Dodaj do ulubionych

Mokra karma dla kotów

16.10.14, 22:09
Ematki, powiedzcie mi proszę, jaką mokrą karmę dla sierściuchów najbardziej polecacie? Jest zbiórka karmy dla schroniskowych kotków i chciałabym im dać taką, która będzie dla nich najlepsza smile Kupiłam już sporo, różnych typów, ale chciałabym usłyszeć jeszcze opinię ematki, bo ematka wie wszystko smile
Obserwuj wątek
    • stara-a-naiwna Re: Mokra karma dla kotów 16.10.14, 22:42
      kot to zwierze mięsożerne, więc każda karma z większą zawartością mięsa będzie dobra
      kit kat, wiskas, biedronkowa, lidlowa, felix, sheba i wiele innych ma 4(!)% mięsa!

my dajemy animondę ma 60 czy 80% mięsa
      niestety jest droga

nie wiem co jest po środku (cenowo i składowo)

• kacha_m4 Re: Mokra karma dla kotów 16.10.14, 22:50
        Ja też daję Animondę,marketowe karmy to straszna kupa,dobrze,że w porę mnie uświadomiono.Jednak myślę,że dla kotów ze schroniska lepsza taka,niż żadna.
        • niutaki Re: Mokra karma dla kotów 16.10.14, 22:59
          Zalezy jaka kwote chcesz przeznaczyc na ta karme, jak bez ograniczenwink to animonda, bozita maja dobre opinie, a i warto tez dopytac czy sa w schronie koty na specjalnej diecie np nerkowej.
          • marusia_ogoniok_102 Re: Mokra karma dla kotów 16.10.14, 23:04
            Takie animondy można kupić w zoologicznym? Bo w życiu nie widziałam na oczy...
            • niutaki Re: Mokra karma dla kotów 16.10.14, 23:07
              Ja u siebie nie widzialam, ale ja mieszkam na zadupiu. Na pewno w necie np w zooplusie sa, ja tam wszystko kupuje dla futer.
              • mirmunn Re: Mokra karma dla kotów 17.10.14, 07:43
                Ja bym kupiła mokre Almo Nature, ale dość droga jest. Moja kotka aż piszczy do niej, kocurek też, ale nie może, bo jest na nerkowej. Kupuję im czasem jako przysmak, na codzień nie daję, bo nerkowiec mógłby podjadać. Ale walory smakowe niewątpliwe- i mokra i sucha- znika. Ma tez dużo mięsa.
                Możesz też kupić kotom- po dopytaniu- karmę specjalistyczną.

Myślę, że dla bidek schroniskowych liczy się także ilość tej karmy- one jedzą pewnie wszystko jak leci, co dobrzy ludzie dadzą.
                Wielka jesteś!smile
              • marusia_ogoniok_102 Re: Mokra karma dla kotów 17.10.14, 18:17
                Okazało się, że można big_grin
            • arwena_11 Re: Mokra karma dla kotów 28.07.18, 11:53
              zobacz w zooplusie. Tam mają też niezłe ceny i od chyba 100 zł darmową przesyłkę
            • mamtrzykoty Re: Mokra karma dla kotów 28.07.18, 11:55
              Animoda nie jest droga, tylko trzeba ją kupować w internecie (np.zooplus, albo allegro), a nie w stacjonarnych sklepach.
              A jak dla schroiska to szukqać dużych puszek po 800g, wtedy jeszce taniej wychodzi za kilogram.
      • issa-a Re: Mokra karma dla kotów 28.07.18, 15:32
        co ty za bzdury opowiadasz??? pojecia nie masz to nie pisz...
        Ja rózne karmy przerobiłam a i tak zwycieża zawsze to, co kot chce jeść.
        U mnie koty jedza suche a mokrą karme dostają raz dziennie, bardziej jako przysmak. Nie muszę więc aż tak zwracać uwagi.
        Kupowałam i animondę i marketowego feliixa.
        Felix ma 4% mięsa DANEGO GATUNKU, proszę
        Felix Fantastic -
        Mięsny Mix:
        mięso i zwierzęce produkty uboczne (min. 4% danego rodzaju mięsa), ryby i rybne produkty uboczne, roślinne ekstrakty białkowe, składniki mineralne
        W animondzie wszystkie gatunki są wyszczególnione i na tym róznica polega
        Animonda Carny-
        Wołowina i kurczak: wołowina (35%, płuca, serca, nerki, mięso, wymiona), kurczak (30%, wątroba, mięso, żołądki, szyjki), węglan wapnia
        Radze też zwrócic uwagę na skład animondy, to są głównie podroby, z dużą przewaga wątroby (ciekawe czy w "kroliku" tez jest bo tu akurat nie podają) a o ile dobrze pamietam, to watróbka w dużej ilości w ogóle nie jest zalecana kotom bowiem w wątrobie jest duzo wit A i moze dojsc do przedawkowania.
        Natomiast
        Podroby
        Płucka i wymie nie mają dla kota wartosci odżywczej. Dlatego nie należy ich kotom dawać. Należy unikać śledziony, która może wywoływać biegunkę.

W animondzie moze jest i wiecej mięsa ale też i takiego najgorszej jakosci. Oczywiscie, nie znaczy, ze w inych karmach jest lepiej tyle, ze nie nalezy przeceniac tej ostatniej.
        U mnie koty początkowo rzuciły się na animondę, szczegolnie jeden bo drugi woli suche. Jednak po kilku mies. (3-4) mu przeszło, zostałam z puszkami karmy, którą w koncu wrzuciłam do bagażnika i przy najbliższej zbiórce w markecie - oddałam wszystko.
        W dodatku wkrótce potem kot zaczął chorowac na nerki i akurat ta karma wybitnie mu nie posłużyła bo w chorobach nerek trzeba podawać karmę ze zmniejszona zawartoscia białka
        Nizej masz inne porównanie

Felixa;
        Białko surowe 13.0 %
        Tłuszcz surowy 3.0 %
        Włókno surowe 0.5 %
        Popiół surowy 2.2 %
        Wilgotność 80.0 %
        Kwas linolowy 0.2 %

i Animondy;
        Białko surowe 11.5 %
        Tłuszcz surowy 5.5 %
        Włókno surowe 0.5 %
        Popiół surowy 1.4 %
        Wilgotność 79.0 %

wartosci sa podobne.
        I nieprawda jest, że animonda jest drozsza. Zalezy gdzie kupujesz
        Proszę (oczywiście przyklady tylko)

Animonda Carny Adult, 6 x 800 g, Wołowina i kurczak
        42,80 zł ( 8,92 zł / kg)

Felix Fantastic, 48 x 100 g
        Mięsny Mix
        57,80 zł ( 12,04 zł / kg)

Co do głównego wątku - trzeba kupić duże opakowania i w pakiecie, wtedy wychodzi taniej. Najlepiej w sklepie wysyłkowym, w którym przy jakiejs tam wysokosci zamówienie, dostawa jest darmowa

• tairo Re: Mokra karma dla kotów 28.07.18, 22:29
          > U mnie koty jedza suche a mokrą karme dostają raz dziennie, bardziej jako przysmak.

Świetny sposób na rozwalenie kotom nerek.

> Radze też zwrócic uwagę na skład animondy, to są głównie podroby, z dużą przewaga wątroby

W felixie czy innym whiskasie nawet nie masz wyszczególnione, co za "zwierzęce produkty uboczne" i inne rzeczy stanowią 96% jego zawartości. Jedyne co wiadomo, to że nie jest to mięso. Czyli mogą być np. zmielone skóry i podroby w dowolnych proporcjach.
          • dziennik-niecodziennik Re: Mokra karma dla kotów 28.07.18, 23:12
            Kotu z grubsza wszystko jedno. Jak zre mysz czy ptaka to skor i kostek nie zostawia...
            • tairo Re: Mokra karma dla kotów 28.07.18, 23:31
              Mięsa tym bardziej nie zostawia suspicious
              • dziennik-niecodziennik Re: Mokra karma dla kotów 29.07.18, 10:18
                Owszem, co nie znaczy ze JEDYNA wlasciwa karma dla kota to czyste mieso.
    • jaagna Re: Mokra karma dla kotów 17.10.14, 07:51
      Spróbuj karmę Bozita - ma dobry stosunek ceny do jakości. Moje koty bardzo ja lubią - daję im tę w kartonikach 370 g. Widziałam promocję na zooplus: www.zooplus.pl/shop/markowy_sklep/bozita/megapakiety_bozita
      • gosdebs Re: Mokra karma dla kotów 28.07.18, 11:50
        Ja muszę swojemu kotu zmienić dietę, karmę. Zastanawiam się właśnie nad Bozitą. Podpowiedz od której zacząć? Którą polecasz? I czy w ogóle jeszcze kupujesz karmy tej firmy?
    • feel_good_inc Jak dla schroniskowych... 17.10.14, 08:10
      ...to wybierz tę, której możesz najwięcej kupić.
      No, chyba że tej karmy zbiorą więcej niż koty zdołają zjeść, wtedy rzeczywiście można się zastanawiać nad zmianą priorytetów na jakość.
      • wilowka Re: Jak dla schroniskowych... 17.10.14, 18:52
        animonda, bozita - z rozsądnych cen mają najlepszy skład
        • karme-lowa Re: Jak dla schroniskowych... 28.07.18, 12:25
          Czytam o Bozita. Fajny skład i cena.
          Ale powiedzcie mi, jak pisze 6x370 g to znaczy, że jest 6 saszetek?
          • esperantza Re: Jak dla schroniskowych... 28.07.18, 12:30
            Tak tyle że raczej puszek niż saszetek.
            • karme-lowa Re: Jak dla schroniskowych... 28.07.18, 13:37
              Ok, dzięki
              • peonka Re: Jak dla schroniskowych... 28.07.18, 15:40
                Bozita jest chyba w kartonikach.
                Moje koty jej nie lubiły niestety, co z tego że skład dobry...
    • nickbezznaczenia Re: Mokra karma dla kotów 28.07.18, 15:54
      Miamor jest dobrą karmą, ale dość drogą.
      • ardzuna Re: Mokra karma dla kotów 29.07.18, 11:18
        To średnia karma forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=183659
    • rejczel02 Re: Mokra karma dla kotów 28.07.18, 16:14
      Catz finefood, Granatapet, Feringa, MAC’s to są dobre kocie puszki.
    • bellatri.x.lestrange Re: Mokra karma dla kotów 28.07.18, 16:24
      Nie umiem tu wkleić, wpisz w Google "podział kocich karm mokrych", tabela z podzialem na dobre i slabe karmy. Generalnie zasada jest taka, że im więcej mięsa w puszce tym lepsza.
      • ardzuna Re: Mokra karma dla kotów 29.07.18, 11:19
        Nie do końca, bo 100% mięsne karmy już nie są dobre, to są przysmaki a nie karmy bytowe.
    • piepe Re: Mokra karma dla kotów 29.07.18, 01:06
      Kotu daję po prostu przemrożone surowe mięso - niestety sporo roboty jest z krojeniem. Nie jestem w stanie ścierpieć smrodu mokrej karmy - zwłaszcza whiskas capi. Animode i inne lepsze karmy próbowałam podawać, ale kot nie chciał.
      • ardzuna Re: Mokra karma dla kotów 29.07.18, 11:20
        Mięsa nie trzeba przemrażać. Powinnaś dodawać do niego przynajmniej suplementy albo przejść na BARF.
    • mamciadancia86 Re: Mokra karma dla kotów 15.08.18, 11:59
      My swojej kotce kupujemy karmę z Bozity. Najbardziej lubi łososia w galarecie smile
    • mamciadancia86 Re: Mokra karma dla kotów 17.08.18, 09:43
      Super jest. Też ją kupujemy smile naszej Buni najbardziej smakuje ta www.bozita.pl/karma-dla-kot%C3%B3w/feline-function/karma-mokra-sensitive-hair-skin
    • lianis Re: Mokra karma dla kotów 17.08.18, 09:47
      Ja karmie cosma thai i gussto jesli chodzi i mokra karme i acana jako sucha
    • radzikoj Re: Mokra karma dla kotów 24.09.18, 20:51
      najlepsza karma bedzie bozita, bez GMO, bezzbożowa, wiele smakow i mozesz ja kupic w duzych opakaowaniach nawet 10 kg.
      • aerra Re: Mokra karma dla kotów 26.09.18, 10:16
        Bozity moje koty nie chcą tknąć nawet przegłodzone. Kupiliśmy kiedyś, niedużo na szczęście, bo na próbę, i większość oddałam ciotce, bo ona ma takie pół dzikie na wsi, które zeżrą wszystko.
    • an.16 Re: Mokra karma dla kotów 27.09.18, 12:19
      Przyzwoita niedroga karma to np. Ontario. Jeżeli kupiłaś różne to pamiętaj o kociakach jest ich w schronisku całkiem sporo.
      Całkiem niedawno zaadoptowałam schroniskowa bidę i zwracam się do was o niepisanie "kup im cokolwiek, bo koty ze schroniska wszystko zeżrą". Problemem kotów w schronisku wcale nie jest brak karmy tylko izolacja. Kocięta są zamknięte w pojedynczych klatkach i nawet te zdrowe nie maja żadnego miejsca do wspólnej zabawy. Problemem nie jest brak karmy czy żwirku tylko sam fakt pozostawania w zamknięciu. Kociaki nie mogą pobiegać, powspinać się czy choćby podskoczyć. Nie rozwijają się tak jak trzeba i są bardzo zestresowane. Nasz koteczka pierwsze dni spędziła za pralką. Szukała ciasnego miejsca. Była tak przerażona, że ze schodów nie zbiegała tylko wręcz spadała. A teraz zrobił się z niej mruczący przymilas, którego największym przyjacielem jest piessmile Naprawdę karma jaka by nie była nie rozwiąże największego problemu.
      • an.16 Re: Mokra karma dla kotów 27.09.18, 12:21
        Nie doczytałam, że chodzi o mokrą. Ontario to sucha. Po prostu czytaj skład. O dziwo whiskas dla kociąt w saszetkach jest całkiem przyzwoity. Tyle że saszetki to niezbyt wygodna forma jak ma się sporo kotów do ogarnięcia. Wybierz puszkowe, większe.
    • princy-mincy Re: Mokra karma dla kotów 29.09.18, 20:48
      A musi być mokra? Nie może być sucha?

Moja kotka lubi mokrą karmę ale już od dawna nie dostaje bo śmierdzi jej wtedy z pyszczka i wali okropnie śmierdzące kupy. I nie ma znaczenia czy to Bozita czy royal canon czy inne. Śmierdzi i już.
    • nickbezznaczenia Re: Mokra karma dla kotów 29.09.18, 20:54
      Powiedz to mojej kotce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka