Dodaj do ulubionych

Triki przy sprzątaniu

27.06.14, 13:34
Jak ułatwiacie sobie sprzątanie domu?
Pytanie naturalnie do tych, które robią to osobiście.

Z moich "sposobów" (pewnie nic odkrywczego, ale się podzielę)
- większość miejsc sprzątam octem z olejkiem aromatycznym (w spryskiwaczu)
- w kuchni i łazience mam spryskiwacze i małe ręczniczki, żebym nie musiała przenosić ich w miejsca, które najczęściej wymagają czyszczenia
- używam chusteczek do pupy niemowląt i nawilżanego papieru toaletowego (do sprzątania znaczy), i znów po paczce mam i w kuchni i w łazience
- zmywaki (takie z gąbki) co trochę wrzucam z naczyniami do zmywarki
- ograniczam liczbę detergentów, poza octem i mydłem mam tylko odrębnie żel do wc i płyn do podłóg drewnianych (jak już coś zmywam ręcznie, to mydłem w płynie, tym samym, które mam w kuchni do mycia rąk)
- pies ma swoje szmaty (właściwie ręczniki - pod kolor) do wycierania łap przy legowisku i do czyszczenia podłogi wokół miski, przy misce [niestety sam się nie obsługuje]

Jak jeszcze mogę usprawnić dbanie o dom? Proszę o podpowiedzi smile

Obserwuj wątek
    • clk Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 13:38
      eo_n napisał:

> - używam chusteczek do pupy niemowląt i nawilżanego papieru toaletowego (do spr
      > zątania znaczy), i znów po paczce mam i w kuchni i w łazience

A myslalam, ze jestem jedyna, ktora wpadla na ten pomysl smile
      • antychreza Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 13:42
        Od kiedy się okazało, że chusteczki dla niemowląt usuwają nawet smar bez rozmazywania, używam ich do wszystkiego, czego nie mogę zetrzeć wilgotną szmatką.
        • aneta-skarpeta Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 15:24
          chusteczki sa boskie- swietnie zdaja egzamin takze w aucie
          i rece przetrzesz i kokpitwink

aha- jak zmywam twarz wacikami, to potem tym ostatnim wacikiem ( lub chusteczką) przecieram umywalkęsmile
          • beataj1 Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 16:16
            Ja używam chusteczek w5 z Lidla. Najchętniej o zapachu zielonego jabłuszka. Świetnie czyszczą wszystko a pachną tak że mam ślinotok za każdym razem.
          • mamaemmy Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 22:31
            aneta-skarpeta napisała:

>
            > aha- jak zmywam twarz wacikami, to potem tym ostatnim wacikiem ( lub chusteczką
            > ) przecieram umywalkęsmile

robię tak samo ! smile
      • lafiorka2 Re: Triki przy sprzątaniu 22.09.14, 20:44
        clk napisała:

> eo_n napisał:
        >
        >
        > > - używam chusteczek do pupy niemowląt i nawilżanego papieru toaletowego (
        > do spr
        > > zątania znaczy), i znów po paczce mam i w kuchni i w łazience
        >
        >
        > A myslalam, ze jestem jedyna, ktora wpadla na ten pomysl smile

to chyba "każdy" tak robi?bo ja np od lat.
    • ophelia78 Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 13:42
      Łazienkę sprzątam kiedy Młody siedzi w kąpieli. On się bawi, gadamy sobie, a ja w międzyczasie machnę umywalkę, lustro, sedes i podłogę (wannę myję zanim Młody tam wlezie) - w ogóle tego nie odczuwam w sensie czasowym, a łazienka ogarnięta na bieżąco.
    • karisma_warusco Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 13:46
      Chusteczki do pupy są genialne do przecierania kurzu smile

Ode mnie:

gumowe rękawice - te żółte- do zbierania sierści z obić, narzut itp.
      do wycierania luster, szyb tylko gazety (czarno białewink )
      do czyszczenia mikrofali miska z wodą i cytrynami
      • mozambique Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 13:49
        a jak genialnie się nadają do wybłyszczenia psiej i końskiej sierści !!!!

i w ogóle do czyszcenia naturalnej skóry
        • eo_n Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 13:52
          mozambique napisała:

>
          > i w ogóle do czyszcenia naturalnej skóry
          Znaczy że rękawice? Mam je przyodziać, a potem wymasować najpierw psa, a potem kanapę?
          • mozambique Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 13:56
            eee nie - chusteczki znaczy się
            • eo_n Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 13:59
              mozambique napisała:

> eee nie - chusteczki znaczy się
              big_grin
              Nie no, do kanapy używam. Do psa - nie (gwoli wyjaśnienia smile ).
          • karisma_warusco Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 13:58
            big_grin
        • tuya Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 13:57
          mozambique napisała:

> a jak genialnie się nadają do wybłyszczenia psiej i końskiej sierści !!!!

nie rób tego zwierzakom, pliss, przecież to straszny syf jest, zwłaszcza dla istot które mają węch rozwiniety bardziej niz ludzie
      • elske Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 13:52
        Najpierw odkurzanie :odkurzyc podlogi, listwy przypodlogowe, kanapy , fotele , podloge pod kanapami. Po odkurzaniu scieranie kurzu z mebli. Na koncu mycie podlogi. Ja kuchnie i lazienki myje amoniakiem z woda i dodatkiem plynu ajax original .
        • karisma_warusco Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 14:00
          A ja najpierw ścieram kurze z mebli, to co spadnie wyodkurzam, na końcu mop, po mopie chusteczkami zbieram resztki zgromadzone skrupulatnie pośrodku pomieszczeń
          • eo_n Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 14:02
            No ja też w tej kolejności. Przy czym z mopem się nie spieszę (nie lubię uncertain) odkurzacz za to chodzi codzienne (bezprzewodowy - przy sprzątaniu idę na łatwiznę).

A półki odkurzacie szmatką czy np. takim czymś kolorowym pomponiastym?
            • cosmetic.wipes Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 14:09
              Co drugi-trzeci raz szmatką wilgotną, resztę pomponiastym. Do kurzu kuchennego (jestbtłustawy) pomponiaste się nie nadaje.
            • elske Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 14:13
              Moja kolezanka sprzata prywatnie domy i tlumaczyla mi tak : najpierw trzeba dokladnie odkurzyc. Pozniej biega ze szmata i odkurza meble i caly kurz opada na podloge. To co opadnie mozna z powodzeniem wytrzec mopem. A zaczynajac od wycierania kurzu : chodzi po domu i wyciera kurze , w trakcie chodzenia a pozniej odkurzania kurz unosi sie i czesciowo osiada na meblach, ktore przed chwila wycierala.
              W sumie , po dokladnym odkurzeniu calego domu , razem z kuchnia i lazienka mieszkanie wyglada na czystrze zanim jeszcze zabiore sie za wycieranie kurzy.
              I jeszcze : u mnie kazda rzecz ma swoje stale miejsce, rzeczy odkladam na miejsce automatycznie. To tez usprawnia sprzatanie.
              • nanuk24 Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 16:37
                Ja robie jak kolerzanka tylko jeszcze przed mopowaniem podloge przelatuje swifferem.
              • magdalena664 Re: Triki przy sprzątaniu 12.07.14, 19:24
                Ja mam odkurzacz z filtrem wodnym i kurz się nie osadza smile I najpierw odkurzam, później ścieram kurze
                • agni71 Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 08:51
                  dla mnie to trochę dziwne, ja robię tak:

najpierw ścieram kurze z mebli, później odkurzam podłogi, myję podłogi, a na koniec meble przecieram mleczkiem do mebli - dzieki temu ścieram to, co się ewentualnie znowu wzniosło podczas odkurzania.

>najpierw odkurzam, później ścieram kurze

czyli na odkurzoną podłogę zrzucasz kurz z pólek?
      • cosmetic.wipes Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 14:07
        > do wycierania luster, szyb tylko gazety (czarno białewink

Próbowałam całe lata i za cholerę nie udało mi się tym sposobem (mamie i babci się udawało) uniknąć smug. Odkąd przerzuciłam się na wilgotną mikrofibrę i ręczniki papierowe jestem dumną posiadaczką nieskazitelnie (zaraz po umyciu) czystych okien i luster wink
        • karisma_warusco Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 14:14
          Mnie się udaje.
          Niczym innym w życiu okien, luster nie myłam.
          Patent od babci smile
        • ivaz Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 15:16
          Do mycia szyb z resztą wszelkich płaskich powierzchnie najlepszym i najszybszym rozwiązaniem jest myjka karchera, szybko i bez smug. Dla mnie rewelka tym bardziej, ze mam duzo szkła w domu poza oknami to jeszcze w kuchni nad blatem, kabina prysznicowa bardzo duża, ogrmne lustra w łazienkach, myję równiez kafelki na ścianach, płytę indukcujną a nawet frony mebli kuchennych, urzadzenie bardzo usprawnia pracę.
          Do wszelkich plam najlepsza okazała się magiczna gabka z rosmanna, zmyła nawet tusz od długopisu z białych drzwi, swietnie tez usuwa zabrudzenia ze ścian.
    • aneta-skarpeta Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 15:23
      łeee, myslałam, że chodzi o zamiatanie smieci pod dywan etc;P

ja mam wszystko podwójne- mop, odkurzacz, detergenty ( tez uzywam sporo octu), szmatki- na górze i na dole- dla mnie noszenie tego na góre i na dół był koszmarem
    • ivaz Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 15:23
      A jeszcze jedno do mycia podłóg drewnianych, najlepsze sa profesjonalne płyny nie jakies tam ajakksy czy cify itp, bo oprócz tego, że myją to tez konserwują i impregnują drewno oraz chronią przed zabrudzeniem. Ja swoja drewniaąa podłogę myję przeważnie 1 raz na miesiąc latem rzadziej bo podłoga jest czysta, oczywiście jest często odkurzana ale po zastosowaniu odpowiedniego płynu z wsokiem nie wymaga częstego mycia.
    • sueellen Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 15:25
      - używam chusteczek do pupy niemowląt i nawilżanego papieru toaletowego (do sprzątania znaczy), i znów po paczce mam i w kuchni i w łazience

To dość kosztowny trik tongue_out

Ja mam trik nie tyle na sprzatanie, co na utrzymanie chałupy w czustości: brak półek w łazience. Nie w ogóle, tylko odkrytych. na wierzchu ma prawo się znajdować mydło, kubek, pasta szczoteczki do zebów. Na wannie stoi żel do kąpieli dla dzieci, szampon, odżywka. Obok kibelka papier toaletowy. Przy drzwiach ręczniki. Koniec. Żadnych pierdółek, żadnyk flakoników z perfumami, żadnych kremików itp. Wszystko w szufladach/szafkach pochowane. Sprzątanie łazienki jest banalnie proste i szybkie bo prawie nic nie stoi na wierzchu. Umywalkę, wanne i kibelek myję conajmniej raz w tygodniu, pani sprzątająca robi to drugi raz.

W sypialni podobnie. Żadnych półeczek, kurzołapów i innych durnostrojek. Na stoliku nocnym stoi lampa, okulary i mój kindle. Ciuchy w szafie. Koniec.

Przez lata nie umiałam myć podóg. Moja sprzątaczka w Londynie też nie umiała. Zawsze na (lśniących) płytkach, panelach zostawały mazy. Tu w Hiszpanii, tragedia, bo w całej chalupie marmurowe podłogi lśniące niczym lustra. Każdy pyłek widać, a po przejechaniu mopem mazy, mazy, mazy. Uświadomiła mnie pani sprzątająca mieszkająca, Ukrainka.

Recepta na podłogę bez mazów:

- dobry mop, który można łatwo i dokładnie wycisnąć
      - czysty mop (można prać w pralce)
      - do wiadra z wodą dodajemy łyżkę amoniaku. Zadnych innych płynów.

tadaaam! Podłoga lśni tongue_out Myję 2-3 razy w tygodniu, pani sprzatająca raz.
      • beverly1985 Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 16:25
        . Nie w ogóle, tylko odkrytych. na wierzchu ma prawo się znajdo
        > wać mydło, kubek, pasta szczoteczki do zebów. Na wannie stoi żel do kąpieli dla
        > dzieci, szampon, odżywka. Obok kibelka papier toaletowy. Przy drzwiach ręcznik
        > i. Koniec.

Ja zezwalam tylko na mydlo , ręcznik i papier toaletowy. Niech mi ktos postawi jakąs butelkę na wannie- zamorduję! szczoteczki też zamykam.
      • agni71 Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 08:54
        >Recepta na podłogę bez mazów:

- czysty mop (można prać w pralce)

czy twój mop ma elementy plastikowe? jeśli tak, to nic sie nie dzieje z nimi w pralce?

- do wiadra z wodą dodajemy łyżkę amoniaku. Zadnych innych płynów.

amoniak śmierdzi chyba?
        • joana.mz Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 09:32
          ja wrzucam do pralki końcówki mopa, zarówno zwykły (frędzle) jak i płaski viledy - oba mają plastikowe elementy, nic się złego z nimi nie dzieje (z pralką również)
          • agni71 Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 15:40
            dzięki, to i ja sie odważę w pralce wyprać
    • nanuk24 Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 16:41
      Zycie stlo sie prostrze odkad uzywam;
      - gume do sciagania wode z szyb(drzwi od prysznica, lustra, okna!)
      - swiffera do podlogi i do kurzu
      - magiczna gabke
      - mop parowy z dodatkowymi koncowkami, ktore wyczyszcza poczawszy od listew skonczywszy na uciapanej kuchence i toalecie.
    • jematkajakichmalo Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 17:32
      Ale po co chusteczki do pupy i papier toaletowy?? Przeciez do tego celu sa specjalne chusteczki, ja mam ogolne do wszysktiego i potem takie do czyszczenia kibelka. Czyscza rewelacyjnie, pachna i do tego sa antybakteryjne.

W lazience mam sciereczki: jedna, ktora wycieram blat" przy umywalkach, druga - super ssaca wode do przecierania kabiny prysznicowej.

Wiadra z mopem mam na kazdym pietrze, zeby z tym nie latac.
      Do wycierania kurzu uzywam swiffera, czas sprzaania skrocil wie kilkukrotnie wink
    • d.o.s.i.a Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 17:52
      Mam pania sprzatajaca i zlewke na zawsze blyszczace mieszkanie.
      • bei Re: Triki przy sprzątaniu 27.06.14, 23:01
        Mycie okien dachowych- zewnętrzne szyby myję w czasie deszczu lub tuż przed - spryskuję płynem do mycia szyb, rozcieram gąbką a deszcz spłukuje, nie muszę wycierać do sucha.

Odkurzanie - do worka odkurzacza wsypuję cynamon, albo przyprawy do piernika, albo skrapioną olejkiem do ciasta chusteczkę chigieniczną- przy odkurzaniu aromatyzują się odkurzane pomieszczenia.
        Do wody do mycia podłogi dodaję odrobinę płynu do płukania - działa on antyprzyczepnie na kurz.
        Kurze wycieram chusteczkami nawilżanymi ( dla dzidziusiów ) albo spryskuję powierzchnię płynem do mycia szyb i wycieram ręcznikiem papierowym.
        Do koszy na śmieci wsypuję cynamon, lub przyprawy do piernika lub wlewam odrobinę aromatu do ciast.
        Aromatem do ciast czyszczę elementy ze stali -w efekcie połysk i miły zapach.
    • capa_negra Re: Triki przy sprzątaniu 28.06.14, 00:23
      Kurze, meble kuchenne, blaty, płytki w kuchni, płyta , mikrofala , półki w lodowce - płyn do mycia okien z alkoholem i grube ręczniki papierowe.
      Pomijając łazienki płyn do okien jest dla mnie niezastąpionym środkiem czyszczącym.
      Reszty dopełnia ajax do łazienek i do podłogi plus dobry/czysty mop
    • izak31 Re: Triki przy sprzątaniu 28.06.14, 05:03
      Do zmywania tłustych plam z glazury i okapu używam denaturatu. Aby glazura się ładnie błyszczała mozna użyć płynu do szyb.
      Mam białe okna PCV. Co jakis czas, mimo mycia, zostają na ramach szare zacieki. Podczas mycia na mokro framug biorę na szmatkę kroplę cifa z chlorem. Framugi białe smile

Mam płytę inox. Po czyszczenu mleczkiem i wysuszeniu smaruje ją odrobiną oliwki dla dzieci. Ladnie wygląda i plamy tak nie przywierają i łatwiej się czyści.
      • izak31 Re: Triki przy sprzątaniu 28.06.14, 05:04
        Koleżanka wyżej już napisała o tym płynie do szyb...Pisałam zanim przeczytałam cały wątek.
    • konsta-is-me Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 00:31
      Co to jest swiffer??
      • rosapulchra-0 Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 03:05
        Proszsz..
        • tabakierka2 Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 07:18
          gdzie można toto nabyć i skąd te pochwały? suspicious
          to co umie?
          • rosapulchra-0 Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 09:38
            Kurze wycierać. Poza tym nalewasz do przymocowanego pojemnika płyn do mycia i lecisz na mopie wink A te nakładki są najczęściej na rzeczy i dobrze się piorą.
    • go-jab Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 04:55
      A czy ktos ma jakis as w rekawie na ten czarno-klejacy syf ktory lubi oblepiac drewniane szafki w kuchni, w okolicach kuchenki?
      • ivaz Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 07:07
        Zminić kuchnię gazową na indukcję.
        • rosapulchra-0 Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 09:40
          Zmiana niewiele daje. Ten czarno - klejący kurz na szafkach kuchennych jest od gotowanych potraw, a nie sprzętu do gotowania.
      • semihora Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 07:57
        Lidlowski płyn W5 do tłuszczu.
      • eo_n Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 09:20
        Genialnie schodzi takim czyścikiem z żabą w spryskiwaczu (m.in. w tesco bywa, w rossmanie chyba też) - baking soda jest że tak powiem podtytuł, ale nazwy firmy nie pamiętam. Zaraz... Frosch? Chyba tak (z żabą big_grin ).
    • hema14 Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 08:01
      Ciekawa jestem jakie zabrudzenia traktujesz octem regularnie? Chyba nie zwykłe wycieranie kurzu? A do kurzu na meblach i innych powierzchniach to są już specjalne nawilżane chusteczki, nie musisz marnować tych niemowlęcych czy toaletowych - "meblowe-uniwersalne" kosztują chyba miej albo tak samo a są już przeznaczone do tego celu.
      Ja trzymam paczkę w szafce, bo mieć wszystko "pod ręką" to gorzej wygląda.
      Ale poza tym to nie mam lepszych pomysłów, nie jestem super panią sprzątającą. Robię to tradycyjnie.
      • eo_n Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 09:23
        Ta... Po tym wątku (już trochę czasu minęło) zrobiłam rekonasans i zdecydowałam się na takie firmy na P, różne zależnie od przeznaczenia.

A ocet mam rozcieńczony w spryskiwaczu z olejkiem aromatycznym - płytki nim często czyszczę, właściwie to co akurat trzeba. Chyba wszystko co tam akurat się ubrodzi, tyle że nie jakoś nachalnie.
    • triismegistos Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 09:14
      Najpepszy jaki znam- wytłumaczyć facetowi, że od sprzątania niszczą się ręce, krzywi kręgosłup, psuje cera, a dla mężczyzny to darmowa siłownia jest.
      • bei Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 09:24
        triismegistos napisała:

> Najpepszy jaki znam- wytłumaczyć facetowi, że od sprzątania niszczą się ręce, k
        > rzywi kręgosłup, psuje cera, a dla mężczyzny to darmowa siłownia jest.
        >
        Super smile

Dobry jest też sposób by od progu odwrocić uwagę faceta ( zwrócic ją w kierunku alkowianym) a później facet w euforii sam sprząta smile
        • eo_n Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 09:25
          Bei, a co się wtedy robi z dzieciakiem? wink
      • eo_n Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 09:24
        Dobry smile
        Ale mało skuteczny jak facet wraca o 18, a w weekendy dba o las i rąbie lub układa drewno na zim oraz pielęgnuje kilkadziesiąt krzaków pomidorów wink
        • triismegistos Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 10:41
          Facet z tych rabiących drewno! To wspaniale! To znak, że mamy do czynienia z Prawdziwym Mężczyzną, a taki nie powiniem pozwalac, by jego kobieta urabiała się przy męskiej pracy, którą niewątpliwie jest sprzatanie wink
          • tabakierka2 Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 11:30
            triismegistos napisała:

> Facet z tych rabiących drewno! To wspaniale! To znak, że mamy do czynienia z Pr
            > awdziwym Mężczyzną, a taki nie powiniem pozwalac, by jego kobieta urabiała się
            > przy męskiej pracy, którą niewątpliwie jest sprzatanie wink

big_grin

a jak sprzątają razem? suspicious
            • eo_n Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 23:39
              smile
              Facet z tych, którzy "pomagają" - od czasu do czasu. I ok.
    • mamakasienki1 Re: Triki przy sprzątaniu 16.09.14, 13:20
      o, a ja zaczynam od polania kibelka domestosem, potem wstawiam pranie i włączam zmywanie, kiedy część robi się sama ja ogarniam kuchnię zmywam niezmywarkowe rzeczy, potem idę do łazienki zmywam wannę i resztę chustkami nawilżanymi do łazienek, to samo w wc plus szczotką kibelek, w którym zadziałał już domestos. Potem w pokojach wycieram kurze chustkami do mebli z biedronki (dla mnie najlepsze). Na koniec odkurzanie i ogarnięte jako tako. Potem wieszam pranie, składam to co już wyschło, a potem robię obiad. Zwykle jedno danie, dwa razy w tygodniu zupa na dwa dni.
      Dodam, że mam niemowlaka na stanie i trójkę dzieci w szkole i przedszkolu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka