Dodaj do ulubionych

Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty

04.07.14, 19:33
Hej, pomożcie dobre kobiety. Czy mozecie podac jaki wynik osiagnela podstawówka waszych dzieci na teście 6-klasistów i czy odzwierciedla on ogólnie poziom szkoły wg waszego uznania. W moim rejonie sa szkoly, ktore osiagneły coś ok 25 pkt. Czy szukać szkoły z lepsza punktacja? Jest jedna tylko trzeba juz dojezdzac, osiagneła 29 pkt. Jak to się ma do jakości szkoły. Jesteśmy swiezo po przeprowadzce i nie znamy okolicy. Dzieki
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 04.07.14, 21:29
      szkoła mojej córki to 33,75 - warszawa - Ursynów.
      Jesteśmy ponad średnią ursynowską i średnią warszawską.

Wynik odpowiada poziomowi. Z tą różnicą,ze jako szkoła katolicka przyjmuje dzieci z problemami. Nie wiem jak w tym roku, ale w poprzednim w klasie syna, były dwa bardzo słabe wyniki ( 16 i 20pkt ) reszta to 1 wynik 39 pkt, jeden 38, dwa 37 i kolejne w granicach 33-35 pkt.

Wyniki egzaminu jak może nie tyle świadczą o wynikach szkoły co o dzieciach jakie tam chodzą. Większość szkół prywatnych robi już w zerówce casting i wybiera najlepszych z najlepszych.
      Jak chcesz zobaczyć co szkoła daje od siebie popatrz na wyniki ewaluacji. To da ci obraz czy szkoła spoczywa na laurach i bazuje tylko na inteligencji dzieci czy potrafi z dziecka przeciętnego wydusić jak najwięcej.
    • e_r_i_n Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 04.07.14, 21:41
      Szkoła mojego dziecka (Wwa Mokotów) - 32,3. Szkoła państwowa, rejonowa, z nauczycielami wymagającymi i uczącymi.
      • grzalka Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 04.07.14, 21:46
        U nas 29,7. Szkoła sama w sobie wg mnie marna, za to ma sporo dobrych dzieci spoza rejonu i one pociągają wynik. To jest trzeci wynik w mieście w szkołach publicznych.
      • andaba Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 04.07.14, 21:46
        Nie pamietam wyników w szkole moich dzieci, ale na pewno na tym etapie niewiele zalezy od szkoły, a wiecej od tego, jakie dzieci do iej przychodzą. W tej samej klasie są dzieci zarówno mające 10 punktów, jak i 40...
        • e_r_i_n Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 04.07.14, 21:51
          W klasie mojego dziecka (jak pisałam szkoła rejonowa, klasa w żaden sposób nie dobierana) najniższy wynik to 23 punkty, najwyższy 40, średnia klasy 33,5.
          Tutaj zdecydowanie nauczanie ma znaczenie, bo dzieciaki różne, ale jednak porządnie przygotowywane.
          • andaba Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 04.07.14, 22:02
            Ja jednak uważam, ze zalezy od dziecka, jedno, nauczane przez tych samych nauczycieli będzie mieć 39, inne 18.
            • e_r_i_n Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 04.07.14, 22:16
              Jednak w miarę dobre wyniki całej klasy (średnia prawie 34) oznaczają, że nauczyciele też mieli co nieco do powiedzenia.
    • asia_i_p Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 04.07.14, 21:48
      Szkoła, do której chodzi córka - 26,2.
      To jest trochę powyżej średniej województwa (dolnośląskie), ale naprawdę trochę. Co ciekawe, rezultaty testów trzecioklasisty mają zazwyczaj niezłe i naprawdę mi się podobało to, jak moje dziecko było uczone przez te pierwsze trzy lata.
      Więc nie wiem, co się psuje i kiedy - będę się musiała przyjrzeć.
    • agni71 Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 04.07.14, 21:56
      31,65 - nie potrafię powiedzieć, na ile to zasługa szkoły, a na ile samych dzieci, środowiska itp.
    • demonii.larua Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 04.07.14, 22:11
      W moim mieście wszystkie podstawówki osiągnęły wyniki powyżej 30 i co roku są w czołówce województwa. W szkole moich dzieci 32,41. Nauczanie początkowe mocno nastawione na wspieranie dzieci wg ich potrzeb, w starszych klasach dość mocno wymagający nauczyciele, na których wsparcie można liczyć niemal w 100%.
      • niektorymodbija Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 04.07.14, 23:00
        Jeśli jz,to porownywalabym ocenę szkoły (stanin) po sprawdzianie 6 kl. w.stosunku do stanina.z po wynikach.ze sprawdzianu 3 kl. Jeśli po 3 klasie było kiepsko to nie.jest wina.nauczycieli, że i po 6 nie.ma orłów. Ale jeśli stanin wyższy po sprawdzianie 6-kl. to znaczy,że nauczyciele się napracowali. I odwrotnie - jak był dobry wynik po 3 kl. a po 6 słaby - może lepiej szukać.innej szkoły.
    • ciri_77 Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 04.07.14, 23:22
      Tegoroczna srednia to 32,3 pkt, szkoła rejonowa, na wsi, moim zdaniem bardzo fajnie prowadzona - od kilku lat uzyskuje najlepsze wyniki w gminie i jest powyżej średniej powiatu.
      • madzi1983 Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 05.07.14, 07:25
        Szkoła lubelska 31, 4
        • sarah_black38 EWD ... 05.07.14, 09:14
          czyli Edukacyjna Wartość Dodana na dzień dzisiejszy jest najbardziej miarodajnym wskaźnikiem, że szkoła jest dobra. Same wyniki egzaminów niewiele powiedzą, bo jeżeli szkoła przeprowadza wstępną selekcję ( oczywiście prywatna), to przyjmuje się do niej dzieci zdolne i od takich uczniów nietrudno jest wypracować dobry wynik na egzaminie. Jeżeli do rejonu idą uczniowie z różnych środowisk, z różnymi możliwościami intelektualnymi, to o ten dobry wynik może być trudno. Natomiast EWD mierzy to , z czym uczeń do szkoły przyszedł , z tym co osiągnął na jej końcu.

www.perspektywy.pl/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1420:co-pokazuje-ewd&catid=119&Itemid=257
          • andaba Re: EWD ... 05.07.14, 09:26
            Jak się mierzy EWD podstawówce?

NO i bez cudów, nie wierze, że zdolne dziecko ematki nie napisze testu szóstoklasisty na minimum 35 pkt, to naprawde nie są trudne testy i wiekszość dzieci pisze je bez problemu, a te, które maja problemy miałyby je zawsze.

Swoją drogą zastanawia mnie nieco średnia punktowa szkół do których chodza wasze dzieci, nie chce mi sie szukać pasków z hasłami do systemu moich dzieci, ale mam wrażenie, że szkoła w której było około 27 pkt średnio wypadała całkiem nieźle, zwłaszcza na tle innych województw z zasięgu naszego kuratorium.
            Zawsze w miastach są lepsze wyniki niz na wsiach, co niekoniecznie zalezy od szkół i nauczycieli, a wiecej od środowiska z którego pochodzą dzieci.

I dzieci, które wychodza ze szkoły, w której niektórzy uczniowie osiągali 10 pkt radzą sobie potem śpiewajaco w dobrych gimnazjach, o ile to nie oni mieli te 10 punktów.

Nie dajmy sie zwariować, wiedza, która dzieciaki chłoną w podstawówce, jest taka właśnie podstawowa, wszystko zalezy od dziecka, jego obowiazkowości i zdolności, nie ma co szaleć z poziomem, bo to bez sensu.
            • sarah_black38 Re: EWD ... 05.07.14, 09:44
              andaba napisała:

> Jak się mierzy EWD podstawówce?

EWD dotyczy gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych.

ewd.edu.pl/funkcje-egzaminow/
              W wyszukiwarce można znaleźć dużo szkół , które mają zrobione EWD:

ewd.edu.pl/funkcje-egzaminow/
              Moja starsza córka chodziła do rejonowej podstawówki ( typowy moloch, dzieci z różnych środowisk), egzamin po VI klasie z tego co pamiętam napisała na 38 pkt., potem uczyła się w tym samym budynku co podstawówka. Na egzaminie gimnazjalnym miała 45- 49 / 50 pkt. W liceum ( z aspiracjami do renomowanego) maturę rozszerzoną zdała w granicach 89-98 %.Na studiach ( UW ) osiąga dobre wyniki. Trzeba tylko chcieć się uczyć!
              • andaba Re: EWD ... 05.07.14, 14:00
                sarah_black38 napisała:

> andaba napisała:
                >
                > > Jak się mierzy EWD podstawówce?
                >
                > EWD dotyczy gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych.

No właśnie.

Więc skąd ten wpis w wątku o teście szóstoklasisty?

Dosklonale wiem, co to jest EWD, tylko zastanowiło mnie, jak zawyrokować na jego podstawie o tym, która podstawówka lepsza smile
                • arwena_11 Re: EWD ... 05.07.14, 14:09
                  Anaba w podstawówce warto spojrzeć na wyniki ewaluacji. Każda szkoła chyba co 2 lata musi mieć ją przeprowadzoną. Ewaluacja bada szkołę na różnych poziomach. W linku poniżej można poszukać szkoły i poczytać o wynikach

www.npseo.pl/action/raports
                  • agni71 Re: EWD ... 05.07.14, 18:30
                    Chyba nie musi, bo np. dla naszej szkoły widnieje "brak raportów"
            • laurels Re: EWD ... 05.07.14, 09:47
              Wg mnie poziom szkoły ma znaczenie szczególnie biorac pod uwage osobowosc mojego dziecka. Moje dziecko jest dusza towarzystwa i raczej nie przepada za siedzeniem w ksiazkach. Jesli posłałabym je do szkoly gdzie nie wymaga sie zbyt wiele plus z towarzystwem, ktore rozwala swoim zachowaniem lekcje, to wydaje mi sie ze sama z siebie nie osiagnelaby wysokich wynikow. W klasie w miare zdyscyplinowanej z wymagajaca kadra podejrzewam bylaby o niebo lepsza. Wiem to z autopsji...
              • sarah_black38 Re: EWD ... 05.07.14, 10:01
                Uczniowie mający wysoką inteligencję, nawet jeśli niezbyt przykładają się do nauki, na egzaminach zewnętrznych osiągają z reguły wyższe wyniki, niż ich koledzy mniej lotni, którzy wiedzę mają wykutą na tzw, blaszkę.
            • e_r_i_n Re: EWD ... 05.07.14, 10:06
              andaba napisała:

> NO i bez cudów, nie wierze, że zdolne dziecko ematki nie napisze testu szóstoklasisty na
              > minimum 35 pkt, to naprawde nie są trudne testy i wiekszość dzieci pisze je bez problemu, > a te, które maja problemy miałyby je zawsze.

Kilkoro znanych mi tegorocznych szóstoklasistów, kończących SP z czerwonym paskiem na świadectwie, napisało sprawdzian na 28-30 punktów.

> Swoją drogą zastanawia mnie nieco średnia punktowa szkół do których chodza wasze
              > dzieci

Dlaczego?
    • laurels Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 05.07.14, 09:12
      Dzieki. Czyli, poziom zadowolenia ze szkoły dziecka bedzie osiagany przez wymagajacego rodzica, gdy szkoła osiaga wynik w okolicach 30+. Tak to interpretuje i niestety bede musiała poszukać innych szkół. Tez miałam przeczucie, ze to nie sa najlepsze szkoly.
      • bazylea1 Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 05.07.14, 09:16
        u nas 29pkt i to jeden z najgorszych wyników na tle dzielnicy gdzie mieszkają raczej inteligenci, więc 'materiał wyjściowy' dzieci jest dobry. odzwierciedla moim zdaniem słaby poziom nauczania w szkole.
    • mynia_pynia Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 05.07.14, 09:28
      Dziewczyny a gdzie znaleźć zestawienie wyników z egzaminów 6-cioklasistów?
      Jestem jeszcze nie szkolna, bo syn do przedszkola dopiero idzie ale prowadzonego przy szkole do której będzie chodził. Jestem z dolnego śląska, powiat wrocławski.
      • e_r_i_n Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 05.07.14, 10:06
        oke.wroc.pl/staticpages/index.php/sprawdzian-wyniki
    • laurels Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 05.07.14, 10:49
      A co sadzicie o niepublicznych szkolach, ktore osiagaja poziom 36-37 pkt. Wysłałybyscie dzieci do takich szkol? Czy tam chodza same geniusze czy roboty zakuwajace na tzw blaszke pod dyktando rodzicow?
      Ponizej ranking warszawski
      egzaminy.edu.pl/aktualnosci/1-szkoly/973-ranking-szko-podstawowych-2013-w-warszawie.html
      • arwena_11 Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 05.07.14, 14:18
        Po prostu mają bardzo dobry pakiet wyjściowy. Casting już do zerówki, a na wyższych etapach, jak się dziecku poślizgnie noga to trzeba je zabierać. W większości znanych mi szkół, umowę podpisuje się co roku, na kolejny rok. Nie ma możliwości powtarzania klasy, więc dziecko musi szkołę opuścić. W szkole podstawowej moich dzieci podstawą przyjęcia dziecka nie był casting na inteligencję, ale brane były pod lupę inne wartości ( katolicka szkoła ). Trafiały się dzieci o bardzo dużych kłopotach z nauką - w klasie syna najgorszy wynik testy to 16 pkt, potem 23. Ale już kolejne to były 34-39.
        U córki w tej chwili ( kl.5 ) było na 11 osób 9 "pasków". Ta klasa jest bardzo wyrównana. Jak wypadną testy po 6 klasie, ciężko przewidzieć, bo to będzie pierwszy rocznik nowym egzaminem.
    • loola_kr Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 05.07.14, 18:37
      31,78 Kraków. 5 miejsce w rankingu państwowych podstawówek.
      Posłałam tam dzieci bo: blisko mieszkałam (teraz po przeprowadzce młodszego dowozimy), jest klasa narciarska i ma bardzo dobre opinie.
      • k1234561 Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 05.07.14, 20:27
        Szkoła mojej córki to katolicka podstawówka,osiągnęli 33 p na 40.Wynik najlepszy w mieście.
        Wynik ma się nijak do poziomu nauki w tej szkole.Nauczyciele bardzo wymagający,ale zwalający całą czarną robotę na rodziców.Praktycznie nic nie tłumaczyli,a jeśli już to w ilościach szczątkowych.Natomiast sprawdziany,zaraz po wprowadzeniu nowych wiadomości.
        Na ćwiczenia nie było czasu.
    • wuwujama Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 05.07.14, 21:45
      Mnie tez zastanawiaja wysokie wyniki, chociaz w tak duzym miescie jak Warszawa moze szkol z tak wysokimi srednimi jest wiecej. W Gdansku nie ma rankingu, w ogole nie ma udostepnionych w jednym miejscu danych o srednich wynikach szkol. Wyniki znaja tylko szkoly i moga sie nimi chwalic, jesli maja wysoki, a najczesciej wcale nie podaja na swoich stronach czy dniach otwartych, bo nie maja sie czym chwalic. Podstawowek publicznych z wynikiem powyzej (i to nieduzo) 30 pkt jest doslownie kilka. Wynik szkoly powyzej 26 pkt jest juz bardzo dobry. Wiekszosc szkol ma srednie 24-26 pkt.
      • e_r_i_n Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 05.07.14, 22:16
        wuwujama napisała:

> Mnie tez zastanawiaja wysokie wyniki

Może Ty mi wyjaśnisz - dlaczego zastanawiają?
        A wyniki dla Wwy i woj. mazowieckiego są tutaj (konkretnie dla szkół):
        www.oke.waw.pl/?go=page&inf=2419&p=news
        • wuwujama Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 06.07.14, 20:15
          Nie zarzucam klamstwa, jesli o to Ci chodzi.
          Zastanawia mnie, dlaczego w Warszawie jest tyle szkol masowych z tak wysokimi srednimi wynikami, w ktorych jak twierdzicie nie ma segregacji uczniow. Jak pisalam w Gdansku, a wiec tez miescie duzym, szkoly z wynikami powyzej 30 pkt mozna na palcach jednej reki policzyc, najwiecej szkol ma srednie 24-26, a jest tez wiele szkol z nizszymi wynikami.
          Wychodzi na to, ze w Warszawie sa sami lepsi nauczyciele, co wiecej potrafia z dzieci wykrzesac? To jest zastanawiajace. Moze kluczem do wyjasnienia jest liczba uczniow w szkolach i liczebnosc klas?
          • agni71 Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 06.07.14, 20:52
            Moze kluczem do wyjasnienia jest licz
            > ba uczniow w szkolach i liczebnosc klas?

U nas jest od 4 do 6 oddziałów w roczniku, więc wielkość szkoły chyba nie działa tu na plus. Klasy mają od ok. 20 do prawie 30 uczniów, przeważnie ok. 24 osób.
            Nasza szkoła co prawda nie stricte warszawska, ale podwarszawska ( z tego co sprawdzałam, to mamy wynik lepszy od innych podwarszawskich gmin). Dyrektor jest zafiksowany na tych różnych testach, ocenach itd. i robi co może by zatrudniać jak najlepszych nauczycieli (i skarży się na Kartę Nauczyciela, która mu uniemożliwia zwolnienie co niektórych)..
          • kub-ma Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 06.07.14, 20:53
            Szkoła w której pracuję ma wynik powyżej 30 punktów. Znacznie powyżej. Szkoła państwowa, przyjmująca dzieci z rejonu i ewentualnie inne, jeżeli są miejsca.
            A na wynik ciężko pracujemy: i dzieci i my (czyli kadra pedagogiczna). I jak piszę, że ciężko to to właśnie to mam na myśli. Wszyscy są mocno zaangażowani począwszy od klasy 1.
            Liczba uczniów w klasie: powyżej 20.
            • wuwujama Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 06.07.14, 20:59
              Ale na to wychodzi, ze w takiej szkole nie ma zadnych mniej zdolnych dzieci, z problemami w nauce.
              • agni71 Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 06.07.14, 21:11
                niekoniecznie, w klasie mojej córki jest np. dziecko z najwyższą chyba w szkole średnią 5,91 czy 5,92, juz nie pamiętam, i dziecko które ma średnią góra 3,0. Po prostu tych z dośc wysoką średnią jest raczej sporo.
              • kub-ma Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 06.07.14, 21:55
                wuwujama napisała:

> Ale na to wychodzi, ze w takiej szkole nie ma zadnych mniej zdolnych dzieci, z
                > problemami w nauce.

smile Ależ oczywiście że są. Przecież do szkoły chodzą wszystkie dzieci z rejonu. Wszystkie. Te zdolniejsze, te z problemami i te mniej zdolne. Średnia szkoły to powyżej 30 punktów, zatem są dzieci które otrzymują mniej, ale jest to ich sukces bo piszą na miarę swoich możliwości oraz dzieci które otrzymały więcej punktów i to też jest ich sukces.
              • morekac Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 06.07.14, 22:47
                Oczywiście, że są takie dzieci - tyle tylko, że na takim Ursynowie rodzice albo sami siadają z dzieckiem do lekcji albo szukają korepetytora w razie problemów z nauką, a nie zostawiają dzieciaka samego. O ewentualnych zajęciach dodatkowych w szkole nie wspominając, bo takie też są.
                Edukacja dzieci jest bardzo silnie skorelowana z wykształceniem rodziców i poziomem zamożności rodziny.
                W warszawie od lat na czele są Ursynów i Żoliborz, na Pradze podstawówki wypadają słabiej...
                BTW: wiele lat temu czytałam jakiś artykuł n/t zarobków nauczycieli - ci z Ursynowa zarabiali najlepiej w Polsce (było to w czasach gminy Ursynów, teraz może być inaczej).
                • wuwujama Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 12:30
                  No wiesz ja tez siadam z corka do lekcji, jesli nie rozumie albo nauczyciel nie dokladanie wytlumaczyl i z tego co slysze na zebraniach niestety wiele rodzicow tez tak musi robic, a jakos szkola nie moze sie pochwalic wynikiem powyżej 30 pktwink Wychodzi na to, ze naszym nauczycielom sie po prostu nie chce dobrze uczycsad
          • e_r_i_n Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 06.07.14, 21:26
            Chyba jednak trochę tak w ktorych jak twierdzicie nie ma segregacji uczniow
            W szkole mojego dziecka były 4 klasy (trzy po ok. 25 uczniów, jedna w okolicach 20). Na początku piątej klasy czwarty oddział (do którego chodził mój syn) został zlikwidowany i zostały trzy klasy po 28-29 uczniów.
            Segregacji nie ma, bo, jak mówiłam to szkoła rejonowa położona na sporym osiedlu.
            Po prostu dzieciaki są dobrze uczone, przez całą 6 klasę miały dodatkową godzinę polskiego i godzinę matematyki przygotowujące do sprawdzianu. I to procentuje.
          • jaskierpolny Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 09.07.14, 08:50
            Dlatego, że Warszawa ma proporcjonalnie więcej inteligencji, czyli materiał wejściowy jest z punktu widzenia edukacji szkolnej lepszy.
            A poza tym, sądzę że w Warszawie jest wyższy odsetek ludzi wierzących w sukces spowodowany edukacją - więc rodzice bardziej zwracają uwagę na naukę dziecka od rodziców, którzy widzą przyszłość młodych we fryzjerstwie, rolnictwie czy drobnym handlu.
        • laurels Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 12:07
          dzieki erin za ten link. Chyba wcześniej patrzyłam na jakiś inny ranking, bo w tym co podesłałaś moje szkoly z okolicy maja 28-31 pkt. a prywatne nawet 34-35 pkt. Także nie jest tak źle, da się coś wybrać.
          Dzięki wszystkim za dodanie swoich kilku groszy. Nie wiem jakie są wyniki egzaminów poza Warszawą, bo nie patrzyłam, ale warto szukać jak najlepszych szkól dla naszych dzieci. Dziwią mnie osoby, które wysyłają dzieci do szkół z niską punktacją, tylko dlatego że jest to najbliższa szkoła. Być może mają tak genialne dzieci, że szkoła nie ma znaczenia, bo i tak w domu uczą sie ponad program.
          • wuwujama Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 12:38
            laurels napisała:

> ale warto szukać jak najlepszych szkól dl
            > a naszych dzieci. Dziwią mnie osoby, które wysyłają dzieci do szkół z niską pun
            > ktacją, tylko dlatego że jest to najbliższa szkoła. Być może mają tak genialne
            > dzieci, że szkoła nie ma znaczenia, bo i tak w domu uczą sie ponad program.
            Jesli najblizsza szkola jest i tak daleko, a kazda inna z lepszymi wynikami jeszcze sporo dalej, z koniecznoscia dojezdzania autobusem/tramwajem wiele przystankow w korkach? Nie wyobrazam sobie codziennie przez 6 lat dowozic samochodem dziecko, zwlaszcza ze my mamy samochod jeden a zawozilismy i odbieralismy roznie w zaleznosci od godzin naszej pracy (przez 3 lata). Nie wyobrazam sobie dziecka w klasie 4-6 czekajacego codziennie w swietlicy na odebranie przez rodzica, bo za daleko na samodzielny powrot. Do tego uwazam ze mozliwosc codziennego spotykania sie z kolezankami ze szkoly na podworku/w domach jest bardzo wazna.
            • laurels Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 13:01
              Zdaje sobie sprawe, ze ludzie maja rózne mozliwosci i priorytety. Nie potepiam, tylko sie dziwie...
              • agni71 Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 13:05
                ale dziwisz się, że nie każdy może dowozić? Mnie to akurat nie dziwi. Za to trochę mnie dziwi dowożenie za wszelką cenę (cenę czasu wolnego rodziców i dziecka, cenę braku koleżanek i kolegów, z którymi mozna sie spotkac po lekcjach, cenę kosztu materialnego takiego rozwiązania)....
    • gaskama Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 05.07.14, 23:14
      Ponad 35. Szkola spoleczna w warszawie.
    • morekac Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 06.07.14, 21:08
      Myślę, że porównuj ze szkołami w okolicy. Jeśli sprawdzian wypada podobnie albo lepiej niż w okolicy - szkoła zapewne jest w miarę ok, gorzej, jeśli szkoła wypada kilka punktów słabiej niż wszystkie okoliczne. Te 29 pkt w innej okolicy może wynikać z innej okolicy właśnie.
      U dziewczyn w byłej podstawówce te wyniki są od lat 30-32 (z reguły trochę powyżej okolicznej średniej), szkoła 'od zawsze' (przynajmniej od kilkunastu lat, jeszcze w erze 'przedsprawdzianowej') miała dobrą opinię w okolicy, ale moim zdaniem w dużej mierze wynika to też z zaplecza domowego dzieci, nie tylko z nadzwyczajnych zalet szkoły - tzn. szkoła nadzwyczajna nie jest, ale zawsze była przyzwoita i porządna.
      Przede wszystkim zasięgaj języka u innych przedszkolnych mam - część na pewno ma starsze dzieci i niezłą orientację w temacie.
    • jakw Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 06.07.14, 23:23
      Ogólnie rzecz biorąc należałoby ten wynik porównywać z podstawówkami okolicznymi a nie z jakimikolwiek w Polsce. Bo w sumie co z tego, że najlepsze pod tym względem szkoły w województwie mazowieckim występują np. na warszawskim Ursynowie skoro ktoś mieszka pod Wyszkowem?
      • laurels Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 12:13
        na pewno znajdą się tacy, którzy będą chcieli dzieci dowozić do dobrej szkoły, a być może nawet się przeprowadzić do innej dzielnicy!
        • agni71 Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 12:20
          ja sie cieszę, że jedyna szkoła w mojej miejscowości nalezy do tych lepszych. Dowożenie byloby koszmarem dla wszystkich!
        • jakw Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 19:05
          laurels napisała:

> na pewno znajdą się tacy, którzy będą chcieli dzieci dowozić do dobrej szkoły,
          > a być może nawet się przeprowadzić do innej dzielnicy!
          Ale to chyba nie ten przypadek? Najpierw się przeprowadziłaś a potem szukasz szkoły, a nie na odwrót.
          • laurels Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 20:47
            Zgadza sie to nie ten przypadek, ale jestem w stanie sobie wyobrazic przeprowadzke do innej dzielnicy z takiego powodu. Szczegolnie jak ma sie wiecej dzieci.
    • monique_alt Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 16:14
      Natchnięta wątkiem postanowiłam sprawdzić tegoroczny wynik szkoły mojego dziecka (podstawowa).
      Najpierw się załamałam bo okazało się że wynik wynosi 25.
      Potem zaczęłam oglądać inne szkoły i okazało się że w województwie wielkopolskim taki wynik to norma. W naszej gminie jest tylko jedna szkoła która ma wynik wyższy (a i on nie był wyższy niż 30). Potem zaczęłam oglądać wyniki z z całego województwa i okazało się że powyżej 30 wynik mają szkoły prywatne i społeczne w Poznaniu oraz naprawdę pojedyncze, bardzo nieliczne szkoły publiczne. Średnia to właśnie coś około 25. W mojej okolicy (gmina podpoznańska) szkół z wynikiem powyżej 30 nie ma.

No a potem weszła sobie z ciekawości na wyniki Warszawy a tam połowa szkół warszawskich wynik powyżej 30 i w tym sporo szkół publicznych.

No i zaczęłam się zastanawiać z czego to wynika. Dlaczego w Warszawie jest tak dużo publicznych szkół podstawowych z dobrymi wynikami ze sprawdzianu, a już w Poznaniu jest ich stosunkowo dużo mniej? Nie porównuję prywatnych, bo w Poznaniu tez są bardzo dobre szkoły prywatne. Ale co z tymi publicznymi?

Czy to kwestia tego że w stolicy są większe fundusze? Warszawa przyciąga lepszych nauczycieli? Wyższy odsetek dzieci zadbanych? Mniej patologii? Większe nakłady finansowe na edukację?

Są jacyś socjologowie na forum? Z czego ta rozbieżność wynika?
      • agni71 Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 16:35
        Mnie sie wydaje, że to może być kwestia przyciągania lepszych nauczycieli, ale socjologiem nie jestem.
        • kub-ma Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 18:06
          Tylko czym ta Warszawa przyciąga nauczycieli? Zapewniam, że nie pieniędzmi smile
          • niektorymodbija Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 19:44
            Z punktu widzenia warszawskiej nauczycielki:
            W W-wie mam bogatą ofertę szkoleń doskonalacych. Gdybym mieszkała w małej miejscowości, podnoszenie kwalifikacji i dostosowywanie do nowych wymagań byłoby trudniejsze.
            Wiele młodych koleżanek po fachu pochodzi spoza stolicy. W rodzinnych miejscowościach nie
            mają pracy. Albo propozycje typu " praca nauczyciela za pnsje stażu z.UP".
            • kub-ma Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 20:18
              Rzeczywiście w Warszawie dostęp do szkoleń jest bardzo dobry. Chociaż te wartościowe policzyłabym na palcach jednej ręki. Ale są.
              Plus Warszawy taki, że praca jest (chociaż zależy od uczonego przedmiotu). Pensja porównywalna jak w innych miejscowościach, koszty życia - nie.
            • demonii.larua Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 09:20
              Ok, ale przecież poznań to też nie jakaś pipidówka. Zresztą w mojej mieścinie (ledwo 40 tys. mieszkańców) wszystkie podstawówki osiągnęły w tym roku wynik powyżej 30 pkt. Więc to chyba nie to.
              • demonii.larua Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 09:21
                Poznań*
          • morekac Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 08:44
            Myślę, że to nie to i sprawa byłaby zbyt prosta i zbyt łatwo rozwiązywalna, gdyby to zależało głównie od nauczycieli - nauczyciele są pewnie tacy sami, jak wszędzie - trochę świetnych, trochę złych, a reszta po prostu przeciętna. Uczniowie też są tacy. A tak samo trudny dostęp do szkoleń mają zapewne nauczyciele z województwa podkarpackiego (24,35 w 2013 vs 23,38 czy kilku innych, mających jednak lepsze wyniki)
            Myślę, że ma to jednak więcej wspólnego z dochodami rodzin i samorządów, ale to nie tłumaczyłoby jednak, dlaczego w Poznaniu też jest kiepsko.
            BTW: województwo wielkopolskie ma % dyslektyków najniższy (bądź jeden z najniższych) w kraju, chwilami tak niski, że raczej część dzieciaków jest niezdiagnozowana i nie otrzymuje pomocy - tak jakby nikogo nie obchodziło, że ktoś ma problemy z pisaniem i/lub czytaniem.
      • kub-ma Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 07.07.14, 18:12
        Też się kiedyś nad tym zastanawiałam.
        Myślę, że największą motywację do nauki dziecko czerpie z domu i pewnie w Warszawie jest więcej rodzin w których jest nastawienie posłania w przyszłości dziecka na studia. Czyli w praktyce kontrola tego co dziecko umie, jakie ma oceny itd.(nie mam na myśli korepetycji).
      • gaskama Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 09:24
        Też mnie to zastanawia. Ja dla odmiany myślałam, że 35/36 punktów to taki w miarę normalny wynik, bo taka jest zwykle średnia naszej szkoły. Dopiero po tym poście sprawdziłam. Województwo mazowieckie od lat wypada najlepiej, w województwie od lat najlepiej wypada Warszawa, w Warszawie od lat najlepiej wypada moja dzielnica a w mojej dzielnicy od lat w czołówce są szkoły społeczne lub prywatne. A nie wybierałam szkoły pod tym kątem. Zupełnie. Myślę, że jest to też wynik dzieci. Mieszkam w stosunkowo zamożnej dzielny, w której jest dużo młodych ludzi. Moja koleżanka kilka lat temu robiła pracę z socjologii o zamożności rodzin w Warszawie i pamiętam, że najwięcej samochodów w Warszawie na rodzinę przypadało właśnie tu gdzie mieszkam. Myślę, że jest to nagromadzenie w jednym miejscu zadbanych dzieci z raczej zamożnych rodzin kładących duży nacisk na edukację.
        • morekac Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 10:15
          Pocieszę cię, że ten efekt znika w liceum...
          • gaskama Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 10:58
            To jasne. W moje dzielnicy nie ma liceum, więc dzieci będą musiały dojeżdżać do innych dzielnic i tam podnosić poziom wink
            • morekac Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 11:35
              W każdej dzielnicy jest jakieś?
              • gaskama Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 11:47
                W moim sąsiedztwie nie kojarzę żadnego, ale może to jeszcze nie ten etap edukacji.
        • ewa_mama_jasia Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 10:36
          A w mojej okolicy publiczne szkoły maja wynik na poziomie 24-26 pkt. Tez Warszawa. Dzielnica pod względem sredniegowyniku sprawdzianu na drugim miejscu od tylu, niewiele lepiej niż Praga Pn. Jest w dzielnicy kilka szkol publicznych z wynikami powyżej 30 pkt, ale generalnie prym wiodą prywatne.
          Z pewnością wysoki wynik sprawdzianu to nie tylko kwestia aktywnosci i whnsztalcenia rodzicow ale głównie podejścia i dyrekcji. W jednym z powiatów woj.mazowieckiego w dwóch sąsiednich gminach jest różnica 10 pkt (obie szkoły w malych wioskach, porównywalna liczba zdających (5 i 7), w jednej szkole średni wynik 14 pkt, w drugiej - 24. Głowę daje, ze uczniowie z podobnego środowiska.
        • monique_alt Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 15:03
          A może to jest też tak, że trochę w Warszawie jest wiekszy nacisk na pracowników (wyścig szczurów???) co tez powoduje większy nacisk na dzieci i nauczycieli? Większe przyzwolenie albo wręcz oczekiwanie społeczeństwa że dzieci mają się w szkole uczyć i presja szkół na wyniki testów?

Jak to jest w tych waszych dobrych szkołach? Duży jest nacisk na dzieci? Dużo zadań domowych, gnanie z materiałem? Czy może wręcz przeciwnie? Atmosfera super a dzieci chłoną wiedzę przez osmozę.

Z ciekawości sprawdziłam: średni wynik dla miasta Warszawy trochę ponad 30, dla miasta Poznania 27. Poza Warszawą nie znalazłam gminy w Polsce (ale przyznaje bardzo nie szukałam - jeśli ktoś ma takie informację niech mnie poprawi) która miałaby wynik powyżej 30.
          • gaskama Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 15:09
            Myślę - ale to moje zdanie - że jest duży nacisk na dzieci. W szkole społecznej syna jest zawsze dużo prac domowych i dużo projektów, w tym środowiskowych. Dzieci robią ankiety, wywiady, plakaty, piszą alternatywne zakończenia książek, przygotowują przedstawienia teatralne i wiele, wiele więcej. Do tego dochodzą też ambicje rodziców. No i do naszej szkoły było 63 kandydatów na 16 miejsc w klasie, były testy. Myślę, że to robi swoje. Dzieci raczej wesołe, rozgadane, bardzo inteligentne (aczkolwiek nie mam porównania z rówieśnikami z Koszalina czy Białej Podlaskiej). W małej grupie dzieci zdolnych nauczyciele szybko realizują materiał i wychodzą poza program.
            • monique_alt Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 15:30
              To że w szkołach społecznych/prywatnych z naborem są wysokie wyniki mnie nie dziwi. W Poznaniu tez są takie szkoły i tez mają wyniki powyżej 30. W takich szkołach dzieci są wyselekcjonowane, nie ma patologii, często rodzice sami zabierają dzieci które sobie nie radzą.

Dziwi mnie duży odsetek dobrych szkół publicznych w Warszawie.
              • monique_alt Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 15:59
                Chyba znalazłam odpowiedź.
                Podobny wynik jak Warszawa ma też miasto Sopot. Średni wynik w tym roku 30,2.

Jednocześnie znalazłam też informację o ilości osób z wyższym wykształceniem w poszczególnych miastach.
                I tak Sopot ma 23,91 %, Warszawa 23,43, Kraków 20,12, a Poznań tylko 19,56.

No i wszystko jasne, więcej osób wykształconych oznacza większy odsetek dzieci zadbanych ( a i geny mogą mieć znaczenie). Czyli szkoły mają w Warszawie lepszy materiał na wejściu.
                • morekac Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 19:02
                  Od dawna jest znana korelacja pomiędzy wykształceniem i dochodami rodziców a wynikami osiąganymi przez dzieci...
                  Niemniej takie województwo podkarpackie, w którym % osób z wykształceniem wyższym jest niższy niż w Wielkopolsce (a ponadto jest więcej osób bezrobotnych i dochody mieszkańców są niższe) - osiąga jednak wyższe wyniki... Kraków też nie ma znowu aż tylu wykształciuchów, żeby wyprzedzać Poznań o 1,75 pkta?
          • morekac Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 19:16
            To nie chodzi o wyścig szczurów, ale prawdopodobne istotne jest oczekiwanie w domu, że dzieci pójdą na studia. To jest oczywista oczywistość, nawet jeśli nie jest wyartykułowana.
            O podstawówce córek słyszałam, że to bardzo wymagająca szkoła (nie zauważyłam specjalnie) - niemniej sąsiednia szkoła, niby bardziej luzacka i tak miała zeszłoroczny wynik >29 pkt przy średniej 24 dla kraju, trochę powyżej warszawskiej średniej (piszę o 2013, bo dla 2014 nie opublikowali jeszcze szczegółowych wyników)
            Myślę też, że rodzice bardziej się angażują, a i dyrekcja wie, że musi zapewnić przyzwoite zastępstwo w przypadku choroby nauczyciela, bo inaczej będzie miała delegację nieco rozdrażnionych rodziców na głowie...
            BTW: w szkołach też się przejmują wynikami.
    • heca7 Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 09:07
      Warszawa -Wawer 31,31. Całkiem dobry wynik. Powyżej średniej w gminie.
      • przeciwcialo Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 15:12
        W ostatnich 4 latach od 29-32. Pewnie zalezy od rocznika.
        • kub-ma Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 18:03
          Jeżeli jest duża liczba zdających (przynajmniej trzy klasy) to bardziej zależy od trudności testu. W tym roku był łatwiejszy niż w ubiegłym. Wszyscy napisali lepiej.
          • asiunia73 Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 08.07.14, 20:06

Mój syn zdobył 40 punktów czy to zasługa szkoły? W bardzo małym stopniu, przygotowywaliśmy się do testu wspólnie. W szkole jest 3 olimpijczyków - to też nie jest zasługa szkoły. Wszystko zależy jakie dzieci trafią do szkoły.
            • morekac Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 09.07.14, 08:27
              Myślę, że od szkoły też sporo zależy - niemniej po prostu rodzice, którym statystycznie nauka dzieci jest ważniejsza, nawet w przypadku szkoły z pewnymi brakami po prostu podejmują jakieś działania (czy douczają dziecko czy robią raban w szkole).
              O pomocy dla dzieci z brakami nie wspominając.
              • ewa_mama_jasia Re: Poziom szkoły na podstawie testu 6-klasisty 09.07.14, 10:07
                Dokladnie.Osiagniecie przez poszczególne dzieci dobrego wyniku moze być efektem pracy w domu.Ale przykład podany przeze mnie wyżej pokazuje,ze dużo do powiedzenia ma szkola.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka