Dodaj do ulubionych

jodid zamiast euthyroxu

02.09.14, 19:17
przez tydzień brałam. dziś sobie uświadomiłam. opakowania mają prawie identyczne. euthyrox zawsze leżał w szafce nocnej przy łóżku. jodid najwyraźniej musiałam do niej wsadzić w trakcie ostatnich porządków zeszłotygodniowych.
i okazało się, że euthyrox leżał dzisiaj gdzieś w głębi szafki, a ja codziennie brałam jodid, który leżał na samym wierzchu. biorę go rano, jest jeszcze ciemno i w zasadzie biorę go prawie na śpiąco.
coś mi będzie?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: jodid zamiast euthyroxu 02.09.14, 19:25
      Umrzesz dzis wieczór.

A co ci niby ma być? Jak przez tydzien nie dostałaś hormonu to raczej ci nie zaszkodzi trwale, a jodid to po prostu jod, który sie podaje , a przynajmniej podawało kiedys właśnie zamiast hormonów.

Ja naprzemiennie miałam przepisywany euthyrox i jodid.
      Ale o pielęgniarskiej zasadzie -
      "zanim podasz (zeżresz) lek sprawdź trzy razy" warto jednak pamiętać, tym razem ci sie udało.
      • jematkajakichmalo Re: jodid zamiast euthyroxu 02.09.14, 19:28
        andaba napisała:
        >
        > Ale o pielęgniarskiej zasadzie -
        > "zanim podasz (zeżresz) lek sprawdź trzy razy" warto jednak pamiętać, tym razem
        > ci sie udało.

Otoz to! wink

Nic na spiaco!
        Przekonalam sie o tym probujac zmyc makijaz zmywaczem do paznokci... uncertain
    • gulcia77 Re: jodid zamiast euthyroxu 02.09.14, 19:35
      A ty jesteś po resekcji, radiojodzie, czy po prostu masz fizjologiczną niedoczynność (typu Hashimoto)?
    • mary_lu Re: jodid zamiast euthyroxu 02.09.14, 20:51
      Tydzień? Nic Ci nie będzie. Dłużej - owszem, jodid pobudza tarczycę, a przy autoagresji ją wyciszamy. Dlaczego w ogóle masz jodid w domu?
    • peggy_su Re: jodid zamiast euthyroxu 02.09.14, 21:35
      Przez ttdzien nic Ci nie powinno byc. A w ogole to zależy co i na co bierzesz smile Ja łykami euthyrox i jodid.
    • ola33333 Re: jodid zamiast euthyroxu 03.09.14, 06:48
      nic ci nie powinno byc, ale jesli masz podwyzszone przeciwciala tarczycowe (np. w zwiazku z Hashimoto) to unikaj takich pomylek, tarczyca przy tej chorobie nie powinna dostawac duzo jodu, bo stan zapalny tarczycy moze sie pogorszyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka