Dodaj do ulubionych

Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ?

24.06.14, 09:44
Poradźcie mi proszę - uczę się angielskiego kilka lat i nadal mam problem z mówieniem i pisaniem. Zależy mi na szybkim opanowaniu języka na poziomie komunikatywnym - w 1 rok.
Czy wybrać szkołę policealną z j.angielskim, kurs czy indywidualne korki ? Jaka forma nauki da lepsze efekty ?
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 09:48
      Kurs w szkole językowej, w niewielkich grupach, i koniecznie część zajęć z native speakerem.
      • liira Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 09:53
        Po kilku latach dalej nie nauczyłaś się języka przynajmniej w stopniu komunikatywnym ?
        IMO szkoda kasy na kursy, lepiej nie bedzie.
      • papuga293 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 09:59
        A w której szkole językowej ? Większość ma opinie oszustów i są bardzo drogie. Dlaczego native speaker jest ważny ?
    • papuga293 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 10:06
      Uczyłam się sama, ale brakuje mi wytrwałości. Zależy mi głównie na konwersacjach.
      • ewa_mama_jasia Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 10:23
        Indywidualny nauczyciel.
        • papuga293 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 10:27
          Myślę, ze najlepszy będzie własny nauczyciel.
    • stacie_o Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 10:37
      Jako już mocno dorosły człowiek, zaczęłam się uczyć angielskiego od zera. I niedługo dociągnę do c2. z mojego doświadczenia nie polecam zajęć z native speakerami, wszyscy jakich spotkałam, a było ich sporo, skupieni byli na opowiadaniu o sobie, o swoim zarąbistym życiu, a nie na uczeniu. Kwestię gramatyki kwitowali tylko use your instinct albo its obvoius wink
      • papuga293 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 10:39
        A może zwykłe korki z szkolnym nauczycielem ?
        • stacie_o Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 10:53
          jeśli dobry, to tak.
        • ewa_mama_jasia Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 11:15
          Sprecyzuj, co masz na mysli "zwykłe korki". Korepetycje zawsze znaczyły dodatkową naukę zgodnie z programem, żeby zaliczyć jakiś dział wymagany w szkole. Nie to miałam na myśli. I myśle, ze nauka w taki sposób nie da Ci tego, co chcesz.
          Natomiast jesli przez "zwykłe korki" rozumiesz indywidualną nauke, pod swoje potrzeby, ukierunkowaną na umiejętność mówienia i porozumiewania się nabytą w przeciągu roku, to polecam.
          • papuga293 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 11:21
            Interesują mnie "zwykłe korki" rozumiesz indywidualną naukę, pod swoje potrzeby, ukierunkowaną na umiejętność mówienia i porozumiewania się nabytą w przeciągu roku.
            Nie wiem jak to zaplanować, czy korzystać z książki, jakie tematy są najważniejsze ?
    • papuga293 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 10:53
      Zależy mi na znalezieniu pracy, dlatego postanowiłam działać.
    • papuga293 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 11:14
      Czy myślicie, że to pomoże w znalezieniu pracy ?
    • best_bej Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 11:25
      a gdzie mieszkasz? jeśli w większym mieście to jest pewnie parę sieciówek.
      Chodziłam do takiej przez 3 lata. Zajecia 2 razy w tygodniu plus do woli konwersacje i inne warsztaty (sama sobie wybierasza o której i gdzie, jest tego sporo). Trafiłam na nauczycielkę z pasją. byłam zadowlona, choć nie wykorzytywałam wszytskich oferowanych możliwości. Nawet korzytsali z niegłupiego podręcznika.
      • papuga293 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 11:27
        Mieszkam w Jaworznie - blisko Katowic, sosnowca, Dąbrowy Górniczej. Może ktoś poleci sprawdzoną szkołę lub nauczyciela ?
        • best_bej Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 11:33
          ja z wawy, chodziłam do profi lingua- pewnie jest też na śląsku.
          Uczyłam się też u native speakera ale jak pisała stacie polegało to głownie na tym, ze opowiadał o sobie i swoich projektach.
          • papuga293 Profi lingua ? 24.06.14, 11:44
            Ale jest dużo negatywnych opinii na temat tej szkoły. Nie wiem czy warto ?
            • best_bej Re: Profi lingua ? 24.06.14, 12:02
              zalezy pewnie od miasta. Ja nie mam zastrzezen co do konkretnej w Wawie, ale metoda pewnie ta sama (wyzysku lektorów też).
    • joana.mz Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 11:41
      Polecam szkołę językową, która stawia na konwersację. Zajęcia w małych grupach.
      • papuga293 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 11:45
        A jaka to szkoła ? Na internecie jest wiele negatywnych opinii
        • arista80 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 11:50
          Polecam indywidualne nauczanie i przede wszystkim w formie konwersacji. Ja coś takiego prowadzę, ale nie z angielskiego.
        • anek130 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 12:21
          powiem ci tak: ja mam 38 lat, angielskiego uczyłam się w liceum i na studiach ( o ile można to nazwać nauką), potem 1 rok do szkoły językowej- gramatykę zawsze miałam w małym palcu, wszystkie testy trzaskałam na maxa, ale wygadać się nie umiałam. odezwać się gdzieś za granicą to było dla mnie nie do przeskoczenia, mimo, że wszystko rozumiałam co mówi mój mąż, a jego poziom był o wiele niższy od mojego, ale mówił i się nie przejmował że mówi niegramatycznie. Po 10 chyba latach przerwy trafiłam do dziewczyny, która m. innymi coachem języka (cokolwiek to znaczy), chodze do niej sama- ona wymaga ode mnie mówienia już i w tej chwili, bez zastanowienia czy dobrego czasu używam,podpieramy się ksiażką oczywiście, gramatykę sobie orbię we własnym zakresie, potem to omawiamy - ale już widzę, ze mogę mówić i że ktoś mnie rozumie i ja rozumiem ją- także ja polecam indywidualnego nauczyciela.
          • papuga293 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 12:36
            Ja mam opory przed mówieniem. Zastanawiam się czy jest to poprawnie gramatycznie i brakuje mi słówek.
    • papuga293 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 12:56
      Myślicie, że to mi pomoże w znalezieniu pracy ?
    • papuga293 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 14:23
      A może nauka przez Skype ?
      • papuga293 Re: Nauka angielskiego - szkoła, kurs i korki ? 24.06.14, 16:32
        Czy w rok uda mi się opanować język na poziomie komunikatywnym ? Czy to możliwe ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka