Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki

18.09.14, 15:22
W lipcu dziecko złamało rękę. Leczenie zakończyliśmy. Dziecko ma ubezpieczenie szkolne grupowe. Ubezpieczyciel zaproponował mi zwrot kosztów na podstawie przesłanych dokumentów (i tego, ze średnio tyle zwracają- przynajmniej tak zrozumiałam) i mogę się na ich sumę zgodzić lub mogą przesłać dokumenty do orzecznika, który stwierdzi uszczerbek na zdrowiu i być może kwota będzie inna (mniejsza, większa, równa). Macie doświadczenia w temacie? Zgodzić się, czy dac do orzecznika? Dziecko miało złamaną kość promieniową i łokciową z przemieszczeniem, nastawiane w narkozie, byliśmy 3 dni w szpitalu.
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 18.09.14, 16:00
      Nie bawię się w orzecznika i procedury. Nie mam czasu i szkoda mi na to energii. Przemyśl, co dla Ciebie jest ważne i czy chce Ci się bawić w komisje, papierologię itp
      • ja204 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 07:52
        guderianka napisała:

> Nie bawię się w orzecznika i procedury. Nie mam czasu i szkoda mi na to energii
        > . Przemyśl, co dla Ciebie jest ważne i czy chce Ci się bawić w komisje, papiero
        > logię itp

ale to żadna papierologia.
        Napisac odwołanie że nie zgadzam się na taki procent uszczernku, prosże o wyznaczenie orzecznika. Jedno albo dwa zdania i koszt znaczka za polecony.
        wybierze sobie nawet lokalizacje gdzie chce sie spotkać z lekarzem, to trwa 5 minut.
        Ale lekarz uczciwie wyda decyzję.
        • guderianka Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 09:59
          Przecież piszę, że szkoda mi na to czasu i energii
        • majka003 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 03.11.14, 09:00
          Przechodziliśmy to samo. Uszczerbek stwierdzono na poziomie 2%,a teraz przy kolejnym takim złamaniu w tym samym miejscu będziemy się bujać nie wiem ile z leczeniem,bo paskudnie wygląda i jest wymagana operacja-pytanie tylko kiedy będzie odp. moment. Więc nie wydaję mi się,aby takie złamanie miało tylko 2% uszczerbku,bo przebiegaja i nerwy i żyły-miejsce b.wrażliwe. Daj do orzecznika.Na pewno mniej nie zaproponują. Sama jestem złą,że się pospieszyliśmy z ubezp. a nie poczekaliśmy do końca leczenia,ale na rehabilitację potrzebowaliśmy pieniędzy. Nie wiem czy mogę teraz po prawie 3 m-cach pisać o jakieś dodatkowe środki.
      • czar_bajry Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 03.11.14, 00:34
        zależy jaką kwotę ci zaproponowano, jeśli uważasz że jest satysfakcjonująca to się zgódź, ja się zgodziłam z propozycją i w ciągu jednego dnia miałam kasę na koncie.
    • iwles Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 18.09.14, 16:34
      To zalezy jaka kwota i czy was satysfakcjonuje,
      My tez nie bawilismy sie w orzecznikow, zaproponowana kwota byla ok.
      • melancho_lia Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 18.09.14, 16:53
        Zależy czy kwota Cię satysfakcjonuje i czy masz czas na komisje, papiery i orzeczenia. Moja córka przewrocila sie kiedys w przedszkolu, miala wstrząśnienie mózgu i spedzila trzy dni w szpitalu na obserwacji. Ubezpieczenie przelalo nam parę groszy za ten pobyt w wysokości zupełnie wystarczającej (mogłam córkę zabrać do sklepu i kupiliśmy za to wymarzona zabawkę).
    • rosapulchra-0 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 18.09.14, 17:28
      Ile Ci zaproponowali?
    • mamaemmy Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 18.09.14, 17:39
      Wszystko to kwestia tej kwoty-gdyby była za mała-skontaktowalabym sie z ubezpieczycielem i poinformowalabym go,że wobec takiej smiesznej kwoty-zostana poinformowani rodzice w całej szkole-i najprawdopodobniej nikt sie nie zdecyduje na tego ubezpieczyciela w następnych latach wink i slowa oczywiscie dotrzymałabym .
      • czarna_kita Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 18.09.14, 17:55
        No właśnie. Wszystko zależny od kwoty. Syn mojej koleżanki z pracy został przewrócony w szkole tak hmmm "dziwnie" że złamał nogę (upadł na ławkę taką niską dla dzieci stojącą pod oknem na korytarzu). Ubezpieczyciel zaoferował jakies 200 zł. Koleżanka napisała odwołanie i bez żadnego problemu przyznali jej 1200. Różnica jest prawda?
        • majka003 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 03.11.14, 18:44
          Ja się dowiedziałam,że jak najbardziej mogę wnosić o wyrównanie. To też uczynię. Ręka koślawa już na całe życie,no chyba że później operacja się uda dość skomplikowana uncertain Więc raczej 2% uszczerbku to nie jest.
    • alfa36 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 18.09.14, 19:45
      Zaproponowano 350 zł. Nie wydaje mi się to dużą kwotą, jak na złamanie składane w narkozie. Ale też doświadczeń z ubezpieczycielami na szczęście nie mam.
      • melancho_lia Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 18.09.14, 19:48
        To rzeczywiście niewiele. My za pobyt obserwacyjny dostaliśmy chyba 250zl o ile pamiętam.
      • rosapulchra-0 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 18.09.14, 19:49
        Sprawdź na jaką kwotę jest ogólna suma ubezpieczenia. Za uszczerbek na zdrowiu jest procent od ogólnej kwoty ubezpieczenia.
        Jeśli się nie zgadzasz z tą kwotą, to po prostu napisz odwołanie.
      • iwles Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 18.09.14, 19:59
        Malo
        3 lata temu za zwykle zlamanie reki ( 3 tyg, w gipsie) PZU wyplacilo 570 zl.
        • rosapulchra-0 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 18.09.14, 20:11
          iwles napisała:

> Malo
          > 3 lata temu za zwykle zlamanie reki ( 3 tyg, w gipsie) PZU wyplacilo 570 zl.

Moderatorka robi kryptoreklamę. I jak tu wierzyć w ich obiektywizm? confused
          • iwles Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 18.09.14, 22:55
            A rosa jak zwykle trzyma sie tematu watku.
            • rosapulchra-0 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 00:44
              Dobrze wiesz, o czym napisałam, moderatorko.
            • yenna_m Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 01:07
              A rosa jak zwykle hejtuje modów.
              • rosapulchra-0 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 06:35
                I znowu widać obiektywnie, kto się do kogo dowala.
                • cosmetic.wipes Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 16:30
                  Fakt, widać.
                  Rosa dowalila się do iwles.
          • majka003 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 03.11.14, 10:34
            rosapulchra-0 napisała:

> iwles napisała:
            >
            > > Malo
            > > 3 lata temu za zwykle zlamanie reki ( 3 tyg, w gipsie) PZU wyplacilo 570
            > zl.
            >
            Pytanie na jaką kwotę jesteś ubezp.Wszystko zależy od tego,bo od tego liczony jest procent.
      • lauren6 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 07:18
        Nam kilka lat temu ubezpieczyciel za każdy pobyt dziecka w szpitalu w skutek nieszczęśliwego wypadku płacił 100 zł. Do tego doszło odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu. Wyszła kilkakrotnie wyższa kwota co Tobie, a dziecko nic sobie nie złamało. Nie wiem co masz w tym ubezpieczeniu, na początek dobrze przeczytaj OWU. Sprawdź czy należy wam się też odszkodowanie za hospitalizację.

Przy tak drobnej kwocie ja bym jednak skierowała wniosek do orzecznika.
      • ja204 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 07:53
        alfa36 napisała:

> Zaproponowano 350 zł. Nie wydaje mi się to dużą kwotą, jak na złamanie składane
        > w narkozie. Ale też doświadczeń z ubezpieczycielami na szczęście nie mam.

odwołaj się, zawsze więcej dostaniesz
    • alfa36 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 18.09.14, 20:17
      Składka, jaką płacimy to 33 zł, ubezpieczenie chyba na 5 tys. Jutro sprawdzę dokładnie w szkole.
      • rosapulchra-0 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 06:36
        alfa36 napisała:

> Składka, jaką płacimy to 33 zł, ubezpieczenie chyba na 5 tys. Jutro sprawdzę do
        > kładnie w szkole.

No to na moje policzyli wam za mały procent uszczerbku. Składaj odwołanie.
    • alfa36 pytanie 18.09.14, 22:27
      Czy jeśli przejrzę OWU to będę wiedziała, jaki procent uszczerbku na zdrowiu jest przy takim złamaniu w tym ubezpieczeniu?
      • iwles Re: pytanie 18.09.14, 23:01
        A proponujac ci teraz taka kwote, powiedzieli ile to procent uszczerbku?
        Bo z warunkow umowy mozesz sie tylko dowiedziec, jaka jest kwota za 1%, a ile to procent to sami ustalaja chyba.

U nas skladka 35 zl/ rok.
        • alfa36 Re: pytanie 18.09.14, 23:28
          Powiedziano mi, ze kwota, jaką proponują wynika ze składki (33 zł) i średnich, jakie wypłacają za złamanie. Zapyta w szkole, jaki procent wypłacają od złamanej ręki, ale z drugiej strony to złamanie złamaniu nierówne.
      • rosapulchra-0 Re: pytanie 19.09.14, 06:38
        alfa36 napisała:

> Czy jeśli przejrzę OWU to będę wiedziała, jaki procent uszczerbku na zdrowiu je
        > st przy takim złamaniu w tym ubezpieczeniu?

Uszczerbek jest liczony na podstawie opisu lekarza. Ale w waszym przypadku jest zdecydowanie zaniżony. Odwołanie składaj, serio radzę.
      • ja204 Re: pytanie 19.09.14, 07:54
        alfa36 napisała:

> Czy jeśli przejrzę OWU to będę wiedziała, jaki procent uszczerbku na zdrowiu je
        > st przy takim złamaniu w tym ubezpieczeniu?

tak są tabeler, odwołuj się, powaznie
    • czar_bajry Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 18.09.14, 23:42
      Zależy jaka to kwota i czy cię satysfakcjonuje. Ja się zgodziłam ale u mojego syna było "tylko" proste pęknięcie.
    • yenna_m Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 00:17
      Złamany kompresyjnie kręgosłup.
      Nie bawiliśmy się w orzeczników.
      • yenna_m Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 00:18
        Dzieciak dostal 1200.
    • gretchen184 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 06:30
      trochę mało dostaliście
      mój syn za zwichnięty bark dostał z uniqi 400 zł. składka 30 zł.
      ja za złamaną rękę dostałam z PZU najpierw 2400 zł a potem się odwołałam i dali jeszcze 2800. składka 60 zł/m-c
    • ja204 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 07:50
      alfa36 napisała:

> W lipcu dziecko złamało rękę. Leczenie zakończyliśmy. Dziecko ma ubezpieczenie
      > szkolne grupowe. Ubezpieczyciel zaproponował mi zwrot kosztów na podstawie prz
      > esłanych dokumentów (i tego, ze średnio tyle zwracają- przynajmniej tak zrozumi
      > ałam) i mogę się na ich sumę zgodzić lub mogą przesłać dokumenty do orzecznika
      > , który stwierdzi uszczerbek na zdrowiu i być może kwota będzie inna (mniejsza,
      > większa, równa). Macie doświadczenia w temacie? Zgodzić się, czy dac do orzecz
      > nika? Dziecko miało złamaną kość promieniową i łokciową z przemieszczeniem, nas
      > tawiane w narkozie, byliśmy 3 dni w szpitalu.

daj do orzecznika, mojemu dziecku stwierdzili uszczerbek wg tabeli 1% a orzecznik 10%. Nawet się nie zastanawiaj.
      • imsad Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 07:54
        przerabiałam temat w ubiegłym roku.
        corka tez złamała rękę (skladanie pod narkozą) - pzu wyplacilo ponad 1200 pln (tez ubezpieczenie grupowe szkolne)
        • alfa36 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 09:25
          Sprawdziłam w tabeli. OWU mówi o 4 % przy złamaniach kości przedramienia, tyle, ze nic nie ma o przemieszczeniu kości (a syn miał takie złamanie). Ubezpieczenie szkolne opiewa na 9 tys.
          • ja204 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 14:36
            alfa36 napisała:

> Sprawdziłam w tabeli. OWU mówi o 4 % przy złamaniach kości przedramienia, tyle,
            > ze nic nie ma o przemieszczeniu kości (a syn miał takie złamanie). Ubezpieczen
            > ie szkolne opiewa na 9 tys.

tabela jest ogólna. Oni widza zamanie tyle i tyle procent.
            Ale wiesz jest róznie, u nas było szycie, złamanie goiło sie pół roku, to też orzecznik bierze pod uwagę, jaki stan, ogląda. Z tabeli niewiele ubezpieczyciel może wnoskować.
            Odwołaj sie dostaniesz pewnie z 10% bez problemu.
    • kol.3 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 19.09.14, 15:39
      Ubezpieczenia szkolne są na bardzo niskie stawki. Warto się tym zainteresować w chwili gdy dzieci muszą we wrześniu przynieść składkę na ubezpieczenie. W sumie niewiele one dają. Pamiętam że moje dziecko dostało dośc dawno temu coś ok. 160 zł. za złamanie ręki. Najlepiej ubezpieczyć dziecko indywidualnie bo jak się zdarzy prawdziwy wypadek wtedy ubezpieczenie jest ważne.
      • zjawa1 Alfa i jak sprawa???? 31.10.14, 22:52
        Trochę odświeżam wątek w celu usystematyzowania pewnych, istotnych faktów!
        Po pierwsze: nie jest istotne ile płacimy za składkę dziecka, 26 czy 35 zł, bo każda szkoła, przedszkole może mieć różne ,,promocje".
        2. Ważne jest to na jaką całkowitą kwotę dziecko jest ubezpieczone!
        3. Jakie warunki umowy są w niej uwzględnione
        4. Jaki wariant ubezpieczenia jeśli chodzi o PZU 1 czy 2!

I dalej w każdej umowie jest określony przedział/procent jaki możemy otrzymać minimalnie i maksymalnie przy konkretnym uszczerbku na zdrowiu.
        Przy Twoim ubezpieczeniu na kwotę ogólną 9tys zł 1 % to kwota 90 zł.
        To akurat logicznie-matematycznie.
        Jednak problem pojawia się przy określaniu tego procentu przez PZU.
        Przy szacowaniu takiego uszczerbku liczy się np. to czy: Dziecko miało zespalane kości drutami, śrubami itp. Czy było to złamanie 1 czy 3 stopnia w skali np. Gartlanda.
        To, tak tylko w teorii niestety!!!! Tak podaje PZU.
        Jeśli przychodzi im do płacenia to idą po najniższej sile oporu!
        Znam bowiem taką sytuacje, gdzie dziecko po bardzo ciężki złamaniu ręki 3 w skali Gartlanda, zespoleniu kilkoma drutami otrzymało tylko 6% uszczerbku na zdrowiu podczas gdy maksymalna przedział był do 15%!!! Dodam, że 3 w skali Gartlanda to najcięższe złamanie jakie może doznać dziecko w tym typie. Natomiast dzieci z identycznym złamaniem ale z parametrem 1 w stopni Gartlanda , a więc przy zwykłym tylko pęknięciu kości dostawały róznież tyle samo procent a więc 6! Tłumaczono to ,,średnią". Skandal, jakich mało!.
        • zjawa1 Re: Alfa i jak sprawa???? 31.10.14, 23:00
          I teraz tak, jeśli nie była brana we wspomnianej przez Ciebie sumie odszkodowania, kwota za hospitalizację ( zaznaczam, że te trzy dni to 1%, a więc 90 zł przy sumie ubezpieczenia na kwotę łączną 9 tys) To dziecko dostało 4% uszczerbku czyli 90 razy 4 360zł. Natomiast jeśli była brana kwota za szpital, to dziecko dostał 3% za uszczerbek plus 1% za hospitalizacje.
          Reasumując 260 plus 90zł. Nie wiem dlaczego 350? Bo raczej w tym wypadku przyznają pełne procenty.
          • alfa36 Re: Alfa i jak sprawa???? 02.11.14, 20:25
            Zaproponowano mi 4 procent, na które się nie zgodziłam prosząc,, żeby w sprawie wypowiedział się orzecznik. Dostałam 5 procent (90 zł więcej). Koleżanki dziecko w podobnej sytuacji dostało więcej niż 5 procent (pierwotnie proponowano ), tyle ze dziecko miało złamaną prawą rękę i było młodsze od mojego syna.
    • grendel2011 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 02.11.14, 21:27
      Córka w tym roku dwa razy złamała rękę. Ostatnie złamanie było to złamanie kości przedramienia lewej ręki z przemieszczeniem składane pod narkozą. Zgodnie z OWU wyliczyli jej 7% uszczerbek na zdrowiu. Ubezpieczona była na 10 tys.Mnie kwota, którą otrzymałam satysfakcjonuje ale zawsze można się zwrócić do orzecznika.
      • majka003 Re: Ubezpieczenie szkolne a złamanie ręki 03.11.14, 10:44
        To chyba nas też "oszukali". sad Ciekawe czy możemy jeszcze wnieść o wyrównanie? Nam przydzielili 2% czy 3% jakos tak uszczerbku drugie złamanie w tym samym miejscu i ręka koślawa-ma być operacja,ale na razie nie wiadomo kiedy,bo w okresie wzrostu córka a sprawność ma w ręce jedynie jest nieco słabsza.Za 4 m-ce do kontroli czy rośnie w ogóle reka. sad Muszę popytać w ubezp. dostaliśmy 410 zł kwota na jaka jest ubezp. 10 tys. ubezp. priv.
    • majka003 Re:Dobrze,że emamy wiedzą wszystko :) 04.11.14, 13:00
      Bo ja bym odpuściła,a tak to dowiedziałam sie,że możemy wnieść o wyrównanie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka