Dodaj do ulubionych

Kolejny uroczy księżulo

31.10.14, 09:26
poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,16893483,Rodzice_za_malo_dali_na_pogrzeb_syna__Ksiadz_mial.html#BoxSlotI3img

Sorry, wiem, że jestem uprzedzona, ale jak nie być? Doskonale pamiętam, jak kręcił nosem księżulo kilkanaście lat temu, kiedy moją koleżankę spotkała wielka tragedia (jej brata zabił własny ojciec), że pieniędzy mało, że grzesznik był i dziewczyna w żałobie i wstrząsie musiała się jeszcze z nim użerać. Mam nadzieję, że go odwołają w try miga, ale co z tego? Przeniosą do innej parafii, mniejszej, gdzie ludzie może nie będą potrafili walczyć o swoje i dalej będzie "panował". No zagotowałam się z rana na maksa.
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 09:30
      zauważ, że pojawia się światełko. Połowa parafian chce jego odwołania, nie podkula już ogona. Jeszcze z 15 , 20 lat i nie będzie w ogóle takich spraw, kościół zejdzie do podziemia.
      • kozica111 Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 09:39
        Szkoda ze nikt nie nagrał, bo z artykuły wynika jedynie że zwolennicy i przeciwnicy są od dawna, dla mnie to sa rozgrywki personalne. Tytuł sugeruje zupełnie coś innego niż jest w tekście.Z drugiej strony ksiądz powinien byc lubiany i szanowany przez parafian wiec nic na siłę, może gdzie indziej sie sprawdzi.
        • morgen_stern Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 09:46
          O czym ty w ogóle mówisz? Tu masz relację naocznego świadka, który rozmawiał też z księdzem, wpis z 24 października:
          www.facebook.com/natalia.rozalska.7?fref=ts
    • paskudek1 Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 09:37
      też to czytałam. Zastanawia mnie kwota jaką wymienil ksiądz jako tzw. "pokładne" na cmentarzu parafialnym. 800 zł ZA CO???? Bo podejrzewam firma pogrzebowa wzięła swoje, te 800 poszło dla księdza. Za co??? Ja rozumiem pieniądze dla firmy pogrzebowej, dla tych co kopią grób, albo otwierają stary, muszą trumny przestawiać itp. Jestem skłonna za to płacić bo sama nie chcialabym tej roboty wykonywać za miliony. Ale kilka stów, z dowozem na miejsce i odwiezieniem szanownej księzowskiej d..py z powrotem, za pi razy oko półtorej godziny "pracy"???? I wiem, że ludzie w żałobie, zlamani bolem dają kasę, chcą to wszystko załatwić jak najszybciej, wyjść z kancelarii, plebanii, isć dalej bo jeszcze trzeba to i tamto, a dusza sie drze na kawałki. A jeszcze dochodzi do tego podświadomy strach że ksiądz nie przyjdzie, że się obrazi....
      • mx3_sp Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 09:40
        pokładne to opłata za miejsce na cmentarzu i o ile nie jest on komunalny to zarząd pełni dany proboszcz, parafia. Z reguły jednak jest to sztywna opłata.
        • ewa_mama_jasia Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 09:46
          Ok, a co w sytuacji, gdy człowieka nie stać na opłatę za miejsce na cmentarzu? A wiocha taka, że cmentarz jeden w okolicy? W ogródku zakopać nie wolno, na półce też nie wolno trzymać. Trzeba szukac cmentarza komunalnego? Gdzieś daleko? Na komunalnym też się płaci. Chyba, że da się skalkulować cenę pogrzebu (i miejsca na cmentarzu) w wysokości zasiłku pogrzebowego.
          • mx3_sp Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 10:00
            wówczas rodzina jest z ambony obsztorcowana na kilka pokoleń. przepisy sanitarne mówią jasno, ale księżulo może tylko focha strzelić i piekłem postraszyć, a pochować musi.
          • stacie_o Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 10:10
            Nie odbierasz zwłok z zakładu pogrzebowego, po jakimś czasie gmina chowa na swój koszt.
            Upiorne, wiem, dlatego ludzie pożyczki biorą.
          • ichi51e Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 12:38
            Dostajesz kase z zusu na pogrzeb. Juz tak jest to skalkulowane zebys musiala troche dolozyc i styknie.
            • mx3_sp Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 12:41
              trochę? Dostaniesz max 4 tys , na prawdę musisz dołożyć trochę więcej niż to "trochę" nawet jak ksiądz szują nie jest.
              • dziennik-niecodziennik Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 12:48
                bez jaj. grzebalismy dziadka kilka lat temu. cztery tysiące starczyło na wszystko. no, nie liczac pomnika.
                • mx3_sp Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 12:52
                  to chyba najmniejszym kosztem. Poza kilka lat temu , nie wiem ile dokładnie to zasiłek wynosił 2 razy tyle.
                  • ruda_owca Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 13:02
                    A to obowiazek jest robic nienajmniejszym kosztem?
                    • mx3_sp Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 13:05
                      oczywiście, że nie. Można nie robić wcale.
                  • dziennik-niecodziennik Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 13:06
                    nie, juz sie "załapał" na 4 tysiące.
                    najniższym kosztem - nie wiem. firma pogrzebowa tak nam skalkulowała koszty. bylo czterech grabarzy, ksiadz, msza w kosciele, samochód z koscioła do miejsca pogrzebu, trębacz na koniec ceremonii, baldachim, wieńce od rodziny (trzy albo cztery, zywe, nie plastikowe), trumna oczywiscie (no, na pewno nie dębowa, ale ładna była i z zewnątrz i z wewnątrz - w sensie nie goła, tylko wyłożona obiciem) i koszty cmentarne. dopłacilismy zdaje się 20zł.
                    tyle ze my na prowincji, nie w Warszawie.
          • arwena_11 Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 13:29
            od tego jest zasiłek pogrzebowy,żeby kupić miejsce na cmentarzu. A jak ktoś nie ma rodziny to państwo chowa na swój koszt.
      • misiu-1 Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 12:20
        paskudek1 napisała:

> Zastanawia mnie kwota jaką wymienil ksiądz jako tzw. "pokładne" na cmentarzu
        > parafialnym. 800 zł ZA CO????

Za użytkowanie miejsca przez 20 lat.
      • misiu-1 Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 15:38
        Jeśli komuś pokładne w wysokości 800zł wydaje się opłatą wygórowaną, niech zerknie na cennik obowiązujący na Cmentarzu Komunalnym Północnym w Warszawie
    • marzeka1 Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 09:39
      Pamiętam słowa śp. ks. prof. Tischnera, że nie zna ludzi, którzy stracili wiarę, bo czytali Marksa, ale takich, których to spotkało z powodu niektórych księży- tak. I zgadzam się z tymi słowami.
      Mam za sobą pogrzeby rodziców, teściów- nie spotkałam się z takim podejściem, ale wierzę, ze są tacy z takim podejściem.
      • ewa_mama_jasia Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 09:43
        Nie zapomnę jak staliśmy w kolejce przed kancelarią w Niepokalanowie żeby zamówić chrzest syna i za nami stała para młodych ludzi z niedalekiej wiejskiej parafii. Chcieli poprosić o chrzest ze ślubem kościelnym razem, bo w ich parafii ksiądz żądał takich bajońskich cen, że nie było ich stać. Dlatego poszli do zakonników.
        • ala_bama1 Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 12:37
          Sytuacja absurdalna ale wierze że może być prawdziwa... w styczniu chowałam mamę. To co ksiądz "odstawiał" przy załatwianiu formalności też było karygodne. Rozmawiał z nami jak z intruzami którzy nie wiadomo czego od niego chcą, mimo że rezerwacja grobu była do 2019r, kazal przedłużyć i co się z tym wiąże zapłacić do 2033r absurd!!!! Omówił przeczytania podziękowań dla rodziny w imieniu zmarłej (koniec końców przeczytał bo mu swoje powiedziałam) Na sama mszę spóźnił się kilkanaście minut... Dzisiaj wiem z perspektywy czasu że tak bym tego nie zostawiła. aha - za samą msze dostał bardzo mało wręcz symbolicznie.
          • arwena_11 Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 13:51
            ale to jest standardowe podejście. Mój dziadek umarł w 1983r. Opłata była opłacona do 2003. Babcia umarła w 1998r. Zapłacić trzeba było za kolejne 20 lat, czyli dopłacić za 15 lat.
            U ciebie było podobnie. Zostało ci 4/5 lat więc dołożyli 15.

I u mnie cmentarz komunalny w Warszawie, ale wiem ze na Bródnie czy Powązkach jest dokładnie tak samo
    • agnieszka77_11 Niech zaczną płacić podatki 31.10.14, 13:13
      Mam nadzieję, że może nasze młode pokolenie ocknie się czym jest KK w naszym kraju.
      • mx3_sp Re: Niech zaczną płacić podatki 31.10.14, 13:25
        Twoja nadzieje graniczy z pewnością. Patrząc na wszelkie ceremonie, marsze i inne protesty średnia wieku to ok 50 tki, także jeszcze kilkanaście lat.
        • whitney85 Re: Niech zaczną płacić podatki 31.10.14, 15:35
          nie łudziłabym się. znam młodych i wykształconych, którzy są mega fanami kościoła (Boga pewnie też ale na co dzień raczej widzę z jakim namaszczeniem traktują księży). I - uwaga - WSZYSCY idą na wybory, także ten.
      • misiu-1 Re: Niech zaczną płacić podatki 31.10.14, 14:58
        Młode pokolenie zawsze jest przeciwko KK. Bo utożsamia wolność z upragnioną swobodą seksualną. Ale w miarę upływu czasu hormony przestają buzować, wzrasta doświadczenie, zaczyna się zauważać inne strony życia i pojęcie wolności nabiera bogatszego znaczenia. Wówczas przychodzi refleksja, że faktyczny wróg wolności to nie ten, który sprzeciwia się kopulacji z kim popadnie i zabijaniu jej owoców, tylko ten, który rabuje z większości dochodów, reglamentuje działalność gospodarczą, ogranicza swobodę dysponowania własnością, tłumi wolność słowa, nacjonalizuje i deprawuje dzieci.
        • mx3_sp Re: Niech zaczną płacić podatki 31.10.14, 15:01
          "...Ale w miarę upływu czasu hormony przestają buzować, wzrasta doświadczenie, zaczyna się zauważać inne strony życia i pojęcie wolności nabiera bogatszego znaczenia. Wówczas przychodzi refleksja, że faktyczny wróg wolności to nie ten, który sprzeciwia się kopulacji z kim popadnie i zabijaniu jej owoców, tylko ten, który rabuje z większości dochodów, reglamentuje działalność gospodarczą, ogranicza swobodę dysponowania własnością, tłumi wolność słowa, nacjonalizuje i deprawuje dzieci. " Święte słowa, amen i dlatego jestem przekonana o galopującej świeckości naszej mateczki. Nie może być inaczej kiedy coraz więcej osób widzi jak KK czyni powyższe.
          • misiu-1 Re: Niech zaczną płacić podatki 31.10.14, 15:18
            mx3_sp napisała:

> Święte słowa, amen i dlatego jestem przekonana o galopującej świeckości naszej mateczki.
            > Nie może być inaczej kiedy coraz więcej osób widzi jak KK czyni powyższe

Widać, że jeszcze nie dotarłaś do tego etapu i wciąż masz zaburzoną percepcję rzeczywistości.
            • mx3_sp Re: Niech zaczną płacić podatki 31.10.14, 15:24
              wyrosłam mając jakieś 9 lat. Teraz rzeczywistość mnie tylko utwierdza i daje dowody, namacalne.
              • misiu-1 Re: Niech zaczną płacić podatki 31.10.14, 15:29
                mx3_sp napisała:

> Teraz rzeczywistość mnie tylko utwierdza i daje dowody, namacalne.

To chyba jakaś równoległa rzeczywistość, skoro podatki pobiera w niej KK.
                • gogologog Re: Niech zaczną płacić podatki 31.10.14, 20:25
                  Bardzo sensowny wpis.
                  Dodam jeszcze ze takie naglasniane artykuliki, to czesc wiekszej nagonki na KK, ostatniego autorytetu.
                  Wiadomo ze masa bez autorytetu latwiej sie zarzadza, wskazuje "wzorce" do nasladowania i zacheca do niedzielnej konsumpcji w galeriach handlowych
    • brak.polskich.liter Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 14:21
      Ja widze pozytywy - im wiecej takich odpalow, tym wieksza szansa na masowy bunt owieczek.
      Im szybciej, tym lepiej.

Moje czarne, podle antyklerykalne serduszko wola o bis.
      • konsta-is-me Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 14:32
        Ale jak to wyglada w praktyce, dostajesz zasilek i firma pogrzebowa zalatwia techniczne sprawy z cmentarzem?
        Czyli ksiedzu sie placi za co konkretnie ?
        Za sama msze, organiste, czy za grabarzy tez?
        • mx3_sp Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 14:36
          zlecasz wsio zakładowi, który może sam się rozliczyć z ZUSem, załatwia wszystko i sam rozlicza sie zusem.
        • arwena_11 Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 14:53
          Jak teść umarł, to wszystko opłacała firma pogrzebowa, coś dopłacała teściowa ale nie wiem ile. Ksiądz za zgodę na mszę w innym kosciele nie wziął nic, i zaświadczenie wydał bez aktu zgonu ( donosiliśmy po paru dniach, jak już urząd wydał. Chodziło o szybkie zabukowanie terminu.
        • kkalipso Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 15:20
          Zlecasz wszystko zakładowi.-Upoważniasz do odebrania zasiłku. Dostajesz rachuneczek, różnicę dopłacasz z własnej kieszeni. To jest fajna sprawa. Może i faktycznie można zaoszczędzić, ale w takich chwilach się o tym nie myśli.
          My akurat mamy grób rodzinny. Pieniędzy za przedłużenie nie płaciłam dla księdza tylko dla administratora cmentarza. Podpisując nowa umowę na następne 20 lat i wyznaczając nowego dzierżawcę (czyli w tym przypadku mnie). Od teraz ja decyduję co i jak czy kto gdzie w którym rogutongue_out W ostatnich latach byłam na wielu pogrzebach, czy to dalszych, czy bliższych osób na ostatnim ksiądz wygłosił takie kazanie, że w duchu pomyślałam sobie-Co on pie...! Poważnie. Wszystko z naciskiem na to, żeby przy kościołku zostać Bogu wybaczyć, bo tak miało być i stek innych farmazonów. Zniesmaczona byłam strasznie.
    • grrrrw ceny u nas cmentarz komunalny 31.10.14, 15:18
      800 zl to normalna cena za samo miejsce. I to jest, w wypadku cmentarza wyznaniowego, pieniadz dla parafii, dla ksiedza. Czesto osobno placi sie msze pogrzebowa i czesto osobno organiste - tez nieobowiazkowo. Albo razem, jak sie umówia z ksiedzem.

Do tego dochodza koszty na zaklad pogrzebowy, to jest osobno zalatwiane (transport, trumna, ubranie zlok itd.) i nie placi sie za to ksiedzu tylko firmie.

Zblizone ceny sa na cmentarzach komunalnych. Jak nie byli upezpieczeni, powinni sie zwrocic o pomoc w sfinansowaniu pochowku dziecka do gminy.

polskie-cmentarze.com/miedzyzdroje/cennik.php
    • szyszunia11 Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 23:03
      Jeśli to prawda, to niewypowiedzianie wręcz naganne i gorszace. Zresztą - nie sądzę, by znalazł się ktokolwiek oceniający takie zachowanie inaczej.
    • grrrrw Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 23:18
      A na cmentarzu komunalnym to za darmo chowaja tak ?
    • agnieszka77_11 Komentarz pod artykułem 31.10.14, 23:25
      "Ogólnie płacenie za sakramenty zwane "świętymi" to największe wynaturzenie Kościoła Katolickiego nie mające nic wspólnego z chrześcijaństwem".
    • capa_negra Re: Kolejny uroczy księżulo 31.10.14, 23:27
      Mam nadzieje, że jeszcze trochę pożyje i dożyje czasów kiedy księża zrozumieją, że to oni są dla ludu, a nie lud dla nich.
      Może malejąca liczba ślubów, chrztów i puste kościoły im w tym pomogą.
      Nie jestem wierząca, ale znam księdza z mojej parafii - stare dzieje.
      W ostatnim roku nie było ani jednego ślubu i jeden chrzest.
      Ksiądz doskonale zdaje sobie sprawę, że młodzi mają dzieci i mieszkają razem bez ślubu.
      Parafia obejmuje 3 wsie na "czarnym Podkarpaciu"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka