Dodaj do ulubionych

co takiego niezdrowego jest w pizzy?

15.07.14, 21:05
Często wymieniana jest jednym tchem obok hot dogów.

Co w niej takiego niezdrowego?

Ciasto: mąka, drożdże, oliwa, sól.
Do tego sos pomidorowy.
Dodatki z mojej dzisiejszej: tuńczyk i cebula.
Chłop miał z szynką parmeńską, pomidorami i rukolą.

Czy gdybym zjadła to w formie sałatki to byłoby to zdrowe że ho ho, a jak w formie sałatki to już zabójstwo dla organizmu?

ps.nie mówię o "pizzy" z Pizz Hut tongue_out
Obserwuj wątek
    • cherry.coke Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:09
      Zalezy czy pizza czy bula smile
      • roksanka_3 Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 19:51
        prawdopodobnie chodzi o kalorycznosc czyli, ze pizza przewaznie robiona jest z bialej mąki,
        poza tym przewaznie dodawane sa sery żółte a taczej wyroby seropodobne (w piizzerii). do tego sosy. wiec zapewne dlatego sa niezdrowe. hot dog to tez tylko bylka i parówa a jednak zdrowe toto nie jest.

ja np robie pizze z maki pelnoziarnistej (naprawde nie jest taka najgorsza) zamiast sera zółtego w najlepszym wypadku daje mozarelle, reszta dodatków dowolna
    • jolinka102 Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:12
      chyba chodzi o kalorycznosc
    • nagako Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:12
      Nauczyłam się robić i często zajadamy, w tym moje 1,5 roczne dziecko. Nie widzę w pizzy (szczególnie domowej, czasem zamawiamy ale nie pizza hut) nic złego. Ale też nie twierdzę że zdrowo się odżywiamy, ot tak normalnie bez spinania i przeginania w żadną stronę.
      • mia_siochi Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:15
        Moje dziecko miało rozszerzaną dietę m.in. pizzą, mam to szczęście że włoską, z prawdziwym przystojnym Włochem mam za rogiem tongue_out Widzę, z czego robi tę pizzę i doprawdy nie ma w niej nic, czego nie mogłoby zjeść dziecko.
        A kaloryczność mam w d... hmmm... nosie tongue_out
    • nanuk24 Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:14
      Juz kiedys zadalam takie pytanie i nie dostalam odpowiedzi.
      Po przeczytaniu watkow o zdrowym/niezdrowym jedzeniu wnioskuje, ze zabojaca w pizzy jest maka, sol i drozdzewink Maka zabija w kilka tygodni, a jak niewink
      • bumbunierka1 Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:18
        > Po przeczytaniu watkow o zdrowym/niezdrowym jedzeniu wnioskuje, ze zabojaca w p
        > izzy jest maka, sol i drozdzewink Maka zabija w kilka tygodni, a jak niewink

Jednoczesnie, w watku o zdrowym odzywianiu obok, nalesniki podane sa jako przyklad zdrowego posilku wink
        • klamkas Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:22
          Myślę, że w wątku obok istotniejsze są "domowe" i niesztuczne posiłki. Naleśniki trudno oszukać. A zupę można zrobić z kostki i byle czego, a dzięki odpowiednim proszkom będzie pyszna. Podobnie sosy, mięsa, "pizze" i pierogi.
        • gretchen184 Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 16:19
          bumbunierka1 napisał(a):

>
          > Jednoczesnie, w watku o zdrowym odzywianiu obok, nalesniki podane sa jako przyk
          > lad zdrowego posilku wink

ale naleśniki jak najbardziej mogą być zdrowym posiłkiem. robię je z mąki pszennej pełnoziarnistej, na wiejskich jajkach, smażę bez tłuszczu. do środka wkładasm dżem domowej roboty. co w tym niezdrowego??
          • jamesonwhiskey Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 17:01
            > sm dżem domowej roboty. co w tym niezdrowego??

domowy czy nie domowy dzem to cukier z garstka owocow
      • cherry.coke Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:19
        Zabijac to malo to do zarcia zabija, ale popularna pizza typu bula z serem to po prostu biala bulka + duzo tluszczu i moze ciut warzyw. Nie ma co histeryzowac, ale zarabiste zywienie to to nie jest...
        • nanuk24 Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:30
          No bo jest pizza i pizza. Kupiona w przydroznych "lokalach", ktora podaja 5 minut po zamowieniu pizza tylko jest z nazwy. Powidzmy, ze mowimy o tej porzadnej pizzy, skomponowanej przez nas samych.
    • ichi51e Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:15
      Niezdrowa jest smazona amerykanska pizza - bo tlusta (ser dodatki i to smazenie) wloska z pieca jest bardzo zdrowa.
      • miruka Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:21
        W pizzy hut była taka że szpinakiem i octem balsamicznym mnie się zdrowo kojarzyła a jadłam że mi się uszy trzęsły
      • ira_07 Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 22:04
        No z tą "bardzo zdrową" to bym też nie przesadzała. Ani ciasto nie jest "bardzo zdrowe" ani roztopiona mozzarella. Pomidory jednak to nieco za mało.
    • triismegistos Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:19
      Pizza jest zdrowa, ale "pizza", coraz rzadziej, ale jednak ciągle spotykana niespecjalnie. Niedawno moja matka, nie wiedząc na co się pisze, zamówiła pizzę z jednej z naszych trzech okoliczycnh pizzerii. Grube ciasto śmierdzące margaryną, prawie centymetrowa (sic!) warstwa kapiącego olejem produktu seropodobnego... A fuj!
      • triismegistos Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:21
        Dodam, że w jednej z pozostałych pizzerii serwują fantastyczną pizzę na cieniutkim jak opłatek spodzie, w drugiej kapitalną pizzę na cieście razowym..
    • klamkas Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:20
      Bo to nie pizza sama w sobie jest niezdrowa. Podam przykład podrzędnej osiedlowej mordowni chwalącej się "pizzą z pieca" - gotowe ciasto z marketu (licho wie co w nim było i jak długo leżało gdzieś, niekoniecznie w lodówce), na wierzch marny koncentrat pomidorowy, na to szynka za 10zł/kg i produkt seropodobny na wierzch.

Ważne jest co to za pizza, a nie czy pizza. Dzisiaj zjadłam pizze na cieniutkim cieście, z dodatkiem pomidorów, karczochów, dojrzewającej szynki i cebuli. Jej naturalność potwierdza stan mojej skóry - zero zaczerwienienia, wyprysków, oczy nie puchną, skóra z nosa nie złazi. I super wink.
    • heca7 Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:25
      Odkąd nauczyliśmy się robić pizzę to teraz 4-5 razy w miesiącu sobie sami pieczemy, dodajemy własne składniki smile Niepowtarzalny smak. Żadnych konserwantów.
      • marychna31 heca! 16.07.14, 17:14
        dawaj heca przepissmile)))))
    • po-trafie Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:26
      Grube ciasto i ser czy tez produkt seropodobny po obrobce cieplnej.
      Costam sie w serze wytwarza takiego jak sie go podgrzewa, ze robi sie nieco morderczy (stad warzywa zapiekane pod duza iloscia sera tez nie sa na szczycie zdrowych posilkow).
      Jesli pizza jest na cienkim ciescie i bez sera, to zaczyna awansowac smile

Kwestia jest tez wielkosc porcji. Jesli nawet taka pizze na grubym ciescie i zpodwojnym serem zje sie jedna w 4 osoby, to porcja dla doroslego czlowieka jest rozsadna. Jesli dwoje doroslych zamawia po duzej pizzy na glowe i to wciaga, to jest to naprawde duzo.
    • kol.3 Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:26
      Generalnie to cieple ciasto drożdżowe jest ciężkostrawne, pizza jest bardzo kaloryczna, a w Twojej zdecydowanie niezdrowy był tuńczyk.
      • jamesonwhiskey Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 22:02

> Generalnie to cieple ciasto drożdżowe jest ciężkostrawne,

byc moze ale te 1,5% drozdzy w pizzy nie czyni z niej ciasta drozdzowego
        • kol.3 Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 22:08
          Ciasto na bazie drożdży nie jest ciastem drożdżowym? Nowatorskie.

• jamesonwhiskey Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 12:29
            nowatorskie to nazwac troche drozdzy baza
            • jamesonwhiskey Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 12:31
              na marginesie chleb na drozdzach tez jest ciastem drozdzowym ?
    • sko.wrona Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:42
      Też nie rozumiem.

Ja zawsze byłam przekonana, że w zdrowym odżywianiu nie chodzi o co, tylko o JAK. Te nieszczęsne hotdogi też mogą być zdrowe wink Wystarczy dobra kiełbaska, własnoręcznie upieczone bułki, ukruszone ogórki ze swojego ogródka itd. itp.

Problem w tym, że dla wielu ludzi z ortoreksją, zle jest wszystko co zawiera białą mąkę big_grin
      • mia_siochi Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:50
        Ależ pizza może być z mąki razowej.
        Mozarella nie jest jakoś koszmarnie tłusta, zresztą- unikać się powinno tłuszczów roślinnych utwardzonych, a nie zwierzęcych.
        Pomidory?
        Cebula?
        Papryka?
        Pieczarki?
        Szynka ewentualnie? Czy nawet ten tuńczyk... "Sałatka z tuńczykiem, jak ja się zdrowo odżywiam", a jak już ten tuńczyk na pizzy jest: "nieszczęsna, co robisz!".

Hipokryzja wink
        • kol.3 Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 22:05
          Tuńczyk jest najbardziej zanieczyszczoną i toksyczną rybą pod słońcem. Było na ten temat pisane w mediach do upadłego, rybsko żyje długo i zbiera z mórz i oceanów wszystkie zanieczyszczenia chemiczne, a osobliwie rtęć. Czy w sałatce, czy na pizzy tuńczyk zdrowy nie jest.
          • ichi51e Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 12:29
            Jak yo mozliwe ze najwieksze spozycie tuny na swiecie ma miejsce w Japonii gdzie lydzie zyja najdluzej... ? Konserwuje ich ta rtec zapewne big_grin
        • araceli Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 01:03
          mia_siochi napisała:
          > Mozarella nie jest jakoś koszmarnie tłusta, zresztą- unikać się powinno tłuszcz
          > ów roślinnych utwardzonych, a nie zwierzęcych.

Idąc tym tropem cóż niezdrowego jest w pączkach? Mąka, drożdże, jajka trochę cukru i tłuszcz smile
          • poczta.kwiatowa Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 12:20
            cóż niezdrowego jest w pączkach?
            Smażenie w pełnym tłuszczu.
    • ira_07 Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 21:57
      Nic wink No może ta biała mąka, ale sałatki z bagietką nikt się nie czepia smile Tak jak nic złego nie ma w dobrych burgerach z porządnej wołowiny, w świeżej bułce i z warzywami. Ale pizza stała się powszechnie dostępna w postaci buły z serem marki "ementalerski", więc pewnie części się tak kojarzy. Ja pizzy nie traktuję jak fast food, w mojej ulubionej pizzerii jest naprawdę świetnej jakości, z oryginalnymi włoskimi dodatkami, świeżym sosem.
      • mia_siochi Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 22:07
        Dla mnie buła to hadrkor jakiś, ale ja jestem rozpuszczona moją pizzerią tongue_out
        Cieniuteńkie ciasto, piec opalany drewnem...
    • damajah Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 15.07.14, 22:07
      Jeśli nie ma sera żółtego (o ile to możliwe) to nie jest źle (chociaż oliwa pod wływem temperatury jest bardzo niezdrowa, chyba że z wytłoczyn albo inna nadająca się do wysokiej temp.)
      Myślę że głównie stopiony żółty ser jest niezdrowy plus to że jest pewnie kaloryczna mocno (ciasto z białej mąki + ser zółty) Ale myślę że da się zrobić domową wersję w miarę nieszkodliwą o ile nie ma nietolerancji glutenu smile

Dla mnie gluten - ale ja źle go toleruję jak i średnia córka więc dla nas wszystko co z mąką nie jest ok.
      • mia_siochi Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 07:32
        damajah napisała:

> Jeśli nie ma sera żółtego (o ile to możliwe)

Raczej normalne. Do pizzy nie daje się żółtego, tylko mozarellę tongue_out
    • nagako Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 00:04
      Dobijacie mnie uncertain naprawdę stopiony ser też jest zły?
      Mój świat legł w gruzach sad
      Staram się ale chyba czas się poddać i pogodzić z tym że truje siebie i swoją rodzinę sad
      A może nie jest jeszcze tak źle: nie jem tuńczyka, w sumie to mało ryb jem. Też źle.
      Mleko, mąka, sól, cukier, tłuszcze, warzywa (jeśli nie z własnej hodowli lub od zaufanego rolnika) mięso od rzeznika a nie z zaufanego źródła... a teraz nawet stopiony żółty ser? crying wszystko źle.
      • klamkas Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 00:41
        Nie chodzi o stopiony ser, a o zapieczony - taki brązowo-złocisty z brązowymi plamkami. Rozpuszczony was nie zabije, nie martw się smile.
    • sueellen Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 00:34
      mam pod oknem pizzerię włoską z pyszną pizzą na cieniutkim cieście. W zyciu nie zajrzę już do pizzy hut. Z resztą mój M tez robi świetną domową - w takiej pizzy nie ma nic złego, zwłaszcza gdy jest z niewielką ilością mozzarelli i nie ocieka tłuszczem taniego sera. narobiłaś mi ochoty na pizzę big_grin
    • araceli Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 01:01
      mia_siochi napisała:
      > Czy gdybym zjadła to w formie sałatki to byłoby to zdrowe że ho ho, a jak w for
      > mie sałatki to już zabójstwo dla organizmu?

W sałatce są jakby inne proporcje. No chyba, że małą miseczkę zagryzasz od razu całą bagietką wink
    • lilly_about Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 08:48
      Informacja na ematce, że się podaje kaszę jaglaną na obiad zamiast pizzy: bezcenna wink
    • goodnightmoon Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 09:49
      mia_siochi napisała:

> ps.nie mówię o "pizzy" z Pizz Hut tongue_out

A co takiego złego jest w Pizza Hut??? surprised
      Koleżanka tam pracowała (Wrocław) i bardzo chwaliła - właśnie za używanie dobrych składników i czystość.
      • morgen_stern Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 10:07
        Nie wiem, co jest złego, ale mnie ona po prostu nie smakuje.
        Koło nas jest dobra pizzeria i często stamtąd zamawiamy, niestety jest to raczej pizza typu polskiego, czyli na grubym cieście. Jak dotąd najlepsza pizza, jaką jadłam, to była cieniutka pizza z szynka parmeńską i serem mascarpone w pizzerii naprzeciwko szpitala na Wołoskiej w Warszawie... nie podam nazwy, ale se znajdziecie... To było coś niesamowitego.
        • lilly_about Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 10:12
          Ja też lubię na cienkim cieście, na grubym to taka drożdżówka trochę.
        • mia_siochi Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 16:03
          morgen_stern napisała:

> Nie wiem, co jest złego, ale mnie ona po prostu nie smakuje.
          > Koło nas jest dobra pizzeria i często stamtąd zamawiamy, niestety jest to racze
          > j pizza typu polskiego, czyli na grubym cieście.

Kiepska pizza, to i nie dziwota, że Ci nie smakuje.
        • lavinka Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 18:09
          Dzięki Pizza Hut odkryłam, co to jest zgaga. Nie wiem co oni dodają do ciasta, ale to nie może być zdrowe. Nigdzie indziej nie miałam tego problemu.
      • ichi51e Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 12:23
        Pizze nie sa pieczone na blacie a w formach - wiec caly tluszcz zostaje w ciescie i zamiast sie zapiekac smazy sie.
    • koza_w_rajtuzach Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 10:08
      Wg mnie można wręcz powiedzieć, że pizza jest dość zdrowa, bo są tam warzywa wink.
      Jest dość kaloryczna głównie z powodu sera. U mnie pizza to drożdże, mąka, woda (często do ciasta dodaję jeszcze jakieś ziarna typu płatki owsiane), odrobina oleju, sos pomidorowy, jakaś cebula, pieczarki, brokuły, kukurydza, szynka, szpinak - ogólnie co tam jest w lodówce, na to ser mozzarella, a pizza jest zjadana z sosem czosnkowym.
      Jakby tak przeliczyć to trochę tam zdrowych rzeczy jest wink)).
    • gaskama Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 10:14
      Moim zdaniem pizza z dobrych składników na cieniutkim cieście nie podpada pod "niezdrowe" jedzenie. Ale każdy pod tym pojęciem najwyraźniej rozumie coś innego.
      Dla mnie NIEZDROWE to przede wszystkim jedzenie wysoce przetworzone zawierające konserwanty, sztuczne barwniki, wzmacniacze smaku i kupę innych syfów. Więc np. sałata polana jakimś sztucznym sosikiem z masą syfów dla mnie jest mniej zdrowa niż np. pizza zrobiona z prostych składników wysokiej jakości. Dla mnie hamburger ze 100% polędwicy wołowej z sałatą, pomidorem w żytniej bułce jest o wiele zdrowszy niż jakieś gotowe gołąbki z puszki. Zdrowe, to dla mnie:
      1. Możliwie nie przetworzone
      2. Bez chemii
      3. Świeże
      4. W miarę możliwości z produktów z certyfikatami ekologicznymi
      Ale jak ktoś uważa inaczej, to mi zwisa.

• jamesonwhiskey Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 11:49
        amburger ze 100% polędwicy wołowej z sała

poledwica na burgera? przestan bluznic
        • gaskama Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 12:20
          Ja tak lubię. I musi być jeszcze dość krwisty. Mniam.
    • mamusia1999 Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 12:14
      zdecydowanie niezdrowe sa: pieczone wedliny czyli szynka i salami na pizzy pod serem. bo z soli peklowej tworzy sie w wysokiej temp. "cus" rakotworczego bodajze. lepiej ww polozyc na gotowej pizzy.
      stopiony i przypieczony ser tez jest jakos tam niekorzystny.
      • kropkacom Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 17:09
        Mój mąż kładzie ser po wyjęciu pizzy z piekarnika i on roztapia się sam na gorącej pizzy.
    • poczta.kwiatowa Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 12:23
      Chemiczny sos.
    • drinkit Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 12:27
      > ps.nie mówię o "pizzy" z Pizz Hut tongue_out

no własnie śmiem twierdzić że jednak duża większość ludzi w PL pod pojęciem pizza rozumie coś na kształt tej z pizza hut, czyli rodzaj, hmmmm, zapiekanki - grube ciasto, ociekające jakimś tłustym żółtym serem, polane często sosem czosnkowym (ponoć najpopularniejszy sos do pizzy w kraju).
      Dobrych pizzerii, gdzie serwują jedzenie wzorowane na włoskim nie ma aż tak dużo.
    • mama303 Re: co takiego niezdrowego jest w pizzy? 16.07.14, 17:16
      nie widze nic nie zdrowego w pizzy, ani we frytkach zresztą smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka