nangaparbat3 22.07.14, 00:01 Rehabilitantka (około 30) zwrocila sie dzisiaj w przychodni do mojej mamy (84) slowami: Proszę odsłonić dupę. Ale to w końcu nasze, swojskie, przaśne - wolno. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szmytka1 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 00:19 właściwa, równie kulturalna odpowiedź to - A chce pani w ryj? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 01:03 szmytka1 napisała: > właściwa, równie kulturalna odpowiedź to - A chce pani w ryj? Mogloby tez byc rownie wlasciwe i kulturalne ostrzezenie "jak odslonie dupe, to na pewno pierdne!" Dzieki Nanga, sama zobacz, jak piekne i niewinne sa moje anglizmy w tym kontekscie Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 01:28 jestes pewna? moze powiedziala 'pupe'? choc powinno sie powiedziec posladki naprawde trudno mi w to uwierzyc napisalas chociaz skarge? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 07:58 Zaraz skargę. Ona nie była nieprzyjemna, nie miala zamiaru obrazenia (taK wynika z opowieści mamy). Mama bedzie tam jeszcze chodzić przez jakiś czas, jeśli sytuacja się powtorzy, pewnie taktownie, jak to ona, zwroci tej pani uwagę. Przy pierwszym podejsciu po prostu osłupiała. Ja zresztą też nie rzucę kamieniem, sama - przed ćwierćwieczem, kiedy jeszcze panowały inne zwyczaje językowe - powiedzialam do klasy: mam was w dupie - i wyszlam. Co prawda jest jednak pewna rożnica: przyplacilam to nieprzespaną nocą, a kolejną lekcje zaczęlam od przeprosin. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:00 Acha, też rozważam "pupę", możliwe ze sie przesłyszała, fakt. Ale "pupa" też idiotyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:54 Ale "pupa" też id > iotyczna. chyba się zagalopowałaś nie widzisz różnicy miedzy "dupą" a "pupą" w opisanej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 09:00 Widzę, dlatego nie piszę, że "pupa" chamska, a ze idiotyczna. Dorosły czlowiek u lekarza ma posladki, zdaje mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 09:52 niektorzy do starszych ludzi mowia jak do dzieci, choc to niepoprawne Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 10:19 Nawet nie chodzi o poprawność - to potwornie upokarzajace. Na szczęscie wiele starszych osob ma do tego dystans - nie zapomne mojej przyjaciołki, kiedy publicznie potraktowala mame jak trzylatka, ja sie gotowalam i prosiłam, zeby dala spokoj, jej mama spojrzala na corke z ukosa i wzruszając ramionami powiedziala: zwariowala? Moja mama byla nie tylko zdumiona sytuacją, ale i rozbawiona. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:02 Ale to w końcu nasze, swojskie, przaśne - wolno. Twoim zdaniem wolno???? Nanga! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:12 Sarkazm w kontekście wątku o Bi - Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:28 Nie, to raczej wygląda na nieuczciwą manipulację. Sugeruje bowiem przyzwolenie (nasze? społeczeństwa? dyskutantek z wątku?) na takie odzywki bo "przaśne i nasze". Dobrze wiesz, że tak nie jest, tylko usiłujesz postawić w kontrze manieryzmy językowe z "przaśnym chamstwem, ale akceptowalnym, bo naszym". Nieładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:50 No tak, przyzwolenie spoleczne na paskudztwa jezykowe jest wielkie, sama mu zresztą ulegam. Ale żeby zaraz bić w dzwon "manipulacji"? Przesadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:05 Może jednak pupę? Jestem po serii zastrzyków - piguły tak nagminnie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:10 Osobom w tym wieku często sluch szwankuje, może usłyszała to co chciala usłyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:18 Nie, dlaczego? Przypuszcza Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:23 Nie, dlaczego? Przypuszczam że rehabilitantka powiedziała pupę, a Twoja matka usłyszała co innego i niepotrzebnie się zbulwersowała. Weź łaskawie pod uwagę, że lekarze, pielęgniarki, rehabilitanci, ratownicy itd. mają do czynienia z różnymi pacjentami i muszą mówić tak, żeby pacjent zrozumiał czego od niego chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:25 Zwłaszcza, że dupa/pupa brzmią podobnie, można się przesłyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:52 Pupa to do dziecka mozna powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:54 Do starych ludzi mowi sie u nas jak do dzieci - to juz moze "dupa" lepsza od "pupy". Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:53 Moja matka jest lekarzem, wiec mniej więcej wiek, jak trzeba sie zwracac do pacjenta, by zrozumial. Nie zbulwersowala sie, jej reakcja byla mieszaniną zaskoczenia, niedowierzania i rozbawienia. Mogla byla sie przeslyszeć i pomylić "dupę" z "pupą". Ale pisanie, że CHCIALA uslyszeć "dupa", to insynuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
bumbunierka1 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:37 Nie ma przyzwolenia na uzywanie slowa "dupa" w przychodni. Jest przyzwolenie na uzywanie slowa "pupa" w przychodni. Rehabilitantka to nie logopeda - moze powiedziec cos niewyraznie, szybko, odwrocona tylem bo wyjmuje strzykawke. Osoba 24-letnia moze nie zrozumiec w tej sytuacji, czy powiedziano do niej "dupa" czy "pupa", ale z zasady przyjmie, ze bylo to "pupa" jako ze przez swoje 24 lata nie slyszala slowa "dupa" w tym kontekscie. Konia z rzedem dla kogos, kto zna 84-latke z rewelacyjnym sluchem. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:56 bumbunierka1 napisał(a): > Nie ma przyzwolenia na uzywanie slowa "dupa" w przychodni. Jest przyzwolenie na > uzywanie slowa "pupa" w przychodni. Też nie w porządku, w kazdym razie w stosunku do dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 20:34 To jak powiedzieć pacjentce, że ma pokazać pupę? Proszę pokazać dół pleców? Odpowiedz Link Zgłoś
nini6 Re: "proszę odsłonić" 23.07.14, 09:56 Za Wańkowiczem: górne rejony kończyn dolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 08:50 Żartujesz? Chyba powiedzialbym coś do słuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
mejerewa Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 09:33 "Pokazać pupę" dojrzałej kobiety brzmi głupio, ale "otworzyć buzię" jeszcze bardziej. Osoby obcujące z dorosłymi pacjentami powinny mieć zasób słów, które nie są infantylne, ani wulgarne. Można powiedzieć: pośladki, twarz, usta, krocze, itp. Oprócz infantylizowania, jest jeszcze dowcipkowanie, zazwyczaj mało udane, np. "proszę ogolić szczecinę" - pielęgniarka przed zabiegiem ginekologicznym, "zapraszam na bezpieczny seks" - lekarz nakładający prezerwatywę na końcówkę do usg dopochwowego. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 10:15 Tak historia wydaje mi się tak nieprawdopodobna, że jedynym sensownym wyjaśnieniem wydaje się być, że twoja mama się po prostu przesłyszała. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 13:50 Mama się mogła przesłyszeć. Ale pielęgniarka mogła tez użyć tego słowa. W kontekście żartobliwym, niejednokrotnie byłam świadkiem nazywania miejsca właściwego do domięśniowych zastrzyków dupskiem lub dupką. Bez chęci ubliżenia właścicielowi dupska. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 14:01 to i tak super, ze powiedziala "PROSZE"... Odpowiedz Link Zgłoś
gretchen184 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 20:39 w naszej rejonowej przychodni przyjmował kiedyś ginekolog,który mojej mamie powiedział: "ładne masz piersi, chyba ci stary dobrze masuje".. a kiedy dawał mi maść na grzybicę powiedział:" masz i smaruj staremu małego".. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 21:11 nangaparbat3 napisała: > Rehabilitantka (około 30) zwrocila sie dzisiaj w przychodni do mojej mamy (84) > slowami: > Proszę odsłonić dupę. > Ale to w końcu nasze, swojskie, przaśne - wolno. a zabiegi jak? Bo może nie warto skupiać sie na słowach tylko na czynach?.... Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 22:10 raczej w to nie wierzę, pewnie użyła słowa"pupa". Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: "proszę odsłonić" 22.07.14, 22:26 Z pewnością użyła słowa 'pupę' ale Twoja starsza, głuchawa mama źle usłyszała. Chyba, że To ty usłyszałaś/łeś , to radzę: usuń woskowinę z uszu, ona naprawdę potrafi zalegać w dużych ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś