Dodaj do ulubionych

Mamo kup mi flet

03.09.14, 20:04
Dziecko potrzebuje fletu do szkoly. Mnie slon nadepnal na ucho w dziecinstwie, kojarze ze to taka tuba z dziurkami.
Jaki flet nalezy kupic? Sopranowy, Altowy, Tenorowy? system barokowy czy niemiecki ?? (to jakies dziwne pojecia ze strony sklepu internetowego)
w jakim przedziale cenowym???
w sklepie muzycznym czy mozna w Oszolomie?
Poprosze o profesjonalne porady!
Obserwuj wątek
    • lily-evans01 Re: Mamo kup mi flet 03.09.14, 20:08
      Ojej, taki zwykły flet prosty do użytku szkolnego.
      Kupowałam w sklepie muzycznym, drewniany, za 45 zł.
      Można kupić w markecie za ok. 20 zł plastikowy, ale podobno strasznie piszczą wink.

To, o czym czytasz, to flety dla bardziej profesjonalnych użytkowników wink.
      • lily-evans01 Re: Mamo kup mi flet 03.09.14, 20:10
        Wpisz w wyszukiwarkę: flet prosty drewniany szkolny, pokazuje się sporo ofert.
      • aurita Re: Mamo kup mi flet 03.09.14, 20:10
        bo sie przerazilam..... dzieki za podpowiedzsmile
    • plater-2 Re: Mamo kup mi flet 03.09.14, 20:12
      Sopranowy. Najmniejszy jest i wymaga najmniejszej pojemnosci płuc, czyli najbardziej odpowiedni dla dziecka.

System dziurek - podwojne dziurki.
      Zeby nie musialo dziecko , aby pol dziurki zakryc palcem manipulowac, wystarczy zakryc mniejszy otwor.

Jesli plastikowy, to dobrej firmy.
      • aurita Re: Mamo kup mi flet 03.09.14, 20:17
        eeeee przegladam allegro, czy te podwojne dziurki oznaczaja ze maja byc dwa rzadki dziurek????

a Barokowy czy renesansowy??? bo takie cos tez znalazlam np.
        allegro.pl/flet-prosty-fryderyk-szkolny-drewniany-sopranowy-c-i4550719808.html
        • asia_i_p Re: Mamo kup mi flet 04.09.14, 16:39
          Te podwójne dziurki to właśnie różnica między barokowym a renesansowym - barokowy dwóch ostatnich dziurek ma po dwie. Pozostałe dziurki bez zmian. wink
        • mamasiasiulki Bardzo dobry, w zupełności wystarczy. 05.09.14, 04:08
          Absolutnie nie renesansowy. Flet z palcowaniem w tzw. systemie niemieckim, sopran-c.
    • elle.hivernale Re: Mamo kup mi flet 03.09.14, 20:15
      Flet Jorga powinien wystarczyć.
      • plater-2 Re: Mamo kup mi flet 03.09.14, 20:19
        Dwa najnizsze otwory sluza do wydobycia dzwieku C i D. Jak chcesz cis lub dis, musisz zaslonic pół otworu. To jest dość trudne dla małego dziecka, dlatego kup model z podwójna dziurka.

olx.pl/oferta/flet-prosty-t-jorga-CID751-ID6hODR.html
        • aurita Re: Mamo kup mi flet 03.09.14, 20:22
          widzialam taki !!!!!!!!!!!!!!!!!!widzialam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

o tutaj
          allegro.pl/flet-prosty-drewniany-szkolny-janko-barok-i4556799578.html
          allegro.pl/mat-max-janko-szkolny-flet-prosty-pokrowiec-kurier-i4557000611.html
          • plater-2 Re: Mamo kup mi flet 03.09.14, 20:25
            Tak, kupiłabym taki.
            • aurita Re: Mamo kup mi flet 03.09.14, 20:25
              Dzieki platerko! uratowalas mi zyciesmile
        • mamasiasiulki Ale bzdury! 05.09.14, 04:06
          Wiesz, w jakich tonacjach pojawiają się dźwięki cis lub dis? Tego się NIE GRA! W zwykłych szkołach zasadniczo gra się DIATONIKĘ, sporadycznie fis/b się pojawia. Używa się fletów z palcowaniem niemieckim, a zapewniam Cię, że podwójne dziurki wcale gry nie ułatwiają, za to bardzo psują strój i często powodują, że c/d zwyczajnie nie brzmi.
    • aurita Re: Mamo kup mi flet 03.09.14, 20:19
      Do wyboru dwa rodzaje palcowania (rodzaj proszę podać po wylicytowaniu przedmiotu):

-barokowy/niemiecki
      -renesansowy/francuski

normalnie jaja sobie robia......palcowanie to mi sie milo kojarzy.....
      • plater-2 Re: Mamo kup mi flet 03.09.14, 20:23
        System palcowania nie jest najistotniejszy. Do nowego instrumentu dolaczona jest "tabulka hmatu" : DDD, wg. ktorej sie ustawia palce.

Mysmy grali na enerdowskich drewnianych fletach z czeskiego podrecznika !
        • mamasiasiulki Jest najistotniejszy :-) 05.09.14, 04:15
          Palcowanie niemieckie jest jedynym rozsądnym dla dziecka, jest intuicyjne, otwory podległe 5-mu palcowi są małe. W renesansowym dziecko nie ma szans na prawidłowe przykrycie otworu palcem, nie stosuje się go powszechnie.
          • mamasiasiulki A! I jeszcze... 05.09.14, 04:18
            W renesansowym łatwiejsze jest granie chromatyki, trudno ją zagrać w niemieckim. Ale w szkołach powszechnych nie stosuje się po prostu chromatyki przekraczającej dwa pierwsze znaki przykluczowe i niemal nie używa się przygodnych. I jeśli już, to raczej krzyżyki.
            • gazdzinazdaleka Re: A! I jeszcze... 05.09.14, 10:12
              Że zacytuję twój wcześniejszy post:
              > Wiesz, w jakich tonacjach pojawiają się dźwięki cis lub dis?

Cis jest dźwiękiem prowadzącym w D-dur, zaledwie dwa znaki przy kluczu (fis i cis).
    • stillgrey Re: Mamo kup mi flet 03.09.14, 20:26
      Ja ostatnio kupilam w biedronce dwa flety za jakies 3,5zl/szt., plastikowe, z podwojnymi dziurkami. Da sie grac wink
      • aurita Re: Mamo kup mi flet 03.09.14, 20:28
        ja kupilam dziecku gitare w Lidlu.... grac sie da ale sluchac juz nie i to pomimo slonia.... smile
        • plater-2 szkoda dziecka ! 03.09.14, 20:33
          Nie kupuj plastikowego fletu za kilka zlotych, bo wam uszy odpadna !!!!!!

Kup drewniany lub plastikowy za przynajmniej 30-50 zl, jakiejs przyzwoitej firmy.
          • aurita Re: szkoda dziecka ! 03.09.14, 20:35
            kupilam ten zalinkowany za 39 zl smile drewno gruszkowo jesionowe mnie przekonalo: brzmi ladnie.

Dziekuje za pomoc.
    • daga_j Re: Mamo kup mi flet 04.09.14, 16:15
      Ha ha, miałam to rok temu. Ale nawet nie wyszukałam tych nazw w internecie, poszłam do księgarni i wybierałam pomiędzy plastikowym fletem za 8zł a drewnianym za 16zł. Wybrałam drewniany myśląc, że droższy to pewnie lepszy. Nie miało to żadnego znaczenia bo w szkole grali mało, córka tylko kilka razy w domu coś ćwiczyła, konkretnej melodii to nie przypominało, urywane dźwięki i piski, ale jakoś dostała "5" na koniec roku. Mało wymagający nauczyciel. I dodam, że to chyba jedyny przedmiot, w który nie zamierzam się nigdy angażować u dziecka, hurra!
    • asia_i_p Re: Mamo kup mi flet 04.09.14, 16:37
      Sopranowy, może być i barokowy i niemiecki, przy barokowym dziecko nie będzie musiało kombinować, jak zakryć pół dziurki. Znajdź na Allegro albo w sklepie muzycznym, lepiej niż w Auchan, bo będziesz pewna, że dobrze stroi - plastikowy flet Hohnera kosztuje około 20-30 złotych i najzupełniej wystarczy.
      • aurita Re: Mamo kup mi flet 04.09.14, 17:55
        Dziekuje, moze za bardzo sie przejelam, ale kupilam juz wczoraj na allegro za 4 dychy....
    • kocianna Re: Mamo kup mi flet 04.09.14, 22:06
      To nie podwójne dziurki, a inne palcowanie (inaczej gra się F) różni flet niemiecki od innych. Na początku łatwiej się uczyć na niemieckim, do muzyki w szkole zwykłej wystarczy niemiecki. Trudniej się na nim gra trele i takie tam, ale tego w szkole nie ma.
      Dla dzieci ZDECYDOWANIE poleca się flety plastikowe, np. yamaha, za ok. 50 pln, NIE drewniane, bo dzieci mają zwyczaj pluć w swój instrument i go nie wycierać. Plastikowy łatwo jest umyć i nie traci barwy od wilgoci. Flet za 8 złotych może być nieprzyjemny dla ucha i po prostu nie stroić...
    • mamasiasiulki No to rada byłej flecistki :-P 05.09.14, 03:53
      Sopranowy, drewniany z palcowaniem niemieckim. Do stówy. Warto kupić w stacjonarnym sklepie muzycznym, zwykle mają. Odradzam popularne plastikowe, bo koszmarny dźwięk mają. Rozumiem oczywiście, że szkoła powszechna, zwykły amatorski zespolik?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka