Dodaj do ulubionych

internet legend

06.06.14, 16:10
wytlumaczcie mi jak to dziala ze ludzie w to wierza?

rozumiem urban legend bo zwykle sa to historyjki z dreszczykiem ( albo smieszne) i w zasadzie niesprawdzalne wiec sa fajnym folklorem

ale historyjki o Beethovenie "uratowanym od aborcji" czy historyjki o Einstainie ??
Obserwuj wątek
    • eo_n Re: internet legend 06.06.14, 16:18
      Ależ one nie mają większej wartości niż legendy miejskie, magazyny plotkarskie, itp, itd... Dlaczego ludzie w to wierzą? Bo wierzenie w różne rzeczy leży w ich naturze smile
      To jest w ogóle ciekawe, bo obiektywnie rzecz biorąc wierzymy w więcej rzeczy niż nam się wydaje i to fundamentalnych, definiujących rzeczywistość - tzn. np. wiele osób nie było w Australii, ale wierzą (a nie wiedzą wink ), że istnieje; wierzą reklamom, nauczycielom, serwisom informacyjnym... Na dobrą sprawę można by wymieniać bez końca. I zabawne i ciekawe smile
    • kawka74 Re: internet legend 06.06.14, 16:18
      > wytlumaczcie mi jak to dziala ze ludzie w to wierza?

Jak widziałaś w sąsiednim wątku, ludzie wierzą w bardzo różne rzeczy ;p
      • rhaenyra Re: internet legend 06.06.14, 16:20
        to wlasnie ten watek mnie zaispirowalsmile
        • kawka74 Re: internet legend 06.06.14, 16:25
          Nonono, tak myślałam smile
          Einstein jest szczególnie lubiany - geniusz z rozmaitymi problemami z dzieciństwa to miód na serce. No i większość go kojarzy, kto by czytał anegdotki o Oppenheimerze?
    • mondovi Re: internet legend 06.06.14, 16:23
      Jak zwykle: wierzy się w wygodne dla siebie "prawdy".
    • elle.hivernale Re: internet legend 06.06.14, 20:38
      https://s2.quickmeme.com/img/a4/a422d5476200b3d40fd6ab2c9d4daf0f86f1a9827b2d43130abbd3ab6d936478.jpg
      • bi_scotti Re: internet legend 06.06.14, 20:50
        No bo wiara gory przenosi. A kto by sobie chcial choc raz w zyciu przeniesc np. Wiesi Gory albo Jasia Gory tongue_out Czasem tez gora jednak przychodzi do Mahometa i wtedy bywa, ze trzeba ja przeniesc, bo zaczyna przeszkadza. Life.
    • helufpi Re: internet legend 06.06.14, 21:44
      A tak serio-serio wierzysz, że psalmy ułożył osobiście król Dawid? Nie chcę burzyć twojego obrazu świata, ale to konwencja literacka. Zamiast powiedzieć "teraz uważajcie, powiem coś bardzo w moim przekonaniu mądrego" można literacko powiedzieć "tako rzecze Einstein". I to nie jest kłamstwo, bo prawdą jest coś ukrytego głębiej, a publika ma to sobie odkodować, każdy na swoim poziomie. Zresztą, że zacytuję niejakiego P.P. - czymże jest prawda?.
      Do Europejczyka ta maniera niezbyt trafia, ale Amerykanie są wychowani na ichnim kaznodziejstwie, historyjka jest typowo amerykańska.
      • rhaenyra Re: internet legend 06.06.14, 22:11
        psalmy akurat malo mnie obchodza
        podobnie jak krol dawid

alez jasne ze to jest klamstwo
        wsadzanie w czyjes usta slow ktorych nigdy nie powiedzial ( i nigdy by nie powiedzial)
        jest klamstwem, manupalacja, bo wypowiadajacy powoluje sie na autorytet kogos waznego

ps "uwielbiam orgie z kozłami" powiedziala helufpi
        • helufpi Re: internet legend 06.06.14, 22:21
          Jesteś Europejką do szpiku kości czyli.

> ps "uwielbiam orgie z kozłami" powiedziala helufpi
          A właśnie sobie czytam po raz kolejny HP. I znowu się zastanawiam, co ten Aberforth z tymi kozami ten tegowink
        • bi_scotti Re: internet legend 07.06.14, 02:10
          rhaenyra napisała:

> psalmy akurat malo mnie obchodza
          > podobnie jak krol dawid

Poniewaz Krol David dostapil zaszczytu, ze obchodzil LC, to mnie tez tongue_out

I've heard there was a secret chord
          That David played, and it pleased the Lord
          But you don't really care for music, do you?
          It goes like this
          The fourth, the fifth
          The minor fall, the major lift
          The baffled king composing Hallelujah

big_grin
    • mid.week Re: internet legend 06.06.14, 21:55
      A historyjka o psie Justyny Kowalczyk o imieniu Dzieciątko? wink
      • vilez Re: internet legend 06.06.14, 22:01
        A hiostoryjka o psie imieniem Zeus?
        • rhaenyra Re: internet legend 06.06.14, 22:12
          tego nie slyszalam dawaj

no i wczesniej podkreslilam roznice miedzy miejska legenda, a takimi bzdurami ktorych falszywosc mozna latwo sprawdzic
          • vilez Re: internet legend 06.06.14, 22:33
            A kto by uweirzył, że psa mozna nazwac Zeus, czy inny Hermes? Tak jak i Dzieciątko.
            Tako se polemizuję z ta wiarą...
            • mid.week Re: internet legend 07.06.14, 05:58
              OJP a ja wczoraj poł netu przeszukałam zastanawiając się co to za pies Zeus big_grin
    • vilez Re: internet legend 06.06.14, 21:59
      Ludzie wierzą w to, w co chcą wierzyć.
      • helufpi Re: internet legend 07.06.14, 15:27
        W co chcą i co im się układa we w miarę wspólną całość. Medialna singielka, która osiągnęła sukces zawodowy, znana z niewyparzonej gęby, na zdjęciu z pieskiem - sama bym może łyknęła, że jej poprzedni piesek się wabił Dzieciątko.
    • ichi51e Re: internet legend 07.06.14, 07:34
      Podobno jestes bardziej sklonna uwierzyc jesli ogolne przeslanie zgadza sie z twoimi przekonaniami... No i ogolnie czlowiek "wierzacy" jako bardziej elastyczny jest preferowany przez nature big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka