Dodaj do ulubionych

spacer- przedszkole

21.10.14, 10:59
Czy jest odgórny przepis mówiacy o tym ze przedszkole ma zapewnic dzieciom spacer w warunkach sprzyjajacych. Chodzi mi o przedszkole niepubliczne, nie wiem czy to ma znaczenie ...podlegajace pod kuratorium.
Obserwuj wątek
    • mary_lu Re: spacer- przedszkole 21.10.14, 11:05
      Moje dziecko chodziło do takiego przedszkola, jak na którymś zebraniu ruszyła lawina oskarżeń o próbę masowej zbrodni na dzieciach za pomocą odbywania spacerów przy wiejącym zefirku i siąpiącej mżawce, panie wyciągneły jakąś ustawę, która wyraźnie określała ile godzin dziennie dziecko musi przebywać na dworze.
      • pomidorpomidorowy Re: spacer- przedszkole 21.10.14, 11:10
        no wlasnie u nas czasami nieco sie migaja od spaceru a to zaraz po deeszczu a to moze zaczac padac a to angielski....szukam konkretnego przepisu
        • pomidorpomidorowy Re: spacer- przedszkole 21.10.14, 11:14
          na razie znalazlam info ze dzieci musza przebywac 1/5 czasu podstawy programowej w rozliczeniu tygodniowym, teraz szukam konkretnego przepisu
        • wilowka Re: spacer- przedszkole 21.10.14, 12:13
          bip.men.gov.pl/men_bip/akty_prawne/rozporzadzenie_20081223_zal_1.pdf Sprawdź zasady realizacji
        • aurinko Re: spacer- przedszkole 21.10.14, 12:13
          isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20090040017
          tam masz pdf, na stronie 7 tego dokumentu masz
          "Zalecane warunki i sposób realizacji"
          W trosce o prawidłowy rozwój psychoruchowy oraz przebieg wychowania i kształcenia dzieci w wieku przedszkolnym zaleca się następujące proporcje zagospodarowania czasu przebywania w przedszkolu w rozliczeniu tygodniowym:
          1) co najmniej jedną piątą czasu należy przeznaczyć na zabawę (w tym czasie dzieci bawią się swobodnie, przy niewielkim udziale nauczyciela);
          2) co najmniej jedną piątą czasu (w przypadku młodszych dzieci - jedną czwartą czasu), dzieci spędzają w ogrodzie przedszkolnym, na boisku, w parku itp. (organizowane są tam gry i zabawy ruchowe, zajęcia sportowe, obserwacje przyrodnicze, prace gospodarcze, porządkowe i ogrodnicze itd.);
          3) najwyżej jedną piątą czasu zajmują różnego typu zajęcia dydaktyczne, realizowane według wybranego programu wychowania przedszkolnego;
          4) pozostały czas - dwie piąte czasu nauczyciel może dowolnie zagospodarować (w tej puli czasu mieszczą się jednak czynności opiekuńcze, samoobsługowe, organizacyjne i inne).
          • pomidorpomidorowy Re: spacer- przedszkole 21.10.14, 13:45
            a czy diabel nie tkwi w slowie "zalecenia" ...zalecenia to raczej nie obowiazek?
    • ja204 Re: spacer- przedszkole 21.10.14, 11:33
      pomidorpomidorowy napisała:
      Chodzi mi o przedszkole niepubliczne, nie wiem cz
      > y to ma znaczenie ...podlegajace pod kuratorium.

od keidy przedszkoel podelga pod kuratorium? uahahah
      • eo_n Re: spacer- przedszkole 21.10.14, 12:01
        U nas jak jedna mama miała problem, to rozwiązała go przy pomocy kuratorium. Więc chyba jednak podlega.
      • aurinko Re: spacer- przedszkole 21.10.14, 12:03
        Od zawsze trollu.
      • karme-lowa Re: spacer- przedszkole 21.10.14, 12:16
        Podlega, podlega........
      • pomidorpomidorowy Re: spacer- przedszkole 21.10.14, 13:46
        z tej nienawisci nawet napisac normalnie nie potrafisz....lyknij meliske, przespij sie....
    • ruda_wydra Re: spacer- przedszkole 21.10.14, 12:21
      Mój Borys tez chodzi do niepublicznego i na zebraniach na początku roku zawsze mówią, że mają obowiązek w zasadzie codziennie iść na spacer z dzieciakami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka