Dodaj do ulubionych

Motywacja wyboru imienia

01.07.14, 08:31
Moja koleżanka z pracy, fanatyczna miłośniczka Prusa, nazwała dzieci Stanisław i Izabela (i tak się do nich zwracała zawsze).
Ja wybrałam imiona rosyjskie, ale w imieniu córki zakochałam się dawno, nosi je jedna z moich ukochanych malarek (i nie jest to Frida tongue_out).
Jakie były wasze powody wyboru imion dzieci?
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:32
      nie skrzywdzić, by w przyszłości się nie wstydziło, nie udziwnić, by pasowało do nazwiska.
      • melikoto Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:36
        Baza to ich Znaczenie dosłowne, żydowskie, na literę "j".
        Mi sie podobAja imiona moich dzieci choć ludzie dziwnie reagują.
      • oqoq74 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:41
        Wstydzić się imienia? Chyba tylko dlatego, że ktoś ograniczony będzie je wyśmiewał, ale to świadczy tylko o wyśmiewającym.
        Czy rzeczywiście imię jest powodem do wstydu?
        • mx3_sp Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:42
          ta nasza Stefania z podstawówki, wierz mi, wstydziła się imienia, zwłaszcza zdrobnienie Stefa. Dzieci jak to dzieci, wredne potrafią być.
          • oqoq74 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:52
            No właśnie, ona się wstydziła, bo dzieci to sprowokowały. Czyli to nie wina imienia, tylko durnych dzieciaków, które powód do wyśmiewania zawsze znajdą.
            • mx3_sp Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:56
              to chyba normalne, że nie żyjemy w samotniach.
              • oqoq74 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:58
                Nie, to nie jest normalne. Wyśmiewanie kogokolwiek z powodu imienia, wyglądu, czy czegokolwiek innego, co nie jest "normą" jest po prostu głupie.
                • mx3_sp Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:22
                  niekoniecznie to co nie jest normą jest głupotą.
                  • oqoq74 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:31
                    Pisałam o wyśmiewaniu, a nie ogólnie o normie.
                    Twierdzisz, że dziecko może się wstydzić imienia. Najczęściej dzieje się tak, gdy nasłucha się głupich uwag, równie głupich ludzi.
                    Głupotą nie jest nazwanie dziecka Jessica czy Brajan, głupotą jest wyśmiewanie się z tego i podnoszenie swojego poczucia wartości, " bo przecież tylko patologia nadaje takie imiona".
    • bessie_blount Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:39
      truscaveczka napisała:

> Jakie były wasze powody wyboru imion dzieci?
      Wybrałam imię uniwersalne, istniejące w każdym języku europejskim, łatwe do wymówienia i ... po dziadku smile
    • mx3_sp Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:41
      Znajomi mojego męża też przyjęli zasadę K. Mają 4 chłopców i każdy ma imię na K. Pierwsza dwójka jeszcze w miarę normalnie, potem ich już poniosło. Krzysztof zbyt pospolite więc będzie, np. Korneli.
      • kropkacom Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:44
        Ściemniasz. Imion na K jest wiele i nie kończą się na dwóch, a potem same dziwadła.
        • mx3_sp Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:48
          wiem, że jest dość szeroki wybór, ale Oni poszli w drugą stronę, mniej klasyczną.
          • kropkacom Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:50
            No i?
            • mx3_sp Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:55
              https://memytutaj.pl/media/created/zfnnek.jpg
              • kropkacom Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:57
                Pasuje do tego co piszesz big_grin big_grin big_grin
      • asia_i_p Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:42
        Znam rodzinę, gdzie jest Konrad i Kordian - najwyraźniej miłośnicy poezji romantycznej. Mnie się bardzo podoba, choć przyznaję, że łatwe do pomylenia.
        • kawka74 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 16:56
          Gustaw byłby lepszy, aczkolwiek Musierowicz mi się przypomina i pani Sznytek, która do Konrada mówiła 'Gustawek', a potem 'Powiedz, moja droga, makbu.... mamusi' smile
          • ponis1990 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 20:09
            Sznytek co robiła ,,eksrementy''? smile
      • agra1 Re: Motywacja wyboru imienia 02.07.14, 07:22
        Ja mam znajomych idących podobnym kluczem - oboje mają imiona na M, więc czwórka dzieci równieżsmile
    • kropkacom Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:42
      Po prostu nam się te imiona podobały. W sumie dopiero potem nastąpiła moda na nadawanie dzieciom tych konkretnych imion. Nie ukrywam, że od kilku lat są bardzo popularne. Imię syna jest popularne nawet tu gdzie teraz mieszkamy big_grin
    • mw144 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:42
      1. Miało mieć łatwy do wymówienia odpowiednik w najczęściej używanych jezykach.
      2. Miało być używane w krajach arabskich.
    • heca7 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:45
      W mojej szkole była dziewczynka o imieniu Jadwiga. Ale rodzice do niej nie mówili inaczej niż Dzidka. Dla mnie tragedia.
      • solejrolia Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:54
        Dzidka jest pięknie.
        Mam OGROMNY sentyment! smile
        Ja tak mówiłam zdrobniale do córki: najpierw Dzidzia (bo taki dzidziuś, bo była malutka, krucha, i taka słodka) a potem sama mi powiedziała: nie jestem Dzidzia jestem juź duzia Dzidka. I faktycznie tak mówiliśmy, no bo skoro nie jest dzidziusiem, to ok. I bardzo lubię to zdrobnienie, bardzosmile
        • heca7 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:06
          Tylko wiesz... dzieci zmieniały jedną literę uncertain
          • ichi51e Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:08
            Podaj imie a udowodnie ci ze kazde mozna przerobic. Wiele zalezybod dziecka/czlowieka i jego pozycju w grupie czy sie tym przejmuje jak to okazuje itd
            • heca7 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:12
              Ja wiem, że można ale co poradzę jak dzieci przerabiały brzydko tylko to? Nie przypominam sobie aby za innymi się tak darły.
              Za to siostra koleżanki z klasy miała na imię Stefania i akurat leciał Powrót do Edenu- i jej imię wzbudzało zainteresowanie i oczywiście kojarzono go od razu z filmem.
        • ichi51e Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:06
          big_grin cudowna historia teraz to imie bedzie mi sie zawsze dobrze kojarzyc

• solejrolia Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:09
            smile
        • alinawk Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:24
          > Mam OGROMNY sentyment! smile
          > Ja tak mówiłam zdrobniale do córki: najpierw Dzidzia (bo taki dzidziuś, bo była
          > malutka, krucha, i taka słodka)

U mnie było tak samo. Starsza była Dzidzią (tak gdzieś do dwóch lat ), z tych samych powodów co u Ciebie. Potem przestała byś dzidzią, to zaczęliśmy używać imienia ze chrztu.
          Córki mają imiona literackie, moich ulubionych bohaterek powieściowych. Z młodszą trochę pojechałam, imię ma raczej rzadkie, ale używamy dość popularnego obecnie zdrobnienia. Trochę żałuję że nie została Joanną. Trzecia na bank miałaby na imię Joanna ( Asia lub Asieńka).
          • heca7 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:32
            Ale tam to nie była Dzidzia tylko Dzidka jako zdrobnienie od Jadwigi. Przy czym rodzice tak ją wołali do domu a dzieci darły się wtedy Dzi... ka do domu uncertain
            • iskierka3 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 15:38
              Alez sie namyslalam jak te dzieci ja przezywaly! W zyciu bym na to nie wpadla!
              • ichi51e Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 19:30
                Ja tez big_grin myslalam inaczej suspicious
          • solejrolia Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:13
            Jeszcze Asiula- tak lubimysmile
            No i Aśka! Moja córka ostatnio nie życzy sobie inaczej niż Aśka. Tak się przedstawia, i tak nazywają ją przyjaciółki.
            Ale nie za bardzo lubi Joasia.
            A Dzidka to Ewa smile
            I długo nie mieliśmy imienia. Kilka dni, co najmniej. Była Dzidzia, słodka Dzidzia. I teściowa wściekła rzuciła mi w telefon: nazwijcie jakoś to dziecko, Adam, czy Ewa. Spojrzałam ze śmeichem na męża (siedział obok mnie) - Adam to nie może być, więc może Ewa? Mąż kiwnał głową, i Dzidzia stała się Ewą smile
            Ewa (na tle Julek, wówczas imię Julia królowało!!!!) była...bardzo oryginalnym imieniem, i sporo osób się zdziwiło.
            • alinawk Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:33
              > Jeszcze Asiula- tak lubimysmile
              > No i Aśka! Moja córka ostatnio nie życzy sobie inaczej niż Aśka. Tak się przeds
              > tawia, i tak nazywają ją przyjaciółki.

Tak, możliwości jest dużo smile Pamiętam kiedyś Steffen Moller się zachwycał polskim językiem, ile daje możliwości i dawał przykład jak matka woła córkę do domu:

- Asieńko, chodź już do domu!
              za chwilę:
              - Asiu, wracaj szybko do domu!
              za następną chwilę:
              - Aśka, szybko do domu!
              za dwie minuty:
              - JOANNO, PROSZĘ NATYCHMIAST WRACAĆ DO DOMU!
              • solejrolia Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:36
                Alinawk! Dokładnie, dokładnie- wypisz-wymaluj, u nas tak jest big_grin
            • echtom Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:42
              > nazwijcie jakoś to dziecko, Adam , czy Ewa.

Moi rodzice od poczęcia ustalili, że będzie Ewa, aż któryś znajomy zapytał złośliwie: - A co zrobicie, jeśli będzie Adam? Mama pojechała do szpitala 15 sierpnia i wtedy stwierdzili spontanicznie, że jeśli się urodzę przed północą, będę Marią. Przeczekałam wink
            • echtom Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:46
              Zdrobnienia imion to w ogóle ciekawa sprawa. Do mojej bratowej wszyscy mówili "Renia", więc przez lata byłam przekonana, że ma na imię Regina lub Renata i bardzo się zdziwiłam, że Teresa. Podobnie trudno było mi skojarzyć, że ciocia Wisia to Jadwiga.
              • cosmetic.wipes Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:54
                Że moja ciocia Dzidzia to Jadwiga, dowiedziałam się będąc już sporą nastolatką. Przy czym jako dziecko byłam pewna, że pełna forma to Dzidka, bo tak mówiono na przyjaciółkę mojej mamy. Przyjaciółka miała na imię Zdzisława wink

Znajoma Nina okazała się Janiną, jedna Dora Dorotą, a druga Teodorą.

Moja córka kiedyś doszła do wniosku, że Tadzio to zdrobnienie od Tadzisława big_grin
                • echtom Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 11:43
                  Mama koleżanki, Lutka (długo myślałam, że Ludka, jak przyjaciółka mojej mamy), okazała się Lucyną, a kuzyn eksa, Lutek - Ludwikiem.
                  • heca7 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 12:54
                    Na moją matkę rodzice ( i wszyscy teraz też) mówią Lesia. Zgadnijcie jak ma na imię?
                    Odpowiem za za jakiś czas jak uzbiera się propozycji big_grin
                    • echtom Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 12:58
                      Helena?
                    • ichi51e Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 13:34
                      Aleksandra?
                      • heca7 Re: Odpowiadam :) 01.07.14, 13:47
                        Bolesława big_grin
                        • ichi51e Re: Odpowiadam :) 01.07.14, 19:32
                          Logiczne big_grin
                          • echtom Re: Odpowiadam :) 01.07.14, 19:34
                            Teraz też wydaje mi się logiczne, ale żeśmy na to nie wpadły smile
                    • agra1 Re: Motywacja wyboru imienia 02.07.14, 07:20
                      Leokadia?
    • agata_abbott Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:46
      U nas - metoda eliminacji. Mieliśmy listę imion, wywalaliśmy te, które z jakichś powodów nam się nie podobały. Na koniec zostaliśmy z dwoma. No i pewnego dnia mąż obudził się na kacu po jakiejś suto zakrapianej imprezie (wieczór kawalerski kolegi) i mruknął: "Niech będzie Ewa". I jest Ewasmile
      • solejrolia Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:58
        PIĘKNIE!
        • agata_abbott Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:13
          Ale proces czy imię? smile)
          • solejrolia Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:17
            Jedno i drugiesmile)

Imię piękne. Bezdyskusyjnie!
            a proces był b. podobny i u nas, więc tez pięknie.
            • agata_abbott Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:31
              Dziękismile Daliśmy tylko jedno, więc nie będzie za długo.

A proces chyba "jedyny z możliwych" - próbowaliśmy wymyślać, ale cały czas było: "nieeee, to imię źle mi się kojarzy", "tak miała na imię moja znienawidzona nauczycielka chemii", "tak ma na imię moja była"... smile
              • ichi51e Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:57
                U nas tez imiona odpadaly z powodu niecheci do roznych osob ;p
    • oqoq74 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:51
      Mój syn ma nietypowe, staropolskie imię. Takie imię, jedno z trojga, nosiła pewna zasłużona dla miasta, z którego pochodzi mój mąż, osoba.
      • andaba Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:58
        1. Żeby było zwyczajne i osadzone w polskiejtradycji
        2. Żeby nie było popularne w ich pokoleniu.

Najśmieszniejsze jest to, że najmniej udało mi sie to z najmłodszą, która ma imię namniej popularne w moim mniemaniu. Akurat niestety przezywa renesans, może nie taki jak Julia czy Zofia, ale jednak, czasem żałuję, że nie została Katarzyną, choć jej obecne imię pasuje do niej pod każdym względem.. Ale może Kasia by tez pasowała? (uwielbiam to imię).
    • ophelia78 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:54
      Mój syn ma na imię Andrzej, po ukochanym wuju swojego taty; wołamy najczęściej Jędrek.
      Co ciekawe, nie spotkałam jeszcze ani jednej małego Andrzeja smile
      • andaba Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:10
        No popatrz, a ja spotkałam jednego 5 minut temu tongue_out
      • agra1 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:19
        pięcioletni syn mojej kuzynki ma na imi ę Andrzej - i też mówią na niego Jędrek.
    • lilly_about Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:55
      Od zawsze mi sie podobało. Jest krótkie, mocne, nie ma zdrobnienia typu: Katarzyna Kasia i nie jest bardzo popularne, jak Julka czy Oliwia.
    • solejrolia Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 08:57
      Moja córka z założenia miała mieć proste, nie pretensjonalne, uniwersalne imię, by dało się je wymówić w różnych językach, i z duża ilością zdrobnień, pasujące do nazwiska.
      • zebra51 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:05
        Co najmniej trzysylabowe i pięknie komponujące się z nazwiskiem. Starszego imię jest z Nowego, a młodszego ze Starego Testamentu.
    • echtom Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:13
      Od razu ustaliliśmy imię dla chłopca, z dziewczynką nie poszło tak łatwo smile Każde z nas spisało listę, na której powtórzyło się tylko jedno imię - koleżanki, którą bardzo lubiliśmy. Kiedy byłam w drugiej ciąży, problem zaczął się od nowa. Eks forsował imię (też naszej znajomej), które mi się nie podobało (znajomej też nie tongue_out) W 6. mc. miałam iluminację i przyszło mi do głowy imię, które z nikim i niczym mi się nie kojarzyło, ale po prostu takie miało być. Za trzecim podejściem zostawiłam wybór eksowi i zaproponował imię swojej siostry, które dla mnie było ok. Potem starsze panie się zachwycały, że nasze córki mają takie piękne polskie (dwa greckie, jedno łacińskie wink) imiona zamiast jakichś modnych udziwnionych smile
    • cosmetic.wipes Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:20
      > nazwała dzieci Stanisław
      > i Izabela (i tak się do nich zwracała zawsze).

Znam trzy siostry, teraz już mocno dojrzałe panie, do których przez całe życie mówiono Elżbieta, Magdalena i Izabela. Magdalena sie jakoś w szkole chwilowo dostosowała do innych dzieciaków, ale pozostałe na Izę i Elę w ogóle nie reagowały. W tej chwili wszystkie trzy uzywaja pełnych form imion i życzą sobie aby inni również ich używali.

Są sympatycznymi, ciepłymi kobitkami, nie maja kija w doopie big_grin
      • andaba Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:24
        Ja też lubie brzmienia pełnych imion, moje tez znacznie jepiej brzmi w formie oficjalnej, niestety, jedynym, który sie tak do mnie zwracał, był wychowawca w liceum, miał duzego plusa za to smile

Moja starsza swojego pełnego imienia nie znosi, wszędzie się podpisuje zdrobnieniem. Tylko jeden nauczyciel, jeszcze w podstawówce, zwracał jej na to uwagę.

Magdalena, Elzbieta, Izabela - pięknie!
        Zwłaszcza Elżbieta, zdrobnienia nie lubie, a całe brzmi świetnie.
        • kropkacom Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:30
          Całe życie zwracano się do mnie pełnym imieniem. Kocham jak mój mąż je zdrabnia.
        • cosmetic.wipes Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:45
          > Ja też lubie brzmienia pełnych imion

W większości ja również. Przyznam, że bardzo podoba mi sie Eugenia, ale zdrobnienie ma fatalne, tragiczne powiedziałabym nawet.

Denerwuje mnie kiedy dorosłe kobiety mówia o sobie Ania czy Kasia, a taki 'trynd' widać wśród niektórych celebrytek wink

Natomiast moje imię (bardzo popularne wśród równolatek) toleruję w zdrobnieniu, bo i tak dość twardo brzmi, ale jeśli ktoś zwraca się do mnie w wołaczu pełnej formy, to chcę zabijać big_grin
          • echtom Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:52
            > Przyznam, że bardzo podoba mi sie Eugenia

Kiedy byłam na etapie czytania historycznych romansideł, zachwycał mnie zestaw imion mojej cioci Maria Eugenia Konstancja, ale ona jakoś nie podzielała mojego zachwytu tongue_out
            • karola1008 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 16:17
              echtom napisała:

> > Przyznam, że bardzo podoba mi sie Eugenia
              >
              > Kiedy byłam na etapie czytania historycznych romansideł, zachwycał mnie zestaw
              > imion mojej cioci Maria Eugenia Konstancja, ale ona jakoś nie podzielała mojego
              > zachwytu tongue_out
              Echtom, rozumiem Twoją ciocię big_grin. Też mam na drugie Konstancja. Po pra-prababci. W dzieciństwie i w młodości była to moja głęboko strzeżona tajemnica big_grin. Teraz mi to w zasadzie zwisa, co nie zmienia faktu, że jest to imię bardzo pretensjonalne.
              >
              • echtom Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 16:45
                > W dzieciństwie i w młodości była to moja głęboko strzeżona tajemnica big_grin

Chłopak mojej córki dostał na drugie Wacław po dziadku i też się tym nie chwalił big_grin Osobiście mam sentyment, bo tak miał na imię mój wujek - przeuroczy starszy pan smile
          • ichi51e Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 11:00
            Gorzej jak masz Na imie Barbara lub Katarzyna. pani Barbaro.... Boze jak to brzmi...
            • cosmetic.wipes Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 11:05
              A to już zależy od zażyłości w stosunkach czy powiesz pani Barbaro, czy pani Basiu. Bo pani Baśko to brzmi schizofrenicznie smile

Ja mówiłam o tym, że nie podoba mi sie kiedy dorosła baba mówi O SOBIE/PRZEDSTAWIA SIĘ zdrobniałym imieniem. To jakieś takie infantylne.

---
              Wszechwiedząca żmija, pani rasistka.
              ...
              Nie bóg stworzył człowieka. To człowiek stworzył boga.
            • sarah_black38 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 11:54
              ichi51e napisała:

> Gorzej jak masz Na imie Barbara lub Katarzyna. pani Barbaro.... Boze jak to brz
              > mi...

Pod tym co napisałaś wkleję wcześniejszą wypowiedź:

oqoq74 napisał(a):

> Pisałam o wyśmiewaniu, a nie ogólnie o normie.
              > Twierdzisz, że dziecko może się wstydzić imienia. Najczęściej dzieje się tak, g
              > dy nasłucha się głupich uwag, równie głupich ludzi.
              > Głupotą nie jest nazwanie dziecka Jessica czy Brajan, głupotą jest wyśmiewanie
              > się z tego i podnoszenie swojego poczucia wartości, " bo przecież tylko patolog
              > ia nadaje takie imiona".
            • dziennik-niecodziennik Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 11:59
              ale co Co nie brzmi w "Pani Katarzyno?" smile
              • cosmetic.wipes Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 12:06
                Dla mnie i Katarzyno i Barbaro jest OK, ale może ichi kojarzy sie jakoś roslinnie, np. pani Jarzyno, pani Rabarbaro big_grin
                • cosmetic.wipes Imiona 'roślinne' 01.07.14, 12:15
                  w wiekszości bardzo lubię.

Jagoda, Kalina, Róża, Dalia, Wawrzyniec.

Z Hiacyntą troche gorzej, bo mam jednoznaczne skojarzenia z panią Bucketwink, Narcyz w ogóle odpada.

Czy jest imię Magnolia?
                  • heca7 Re: Imiona 'roślinne' 01.07.14, 12:56
                    Parę lat temu w jakimś reportażu w tv wypowiadało się małżeństwo. Jej imienia nie pamiętam ale on nazywał się Narcyz Baran.
                  • echtom Re: Imiona 'roślinne' 01.07.14, 12:56
                    > Czy jest imię Magnolia?

Nie wiem, ale znam Jaśminę smile
                    • cosmetic.wipes Re: Imiona 'roślinne' 01.07.14, 15:49
                      > ale znam Jaśminę

Zachwyciłam się smile
              • ichi51e Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 13:39
                Katarzyno jeszcze ujdzie ale Barbaro... rabarbaro - dokladnie!! Za duzo tych b i r - nie znosilam kiedys tego imienia z czasem sie pogodzilam... Nikt mnie nie zmusi do przedstawiania sie Barbara.
    • joxanna1 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:20
      Podstawowa zasada: żeby w takiej podstawowej formie nie zdrabniały się. Żeby jako dorosłe osoby nie miały dylematu: przedstawić się Asia czy Joanna? Czy z tą panią jestem na Krzysiek - Krzysztof - pan Krzysztof - czy Krzychu? A może Krzyś? Oczywiście, ja wiem, że dla dzieci wszystko można zmienić, ale dorośli raczej posługują się standardowymi imionami i nikt nie przedstawia się zawołaniem z dzieciństwa typu Juleczka albo Kubunio.

Przy dwójce nam się udało, trzeci ma imię, które się zdrabnia, ale żadna forma nie jest infantylna.

Przy pierwszej selekcji okazało się, że jest też pewna zasada łącząca imiona moich dzieci - występują w Nowym Testamencie. To też nam się spodobało. Dobre imiona.
      • an.16 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:35
        > Podstawowa zasada: żeby w takiej podstawowej formie nie zdrabniały się. Żeby ja
        > ko dorosłe osoby nie miały dylematu: przedstawić się Asia czy Joanna?

Mnie przyświecała ta sama zasada. Denerwuje mnie moje imie, bo zawsze mam dylemat jak sie przedstawić. Dzieci mają imiona, których nie potrzeba zdrabniać. Choć można i wtedy też ładnie brzmią. Przy tym, sa proste i jednocześnie oryginalne. Dobrze brzmiące w obcych językach.
      • thaures Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:41
        Pierwszego imię, jak ktoś wcześniej, wybraliśmy metodą eliminacji. Dwie kartki i skreślaliśmy te, które się drugiej osobie nie podobały.
        Natomiast imię dla drugiego? Pierwszy dostał sweter z pierwszą literą swojego imienia, a ja jego rzeczy zostawiałam dla drugiego dziecka, więc gdy okazało się,że będę miała drugiego syna to jakoś tak wyszło,że imię musi mieć też na tę literę- żeby sweterek założyć.
    • asia_i_p Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:40
      Córka - Anna po mojej mamie.
      Syn - Michał, bo mąż zawsze tak chciał (chyba z powodu "Pana Wołodyjowskiego", zawsze lubił i książkę i serial).
      • alinawk Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:11
        > Syn - Michał, bo mąż zawsze tak chciał (chyba z powodu "Pana Wołodyjowskiego",
        > zawsze lubił i książkę i serial).

Kurcze, mój syn też miał być Michał z tych samych powodów - sentyment z dzieciństwa do pana Michała Wołodyjowskiego. Niestety nie jest bo mąż się uparł na inne.
    • koza_w_rajtuzach Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 09:45
      > Jakie były wasze powody wyboru imion dzieci?

Musiały nam się podobać, nie być pretensjonalne, trochę stare, można powiedzieć, że nieco zakurzone, chciałam oprócz tego, aby nie były zbyt często nadawane, co w przypadku drugiego dziecka jakoś nie bardzo wyszło, ale jego imię jest mocno kompromisowe. W przypadku córki ważne było dla mnie, aby nie zgrubiało się tego imienia na Aśka, Gośka, Kaśka, Zośka, Hanka itp. Chciałam, żeby było romantyczne i jednocześnie z charakterem, bo tak sobie wyobraziłam córkę.. i dlatego zrezygnowałam z Emilki, którą wymyśliłam sobie jeszcze jako nastolatka wink. Mam Klarę, do której wg mnie imię doskonale pasuje.
      Syna wyobraziłam sobie jako delikatne, wrażliwe dziecko i jego imię musiało się zdrabniać, coś na styl Antoś, Ignaś, Tadzio, Adaś itd. wink No i jest Staś smile.
    • q_fla Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:03
      Dla nas imię miało być proste, z ładnymi zdrobnieniami, kosmopolityczne.
      Imię mojej córki pasuje dla osoby w każdym wieku, jest średnio popularne.
    • zoja.anna Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:22
      Aby imię bylo jedno a nie trzy zdrobnienia typu Joanna Asia Aśka.
      I aby nie było pospolite i często nadawane. Raczej patrzyłam na listy najrzadziej nadawanych imion niż tych najczęstszych.
      Będąc w ciąży dla chłopca miałam wybrane imię od razu po bracie, ale jak się okazało w 9 miesiącu że jednak dziewczynkę urodzę to był problem i caly miesiąc kombinowania.
      • a1ma Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 11:05
        zoja.anna napisała:

> Aby imię bylo jedno a nie trzy zdrobnienia typu Joanna Asia Aśka.

O, a ja wlasnie odwrotnie, szukałam imienia, ktore ma wiele form. Moje takie jest i uwielbiam to, ze moge używać wybranej wersji w zależności od okoliczności.
    • inguszetia_2006 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:24
      Witam
      Krótkie miało być, bo nazwisko jest długie. I miało mi się podobać i pasować do dziecka. Co od razu widać po urodzeniu, czy pasuje, czy nie. To, które wybrałam pasowało jak ulał, więc zostało. I były jeszcze inne motywacje, ale to już wyższa matematyka;-D
      Pzdr.
      Ing
    • edelstein Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:34
      Mlody mial byc Maximilianem, ale do nazwiska pasowala tylko wersja krotka czyli Max z dluga jakos mi sie gryzlo.
      Padlo na imie pilkarza, nie zaluje, uwazam, ze pasuje idealnie, a co pomysla sobie baby na placu zabaw w Polsce mam w d...ebig_grin
    • eliszka25 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:38
      mieszkamy za granica, wiec priorytetem bylo dla nas, zeby imie nie skomplikowalo dziecku zycia, wiec nie mogly to byc imiona typowo polskie typu stanislaw czy mateusz itp. dlatego wybralismy imiona, ktore pisze i wymawia sie tak samo u nas i w polsce, a wlasciwie to chyba w wiekszosci krajow. poza tym chcielismy, zeby byly to imiona bedace normalnie w uzyciu tu i tu no i musialy nam sie do tego jeszcze podobac, wiec wybor nie byl wielki wink. jednak mysle, ze ostateczie dobrze wybralismy, bo chlopakom imiona sie podobaja, a w polsce bardzo czesto spotykamy sie z reakcjami typu "ojej, jakie ty masz ladnie imie!".
    • agaja5b Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 10:47
      U nas starsza córka ma imię po mojej prababci, dodatkowo pasuje do nazwiska, nawet jest na tę samą literę, mężowi od razu się spodobało. Z imieniem dla drugiej dziewczynki był problem, ale jakoś daliśmy rade dojść do porozumienia, choć w sumie jest dość popularne, ale co tam, pasuje do niej.
      Ja mam na imię jak co druga w moim wieku, choć w mojej miejscowości nie było to imię popularne. Żeby było ciekawiej z siostrą tworzymy rodzeństwo z Nocy i dni, ale na sugestie wielu znajomych, by brata nazwać Tomaszem, rodzice dostali gęsiej skórki i nic z tego nie wyszło, może i dobrzewink
    • zazou1980 Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 11:02
      ja dałam córce imię jakie mi się podobało od podstawówki (imię dziewczyny, która kiedyś była w mojej klasie), drugie dałam po sobie, by mieć w nazwie coś wspólnego...
    • to_ja_tola Re: Motywacja wyboru imienia 01.07.14, 11:10
      moja mama wymysliła.
      Ja chciałam Frania,mąż nie...tak więc nie miałam innych propozycji.I moja mama wymysliła dla obu moich dzieci i je mają smile
      Jedno dzisiaj popularne jak cholera,ale co robić?wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka