ichi51e 29.06.14, 20:46 Macie jakies ktorych nie rozumiecie? Ja nie wiem co to jest NT... AS to Asperger rozumiem ale co to NT? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jak_matrioszka Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 20:47 NT to chyba "no text", czyli odpowiedz w tytule. Ja nie wiem co to jest CITO. Odpowiedz Link Zgłoś
nickznikad Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 20:49 cito to natychmiast Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 20:51 A skad sie to wzielo? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 20:53 ZNACZENIE: Wym. [c-ito]; inaczej dostarczyć, wykonać szybko, niezwłocznie. UŻYCIE: Napis cito najczęściej stosuje się na receptach i skierowaniach na leczenie specjalistyczne. Oznacza on, że pacjent nie powinien czekać na zabieg, lecz być mu poddany w najszybszym możliwym terminie. W języku potocznym lub w mailach odpowiednikiem cito jest angielski akronim asap, czyli as soon as possible. PRZYKŁAD: Wiedziała, że nie może czekać, poprosiła lekarza, by na skierowaniu dopisał cito, o dziwo nie oponował. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 20:57 Czyli z laciny? Angielskie ASAP mam lepiej opanowane Odpowiedz Link Zgłoś
nastjaa Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 20:58 Na cito (na szybko, pilnie) pochodzi z laciny i jest powszechnie uzywane w szpitalach od wielu lat. Nt. to nie "na temat" ? Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: Netowe/forumowe skroty z d... 30.06.14, 10:58 cito to z łaciny chyba i stosuja lekarze na skierownaiach Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 20:52 Tak pomylilam litery aleco to jest NT? Kontekst byl taki ze predzej NT komus przylozy i naklamie niz ZA. Odpowiedz Link Zgłoś
bumbunierka1 Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 20:55 Neurotypical? Albo cos takiego. Ktos bez zaburzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 22:49 NT to neurotypowy, czyli nie-autystyk. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 20:58 Nt to chyba na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:00 NT, to jest neuro typowy. To że ty nie wiesz co skróty oznaczają, nie znaczy, że są z dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:03 A co to znaczy neurotypowy? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:06 A spoko juz znalazlam.nto jest przecietne dziecko - cos jak "typ kaukaski" Chcialam zeby watek byl w ogole o skrotach. Np czesto ktos sie pyta co to jest TZ... Moze ktos ma jakies skrotowce o ktore bal sie zapytac? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:17 Moglam sie powstrzymac ale nie chcialam? Odpowiedz Link Zgłoś
3eneduerabe Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:13 TZ to chyba towarzysz zycia hahaha, jakie ludzie maja pomysly Odpowiedz Link Zgłoś
3eneduerabe Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:12 NT to moze nadcisnienie tetnicze, nie wiem tak mi sie skojarzylo Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:18 Moze Nowy Testament... Odpowiedz Link Zgłoś
t.tolka Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:34 NT to neurotypowy. Skrot uzywany przy ZA (zespol aspergera), CZA (calosciowe zaburzenia rozwoju) i generalnie calym spectrum autyzmu. Przy takich skrotach latwo wylapac kto gdzie i z czym. Fora takie jak wczesniaki czy inny swiat pelne sa tego typu skrotow, bo taki jest swiat ludzi, ktorzy tam pisza. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:33 Dla mnie dziwnym tworem jest krk w kontekście kościoła katolickiego. Juz kilka razy widziałam ten skrót tu na forum i nie moge dojść skad to R. Krk to przeciez używany głownie przez Krakusow skrót od Krakowa a Kościół Katolicki to powinien byc KK nie krk. Odpowiedz Link Zgłoś
t.tolka Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:35 Kosciol rzymsko katolicki Odpowiedz Link Zgłoś
t.tolka Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:39 Uscisle, bo napisalam niejasno: NT to wszyscy poza swiatem spectrum i innych zaburzen. A uzywa sie go do okreslenia zdrowych po prostu. Ja mam jedno dziecko NT, drugie HFA, trzecie raczej NT. Odpowiedz Link Zgłoś
t.tolka Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:54 High-functioning autism - wysokofunkcjonujacy autyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:36 Bo to chodzi o RzymskoKatolicki Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:37 Pewnie chodzi o Kościół Rzymsko-Katolicki. Ale mam podobne do twoich skojarzenia, jak widzę ten skrót. Odpowiedz Link Zgłoś
t.tolka Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:42 Ale czemu niby to sa skroty z d...? Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:49 Ooo dla mnie to był skrót z d (gdy nie wiedziałam co oznacza to R) teraz juz skrot krk nie jest dla mnie bez sensu. Dzięki za wyjaśnienie Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:51 Römisch-Katolisch funkcjonuje tez w niemieckim Odpowiedz Link Zgłoś
bessie_blount Re: Netowe/forumowe skroty z d... 30.06.14, 10:48 Dla mnie Krk to Krk - czyli wyspa Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:55 dopóki nie miałam dziecka nie wiedziałam co to kp i mm. A przewijało się wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 21:56 a i oczywiście sn. Ty jak? A ja sn. A ja cc wiec wiedzialam, ze to cos z porodem bo cc kojarzylam Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 22:13 Ja myslalam ze mm to mleko matki Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 22:24 haha, no ja też A w ogole jest jeszcze dkp - kto wie cóż to? Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 22:26 Długie karmienie piersią? Odpowiedz Link Zgłoś
zoja.anna Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 22:34 tak, to znaczy dlugie karmienie piersia Odpowiedz Link Zgłoś
melikoto Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 22:30 Sn - siłami natury. Wreszcie sie dowiedziałam. A przede mna bedzie 3 porod. Na szczęście cc Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 22:31 Pewnie długie kp Żaden z wymienionych skrótów nie sprawiał mi problemu, albo są powszechnie stosowane (ZA na przykład), albo wynikaja z kontekstu (te wszystkie kp, mm). Sn, cc, to skróty stosowane na długo przed upowszechnieniem internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamunyak Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 22:44 ja tam znam tylko skróty ogólnie obowiązujące. Czyli np. (na przykład) "nt. Czy można używać skrótu nt. zamiast pełnej formy na temat? I czy poprawne jest stawianie wówczas na końcu kropki? Wydaje mi się, że nie, ale często spotykam właśnie taką formę. Z poważaniem Skrót jest poprawny. Uwzględnia go np. Słownik skrótów i skrótowców Jerzego Podrackiego, wydany przez PWN. — Mirosław Bańko" no, ale ja kształcona w starym systemie więc nie wiem czy się dziś liczy. Mogę jeszcze polecić, w związku z tematem, poniższy link. Może się przyda. skróty Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Netowe/forumowe skroty z d... 29.06.14, 23:00 Skróty są fajne Ale fakt, łatwiej ich używać w jakimś kontekście, bo poza kontekstem są szalenie trudne do zrozumienia. "Idziesz do BN, BUW czy BS? Nie, skoczę do AANu" - jak zajarzyłam, że rozmowa toczy się przed budynkiem Wydziału Historycznego, to zrozumiałam, że ludzie mówią o bibliotekach i archiwum. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Netowe/forumowe skroty z d... 30.06.14, 10:40 Apropos aspergera to drazni mnie skrót ''aspie'' ichi51e napisała: > Macie jakies ktorych nie rozumiecie? > Ja nie wiem co to jest NT... AS to Asperger rozumiem ale co to NT? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Netowe/forumowe skroty z d... 30.06.14, 10:44 Najdurniejszy skrót, z którym spotkałam się na forum to "p-kole" Odpowiedz Link Zgłoś