Dodaj do ulubionych

Spożywczo

13.09.14, 17:57
Stosujecie zamienniki firmowe typu Biedronka... Ja szczerze mówiąc niewiele. Kupuję herbatę za 3 zł w biedronce, bo mi smakuje i nie widzę różnicy wielkiej w smaku. Tam też kupuję ketchup i musztardę, ale nie kupie majonezu, bo jem zamiennie dwóch firm. Jogurty, śmietanę biorę tańsze, za to ser żółty w sklepie osiedlowym. Wędlin, sera białego i mięsa nie kupuję bo mój partner to słoik i przywozi od siebie. Jajka kupuję najtańsze tylko do jakiś panierek, do jajecznicy, omletów i innych dań mam ze wsi. A wy co kupujecie ??
Obserwuj wątek
    • najma78 Re: Spożywczo 13.09.14, 18:20
      pajac_ynka napisała:

> Stosujecie zamienniki firmowe typu Biedronka... Ja szczerze mówiąc niewiele. Ku
      > puję herbatę za 3 zł w biedronce, bo mi smakuje i nie widzę różnicy wielkiej w
      > smaku. Tam też kupuję ketchup i musztardę, ale nie kupie majonezu, bo jem zamie
      > nnie dwóch firm. Jogurty, śmietanę biorę tańsze, za to ser żółty w sklepie osie
      > dlowym. Wędlin, sera białego i mięsa nie kupuję bo mój partner to słoik i przyw
      > ozi od siebie. Jajka kupuję najtańsze tylko do jakiś panierek, do jajecznicy, o
      > mletów i innych dań mam ze wsi. A wy co kupujecie ??

Kupuje to co potrzebujemy. Nie wiem o co wlasciwie pytasz oprocz tego co kupujemy, bo jakie dla mnie ma znaczenie to ze ty ser zolty kupujesz w osiedlowym sklepie,, tansza smietane i jajka masz ze wsi? Nie wiem jakie mialoby znaczenie dla ciebie to gdzie ja robie zakupy?
    • marzeka1 Re: Spożywczo 13.09.14, 18:33
      Do Biedrony mam całkiem niedaleko i w sumie większość rzeczy spożywczych tam kupuję.
      Kiedyś nie kupowałam tam wędlin, ale ostatnio trafiłam na świetne kiełbaski drobiowe (93% chyba) oraz kupiłam dobre mięso- karkówkę.
    • koralik12 Re: Spożywczo 13.09.14, 18:56
      kupuje wszystko w małym sklepie.
      Nie kupuje zamienników, wogóle nie kupuje w super, hipermarketach i dyskontach.
      Lodówka w moim domu jest prawie pusta, drzwi do sklepu mam 1,5 metra od drzwi do domu, jak ktos ma na cos ochote to sobie po to idzie.
      Ogólnie to wydaje strasznie małe pieniądze na jedzenie w porównaniu do znajomych którzy jeżdża do hipermarketów.
    • kropkacom Re: Spożywczo 13.09.14, 19:00
      Odkąd mamy Lidla niedaleko jest wiele produktów ich własnej marki, które kupuje. Herbatę kupuje konkretnych marek.
    • gazeta_mi_placi Re: Spożywczo 13.09.14, 20:06
      W Biedronce z jedzenia kupuję jogurty, jajka, śmietankę do kawy, musztardę, keczup, warzywa w słoiku, groszek, dżemy, cukierki, ciastka, soki itp.
      Herbat akurat nie, bo od lat piję dwie niedostępne w Biedronce (obydwie marki dostępne tylko w wybranych supermarketach).
      Próbowałam przekonać się do paczkowanych serów żółtych (także tych z Biedronki, ale nie tylko), ale mi nie smakują więc wolę raz na tydzień kupić porządny ser żółty na wagę (oczywiście nie w Biedronce bo tam nie ma serów na wagę).
      Wędlinę i mięso kupuję w mięsnym. Pieczywo w piekarni. Majonez rzadko ostatnio jem, ale tylko Kielecki więc w Biedronce nie ma.
      • kitka05 Re: Spożywczo 13.09.14, 22:59
        A jaką herbatę pijasz (markę)?
        • gazeta_mi_placi Re: Spożywczo 14.09.14, 09:50
          Najczęściej dwie - czarną i czerwoną. Czarna Eternal (w mojej okolicy dostępna tylko w Carrefourze i sklepie osiedlowym), czerwona "fusiasta", chyba Posti.
          • solejrolia Re: Spożywczo 14.09.14, 12:36
            Eternal jest mocna, i dobra. Jak wchodziła na rynek, to była tez niedroga, niestety potem ceny poszły mocno w górę.
            My Eternal swego czasu zamienilismy na herbatę z angielskiego Tesco PG Tips. Jak ktoś ze znajomych przyjeżdża z Londynu to nam wielka pakę przywozi, starcza nam na kilka miesięcy, albo kupuję na allegro, spróbuj bo się opłaca bardzo, a jest naprawdę fajna.
            • gazeta_mi_placi Re: Spożywczo 14.09.14, 16:44
              A cenowo taka sama czy tańsza? Też mi się wydawało, że w początkach mojego kupowania (dlatego akurat wybrałam ją) była ona tańsza, tańsza od Liptona, a teraz ponad 4 zł 25 torebek.
              • solejrolia Re: Spożywczo 14.09.14, 17:03
                Zgadza się Eternal była tańsza od Liptona! To była dobra, mocna herbata za rozsądne pieniadze.
                A Liptona nigdy nie piłam, zawsze uważałam za przereklamowany i drogi.

Ale chyba musisz sobie przeliczyć, jak cię to wyjdzie cenowo
                allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=pg+tips&bmatch=seng-v10-p-3-o-0904
                jak pisałam ja kupuję duże pudło, to dla naszej 3osobowej rodzinki paka 240 szt jest na dobre 4-5 m-cy. z jednej torebki można zaparzyć dwa duże (300ml?) kubaski herbaty, i wychodzi mocna!,
                albo wrzucam do dzbanka i tak zaparzam.
    • yuka12 Re: Spożywczo 13.09.14, 20:20
      Jezeli sklad jest optymistyczny i cena rzeczywiscie nizsza- tak. Dotyczy to glownie czekolad, kakao, cukru, maki itd., czasem rowniez serow, sokow (soki nie z koncentratu) i masla. Mleko kupuje wylacznie swieze, mieso i wedliny u rzeznika, warzywa, owoce i jaja na lokalnym ryneczku. Chleb i ciasta najczesciej pieke sama. Ogolnie na jedzenie sporo wydajemy.
    • koronka2012 Re: Spożywczo 13.09.14, 20:36
      Nie kupuję zamienników, mam swoje ulubione marki. Do biedronki chodzę w zasadzie tylko po rukolę, to jedyne miejsce w pobliżu gdzie można ją dostać.
    • fikus_na Re: Spożywczo 13.09.14, 20:37
      Kupuję - śmietanę, makaron (taki do zup), czasem chemię...
      Herbatę muszę mieć sypaną z dodatkami smakowymi, taką lubię. Marki własnej herbaty tego typu oferuje tylko jeden market.
    • nickbezznaczenia Re: Spożywczo 13.09.14, 20:45
      To nie spożywka, ale Fist do tłuszczu w Biedronce..

Rewelacja!
    • kitka05 Re: Spożywczo 13.09.14, 22:58
      U mnie nie ma Biedrony ani Lidla, więc nie mam wyboru, a specjalnie nie będę jeździć, skoro w pobliżu mam inne sklepy.
    • tender-love Re: Spożywczo 13.09.14, 23:26
      co to sa zamienniki????
    • kota_marcowa Re: Spożywczo 13.09.14, 23:30
      My nie wiemy, co to Biedronka, bo to dla nas blamaż wink
    • tender-love Re: Spożywczo 13.09.14, 23:35
      nie rozumiem tutaj słowa ZAMIENNIKI

co dla Ciebie jest zamiennikiem? bo dla mnie Piotr i Paweł moze byc zamiennikiem Biedronki, Biedronka zamiennikiem Piotra i Pawła, a kupuję i tu i tu, to kiedy kupuje zamiennik?

W Almie tez kupuje, w kerfurze, auchan, w realu, w leclercu - które z tych sklepów sa zamiennikami których?

robię zakupy tam, gdzie akurat mam po drodze - to co? kupuję zamienniki czy nie?
      • mondovi Re: Spożywczo 14.09.14, 11:53
        materdyjo, marka własna sklepu - w lidlu pikok np.
        • gulcia77 Re: Spożywczo 14.09.14, 12:07
          Pikok ma parę fajnych wyrobów smile
    • 7dosia Re: Spożywczo 14.09.14, 10:43
      A ten słoik ze wsi ma chociaż duże jaja?
    • best_bej Re: Spożywczo 14.09.14, 12:30
      Mnie ostatnio szczęka opadła jak okazało się ze biedronkowe parówki mają wiecej mięsa niż berlinki.
      Z produktów gotowych biedronka ma swietne pierogi z jagodami czy truskawkami. Kupuję tam cheddar (który jest świetny i tani), oliwę nierafinowana też jest tania.
      Generalnie biedronka ma o wiele lepszej jakośći swoje produkty niż np carrefour czy tesco. Choć tesco ma swietne słodycze.
      • pajac_ynka Re: Spożywczo 14.09.14, 12:59
        Nie wiem ile mają Berlinki, ale te parówki z biedronki są ok. Tak wiem, że ogólnie parówki są syfem ale i tak lubię. Mnie tylko przeszkadzają takie co po ugotowaniu potrafią się rozpaść, lub z garnka uciec (to znaczy tak pęcznieją, że garnek jest za mały). Parówkową też lubię. Kojarzy mi się z dzieciństwem. Wtedy nie lubiłam, ale wtedy też nie jadłam buraków, kalafiora, fasolki i szpinaku. Jeśli chodzi o cukier to wolę kupić z 2 zł niż za 3, ale nie biegnę po to specjalnie. Co do Słoika od 20 lat w Warszawie, ale "teściowej" (partner nie doszły mąż) jestem wdzięczna za te jajka, mięso i przetwory, a "teściowi" za ryby słodkowodne.
        • memphis90 Re: Spożywczo 14.09.14, 13:47
          > Nie wiem ile mają Berlinki, ale te parówki z biedronki są ok. Tak wiem, że ogól
          > nie parówki są syfem
          A widzisz- wcale nie są! Dobra parówka nie jest zła. Tak samo u nas wzgardzona mortadela w innych krajach uważana jest za dobrą wędlinę.
    • landora Re: Spożywczo 14.09.14, 14:07
      Puszki i makarony kupuję marki własnej, najchętniej Tesco.
      Natomiast herbatę kupuję w M&S wink W sumie to też marka własna ;p
    • hermenegilda_zenia Re: Spożywczo 14.09.14, 14:30
      Niestety, ale dla mnie biedronka sprzedaje w 90% przypadków atrapy produktów spożywczych - jestem tam bardzo rzadko, ale skład większości jedzenia skutecznie zniechęca mnie do zakupu. Jedyny produkt jaki tam kupiłam do domu to miód lipowy, bo składa się tylko z miodu z UE a nie Chin.
      • pajac_ynka Re: Spożywczo 14.09.14, 14:47
        Do parówek się przyczepiam, bo... tak. A swoją drogą zjadłabym takiej mortadeli jak sprzedawali w latach 80
      • best_bej Re: Spożywczo 14.09.14, 17:12
        Moze ja malo wybredna jestem ale dzisiejsze produkty biedronki to nie to samo co 10 lat temu. Nie nacielam się jak dotad na zadnym produkcie. Jogurty naturalne mają geste takie jak lubie. Cheddar o ktorym pisałam rozchodzi sie jak swieze buleczki. Oliwa nirafinowana za 20zl 0.7l gdzie taka kupisz?
    • fadilla Re: Spożywczo 14.09.14, 18:29
      "zamienniki firmowe typu biedronka" Co za określenie... jakieś sztucznie przekombinowane. Co niby maja mi zastępować te zamienniki? I czym są te zamienniki? Normalnie ide do Biedronki i wkladam do koszyka produkty spożywcze dobrej jakości, ktore lubię i na ktore akurat mam ochotę. Czasem próbuje cos nowego, czego nie znam. Jeśli w ten komiczny sposób chcialas zapytać, czy robimy zakupy w biedronce, to odpowiadam, tak robimy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka