• jowkakotka Re: Intercyza 14.10.16, 00:20
      Ja też mam podpisaną z mężem intercyzę i wcale nie uważam żeby było to coś złego, chociaż w moich stronach (okolice rzeszowa) nie jest to mile widziane. Przy okazji mogę polecić panią notariusz Boroń-Radoń, która pomogła nam spisać taką umowę
    • julita165 Re: Intercyza 14.10.16, 08:11
      Ja podpisałam intercyze w trakcie małżeństwa. Po prostu kupowakismy mieszkanie i okazało się ze bez męża na karku mam znacznie lepsza zdolność kredytową 😊. Intercyze okazała się potem jak znalazł przy rozwodzie ☺
    • mozambique Re: Intercyza 14.10.16, 11:02
      intercyzato nei tylko kwestie majątkowe to pzrede wsyztkim umowa, w ktorej mozna sobie zawrzec dosc dowolne warunki
      nawet to ze jedna strona bedzie przze całe zycie czyściłą buty drugiej
    • valtho Re: Intercyza 14.10.16, 11:37
      Dla mnie wyraz rozsądku.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Intercyza 14.10.16, 13:27
      Ihmo - dobre jak się prowadzi biznes. Komornik nie ściągnie nic z małżonka big_grin a i majątek można szybciutko przekazać tak, żeby nie było jak ściągnąć długów.

• lot.ti Re: Intercyza 14.10.16, 16:01
      rozdzielnosć majątkowa jest b. wygodna. pytanie po co w ogóle zawierać małżeństwo jeśli nie chce się wspólnoty majątkowej?

nikt tu nie wskazał, na to że mając wspólnotę majątkową potrzebna jest zgoda współmałżonka na każdy kredyt, czy poręczenie finansowe dla kogoś. ja np. sobie nie wyobrażam poręczania komukolwiek, ale chlop może mieć innym pogląd i przecież mu nie zabronię.

poza tym zajęcie komornicze może się trafić choćby przez pomyłkę.
      w ogóle dla mnie wspólnota majątkowa jest nie do przyjęcia. moja starsza sister wspólnotę ma, rodzicom przez myśl nie przeszło ingerować w jej decyzje.
    • kasiasolska Re: Intercyza 14.10.16, 16:25
      Nie i nie wzięłabym ślubu z kimś, kto nalega na intercyzę. Po co? Ślub jest właśnie zabezpieczeniem formalno-prawnym, w tym ekonomicznym. Jeśli ktoś nie chce wspólnoty ekonomicznej, to równie dobrze można żyć w konkubinacie. W życiu nie przyszłoby mi też do głowy nalegać na intercyzę u dzieci - teściowa z koszmaru!
    • nelka85 Re: Intercyza 14.10.16, 18:55
      Mamy rozdzielczość majątkowa. Mąż ma firmę a ja dość spory majtek własny. Kupowałam nam większe mieszkanie w czasie małżeństwa. Daje mi to.ppczucie niezależności. Rozdzielczość zawsze można znieść. A jak jest działalność to różnie może być. To była wspólna decyzja. Rozwodu nie planujesmile
      • bywalec.hoteli Re: Intercyza 16.10.16, 13:55
        Ale jak kupowalas wam mieszkanie juz po slubie, to czyje ono jest?
        • nelka85 Re: Intercyza 16.10.16, 19:11
          Tylko moje. Jest zaznaczone w akcie notarialnym że mamy rozdzielczość majątkowa i mieszkanie należy tylko do mnie.
    • vaikiria Re: Intercyza 16.10.16, 18:36
      Jak będziemy brali ślub to na pewno podpisujemy rozdzielność. Po prostu tak jest z wielu względów rozsądniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka