Dodaj do ulubionych

Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wobec PL

01.08.14, 14:49
W skrocie; w Polsce nie mieszkamy juz od dluzszego czasu i nie wiemy, jak sie ew. zmienily przepisy. Zastanawiamy sie nad wnioskowaniem o obywatelstwo polskie dla naszych dzieci (urodzonych i mieszkajacych poza krajem), czy rzecz warta jest zachodu? Czy sa tu emamy, ktore maja wiecej doswiadczenia (wiedzy etc) lub po prostu znaja kogos z podobnym dylematem? Jak ma sie sprawa np. z obowiazkiem szczepien? Z obowiazkiem szkolnym? Ze sluzba wojskowa? Innymi ewentualnosciami?
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:00
      do 18nastego roku zycia maja czas, sie zastanowia to sobie wystapia
    • empirical Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:00
      Jeśli mieszkasz za granicą, to te obowiązki Cię nie dotyczą.
      • quesuerte Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:07
        Dziekuje. A pobyt sie jakos systematycznie zaswiadcza (np. jesli chodzi o szkole, co rok?) czy raz wystarczy?
      • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:07
        Co znaczy wnioskować o obywatelstwo ?
        Jeżeli dzieci maja polskch rodziców mają polskie obywatelstwo.
        Moje nigdy nie miały polskiego paszportu ani ID a ich akty urodzenia sa umiejscowione w USC we Wrocławiu.
        Moje dzieci miszkały w DE ale nie mogę sobie przypomnieć czy miały jakieś niemieckie
        papiery , używaliśmy francuskih paszportów.
        W Norwegiii uzyskaly karty stałego pobytu zaraz po przyjeździe. Miały 12i 8 lat.
        Nikt nigdy z PL się nie zgłosił po żadne szczepienia ani ich nie zapraszał do szkółsmile)))
        • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:09
          Joa , my mieszkamy poza EU i nikt z nas nie ma polskiego paszportu. Ale mamy francuskie , to pewnie troche zmienia postać rzeczy.
        • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:11
          Krajem który akceptuje kilka obywatelstw jest Francja.
          Ja bym bardzo chętnie poprosiła o obywatelstwo norweskie a córka o niemieckie ale nei chcemy sie zrzec polskiego wiec odpada.
        • quesuerte Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:21
          Nie umiejscowilam ich aktow urodzenia w Polsce. TO chyba nie jest automatyczne.
          • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:28
            quesuerte napisała:

> Nie umiejscowilam ich aktow urodzenia w Polsce. TO chyba nie jest automatyczne.

----------------> Nie , ja to zrobiłam wiele lat temu i umiejscowiłam akt slubu.

• princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:03
            TO chyba nie jest automatyczne

i slusznie podejrzewasz. Nie jest. Trzeba sie tym zajac
            • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:09
              Księżniczko , błagam albo przeczytaj CAŁY wątek łacznie albo przestań głupio gdakać.
              Albo jak nie umiesz czytać za zrozumieniem to zrobię copy paste...

###OBYWATELSTWO POLSKIE

Zagadnienia nabycia obywatelstwa polskiego i jego utraty reguluje ustawa z dnia 2 kwietnia 2009 roku o obywatelstwie polskim (Dz.U. z 2012r. poz. 161).

Obywatel polski może posiadać równocześnie obywatelstwo polskie i obywatelstwo państwa obcego, ale nawet wówczas posiada wobec Rzeczypospolitej Polskiej takie same prawa i obowiązki, jak osoba posiadająca wyłącznie obywatelstwo polskie, tj. nie może wobec władz polskich powoływać się ze skutkiem prawnym na posiadane równocześnie obywatelstwo obce lub na wynikające z niego prawa i obowiązki.

Nabycie obywatelstwa polskiego:

Urodzenie z rodziców, z których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie – Zasada krwi/Ius Sanguinis

Dziecko nabywa – mocy prawa – obywatelstwo polskie przez urodzenie z rodziców, z których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie, bez względu na miejsce urodzenia dziecka w Polsce czy za granicą. (Art. 14 pkt 1ustawy o obywatelstwie polskim).

• princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:03
          Jeżeli dzieci maja polskch rodziców mają polskie obywatelstwo.

nie. nikt o dziecku urodzonym poza Polska o nim nie wie w Polsce. Wiec jak miec obywatelstwo? Jesli sie urodzily za granica to trzeba przez tlumacza przysieglego przetlumaczyc a nastepnie umiejscowic akt urodzenia w Polskim urzedzie stanu cywilnego aby staly sie obywatelami Polski. To nie jest cos co sie "samo dzieje".
          • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:12
            princesswhitewolf napisała:

> Jeżeli dzieci maja polskch rodziców mają polskie obywatelstwo.
            >
            > nie. nikt o dziecku urodzonym poza Polska o nim nie wie w Polsce. Wiec jak miec
            > obywatelstwo? Jesli sie urodzily za granica to trzeba przez tlumacza przysiegl
            > ego przetlumaczyc a nastepnie umiejscowic akt urodzenia w Polskim urzedzie stan
            > u cywilnego aby staly sie obywatelami Polski. To nie jest cos co sie "samo dzie
            > je".

-------------> To dla mnie bulshit miesiąca o ile nei roku . Jednak głupota ludzka jest jak miłosierdzie Boskie ... nieskończonasmile)))))

O prawie krwi i ziemi nie słyszałaś ?
          • bachula_gr Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:19
            nie. nikt o dziecku urodzonym poza Polska o nim nie wie w Polsce. Wiec jak miec obywatelstwo? Jesli sie urodzily za granica to trzeba przez tlumacza przysieglego przetlumaczyc a nastepnie umiejscowic akt urodzenia w Polskim urzedzie stan
            u cywilnego aby staly sie obywatelami Polski. To nie jest cos co sie "samo dzieje".

Mylisz dwa pojecia. 1/ obywatelstwo 2/ poswiadczenie obywatelstwa.
            Dziecko urodzone z przynajmniej jednego rodzica Polaka ma obywatelstwo polskie, poswiadczone stosownym dokumentem badz nie. Pomijam przypadki zrzeczenia sie obywatelstwa w imieniu dziecka przez rodzicow (ustawowo jest jakis okres wyznaczony-w miesiacach chyba)
            • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:21
              Trzy miesiące.
              • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:57
                Dla dziecka urodzonego po 15 sierpnia 2012 r. (tj. po wejściu w życie ustawy z dni a2 kwietnia 2009 r. o obywatelstwie polskim) już nie ma możliwości wyboru obywatelstwa obcego w terminie 3 miesięcy od dnia urodzenia. Pod poprzednią ustawą taka możliwość była wyłącznie w małżeństwach mieszanych, w praktyce prawie nikt o tym przepisie nie był informowany, więc prawie nikt ni edokonywał wyboru.
            • daga_j Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 20:13
              Może i dziecko Polaka mieszkającego za granicą ma od urodzenia "obywatelstwo polskie", ale dopóki nie jest udokumentowane to jest tylko "wewnętrzne" - nie może przyjechać do nas (gdy skończy 18 lat) i głosować, mówiąc, że przecież jego mama to Polka. Moja szwagierka mieszka za granicą, urodziła tam dziecko i nie chciało jej się dotychczas wyrabiać mu polskich "papierów", także ma jedno obywatelstwo oficjalnie.
              • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 20:19
                nie może przyjechać do nas (gdy skończy 18 lat) i głosować, mówiąc, że przecież jego mama to Polka.

wreszcie ktos z sensem mowi... bo juz mialam wrazenie rozmawiajac z innymi, ze wszystkim sie tu wydaje ze prawo do glosowanie ma sie jak pojdzie sie z tata o polskim paszporcie i aktem urodzenia pokazujacym ze jest to Twoj ojciecsmile)))

no sorry ale trzeba uprawomocnic obywatelstwo by podlegal prawodawstwu polskiemu takowy obywatel
          • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:59
            > ego przetlumaczyc a nastepnie umiejscowic akt urodzenia w Polskim urzedzie stan
            > u cywilnego aby staly sie obywatelami Polski.

mów do mnie jeszcze takimi tekstami, może cały cholerny stres z bardzo złego tygodnia ze mnie wyleci. Dawaj, dawaj, to ciekawe co piszesz tongue_out
        • annajustyna Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:36
          A mnie w polskim USC powiedziano, ze nie ma sensu gdziekolwiek zglaszac dziecko w polskim urzedzie, skoro ma obywatelstwo kraju urodzenia i nie meiszka w PL.
    • joa66 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:06
      Jeżeli mieszkasz poza UE to na pewno warto mieć paszport polski/UE.

Obowiązki masz jeżeli mieszkasz, z tego co wiem.
    • kocianna Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:07
      Tak jest, jeśli mieszkasz za granicą, te obowiązki Cię nie dotyczą. Łiskacz nie do końca ma rację, nie we wszystkich krajach wymagany jest wybór jednego obywatelstwa po osiągnięciu pełnoletności. Warto pamiętać, że będąc w Polsce polski obywatel nie będzie uznawany za obywatela obcego państwa, nawet jeśli posiada paszport tego państwa, ma np. bardzo ograniczone prawo do opieki konsularnej itd.
    • quesuerte Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:10
      Mieszkamy w UE. Wiedzione swoim doswiadczeniem, wystepowalyscie o obywatelstwo dla swoich dzieci? Dla nas jezyk i kultura polskie sa wazne, stad ten pomysl o drugiej polowce tozsamosci nam sie narodzil.

• empirical Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:17
        Zawsze lepiej mieć więcej obywatelstw niż mniej. Nigdy nie wiadomo, kiedy może się przydać.
    • jan.kran Re: Prawo krwi . 01.08.14, 15:20
      OBYWATELSTWO POLSKIE

Zagadnienia nabycia obywatelstwa polskiego i jego utraty reguluje ustawa z dnia 2 kwietnia 2009 roku o obywatelstwie polskim (Dz.U. z 2012r. poz. 161).

Obywatel polski może posiadać równocześnie obywatelstwo polskie i obywatelstwo państwa obcego, ale nawet wówczas posiada wobec Rzeczypospolitej Polskiej takie same prawa i obowiązki, jak osoba posiadająca wyłącznie obywatelstwo polskie, tj. nie może wobec władz polskich powoływać się ze skutkiem prawnym na posiadane równocześnie obywatelstwo obce lub na wynikające z niego prawa i obowiązki.

Nabycie obywatelstwa polskiego:

Urodzenie z rodziców, z których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie – Zasada krwi/Ius Sanguinis

Dziecko nabywa – mocy prawa – obywatelstwo polskie przez urodzenie z rodziców, z których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie, bez względu na miejsce urodzenia dziecka w Polsce czy za granicą. (Art. 14 pkt 1ustawy o obywatelstwie polskim).

www.waszyngton.msz.gov.pl/pl/waszyngton_us_a_pl_informacje_konsularne/waszyngton_us_a_pl_obywatelstwo_polskie/?printMode=true
      • jan.kran Re: Prawo krwi . 01.08.14, 15:23
        Z powyższego wynika że można jednak mieć polskie obywatelstwo i inne od 2009 roku.
        Może jednak wystąpie o norweskie ?
        Ciekawe czy można mieć trzy ...

• e_r_i_n Re: Prawo krwi . 01.08.14, 15:46
          Na pewno można mieć polskie i inne z punktu widzenia polskich zasad i nie od 2009, tylko wcześniej (mam w rodzinie osoby z polskim i kanadyjskim obywatelstwem). Pytanie, czy Norwegia dopuszcza dwa obywatelstwa.
          • jan.kran Re: Prawo krwi . 01.08.14, 15:57
            e_r_i_n napisała:

> Na pewno można mieć polskie i inne z punktu widzenia polskich zasad i nie od 20
            > 09, tylko wcześniej (mam w rodzinie osoby z polskim i kanadyjskim obywatelstwem
            > ). Pytanie, czy Norwegia dopuszcza dwa obywatelstwa.

--------------> Wujek Gugiel mi powiedział że w wyjątkowych wypadkach tak , może i bym sie załapała ale na razie musze załatwić polski paszport a to nie jest proste bo kilka lat temu zmieniono nazwisko mnie i córce , nie zaakceptowalam tego , moze teraz przepisy znormalniały. Dowiem się jak bedę w PL.
        • elske Re: Prawo krwi . 01.08.14, 18:30
          Jan.kran , jesli chcesz przyjac obywatelstwo norweskie musisz najpierw zrzec sie obywatelstwa ktore posiadasz. Norwegia nie zezwala na podwojne obywatelstwo . W przypadku , kiedy o obywatelstwo wystepuja rodxice w imienu dzieci , dzieci otrzymuja podwojne obywatelstwo , ale w chwili uzyskania pelnoletnosci musza wybrac jedno (ostatnio znajomi przechodzili cala procedure ).

Mieszkam poza Polska. Corka urodzona w Polsce , syn w Norwegii. Wszyscy mamy obywatelstwo polskie (maz i ja jestesmy obywatelami Polski ) . Po urodzeniu syna norweski akt urodzenia umiejscowilam w Polsce poprzez Konsulat. Dostalam dla niego polski akt urodzenia i pesel (potrzebny przy wyrobieniu drugiego paszportu w Konsulacie , pierwszy paszport byl tymczasowy ).

Jesli chodzi o obowiazek szkolny w Polsce , musialam co roku pisac oswiadczenie , ze corka przebywa w Norwegii i tam chodzi do szkoly. Pisalam takie oswiadczenia tylko dlayego , ze corka miala zameldowanie w Polsce. Rok temu wymeldowalysmy sie , zglosilam to do szkoly. O syna nilt nie pytal , nigdy nie byl zameldowany w Polsce.
          • princesswhitewolf Re: Prawo krwi . 01.08.14, 18:38
            Jesli chodzi o obowiazek szkolny w Polsce , musialam co roku pisac oswiadczenie , ze corka przebywa w Norwegii i tam chodzi do szkoly. Pisalam takie oswiadczenia tylko dlayego , ze corka miala zameldowanie w Polsce.

Rozumiem, ze pytali bo czesc edukacji Twoja corka juz przeszla w Polsce wczesniej?

Jesli chodzi o dzieci od urodzenia zamieszkale za granica to przy wystepowaniu o PESEL i wczesniejszym umiejscowieniu podaje sie gdzie mieszka na stale dziecko:za granica. Jesli podasz ze za granica to nikt o nic cie nie pyta, zadne szkoly, zadne szczepienia.
            • elske Re: Prawo krwi . 01.08.14, 19:05
              Kiedy wyjechalismy do Norwegii corka miala 2 lata. Pomimo tego , ze nie mieszkalismy w Polsce bylysmy tam nadal zameldowane. Kiedy corka rocznikowo miala 7lat objal ja w Polsce obowiazek szkolny. Zostala automatycznie wciagnieta na liste uczniow w szkole rejonowej. W listopadzie , na adres zameldowania , przyszedl list z zapytaniem dlaczego corka nie chodzi do szkoly. Wszystkim zajela sie moja mama. W szkole powiedziano jej , ze musze dostarczyc zaswiadczenie ze uvzeszcza do szkoly w Norwegii (rektor szkoly wystaeil mi w jezyku angielskim ). Pozniej dowiedzialam sie ze wystarczy ze sama takie zaswiadczenie wypisze. Moglam wyslam mailem na adres szkoly.
              Rok temu wymeldowalam siebie i corke . Nie mamy meldunku w Polsce (od razu podeszlam z dokumentem do szkoly i to zglosilam ) .
              O syna nikt sie nie upomina , nigdy nie mial meldunku w Polsce.
    • gris_gris Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:29
      Twoje dzieci maja obywatelstwo polskie z automatu, chyba, ze sie go w ich imieniu zrzeklas na jakimś etapie (np. występując o obywatelstwo innego kraju, ktore tego wymaga). Jesli sie nie zrzeklas, to nie musisz o nie występować.
      • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:36
        Poza tym dodoam że aby utrzymac język ,kulturę i tożsamość polską papier nie jest potrzebny.
        Znam dzieci polskich emigrantów powojennych , bezpaństwowców ktorzy świetnie mówili po polsku i byli z Polska zwiazani mimo że nigdy w kraju nie byli.
        Moje dzieci też nigdy nie miały polskich dokumentów a są Polakami i mowią po polsku.
        • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:39
          utrzymac język ,kulturę i tożsamość polską papier nie jest potrzebny.

pewno, ze nie. Ale o dokumenty nie wystepuje sie przeciez z powodow jezyka tylko z powodow czysto biurokratycznych a te sa przydatne.
      • paliwodaj Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:37
        maja obywatelstwo a automatu ale z automatu nikt o tym w polskich urzedach nie wie. nalezy wiec wziac orginal aktu urodzenie I umiejscowic w urzedzie cywilnym ktoregos z rodzicow
        Moje starsze dzieci maja obywatelstwo polskie I amerykanskie, corka jeszcze nie , mimo ze ma 6 lat, tak sie jakos odwleka.
        Nikt nigdy nie kontaktowal sie z nami, nie wysylal listow, przypomnien ze dziecko ma do szkoly isc w Polsce, ze szczepionki itd.
        • minimikro Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:45
          A jak określić "urząd cywilny" rodziców? Ślub braliśmy w mieście P, później kilkanaście lat mieszkaliśmy w K (w K był nasz ostatni meldunek w Polsce). W urzędzie stanu cywilnego w K nigdy nie byliśmy - nie było po co. Gdzie jest nasz urząd?
          • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:48
            Ja ślub bralam w Paryżu ale mieszkałam całe życie we Wrocławiiu , tam był moj akt urodzenia , nie wiem czy to ma znaczenie.
            Może napisz do USC w ktorym byłas ostatnio zameldowana.
            • najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 15:55
              Tak jak napisano jesli dzisci maja przynajmniej jednego rodzica ktory ma obywatelstwo polskie to oni maja je automatycznie. Nie trzeba wiec o nie wystepowac, mozna wystapic o polski paszpart. Co do obowiazkow to jako obywatele maja takie same jak ci zyjacy w pl z jednym obywagelstwem tylko polskim. Dlatego my nie rejestrowalismy aktow urodzenia naszych dzieci w pl, nie maja numerow PESEL, ani polskich paszportow, dla polskich urzedow sa niewidoczni.
              • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:31
                ktory ma obywatelstwo polskie to oni maja je automatycznie. Nie trzeba wiec o nie wystepowac

nie. W swietle prawa polskiego jesli nie umiejscowilas aktu urodzenia dzieci w jakims USC w Polsce twoje dzieci nie sa obywatelami.Dopiero po umiejscowieniu sie nimi staja. W Polsce o dzieciach wszak nic nie wiedza. Z punktu widzenia prawnego wiec i odpowiedzialnosci karnej takowa osoba nie jest obywatelem Polski. Tu nie chodzi o wystepowanie o paszport ale wlasnie o danych tej osoby w USC
                • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:37

> ktory ma obywatelstwo polskie to oni maja je automatycznie. Nie trzeba wiec
                  > o nie wystepowac

>
                  > nie. W swietle prawa polskiego jesli nie umiejscowilas aktu urodzenia dzieci w
                  > jakims USC w Polsce twoje dzieci nie sa obywatelami.Dopiero po umiejscowieniu s
                  > ie nimi staja. W Polsce o dzieciach wszak nic nie wiedza. Z punktu widzenia pra
                  > wnego wiec i odpowiedzialnosci karnej takowa osoba nie jest obywatelem Polski.

------------> Princes nie masz racji ale nie bedę dyskutować z osoba która nie umie czytać ze zrozumieniem.
                  > Tu nie chodzi o wystepowanie o paszport ale wlasnie o danych tej osoby w USC
                  • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:43
                    > ------------> Princes nie masz racji ale nie bedę dyskutować z osoba która
                    > nie umie czytać ze zrozumieniem.

jan kran, chyba jednak cos ty niezbyt dokladnie przeczytalassmile Nie odnioslam sie do zadnej czesci twojej wypowiedzi w tejze wypowiedzi tylko do wypowiedzi najmy.

Ja nie podejmuje w ogole tematu paszportu jaki jest wtorny do obywatelstwa. Obywatel z punktu widzenia prawnego WCALE nie musi posiadac paszportu. Niemniej jednak jesli USC nic nie wie o istnieniu takowej osoby, nie ma jej w rejestrze obywateli.

• jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:50
                      Tak . Ale USC nie ma nic do tego czy moje dzieci są obywatelami Polski czy nie. Są czy umiejscowiłam akt urodzenia czy też nie.
                      Ja w latach osiemdziesiątych chcialam się zrzec polskiego obywatelstwa i kosztowałoby to sporo kasy i zachodu.
                      Norweskie obywatelstwo mimo posiadanai polskiego i nie zrzeczenia sie z niego uzyskało kilkanaście osób w Norwegii w ostatnich latach uzasadniajac trudnośc w zrzeczeniu się obywatelstwa polskiego i podając powody ekonomiczne.
                      Nie stać ich było na zapłacenie polskich procedur jak chodzi o zrzeczenei się obywatelstw polskiego.
                      Mi sie nie chce w to bawić...
                • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:02
                  W swietle prawa polskiego jesli nie umiejscowilas aktu urodzenia dzieci w
                  > jakims USC w Polsce twoje dzieci nie sa obywatelami.

a więc jednak napisałaś dalej swoje rewelacje big_grin big_grin big_grin proszę o jeszcze, już zapomniałam o złym poniedziałku, złym wtorku, jeszcze ze 3 takie teksty poproszę.
                  • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:11
                    klubgogo a moze wyjasnisz co cie tak bawi? W lutym 2013 wlasnie zajmowalam sie tymi sprawami w zwiazku z moim synem. W konsulacie w UK dokladnie mi wyjasniono, ze bez umiejscowienia w USC w Polsce nie ma dowodu prawnego na to iz jest obywatelem polski.

Ze niby bez tego jak to obywatelstwo ma byc potwierdzalne? nie bardzo rozumiem co cie smieszy
                    • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:26
                      W konsulacie w UK dokladnie mi wyjasniono
                      > , ze bez umiejscowienia w USC w Polsce nie ma dowodu prawnego na to iz jest oby
                      > watelem polski.
                      >

albo konsul ni edouczony, albo źle konsula zrozumiałaś. Obstawiałabym jednak to drugie.
                      Obywatelstwo polskie potwierdza się na podstawie polskich dokumentów rodziców - jeżeli posiadają polski paszport lub dowód i aktu urodzenia, a jakże, może być nawet brytyjski akt, byleby z tłumaczeniem przysięłym, ale UWAGA - akt urodzenia służy do potwierdzenia pokrewieństwa z rodzicami, po których dziecko może wywodzić obywatelstwo polskie. W akcie urodzenia nie ma żadnej adnotacji o obywatelstwie.
                      • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:28
                        Obywatelstwo polskie potwierdza się na podstawie polskich dokumentów rodziców

no to ja jeszcze poprosze o rozwiazanie zagadki jaka wpisalam wyzej.

W akcie urodzenia nie ma żadnej adnotacji o obywa
                        > telstwie.

oczywiscie ze nie. Po to jest umiejscowienie aby je uprawomocnic biurokratycznie i o tym mowie.
                        • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:45
                          > no to ja jeszcze poprosze o rozwiazanie zagadki jaka wpisalam wyzej.
                          >

którą zagadkę?
                • aniorek Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:13

> nie. W swietle prawa polskiego jesli nie umiejscowilas aktu urodzenia dzieci w
                  > jakims USC w Polsce twoje dzieci nie sa obywatelami.

LOL, to zadzwon do mojego konsulatu i im powiedz, ze bezprawnie wystawili mojej corce paszport tymczasowy kilka tygodni temu. big_grin Akt urodzenia w PL nie zostal jeszcze umiejscowiony, zrobie to gdy bede wyrabiac paszport 5-letni. Wtedy tez dziecko dostanie pesel. Dobrze miec w dzisiejszych czasach dwa paszporty - jeden kraju NATO, drugi kraju neutralnego. tongue_out
                  • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:19
                    e bezprawnie wystawili mojej
                    > corce paszport tymczasowy kilka tygodni temu

dlatego jest t-y-m-cz-a-s-o-w-y ( moj syn tez takowy mial na 1 rok pozniej mial na 5 lat) do momentu potwierdzenia w USC. Poza tym wydaja go organa Konsulatu czyli wg prawa polskiego na podst aktu urodzenia dziecka i obywatelstwa chocby jednego z rodzicow jako polskiego ( prawo krwi).

• aniorek Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:32

> e bezprawnie wystawili mojej
                      > > corce paszport tymczasowy kilka tygodni temu

>
                      > dlatego jest t-y-m-cz-a-s-o-w-y

niewazne jaki paszport, wazne ze dziecko JEST obywatelem PL bez koniecznosci przedstawiania aktu urodzenia w USC.
    • edelstein Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 16:15

Jesli zawnioskujesz o nadanie im Nr pesel itd.to bedziesz zmuszona wyrabiac im na biezaco paszporty.Obywatel polski ma obowiazek legitymowac sie polskimi dowodem osobistym/paszportem Na terenie RP.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
      Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
      Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
      Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
      • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 16:22
        Nie do końca.Obywatel polski jest zobowiazany ZAWSZE używac polskiego paszportu nawet jak ma pięć innych i to już przekraczając granicę PL.
        Czy masz pesel czy nie. Ale to teoria w praktyce nie przestrzegana.
        Ja temat paszportów , podwójnych obywatelstw itp.mam obcykany bo pisze na forach emigracyjnych i mam weloletnią praktykę w temacie , uwierz mi na słowo zanim zaczne pytać wujka Guglesmile))
        • najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 16:32
          jan.kran napisała:

> Czy masz pesel czy nie.

Aby miec polski paszport trzeba miec pesel. Wyjatek to paszport tymczazowy dla dzieci ktore nie ukonczyly roku,jesli sie myle to niech ktos sprostuje.

Ale to teoria w praktyce nie przestrzegana.

ale w teorii owszem i jesli urzednik zechce to moze przestezegac i wymagac polskich dokumentow i nic nie poradzisz, na terenie pl musisz je miec.
          • ichi51e Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 17:00
            Nie ma juz paszportow tymczasowych dla dzieci
            • bachula_gr Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 17:22
              Moje dziewczyny urodzone w Grecji z matki Polki I ojca Greka podwojne obywatelstwo. A posluguja sie dokumentami, ktore aktualnie sa wyrobione I wazne (grecki paszport, greckie iD lub polskie paszporty).

Nie sa zameldowane w PL wiec nie sciga ich ani szkola ani przychodnia.

W przeciwnym przypadku dostarcza sie zaswiadczenie, ze dziecko szczepione wg kalendarza szczepien w kraju zamieszkania albo podlega obowiazkowi szkolnemu tamze.
              • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:33
                Nie sa zameldowane w PL wiec nie sciga ich ani szkola ani przychodnia.

moje dziecko jest zameldowane, a tez ich przychodnia zadna nie sciga.
            • aniorek Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:31
              ichi51e napisała:

> Nie ma juz paszportow tymczasowych dla dzieci

O rly, jeszcze 3 tygodnie temu byly, jak odbieralam w konsulacie. big_grin
            • mayaalex Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:51
              sa, wlasnie odebralam w konsulacie, wazne 9 miesiecy, nie trzeba miec uniejscowionego (polskiego) aktu urodzenia, wystarczy z kraju w ktorym dziecko sie urodzilo.
      • jematkajakichmalo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 16:29
        Pierwsze slysze... od dawna legitymuje sie w Polsce niemieckimi papierami choc mam 2 paszporty... moje dziecko ma w ogole tylko jeden paszport i nikt z tego tytulu nigdzie problemow nie robil.
        • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 16:32
          Mnie w życiu też ale tak mówi prawo.
          Ja mam po prostu wrazenie że przepisy nie nadażają za rzeczywistością...
          • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 16:36
            Zagadnienia Podwójnego Obywatelstwa

Obywatel polski może posiadać obywatelstwo innych państw, jeżeli od władz tych państw to obywatelstwo otrzymał.

Dopóki jednak obywatel polski nie utracił obywatelstwa polskiego, w Polsce nie może być traktowany jako cudzoziemiec, czyli np. nie może korzystać na terenie Polski z opieki konsularnej Konsulatu kraju obcego, którego obywatelstwo również posiada. Osoba taka powinna przekraczać granicę RP okazując polski dokument podróży, czyli polski paszport lub dowód osobisty i posługiwać się nim w kraju.

Obywatelstwo polskie nie może być domniemane. Samo oświadczenie osoby, że posiada obywatelstwo polskie nie jest wystarczające do jego stwierdzenia. Do załatwiania wszelkich spraw administracyjnych czy cywilnoprawnych, wymagających potwierdzenia obywatelstwa polskiego, konieczny jest polski paszport lub dowód osobisty.

W przypadku wątpliwości i braku dokumentu poświadczającego obywatelstwo polskie, należy przeprowadzić poświadczenie posiadania lub utraty obywatelstwa polskiego.
            www.milano.polemb.net/index.php?document=59
          • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:46
            e przepisy nie nadażają za rzeczywistością...

czasami sie czepiaja. jesli dziecko ma paszport innej narodowosci niz matka a ojciec nie jedzie z nimi z paszportem tej samej narodowosci co dziecku.

ale co tam narodowosc... wystaczy ze nazwisko dziecko ma inne niz matka, juz o akt urodzenia prosza
        • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:34
          Pierwsze slysze... od dawna legitymuje sie w Polsce niemieckimi papierami choc mam 2 paszporty... moje dziecko ma w ogole tylko jeden paszport i nikt z tego tytulu nigdzie problemow nie robil.

bo nie robia na terenie UE, ale mogliby z punktu widzenia prawa jakby sie chcieli przyczepic. Obywatel Polski na terenie kraju ma obowiazek legitymowac sie paszportem polskim. Nie jest rozwazany w swietle prawa jako obywatel innego kraju.
        • edelstein Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:54
          Wg polskiego prawa w Polsce musisz sie legitymowac polskimi papierami.
      • bi_scotti Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 15:58
        edelstein napisała:

> Obywatel polski ma obowiazek legitymowac sie polskimi dowo
        > dem osobistym/paszportem Na terenie RP.
        >

Moze i tak jest w przepisach, nie bede kwestionowac ale tzw. "zycie" jest jednak duzo bardziej praktyczne i zyczliwe takim jak ja/moja rodzina - thanks God wink Ja akurat aktualny paszport polski posiadam, bo tak sie zlozylo ale juz moj maz nie, bo bojkotuje oplaty i fatalna obsluge w polskim konsulacie - jego prawo big_grin Niemniej, nikt mu jak dotad nigdy nie robil zadnych problemow na lotnisku w Warszawie gdy sie legitymowal paszportem kanadyjskim wjezdzajac i wyjezdzajac. Nawet na polskiej poczcie i w polskim banku paszport kanadyjski mu wystarczyl do odebrania listow poleconych, wplat na konto etc. Ludzie dobrzy sa i rozsadni gdy trzeba. I to jest zreszta przyczynek do tego, ze nie ma sensu ustalac przepisow, ktorych nie ma komu egzekwowac ani nikt sie nie przyklada zeby przestrzegac. Martwy przepis de facto bardziej demoralizuje niz "wolna amerykanka." Life.
        • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 16:33
          Ja od 1990 roku do dziś byłam w PL kilkadziesiąt razy TYLKO z francuskim paszportem , ok , na początku miałam polski konsularny ale go nie używalam.
          Moje dzieci obywatele Polski jeżdża też co roku w PL z francuskim paszportem i pies z kulawą noga się o polski nie zapytał.
          Posiadanie fancuskiego generowalo jedynie różne ciekawe sytuacje w PL i poza niąsmile
          W Polsce kiedy na lotnisku prezentowałam francuski paszport czesto mówiono do mnie po angielsku w Oslo zdzazało sie że Norwegowie usiłowali cos sklecić po francusku i dziwili sie skąd Francuzka tak dobrze po norwesku mówitongue_outPP
          A w Tunisie , byliśmy z dziećmi na AL z Niemcami (mieszkaliśmy wtedy w DE ) byliśmy zawsze obsługiwani poza kolejką i z szerokim umiechem bo Tunezyjczycy znacznie bardziej lubią Francuzow niż Neimcówtongue_outPPP
    • jematkajakichmalo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 16:32
      Mieszkam w de, corka sie tu urodzila (jak ja jszcze mialam tylkjo polskie papiery, ma z automatu obydwa obywatelstwa (ja zreszta teraz juz tez).

mieszkam i pracuje tutaj, nie mam z krajem za duzo wspolnego i niby czemu mialabym sie przejmowac tamtejszym obowiazkiem szkolnym czy szczepieniami?

Pytanie tylko gdzie w tej zagranicy mieszkasz? W UE? nie kazdy kraj akceptuje dwa obywatelstwa wiec musisz sie najpierw dowiedziec.
      • najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 16:40
        jematkajakichmalo napisała:

> mieszkam i pracuje tutaj, nie mam z krajem za duzo wspolnego i niby czemu miala
        > bym sie przejmowac tamtejszym obowiazkiem szkolnym czy szczepieniami?

Nie musisz sie przejmowac ale jesli umiejscowisz akt urodzenia dziecka, nadasz pesel i np zameldujesz to moga sie np zapytac (w odpowiednim czasie ) czy dziecko chodzi do szkoly. Malo prawdopodobne ale nie niemozliwe.
        • bachula_gr Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 17:23
          ale jesli umiejscowisz akt urodzenia dziecka, nadasz pesel i np zameldujesz to moga sie np zapytac (w odpowiednim czasie ) czy dziecko chodzi do szkoly. Malo prawdopodobne ale nie niemozliwe.

Jesli dziecko nie zameldowane w PL to raczej niemozliwe.

PS_Nas nie pytali, jedna skonczyla podstawowke, druga idzie do 4 klasy.
          • jematkajakichmalo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 17:57
            No wlasnie tez mi sie tak wydaje, bo miejsce zameldowania i zamieszkania jest poki co poza PL, jak ja zamelduje dodatkowo w Pl to moze by sie mogli zglosic, ale znajac nasze realia bardzo watpie.
    • jak_matrioszka Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 17:40
      Obowiazek szkolny wynika z zameldowania i nie ma nic wspolnego z obywatelstwem, ze szczepieniami jest najprawdopodobniej tak samo.
      • jematkajakichmalo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 17:59
        No ale ja moge corke zameldowac w Pl i tutaj wiec tez takie dziwne... to musialabym przedkladac tutejsze papiery?
        • jak_matrioszka Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 23:57
          Kazdy powinien byc zameldowany tam gdzie mieszka, wiec meldowanie sie w kilku miejscach to nie tylko lamanie prawa, ale i utrudnianie sobie zycia na sile.
          • simonkapl Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 10:32
            W Polsce nie otrzymasz nr Pesel, jesli nie masz meldunku, chyba ze cos sie w tej kwestii zmienilo w ostatnich paru latach.
            Istnieje cos takiego jak meldunek czasowy.
            We Fr na przyklad meldunku nie ma w ogole.Okazujesz sie faktura za prad, gaz lub rozliczeniem podatkowym, na ktorym widnieje twoj adres.
            • plain-vanilla Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 10:43
              Do otrzymania numeru pesel nie potrzeba zameldowania. Jeśli rodzice chcieliby posiadać polski dokument dla dziecka, to najlepiej wyrobić dowód osobisty. W tym celu umiejscawia się (rejestruje) zagraniczny akt urodzenia w polskim USC. Koszt 50 zł plus ok. 80 zł za przysięgłe tłumaczenie. Po otrzymaniu polskiego odpisu aktu urodzenia oboje rodzice udają się do UM, w którym jedno z nich było ostatnio zameldowane (nie musi mieć aktualnego meldunku). Wypełniają wniosek dowodowy, wcześniej dziecko ma zrobione zdjęcia dowodowe. Pesel zostanie nadany dziecku automatycznie podczas wyrabiania dowodu osobistego. Każdy obywatel RP zamieszkujący za granicą MA PRAWO do posiadania dowodu osobistego i żaden organ nie może odmówić przyjęcia wniosku. Wniosek dowodowy jest darmowy i mniej z nim korowodów niż z wyrobieniem paszportu. Jeśli dziecko ma już paszport innego kraju (niż PL) to dowód w zupełności wystarczy. Starszy syn miał wyrabiany dowód w wieku 2 lat, młodszemu wniosek złożę za rok, już ma umiejscowiony akt urodzenia.
              • simonkapl Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 10:51
                Wydanie dowodu a nadanie peselu to dwie rozne sprawy.Wniosek o dowod mozesz zlozyc jesli dziecko ma juz przyznany pesel. A do tego meldunek jest potrzebny, przynajmniej w moim rodzinnym usc tak bylo.

• plain-vanilla Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 11:45
                  Dziecko zamieszkale za granica nie potrzebuje peselu ani zameldowania. Wniosek o dowod mozesz zlozyc bez tych rzeczy. Sa na to przepisy. Niestety, jesli urzednik ich nie zna, to bedzie nalegal na zameldowanie i wyrabianie peselu osobno. A pesel zostanie nadany dziecku w trakcie wyrabiania dowodu osobistego, dodam ze na taki dowod czeka sie dluzej, ale jak najbardziej jest to mozliwe i zgodne z przepisami.
    • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:34
      zielonalinia.gov.pl/Rejestracja-w-Polsce-dziecka-urodzonego-za-granica-10056

####Jeżeli co najmniej jedno z rodziców posiada obywatelstwo polskie, dziecko nabywa polskie obywatelstwo bez względu na miejsce urodzenia. W takim przypadku rodzice powinni w ciągu 3 miesięcy od dnia urodzenia dziecka złożyć wspólne oświadczenie przed właściwym organem – konsulem (dla osób zamieszkałych za granicą) lub starostą (dla osób zamieszkałych w Polsce).

### Link do powyższego:

zielonalinia.gov.pl/Jakie-obywatelstwo-posiada-nasze-dziecko-urodzone-za-granica-12162
      www.rzym.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/rejestracja_aktow_stanu_cywilnego/rejestracja_dziecka/rejestracja_dziecka
      www.swiadomy-obywatel.pl/index.php?id=394
    • dwa_plus_jeden Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:45
      Najma78 ma rację. Dziecko ma obywatelstwo jeśli jedno z rodziców jest Polakiem.

Moje dziecko polsko-brytyjskie ma brytyjski paszport i nie było zgłoszone w USC w Polsce. Kiedy zainteresowałam się tym tematem na poczatku chciałam ochoczo rejestrować w Polsce, wyrabiać PESEL...Po konsultacjach ze znajomymi w podobnej sytuacji okazuje się, że mogą być z tego tylko kłopoty smile Dzieci rejestrowane to w ogromnej większości 100% polskie dzieci urodzone w innym kraju, które potrzebują polskiego paszportu.

Dla poprawności statystyk nie będę narażać się na koszty, niewygody (jest co robić przy noworodku, niekoniecznie latać po konsulatach) i ewentualne konsekwencje dla malucha. Będę starała się, żeby dziecko mówiło po polsku i znało naszą kulturę. Niekoniecznie musi wiedzieć (parafrazując Agnieszkę Chylińską) ile razy Jagna z Antkiem na sianie...PESEL mu także do szczęścia niepotrzebny.
      • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:49
        Dziecko ma obywatelstwo jeśli jedno z rodziców jest Polakiem

nie "ma" z gory. Ma prawo do nadania w USC tego obywatelstwa przez umiejscowienie. To troche roznica. Dziecko urodzone w Polsce tez dopiero po umiejscowieniu aktu urodzenia nabiera praw obywatela.
        • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 18:54

> Dziecko ma obywatelstwo jeśli jedno z rodziców jest Polakiem
          >
          > nie "ma" z gory. Ma prawo do nadania w USC tego obywatelstwa przez umiejscowien
          > ie. To troche roznica. Dziecko urodzone w Polsce tez dopiero po umiejscowieniu
          > aktu urodzenia nabiera praw obywatela.

--------------> Ok , ja wrzuciłam sporo linków które dowodza czegos innego , czeekam żebyś mi udowodniła przy pomocy konkretnych przepisów prawnych i stosownych cytatów i decyzji prawnych że dziecko urodzone poza PL , mające jedno lub dwoje polskich rodziców nie jest automatycznie obywtelem polskim BEZ umiejscawiania aktu urodzenai w USC w PL.
          Czekam...
          • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:06
            Ok , ja wrzuciłam sporo linków które dowodza czegos innego
            > , czeekam żebyś mi udowodniła przy pomocy konkretnych przepisów prawnych i stos
            > ownych cytatów i decyzji prawnych że dziecko urodzone poza PL , mające jedno lu
            > b dwoje polskich rodziców nie jest automatycznie obywtelem polskim BEZ umiejsca
            > wiania aktu urodzenai w USC w PL.
            > Czekam...

twoja wypowiedz brzmi jakbys sie bardzo denerwowala. Spokooojnie. Nie ma powodu do stresu. Juz tlumacze:
            Linki dotycza obywatelstwa w sensie przynaleznosci i mowia skrotowo a nie o faktycznej stronie biurokratycznej rejestracji tego faktu przeciez. Twoje dzieci maja prawo do prawnej regulacji obywatelstwa Polskiego. Ale do momentu az to sie stanie, nikt w prawie polskim o istnieniu ich jako Polak nic nie wie.

Podam ci przyklad na przykladzie twojego syna. Ma paszport i obywatelstwo np. amerykanskie. Zakladam ze nie ma on umiejscowionego obywatelstwa w Polsce w USC. Nikt nic o nim nie wie w Polskim USC. Hipotetycznie zalozmy ze popelnia jakies powazne przestepstwo w Polsce ( odpukac tfu tfu - mowie tylko hipotetycznie oczywiscie). I teraz: Z punktu widzenia prawa polskiego nikt go nie bedzie sadzil jak Polaka. Podlega on obywatelstwu USA i jest traktowany jak Amerykanin.

<shock to mi chodzi

Obywatelem mozna byc nie majac ani paszportu polskiego ani PESEL. ale w USC musi byc akt urodzenia umiejscowiony bo inaczej nikt o takowym obywatelu nic nie wie w polskim prawie
        • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:07
          > nie "ma" z gory. Ma prawo do nadania w USC tego obywatelstwa przez umiejscowien
          > ie. T

Brawo dla tej pani, zdjęłaś ze mnie dodatkowo bardzo stresującą złą środę big_grin big_grin big_grin

Sugerujesz zatem, że każdy człowiek urodzony gdzieś w Kambodży, Libanie albo Peru po umiejscowieniu aktu urodzenia w Polsce ma nadane obywatelstwo? I moje dziecko, urodzone tutaj w Polsce, które uzyskało akt urodzenia 11 dni po narodzinach było przez te 11 dni bezpaństwowcem? Biedne dziecko. A później co, pani w usc wręczając uroczyście umiejscowiony akt urodzenia nadała mu obywatelstwo? Na czerwone aksamitnej poduszeszce.
          • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:14
            Sugerujesz zatem, że każdy człowiek urodzony gdzieś w Kambodży, Libanie albo Pe
            > ru po umiejscowieniu aktu urodzenia w Polsce ma nadane obywatelstwo

ma udowodnione prawnie. Wczesniej nie.

I moje dzi
            > ecko, urodzone tutaj w Polsce, które uzyskało akt urodzenia 11 dni po narodzina
            > ch było przez te 11 dni bezpaństwowcem?

po 11 dniach mialo udowodnione prawnie. Wczesniej nie.

później co, pani w us
            > c wręczając uroczyście umiejscowiony akt urodzenia nadała mu obywatelstwo? Na c
            > zerwone aksamitnej poduszeszce.

za duzo filmow Mis sie naogladalas. Procedura jest bardzo biurokratyczna i nie ma zadnych imprez. Dane swieze z zeszlego roku kiedy to umiejscowialam akt urodzenia.
            • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:20
              > po 11 dniach mialo udowodnione prawnie. Wczesniej nie.
              >

Zgodnie z ustawą Prawo o aktach stanu cywilnego - akt urodzenia z uwagi na ograniczoną moc dowodową potwierdza tylko i wyłącznie zdarzenie urodzenia się - datę i miejsce oraz pochodzenie od rodziców w akcie wskazanych, nic poza tym.
          • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:16
            bez potwierdzenia prawnego kazdy moglby udawac w swietle prawa karnego ze jest obywatelem Polski. Niemniej jednak to nie takie oczywiste jak np przychodzi do sadownictwa itd
      • riki_i Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 05.08.14, 18:45
        dwa_plus_jeden napisała:

> Dla poprawności statystyk nie będę narażać się na koszty, niewygody (jest co ro
        > bić przy noworodku, niekoniecznie latać po konsulatach) i ewentualne konsekwenc
        > je dla malucha. Będę starała się, żeby dziecko mówiło po polsku i znało naszą k
        > ulturę. Niekoniecznie musi wiedzieć (parafrazując Agnieszkę Chylińską) ile razy
        > Jagna z Antkiem na sianie...PESEL mu także do szczęścia niepotrzebny.

Jeśli w przyszłości będzie chciał mieszkać w Polsce, to ów PESEL raczej będzie mu do szczęścia potrzebny i to bardzo.

• klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:18
      W polsce obowiązuje prawo krwi, co oznacza, że dzieci nabywają obywatelstwo polskie przez urodzenie, jeżeli w dacie urodzeni aco najmniej jedno z rodziców posiadało obywatelstwo polskie. Jeżeli chcesz to potwierdzic ot tak sobie, możesz złożyć wniosek do Wojewody Mazowieckiego o potwierdzenie posiadania obywatelstwa polskiego. Jeżeli żadne z rodziców nie zrzekało się obywatelstwa polskiego i zachowaliście ciągłość, wojewoda po przeprowadzeniu postępowania wyjaśniającego wydaje decyzję potwierdzającą posiadanie obywatelstwa polskiego przez dziecko. I tą decyzję możesz sobie na ścianie powiesić albo wyrzucić, o ile nie ubiegasz się w chwili obecnej o polski paszport dla dziecka, dowód osobisty czy nabycie spadku itp, bo po to najcześciej jest potrzebne potwierdzenie obywatelstwa.

Jeżeli nie potrzebujesz aktualnie polskiego paszportu dla dziecka, siedź sobie ze świadomością, że dziecko ma podwójne obywatelstwo, bo ma do tego prawo. MOże mieć nawet potrójne i więcej. Ale pamiętaj, że jak przyjedziesz do Polski na francuskim, amerykańskim czy norweskim paszporcie nikt nigdy nie każe ci się zrzec obywatelstwa polskiego, ale może zobowiązać do wyrobienia polskiego dokumentu. Bo będąc w Polsce każdy dorosły obywatel ma obowiązek posiadania ważnego dowodu osobistego - do podpisywania aktów notarialnych, podejmowania czynności urzędowych, do wylegitymowania się policji w sądzie czy prokuraturze, jak się coś stanie. Obyatel polski nie może bowiem na terytorium Polski powoływać się skutecznie na obywatelstwo obce i w razie klopotów prosić o pomoc konsularną np. Ambasadę Francji.
      • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:23
        W polsce obowiązuje prawo krwi, co oznacza, że dzieci nabywają obywatelstwo polskie przez urodzenie, jeżeli w dacie urodzeni aco najmniej jedno z rodziców posiadało obywatelstwo polskie.

Prawo krwi: i owszem ale Teraz zagadka. Syn Polaka i Chinki mieszkajacy cale zycie w Chinach popelnil przestepstwo na terenie Polski. USC nic o nim nie wie jako o obywatelu. Obywatelstwo musialby dopiero prawnie udowadniac i dochodzic prawnie tego.
        Wg jakiego prawa go w tym momencie sadza? Czy jesli Chiny wystapia o extradycje maja na to szanse? Wszak jest Polakiem no nie? Czy na pewno Polakiem prawnie jest w takiej sytuacji jesli nie ma na to zadnych papierow poza opowiesciami o tacie Polaku? Czy zezwola mu na szybkie rejestracje i zalatwiania?
        A moze jednak to nie takie oczywiste bez USC umiejscowienia?
        • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:31
          Prokuratura lub sąd występuje o wszczęcie z urzędu postępowania w sprawie potwierdzenia posiadania obywatelstwa polskiego i nie oddaje go chińskim władzom bez ustalenia, czy nie ma zastosowania jurysdykcja krajowa. Aktu umiejscowionego oczywiście nie ma, więc na żądanie wojewody konsul w Chinach wydobywa z lokalnego urzędu chińskiego odpis jego aktu urodzenia, sporządza tłumaczenie i gotowe. Aby tylko dowieść pokrewieństwo z matką obywatelką polską.
          • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:35
            ok to ja jeszcze poprosze przyklady w postaci linkow do takich sytuacji gdzie to udowodniono.
            Bede przekonana na amen jak zobacze. obiecuje.
            • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:37
              moze dodam dla ulatwienia o co chodzi: kazdy w takiej sytuacji sadowej moze powiedziec: Alez ja nigdy nie wystapilam o Polskie obywatelstwo. Dlaczego mam byc sadzony w Polsce? Nie nabylam prawnie udowadniajac pochodzenie ojca Polaka! Co? ze niby musialem sie zrzekac oficjalnie nawet nie bedac nigdzie w danych panstwa Polskiego?
              <= o to mi chodzi
              • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:44
                Powiedzieć to sobie można, ale jak sąd Cię zobowiąże np. pod rygorem odrzucenia wniosku, to nie masz wyjścia. A w sytuacjach karnych - sąd zrobi to za Ciebie z urzędu i wtedy też nie masz wyjścia.
                • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 20:13
                  no wlasnie klubgogo to nie jest takie oczywiste. I nie chodzi tu tylko przyklady akurat z Polski.
                  Jesli przed popelnieniem nie mial prawnie udokumentowanego obywatelstwa to wcale nie znaczy ze beda go traktowac jak Polaka.

Poza tym. Sa rowniez i zrodla jakie mowia ze dopiero po nadaniu PESEL ma sie udowodnione obywatelstwo. To dalej idaca koncepcja niz mi mowiono w konsulacie:

Bez umiejscowienia aktu urodzenia, czyli wpisania dziecka do polskich ksiąg stanu cywilnego, nie można starać się o PESEL dziecka. A bez tego numeru będzie w Polsce traktowany jak obcokrajowiec.
                  • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 20:41
                    > Jesli przed popelnieniem nie mial prawnie udokumentowanego obywatelstwa to wcal
                    > e nie znaczy ze beda go traktowac jak Polaka.

wierz mi, że w postępowaniu karnym ,sądowym , każdym, jeżeli zachodzi prawdopodobieństwo, że urodzony w Chinach Jan Kowalski, syn Stanisławy z domu Potockiej może być Polakiem, organ ma obowiązek to sprawdzić. Nikt nie odda w ciemno władzom chińskim Jana Kowalskiego.

Numer PESEL to numer identyfikacyjny osoby fizycznej według daty urodzenia i płci, nadawany również cudzoziemcom mieszkającym w Polsce. Nie potwierdza obywatelstwa.
                  • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 20:42
                    A co do linku, zacznij czytać mądrzejsze teksty.
              • baltycki Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 20:38

> Alez ja nigdy nie wystapilam o Polskie obywatelstwo.
                Tlumacza Ci, wklejaja linki, cytuja przepisy..a Ty nadal swoje.
                Obywatelstwo polskie nabywa sie w chwili urodzenia po rodzicu i bez znaczenia jest, czy USC lub ogolnie, panstwo polskie o tych narodzinach wie, wystepowac mozesz o jego potwierdzenie, o paszport.
                Obywatel innego kraju moze wystepowac o obywatelstwo polskie, ale nie ktos, kto juz je posiada.
                Ty rozumujesz w prosty sposob, policja nie wie, ze ukradlam, tzn. dopoki policja nie dowie sie, nie jestem zlodziejkasmile))))
                Polska nie wie, ze urodzilam dziecko, tzn. nie jest polskim obywatelemsmile)

• princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:04
                  Tlumacza Ci, wklejaja linki, cytuja przepisy..a Ty nadal swoje.

alez batycki ja rozumiem o czym prawia. Tylko nikt mi nie moze wyjasnic dlaczego w kwestii sadu takowy Polak bez umiejscowionego aktu urodzenia nie jest traktowany jak Polak jak rowniez do glosowania go nie wezma jesli wezmie akt urodzenia i ojca za reke. Po cos uprawomocnienie jest jakby nie bylo. Caly czas to tlumacze.
                  Bez dokumentacji nie ma egzekwowania praw bycia Polakiem.
                  • baltycki Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:19
                    Ale to powinno byc oczywiste, ze swoje uprawnienia zawsze i wszedzie nalezy udowodnic przedstawiajac odpowiedni dokument.
                    Obywatel polski mieszkajacy w Polsce tez musi wylegitymowac sie dowodem osobistym/paszportem, nie wystarczy, ze powie, "jestem Polakiem i mam prawo glosowac".
                    Po zdaniu egzaminu na prawo jazdy uzyskalem prawo do kierowania okreslonymi polajazdami, policjantowi musze to udowodnic pokazujac odpowiedni dokument, ale nie ten dokument nadaje mi uprawnienia, on tylko potwierdza, ze je posiadam.. tak jak paszport potwierdza posiadanie obywatelstwa..
                    • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:29
                      Ale to powinno byc oczywiste, ze swoje uprawnienia zawsze i wszedzie nalezy udo
                      > wodnic przedstawiajac odpowiedni dokument.

toz ja prawie w kolko o tym ze o Polaku obywatelu nikt nic nie wie w panstwie polskim do momentu az nie umiejscowi aktu urodzenia. Wczesniej nie jest rozpoznany przez panstwo polskie jako Polak prawnie bo niby skad mogliby to wiedziec?!
                      • najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:36

> toz ja prawie w kolko o tym ze o Polaku obywatelu nikt nic nie wie w panstwie p
                        > olskim do momentu az nie umiejscowi aktu urodzenia. Wczesniej nie jest rozpozna
                        > ny przez panstwo polskie jako Polak prawnie bo niby skad mogliby to wiedziec?!

jesoo, ale taka osoba jest obywatelem polskim i nie wystepuje sie dla niej (w przypadku dziecka) o obywatelstwo, bo ono juz je ma, wystepuje sie o dokument je potwierdzjacy np paszport albo dowod. Do tego jest potrzebne umiejscowienie aktu urodzenia i nadanie peselu bo taka jest procedura ale ona dotyczy i tych obywateli polskich ktorym w kraju urodzilo sie potomstwo. Ich dzieci tez nie za wiec obywatelami polskimi tak dlugo jak nie maja a reku aktu urodzenia i nuemr pesel?
                        • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:44
                          bo ono juz je ma,

tylko prawo polskie o tym obywatelstwie jego nic nie wie bo skad...

Do tego jest potrzebne umiejscowienie ak
                          > tu urodzenia i nadanie peselu bo taka jest procedura ale ona dotyczy i tych oby
                          > wateli polskich ktorym w kraju urodzilo sie potomstwo.

z tego co piszesz wynika jakoby umiejscowienie mialo tylko za cel wydanie paszportu. Niemniej tak nie jest. Zwaz ze w Polsce sa ludzie jacy umiejscowiaja akt urodzenia a wcale nie wystepuja o paszport.
                  • najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:21

> alez batycki ja rozumiem o czym prawia. Tylko nikt mi nie moze wyjasnic dlaczeg
                    > o w kwestii sadu takowy Polak bez umiejscowionego aktu urodzenia nie jest trakt
                    > owany jak Polak

Jesli istenieje domniemanie ze obywatelem byc moze to jest to sprawdzone - juz ci to wyjsniono.

jak rowniez do glosowania go nie wezma jesli wezmie akt urodzenia i ojca za reke.

Nawet jesli ktos urodzi sie w Polsce,rodzicom Polakom od pokolen i cale zycie w Polsce zyc bedzie bez dowodu poswiadczajacego tozsamosc nikt go do glosowania nie dopusci. Samo glosowanie podlega szczegolowym przepisom.
                    Dziecko urodzone rodzicowi (jeden wystarczy) ktory jest obywatelem polskim (nie zrzekl sie obywatstwa prawnie) jest Polakiem i nie ma znaczenia gdzie sie urodzilo, mieszka i czy ma jakikolwiek dokument polski.

Po cos uprawomocnienie jest jakby nie bylo. Caly czas to tlumacze.

ty nie wiesz co tlumaczysz. Uprawomocnic to sie moze wyrok sadu a nie obywatelstwo odziedziczone po rodzicu ktory sie nigdy go nie zrzakl.

• princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:26
                      > Jesli istenieje domniemanie ze obywatelem byc moze to jest to sprawdzone - juz
                      > ci to wyjsniono.

no prosilam o linki z jakimis przykladami takich sytuacji gdzie osadzany dochodzil swojego obywatelstwa jako Polak a wczesniej nie umiejscowionego jego aktu urodzenia w USC. NIkt nic nie podal.

Samo glosowanie podlega szczegolowym przepisom

czyli obywatelowi polskiemu bez dokumentacji udowadniajacej jego obywatelstwo moga zabronic glosowac. Wiec po cos to uprawomocnienie i dokumentacja jakby nie bylo sa i maja funkcje uprawomocniajaca w swietle organow chocby wyborczych.
            • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:51
              Z ustawy o obywatelstwie polskim oraz przepisów regulujących uprawnienia organów wynika, że można wszcząć postępowanie z urzędu (np. ustawa o prokuraturze). A jeśli chcesz znać indywidualne sprawy - musiałabyś pogrzebać w orzecznictwie sądowoadministracyjnym dostępnym bardzo szeroko w internecie, np. baza orzeczeń sądowych.
              • najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 20:34

obywatelstwo.eu/emigranci.html
                pl.m.wikipedia.org/wiki/Obywatelstwo
                w Polsce dziala prawo krwi i pomocniczo prawo ziemi. Obywatelstwo polskie sie dziedziczy a stracic je mozna tylko poprzez procedure zrzeczenia. Obywatelstwo polskie to nie umiejscawianie aktu urodzenia w polskim urzedzie ani nadawanie numeru pesel bo to sa oddzielne sprawy i dotycza one takze osob urodzonych w Polsce ktorych jednym z rodzicow jest obywatel Polski. Obywatelem Polski jest kazda osoba ktorej jedno z rodzicow jest takze obywatelem polskim bez wzgledu na miejsce zamieszkania, urodzenia czy posiadanie polskich dokumentow.
                Jesli princess tego nie rozumie to juz jej problem.
                • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 20:43
                  No właśnie chyba się już zmęczyłam tłumaczeniem jej.
                  • najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 20:55
                    klubgogo napisała:

> No właśnie chyba się już zmęczyłam tłumaczeniem jej.

ona nie rozumie (albo nie chce przyznac) ze sie myli. W Polsce dziala prawo krwi i obywatelstwo sie dziedziczy. Umiejscowienie aktu urodzenia dziecka urodzenego za granica oraz wystapienie o nadanie numeru pesel to jest procedura jaka jest wymagana przez polskie prawo w celu uzyskania dokumentow polskich np paszportu, dowodu osobistego a nie nadanie obywatestwa czy uznanie za obywatela. Wydawaloby sie ze to jasne ale widac nie dla wszystkich.
                    • bachula_gr Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:16
                      Otoz to.
                      My slub bralismy w PL, dzieci urodzone w GR maja umiejscowione akty urodzenia w USC ale starsza ma nadany PESEL a mlodsza nie. Czy mlodsza jest obywatelka? wink
                      • najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:24
                        bachula_gr napisała:

> Otoz to.
                        > My slub bralismy w PL, dzieci urodzone w GR maja umiejscowione akty urodzenia w
                        > USC ale starsza ma nadany PESEL a mlodsza nie. Czy mlodsza jest obywatelka? wink

smile oczywiscie ze jest.
                      • baltycki Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:29
                        Trudniejsza zagadka..
                        Moja corka posiada obywatelstwa Polski i Niemiec, jej maz Kanadyjczyk, mieszkaja w Szkocji.
                        Jakie obywatelstwo/a posiadaja ich corki? (Polska o ich narodzinach nie wie, Niemcy i Kanada chyba tez niewink)

• princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:35
                          hmm batycki moglyby miec wszystkie:

obywatelstwo brytyjskie na mocy prawa ziemi jakie rowniez obowiazuje w UK
                          obywatelstwo niemieckie na mocy prawa krwi
                          obywatelstwo polskie na mocy prawa krwi
                          obywatelstwo kanadyjskie na mocy prawa krwi,

ale...

chyba niektore kraje nie zezwalaja na wielokrotne obywatelstwo. Gdzies czytalam ze z obywatelstwem niemieckim do jakiegos tam czasu nie bylo to takie latwe by miec inne obywatelstwa jednoczesnie.

• najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:43
                          baltycki napisał:

> Trudniejsza zagadka..
                          > Moja corka posiada obywatelstwa Polski i Niemiec, jej maz Kanadyjczyk, mieszkaj
                          > a w Szkocji. Jakie obywatelstwo/a posiadaja ich corki? (Polska o ich narodzinach nie wie, Ni
                          > emcy i Kanada chyba tez niewink)

Posiadaja obywatelstwo polskie, kanadyjskie, niemieckie i w zaleznosci od tego gdzie sie urodzily i jak dlugo matka legalnie przebywala a Szkocji w momencie ich urodzenia brytyjskie.
                          ??
                          • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:48
                            i jak dlugo matka legalnie przebywala a Szkocji w momencie i
                            > ch urodzenia brytyjskie

dlugosc pobytu matki raczej ma wplyw na to czy ona dostaje obywatelstwo. W UK jest tez prawo ziemi czyli np. matka wyjezdza na wycieczke do UK w zaawansowanej ciazy i tam rodzi. Dziecko na mocy prawa ziemi ma obywatelstwo UK . Wazne jednak by matka przebywala LEGALNIE na terenie UK czyli np na wizie turystycznej jaka jest jak najbardziej legalna, albo na paszporcie UE =>Interim Care Order Section 38 Children Act 1989
                            • plain-vanilla Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 23:54
                              Prawo ziemi nie obowiązuje juz od 30 lat w Wlk. Brytanii. Dziecko obywatela UE nabędzie automatycznie brytyjskie obywatelstwo wylacznie wtedy, gdy urodzi sie w WB oraz rodzic udowodni, ze przebywal pracując lub studiując przez 5 lal w WB poprzedzających narodziny dziecka. Z powodu braku prawa ziemi, mój syn, urodzony po 2 latach pobytu w WB, nie nabyl obywatelstwa brytyjskiego automatycznie.
                        • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:50
                          mieszkaja w Szkocji.

ano wlasnie pytanie czy urodzily sie w Szkocji czy tylko mieszkaja ( nie od urodzenia).
                          • baltycki Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:59
                            Rzeczywiscie, nie napisalem, ze urodzily sie w Szkocji.. ale skoro nie wie o nich ani Kanada, ani Polska, ani Niemcy nie wiedza, to mozna bylo wywnioskowacwink
                            Matka mieszkala 6 lat przed urodzeniem pierwszego dziecka.. w tym roku minie 13 lat jej mieszkania w Szkocji)))
                            • najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 22:15
                              baltycki napisał:

> Rzeczywiscie, nie napisalem, ze urodzily sie w Szkocji.. ale skoro nie wie o ni
                              > ch ani Kanada, ani Polska, ani Niemcy nie wiedza, to mozna bylo wywnioskowacwink
                              > Matka mieszkala 6 lat przed urodzeniem pierwszego dziecka.. w tym roku minie 13
                              > lat jej mieszkania w Szkocji)))

Kanada i Niemcy wiedziec nie musza - dziala jus sanguinis
                              • baltycki Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 22:22
                                dziala jus sanguinis
                                W Polsce tez.
                                • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 22:27
                                  czy Niemcy zezwalaja na wielokrotne obywatelstwo tzn obywatel moze byc tez obywatelem innego kraju?
                              • baltycki Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 22:28
                                > nie wie o nich ani Kanada, ani Polska, ani Niemcy nie wiedza,
                                To napisalem z lekka ironia.. czytajac watek, wg niektokrych, jesli kraj nie wie, to nie posiada sie obywatelstwa tego krajuwink
                                • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 22:48
                                  batycki ale rozciagasz tutaj definicje obywatelstwa na wszystkie kraje. Niekoniecznie w innych krajach maja identyczne podejscie do tematu.
                              • kandyzowana3x Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 04.08.14, 18:17
                                Akurat Niemcy w takim wypadku chyba musza byc poinformowane o urodzeniu dziecka za granica.
                                A child becomes German through birth if at least one parent holds German citizenship. This applies irrespective of the place of birth. However, a child born to a German abroad does not acquire German citizenship if the German parent(s) themselves were born abroad on or after 1 January 2000 and continue to live there, unless this means the child would be stateless or the birth is registered with the German embassy or consulate within a year.
                                www.sachsen.de/en/1444.htm
                          • najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 22:20
                            Corka baltyckiego jest obywatelka dwoch krajow UE i poprzez miezzkanie 6 lat legalnie w Szkocji przed urodzeniem pierwszej z corek jej dzieci maja automatycznie obywatelstwo brytyjskie - jedyne co ona robi to wypisuje aplikacje o paszport i wysyla wraz z poswiadczeniem ze spelnila warunki i oplata.
                      • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:38
                        umiejscowienie w USC nie oznacza wystapienia tego samego co wystapienie o Pesel. To 2 procedury. Przynajmniej w zeszlym roku tak bylo
                        • annajustyna Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 22:00
                          Tylko po co umiejscawiac? Taki byl komentarz polskiego urzednika. Moj niemeicki dziadek nabyl obywatelstwo polskie w 1952, a umiejscowil niemiecki akt urodzenia w 1980, jak sie chcial po raz drugi ohajtac.
                          • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 22:25
                            > Tylko po co umiejscawiac?

hm chocby by spelnic ow omawiany warunek legitymowania sie na granicy polskiej jako Polak
                            • annajustyna Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 22:31
                              Jak sie dziec niezarejestrowany w PL, wylegitymuje niemieckim ausweisem, to nic sie nie stanie wink.
                              • baltycki Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 22:39
                                > to nic sie nie stanie wink.
                                Kiedys udzielono mi slubu w USC mimo, ze legitymowalem sie obcym paszportem..
                                I tez sie nic nie stalowink
                                • annajustyna Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 23:20
                                  Czyzby byl to paszport watykanski? tongue_out
                                  • baltycki Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 23:38
                                    Nietongue_out
                                    Urzedniczka chyba nie miala zielonego pojecia o obowiazujacym prawie..
                                    "przegapila" moja polska metryke urodzenia ktora musialem zalaczyc, przegapila moj wczesniejszy slub zawarty z polskim paszportem.. przegapila prawo o nazwiskach dla obywateli plci zenskiej.. (koncowke -ska).. ale kierowniczka USC byla wink)))))
                                    • annajustyna Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 11:50
                                      Akurat kazda polska obywatelka z koncowka -ska moze mniec tez wpisane -ski w paszporcie. Bo w zasadzie tak brzmi jej nazwisko rodowe wink.
                                      • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 12:06
                                        AJ , masz gdzieś to na piśmie ? Bo ja mialam paszport konsularny ze ski w 1990 roku. Kiedy kilkanaście lat temu umiejscawialam akty urodzenia zmieniono pisownię imienia syna , chciano zmienić imię córki na polsko brzmiące ale sie nie zgodziłam.
                                        Ale ski i ska było nie do przeskoczenia , przepisy się zmieniły od 1990 roku, kierowniczka USC pokazała mi odpowiednie przepisy.
                                        Odpuścilam i nie wyrobilam paszportu ze zmienionym nazwiskiem.
                                        Może dziś jest inaczej , dowiem sie jesienią we Wrocławiu.
                                        • annajustyna Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 12:29
                                          Studiowalam po 1995 roku i mialam to na zajeciach z prawa administracyjnego. Na pewno trzeba uzasadnic, ale w Twoim przypadku to zwykla formalnosc. Duzo na pewno zalezy od zyczliwosci urzednika.
                                          • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 12:33
                                            Urzędniczka , kierowniczka USC to dobra koleżanka mojej przyjaciółki i chciała mi pomóc.
                                            Przepisy były jasne , czytałam i zmieniły się od 1990 roku.

Może teraz jest znowu inaczej , spróbuję.
                                        • evee1 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 14:04
                                          He, he, dlatego my wszyscy uzywamy naszych nazwisk z właściwą końcówką. Urzędnicy czasem się dziwią, ale po wyjaśnieniu, że to forma żeńska i męska akceptują bez problemu smile.
                                          • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 14:25
                                            Ja właśnie wybrałam ski żeby nie było problemów we Francji , wtedy nie mogłam jeźdzć do PL i nie wiedziałam kiedy pojadę.
                                            A koleżanka urodziła syna w Paryżu i zapisali go jak Jan Kowalska , według jej nazwiska i miała sporo odkręcaniasmile
                                        • baltycki Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 00:58
                                          Transkrypcja -ski, -ska

e-adwokat.eu/akt-stanu-cywilnego.html
                                          Ja zawieralem malzenstwo w Polsce i zgodnie z polskim prawem kobieta powinna nosic nazwisko -ska, dzieci -ski, -ska.
                                          W moim polskim akcie malzenstwa stoi, ze kobieta uzywa -ski, dzieci tez -ski.. Zarowno eks jak i moja corka nosza w Polsce, po zawarciu malzenstwa w Polsce, nazwisko konczace sie na -ski.
                                          • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 05:54
                                            Super , bardzo dziękuję Bałtycki , wydrukuję to jak będę jachać do PL smile
      • princesswhitewolf Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 19:26
        Ale pamiętaj, że jak przyjedziesz do Polski na francuskim, amerykańskim czy norweskim paszporcie nikt nigdy nie każe ci się zrzec obywatelstwa polskiego,

jak jan kran akurat to slusznie tlumaczyla, obywatel polski prawnie nie powinien sie legitymowac na granicy polskiej i na terenie kraju polskiego innym dokumentem niz polskim.

• annajustyna Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 22:33
          A moj ojciec, to nawet o wize polska do paszportu kanadyjskiego wystepowal i ja dostawal wink.
    • mayaalex Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 21:57
      ja mieszkam w Belgii, dzieci maja polskie obywatelstwo i paszporty. Ich tata jest Turkiem wiec maja tez prawo do tureckiego ale maz ich nie zglaszal i nie wystepowal o paszport bo nie chce zeby za 16 lat o syna sie upomniala turecka armia wink
      Moga starac sie o obywatelstwo belgijskie gdy osiagna pelnoletniosc (lub doostana je automatycznie, gdybym przyjela je ja i maz).
    • simonkapl Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 22:21
      Moje dzieci maja podwojne obywatelstwo. Zeby wyrobic polskie dokumenty, zameldowalam ich u mojej mamy.Dostalismy wezwanie do szkoly dla syna, ale wymeldowanie i list wyjasniajacy sprawe zalatwily. Innych problemow nie zanotowalam.
      • annajustyna Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 01.08.14, 23:21
        Jak na moj gust, to i tak za duzo problemow. O meldunku czasowym nie slyszalas? wink
    • ewa-krystyna Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 14:36
      ok, po czesci wszycsy macie racje smile
      princess w Kanadzie obowiazuje prawo ziemi, wiec jesli dziecko sie urodzilo w Kanadzie niezaleznie od obywatelstwa rodzicow jest automatycznie Kanadyjczykiem; nie ma prawa krwi,ale jesli dziecko urodzone poza Kanada ma rodzica posiadajacego obywatelstwo kanadyjskie rodzic ten moze wystapic o owe obywatelstwo dla dziecka;
      jesli chodzi o obywatelstwo polskie to: w Polsce obowiazuje prawo krwi i dziecko autoatycznie moze otrzymac obywatelstwo polskie niezaleznie od kraju urodzenia,ale
      rodzic musi zglosic sie do najblizszego konsulatu / ambasady miejsca urodzenia lub zamieszkania poza Polska z przetlumaczonym przez tlumacza przysieglego aktem urodzenia dziecka; wtedy konsulat / ambasada zajmuje sie dalsza procedura a rodzic tylko za wszystko placi smile ; jesli rodzic nie wystapi w imieniu dziecka przed ukonczeniem przez dziecko 18 roku zycia o obywatelstwo polskie to dziecko moze nadal o owe obywatelstwo wystapic ale ma na to tylko 3 lub 6 miesiecy na uzyskanie obywatelstwa polskiego, po tym terminie ono przepada.....
      moje dzieci maja na razie tylko obywatelstwo kanadyjskie i kanadyjskie paszporty ,ktorymi poslugiwalismy sie wszyscy w zeszlym roku przebywajac w Europie; nikt do niczego sie nie przyczepil... teoretycznie na granicy mogli mnie nie wyposcic z Polski bez waznego polskiego paszportu,bo takie jest prawo;
      z tego co pamietam jesli chodzi o obywatelstwo polskie: Polska nie zezwala na podwojne obywatelstwo ale je toleruje smile przejawia sie to tym,ze na terenie Polski osoba majaca obywatelstwo polskie i inne dodatkowo w razie jakiegokolwiek problemu prawnego bedzie traktowana jako obywatel jedynie Polski;
      Princess jak najbardziej ma racje dopoki dziecko nie jest zarejestrowane w urzedzie polskim ( konsulat /ambasada/ USC w Polsce) dopoki nie ma obywatelstwa polskiego...
      • najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 16:02
        ewa-krystyna napisała:

> jesli chodzi o obyywatelstwo polskie to: w Polsce obowiazuje prawo krwi i dzieck
        > o autoatycznie moze otrzymac obywatelstwo polskie niezaleznie od kraju urodzeni
        > a,ale

nie moze otrzymac obywtalestwa bo juz je ma, moze wystapic o dokumenty je potwierdzajace

> rodzic musi zglosic sie do najblizszego konsulatu / ambasady miejsca urodzenia
        > lub zamieszkania poza Polska z przetlumaczonym przez tlumacza przysieglego akte
        > m urodzenia dziecka; wtedy konsulat / ambasada zajmuje sie dalsza procedura a r
        > odzic tylko za wszystko placi smile ; jesli rodzic nie wystapi w imieniu dziecka p
        > rzed ukonczeniem przez dziecko 18 roku zycia o obywatelstwo polskie to dziecko
        > moze nadal o owe obywatelstwo wystapic ale ma na to tylko 3 lub 6 miesiecy na u
        > zyskanie obywatelstwa polskiego, po tym terminie ono przepada.....

bzdura, kompletna bzdura. Obywatelstwo nie przepada o ile pelnoletnia osoba nie zrzecze sie go. W praktyce to oznacza tyle ze rodzac sie i zyjac za granica ale maja jednego rodzica obywatela polskiego mozna nie miec polskich dokumentow, nie znac polskiego jezyka itd ale nawet jako 80-latek ma sie obywatelstwo i mozna wystapic o dokumenty je potwierdzajace, wystarczy udowodnic ze ma sie do nich prawo.
        • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 16:18
          Bachula to polskie obywatelstwo moich dzieci to jest im potrzebne jak choinka na Wielkanoctongue_outPP
          Ale ja obserwuję z zainteresowaniem jak polscy urzędnicy dostaja paniki kiedy słyszą historię moich dziecitongue_outPP
          Mówie o ambasadzie w Oslo.I USC we Wroclawiu.
          Mam porównanie bo paszporty załatwiam w ambasadzie francuskiej w Oslo i tam nikt niczemu sie nie dziwi , nie komentuje a córka która mówi słabo po francusku ale ma francuski pas w konsulacie w Monachium jest motywowana żeby mówić po francusku , nikt nie komentuje jej życia i urzednicy francuscy sa spokojni kompetetni.
          Ale trzeba moim zdaniem ćwiczyć polskie placowki zagraniczne i polskie , niech zrozumieja że znajomości i koneksje aby się dostać do roboty za granica nie wystarczaja , jeszcze trzeba cos soba reprezentowaćtongue_outPPP
          • evee1 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 00:26
            Ty masz dobrze, bo Twoje dzieci maja paszport unijny. Wyrabianie polskiego paszportu to droga przez mękę, nie wspominając o kosztach i czasie. Ja robię juz czwarte podejscie, może tym razem się uda wink. Dla mnie farsa jest to, ze dziecko posiadające oboje rodziców Polaków, z potwierdzonym polskim obywatelstwem (paszporty) musi składać podania z życiorysem własnym, rodziców i dziadków (sic!) "ze szczególnym uwzględnieniem miejsc zamieszkania i zatrudnienia". WTF? Może jeszcze chcą dokladne daty i adresy....
      • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 19:47
        > o obywatelstwo polskie to dziecko moze nadal o owe obywatelstwo wystapic ale ma na to tylko 3 lub 6 miesiecy na uzyskanie obywatelstwa polskiego, po tym terminie ono przepada.....

że co ono robi? To obywatelstwo?
    • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 15:23
      www.montreal.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/obywatelstwo_polskie/?printMode=true
      JAK MOŻNA NABYĆ OBYWATELSTWO POLSKIE?

Obywatelstwo polskie nabywa się poprzez:

urodzenie, jeśli co najmniej jeden z rodziców posiada obywatelstwo polskie w momencie urodzenia dziecka. Nie jest istotne, czy dziecko urodziło się w Polsce czy za granicą, ani czy rodzic lub rodzice posiadają w chwili urodzenia dziecka dokument potwierdzający posiadanie polskiego obywatelstwa. Obywatelstwo posiadane przez rodziców rozciąga się na dzieci, wnuki i dalszych zstępnych, o ile nie utracą one w międzyczasie polskiego obywatelstwa;

JAK MOŻNA UTRACIĆ OBYWATELSTWO POLSKIE?

Na podstawie aktualnych przepisów, obywatelstwo polskie można utracić tylko i wyłącznie na swój własny wniosek - poprzez zrzeczenie się obywatelstwa i po uzyskaniu zgody Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. Nie istnieje możliwość pozbawienia obywatelstwa polskiego bez zgody osoby zainteresowanej.

W przeszłości można było utracić polskie obywatelstwo również w inny sposób. Osoby, które utraciły polskie obywatelstwo na podstawie ustaw o obywatelstwie obowiązujących przed 1 stycznia 1999 roku, mogą starać się – zależnie od okoliczności - o jego przywrócenie lub nadanie.

### O ile umiem czytać to obywatelstwa polskiego można sie tylko pozbyć na wniosek osoby zainteresowanej.
      Ja kończe tę dyskusje , będę jesienią we Wrocławiu to sie udam do urzędów i się dowiem czy moje dzieci sa obywatelami polskim i dam Wam znaćsmile))
      Jeszczee jedno ważne znalazłam:

### POTWIERDZENIE POSIADANIA OBYWATELSTWA POLSKIEGO

Kto potwierdza posiadanie obywatelstwa polskiego?

Potwierdzenie posiadania lub utraty obywatelstwa polskiego wydaje Wojewoda właściwy dla ostatniego miejsca zamieszkania w Polsce osoby, której zapytanie dotyczy. Posiadanie lub utratę obywatelstwa przez osoby, które w Polsce nigdy nie mieszkały, potwierdza Wojewoda Mazowiecki.

--------------> W wolnej chwili poszukam numeru telefonu do tego Wojewody i zadzwonie z Oslo bo do Warszawy nie pojadę na pewno ale może się uda zalatwić potwierdzenie obywatelstwa moich dzieci zaoczniesmile
      • bachula_gr Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 15:55
        A z PESELem obecnie jest tak, ze jak sie nie chce wyrobic paszportu czy dowodu osobistego to sie...nie nalezy. Ot tak, solo. Mimo umiejscowienia aktu urodzenia dziecka lata temu wink
        Tak wiec mam jedna obywatelke z PESEL'em (nadanym przy okazji wyrabiania polskiego paszportu wtedy jeszcze za osrednictwem konsuloatu) oraz jedna bez PESELu (na zagranicznym paszporcie).
      • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 19:51
        > W przeszłości można było utracić polskie obywatelstwo również w inny sposób.

Do 18 stycznia 1951 r. z mocy prawa, od 19 stycznia 1951 r. tylko i wyłącznie na własne życzenie, nawet jeśli władze PRL przumuszały, czyt. proponowały co można zrobić, żeby do Polski jechać - i tak był to indywidualny wniosek, czyli własne życzenie.
    • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 15:46
      duw.pl/pl/obsluga-klienta/obywatelstwo/potwierdzenie-posiadan/2511,Potwierdzenie-posiadania-lub-utraty-obywatelstwa-polskiego.html
      Info z 2009:

RYB ZAŁATWIENIA oraz WYMAGANE DOKUMENTY:
      /należy złożyć stosownie do okoliczności uzasadniających złożenie wniosku/
      1. wniosek o potwierdzenie posiadania lub utraty obywatelstwa polskiego– wypełniony czytelnie, pismem naśladującym druk; należy wypełnić wszystkie wymagane rubryki, w przypadku braku niezbędnych danych wniosek może być pozostawiony bez rozpoznania
      2. kserokopia aktualnego dokumentu potwierdzającego tożsamość i posiadane obywatelstwo
      3. odpis skrócony aktu urodzenia wydany przez polski urząd stanu cywilnego
      4. odpis skrócony aktu małżeństwa wydany przez polski urząd stanu cywilnego bądź inny dokument potwierdzający dokonanie zmiany stanu cywilnego
      5. dokumenty potwierdzające dokonanie zmiany danych osobowych
      6. dokument potwierdzający datę nabycia obywatelstwa obcego
      7. akty stanu cywilnego rodziców osoby, której wniosek dotyczy
      8. kserokopie dokumentów tożsamości rodziców osoby, której wniosek dotyczy
      9. kserokopie ostatnio posiadanych polskich dokumentów tożsamości osoby, której wniosek dotyczy /np. dowód osobisty, paszport/
      10. poświadczenie zameldowania na terytorium województwa dolnośląskiego
      11. kserokopie decyzji wojewody potwierdzającej posiadanie lub utratę obywatelstwa polskiego przez osobę, której wniosek dotyczy oraz jej rodziców, w przypadku gdy była wydana
      12. kserokopie dokumentu potwierdzającego fakt nabycia bądź utraty obywatelstwa polskiego przez osobę, której wniosek dotyczy oraz jej rodziców /w przypadku posiadania/
      13. pokwitowanie dokonania opłaty skarbowej
      14. inne dokumenty potwierdzające informacje zamieszczone we wniosku nie wymienione

----------------->Trzeba umiejscowić zagraniczny akt urodzenia w polskim USC po to żeby uzyskać polski akt urodzenia po żeby uzyskać potwierdzenie posiadania polskiego obywatelstwa. Plus zameldowanie wPL.
      Będę miała świetną zabawę w PL , wezmę córkę ze sobą bo ona ma zamiar na próbę zamieszkac w krajusmile) Niech ćwiczy polska biurokrację choć szczerze powiedziawszy niemeicka potrafi być też niewiele lepszatongue_outPPP
      Ja miałam do czynienia z poskimi ambasadami dwa razy w życiu , 1984 Lyon i 2003 Oslo.
      Mimo zmiany ustroju wrazenia braku kompetencji i znajomości jezyków takie samosmile))
      Co potwierdzaja polscy znajomi majacy kontakt z polskimi urzędnikami w Kolonii i Payżu.
      A , miałam jeszcze raz telefoniczny kontakt a kolońską ambasdą w1991 roku , duże przeżycietongue_outPP
      Takiego chamstwa i głupoty dawno nie spotkalam ale jak wydarłam pysk to mi dość szybko dali paszport konsularnysmile))
      • bachula_gr Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 15:52
        Przylaczam sie do fan club'u polskich placowek dyplomatycznych. Jestem fanka ambasady RP w Atenach. 9 lat temu wyslalam do nich maila z zapytaniem (o paszport wink I nadal wypatruje odpowiedzi.....
      • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 15:54
        To chyba najbardziej aktualne 2012:

www.toronto.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/obywatelstwo_polskie/potwierdzenie_obywatelstwa_polskiego/

Stwierdzenie posiadania obywatelstwa polskiego

Osoby nie posiadające dokumentów potwierdzających obywatelstwo polskie (ważny polski paszport lub dowód osobisty nowego wzoru - plastikowa karta), albo których obywatelstwo polskie lub dane osobowe nie są ustalone, mogą przeprowadzić procedurę stwierdzającą posiadanie obywatelstwa polskiego.

Osoby pełnoletnie, które urodziły się poza Polską i/lub, które nigdy nie posiadały dokumentów potwierdzających obywatelstwo polskie (polski paszport), przed wystąpieniem o wydanie polskiego paszportu powinny uzyskać dokument stwierdzający posiadanie obywatelstwa polskiego tj. decyzję właściwego wojewody.

Zgodnie z nowo obowiązującą ustawą o obywatelstwie polskim (Dz.U. z 2012 r., poz.161), dziennikustaw.gov.pl/DU/2012/161 posiadanie lub utratę obywatelstwa polskiego stwierdza wojewoda. Wnioskodawcy urodzeni poza granicami Polski lub na stałe przebywający za granicą składają wniosek za pośrednictwem konsula RP. Po zweryfikowaniu, wniosek przekazywany jest przez konsula do właściwego wojewody. Wnioski osób, które nigdy nie mieszkały w Polsce, przekazywane są do Wojewody Mazowieckiego

zielonalinia.gov.pl/Nabycie-obywatelstwa-polskiego-10000

Nabycie obywatelstwa polskiego

Zagadnienia nabycia obywatelstwa polskiego i jego utraty reguluje ustawa z 2 kwietnia 2009 r. o obywatelstwie polskim.

Sposoby nabycia obywatelstwa polskiego:

1. Urodzenie z rodziców, z których co najmniej jedno ma obywatelstwo polskie – zasada krwi/Ius Sanguinis

Dziecko nabywa z mocy prawa obywatelstwo polskie przez urodzenie z rodziców, z których co najmniej jedno ma obywatelstwo polskie, bez względu na miejsce urodzenia dziecka w Polsce czy za granicą (art. 14 pkt 1ustawy o obywatelstwie polskim).

• quesuerte Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 02.08.14, 17:02
          Zgodnie z tym, do wniosku o polski np. dowod osobisty dla dziecka powinien wystarczyc dowod osobisty rodzica (ktory poswiadcza w ten sposob swoje obywatelstwo) i odpis aktu urodzenia, tak byloby logicznie? A do czego mialyby sluzyc wspomiane wczesniej dokumenty (zaswiadczenia zawarcia malzenstwa rodzicow, etc?)

Duzo ciekawych wpisow, dziekuje.
          Mialam na mysli dokument potwierdzajacy obywatelstwo. Dzieci maja swoje dowody osobiste kraju, ktorego tez sa obywatelami, pomyslalam, ze ich polskie obywatelstwo tez mogloby byc mniej "wirtualne".
          • evee1 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 00:35
            Pod warunkiem, ze rodzic dowód osobisty posiada wink. Ja mam ten starenki sprzed 30 lat i w Polsce nie jest on uznawany. Juz wczesniej w tym wątku napisalam jakim idiotyzmem jest proces potwierdzania obywatelstwa (to z zyciorysami). Rozumiem potrzebę takiej szopki w przypadku braku dokumentów, ale jak dokumenty są...
    • kura17 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 11:35
      ja mam wrazenie, ze Jan.Kran (i osoby z nia sie zgadzajace wink) i Princess (i osoby z nia sie zgadajace wink ) mowia o dwoch roznych rzeczach (tak ja sobie to tlumacze) - o narodowosci i o obywatelstwie.

narodowosc nabywa sie przez krew (to znaczy po rodzicach), a obywatelstwo - poprzez jakies oficjalne procedury (w polskim przypadku przez umiejscowienie aktu urodzenia).

majac narodowosc polska (po rodzicach) jest sie z automatu polakiem, ale niekoniecznie _obywatelem_ polski (z wszystkimi prawami i obowiazkami) - do tego potrzebny jest umiejscowienie.
      czyli polakowi nie naleza sie z automatu pewne rzeczy - na przyklad polski paszport/dowod czy pesel (do tego trzeba byc obywatelem polski).

ja tak sobie te zawilosci tlumacze i w tym swietle obie strony maja racje, tylko mowia o dwoch roznych rzeczach wink
      mozliwe jednak, ze z prawnego/formalnego punktu widzenia nie mam racji.
      • najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 12:02
        kura17 napisała:

> majac narodowosc polska (po rodzicach) jest sie z automatu polakiem, ale niekon
        > iecznie _obywatelem_ polski (z wszystkimi prawami i obowiazkami) - do tego potr
        > zebny jest umiejscowienie.

nie, kura17, chodzi o obywatelstwo ktore ma sie z automatu na mocy 'prawa krwi'. Ja i inni zalinkowali wystarczajaco duzo oficjalnych informacji ktore to wyjasniaja. Nie wystspuje sie obywatelstwo, o jego przyznanie, wystepuje sie o dokumenty je potwierdzajace. To tak jak po zdaniu egzaminu z prawa jazdy ma sie to prawo ale wystepuje sie o dokument to potwierdzajacy. Jesli tezn dokument zgubisz nie robisz od nowa kursu i nie zdajesz egzaminu a prosisz o wystawienie nowego dokumentu.
        Narodowosc istenieje niezaleznie tzn ludzie moga czuc sie przynalezni do jakiegos narodu nawet jesli panstwo nie wystepuje. Zydzi czuli sie Zydami nawet gdy nie bylo oficjalnie panstwa Israel, Polacy czuli sie Polakami gdy Polska jako panstwo nie istniala.

> czyli polakowi nie naleza sie z automatu pewne rzeczy - na przyklad polski pasz
        > port/dowod czy pesel (do tego trzeba byc obywatelem polski).

Kazdemu kto udowodni ze jeden z jego rodzicow jest obywatelem polskim (czyli nigdy oficjalnie sie nie zrzekl) naleza sie polskie dokumenty bo ma obywatelstwo.

• jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 12:04
        ##narodowosc nabywa sie przez krew (to znaczy po rodzicach), a obywatelstwo - poprzez jakies oficjalne procedury (w polskim przypadku przez umiejscowienie aktu urodzenia).

Kura , ja nie sprzeczam się żeby sprzeczać tylko na podstawie tego co wiem i wyczytalam oraz doświadczyłam rozumiem że obywatelem polskim sie jest według prawa krwi do trzeciego nawet pokolenia , podałam linki.
        Umiejscowienie aktu urodzenia nie jest potrzebne żeby uzyskać polskie obywatelstwo tyko żeby uzyskać paszpot czy ID ..

Ja w latach osiemdziesiątych nie miałam polskiego paszportu tylko nansenowski , pesel nie istniał i nei mogłam niczego nigdzie umieścić bo nie mogłam jeździć do PL.
        Tzn.mogłam z fancuskim paszportem ale po rozmowie z konsulem Francji w Monachium zezygnowałam.
        Dopóki byłam obywatelkąPPolski i Francji władze Francji nie mogłyby mnie ochraniac w PRL.

Wy pewnie nie pamiętacie bo to zamierzchłe historie ale w latach osemdziesiątych w więzienaich PRL wylądowała Polska ze szwedzkim paszportem i Polka z amerykańskim , pracowała dla ONZ.
        Nie miały polskich paszportów ale byłu obywatelkami Polski bo się nie ZRZEKŁY. polskiego obywatelstwa
        Ja zaczełam w DE starać sie o zrzeczenie obywatelstwa polskigo , oprócz tony papierów przeszkodą były koszta , podowczas kilkatysięcy marek.
        Kiedy już prawie miałam kase i zabierałam sie za biurokrację nastąpil Czwarty Czerwca i po roku dostalam polski paszport konsularny , zresztą po telefonicznej pyskówce z aparataczykiem w kolońskeij ambasadzie.
        Dlatego wiem na własnej skórze że obywatelem PL sie JEST , bez umiejscawiania , peseli i innych etceterów , namiost samo umiejscowieni i otrzymanie paszportu czy ID dotyczy spraw praktycznych a nie stanu faktycznego.
        • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 12:15
          Najma , już chyba prościej nie można tego wytłumaczyć , dobrze mowiszsmile))
          • najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 12:22
            jan.kran napisała:

> Najma , już chyba prościej nie można tego wytłumaczyć , dobrze mowiszsmile))

Wiesz Ula moze polskie prawo nie zawsze jest jasne itd ale jesli chodzi o obywatelstwo to jest to tak klarowne ze dziecko zrozumie. Nie wiem dlaczego niektorzy wymyslaja cos czego nie ma.
            • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 12:24
              Ja sie tak zaangażowalam w ten wątek bo swoje przeżyłam.
              Nie chciałam o tym pisać ale jednak się zdecydowalam bo może wreszcie do co poniektórych dotrze...
              • najma78 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 12:39
                jan.kran napisała:

> Ja sie tak zaangażowalam w ten wątek bo swoje przeżyłam.
                > Nie chciałam o tym pisać ale jednak się zdecydowalam bo może wreszcie do co pon
                > iektórych dotrze...

no wlasnie na twoim przykladzie widac jak przepisy sie zmienialy i jak wygladaja teraz. Nie ma czegos takiego jak wystepowanie o obywatelstwo polskie dla dziecka urodzenogo gdziekolwiek jesli jedno z jego rodzicow jest obywatelem polskim. Umiejscawianie aktu urodzenia, nadawanie numeru pesel nie jest wystpowaniem o obywatelstwo bo nie mozna wystepowac o cos co sie ma. Naprawde te przepisy sa jasne a jednak niektorzy wola tworzyc wlasne.
                • evee1 Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 04.08.14, 13:26
                  Faktycznie, występuje się o potwierdzenie obywatelstwa polskiego. Szkoda tylko, ze wniosek ma 12 stron uncertain
      • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 19:53
        No proszę Cię, narodowości nie nabywasz po rodzicach, to twoje indywidualne, subiektywne odczucie więzi z określonym narodem. Możesz być obywatelką polską niemieckiej narodowości albo obywatelką szwedzką romskiej narodowości.
        • gazeta_mi_placi Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 04.08.14, 14:17
          Najczęściej jest to więź nieodwzajemniona big_grin
          • klubgogo Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 04.08.14, 21:40
            Oczywiście, nie daje nic.
    • jan.kran Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 03.08.14, 11:45
      Autorka wątku ( pierwszy post ) pytała jak wystąpić o OBYWTELSTWO polskie dla swoich dzieic.
      Ja uważam że obywatelem polskim się jest tak długo dopóki obywtelstwa tego sie nie zrzekło i podałam sporo informacji na temat posiadania polskiego OBYWATELSTWA.

pl.wikipedia.org/wiki/Narodowo%C5%9B%C4%87

W języku polskim słowo narodowość oznacza przynależność lub pochodzenie narodowościowe i etniczne, ale niekiedy używane jest także w znaczeniu obywatelstwo, co wydaje się być efektem wpływów konwencji panujących w krajach zachodnich[potrzebne źródło]. W większości z nich, w szczególności we Francji, pojęcie narodowości jest równoznaczne z obywatelstwem zarówno formalno-prawnie, jak i w potocznym znaczeniu[potrzebne źródło]. Najczęściej więc w krajach zachodnich polskie pojęcie „narodowość” tłumaczone jest, dla podkreślenia niezależności od obywatelstwa, poprzez słowo etniczność (w językach tych krajów). Analogicznie, polskie pojęcie „mniejszości narodowych” w językach zachodnich, jeśli przedstawiciele danej mniejszości nie posiadają obywatelstwa innego państwa niż te na terenie którego mieszkają, określa się mianem „mniejszości etnicznych”.

Polska tradycja rozróżnienia subiektywnej kategorii narodowości od prawnego pojęcia obywatelstwa wywodzi się ze spuścizny wielonarodowej[potrzebne źródło] Rzeczypospolitej Obojga Narodów, kiedy organizm państwowy składał się z trzech wyraźnych i różnych grup etnicznych: polskiej, rusińskiej i litewskiej, a jej trwałość wynika m.in. z okresu zaborów, gdy brak własnego państwa nie pozwalał Polakom na utożsamienie swej narodowości z państwową przynależnością do państw zaborczych.

• emka_uk W praktyce 04.08.14, 14:13
      Jeśli w chwili urodzenia dziecka jedno z rodziców ma ob.polskie to dziecko ma ob.polskie z automatu. Nie wiem czy nadal istnieje możliwość wybrania dla dziecka obywatelstwa innego kraju jeśli takowe w chwili urodzenia mu przysługuje- przez zrzeczenie się w imieniu dziecka obywatelstwa polskiego w terminie chyba 3 miesiące od daty urodzenia.
      Umiejscowienia aktu urodzenia w Polsce- w księgach USC lub nadanie numeru PESEL nie ma nic wspólnego z nadaniem obywatelstwa.
      Jeśli dziecko urodziło się nie w pl i nie ma np. polskiego paszportu- potwierdzenia obywatelstwa- to wyrobienie samego dowodu osobistego bez numeru pesel nie będzie takie łatwe- trzeba sobie załatwić potwierdzenie obywatelstwa dla dziecka- ostatnio przerabiałam.

Teraz ciekawostka- kilka late temu była głośna sprawa zagranicznego biznesmena- z urodzenia Polak ale tak jak i jego rodzice urodzony już na emigracji, dziadkowie pochodzili z Krakowa. Ten pan w wieku już podeszłym postanowił przylecieć do Polski żeby zwiedzić miasto dziadków- Kraków bo nigdy nie był- przyleciał z tego co pamiętam z Australii, w paszporcie australijskim miał wizę wjazdową do Polski wydaną przez ambasadę Polski. I przy wyjeździe z Polski nagle ZONK jak cholera- pan polskie nazwisko i nie został wypuszczony z Pl- z jednego powodu- obywatel Pl ma się przed polskimi władzami legitymować polskimi papierami. Tym większe zdziwienia pana było- nigdy w Pl nie był, polskiego aktu urodzenia nie miał i nagle to wszystko musiał w Pl załatwiać żeby mógł na miejscu paszport wyrobić. Jedno wiem- sprawa sądowa była bo opóźnienie w jego wylocie pociągnęło za sobą konsekwencje finansowe dla jego biznesu w Australii- nie pamiętam jak się skończyła-pamiętam, że linia obrony opierała się także na wytknięciu zaniedbania ambasadzie Pl, która zgodnie z obowiązującymi przepisami już na wstępie powinna odmówić udzielenia wizy obywatelowi Pl w paszporcie innego kraju.
      Czy się ma pesel, akt urodzenia polski czy nie to z automatu jest się ob. jeśli jedno z rodziców nim jest/ było w momencie urodzenia dziecka.
      Moje dzieci do Pl podróżują na paszportach UK, nie mają polskich nazwisk, peselu (mają tylko polskie akty urodzenia) - jak na razie nikt się do tego nie doczepił.
    • gazdzinazdaleka Re: Podwojne obywatelstwo dziecka a obowiazki wob 04.08.14, 15:04
      Jeżeli w Polsce nie mieszkasz i nie jesteś tam zameldowana (ani dzieci), to nikt o nic nie będzie pytał.
    • laquinta Mam pytanie 05.08.14, 16:30
      Mój syn przebywa obecnie w Europie. Będzie tez w Polsce. Mysli o wyrobieniu sobie polskiego paszportu. Czy musi posiadac stale miejsce zamieszkania, aby dostać paszport?
      Urodzil się w Polsce.
      • najma78 Re: Mam pytanie 05.08.14, 17:03
        laquinta napisała:

> Mój syn przebywa obecnie w Europie. Będzie tez w Polsce. Mysli o wyrobieniu sob
        > ie polskiego paszportu. Czy musi posiadac stale miejsce zamieszkania, aby dosta
        > ć paszport?
        > Urodzil się w Polsce.

nie musi.
        • laquinta Re: Mam pytanie 05.08.14, 22:06
          Bardzo dziekuje. smile
        • evee1 Re: Mam pytanie 06.08.14, 04:02
          O ile wiem prawo paszportowe zmienilo sie jakis czas temu i osoby mieszkajace na stale za granica o polski paszport musza sie ubiegac w kraju zamieszkania.
          Oczywiscie mozna sie zameldowac w Polsce (ale obowiazek meldunkowy podobno ma byc wycofany) i tam "mieszkac". Ale nie wiem jaki czas minimum tego mieszkania jest wymagany, zeby moc sie ubiegac o paszport w Polsce. Ja sie calkiem powaznie zastanawiam czy dzieci nie "przeprowadzic" w tym celu do Polski, bo wymieklam przy koniecznosci pisania zyciorysow dziadkow moich dzieci (ze szczegolnym uwzglednieniem miejsc zamieszkania i zatrudnienia!!), ktorzy juz od wielu lat nie zyja. To w celu potwierdzenia ich polskiego obywatelstwa.
          • annajustyna Re: Mam pytanie 06.08.14, 11:46
            Zawsze mozna sie wmeldowac w PL na cztery miesiace, taki meldunek sam wygasa.
            • evee1 Re: Mam pytanie 07.08.14, 02:10
              To faktycznie jest pomysl, tylko nie wiem po jakim czasie od zameldowania mozna juz starac sie o paszport w Polsce. Tylko dla kogos, kto nie ma w Polsce usluznej rodziny, i nie jest w stanie przyjezdzac do Polski czesciej raz na kilka lat, to sporo kombinowania uncertain.
              Za potora roku maja zreszta zniesc obowiazek meldunkowy w Polsce? Ciekawi mnie jak wtedy bedzie mozna dowiesc tego, ze sie w Polsce mieszka, he, he.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka