechne.
                        • lady-z-gaga Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 17:37
                          a ja o życiu, nie o eksperymentach naukowych tongue_out
                          mogę nie lubić jakiejś grupy ludzi, a mimo to - kiedy spotkam reprezentanta tej grupy - pomogę, jesli trzeba, usmiechnę się, jest dla mnie człowiekiem, ktorego życie ma taką samą wartość, jak każde inne
                          na moje ewentualne uprzedzenia nic nie poradzę, rozliczac proszę mnie z zachowań, a nie z mysli
                          • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 17:39
                            Wypowiadanie myśli jest zachowaniem.
                            • lady-z-gaga Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 17:43
                              a co na to kodeks karny?
                              • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 18:09
                                Art. 257.
                                Kto PUBLICZNIE ZNIEWAZA grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowościowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

To oczywiście nie dotyczy rozmow towarzysskich, jednak o ile wiem, Autorka wątku nie zamierza skladać doniesienia.
                                T
                                • lady-z-gaga Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 20:54
                                  "kto publicznie znieważa"
                                  dobrze, że to wyróżniłaś, mam nadzieję, że to kończy dyskusję
                                  • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 21:50
                                    Nie ja, Plater.
                                    Dla mnie nie kończy - pelne uprzedzeń, a pozornie racjonalne, wywazone teksty wykształconych i kulturalnych osob są dla mnie gorsze niż bluzgi kibola.
                                    • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 21:52
                                      Przyklad koronny - JKM o niepelnosprawnych dzieciach, z tym ze trzeba by dodać "pozornie kulturalnych".
                  • cherry.coke Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 20:02
                    lady-z-gaga napisała:

> No własnie, pogląd rasistowski..... a jesli ktoś, mając taki pogląd, równocześn
                    > ie jest przeciwnikiem dyskryminacji i przeciwnikiem wszelkich rasistowskich akc
                    > ji, to co? smile

To jest rasista-teoretykiem smile cos jak erotoman-gawedziarz...
              • cosmetic.wipes Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 17:26
                lady-z-gaga napisała:

> A Ty uważasz, że wystarczy powiedziec do koleżanki ( albo tylko pomysleć) "nie
                > lubię Arabów", żeby zostac rasistą?

Na tym forum wystarczy nawiązać do ksiązki, używając za autorem określenia Cygan i już się jest wyzywanym od rasistów i ksenofobówbig_grin
                • lady-z-gaga Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 17:43
                  ano własnie, to tylko forum, tutaj bredzic można do woli big_grin
                  • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 18:13
                    Ale co to ma do rzeczy? Rosa nie znala "Chudszego" (o ile pamiętam, taki tytul), wiec źle zrozumiała - nic dramatycznego chyba?
                    Zresztą - ja tę powieść zamierzalam podarować zaprzyjaźnionej romskiej nastolatce, szczęściem coś mnie tknęlo, żeby wcześniej zajrzeć. Palec Bozy powiedziałabym.
                    • pochodnia_nerona Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 19:18
                      Ale co, znajoma "Romka" dostałaby zawału, czy co? No litości.
                      • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 21:54
                        Za młoda na zawal.
                        Ale przejrzyj to wyobrażając sobie, że jeste romską nastolatką.
                    • cosmetic.wipes Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 19:29
                      > Ale co to ma do rzeczy? Rosa nie znala "Chudszego" (o ile pamiętam, taki tytul)
                      > , wiec źle zrozumiała - nic dramatycznego chyba?

Nie ma znaczenia czy znała czy nie. Zobaczyła "Cygan" i poleciała równo nie patrząc na kontekst. Wmówiła mi nawet nienawiść do brytyjskich Hindusów.
                      To jest wynaturzona poprawność polityczna. Równie urocza jak rasizm.

> Zresztą - ja tę powieść zamierzalam podarować zaprzyjaźnionej romskiej nastolat
                      > ce, szczęściem coś mnie tknęlo, żeby wcześniej zajrzeć. Palec Bozy powiedziałab
                      > ym.

Jaja sobie robisz, prawda?
                      • rosapulchra-0 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 20:12
                        Wyluzuj.
                        • cosmetic.wipes Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 21:18
                          Jestem luźna, jak guma w twoich gaciachtongue_out

Wstydzisz się tego, co tak bezmyślnie palnęłaś w tamtym wątku?
                          To był ten drugi, przeciwny biegun rasizmu. Nie wiem czy nie gorszy...
                          • rosapulchra-0 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 22:47
                            Niczego się nie wstydzę, ale nie lubię, gdy wmawia mi się coś, czego nie zrobiłam. Dlatego, pokojowo proszę, wyluzuj.
                            P.S. Nie noszę gaci.
                            • cosmetic.wipes Re: Rasizm w Polsce 06.05.14, 10:08
                              > Niczego się nie wstydzę, ale nie lubię, gdy wmawia mi się coś, czego nie zrobił
                              > am. Dlatego, pokojowo proszę, wyluzuj.

Ależ zrobiłaś to. Zarzuciłaś mi rasizm. Proszsz:

rosapulchra-0 napisała:

> cosmetic.wipes napisał(a):
                              >
                              > > Możesz nie znać, ale chyba kontekst był oczywisty.
                              > >
                              > > I czego byś nie powiedziała, to wywnioskowanie z moich słów rasizmu jest
                              > skrajn
                              > > ym nadużyciem.
                              Oraz właśnie agresją.

> Absolutnie nie. Tym bardziej w kontekście wszelkich dyskusji na temat Hindusów
                              > czy słowackich Cyganów w UK.

Pokojowo cie informuję, po raz kolejny, że jestem wyluzowana do bólu.

> P.S. Nie noszę gaci.

Znaczy wcale?
                              Czy raczej w kontekście "kobiety nie puszczają bąków, tylko motylki" big_grin
                      • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 21:58
                        Nie, nie robie sobie jaj.
                        Uruchom wyobraźnię.
                        • cosmetic.wipes Re: Rasizm w Polsce 06.05.14, 10:10
                          Uruchomiłam na najwyższych obrotach i dalej nie ogarniam z jakiegoż to powodu rzeczona nastolatka mogłaby doznać dożywotniej traumy.

Moze mi (i paru innym forumkom przy okazji) wytłumacz tę zależność drukowanymi literami.
                    • miliwati Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 20:22
                      nangaparbat3 napisała:

> Ale co to ma do rzeczy? Rosa nie znala "Chudszego" (o ile pamiętam, taki tytul)
                      > , wiec źle zrozumiała - nic dramatycznego chyba?
                      > Zresztą - ja tę powieść zamierzalam podarować zaprzyjaźnionej romskiej nastolat
                      > ce, szczęściem coś mnie tknęlo, żeby wcześniej zajrzeć. Palec Bozy powiedziałab
                      > ym.

Yyy? A co tam jest takiego skandalicznego? O ile się orientuję występuje tam cygański czarownik. Czy to coś złego - jako wątek literacki, oczywiście?
                      • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 21:56
                        Przejrzyj pod tym kątem, ze dajesz to romskiej dziewczynie, zobaczysz.
                        • miliwati Re: Rasizm w Polsce 06.05.14, 09:45
                          > Przejrzyj pod tym kątem, ze dajesz to
                          romskiej dziewczynie, zobaczysz.

No ale co tam takiego jest? OIDP streszczenie - cygański czarownik mści się na facecie za śmierć córki w wypadku. No i co w tym takiego, ach, rasistowskiego?
      • wielkanocnaniespodzianka Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:12
        no więc już to jest problem - masz problem z rasizmem
        • lady-z-gaga Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:40
          to Ty masz problem z moim rasizmem wink
    • wielkanocnaniespodzianka m. in. cz.ematek to rasistki - patrz wątek 05.05.14, 15:11
      wątek o związkach z muzułmanami - tu wiele emateczek ma naprawdę ciasne poglądy.
      • woman_in_love to zrozsądek a nie ciasne poglądy 05.05.14, 15:55
        ciasne poglądy to mają panienki robiące sobie dzieci z Arabami, które potem mieszkają w PL i wychowują dzieciaczki na modłę muzułmańską (łącznie z nadawaniem im imion w stylu Muamar czy jakoś tak).
    • kota_marcowa Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:15
      Akurat Arabowie i cyganie są mało lubianą grupą nie tylko w Polsce tongue_out
      I raczej nie kolor skóry jest tego powodem, jakoś takich Wietnamczyków np nikt się nie czepia.
    • joa66 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:22
      Podobnie jak wszędzie, imho.

Polska nie jest nadzwyczajna pod tym względem.
      • gazeta_mi_placi Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 15:35
        Mnie zaciekawiło to, że w gronie realnych znajomych dwa razy (znajomi kompletnie różni, zresztą z różnych okresów życia i nie znający się nawzajem) spotkałam się z opinią, że dana osoba stała się rasistką dopiero.... właśnie na emigracji do krajów typu Wielka Brytania.
      • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:06
        Ale co to ma do rzeczy? jeśli wiekszość mlodych ludzi uzywa przerywnika "k..wa" czy "k..de", to nie bedzie Ci to przeszkadzac w ustach Twego syna?
        • joa66 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:21
          Tytuł wątku wywołuje Polskęsmile

Gdyby był temat "Osiemnastolatki straznie przeklinają" odpowiedziałabym, że nie tylko osiemnastolatki smile

Przypuszczam, że podobnie do mnie Ty byś zareagowała na temat "Kradzieże wśród Romów" , tak?

• nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:49
            To nie jest to samo.
            Romowie we własnym gronie sami się krytykują, aż miło.
            Gdyby cudzoziemcy czepiali sie naszego rasizmu, pewnie bym odpowiedziała jak Ty. Ale tutaj rozmawiamy po polsku, miedzy sobą, o sobie. Nie musimy sie bronic.
            A wystarczy poczytac to forum - kobiet dojrzałych, wyksztalconych, w świecie obytych, nie da się tlumaczyć, że "kazdy narod ma swoj margines".
            ---------------------
            Matko jedyna, on to zrobił, ugasił olimpijski płomień nadziei rywali!!!!!!
            • joa66 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:57
              To jest to samo. Jeżeli jakąś cechę umiejscawia się w pewnym gronie, miejscu, to nie od rzeczy jest odwoływanie się do innych miejsc.

I nie chodzi o "obronę" tylko szersze spojrzenie, jeżeli dane zjawisko dotyczy też innych. Dlatego jeżeli osiemnastolatki nie przeklinają bardziej niż np 20 latki, to w ewentualnym temacie "osiemnastolatki przeklinają" nalezy zaznaczyć , że sprawa nie dotyczy tylko osiemnastolatków i zastanowic się dlaczego ludzie w ogóle przeklinają. Dyskusja dlaczego akurat osiemnsatolatki jest imho bez sensu
              • gazeta_mi_placi Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 17:03
                Dokładnie.
                Rasizm występuje na całym świecie, poza tym Nanga słusznie zauważyła, że są tu kobiety "obyte w świecie" - jak wiemy mamy tu wiele emigrantek na stałe mieszkających w innych krajach, zatem tym bardziej powinien być poruszony ogólny problemem rasizmu (bo w krajach naszych emigrantek też występuje), a nie tylko Polski.
                • nangaparbat3 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 17:21
                  Podobnie powszechny jest patriarchat.
                • roodolff Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 20:06
                  Ale nikt nie zabrania Ci pisać o całym świecie. Proszę Cię bardzo.
                  Mnie interesuje przede wszystkim Polska, bo tu mieszkam.
    • woman_in_love to nie rasizm tylko zdrowy rozsądek 05.05.14, 15:51
      mało kto chce takich imigrantów z Afryki i Azji, bo kulturowo to oni w 90% nie pasują do Europy, i zamiast się jakoś integrować, to swoje chore zasady nam tu wdrażają coraz bardziej. Więc nie dziwne, że się w PL dmucha na zimne. A że przy okazji ci imigranci są czarni/ciemni to już trudno. Wiele krajów poszło drogą multi-kulti i przyjmowania imigrantów/uchodźców i się to dla nich źle skończyło.

W Libanie do 1945 większość ludności to byli chrześcijanie. Napływ ludności muzułmańskiej skończył się zaś wojną domowa pomiędzy muzułmanami a chrześcijanami (wywołali ją palestyńscy uchodźcy). No a teraz muzułmanie są już tam większością i z bogatego kraju nazywanego kiedyś Szwajcarią Bliskiego Wschodu pozostało mało co.

I taki los czeka Europe. 2030 a może 2040 góra 2050 to będą niepokoje w Europie, wojny domowe, ustanawianie kalifatów, szariatów itd..
      • mantis_after_dinner dobre! 05.05.14, 16:25

> W Libanie do 1945 większość ludności to byli chrześcijanie.

zgadza sie. Poniewaz Liban do 1945 to byl francuski protektorat po kontrola. To jest mniej wiecej taka logika, jakbys stwierdzila, ze Kongo kiedys bylo spokojnym miejscem, bo rzadzil sie tam chrzescijanski krol Belgow. No bylo: ucinal im raczki i nozki za byle przewinienie, to i siedzieli cicho. Co ma do tego religia krola?

Napływ ludności muz
        > ułmańskiej skończył się zaś wojną domowa pomiędzy muzułmanami a chrześcijanami
        > (wywołali ją palestyńscy uchodźcy).

To nie byl zaden naplyw - muzulmanie siedzieli w tych okolicach geograficznych od zawsze. jedyne co nastapilo, to odplyw kolonizatorow smile OK - efekt ten am, bo zmienily sie proporcje wyznaniowe.
        Wzielas sobie kiepski przyklad do rozwazania, bo na terenie Libanu mamy jeszcze: Druzow, Czerkiesow, Ormian, sunnitow, szyitow itd. itp.

No a teraz muzułmanie są już tam większości
        > ą i z bogatego kraju nazywanego kiedyś Szwajcarią Bliskiego Wschodu pozostało m
        > ało co.

malo co pozostalo z niego z nieco innych powodow i mysle, ze dobrze zdajesz sobie z tego sprawe. Z Polski po II WW tez pozostalo malo co i muzulmanie nijak sie do tego przyczynili.

> I taki los czeka Europe. 2030 a może 2040 góra 2050 to będą niepokoje w Europie
        > , wojny domowe, ustanawianie kalifatów, szariatów itd..

No patrz pani - a takie muzulmanskie kraje jak Malezja, Iran. Tez maja tam kalifaty, szariaty, zamordyzm i pranie mozgu? Bo jakos nie zauwazylam.

• woman_in_love nie ma znaczenie czyj protektorat 05.05.14, 16:38
          do 2 wojny większość ludności tam stanowili Libańczycy - chrześcijanie. Struktura ludności zmieniła się nie po odejściu Francuzów czy innych krasnoludków, tylko po przyjęciu Palestyńczyków i im podobnych uciekinierów z okolicy. Raczej Libańczycy nie byli tymi kolonizatorami i to oni siedzieli tam od wieków.

W Iranie jest zamordyzm i szariat jak najbardziej. Malezja? Cóż, pytanie ile wytrzyma, skoro w sąsiednim Sułtanacie Brunei kilka dni temu wprowadzono częściowo szariat, więc tendencja negatywna jest raczej widoczna.
          • mantis_after_dinner Re: nie ma znaczenie czyj protektorat 05.05.14, 17:07
            W Iranie jest zamordyzm i szariat jak najbardziej.

Wiesz - wrocilam stamtad kilka dni temu i nie zauwazylam zeby byl zamordyzm i szariat. raczej przypomina to czasy w Polsce za schylkowego PRLu, ale moze ja nic nie wiem i w PL wtedy tez mielismy zamordyzm.
            • woman_in_love Re: nie ma znaczenie czyj protektorat 05.05.14, 17:23
              Porozmawiaj o tym ze swoim arabskim mężem.
              • mantis_after_dinner Re: nie ma znaczenie czyj protektorat 05.05.14, 17:30
                Pudlo.

Nie mam arabskiego meza, a Iran to Persja i nie ma nic wspolnego z Arabami wink Ale OK - po pierwszym poscie oszacowalam poziom smile
          • mama-123 Re: nie ma znaczenie czyj protektorat 05.05.14, 17:24
            W Malezji jest wiele jak jardziej wyemancypowanych kobiet, ktore pracuja. Malezja jest tu zlym przykladem. Kobiety tam pracuja I sa normalnymi pelnoprawnymi obywatelami. Czy tto sie zmieni czas pokaze, na razie tam jest ok.
            • mantis_after_dinner Re: nie ma znaczenie czyj protektorat 05.05.14, 17:32
              W Iranie rowniez kobiety pracuja. Niektore nawet za te prace dostaja pokojowego Nobla.

I samochodami tez jezdza smile (to tak uprzedzajac inne mity, ktore pewnie zaraz sie pojawia).
              • woman_in_love ach i marzysz by te standardy i w UE zapanowały 05.05.14, 19:25
                cóż, kilka wybitnych osób, 90% oszołomstwa nie rozwodni
            • wyznawczyni_wielkiego_czerwia Re: nie ma znaczenie czyj protektorat 05.05.14, 20:59
              Hłe hłe, piszemy o tej samej Malezji, w której kobiety dziedziczą 1/3 tego co mężczyzna? I mąż ma prawo "upominać żonę"?
              Niektórzy to mają na...e we łbie.
        • sarah_black38 Re: dobre! 05.05.14, 16:55
          > No patrz pani - a takie muzulmanskie kraje jak Malezja, Iran. Tez maja tam kali
          > faty, szariaty, zamordyzm i pranie mozgu? Bo jakos nie zauwazylam.

Iran był w miarę normalnym państwem za czasów Mohammeda Reza Pahlawiego , który utrzymywał stosunki z krajami zachodnimi, jego rządy były postępowe jak na państwo islamskie. Chomeini obaliwszy jego rządy wprowadził republikę islamską , w której istnieje policja religijna i sądy religijne, które sprawują całkowitą kontrolę nad wszystkimi dziedzinami życia, odejście od islamu jest karane śmiercią; kara śmierci grozi również m.in. za cudzołóstwo i kontakty homoseksualne.

Więc przykład nietrafiony. A może się mylę?
          • mantis_after_dinner Re: dobre! 05.05.14, 17:29

> Iran był w miarę normalnym państwem za czasów Mohammeda Reza Pahlawiego ,

SAVAK cos Ci mowi? Rzeczywiscie normalne panstwo.
            Oczywiscie nie oznacza to, ze panstwo Chomeiniego przez kontrast bylo normalniejsze, ale nikt mi nie wmowi ze rezim Pahlavich byl taki ach i och

• sarah_black38 Re: dobre! 05.05.14, 17:35
              > jsze, ale nikt mi nie wmowi ze rezim Pahlavich byl taki ach i och

Dlatego napisałam w miarę normalne. Po rewolucji głębokie ciemności tam zapadły wink
    • kropkacom Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:07
      > Często się z czymś takim spotykacie?

Na forum oczywiście. W realu zdarzało się.
    • attiya Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:12
      a tak na marginesie jestem ciekawa co mówili twoi znajomi - zapewne, że Cyganie powinni zacząć kształcić się i pracować, nie żebrać i już zapewne doszłaś do wniosku, że ktoś ma problem?
      • kietka Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:23
        mniemam, ze autorka watku nie miała nigdy, na co dzien do czynienia ze skrajnymi w swoich pogladach i sposobie bycia mniejszosciami narodowymi. to o oni robia "innym niz oni", to jest dopiero wstrętne.
      • roodolff Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 17:13
        Nie będę cytować, bo to nie byłoby ok.
        Nie, nikt nie mówił o konieczności lepszego kształcenia czy aktywizacji zawodowej.
        Z resztą w ogóle sprawa nie dotyczyła osób, które by takiej pomocy wymagały, mowa było a ludziach pracujących, z którymi ktoś gdzieś przypadkowo się zetknął i nie spodobało mu się, że musi dzielić przestrzeń (wcale nie prywatną).

A czy miałam do czynienia z mniejszościami? Z jedną. Rzeczywiście niektórzy też potrafią dowalić. Tylko czy to znaczy, że trzeba się rewanżować tym samym i to uogólniając?
        • miliwati Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 20:28
          roodolff napisał:

> Nie będę cytować, bo to nie byłoby ok.

Bo co, bo by się okazało że człowiek miał swoją rację?

• roodolff Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 21:47

>
            > Bo co, bo by się okazało że człowiek miał swoją rację?
            >
            Swoją rację to każdy ma... Pytanie co jest warta...
            Ale nie dlatego. Po prostu świat bywa zaskakująco mały.
            Jakoś nie mam w zwyczaju podawać w necie szczegółów pozwalających zidentyfikować konkretne osoby.
            • miliwati Re: Rasizm w Polsce 06.05.14, 10:09
              > Ale nie dlatego. Po prostu świat bywa
              zaskakująco mały.
              > Jakoś nie mam w zwyczaju podawać w necie
              szczegółów pozwalających zidentyfikowa
              > ć konkretne osoby.

Ach, czyli wypowiedź była treściowo tak specyficzna że pozwala rozpoznać osobę? Z tego wynika że odnosiła się do konkretnych doświadczeń, negatywnych doświadczeń z osobami z danej grupy etnicznej. Czyli nie podoba Ci się że ktoś chce korzystać z własnego doświadczenia życiowego.
    • zazou1980 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 16:41
      No niestety ma sie dobrze. Nawet u mnie w fabryce nie zaproszono na rozmowe goscia, tylko dlatego ze byl czarny. Jakby nie zalaczyl zdjecia, to moze mial by okazje chociaz sie zaprezentowac, ale ktos wyzej powiedzial, ze nie pasuje do zespolu i bylyby klotnie. Dodam, ze tyram w us korpo, gdzie w innych krajach jest multum roznych nacji.
      O rozmowach na naszym openie juz nie wspomne, ale czasami bywa grubo...
      • gazeta_mi_placi Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 17:00
        A w jakim kraju mieszkasz?
      • aka10 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 19:35
        zazou1980 napisała:

> No niestety ma sie dobrze. Nawet u mnie w fabryce nie zaproszono na rozmowe gos
        > cia, tylko dlatego ze byl czarny. Jakby nie zalaczyl zdjecia, to moze mial by o
        > kazje chociaz sie zaprezentowac, ale ktos wyzej powiedzial, ze nie pasuje do ze
        > spolu i bylyby klotnie. Dodam, ze tyram w us korpo, gdzie w innych krajach jest
        > multum roznych nacji.
        > O rozmowach na naszym openie juz nie wspomne, ale czasami bywa grubo...

Zapewne by nie mial, bo imie i nazwisko by im zupelnie wystarczylo.
    • kukaszkaa Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 20:57
      O, komentarz bezpośredni.
      • woman_in_love no bo 1 Azjata to fajny jest, ale jak ich będzie 05.05.14, 21:12
        100 000 i utworzą China Town rządzone przez triady (co mają w zwyczaju) to ojoj, nie będzie już tak słodko i fajnie
        • kukaszkaa Re: no bo 1 Azjata to fajny jest, ale jak ich będ 05.05.14, 21:29
          Oczywiście zauważyłaś, ze piszesz o Polaku, z polskim obywatelstwem, polską eduakcją i połową polskiej rodziny?I że to on opisuje rasizm, z jakim się systematycznie styka? I zaraz zaraz, ktoś tu ne mówił o Wietnamczykach, że 'nikt się ich nie czepia'?
          • woman_in_love jak to nikt się wietnamczyków nie czepia? 05.05.14, 21:45
            toż to mafia wietnamska, od 3 lat ciągle jest o niej głośno, że wyprowadza kasę z PL, wymusza haracze itd.
            sledczy.focus.pl/afery-kryminalne/wietnamska-mafia-wyprowadza-z-polski-gigantyczne-pieniadze-154?strona=1
          • lady-z-gaga Re: no bo 1 Azjata to fajny jest, ale jak ich będ 05.05.14, 22:57
            piszesz o Polaku, z polskim obywatelstwem, polską edu
            > akcją i połową polskiej rodziny?

i z niekwestionowaną manią przesladowczą
            • kukaszkaa Re: no bo 1 Azjata to fajny jest, ale jak ich będ 06.05.14, 09:49
              Wyjaśnij proszę, co masz na myśli.
              1. Chłopak kłamie i wymyśla sobie sytuacje,
              2. Opisane sceny rzeczywiście się zdarzyły, ale nie są one dowodem na rasizm.
              • miliwati Re: no bo 1 Azjata to fajny jest, ale jak ich będ 06.05.14, 10:35
                > Wyjaśnij proszę, co masz na myśli.
                > 1. Chłopak kłamie i wymyśla sobie sytuacje,
                > 2. Opisane sceny rzeczywiście się zdarzyły,
                ale nie są one dowodem na rasizm.

3. Koleś zebrał kilka banalnych zdarzeń, które mu się przytrafiły przez 20 lat i twierdzi że ma tak codziennie. Przedstawiając je zresztą kiepawo, okraszone zdradzającymi bujdę nierealnymi psychologicznie szczegółami.

• rosapulchra-0 Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 23:17
        Nie no, proszę cię, zaraz się podniosą głosy, że to jednostkowe, niemające znaczenia incydenty. Jakieś bzdurki wyssane z palca.
    • valtho Re: Rasizm w Polsce 05.05.14, 21:36
      Mam dziecko innej rasy i raczej spotykam się z namolną ciekawością niż z rasizmem, co i tak bywa denerwujące. Chyba raz spotkałam się z niegrzecznym komentarzem na temat mojego "prowadzenia się", bo starsze dziecko jest podobne do mnie, a mąż jest biały. Nie mam wrażenia, że takie standardowe zaciekawienie wynika z rasizmu, tylko z ciasnoty umysłowej - każdy sobie kalkuluje - jak dziecko innej rasy, to pewnie małżeństwo mieszane, a jak nie, to już nie wiadomo o co chodzi smile.
    • chipsi Re: Rasizm w Polsce 06.05.14, 10:16

Kluczowa tu jest kwestia czy komentarz dotyczył np. koloru skóry czy sposobu bycia - bo jeśli to drugie to nie był rasizm tylko truizm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka