Dodaj do ulubionych

Polska od 2007 roku upada

04.10.14, 08:26
Według zwolenników pisu, według czerwonych, według emigrantów Polska to kraj biedny, upadający, który czeka katastrofa. Proszę o zajrzenie tabelki. Twarde dane mówią co innego.

docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AssNeWRxvhpmdDM2UVdPR0pQOXNSR3pkQWE1dXJKTWc&usp=drive_web#gid=0
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 09:54
      Sam se wymysliles te tabelke, nie wiedzialem ze umiesz poslugiwac sie exelem sciema jest w pierwssej linijce o liczbie ludnosci a najlepsze sa nie dzialajace linki potwierdzajace te twarde dane
      • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 10:07
        Nie będę z tobą gadać. Nie warto rozmawiać z idiotą.
    • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 10:23
      Ha ha, dobre to zestawienie emigrantów ze zwolennikami Pis-u - jedna mać big_grin
    • fadilla Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 10:37
      wyborcza.pl/duzyformat/1,140945,16732863,Pozyj_sobie_za_12_zl.html
      • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 10:41
        Ooo i emama fadilla nauczyła się wklejać linki.
        • fadilla Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 10:53
          Polecam, przyda ci sie celem wyrwania z marazmu szczęśliwości. Tekst gorzki i smutny.
      • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 10:43
        Gazety zawsze opisują skrajności bo o normalnych przeciętnych sprawach nikt by się nie chciał na dłuższą metę czytać.
    • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 10:52
      wyborcza.pl/1,75248,14866184,Polska_biednieje__To_widac_w_liczbach__Pierwszy_raz.html
      • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 10:55
        Ojej, aż jeden procent wzrostu, rozczula mnie ta dbałość o pozostających w Polsce emigrantów. Nie tylko myślą o sobie, ale i o innych, z tego powodu wyjechali za granicę i tyrają na lepszy byt obcego państwa.
      • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 10:58
        Liczby mówią coś innego.
    • mimarika Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 10:55
      ile ci płacą za propagandę?
      • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 10:57
        Proszę znajdź dane, które przeczą tym podanym w tabeli.
        To tylko i aż suche dane i konkretne liczby.
    • srebrnarybka Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 11:04
      proponuję się przejechać pociągiem, zapisać do lekarza na NFZ. Proponuję przyjrzeć się katastrofie nauki po reformie Kudryckiej i katastrofie szkolnictwa po reformach Hall-Szumilas. Kto otrzymuje 1800 zł emerytury? A przede wszystkim: skoro jest tak świetnie, to dlaczego emigranci nie wracają?
      • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 11:08
        Narawde chcesz zeby rosa z dzejmsonen tu wrócili?

Bardzo mi się podoba taka dyskusjasmile
        Ja wrzucam konkretne liczby głownie z GUS. A oponenci snują jakieś subiektwne opowiesci o wsiadaniu do pociągu i o katstrofach.
        Uważasz, że jest katstrofa? Udowodnj to liczbami.
        • jamesonwhiskey Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 11:14
          Ale jakie konkretne liczby klaunie dzietnosc na poziomie 1.3 dwa miliony wyjechalo a wtwoich tabelkach liczba ludnosci wzrosla tylko kompletny debil moze wierzyc w takie bzdety.
        • srebrnarybka Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 12:45
          katastrofą jest praktyczna niemożność dojechania pociągiem gdziekolwiek w ludzkich warunkach i o planowanej porze niezalężnie od trasy i rodzaju pociągu. Jeżdżę pociągami na różnych trasach kilka razy w tygodniu.
          Liczby wskazują na stały spadek liczby pasażerów kolei, bo jeździć po prostu się nie da i dlatego pasażerowie wybierają bardziej uciążliwe połączenia autobusowe.
          • ichi51e Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 14:02
            A ja jezdze pociagiem do poznania wroclawia i krakowa i jakos poziom spoko spoznienie owszem ale w normie no i obsluga matki z dzieckoem na swiatowym poziomie big_grin
            • jamesonwhiskey Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 14:37
              To se pojedz do lodzi albo kielc potem wroc I opowiedz jak bylo
            • srebrnarybka Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 18:22
              nie wiem, co to jest "poziom spóźnienia w normie". Dla mnie normą jest brak spóźnień. Z Krakowa do Warszawy jechałam 21 września, miałam spore spóźnienie. 28 września jechałam z Wiednia - 35 minut spóźnienia w ekpresie międzynarodowym. 1 października z Łodzi do Warszawy - 15 minut spóźnienia, był to pociąg przychodzący około północy i nie było mi to obojętne. Koleżanka dziś jechała z Warszawy do Łodzi - 30 minut nieplanowanego postoju w Skierniewicach. Przed II wojną światową pociąg z Warszawy do Łodzi Fabrycznej jechał półtorej godziny. Obecnie do Łodzi Widzew (bliżej, bo Fabryczną rozebrali) w najlepszym wypadku godzinę i 45 minut, w gorszym - 2. Postęp jak cholera.
            • anetchen2306 Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:04
              W zeszle lato chcielismy sie wybrac z malego wielkopolskiego miasteczka do Wroclawia wlasnie. Nie znamy mista zbyt dobrze, chcielismy zrezygnowac z auta na rzecz pociagu. W sumie jakies 110 km. Czas podrozy (z oczekiwaniem na przesiadke) to w najszybszej wersji ponad 3 godziny. Reszta polaczen to prawie 4,5 godziny.
              Czyli jestesmy prawie 9 godzin w podrozy ... a miasto mielismy zwiedzac ...
              W 9 godzin to ja ponad 1000 km z Niemiec do tego wielkopolskiego miasteczka pociagiem pokonuje. Widzisz roznice?
      • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 11:17
        A dlaczego często emigranci np. ze Stanów wracają do tej paskudnej Polski by wyleczyć tam raka?
        • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 13:39
          Bardzo proste. Bo wiekszosc emigrantow w hameryce nie ma ubezpieczenia bo przez lata pracowala na czarno a bez ubezpieczenia koszty leczenia raka ida w dziesiatki tysiecy dolcow. Taniej wiec wrocic do Polski, zarejestrowac sie jako bezrobotny i miec darmowe leczenie a za niektore rzeczy doplacic z odlozonych dolcow. Poza tym sporo amerykanow; nawet tych z ubezpieczeniem, jezdzi sie leczyc na Kube bo amerykanskie ubezpieczenie stwierdzilo, ze nie rokuja. Ot, taki system. Natomiast emigranci z Europy zachodniej jakos masowo nie przyjezdzaja sie leczyc.
          • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 14:43
            Zależy o jakie leczenie chodzi, u nas w Krakowie pełno gabinetów dentystycznych (prywatnych) nastawionych na niemieckich i angielskich pacjentów, tylko czemu skoro tam wszystko jest i dobre i za darmo? Po co wydają pieniądze w prywatnych polskich gabinetach?
            • jamesonwhiskey Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 15:04
              To sie ciesz ze sa gabinety I chcA zagraniczniaki przyjezdzac . Przynajmniej masz robote przy sprzataniu tych gabinetow
            • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 01:19
              Uslugi dentystyczne wszedzie sa drogie wiec jak ludzie moga zrobic cos taniej to oczywiscie, ze z tego skorzystaja. Podobno w UK mozna sobie wykupic wycieczke do Polski na tydzien na ten przyklad, pobyt w luksusowym hotelu i gruntowny remont uzebienia

To czasem wynika z cen chociaz ja mieszkam w BE i nie uwazam zebym duzo placila. Niedawno wymienialam 3 plomby, przyjemnosc kosztowala mnie 200 euro, ubezpieczenie zwrocilo 164. Czyli z mojej kieszeni poszlo 36 euro a to jest 144 zlote, co daje 48 zlotych za plombe. Moim zdaniem nienajgorzej. Nie wiem ile kosztuje dentysta w innych krajach ale widocznie oplaca sie im jezdzic do Polski.
              • chocolatemonster Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 01:38
                W Ire leczenie kanalowe 550 eu(maz mial dwa razy). W Polsce na kanalowe sie nie zalapiemy bo urlop za krotki ale np koronke,ktora tu kosztuje 800eu w Polsce zrobil maz za 1000zl. 'Szczesliwie' zab mu sie posypal na dzien przed wyjazdem do Polski. Nie rozumiem dlaczego mielibysmy placic o wiele wiecej za taka sama usluge (zeby gazeta czy jakis inny grzyb bzdurnie sie nie czepial?). Poza tym to chyba dobrze,ze sektor uslugowy w Polsce ma sie dobrze rowniez dzieki emigrantom. Dentysta zarobi, emigrant zadowolony 'zareklamuje' usluge 'tubylcom' I sytuacja 'win-win'.
                • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 01:50
                  A nie ma u Was zwrotow z ubezpieczenia? Ja place roczna skladke w wysokosci 75 euro i za kazda wizyte ale wlasnie ubezpieczalnia mi zwraca. Kanalowe to minimum dwie wizyty i koszt ok. 350-450 euro, zalezy od ilosci korzeni ale finalny koszt dla pacjenta to ok. 70 euro czyli 300 zlotych.
                  • chocolatemonster Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 02:04
                    Sa tyle,ze podalam przyklad roznicy cen (dwie pelnoplatne kanalowki zaliczylismy zaraz po przyjezdzie do Ire). Zalozenie aparatu ortod. plus wizyty to 3000-5000eu,w Polsce pewnie taniej . Nie wiem czy ubezpieczenie tzw'dental cover'pokrywa bo nie musimy ich miec.
                    • chocolatemonster Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 02:15
                      Tzn aparatow a nie ubezpieczenia. A jak ktos ma niskie dochody to ma 'medical card' nie placi nic za uslugi medyczne (tyle,ze mc maja glownie bezrobotni).
              • najma78 Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 11:24
                www.nhs.uk/NHSEngland/AboutNHSservices/dentists/Pages/nhs-dental-charges.aspx

black_halo napisała:

> To czasem wynika z cen chociaz ja mieszkam w BE i nie uwazam zebym duzo placila
                > . Niedawno wymienialam 3 plomby, przyjemnosc kosztowala mnie 200 euro, ubezpiec
                > zenie zwrocilo 164. Czyli z mojej kieszeni poszlo 36 euro a to jest 144 zlote,
                > co daje 48 zlotych za plombe. Moim zdaniem nienajgorzej. Nie wiem ile kosztuje
                > dentysta w innych krajach ale widocznie oplaca sie im jezdzic do Polski.
                >
                Ja mieszkam w Anglii i cala rodzina korzystamy z dentysty na nhs i jest bardzo dobrym fachowcem a ceny sa jak w linku ktory wkleilam powyzej z tym ze dzieci za darmo. Mi sie wycieczki dentystyczne nie oplacaja, nawet by mi do glowy nie przyszly, zwlaszcza ze jesli dba sie o higiene, diete I regularnie chodzi do dentysty to trudno sie smietnika dorobic.
    • nenia1 Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 11:09
      Uważaj, podważasz jeden z najsilniejszych nawyków kulturowych w Polsce - narzekanie na biedę.

Mnie się ostatnio spodobała niedawna wypowiedź Stasiuka

A czym jest współczesna bieda? Czy prawdziwym niedostatkiem, czy niemożnością kupienia sobie nowego telefonu lub kompa co roku? Czy to jest bieda, że nie można sobie nowej komóry kupić? Obraz, który ludziom popkultura wyświetla, w pewien sposób ich zniewala. Oglądając w telewizorze te pierdoły, ten świat, ku..., bogaty i piękny, czują się biedakami. Chcieliby, żeby tu była Kalifornia czy Lazurowe Wybrzeże i wielkie samochody z silnikami V8. Wchodzi się do Media Marktu i się widzi, jak ludzie, często o twarzach nasączonych ciężkim życiem, pchają wózek z tą plazmą za trzy tysiące.
      • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 11:18
        Dokładnie, w Polsce nikt nie umiera z głodu.
        A osoby bezdomne to głównie wieloletni alkoholicy.
        Coraz więcej też (zarówno dzieci jak i dorosłych) w Polsce ma nadwagę, ale wiadomo - nadwaga w Polsce jest z biedy, za granicą - z dobrobytu wink
        • nenia1 Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 11:26
          A wiesz gazeta, że lubię tą twoją zabawę, faktycznie w wielu przypadkach się sprawdza. Ostatnio w wątku o nowych samochodach. Jak się w Polsce kupuje nowe samochody to dlatego, że ludzie się chwalą, jak za granicą - to ich stać. I odwrotnie, jak w Polsce ludzie jeżdżą starymi autami - to z biedy, za granicą - styl życia.
          • kropkacom Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:27
            > jak w Polsce ludzie jeżdżą starymi autami - to z biedy, za granicą - styl życia.

No ale skąd ten typ myślenia? Kto go powtarza? Sobie trzeba zadać te pytania, a nie wycierać buzię Bóg wie kim. A gazeta robi się coraz bardziej agresywny więc radzę nie dawać mu pożywki, bo w innej dyskusji można się na tym trollu boleśnie naciąć.
      • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 11:21
        Laptop w zupełności wystarczający do nauki, internetu, obsługi offica kosztuje około 900 do 1200 pln.
        Wystarczy że biedna rodzina zamiast wydawać 11 pln na dwa dni na paczke papierosów zaoszczedzi te pieniadze to w ciągu roku wychodzi około 2000 pln.
        Można kupić komputery dwójce dzieci.
      • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 14:34
        To, ze o tym nie pisza w gazetach to nie znaczy, ze tego nie ma.

Wspolczesna bieda wlasnie na tym polega. Dlaczego uwazamy, ze podstawowe potrzeby to chelb i woda, jakas szmata na grzbiet i kawalek lepianki jako dach nad glowa a reszta to juz zbytki? Dlaczego sie przedstawia takie radykalne sytuacje czyli albo skrajna bieda typu nie ma co do garnka wlozyc i chec zakupu BMW X6. Pomiedzy tym sa jeszcze miliony, ktore podniecaja sie schabem w promocji za 14 zlotych. I to jest wlasnie ta bieda. Nie brak najnowszego smartfona, najnowszego modelu Volvo, markowych ciuchow tylko wlasnie normalnego obiadu, nowego ciucha,nowych butow, niemownosc wyjscia do kawiarni, kina czy na dansing i tysiac innych rzeczy.
        • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 14:41
          A u Was nie ma takiej biedy? Nie ma np. całorocznych osiedli przyczep kempingowych? Nie ma żebraków? (ja osobiście widziałam - Londyn, Paryż).
          Może zacznijcie od swojego własnego podwórka zanim zaczniecie szczekać na cudze.
    • 7dosia Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 11:31
      A może mi ktoś objaśnić co oznaczają te dane w tabelce? Bo ja ciemna jestem i zacofana bardzo, i nic z tego nie rozumiem, np:
      - co to jest jest "relacja skorygowanej konsumpcji indywidualnej do średniej UE"? co to jest ta konsumpcja (jak ją się mierzy) i o co się ją koryguje? I o czym świadczy ten wskaźnik?
      - co to jest PKB i jak mierzy jego wielkość, jaka metodologia jest do tego używana, skąd bierze się dane?
      - dlaczego wielkość eksportu uwzględnia się w PKB, czego ma to dowodzić?
      - co to jest przeciętny dochód rozporządzalny na 1 osobę, jak się to oblicza, na podstawie jakich danych? o jaką "rozporządzalność" tu chodzi?
      - co to znaczy "zagrożenie ubóstwem skrajnym/ubóstwem relatywnym"? Kto ustala co to jest ubóstwo skraje i relatywne, co to w ogóle znaczy? I skąd wiadomo ilu ludzi jest zagrożonych? Ja np. czuję się zagrożona ubóstwem (zawsze można zbiedniećsmile), więc mnie też tu uwzględnili? Nikt się mnie o to nie pytałsmile
      Te tabelki są bardzo piękne i mądrze wyglądają, ale która/który z was rozumie tak naprawdę potrafi wytłumaczyć co te wskaźniki oznaczają i na jaka jest metodologia ich tworzenia? mam nadzieję, że wszyscy, przecież tu sami wyedukowanismile
      • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 11:34
        www.google.pl
      • wielkanocnaniespodzianka Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 11:38
        hmm, w ubiegłym roku przeczytałam właśnie w gw, że 70% (w PL) ludzi oglądających wiadomości lub informacje oraz czytający wiadomości polityczne i ekonomiczne, nie rozumie czytanej treści.
        dotychczas myślałam, że są to dane przejaskrawione i nieprawdziwe, ale swoją wypowiedzią potwierdziłaś, że to, co pisali jest niestety prawdą,7dosia.
        • 7dosia Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 12:30
          Hehehe, a Ty rozumiesz? Nie wierzę. Jeśli tak, to mi wytłumacz. Podaj mi np. źródło, w którym znajdę metodologię obliczania PKB. Źródło naukowe, nie żadne www.goole.pl, jak w odpowiedzi powyżejsmile. Ale tak to już jest. Wyedukowane ludziki zazwyczaj używają pojęć, których sami za cholerę nie rozumieją.
          • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 12:36
            Ale co tu jest do tłumaczenia?
            Te źródłanie są w zamkniętych skarbcach.
            Nawet wikipedia zawiera takie informacje.

Mi się możesz zapytać o żródło poszczegolnych danych zawartych w tabeli.
            Ja odpowiem, że jest podane. Niestety faktycznie linki nie działają.
            • 7dosia Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 18:14
              Do rozumienia jest bardzo wiele. Np. PKB - do czego właściwie służy? Już od dawna wielu ekonomistów podważa sens PKB jako miernika bogactwa (np. Joseph Stiglitz). Całe tomy książek napisano już o tym.
              Średnia płaca? Jeżeli ja zarabiam 2 000, a mój szef 1 milion, to średnia płaca wynosi 501 tys., jeżeli następnie moja pensja zmaleje o 500, a jego wzrośnie o 100 tys., to średnia płaca też wzrośnie, tylko co mi z tego, skoro ja realnie zbiedniałam?
              Tabelki statystyczne nie mają wiele wspólnego z życiem, za to są dobrym narzędziem propagandy. Dobrym, bo szary człowiek zwykle nic z nich nie rozumie, ale za cholerę się do tego nie przyznasmile
              • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 19:24
                No jak chcesz stosować statystykę w przypadku jednostkowych przypadkow to znaczy, że nie masz o niej pojęcia. Ona opisuje zjawiska masowe.
                Nie chcesz PKB to obejrzyj AIC.
                • 7dosia Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:54
                  Ależ nie stosuję statystyki w odniesieniu do jednostkowych przypadków. smile. Czy to aż tak trudno zrozumieć?
                  "Ja" to 95% szarych ludków, a "szef" to 5% bogatych. Średnia płaca w Polsce wzrosła, bo ci co zarabiali 1 milion w 2007 r., zarabiają teraz 15% więcej. U reszty nic się nie zmieniło.
                  • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:00
                    No to czyja to wina?
                  • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:14
                    A skąd te liczby? Wymyśilłas je sobie?
                    • 7dosia Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 11:10
                      Liczby? Nie, nie wymyśliłam. Pracowałam kiedyś w firmie, w której prezes (cudzoziemiec), zarabiał ponad dwa miliony złotych brutto miesięcznie. Serio, tyle brał.
                      A czyja to wina? Pewnie nas wszystkich, Polaków, skoro nie umiemy wybrać rządu dbającego o własnych obywateli.
                      • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 11:32
                        Tyle miał w kontrakcie to tyle brał.
                        Co w tym dziwnego?
              • rosapulchra-0 Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 18:54
                7dosia napisał(a):

> Tabelki statystyczne nie mają wiele wspólnego z życiem, za to są dobrym narzędz
                > iem propagandy. Dobrym, bo szary człowiek zwykle nic z nich nie rozumie, ale za
                > cholerę się do tego nie przyznasmile

100/100
                Dodam, że to narzędzie propagandy,mimo że krejzi stara się ją uskuteczniać, jest dla niego całkowicie niezrozumiałe, co bardzo dobrze widać po jego odpowiedziach.
          • rosapulchra-0 Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 14:28
            Krejzi sam ich nie rozumie, dlatego tak się wije, zamiast konkretnie odpowiedzieć big_grin
            • 7dosia Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 18:15
              Otóż tosmile
        • srebrnarybka Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 18:30
          to dlatego, że mamy taki dobry system edukacji.
          PKB to tzw. produkt krajowy brutto, czyli suma wydatków na wszystkie inwestycje, produkcję i wszelkie działania ekonomiczne. W tym również na rzeczy kompletnie niepotrzebne. W ten sposób zmarnowane pieniądze, a u nas wszak marnuje się kupa pieniędzy, powiększają nam ten PKB. Nie jestem pewna, czy on jest najwłaściwszym wskaźnikiem odzwierciedlającym rozwój gospoarczy.
          Ot, choćby sprawa ekranów. Najipierw je namontowano wszędzie, wydano na to kupę kasy i to się wlicza do PKB. Potem ktoś orzekł, e niepotrzebnie, zaczęto ekrany demontować, wydano na to kupę kasy i PKB wzrosło jeszcze bardziej. Przy dużej liczbie tak trafnych inwestycji mamy PKB pod niebiosa, a ludziom żyje się jak się żyje
      • ainafets Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 15:33
        7dosia napisał(a):

co to znaczy "zagrożenie ubóstwem skrajnym/ubóstwem relatywnym"? Kto ustala co to jest ubóstwo skraje i relatywne, co to w ogóle znaczy? I skąd wiadomo ilu ludzi jest zagrożonych? Ja np. czuję się zagrożona ubóstwem (zawsze można zbiedniećsmile), więc mnie też tu uwzględnili? Nikt się mnie o to nie pytałsmile

Ja też się czuję zagrożona ubóstwem i też mnie nikt o nic nie pytał, więc jesteśmy już co najmniej dwie.
        Ja też poproszę o oświecenie, bo tak jak 7dosia nie kumam tych tabelek.

• krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 15:38
          Znalezienie tej informacji to 3 minuty poszukiwań.

stat.gov.pl/obszary-tematyczne/warunki-zycia/ubostwo-opieka-spoleczna/ubostwo-ekonomiczne-w-polsce-w-2013-r-,8,1.html
          Podpowiedz: Trzeba otworzyc zalinkowany plik PDF.
    • mynia_pynia Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 15:37
      Mnie zawsze dziwi że Polonia głosuje na prawicę - szkoda, że w kraju w którym mieszkają wolą rządy liberalne ... ciekawe dla czego wink?
      • mynia_pynia Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 15:40
        A odnosząc się do roku 2007 - to naprawdę nie trzeba być omnibusem żeby skojarzyć ta datę z pęknięciem bańki spekulacyjnej w nieruchomościach, z bankructwem kilku banków na świecie - przeżyliśmy i dalej przeżywamy spory kryzys, wyjście z niego zapewne zajmie dekadę, może dwie - to szmat czasu dla średniego zjadacza chleba.
      • najma78 Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 15:56
        mynia_pynia napisała:

> Mnie zawsze dziwi że Polonia głosuje na prawicę - szkoda, że w kraju w którym m
        > ieszkają wolą rządy liberalne ... ciekawe dla czego wink?

a mnie dziwi dlaczego tzw Polonia wogole moze glosowac? Przeciez nie mieszkaja latami w pl, ich zycie jest gdzie indziej dlaczego wiec maja wspoldecydowac?
        Ps. Dla pl i tak nie ma znaczenia jakiego rodzaju politycy beda rzedzic. Nic to radyklanie nie zmieni przeciez.
    • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 18:28
      Moim zdaniem tak samo jak ojciec który porzuca rodzinę i nie płaci na nią ani grosza( z własnej woli i wolnego wyboru) nie powinien mieć prawa do decydowaniu w sprawach dotyczących dziecka na które łoży i opiekuje się w 100% matka tak samo wieloletni emigranci nie planujący powrotu do kraju powinni zatkać jadaczki w temacie spraw polskich.
      • najma78 Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 19:23
        gazeta_mi_placi napisała:

> Moim zdaniem tak samo jak ojciec który porzuca rodzinę i nie płaci na nią ani g
        > rosza( z własnej woli i wolnego wyboru) nie powinien mieć prawa do decydowaniu
        > w sprawach dotyczących dziecka na które łoży i opiekuje się w 100% matka tak
        > samo wieloletni emigranci nie planujący powrotu do kraju powinni zatkać jadaczk
        > i w temacie spraw polskich.
        >
        >
        Widzisz biedna gazetko bo chodzi o to ze ani emigrantow ani tych co mieszkaja w pl zdania pod uwage zadna opcja rzadzacych nie wezmie, jedynie o glosy chodzi.
    • chocolatemonster Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 19:29
      Ok. Dla dobra forum napiszmy to jasno: Polska rozkwita, ludziom żyje się dobrze, emigranci to szumowiny. Mam nadzieję, że nasza forumowa elita odetchnie z ulgą i przestanie produkować fefnasty wątek o tym,że ONI są źli i kłamią( bo to już robi nużące).
      • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 19:52
        Polska jest jaka jest, ani lepsza ani gorsza, na pewno jednak nie zmienia się dzięki emigrantom, tylko nam - ludziom żyjącym i pracującym w Polsce.
        Wy wybraliście inny kraj i tyle.
        Dlatego wynocha z wątków o Polsce (chyba że planujecie powrót).
        • kropkacom Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:28
          Konkretnie jak ja zmieniasz?
          • chocolatemonster Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:33
            Siedzi na ematce i jątrzy. Nic poza tym.
          • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:40
            Niosę kaganek oświaty.
            • kropkacom Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:43
              Dziwię się, że wiesz jak się pisze kaganek oświaty.
            • rosapulchra-0 Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 16:02

> Niosę kaganek oświaty.
              >
              Wiesz, gdzie możesz sobie ten kaganek wsadzić?
        • najma78 Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:29

> Polska jest jaka jest, ani lepsza ani gorsza, na pewno jednak nie zmienia się d
          > zięki emigrantom, tylko nam - ludziom żyjącym i pracującym w Polsce.

Jestes pewny gazetka? Bo wiesz ci z hameryki czy kanady to raczej az takiej kasy nie pompuja do polandii ale ci z uk, de, Holandii owszem. Zmieniaja poslke bo wyjezdzajac zostawiaja miejsca pracy, bo daja zadobic polskim dentystom i dohtorom (big_grin), pomagaja rodzinom, przyjezdzaja na wakacje , ilez to kasy zostawiaja nad baltykiem smile a co z zaopatrzeniem polskich sklepw np a uk?
          • chocolatemonster Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:33
            Daj spokój, zaraz założy wątek żebyśmy wpisywali ile do Polski wysyłamy. Nie przetłumaczysz.
          • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:39
            Łącznie? Około 1% naszego PKB wkładacie big_grin Tyle big_grin
            • chocolatemonster Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:40
              A ty i le wkładasz? Konkretnie. Ile?
              • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:44
                Podatkami więcej niż Wy, a bo co?
                • najma78 Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:01

> Podatkami więcej niż Wy, a bo co?

big_grinbig_grinbig_grin
                • ainafets Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:17

> Podatkami więcej niż Wy, a bo co>

A ty gazeta nie jesteś przypadkiem na rencie?, czy mi się źle wydaje?
                  Bo wiesz z renty to tych podatków za wiele nie ma.
                • chocolatemonster Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:25
                  A abonament radiowo-telewizyjny juz zaplaciles?big_grin
        • chocolatemonster Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:31
          Załóż sobie prywatne forum gazeciarz i tam się onanizuj i 'wynochuj' . To forum publiczne i każdy, nawet takie żałosne indywiduum jak ty, może na nim pisać.
          • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:46
            Polski emigrant w kilkoro mieszka
            ciężkie ma życie ten nasz koleżka
            Żona mu mówi napij się mleka
            A on na zmywak ciągle ucieka
            • chocolatemonster Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:27
              Oj,gazeciarz,gazeciarz. Gdyby glupota mogla latac bylbys rakieta. A tak jestes tylko zalosnym frustratem.
              • rosapulchra-0 Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 16:04
                Mówiłam, że gazeciarz ma mocno naptane we łbie.
        • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 01:24
          www.polishexpress.co.uk/polska-emigracja-przestaje-wysylac-pieniadze-kraju-nie-ma-komu/

Od wejscia do UE emigranci wyslali troche tych miliardow do Polski. A to sa tylko oficjalne dane czy rejestrowane przelewy. Duza czesc wiezie gotowke do Polski i wymienia w kantorze czego nie rejestruje urzad skarbowy. Jesli 2.5% PKB to nic no to wez teraz zabierz te 17 mld z obrotu.
          • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 09:36
            A pozostałe 98% kto wkłada? I kto powinien mieć więcej do powiedzenia - ktoś kto wkłada do wspólnego worka ponad 90% czy ten co około 2%? Dziękuję za odpowiedź.
            • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 10:58
              No przeciez emigranci nie maja nic do powiedzenia. Wiekszosci jest po prostu zal bo po wyjezdzie otwieraja sie oczy i nagle sie okazuje, ze wykonujac proste prace mozna jednak normalnie i godnie zyc bez odliczania czy mi starczy na chleb pod koniec miesiaca. I czlowiek zaluje, ze musial wyjechac zeby ten poziom normalnosci osiagnac. Nie kazdy jest specjalista w waskiej dziedzinie.
              • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 15:55
                A jak myślisz, z czego to wynika? Czy prawie z 50 lat komunizmu? Zwróć uwagę, że praktycznie mało kto wyjeżdża do krajów byłego bloku wschodniego, zdecydowana większość do krajów w których nie było komunizmu.
                My dopiero od 25 lat jesteśmy tak naprawdę niezależni, rozumiem oczywiście że ktoś nie chce czekać aż w miarę się wyrówna poziom, ale czemu wobec tego krytykuje coś na co my jako kraj nie mieliśmy wpływu?
                Nie mówiąc, że to owe "cywilizowane kraje" do tych których wyjeżdżacie bardzo mocno umaczały paluszki (teraz czyste bo kto bogatemu wypomni) w sytuacji wojennej i powojennej Polski (zdrada w Jałcie).
                • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 16:11
                  Najbardziej polakow zdradzili inni polacy i wcale nie emigranci. Nibdy od 25 lat jestesmy niezalezni a tymczasem to wlasnie w ostatnich 25 latach wyprzedano majatek nalezacy do poprzednich pokolen, wybudowany ich rekami. Przemysl zlikwidowany, sektor bankowy w obcych rekach, ostatnie polskie firmy tez sie po cichu prywatyzuje, ponad 2mln sa ofiarami ekonomicznego wypedzenia (zakladam, ze jakies 95% wolalaby zostac w kraju jesli moglaby sie utrzymac za przyzwoite pieniadze i znowu - nie chodzi o beemke powiedzmy sredniej nizszej klasy samochodzik a nie poniemiecki zlom.
                  • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 16:49
                    Ktoś tu musi zostać i pracować aby powoli i stopniowo zmienić sytuację w kraju, emigranci z racji odległości (co naturalne i nie można mieć o to pretensji) tego nie zrobią, tylko my - Polacy zostający w Polsce.
                    Metodą małych kroczków, tu zatrudnię kogoś, tam kupię w osiedlowym sklepie coś od czasu do czasu, kupię polski produkt i jak mi pasuje zareklamuję na forum, na ulicy, w sklepie staram się być uprzejma i jak jest możliwość pomocna by była lepsza atmosfera, kiedyś zaangażowałam się w pewien okoliczny projekt (było o nim swego czasu i kilka razy pod rząd nawet w lokalnej GW, choć ja dołożyłam tylko cegiełkę) itp.itd.
                    Nie śmiecę, jak trzeba do pewnych przypadków wzywam SM (ostatnio nawet dość sprawnie i szybko zadziałali) i powoli wraz z innymi tworzę Społeczeństwo Obywatelskie.
        • rosapulchra-0 Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 16:01
          Za to pieniądze wysyłane przez emigrantów już nie śmierdzą tak bardzo, co? suspicious
          • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 16:43
            A komu je wysyłają? Ja nic nie dostaję. Zaś jeśli swoim dzieciom - to Cię rozczaruję bo czy zagranicą czy w Polsce mają obowiązek prawny łożyć na swoje dzieci.
            • rosapulchra-0 Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 17:38
              Dzieciom, współmałżonkom, rodzicom, rodzeństwu itp.
              A że ty tego nie widzisz - no cóż - jakoś mnie to nie dziwi.
              • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 17:48
                Dzieciom - według prawa masz obowiązek.
                Rodzicom jak są w niedostatku - również masz prawny obowiązek.
                Rodzeństwu - jak zdrowe, nie alkoholik itp. to jak żyję nie słyszałam by siostra czy brat finansowo wspierali starego konia (czy z zagranicy czy z Polski). Ty jesteś jedynaczką, ale na wszelki wypadek zapytam tutejszych emigrantek - wysyłacie regularnie (nie piszę o prezentach z okazji urodzin itp. czy kwocie pieniężnej w ramach prezentu na urodziny, święta) pieniądze dla Waszych dorosłych braci i sióstr którzy zostali w Polsce?
                • rosapulchra-0 Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 18:57
                  Gazeciarz, zacznij w końcu używać głowy. A nie, zapomniałam, że u ciebie między uszami to tylko pustka hula.
    • figrut Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:50
      Krejzi, Ty wróć w swoje rodzinne strony i popatrz na to zwyczajne życie, bo w takich maleńkich miasteczkach jak To, z którego się wywodzisz żyje masa ludzi, którzy składają się na polskie społeczeństwo. Tam zapytaj o to, czy Polska nie upada.
      • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 20:58
        Zwłaszcza sądzą tak mieszkancy domków, które zapełniły miejsca, które nie dawno były ugorami oraz wolne działki w okolicznych wioskach.
        No i ten ciągły problem z zaparkowaniem gdzie kiedyś stało kilka maluchów.
        Nie wspomnijąc, że kiedyś mogłam pomarzyć by tam iść na basen, do porządnej hali, sportowej albo zadbanego parku.
        A jak ktoś chce wyjechać to jest obecnie około 30 km do wjazdu na drogę ekspresową, która otwiera przed mieszkancami całą Polskę i Europę.
        • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:00
          Emigranci wolą by w Polska zatrzymała się w rozwoju w tym roku w którym to złoto Polski wyemigrowało. A tu wała big_grin
          • kropkacom Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:07
            Przepraszam, ja doceniam. Na przykład jazda samochodem przez Polskę, trasa południe - północ, to zupełnie inna jakość niż kilka lat temu.
        • najma78 Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:07
          krejzimama napisał:

> Zwłaszcza sądzą tak mieszkancy domków, które zapełniły miejsca, które nie dawno
          > były ugorami oraz wolne działki w okolicznych wioskach.

ale to cie dziwi? Przeciez ludzie musza gdzies mieszkac, prawda?

> Nie wspomnijąc, że kiedyś mogłam pomarzyć by tam iść na basen, do porządnej hal
          > i, sportowej albo zadbanego parku.
          > A jak ktoś chce wyjechać to jest obecnie około 30 km do wjazdu na drogę ekspres
          > ową, która otwiera przed mieszkancami całą Polskę i Europę.

baseny, drogi itp to akurat kasa z ue. Polska wciaz wiecej dostaje niz wklada.
          >
          • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:10
            A dlaczego ma nie dostawać? Niemcy (sprawcy II wojny światowej) dostali odszkodowania, czemu Polska (ofiara i II wojny światowej i okupacji rosyjskiej) ma nie dostać, wytłumaczysz mi to?
            • najma78 Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:33

> A dlaczego ma nie dostawać? Niemcy (sprawcy II wojny światowej) dostali odszkod
              > owania, czemu Polska (ofiara i II wojny światowej i okupacji rosyjskiej) ma nie
              > dostać, wytłumaczysz mi to?
              >
              Tyle ze to nie kwestia czy ma dostawac czy nie a tego ze to nie sa polskie pieniadze ktore wziela sie z dobrze prosperujacej gospodarki.
          • rosapulchra-0 Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 19:00
            najma78 napisała:
            >
            > baseny, drogi itp to akurat kasa z ue. Polska wciaz wiecej dostaje niz wklada.
            > >

A jeszcze więcej marnuje z tych otrzymanych pieniędzy, niestety.
        • figrut Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:13
          To zapytaj może jak zarzynają się trzydziestoletnimi kredytami na te domki, albo ile osób stać na to, aby na ten basen regularnie chodzić. Zapewniam Cię, że w tygodniu na basenie masa luzu nie dlatego, że ludzie w pracy i im się nie chce, a dlatego, że basen jest, ale kasy na bilet brak. W soboty i niedziele zapełniany przyjezdnymi, co to od święta rodzinę na taaaką atrakcję wezmą i grosz wysupłają. Basen jest głównie z pieniędzy unijnych tak samo jak orliki i inne inwestycje gminne. U nas z unijnych pięknie kostką wykładają tereny po zlikwidowanym ogromnym zakładzie, który zatrudniał masę osób. Nam ta kostka nie potrzebna. Wolelibyśmy zwykły asfalt i tyle pracy, ile było przed wejściem do unii. W mojej rodzinnej wsi porobili place zabaw za unijne. Chyba miało to być osłodą za zlikwidowanie po wejściu do unii cukrowni zatrudniającej około 500 osób, która przez ponad 100 lat była rentowna, a po wejściu do unii stał się cud i rentowna być przestała. Ja nie patrzę przez pryzmat statystyk, bo w tych uwzględnia się również życie tych, co przy korycie siedzą, a tam i wypłaty wypasione, premie, nagrody i dostęp do wszelakich dóbr zapewniony.
          • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:21
            Żeby dostać kredyt na dom trzeba mieć zdolność kredytową czyli nie najgorzej zarabiać.

>Zapewniam Cię, że w
            > tygodniu na basenie masa luzu nie dlatego, że ludzie w pracy i im się nie chce
            > , a dlatego, że basen jest, ale kasy na bilet brak.
            Wszędzie na basenach jest luźniej w powszeni dzień. Co w tym dziwnego.
            Nie wierzę w niczyje zapewnienia do mnie przemawiają badania i liczby.

Jeśli jakiś zakład został zlikwidowany to trudno. Trzeba szukać robot gdzie indziej.
            Właściciel ma prawo zamknąć swoją własność niezależnie od tego czy jest rentowna czy nie.

Akurat ludzie tzw "przy korycie" nie zarabiają wiele.
            C innego w prywtanym biznesie.
            • ainafets Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:44
              krejzimama napisał:

> Jeśli jakiś zakład został zlikwidowany to trudno. Trzeba szukać robot gdzie indziej.
              > Właściciel ma prawo zamknąć swoją własność niezależnie od tego czy jest rentowna czy nie.

Tylko w Polsce przez 100 lat nie było komunizmu. Więc ten zakład przed wojną też sobie radził, powiedzmy że w PRL-u był dotowany?, a w nowej, lepszej Polsce do likwidacji.
              Dlaczego władze nowej Polski nie ratowały go, tak jak wiele innych np. kopalni.
              >
              > Akurat ludzie tzw "przy korycie" nie zarabiają wiele.
              > C innego w prywtanym biznesie.

Ja bym tam chciała zarabiać, tak jak ci przy korycie. Np. jak nowa pani minister nowego rządu, która musiała oddać pól miliona odprawy.
              • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:48
                >Dlaczego władze nowej Polski nie ratowały go, tak jak wiele innych np. kopalni.

To jest dobre pytanie. Uważam, że panstwo nie powinno się wtracac do gospodarki.

> Ja bym tam chciała zarabiać, tak jak ci przy korycie. Np. jak nowa pani ministe
                > r nowego rządu, która musiała oddać pól miliona odprawy.
                To, że media narobiły syfu i ta kobita musiała oddać te pieniadze pod presją mediów i tłuszczy uwazam za skandal. Pieniadze nalezaly się jej na mocy kontrktu i powinna je dostać.
                Albo POlska jest krajem prawa albo rządzą histeryczne media i ich debilni odbiorcy.
                • ainafets Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 22:17
                  krejzimama napisał:

> >Dlaczego władze nowej Polski nie ratowały go, tak jak wiele innych np. kopalni.
                  > To jest dobre pytanie. Uważam, że panstwo nie powinno się wtracac do gospodarki.

W wielu przypadkach się wtrącało. Ciekawa jestem co było decydujące. Układy czy strach np., przed górnikami.
                  >
                  > > Ja bym tam chciała zarabiać, tak jak ci przy korycie. Np. jak nowa pani minister nowego rządu, która musiała oddać pól miliona odprawy.
                  > To, że media narobiły syfu i ta kobita musiała oddać te pieniadze pod presją mediów i tłuszczy uwazam za skandal. Pieniadze nalezaly się jej na mocy kontrktu i powinna je dostać.
                  > Albo POlska jest krajem prawa albo rządzą histeryczne media i ich debilni odbiorcy.

Media nie narobiły syfu tylko ujawniły patologię jaka występuje w spółkach skarbu państwa.
                  Chciałabym się dowiedzieć, kto podpisał tak niekorzystny kontrakt dla podatników i czy poniesie za to konsekwencje? Taki kontrakt to może sobie podpisywać prywatny właściciel jakiejś firmy, a nie ktoś kto reprezentuje skarb państwa i dysponuje pieniędzmi podatników, a nie swoimi. Polska państwem prawa niestety nie jest. Widać to doskonale w bardzo wielu wydarzeniach, które nie raz bardzo bulwersowały opinie publiczną i ciągle niestety są nowe tego typu wydarzenia.
                  • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 07:26
                    Eeee tam. Poza tym to nie były tak naprawdę jakieś wielkie pieniądze.
                    Poza tym jeśli spólki skarbu państwa nie będą dawać dobrych warunków w kontraktach to pies nawet nie będzie chciał nimi zarządzać.
                    • ainafets Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 07:35
                      krejzimama napisał:

> Eeee tam. Poza tym to nie były tak naprawdę jakieś wielkie pieniądze.
                      > Poza tym jeśli spólki skarbu państwa nie będą dawać dobrych warunków w kontrakt
                      > ach to pies nawet nie będzie chciał nimi zarządzać.

Dla mnie pół miliona to ogromne pieniądze. Znajdzie się bardzo dużo chętnych jeżeli tylko będzie jawna, uczciwa rekrutacja na te stanowiska, i znajdzie się też wielu fachowców, bo ci z nadania politycznego czy różnych układów fachowcami nie są, co widać po efektach ich pracy, a czego konsekwencje ponoszą podatnicy.
            • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 11:22
              Jeśli jakiś zakład został zlikwidowany to trudno. Trzeba szukać robot gdzie indziej.
              Właściciel ma prawo zamknąć swoją własność niezależnie od tego czy jest rentowna czy nie.

Zastanawialas sie kiedys po co w kraju takim jak Polska mamy 17 uczelni technicznych, ktore ksztalca co roku kidziesiat tysiecy inzynierow roznych specjalnosci? Na pracuj.pl mozna znalezc w kategorii inzynieria ok. 2700 ofert na ten moment, po szybkim przejrzeniu okazuje sie, ze sporo ofert jest dla monterow, spawaczy, operatorow CNC a takze inzynierow sprzedazy czyli tlumaczac na polski - akwizytorow. Optymistycznie niech bedzie, ze ofert dla osob po studiach inzynierskich jest moze z 1500. A to jest ilosc absolwentow wszystkich specjanosci na jednej wiekszej politechnice.

Zlikowidowano w Polsce praktycznie caly przemysl, co sie ostalo to wyprzedano za bezcen. Cukrownia w Lapach w Podlaskim byla rentowna a zamknieto ja z powodu limitow unijnych. Troche pozniej zamknieto tam zaklad naprawy taboru kolejowego i miasto padlo. Zaklady istanialy tam od 1860 roku chyba. Naprawde uwazasz, ze wszyscy Ci ludzie powinni sie przeniesc do Warszawy w poszukiwaniu pracy? Alez juz teraz jest jazgot, ze tak zwane "sloiki" akceptuja prace za nizsze wynagrodzenia i nie mam jej dla Warszawiakow. A co gdyby ktos wpadl na pomysl przeniesienia stolicy do Szczecina? Albo Bialegostoku? Albo do Kielc? Przeciez jak prywatny wlasciciel czyli panstwo sobie tak zdecyduje to niby czemu nie? Scenariusz niemozliwy? W historii Polska miala 3 stolice, dlaczego nie moze miec czwartej? Co to by oznaczalo dla przecietnej ematki? Ano: jej miejsce pracy w korpo przeniesiono by do nowej stolicy. Mieszkanie na kredyt na 30 lat gwaltownie straciloby na wartosci, polowa przyjezdnych by nagle wyjechala wiec nie byloby komu wynajac zeby sie przeniesc za praca a troche trudno dojezdzac do Kielc czy Szczecina, prawda? Albo placic za kredyt i wynajem.
              • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 17:02
                >Zlikowidowano w Polsce praktycznie caly przemysl, co sie ostalo to wyprzedano za bezcen.
                Kłamstwo.
                >W historii Polska miala 3 stolice,
                Brak wiedzy historycznej.
                • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 17:21
                  No dobrze, dodajmy jeszcze Plock i Poznan, z czego ten drugi byl stolica przez bodajrze 6 lat. Chcesz mi udowodnic brak wiedzy historycznej?

>Zlikowidowano w Polsce praktycznie caly przemysl, co sie ostalo to wyprzedano za bezcen.
                  Kłamstwo.

Udowodnij, ze jest inaczej. Moze napiszesz cos o zakladach Zachem, Ciech, Azoty, o bankach. Moze cos hutach stali, ktore opchnieto Mittalowi za szesc milionow a potem udzielono mu dwa i pol miliarda pomocy publicznej. No chodz, porozmawiamy o dzikiej prywatyzacji.
                  • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 17:26
                    Z ortografią też masz kłopoty.
                    Nie jestes dla mnie partnerem do dyskusji.
                    Zegnam.
                    • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 17:38
                      Straszne, ide skoczyc z mostu a moze i sie pociac przy okazji.

No i tez widac, ze to raczej z toba nie ma o czym dyskutowac bo inaczej podalabys jakies argumenty na poparcie swojej tezy a tak po prostu skrytykowalas moja ortografie.
                      • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 17:50
                        My dear.
                        To ty postawiłaś tezę o upadku przemysłu nie ja.
                      • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 18:01
                        Udział przemsłu w polskim PKB to nieco ponad 20%
                        Jak przemysł który nie istnieje może wytworzyć 1/5 dochodu?
                        Z tego co pamiętam srednia udziału przemysłu w PKB w krajach europejskich wynosi około 16%.
                        Dane z GUS.
                        stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rachunki-narodowe/kwartalne-rachunki-narodowe/rachunki-kwartalne-produktu-krajowego-brutto-w-latach-2008-2012,6,8.html
                        Przemysł moj droga to już nie dymiące kominy hut. To nowoczesne fabryki gdzie bardziej przydaje sięumiejetność obsługi komputera.

A co zakładu w Łapach to nie muszą szukać pracy w Warszawie. Jak są fachowcami to znajdą pracę w bydgoskiej Pesie.
                        • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 18:28
                          > A co zakładu w Łapach to nie muszą szukać pracy w Warszawie. Jak są fachowcami
                          > to znajdą pracę w bydgoskiej Pesie.

Zaniemowilam. Ty w ogole wiesz gdzie na mapie leza Lapy? I ile osob zatrudnia Pesa a ile zatrudniala cukrownia i ZNTK?

Co do reszty, udzial przemyslu faktycznie jest dosc wysoki w PKB ale badzmy tez uczciwi i dodajmy, ze z produkcji wlasnej przeszlismy na montownie. Ja wiem, ze na zachodzie tez sie odeszlo od przemyslu ciezkiego ale takie huty stali wybudowane w PRL sprzedano Mittalowi a mogly zostac w polskich rekach.

A tych nowoczesnych fabryk to nie ma az tak wiele. 17 uczelni technicznych i ani jednej wlasnej marki samochodow. Nawet na Bialorusi maja MAZ, ktory duzo eksportuje. No, nie wypada to zbyt korzystnie.
                          • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 18:38
                            A co to ma za znaczenie gdzie leżą? Jak jest robota w Bydgoszczy to trzeba się przeprowadzić.

Norwegia, Belgia, Portugalia, Szwajcaria, Finlandia, Dania, Grecja też nie mają swojej marki.
                            Ba nawet UK przewaliła Rovera. Nie wiem do kogo należą marki Jaguar i Aston Martin.
                            Holandia to tylko ciezarowy Daf.
                            W byłych demoludach zostały tylko Skoda i Dacia. Obie marki należą do globalnych koncernów.

Jak dla mnie problemem jest mała innowacyjność polskiej gospodarki i tym należy się martwić.
                            Co zrobić by u nas nie tylko składano laptopy Della ale też była praca dla centrum rozwojowego Della.
                            • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 18:48
                              krejzimama napisał:

> A co to ma za znaczenie gdzie leżą? Jak jest robota w Bydgoszczy to trzeba się
                              > przeprowadzić.

Uwielbiam te blyskotliwe rady. Po tym jak upadly oba zaklady, wiekszosc ludzi zostala bez pracy i bez zadnych perspektyw bo to biedny region (Podlasie). Niektorzy dojezdzaja do pracy w Warszawie pociagiem, co tam dwie godziny w jedna strone. Inni wyjechali. Problemem sa osoby niezbyt wysko wykwalifikowane, ktore nie maja pieniadzy, zeby chociaz dojechac na rormowe kwalifikacyjna do wiekszego miasta.

> Jak dla mnie problemem jest mała innowacyjność polskiej gospodarki i tym należy
                              > się martwić.
                              > Co zrobić by u nas nie tylko składano laptopy Della ale też była praca dla cent
                              > rum rozwojowego Della.

A mielismy przeciez przemysl precyzyjny i elektroniczny, ktory wlasnie zostal zlikwiowany po transformacji ustrojowej.
                              • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 18:54
                                "A mielismy przeciez przemysl precyzyjny i elektroniczny, ktory wlasnie zostal zlikwiowany po transformacji ustrojowej. "

No bez jaj. Ten przemysł nie potrafił wyprodukować porządnego telewizora i walkmana.
                                • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 19:52
                                  > No bez jaj. Ten przemysł nie potrafił wyprodukować porządnego telewizora i walk
                                  > mana.

Bez jaj - radio Unitra moja babcia ma do dzisiaj. Dziala jakos od 1970 roku. Wez kup teraz radio, ktore bedzie chodzilo 40 lat. Mam w domu u siebie przejety od sasiada amplituner i wzmacniacz tej samej firmy. Dzialaja doskonale. Moja mama ma zabytkowy robot kuchenny Predom Zelmer, ktory dostala z okazji slubu od swojej przyjaciolki i jest to cenna pamiatka. Slub brala 32 lata temu. Poratowal nas w tym roku na Wielkanoc jak nowszy Bosch odmowil wspolpracy przy kreceniu babki piaskowej.
                                  • krejzimama Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 20:13
                                    Nie ma problemu by kupić takie radio.
                                    Mam pytanie jak na tym radiu odbiera stacje UKF?
                                    Robot kuchenny ma być dowodem potęgi gospodarki? Teraz po prostu jak się zepsuje kupuje się nowy bo gotuje grosze.
                                    Przecietne wynagrodzenie w roku 1984 = 16 838
                                    Monofoniczny radiomagnetofon Kasprzak kosztował wtedy 15000.
                                    Teraz przecietne wynagrodzenie netto to jakieś 2900/3000.
                                    Można za to kupić przyzwoity sprzet.

Posługujesz jakimiś anegdotycznymi dowodami.
                                    • black_halo Re: Polska od 2007 roku upada 06.10.14, 00:20
                                      Nie ja odbieram tylko babcia. Nie wnikam, radio w kazdym razie dziala, babcia ma nowe ale faktem jest, ze ponad 40stoletnie radio dziala i odbiera. Babcia ma nawet przedwojennego Singera i to rodzinny zabytek, tez dziala. Idz i kup teraz cos co bedzie dzialalo bez problemow przez chociaz 10 lat. Pralka? Srednia dlugosc zycia - 7 lat, lodowka padla po 5, zaraz jakos po zakonczeniu okresu gwarancji. Poprzednia, Polar zostala "zalatwiona" przez dziadkow z okazji slubu moich rodzicow i dzialala 23 lata po czym nastapil remont i lodowka zostala oddana znajomym studentom do akademika gdzie chodzila na pewno jeszcze 5 lat a nastepnie zostala odsprzedana swiezakom.

To nie chodzi o ceny tylko stwierdzenie, ze kiedys sie nie dalo nic porzadnego wyprodukowac. Dalo sie i te sprzety sa na to dowodem. Natomiast zapewne zeby kupic dzisiaj robota kuchnnego, ktory podzialalby nastepne 20 lat to trzeba by bylo pewnie wydac wlasnie cala pensje.
                                  • rosapulchra-0 Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 20:59
                                    Też mam takiego zelmera! W życiu bym go nie zamieniła na nowszy sprzęt.
                    • rosapulchra-0 Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 19:28
                      krejzimama napisał:

> Z ortografią też masz kłopoty.
                      > Nie jestes dla mnie partnerem do dyskusji.
                      > Zegnam.

Hehehe big_grinbig_grinbig_grin Cały krejzi. Jak nie ma nic do powiedzenia, to czepia się czegoś zupełnie nie na temat big_grin
                  • wilk.pustynny Re: Polska od 2007 roku upada 06.10.14, 15:28
                    Wrzucasz wszystko do jednego worka, bo nawet jeżeli chodzi o chemię to nie da się porównać poszczególnych spółek. Tym bardziej, że taki Ciech został sprzedany Kulczykowi, a Azoty jakby na to nie patrzeć, są spółką kontrolowaną przez Skarb Państwa, gdzie ma on największy udział w akcjonariacie i największą decyzyjność. Druga kwestia jest taka, że to nie są jedne zakłady, tylko ich grupa (jak sama nazwa wskazuje Grupa Azoty), które po konsolidacji na linii Puławy-Tarnów stały się silnym graczem, także na europejskim rynku. Więc tutaj są raczej przykładem in plus.
                • rosapulchra-0 Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 19:14
                  krejzimama napisał:

> >Zlikowidowano w Polsce praktycznie caly przemysl, co sie ostalo to wyprzed
                  > ano za bezcen.
                  > Kłamstwo.
                  > >W historii Polska miala 3 stolice,
                  > Brak wiedzy historycznej.

Przepiękny przykład odpowiedzi, która jest absolutnie niemerytoryczna big_grin
          • rosapulchra-0 Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 19:02
            Figrut, nie tłumacz betonowi rzeczy oczywistych. Nie dotrze sad
    • pomidorpomidorowy Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:21
      od 2007 mamy doczynienia z ogolnoswiatowym kryzysem rynków finansowych....nie od dzis wiadomo ze jestesmy bardzo biednym krajem i nie wazne czy stac nas na samochód, nowy tv czy wyjazd na seszele....dlug publiczny i inne
      • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:23
        Wydawało mi się że bardzo biednym krajem jest Somalia, ale ok, skoro Polska jest bardzo biednym krajem to jakim krajem jest Somalia, albo choćby bliższa Białoruś? Dziękuję.
        • pomidorpomidorowy Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:33
          tamte to raczej jedne z najbiedniejszych na swiecie...mozna sie pocieszyc...
          • najma78 Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:40
            pomidorpomidorowy napisała:

> tamte to raczej jedne z najbiedniejszych na swiecie...mozna sie pocieszyc...

A nie, gazeta nie ma zupelnie pojecia ze swiat dzieli sie na kraje bardziej i mniej rozwiniete i nie ma tez pojecia co to oznacza. Polska nalezy do krajow bardziej rozwiniete ale w tej grupie jest jednym z biedny ch.
            • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 09:38
              To tak jak Ty smile Należysz niewątpliwie do społeczeństwa (ogólnie) zamożniejszego, ale w tamtejszej grupie do tych uboższych smile
              • najma78 Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 11:34

> To tak jak Ty smile Należysz niewątpliwie do społeczeństwa (ogólnie) zamożniejsze
                > go, ale w tamtejszej grupie do tych uboższych smile
                >
                Jesli naleze do spoleczenstwa zamozniejszego to nie moge jednoczesnie nalezec do ubogich bo jedno wyklucza drugie. Poczytaj sobie gazetka (a najlepien wroc do szkoly) o sytuacji ekonomicznej na swiecie i roznicach miedzy krajami bardziej i mniej rozwinietymi, moze uda ci sie pojac te roznice wtedy nie bedzie porownan Polski do Somalii czy Zimbabwe.
                • gazeta_mi_placi Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 15:58
                  A do krajów byłej komuny? Jakoś rzadko która porównuje do krajów byłej komuny, a szkoda bo tam akurat przodujemy. Skąd wiesz gdzie bylibyśmy gdyby nie pół wieku komunizmu w Polsce? Jakim krajem byłby kraj w którym obecnie mieszkasz gdyby podobnie jak Polska był komunistyczny przez 50 lat, a wcześniej potwornie zniszczony wojną? Jak myślisz? Tak samo byłby zamożny? Nie odpowiadaj tutaj, odpowiedz sobie w spokoju w swojej głowie i duszy.
    • chocolatemonster Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:42
      W moim rodzinnym miescie bardzo duzo zmienilo sie 'na plus'(nowy prezydent miasta). Znajomi,ktorzy dobrze zarabiali nadal zyja na dobrym poziomie,ci biedniejsi-bez zmian. Nie wiem skad ta 'schiza',ze emigranci nie ciesza sie np z poprawy stanu drog ,nowych szkol I obiektow sportowych. Jesli jednak mierzy sie innych swoja miara to nie dziwi,ze ktos bzdurnie zaklada,ze emigrantow 'boli dobrobyt'. Ja mam taka nature,ze sukcesy rodakow I kazde pozytywne wydarzenie mnie cieszy (mamy w Polsce dom,rodzine I przyjaciol).
      • pomidorpomidorowy Re: Polska od 2007 roku upada 04.10.14, 21:45
        nie od dzis wiadomo ze gnoja emigrantów Ci ktorym sie w zyciu nie powiodlo i wyjechaliby gdyby tylko byla okazja ( na ich nieszczescie okazji nie ma)
        • baltycki Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 02:00
          > nie od dzis wiadomo ze gnoja emigrantów Ci ktorym sie w zyciu nie powiodlo

Emigrowali ci, ktorym powodzilo sie w Polsce?
          • jamesonwhiskey Re: Polska od 2007 roku upada 05.10.14, 02:37
            Znam architekta lekarza I jakiegos postawiongo klauna z ford polska , wyjechali w pszukiwaniu spokoju
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka