Dodaj do ulubionych

Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja

01.06.14, 19:15
Czy miałyście taki moment, że postanowiłyście dać sobie spokój z antykoncepcją z powodu wieku? Po prostu doszłyście do wniosku, że jesteście już takie hmm... stare, że prawdopodobieństwo poczęcia jest właściwie zerowe i można dać sobie spokój z tymi wszystkimi pigułami, gumkami itp? Bo mi właśnie po kolejnych urodzinach i definitywnej rezygnacji z pigułek z powodu koszmarnych migren (wypróbowałam kilka rodzajów) chodzi właśnie coś takiego po głowie.
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 19:18
      bramstenga napisała:

> Czy miałyście taki moment, że postanowiłyście dać sobie spokój z antykoncepcją
      > z powodu wieku?

A potem wielkie zdziwienie, że się zaszło w ciążę. Jeśli jesteś w stanie pogodzić się z faktem, że rodzina ci się powiększy, to możesz odstawić. Jeśli byłby to dla ciebie dramat, lepiej nie ryzykuj.
      • bramstenga Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 19:28
        OK, ale przecież chyba (?) przychodzi taki moment, że para dochodzi do wniosku, że nie ma już sensu stosować antykoncepcji. Pytanie: kiedy? Po pięćdziesiątce? Jeszcze później?
        • verdana Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 19:35
          Tu się nie "dochodzi do wniosku", tylko robi badania. Samo dochodzenie prowadzi do zachodzenia.
        • aqua48 Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 02.06.14, 08:06
          bramstenga napisała:

>przychodzi taki moment, że para dochodzi do wniosku,
          > że nie ma już sensu stosować antykoncepcji. Pytanie: kiedy? Po pięćdziesiątce?

U mnie - po sterylizacji. Odetchnęłam z ulgą.
          • naomi19 Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 02.06.14, 21:31
            Tylko, że w Polsce sterylizacja jest nielegalna, a nie każdego stać na klinikę w Czechach.
    • zuzanna56 Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 19:18
      No ja jestem starsza wink ale o jaki wiek dokładnie chodzi?
      W wieku 44 lat jeszcze nie czuję że to ten wiek.
      • bramstenga Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 19:24
        Skończyłam 45 lat.
        • zuzanna56 Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 19:31
          45 to młody wiek smile jeszcze można zajść w ciążę.
        • gazeta_mi_placi Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 21:39
          W tym wieku ryzyko zajścia w ciążę jest bardzo niskie, pojedyncze przypadki macierzyństwa w tym wieku o niczym nie świadczą, w końcu piorun też w kogoś uderza, ale jest to zjawisko mało prawdopodobne, ja bym odstawiła.
          • zuzanna56 Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 02.06.14, 20:27
            rzadko bo rzadko ale zdarza się
    • gretchen184 Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 19:19
      ja mam 40 lat więc w ciążę jak najbardziej jeszcze mogę zajść ale planuję odstawienie pigułek bo z wiekiem coraz gorzej na nie reaguję a poza tym zwyczajnie mam ich dość.
      zastanawiam się nad sterylizacją.
    • fin-dus Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 19:24
      Ja jeszcze nie taka starsza, ale znam takie.
      2 ciąże z zaskoczenia.
      Jedna u ciotki koleżanki - "stara" ciotka w wieku 45 lat, dosyć otyła, poszła do gina z męczącą menopauzą. Za 3 miesiące cieszyła się córeczką.
      Druga to matka mojej koleżanki. W wieku 50 lat uznała, że teraz to już może sobie zaszaleć i w końcu się nie martwić. Okresu nie miała od kilku lat. Koleżanka jest dowodem na to, że kilka lat po ustaniu miesiączkowania, w wieku 50 lat kobieta może nadal naturalnie zajść w ciążę.
      • mag1982 Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 19:36
        Też znam taki przypadek. Sąsiadka moich rodziców urodziła w wieku 46 lat. Jej najstarsza córka była wtedy dobrze po 20. Dlatego kiedy już się upewnię, że więcej dzieci nie chcę rozważam sterylizację.
      • pederastwa Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 19:36
        Ale to jest chyba jakiś skrajnie rzadki przypadek. O ile dobrze pamiętam, w rok po ostatniej miesiączce zakłada się, że już nie trzeba środków anty.
        Można też zrobić badania hormonalne - AMH (ocena rezerwy jajnikowej), FSH i pogadać o wynikach z lekarzem.
        Ale to tylko taka wskazówka, dopóki w miarę regularnie miesiączkujesz nie możesz zakładać, że jest bezpiecznie.
    • vilez Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 19:37
      Ryzykowne. Ja przeszłam w wieku 47 na HTZ, który działa jednocześnie antykoncepcyjnie. Czyli na tzw. cykl ciagły (spłaszczony), który likwiduje i miesiączki i owulację (no dobrze, bardzo ogranicza). I jeszcze mi zapewnia zmniejszenie mięśniaka.
      Skuteczne, polecam.
      • aka10 Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 21:48
        vilez napisała:

> Ryzykowne. Ja przeszłam w wieku 47 na HTZ, który działa jednocześnie antykoncep
        > cyjnie. Czyli na tzw. cykl ciagły (spłaszczony), który likwiduje i miesiączki i
        > owulację (no dobrze, bardzo ogranicza). I jeszcze mi zapewnia zmniejszenie mię
        > śniaka.
        > Skuteczne, polecam.

Mam nadzieje, ze nic z estrogenem nie bierzesz...
        • bi_scotti Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 21:57
          To nie jest kwestia decyzji tylko rzetelnej informacji bedacej konsekwencja przeprowadzonych testow. No chyba, ze decyzja jest taka, ze od ktorychs tam urodzin bedziesz zyc z mezem jak z bratem, wtedy no problem wink
        • vilez Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 22:26
          Biorę.
    • aandzia43 Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 22:24
      A nie możesz przejść ma wkładkę domaciczmą zamiast katowice się niepasującymi twojemu organizmowi hormonami?
    • myelegans Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 22:37
      Wszyscy znajomi faceci w naszym kregu znajomych w tzw. Slusznym wieku poddaja sie wazektomii, nikt nie gra w rosyjska ruletke.
      • bi_scotti Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 01.06.14, 22:48
        myelegans napisała:

> Wszyscy znajomi faceci w naszym kregu znajomych w tzw. Slusznym wieku poddaja s
        > ie wazektomii, nikt nie gra w rosyjska ruletke.

No ja znam paru Wlochow i Chinczykow, ktorzy nie sa i glosza to calemu swiatu tongue_out Moze jako warning dla potencjalnych wielbicielek ... albo hazardzistek big_grin
        • myelegans Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 02.06.14, 02:20
          big_grin
          Moj 78 letni tesc tez zupelnie otwarcie sie przyznaje, ze sie poddal, jak mial 35 lat.
          • yvona73pol Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 02.06.14, 03:26
            Wiadomo, ze to sa skrajne przypadki, ale... nikt nie zagwarantuje ci, ze nie bedziesz wlasnie jednym z nich wink
            Tak ze, albo godzisz sie na ewentualne "ryzyko", albo badania/menopauza/cokolwiek innego, co wam podpasuje.
    • ruscello Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 02.06.14, 08:26
      Byłam ostatnio na przyjęciu z okazji 1 urodzin malucha, którego rodzice mają po 50 lat. To młodszy brat mojego bliskiego kolegi. Ich mama mówiła, że od dawna nie miała miesiączek i pamiętam, że nie było wesoło, gdy się dowiedziała o ciąży.
    • mw144 Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 02.06.14, 14:34
      Do niedawna myślałam, ze taka granica to ok 45 lat, ale po tym jak moja koleżanka urodziła dziecko w wieku 46 lat w wyniku odstawienia pigułek, to ja jednak poczekam conajmniej do 50wink
      • andaba Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 02.06.14, 17:42
        Mama mojej koleżanki - troje urodziła po dwudziestce, 20 lat przerwy, łup w wieku 44 lat córeczka. Za 4 lata - kolejna. Obie zdrowe i udane, ale mama koleżanki już myślała, że nie może, zwłaszcza przy drugiej.

Jakiś czas temu znajoma twierdziła, że jej sąsiadka w wieku 53 lat urodziła bliźnięta - dwóch chłopców. Nie sądzę żeby zmyślała, zwłaszcza, że łatwe to do sprawdzenia, mieszka na sąsiedniej wsi-osiedlu, ale w szoku byłam. Nawet myślałam, że może z wiekiem coś pochrzaniła, ale zapierała się, że nie.
        • myelegans Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 02.06.14, 17:54
          Wlasnie wczoraj sie dowiedzialam, ze nasza pani dentystka, lat 52 spodziewa sie blizniakow. Pierwsze dzieci, wlasnie szykowali sie z mezem w wielomiesieczna pozdroz po swiecie planowana od wielu lat. Od lat slyszalam o podrozy, no i wychodzi, ze beda musieli ja odlozyc na czas nieokreslony.
          Jak sama przyznala, totalna wpadka, bo myslala, ze juz jest w bezpiecznym czasie. Nigdy dzieci nie planowali, a maz nie chcial sie ciachnac big_grin
          • bi_scotti Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 02.06.14, 19:18
            myelegans napisała:

> Wlasnie wczoraj sie dowiedzialam, ze nasza pani dentystka, lat 52 spodziewa sie
            > blizniakow. Pierwsze dzieci, wlasnie szykowali sie z mezem w wielomiesieczna p
            > ozdroz po swiecie planowana od wielu lat. Od lat slyszalam o podrozy, no i wych
            > odzi, ze beda musieli ja odlozyc na czas nieokreslony.

Gdybys byla zyczliwa pacjentka, to bys zaoferowala jakis przyszlosciowy babysitting chociaz na weekend zeby mogli pojechac dookola czegokolwiek, niechby i Waszego county tongue_out Tak odplywaja w dal marzenia ... eh ... big_grin
    • mas.uka Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 02.06.14, 19:11
      moja mama (rocznik 1958) ostatnio przy wizycie u gina miała usg jajników i podobno ginka powiedziała jej że pracują jeszcze pełną parą smile
    • ola Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 02.06.14, 20:54
      Mam w rodzinie ciotke, ktorej w wieku 55 lat lekarz stwierdzil przebycie menopauzy i dopuscil rezygnacje z antykoncepcji. Ich trzeci synek ma teraz 4 latka. Jest 30 lat młodszy od najstarszego brata smile
    • minerallna Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 02.06.14, 23:37
      Moja mama kiedyś- lata 90-te- leżała na porodówce z kobietą lat 56. Fakt że to było jej trzecie dziecko ale i szok nie mały. Rozmawiały i ta kobieta podobno zabezpieczała się a tu niespodzianka. Całkiem zdrowa.
      • bi_scotti Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 02.06.14, 23:47
        Ja Was bardzo prosze, skonczcie juz z tymi opowiesciami o kobietach lat 50+ zachodzacymi w ciaze, bo choc mi to na 100% nie grozi, zaczynaja mnie ciarki przechodzic jak czytam tongue_out Za jakie grzechy je to spotkalo? Czy to moze byc zakazne? A kysz! big_grin
        • pederastwa Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 03.06.14, 08:15
          Mogę ci przytoczyć (dla odzyskania równowagi) przykład moich dwóch koleżanek lekko po czterdziestce, które chciałyby zajść w ciążę, ale nie mogą ;-/
          • mag1982 Re: Pytanie do starszych forumek - antykoncepcja 03.06.14, 09:27
            A ja dodam do tego moją znajomą lat 25 uncertain Nie ma sprawiedliwości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka