Dodaj do ulubionych

Kudowa-Zdrój-polećcie coś

11.06.14, 21:21
Rozeznałam się nieco w temacie i ilośc atrakcji tego regionu mnie przytłacza. Będziemy w Kudowie tydzień, w zasadzie to całe 5 dni bo pierwszego przyjedziemy(pewnie po południu), ostatniego wyjeżdżać będziemy. Co jest najbardziej warte obejrzenia według Was w tym krótkim czasie?muszę coś wybrać i jakiś zarys planu opracować żeby nie tracić już na to czasu na miejscu. Interesuje mnie okolica Kudowy-szkoda mi czasu na dojazdy w dalsze regiony, wiem, że na pewno chcemy zaliczyć Szczeliniec i Błędne Skały, co możecie jeszcze polecić i gdzie warto iść w samej Kudowie? Czy w okolicy w Czechach jest jakieś zoo czy safarii park? A i najważniejsze-będziemy z dzieciakami w wieku 6-9 lat.
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 11.06.14, 21:31
      W Czechach to koniecznie Skalne Mesto, niedaleko Kudowy, jest większe od Szczelińca czy Błędnych Skał. W Kudowie kaplica czaszek. Minizoo jest w Wambierzycach, to przy okazji wycieczki na Szczeliniec. Park Dinozaurów w Karłowie. Kłodzko i twierdza z katakumbami - koniecznie.
      • spalona_gora Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 13.06.14, 11:08
        Kaplica Czaszek dla 6-latka? Do głębokiego rozważenia przez rodziców czy to konkretne dziecko da radę to przełknąć. Mój miałby traumę.
        • slonko1335 Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 13.06.14, 11:35
          Mój sześciolatek byłby wniebowzięty, gorzej z moją ośmiolatką akurat-jej na pewno bym nie zabrała. No nic będziemy ze znajomymi i ich dziećmi, wiec nie ma problemu i można się wybrać nie w pełnym składzie i wysłać wrażliwsze i delikatniejsze sztuki na inne "atrakcje".
    • krejzimama Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 11.06.14, 21:35
      W Czechach jest świetne zoo w Dvur Kralove.
      Poza tym Błedne Skały, Szczeliniec, Skalne miasta w Adsparchu i Teplicach.
      Piekny rynek w Nonym Mescie nad Metuja, zamek w Nachodzie.
      Parki zdrojowe w Kudowie, Polanicy i Dusznikach.
    • slonko1335 Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 11.06.14, 22:25
      Hmm.... do Czech chyba się do tego zoo wybierzemy o którym pisze Krejzi już wczesniej ktoś mi polecał ale zapomniałam gdzie to. Czeskie Skalne Miasto chyba na razie odpuścimy i zadowolimy się rodzimym Szczelińcem i Błędnymi. Chcemy jeden dzień rekreacyjno-leżakowy gdzies nad wodą sobie zrobić czy Radków i ten zbiornik sztuczny warto odwiedzić?czy coś w Czechach?
      W Kudowie jest aquapark-sensowny jakiś?
      • jakw Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 11.06.14, 22:53
        Ten Radków jakoś rewelacyjnie nie wyglądał. Basen w Nachodzie był całkiem fajny na wielki upał, a z Kudowy zdecydowanie bliżej niż do Radkowa. Zresztą sam aquapark w Kudowie mi się podobał, a zwłaszcza szybka rzeczka i słona woda. Zjeżdżalnia dla tych co lubią jak im się kostium fajczy wskutek tarcia wink. W Czeskich Skalicach też jest jakiś zalew - zdecydowanie większy niż w Radkowie, ale na oczy nie widziałam.
    • jakw Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 11.06.14, 22:47
      Aquapark ze słoną wodą i fajną rzeczką wink. Ponadto w Nachodzie jest basen odkryty (ale jeśli będzie ze 20C to pewnie będzie zamknięty z powody ziąbu)
      Po stronie czeskiej jest safari-park - nie pamiętam dokładnie gdzie, ale reklamy wisiały wszędzie. Z tym, że ten safari-park jest w pewnej odległości od granicy.
      Z innych okolicznych atrakcji: Skalne Grzyby i Białe Skały - trzeba podjechać w okolice Karłowa.
      Dla wielbicieli czaszek - Kaplica Czaszek w Kudowie.
      Gdyby lało - polecam podziemne trasy Kłodzka - miejską i w twierdzy.
      • annakate Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 11.06.14, 23:06
        w Dusznikach Muzeum Papiernictwa - samo muzeum bez szału, ale warsztaty robienia papieru super dla dzieciaków, a i mamusia się ubawi
        www.muzpap.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=10&Itemid=36&lang=pl
    • mid.week Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 12.06.14, 07:17
      Muzeum zabawek w Kudowie
      www.muzeum-zabawek.pl/

Zamek Chojnik (to trochę dalej w strone J.G)
      www.chojnik.pl/
      Kopalnia w Nowej Rudzie
      kopalnia-muzeum.pl/
      Park Rozrywki Colorado
      www.colorado-park.com.pl/oferta.htm
      W Czermnej k.Kudowy, niedaleko Kaplicy Czaszek (nie polecam) jest skansen i minzoo. Można tam lepić z gliny, zjeść wypiekany na miejscu chleb etc.
      www.rodzinna-turystyka.pl/ciekawe-miejsca/muzea/skansen/szlak-ginacych-zawodow-skansen-zoo-czermna.html
      a tu masz stronę z mapą i naniesionymi innymi atrakcjami:
      www.rodzinna-turystyka.pl/ciekawe-miejsca/ciekawe-miejsca-na-mapie.html
    • slonko1335 Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 12.06.14, 11:44
      Dzięki wielkie coś wybiorę z Waszych propozycji, szkoda że nie możemy na 2 tygodnie pojechać...
    • sylwiam_m Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 12.06.14, 12:46
      Ten skansen jest super

www.skansen.kudowa.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=120&Itemid=94
      Tu jest gorzej ale dzieciakom i tak się podobało

www.szlakginacychzawodow.pl/
      Ja polecam, chociaż to godz. drogi - Jaskinię Niedźwiedzią, moim zdaniem największa atrakcja okolicy, potem Twierdza Kłodzka
      Tylko do Jaskini trzeba wcześniej zarezerwować bilety

www.jaskinianiedzwiedzia.pl/
      po jaskini możecie sobie odpocząć w Starej Morawie

dolnyslask360.pl/miejsce.php?q=540
    • malowanka06 Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 12.06.14, 17:20
      Ja polecam polecane skalne miasto w Czechach, w Nachodzie można zwiedzać browar i zamek też dość ciekawy.
      Zoo w Dvur Kralowe
      w samej Kudowie, zaraz na końcu parku zdrojowego za tym stawikiem, jest fajne- nie wiem co?- nazwijmy knajpka, gospodarstwo agroturystyczne? można tam samemu złowić rybę, usmażą, wszędzie chodzą pawie, dziecię może na kucyku. A w tym stawiku przed knajpką ryby karmić, w parku wiewiórki.
      Za tą knajpką takie coś: www.szlakginacychzawodow.pl/cennik.htm
      Nie wiem czy dalej ale w Dusznikach, przed Kudową były pokazy podświetlanej fontanny.
      W Kudowie aquapark fajny ale nie to jest jakieś duże cudo jak w wielkich miastach.
      Obok jest miasteczko linowe, można pochodzić po linach.
      Warto zwiedzić Polanicę, też ma ładny park (od tego miasta Roman Polański ma nazwisko, które ojciec przyjął po wojnie).
    • agni71 Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 12.06.14, 17:28
      Błędne Skały można sobie darować, dużo ładniej jest w Czechach, w Adrspach na przykład. Szczeliniec polecam.

Polecam w Kudowie tę restaurację, przynajmniej kilka lat temu było pyszne jedzonko:

www.wstarymmlynie.com.pl/
      • agni71 Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 12.06.14, 17:31
        Polecam tez wspomnianą wyżej Jaskinię Niedźwiedzią - warto. Rozważcie jednak czeskie skalne miasto, bo bardzo warto. Nam się tak podobało, że byliśmy tam dwa razy, przy okazji dwóch wyjazdów w tamte okolice.
    • annitka30 Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 12.06.14, 20:03
      ja bym darowała sobie Nachod zamek bez sensu, jeśli będziecie w Kłodzku. Atrakcji dla dzieci w Nachodzie w zamku brak (tylko dwa niedzwiedzie z góry zobaczyć możńa)
      radków beznadzieja. lepiej akwapark.
      polecam to skalne miasto - przemyślcie jeszcze.
      w kudowie jest muzeum zabawek, ale mi się nie podobało
      • malowanka06 Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 12.06.14, 20:09
        To muzeum zabawek też mi się nie podobało.
        Obejrzyj może galerie Błędnych Skał i Skalnego Miasta w Czechach- to czeskie większe i ładniejsze. Przed wejściem jest jeziorko, można pożyczyć łódkę i popływać.
        • agni71 Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 12.06.14, 20:51
          Skalne miasto jest cudne, wodospad robi wrażenie, o ile jest akurat dobrze "nawodniony". Naprawdę duzo bardziej warto niż Błędne Skały.
          • slonko1335 Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 13.06.14, 09:43
            Miało być "rodzime" bo najczęściej na krótkie wypady jeździmy za granicę a tu wychodzi, że znowu całkiem sporo atrakcji poza Polską. No nic przemyśle jeszcze w Skalnym Mieście byłam i rzeczywiście jest cudnie.
    • spalona_gora Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 13.06.14, 12:37
      Obok Jaskini Niedźwiedziej jest jeszcze Kopalnia Uranu w Kletnie - mojemu 6-latkowi bardzo się podobało, bo można tam samemu ukopać kamyczki. Bardzo polecam Muzeum Papiernictwa w Dusznikach - samodzielne robienie papieru to super zabawa i fajna pamiątka (bo zrobiony papier można zabrać i to nie jest jeden arkusz).

Mała uwaga a propos podziemnej trasy turystycznej w Kłodzku (tej pod miastem, nie pod twierdzą). Tam straszy (słychać w ciemnościach wrzaski i wycia torturowanych skazańców), więc też ostrożnie z małymi dziećmi.

W Polanicy jest letni tor saneczkowy+park linowy+małpi gaj.

Zajrzyj też tutaj: Ziemia Kłodzka
    • slonko1335 a które Skalne Miasto 25.07.14, 12:48
      stwierdziliśmyy, że po drodze do Kudowy podjedziemy do któregoś Skalnego Miasta? była któras z Was w obu? które bardziej polecacie? BYłam w jendym ale za diabła nie pamiętam w którym....
      • krejzimama Re: a które Skalne Miasto 26.07.14, 09:37
        Ogólnie każde jest wspaniałe, ale dla mnie większe wrażenie robią te w Czechach.
        Adsprach I Teplice to zabiera jeden dzionek.
        • slonko1335 Re: a które Skalne Miasto 26.07.14, 09:46
          Właśnie nie będziemy mieć całego dzionka i damy radę obskoczyć tylko jedno albo Adsprach albo Teplice - pytanie tylko które?
          • slonko1335 Re: a które Skalne Miasto 26.07.14, 09:47
            ach a i będzie to sobota a to też podobno ma znaczenie z uwagi na ilość turystów...
          • krejzimama Re: a które Skalne Miasto 26.07.14, 10:10
            No dla mnie Adsprach.
            Do wyboru 2 trasy łatwa i trudna. Łatwa to spacerek, trudna to włazenie na platformy po schodach.
            • segregatorwpaski Re: a które Skalne Miasto 26.07.14, 13:11
              Atrakcje przyrodnicze/turystyczne już CI tu polecono.
              Ja polecam:
              - restaurację czeską: jedzenie pierwsza klasa i niesamowicie sympatyczny właściciel,
              - lody tiramisu , inne produkty też ale te są najlepsze w cukierni zaraz przy wejście do parku (ale nie tej w parku!!!)
              - i polecaną tu już przez kogoś smażalnię pstrągów - rewelacja!
              • slonko1335 Re: a które Skalne Miasto 29.07.14, 10:19
                a któraś z Was pamięta może nazwę tej smażalni pstrągów? bo moje dzieci jak najbardziej łowieniem pstrąga zainteresowane a my z kolei zjedzeniem tego co złowią...
                coś takiego na necie znalazłam, to może być to?:
                smazalnia-ryb.pl/
                • segregatorwpaski Re: a które Skalne Miasto 29.07.14, 13:48
                  Nie, to tu:
                  www.sudeckiechaty.pl/smazalnia.htm
                  Smacznego smile
                  • segregatorwpaski Re: a które Skalne Miasto 29.07.14, 13:50
                    To jest zaraz za parkiem, wystarczy spacer, nie trzeba podjeżdźać samochodem.
                    Tam jest tez trampolina duża i sporo klatek ze zwierzatkami typu króliczki/kurki i takie tam, dzieciaki mają co robić prócz łowienia.
                    A jedzenie naprawdę smaczne - bo świeże i proste.
    • tol8 Re: Kudowa-Zdrój-polećcie coś 29.07.14, 13:54
      Polanica - tor saneczkowy
      Kudowa-kaplica czaszek, park zdrojowy, pijalnia wód, można zagrać w wielkie szachy w parku
      -Karłów-Szczeliniec, Błędne Skały
      Radków - kąpielisko
      Wambierzyce - koniecznie nocąsmile
      Pasterka, Wielka Sowa - szczyty do zdobycia
      Czechy - Skalne Miasto
      Zieleniec- można zobaczyć jak wyglądają w lecie stoki narciarskie z wyciągami
      Duszniki, Polanica - pijalnie wód

• slonko1335 Dzisiaj ruszamy-już się nie mogę doczekać:) 01.08.14, 18:00

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka