Dodaj do ulubionych

czy ludzie zamozni

02.07.14, 19:15
mieszkaja tylko i wylacznie w domu? zainspirowal mnie poprzedni watek w ktorym forumowiczka zdziwila sie, ze zamozni ludzie rowniez wybieraja mieszkania. No ale ja nie znam milionerow. Wiec powiedzcie drogie panie czy bardzo zamozne osoby nie wybieraja do zycia mieszkania? bo ja takiej korelacji nie zauwazylam. Mieszkanie moze miec powierzchnie taka jak dom, moze byc apartamentem itd smile a wy jak sadzicie? czy bogaci nie mieszkaja w mieszkaniach i czy tylko zyja w willach i jezdza najdrozszymi samochodami? bo ja uwazam, ze i jezdza czesto przecietnymi samochodami
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:19
      > No a
      > le ja nie znam milionerow. Wiec powiedzcie drogie panie czy bardzo zamozne osob
      > y nie wybieraja do zycia mieszkania? bo ja takiej korelacji nie zauwazylam.

Czy mam coś jeszcze dodać ? big_grin
      • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:27
        ale dlaczego usmiechasz sie pelna geba? znam ludzi zamoznych pisze ale nie znam miliarderow- tak mi sie wydaje ze nie znam ale tez nie znam konta tych ludzi ktorych znam, a podejrzewam ze sa bardzo zamozni tylko czy aby miliarderzy? nie wiem
        Wiem tylko, ze tak maja mieszkanie i jezdza naprawde przecietnej klasy samochodem, nie widac po nich bogactwa
        • cosmetic.wipes Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:40
          > ale dlaczego usmiechasz sie pelna geba?

Zgadnij big_grin big_grin big_grin

> No ale ja nie znam milionerow.

> znam ludzi zamoznych pisze ale nie znam
          > miliarderow
          - tak mi sie wydaje ze nie znam ale tez nie znam konta tych ludzi k
          > torych znam, a podejrzewam ze sa bardzo zamozni tylko czy aby miliarderzy? nie
          > wiem

Wychodzi na to, ze nie wiesz niczego tongue_out
          • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:31
            nastepna z kompleksami, zeby komus na forum troche sie dowartosciowac...straszny masz login wiesz? kojarzy mi sie z tymi kosmetykami w CH ktore sa na sile wciskane przez mlode dziewczyny
            • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:34
              forum.gazeta.pl/forum/w,567,141040890,141040890,vip_cosmetics_coz_to_za_licho_.html o z tym
            • agnewo Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:46
              A tak poza tym, to nie nalezysz do najinteligentniejszych osob co ? smile
            • cosmetic.wipes Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:03

Wybacz, ale za stan styków twoich obydwu szarych komórek, które wytwarzają takie idiotyczne skojarzenia, ja nie czuję się odpowiedzialna big_grin
    • k1k2 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:26
      To raczej jest tak ze jesli ktos ma dom bez kredytu i jezdzi wypasiona fura to WIDAC ze jest zamozny. A sa tacy o ktorych nie wiadomo czy maja i ile maja, a duuuzo maja wink
      • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:29
        no wlasnie, czesto wlasnie wydjae mi sie, ze nie widac po ludziach, ze maja bo nawet moze nie chca sie wychylac ale w czym mieszkanie jest gorsze od domu? tez tego nie rozumiem. Gdybym ja byla miliarderem to kupilabym sobie apartament z tarasem w centrum wymarzonego miasta. Wcale o domu nie marze.
      • k1k2 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:37
        Dwa przyklady mi znane podam:

Jeden facet z pewnoscia zamozny (dom w b. drogim miejscu acz ustronnym miejscy dla wybranych, malo co w zyciu pracowal bo wolal wychowywac dzieci, a szykuje mu sie jeszcze wielomilionowy spadek) jezdzi bardzo "podstawowa" toyota, ktora co prawda kupil od reki za gotowke ale szpanu nia nie zrobi wink
        Kase wydaje na niezliczone i dalekie podroze swoje i dzieci, oraz na jedzenie w restauracjach (ok. 5 tys., miesiecznie jak podliczyl). Dla mnie to oznaka zamoznosci.

Przyklad drugi - babka singielka, zarabia na reke cos z 12/mc plus jakies inwestycje (w tym nieruchomosci) ma, a wynajmuje mieszkanie, bo tam gdzie jej sie podoba to sie ponoc nie oplaca kupowac. Zamozna? Jak dla mnie to tak. A tez jezdzi autem nawet nie sredniej lecz podstawowej klasy, i wiem ze niektore bardzo zreszta fajne ciuchy ma z ciucholandu, bo lubi sie dosc oryginalnie ubierac. Tez duzo podrozuje.
        • a1ma Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:40
          > Przyklad drugi - babka singielka, zarabia na reke cos z 12/mc plus jakies inwes
          > tycje (w tym nieruchomosci) ma, a wynajmuje mieszkanie, bo tam gdzie jej sie po
          > doba to sie ponoc nie oplaca kupowac. Zamozna?

Nie. Raczej klasa średnia, i to jej dolne partie.
          • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:44
            tez uwazam ze to klasa srednia i tez dolne partie, okolo 25tys/ netto gdyby zarabiala to srednia. Oczywiscie po ludziach ktorzy juz taka kase zarabiaja nie pozna sie czy zarabiaja 25tys 50tys czy 150tys miesiecznie w pewnym momencie nie wiesz czy sie ma do czynienia z kim, przynajmniej ja bym nie rozroznila
            • k1k2 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 20:14
              ech, daj nam boze takiej nizszej klasy sredniej dla wiekszosci spoleczenstwa...
              • a1ma Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 20:19
                Hahha, gdyby to dotyczyło WIĘKSZOŚCI społeczeństwa, to z definicji przestalaby to byc klasa ŚREDNIA big_grin
                • k1k2 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 20:27
                  Zaraz zaraz, przeciez srednia powinna sie lokowac gdzies w poblizu srodka (mediany). Waszym zdaniem 12/mc lezy tak zupelnie po lewej strone na krzywej Gaussa? Statystyki pokazuja inaczej

pilaster.blog.onet.pl/files/2010/12/P%C5%82ace.png
                  (nie wiem ktory to rok)

A tu GUS z 2010:
                  f.cl.ly/items/220M3F1u3o0A0G212Y0t/zarobki%20wykres.png
                  • ira_07 Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 00:14
                    Nie. Pojęcie klasy średniej nie dotyczy mediany zarobków, tylko pewnego poziomu życia i wykształcenia po prostu. Gdyby pojęcie dotyczyło mediany, to w każdym państwie istniałaby taka sama liczebnie klasa średnia, bo w każdym państwie jest jakaś mediana wink Klasa średnia to szerokie pojęcie dotyczące. I tak, człowiek z 12 kawałkami to JEST klasa średnia, bo jaka niby? Wyższa? Tyle, że nie powiedziałabym, że niższa klasa średnia. Bo wtedy ktoś z zarobkami 6 tysięcy będzie kim? Klasą niższą? A ten z 1200?
                • ira_07 Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 00:08
                  To chyba nie znasz tej definicji (która w zasadzie jako taka nie istnieje, bo to pojęcie szerokie). W rozwiniętych krajach klasa średnia to jak najbardziej większość społeczeństwa.
            • totorotot Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 00:41
              tez uwazam ze to klasa srednia i
              tez dolne partie, okolo 25tys/
              netto gdyby zar
              > abiala to srednia.

Ej, ale plebs z Was wychodzi i bieda, widać że chomąto wczoraj zdjęte. Klasa średnia zaczyna się pod zarobków 30 tysięcy wzwyż, poniżej tego to niziutkie zaczątki klasy średniej.
              • sumire Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 08:00
                seeerio?
                czyli według ematki wystarczy kasę trzaskać, żeby być klaso średnio. nie dziwi nic.
                • totorotot Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 10:46
                  sumire napisała:

> seeerio?
                  > czyli według ematki wystarczy kasę trzaskać, żeby być klaso średnio. nie dziwi
                  > nic.

Tak tak, właśnie tak jest oczywiście. W sumie to pomyliłam się - klasa średnia zaczyna się od zarobków 50000 miesięcznie na rękę. Poniżej to pleb i komuna.
          • k1k2 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:47
            To gdzie sie dla ciebie zaczyna zamoznosc? Tak z ciekawosci pytam. Mi by taki standard wystarczyl w zupelnosci, choc moze za nisko mierze wink szczegolie z takim comiesiecznym przyplywem gotowki na osobe, to juz bym wiedziala jak urzadzic cala reszte.
            • a1ma Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 20:01
              Zamożność zaczyna sie daleko poza miesiecznymi wpływami z etatu / działalności gospodarczej wink
              • k1k2 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 20:11
                Ano tak. To tylko ten pierwszy przyklad sie liczy wink
    • 3fanta Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:27
      Gdybym wygrała w totka tobym mieszkanie kupiła.Większe niż mam teraz.Tylko najwyżej zastanawiała bym się gdzie ale najchętniej nie na Dębowych Tarasach tylko na Tauzenie w nowych blokach(Katowice)
      • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:32
        no ja tak samo tez gdybym miala duzo kasy to kupilabym sobie super, extra wypasione mieszkanie. Tylko ogolnie zdziwila mnie postawa, "myslisz ze miliarderzy maja mieszkanie w bloku". Mnie sie wydaje, ze mogą miec. Bo ja tez wole mieszkania.
        • agnewo Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:56
          Buhahahaha ... Z kazdym twoim postem szczeka opada mi coraz nizej .
    • antyideal Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:33
      Nie znam zbyt wielu milionerówwink ale znani mi rzeczywiscie mieszkaja w apartamencie
      a nie domu, z tym, ze to co zwykle rozumiemy pod pojeciem apartament na tle tamtego
      wyglada jak male mieszkanko w bloku, jesli chodzi o powierzchnie i standard.
      A co do samochodu - raczej nie wierze w jezdzenie przecietnym samochodem,
      byc moze niekoniecznie rzucajacym sie w oczy ale na pewno powyzej pulapu dostepnego
      dla zwyklych smiertelników
      • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:35
        Pisze o sobie, ze ja np gdybym miala kupe kasy to nawet balabym sie to jakos tak okazywac i jezdzic najlepszej klasy samochodem w okolicy. Balabym sie zeby jakis swir nie porwal mi np dziecka bo chce okupu. Moze naogladalam sie za duzo kryminalow wink ale nie, nie ja to bym wolala wygodny apartament i przecietny samochod, bez rzucania sie w oczy.
        • antyideal Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:39
          Boją sie, ale obracajac sie w swiecie wielkich pieniedzy trudno udawac przecietniaka.
          No chyba, ze ktos wygra w totka i nikt sie po nim bogactwa nie spodziewa.
          • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:45
            No napewno jak obracaja sie w swiecie pienidzy to i ciezko to ukryc ale ja bym sie i tak starala smile
          • cosmetic.wipes Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 20:04
            > obracajac sie w swiecie wielkich pieniedzy trudno udawac przeciet
            > niaka.

A nawet nie należy tego robić. Tu Filipiak o tym opowiada.
        • riki_i Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 21:51
          cytrynamalina napisała:

> Pisze o sobie, ze ja np gdybym miala kupe kasy

No, na razie tej kasy nie masz, a piszesz na takim poziomie, że raczej jej mieć nie będziesz. Chyba, że masz czym kusić i jakiś ustawiony facio na to poleci. Ale lepiej się za wiele przy nim nie odzywaj...
          • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:29
            Pisze o takim poziomie co nie znaczy, ze chcialabym osiagnac taki poziom osiagnac(bo nie, nie chcialabym zeby pozniej jacys kryminalisci mnie sledzili i napadali mi rodzine). Pisze z ciekawosci. Czlowieku, masz jakies kompleksy...
            • riki_i Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:32
              No, ale pisz w trybie przypuszczającym, a nie oznajmującym, jeśli masz na jakiś temat tylko swoje wyobrażenia.
              • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:36
                Napisalam, ze kilka osob bardzo zamoznych znam wiec wysuwam wniosek i tak dla mnie 12tys netto to klasa srednia dolna, bo takich osob znam na peczki, chociaz wiem ze w kraju bieda i wiekszosc ludzi zarabia minimalne stawki.
                • riki_i Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:45
                  O czym ty na Boga piszesz????

www.rp.pl/artykul/1094719.html
                  73% ludzi w Polsce między 18 a 35 rokiem życia mieszka z rodzicami!!!
                  • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:51
                    No tak ale powiedz mi co znaczy te 12 tys netto w dzisiejszych czasach? naprawde zycie jest drogie, moze w skali spoleczesntwa faktycznie 12 tys to jej wow i conajmniej klasa srednia albo wysoka, mimo wszystko zycie w polsce jest ogolnie rzecz biorac drogie i te 12 tys starczy na zycie zeby zjesc, gdzies wyjechac, oplacic spokojnie mieszkanie ale bez szalenstw.
                    • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:52
                      ja bardziej biore pod uwage nie ludzi- spoleczenstwo a raczej dobra i poziom zycia jaki mozemy sobie zafundowac majac taka gotowke
                      • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:57
                        szczegolnie jak ktos mieszka np w warszawie czy te 12 tys to jest taki luksus? jesli chce dobrze, zdrowo zjesc, mieszkac w srednio drogim mieszkaniu i jezdzic sredniej klasy samochodem- bo piszesz ze to klasa srednia, mnie sie wydaje, ze nie
                    • klamkas Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:56
                      Ale to już wiemy - ty potrzebujesz 3000 na kosmetyki i nową bluzkę (bo na sezonową wymianę garderoby to kolejne 3000) oraz ze 2000 na eko-żywność ze sklepu w CH miesięcznie... Potrzebujesz dziewczyno bogatego męża lub konkubenta, bo mamusia i tatuś nie zawsze będą dokładać do wystarczającego ci poziomu życia...
                      • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:01
                        dobre...smile jakies wywlekanie watkow, to ze zarabiam i wydaje sobie z moich pieniedzy na kosmetyki i rodzice mi jeszcze pomagaja bo pewnie i tobie w tym wieku pomagali nie powinno cie interesowac. A moim osobistym zyciem sie nie martw.
                        • klamkas Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:05
                          Nie, nie dostawałam od rodziców 3000 na kosmetyki (oczywiście, ty ich nie dostajesz, ty jako studentka zarabiasz z 5000-6000 tysiaków na drobne wydatki i mimo to nie stać cię na wynajem kawalerki).

A twoim życiem się nie martwię. Martwię się, że takich jak ty i z twoimi poglądami może być w twoim pokoleniu za dużo i że grozi nam upadek...
                          • klamkas Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:06
                            tfu: 5-6 tysiaków
                        • triss_merigold6 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:05
                          Nie wysyłają Cię rodzice na jakieś kolonie czy obóz? Powinni, dzieci powinny w wakacje odpocząć od netu.
                          • klamkas Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:23
                            big_grin
                      • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:04
                        i ale naciagnelas na potrzeby watku, tyle napewno nie wydaje ale przekrecasz
                        • klamkas Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:08
                          No to ile wydajesz, pochwal się... Jakaś nowa kurteczka skórzana na letni sezon? Perfumik jeden z drugim? Szampon i odżywka za miesięczną stawkę żywieniową jednego członka przeciętnej rodziny?
                          • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:14
                            masakra jakas, co to za agresja, nie bede z toba dluzej dyskutowac
                            • klamkas Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:16
                              Buuuu... obraziłaś się? A ja myślałam, że nareszcie dowiem się jak to jest żyć naprawdę... sad.
                • ira_07 Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 00:30
                  Czyli np. królowa angielska może powiedzieć, że klasa średnia dolna w UK to dochód miliona funtów rocznie, bo ona zna takich ludzi na pęczki big_grin Dziewczyno, powyżej 10 tysięcy zł. zarabia w Polsce jakieś 3% ludzi. I Ty ich znasz "na pęczki"? Serio?

chociaz
                  > wiem ze w kraju bieda i wiekszosc ludzi zarabia minimalne stawki.

Mediana zarobków w Polsce to powyżej 3 tysięcy złotych. Więc nie minimalna stawka. Więc myśl co tam chcesz, ale błagam - nie pisz, że WIESZ. Bo nie wiesz, jak widać. Większość ludzi w Polsce zarabia powyżej minimalnych stawek. Co nie znaczy, że zarabiają dużo. Ale minimalnie zarabia jakieś 10%. Masz, poczytaj: wynagrodzenia.pl/artykul.php/kategoria_glowna./wpis.2825
        • nellyssima Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 09:13
          Jesli mówimy o milionerach, a nie klasie średniej, to zapewniam Cię, że maja kilka domów i kilka mieszkań w rożnych częściach Europy. To, ze ty wolisz mieszkanie, nie znaczy, ze wszyscy tak maja, tym bardziej, gdy sami swoim domem nie muszą się zajmować, tylko maja do tego sztab ludzi. I ochronę. Chyba tylko w NY więcej jest milionerów w "mieszkaniach" niż domach smile
    • koronka2012 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:36
      Nie każdy ma parcie na dom, szczególnie że jeśli się chce mieszkać w mieście, to wybór jest ograniczony. Chyba, że ktoś ma 3-5 baniek na zbyciutongue_out.

Przyjaciółka ma mieszkanie za które spokojnie mogłaby kupić dom. Niedaleko mnie są apartamenty po 140-180 metrów, warte od 2 mln w górę, też puste nie stojąsmile, a zresztą - nie musi to być od razu taka przestrzeń, mam znajomego który ma znacznie mniejsze mieszkanie, ale w takim miejscu, gdzie metr może kosztować i kilkadziesiąt tysięcy. Na plaster mu dom, skoro mieszka sam?

Samochody - tez niekoniecznie, koleżanka zrezygnowała z wypasionej terenowej fury na rzecz miejskiego autka, fakt, że bajeranckiego, i nietaniego ale jednak. Nawiasem mówiąc, zamożni najczęściej jeżdżą służbowymi samochodamismile
      • riki_i Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:00
        koronka2012 napisała:

> Nie każdy ma parcie na dom, szczególnie że jeśli się chce mieszkać w mieście, t
        > o wybór jest ograniczony. Chyba, że ktoś ma 3-5 baniek na zbyciutongue_out.

Dom w mieście jest dziś dobrem ekstremalnie trudno sprzedawalnym. Wiesz, ile czasu się sprzedaje dom w Warszawie? Średnio 2 lata. Jak ktoś ma nóż na gardle, cena jest okazyjna. Widziałem domy do remontu w dobrych lokalizacjach poniżej miliona, za 1,5 mln da się kupić całkiem niezłą chatę.

Nie każdy leci na dom, bo dom to jest mega kłopot. Każdy budynek, który ma więcej niż 15 lat wymaga ciągłych remontów, doglądania, utrzymywania ogródka... Jeśli jest wolno stojący dochodzi drżenie serca przy jakimkolwiek wyjeździe, bo złodzieje naprawdę czyhają za rogiem (systemy alarmowe można sobie w dupę wsadzić, przyjeżdżają najwcześniej po kwadransie, a wyrostki przez ten czas zdążą wynieść pół chałupy). Koszty ogrzewania w zimie itp. itd. Oczywiście, w setkach wątków na tym i innych forach właścicielki domów zapewniają, że to wszystko pikuś, a ich dom to akurat jest bezobsługowa cud, miód, malina. G...o prawda!
    • klamkas Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:37
      Nie trzeba mieć doświadczeń osobistych, żeby wiedzieć, że dla kogoś się buduje apartamentowce, w których mieszkania kosztują 15 000/m^2 i ktoś je kupuje.
    • a1ma Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:39
      Zamożni tak, bo stac ich na dom w dowolnej lokalizacji z pelna obsluga. No chyba ze chca mieszkać w centrum NY czy Paryża, gdzie nie ma takich pieniędzy, zeby postawić dom wink
      Ci średniozamozni to juz różnie, bo muszą isc na kompromis mieszkanie blizej centrum czy dom troche dalej.
      • cytrynamalina Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:42
        No ale ja np nie chcialabym domu, nawet gdybym zarabiala kupe forsy. Wiec moze nigdy super zamozna nie bede skoro takich marzen o wypasionym domu nie mam tongue_out
        • niutaki Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:51
          Wszyscy zamozni, ktorych ja znam maja dom, czasem dwa. Samochody z salonu, zmieniane co pare lat.
        • agnewo Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:06
          Ale tak glownie to O CO CI CHODZI ?
    • slonko1335 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:53
      Chyba zależy kogo uważasz za zamożnego. Znam kilkanaście co najmniej zamożnych osób(zamożnych według mnie) które mieszkają w blokach.
    • edelstein Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 19:56
      Nie.Znani mi maja mieszkania w apartamentowcach na grafenbergu, Oberkassel lub zoo.Do dyspozycji jest sauna, silownia, basen, apartamenty od 120 Metrow kwadratowych, wartosc rynkowa okolo miliona euro.Wynajecie kosztuje od 8tys.euro w gore.
      Mieszkalam w penthausie ale moj to byla bieda z nedza jakby porownac standart.
    • ha-ya Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 20:01
      Nie znam zadnego milionera ktory mieszka w bloku albo apartamancie. Nie znam zadnego Pl ( kilku irlandzkich) wiec pewnie to specyfika miejsca smile
    • malgosiek2 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 20:03
      Znam w bliskim otoczeniu ludzi zamożnych.
      Akurat wszyscy mieszkają w DOMACH big_grin
      Żadna znana mi osoba NIE mieszka w blokowisku/apartamentowcach jak zwał tak zwał.
      • riki_i Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:02
        malgosiek2 napisała:

> Znam w bliskim otoczeniu ludzi zamożnych.
        > Akurat wszyscy mieszkają w DOMACH big_grin
        > Żadna znana mi osoba NIE mieszka w blokowisku/apartamentowcach jak zwał tak zwa
        > ł.

No widzisz, a jedna znana mi Pani dawała dupska Sebastianowi Kulczykowi i wyobraź sobie, że mieszkał w warszawskim apartamentowcu, a nie w domu. Zatkało kakao?
        • klamkas Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:04
          A może w mieszkaniu przyjmował panienki wątpliwej reputacji, a mieszkał w domu?
          • riki_i Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:16
            Trudno powiedzieć, przy tym poziomie zamożności ma się co najmniej kilka adresów na stanie. Wyposażenie tego apartamentu świadczyło jednak raczej o tym, że przebywa tam na stałe (wielki malowany portret tatusia w salonie - w garsonierze się takich akcesoriów nie umieszcza).
            • klamkas Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:23
              A może żona/narzeczona mu urządziły "rodzinne" gniazdko, żeby kochaniątko nie musiało codziennie po pracy dojeżdżać na przedmieścia? wink
              • riki_i Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:27
                Nie wiem, to było dawno i na pewno był wtedy kawalerem.
        • shor-tie Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:32
          A ja słyszałam,że jest gejem tongue_out I łączono go z Delągiem...Ogólnie wyglądem nie powala - nie twierdzę,że jest brzydki,ale nie zalicza się do extra klasy.No ale wiadomo,że kaska nęci,więc ekstra klasa jest.
        • nellyssima Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 09:15
          He he dobre. Tyle, ze Sebastian Kulczyk ma nie jedno mieszkanie i nie jeden dom smile
    • klubgogo Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 20:04
      Tak, to ja się zdziwiłam w poprzednim wątku. Zdziwiłam się, że naprawdę zamożni ludzie wybierają taki nijaki budynek. Myślałam, że jak się ma kasę to wybiera się coś innego balkon w balkon z sąsiadem i piaskownicę pośrodku.
      Gdybym była zamożna może zamiast domu za miastem wybrałabym apartament z ogromnym tarasem w dużym mieście w otoczeniu drzew z widokiem na park, rzekę a nie na okna sąsiada.
      Może taki https://www.pianohouse.pl/#page3
      • klubgogo Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 20:05
        www.pianohouse.pl/#page3
    • kadfael Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 20:11
      Ale "zaledwie" zamożni czy milionerzy? Bo to różnica. Milionerzy to raczej mają więcej niż jedną posesję. Ot np. pewna rodzina - kupiła i wyremontowała zameczek/pałacyk gdzieś na Śląsku, ale w Wawie jak najbardziej jest mieszkanie.
      • solange123 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 20:30
        Tak, zamożni też wybierają mieszkania, a raczej apartamenty o olbrzymich powierzchniach. Mam na myśli oczywiscie prawdziwe apartamenty, a nie mieszkania, które deweloper w porywach fantazji nazwał apartamentami.
      • hunkis Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 21:10
        Ale co znaczy "milionerzy"?
        jak mam mieszkanie warte 650 tys, i drugie pod wynajem warte 350 tys , i domek letniskowy na działce warte ok 150 tys, i samochód warty 35 tys - to jestem milionerem czy nie?

w dzisiejszych czasach wiele osób ma majątek warty milion.
        a żyją całkiem przeciętnie.
        • ninka0205 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 21:59
          Znam kilku, jeden ma dwa domy w których nie mieszka, ma apartament 160 m na Mokotowie i tam mieszka z rodziną bo tak woli owszem mają samochody z najwyższej półki. I znam pana który jest samotny bardzo bogaty i chce mieszkać w centrum bo tak wygodniej i mieszka w bloku apartamentowcu w dwupoziomowych mieszkanku z prywatnym basenem i czterema trasami każdy po 30 m, a mieszkanko o skromnym metrażu 450 m i to wszystko w centrum Warszawy to wydaje mi się że jest jednak milionerem ( winda wjeżdża bespośrednio do mieszkania wychodzi się jak z szafy fajne uczucie) więc jak widać każdy może mieć to co lubi i nie dom jest wyznacznikiem bogactwa.
          • k1k2 Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 00:54
            > samochody z najwyższej półki
            To znaczy jakie?
            Lamboghini, nowe Porshe, Aston Marin? albo tansza ale coolowa Tesla chociaz?
            • jan.kran Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 01:16
              Ja mam przyjacółkę , bardzo zamożną , sadzę że milionerke ale do kiesznei jej nei zaglądamsmile
              Miała dom pod Warszawą , super wypasiony , jej córka jeździła Porsche ale zmieniła na Mercedesa bo sie za bardzo to Porsche się rzucało woczysmile Ma dom na Mazurach ,córka mieszkanie w Berlinei, duża kasa ogólnie.
              i bardzo słusznie zamieniła ten dom w Warszawie na mieszkanie we Wrocławiu , duże piękne i bardzo drogie.
              Wrocław jest na pewno znacznie lepszą opcją niż Warszawasmile
              To co mnei lekko powaliło to marmurowe kafelki w łazience sprowadzane z Wloch , taka kasa że głowa mała.
              A mieszkanie bardzo przyjemne choć trochę dla mnei snobistyczne ale jak sie dobrze czuje to jej sprawa.
              I jest znacznie bardziej zadowolona z posiadania mieszkania niz domusmile
              • k1k2 Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 06:39
                Ja pytałam o tych z Mokotowa wink
            • ola Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 08:29
              Ja znam gościa jeżdżącego Ferrari. Może być?
              Ma mieszkanie przy Regents Park i dom w Magdalence. Na stałe mieszka w tym pierwszym.
    • jamesonwhiskey Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 21:47
      Znowu baby odjezdzacie w millionerskich fantazjach a wracajac do tematu kwachu mieszka w mieszkaniu
      • riki_i Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:03
        jamesonwhiskey napisał:

> Znowu baby odjezdzacie w millionerskich fantazjach a wracajac do tematu kwachu
        > mieszka w mieszkaniu

Kompletnie im odwaliło, ten wątek to są Himalaje bzdury.
        • triss_merigold6 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:43
          big_grin
          Podpisuję się zwłaszcza jeśli chodzi o domy. Dom w dobrej lokalizacji (dom, a nie rezydencja) jest dziś tańszy niż duże wygodne mieszkanie z tarasem w apartamentowcu.
    • misterni Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 21:51
      Oczywiście, że nie zawsze . Mam np bardzo zamożnego kolegę, który ma mieszkanie w kamienicy, w ścisłym centrum Krakowa.
    • klamkas Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:01
      Budynek, w którym są mieszkania o metrażu 60m^2 to nie prawdziwy apartamentowiec wink.
      • riki_i Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:12
        Nie masz racji. Jest tu kilka penthouse'ów powyżej 200 metrów, sporo mieszkań w okolicy 150 metrów, bardzo dużo takich stumetrowych (te stanowią większość) oraz po jednym tzw. małym (w okolicy 60 metrów) mieszkaniu na danym piętrze. Byłem w tych najmniejszych lokalach i one w środku nie rażą rozkładem- poza tym mają duże tarasy, które nie wchodzą w metraż. Cenowo również nie wystawiali ich tanio, wręcz przeciwnie (dlatego sam bym takiego nigdy nie kupił).

Są różne definicje apartamentowca. Moja żona na przykład uważa, że taki budynek musi mieć basen i siłownię dla mieszkańców, w związku z czym naszego budynku za takowy nie uznaje.

Widziałem budynki w Warszawie wszem i wobec reklamowane jako mega wypas apartamentowce, gdzie sprzedawano kawalerki po 35 metrów. I nikt nie protestował...
        • klamkas Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:22
          Cóż, we Wrocławiu właśnie zakończyła się sprzedaż mikroapartamentów o metrażu od 13 do 25 (chyba) m^2.

Dla mnie mnie mieszkanie 60m^2, nawet gdyby kosztowało 25 000 za metr apartamentem nie będzie. Co najwyżej garsonierą...
          • riki_i Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:30
            W Warszawie w Miasteczku Wilanów też coś takiego budują, ale to żart , a nie apartamenty.

Garsoniera (rozumiana jako dyskretne lokum dla mężczyzn do przyjmowania kobiet w celu erotycznym) to jednak od zawsze był i jest pokój z łazienką. W garsonierze się nie mieszka, przyjmuje się tam tylko kobiety (czasem z noclegiem) i to wszystko. Jeden pokój wystarcza w zupełności.
            • klamkas Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:35
              No to akurat - 60m^2 akurat nadaje garsonierę w wersji ekskluzywnej: sypialnia, jakiś dzienny z minianeksem, sprzętem audio ("może wpadniesz posłuchać płyt?" wink) wygodną kanapą (co by mieć gdzie panienkę drinkiem uraczyć), łazienka.
              • riki_i Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:39
                Albo na mini imprezkę na dwie pary big_grin

Paru kolegów w różnym okresie swego życia wynajmowało garsoniery, z tego co mówili, główną kwestią było to, żeby był garaż podziemny (aby nikt nie zauważył ich samochodu, gdy rzekomo byli w delegacji itp.). Metraż był drugorzędny, zresztą w polskiej idiotycznej rzeczywistości wynajmu dwa pokoje kosztują prawie tyle samo co kawalerka.
                • klamkas Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:11
                  Na imprezkę na dwie pary to trzeba mieć co najmniej dwie sypialnie z prywatnymi łazienkami - nie znasz się na luksusie wink.
                  • triss_merigold6 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:12
                    Nie, to Ty nie znasz się na imprezkach. big_grin
                    • klamkas Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:15
                      Znam, ale mimo to preferowałabym wybór. A jak jedno zechce odpocząć? Albo dwoje będzie miało ochotę na chwilę samodzielnej intymności? Jak luksus to luksus smile.
                    • totorotot Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 08:20
                      triss_merigold6 napisała:
                      > Nie, to Ty nie znasz się na
                      imprezkach. big_grin

big_grin
    • solejrolia Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:44
      zapewne nie wszyscy.

ci których ja znam mają domy, nieruchomości, i to po kilka w różnych lokalizacjach.
      i na głębokich wsiach, i w mieście
      np. ach, kupmy sobie zdewastowaną fabrykę -przerobimy ja na hotel (z apartamantami) i spa. i myslę sobie: nie maja tak lekko, bo taki dom ultra nowoczesny z jedną parą drzwi wewnętrznych- reszta pomieszczeń jest bez drzwi , a do tego ogród 5ha obrobić, też tzreba się postarać by to ogarnąć
      wink
      pisze to z dużym wink ale takie są fakty koles ma 10nieruchomości, na pewno ma też jakieś mieszkanie/apartament ( choćby skromny w swoim hotelu)wink
    • agnewo Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 22:53
      Zgadzam sie w 100% z kazdym slowem.
    • naomi19 Re: czy ludzie zamozni 02.07.14, 23:08
      najbogatsze osoby mają albo nowoczesne apartamentowce w centrum, albo mieszkania w kaienicy w ścisłym centrum, albo domy w centrum, ba, znam osobę, która mieszka prawie w centrum kato, w lesie, prywatnym..., dwie bramy wjazdowe i takie tam
    • totorotot Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 00:54
      > Ps. Czytając niektóre wypowiedzi
      nie mam pewności, czy nie piszę
      do szesnastola
      > tek albo gimbazy.

Oj, Ty wszędzie te szesnastolatki widzisz. A nawet się nie spodziewasz, ilę ich tu jest: każdy nick to ze dwie lub trzy smile
    • heca7 Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 07:45
      Nie można powiedzieć, że TYLKO willa lub TYLKO dom. Wiele takich naprawdę zamożnych osób posiada więcej niż jedną nieruchomość.
      Apartament jednego z pośrednich naszych klientów wygląda tak. Wjeżdża się windą na ostatnie (4) piętro bezpośrednio do mieszkania, które zajmuje cały poziom. Mieszkanie ma widok na niewielkie jezioro. W hallu czeka na interesantów pokojówka ubrana w biało-czarny uniform. I ... podaje filcowe kapcie. Pana domu nie ma, nigdy nie ma. W poważniejszych sprawach pojawia się jego sekretarz. Zresztą wszystkie sprawy załatwia się przez sekretarza. Kiedyś nieoczekiwanie właściciel wrócił. Po czym zarządził od razu wyrzucenie robotników zajmujących się rozebranym tarasem. Mimo, że na ten dzień było wszystko umówione i ludzie stali na dole i czekali aż przez sekretarza coś uda się załatwić. Pan po prostu nie życzył sobie nikogo w czasie jego obecności w domu. Problem w tym , że piętro niżej dyszał ze wściekłości inny mieszkaniec, któremu w każdej chwili mogło zalać mieszkanie. Po dwóch godzinach pan prezes łaskawie zgodził się wpuścić robotników na swój taras. Sam wyszedł.
    • default Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 08:34
      cytrynamalina napisała:

> Wiec powiedzcie drogie panie czy bardzo zamozne osob
      > y nie wybieraja do zycia mieszkania?

Ludzie zamożni nie muszą WYBIERAĆ. Mogą mieć i jedno i drugie. Oraz trzecie i czwarte, kiedy im przyjdzie ochota lub uznają że mają taką potrzebę. Moja szwagierka, osoba NAPRAWDĘ zamożna (nie jakieś tam 20-30 tys. pensji "na rękę" smile) ma kilka domów i kilka mieszkań (nie tylko w Polsce) - i to jest raczej standard wśród osób zamożnych, że mają dużo nieruchomości, a mieszkają w tej, w której im akurat pasuje - i oczywiście NIE WYNAJMUJĄ pozostałych, tylko trzymają w gotowości na wypadek, gdy zachce się im nagle zmienić na jakiś czas miejsce zamieszkania.
      • mx3_sp Nie wiem czy są milionerami, 03.07.14, 09:30
        ale na moim osiedlu jest rodzina, która porusza się 2 modelami porsche.
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 09:51

Bardzo interesujący wątek z cyklu:

"Co się robi z głową przy przedawkowaniu 'Dynastii'?"

Ksiądz Anatol
      • triss_merigold6 Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 09:58
        big_grin czyli jak Dżesika z komunałki widzi wielki świat.
      • afro.ninja Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 10:08

najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a):

>
        > Bardzo interesujący wątek z cyklu:
        >
        > "Co się robi z głową przy przedawkowaniu 'Dynastii'?"
        >
        > Ksiądz Anatol

Ale pytanie bylo o ludzi zamoznych, a nie bajecznie bogatych. Zamozny czlowiek moze zarabiac o wiele mniej niz bogacz, ale nadal ma sporo pieniedzy do wydania. Dlatego wybiera dom zamiast mieszkania, poniewaz nie w kazdym zakatku Polski, moze kupic 100 metrow z tarasem i ogrodem na dachu.
        Polska to nie tylko duze miasta, a ludzi zamoznych wbrew pozorom nie brakuje. Nie znam zamoznych ludzi, ktorzy mieszkaja np. w malych miastach i mieszkaja w bloku. Znalam jedna, ale od lat mieszka na 300 metrach.
    • neffi79 Re: czy ludzie zamozni 03.07.14, 09:56
      riki_i napisał:

> Znowu leją się bzdury z siłą wodospadu pisane przez głupie dziewczynki pod nieu
      > stającym mottem "jak Krysia z czworaków wyobraża sobie wielki świat"?

nie chciałabym być stronnicza i posądzona kobiecą niesolidarność ale to chyba jedyne sensowne zdanie w tym wątku, hehe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka