Dodaj do ulubionych

Wyobrażenie o pracy w sklepie - pomocy

03.07.14, 23:21
Nie mam doświadczenia w pracy w sklepie odzieżowym, ale mam zaproszenie na rozmowę. Pomóżcie jak odpowiedzieć na pytanie: Opowiedz, krok po kroku jak wygląda dzień pracy sprzedawcy i kasjera w sklepie odzieżowym ? Nie wiem jak odpowiedzieć jeszcze na pytania dlaczego chcę pracować w sklepie odzieżowym a nie spożywczym ?
Obserwuj wątek
    • 3eneduerabe Re: Wyobrażenie o pracy w sklepie - pomocy 03.07.14, 23:30
      mozesz odpowiedziec, ze interesujesz sie modą, masz dobry gust i potrafisz doradzić co komu pasuje, jakie kolory, jaka stylizacja, jestes kreatywna i pomysłowa i kazdy moze liczyc na twoja pomyslowosc

ściemniaj...smile powodzenia
      • 1ewunia1980 Re: Wyobrażenie o pracy w sklepie - pomocy 04.07.14, 09:15
        Też jestem ciekawa odpowiedzi
    • cosmetic.wipes Re: Wyobrażenie o pracy w sklepie - pomocy 04.07.14, 09:19
      Nie wiem jak odpowiedz
      > ieć jeszcze na pytania dlaczego chcę pracować w sklepie odzieżowym a nie spożyw
      > czym ?

Mozesz powiedzieć, że brzydzisz się grzebać w kupie, więc nie masz książeczki sanepidowskiej (wymaganej przy pracy z żywnością).

Pomogłam? wink
      • mx3_sp Re: 04.07.14, 10:00
        yyyyy a jak to jest dostać zaproszenie na rozmowę będąc zieloną w temacie?
        • papuga293 Re: 04.07.14, 13:40
          A może ktoś udzieli mądrej odpowiedzi ?
          • isolek Re: 04.07.14, 13:48
            Dzień pracy zawsze zqczyna sie od otwarcia zmiany, sprzątania i układania towaru. Praca polega na obsłudze klientów dbaniu o porządek i prawidłowe ułożenie towaru , poprawy ekspozycji bądź zmiany jej całkowicie. Czasem przyjmuje sie towar. kończy zamknieciem zmiany. Zachacz o to że lubisz ludzi i rozmowy o modzie. LubisZ Ciuchy , interesujesZ sie tym i jesteś dobra w doradzaniu, masz dar prZekonywania i znasz temat
            • papuga293 Re: do isolek 04.07.14, 14:02
              Proszę o wyjaśnienie co oznacza otwarcie i zmiany w sklepie ? Układanie towaru w jakiś szczególny sposób ? A metkowanie ? Kasę fiskalną trzeba ustawiać zawsze rano ? Na czym polega przyjęcie towaru ?
              • tol8 Re: do isolek 04.07.14, 14:14
                Jezuuuuu..., otwarcie i zamkniecie należy do managera/kierownika itp. Ze swoją wiedza nt sklepu i pracy w nim, to może dasz radę tam sprzątać...

Do ciebie, jako zwykłego szarego pracownika, będzie należało stanie na kasie fiskalnej, skanowanie i pakowanie zakupów, przyjmowanie zwrotów i reklamacji. Jak trafisz na salę sprzedaży, to: doradzasz, zbierasz porozrzucane ciuchy i odwieszasz je lub układasz w kostkę, pilnujesz przymierzalni, rozkładasz dostawę... Nie będę pisała na czym polega przyjęcie towaru, bo to banał. Nie wiem ile masz lat, podejrzewam że 18, życzę szczęścia.
                • meskakoszula Re: do isolek 04.07.14, 14:19
                  tol8 napisała:

> Jezuuuuu..., otwarcie i zamkniecie należy do managera/kierownika itp. Ze swoją
                  > wiedza nt sklepu i pracy w nim, to może dasz radę tam sprzątać...
                  >

Nie zawsze. Nie wszyscy pracują w wielkich sklepach, w których często są takie zwyczaje. Handel nie składa się tylko z galerii i butików.
                • wioskowy_glupek Re: do isolek 04.07.14, 22:46
                  Tol strasznie głupia i infantylna jesteś ile ty masz lat 5 ?
              • meskakoszula Re: 04.07.14, 14:17
                Dzień zaczynasz od otwarcia sklepu i włączenia kasy fiskalnej. Wiele zależy od zwyczajów przyjętych w sklepach. Do twoich obowiązków będzie należeć przyjęcie towaru i "ocenowanie" go (najczęściej na podstawie faktury wystawionej przez dostawcę - doliczasz marżę, bądź dokumentu wewnętrznego na którym będą gotowe ceny towaru). Towar należy wyeksponować, porządnie poukładać. Od jakości ekspozycji w dużej mierze zależy utarg sklepu. Powinnaś dbać o porządek - układać towar, który został rozrzucony przez klientów, dbać o czystość regałów i podłogi. O obsłudze kasy fiskalnej nie będę wspominać... do tego wypełniasz dokumentację związaną z dziennymi/dobowymi/zmianowymi utargami. Do obowiązków pracujących w sklepie często należy dbanie o zaopatrzenie - czyli prowadzisz ewidencję towarów i w przypadku zmniejszenia stanów - zamawiasz odpowiednie ilości. Takie rzeczy często przechodzą jeszcze przez kierownika, który kontroluje Twoją pracę. Sklep najlepiej doporowadzić do porządku po zamknięciu - wtedy przychodzisz rano do czystego miejsca pracy, a klienci zaraz po otwarciu nie muszą się przedzierać przez bałagan...na razie tyle. jak mi coś wpadnie do głowy, to dopiszę.
                • pracowni-ksklepu Re: meskakoszula 04.07.14, 14:44
                  A wysokość marży podaje kierownik ? A metkowanie na czym polega ?
                  • mx3_sp Re: meskakoszula 04.07.14, 14:47
                    chyba będziesz mieć jakieś szkolenie?
                    • pracowni-ksklepu Re 04.07.14, 14:51
                      Szkolenie jest dopiero wtedy jak przejdę rozmowę kwalifikacyjną a potem 1 dzień w pracy.
                      • mx3_sp Re: Re 04.07.14, 14:53
                        blog.onet.pl/39978,archiwum_goracy.html
                        www.vinted.pl/forum/praca/86829-praca-w-sieciowce-sklepy-odziezowe-watek-zbiorczy?page=1
                  • meskakoszula Re: meskakoszula 04.07.14, 15:14
                    Z reguły wysokość marży ustala kierownictwo. Co do metkowania: naklejasz odpowiednie metki na przyporządkowany im towar. Albo dostajesz metkownicę, lub drukarkę z etykietami na których umieszczasz odpowiednie dane a po wydrukowaniu etykiet naklejasz je na towar ( tak, aby go nie zniszczyć!!).
              • sanrio nie przelogowałaś się :D 04.07.14, 14:25

• ichi51e Re: 04.07.14, 14:03
            Ma dobry wzrok i sokole oko? Oraz 6 zmysl i zlodzieja wypatrzy w tlumie na odleglosc do 15m. W dobrym swietle i przy pelni do 17
    • feleedia kiepskie forum wybralaś 04.07.14, 14:06
      Tu same biurwy i naukawczynie na etacikach z nadmiarem wolnego czasu big_grin
      • pracowni-ksklepu Re: kiepskie forum wybralaś 04.07.14, 14:37
        Ja tez pracowałam w biurze, ale teraz nie mam pracy.
      • mx3_sp Re: kiepskie forum wybralaś 04.07.14, 14:37
        "Tu same biurwy " przynajmniej wcześniej wiedziałam jak i do czego czajnika się używa.
        • meskakoszula Re: kiepskie forum wybralaś 04.07.14, 15:15
          bo miałaś okazję poćwiczyć w domu, a nie każdy z domu wynosi zasady pracy za ladą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka