cherrystrawberry 02.11.14, 04:10 macie jakieś? znowu nie mogę spać, zasypiam ok.6, a dzieci są bezlitosne i o 7 serwują pobudkę żądając mleka/przytulania/bajek za dużo myśli,smutków,dylematów macie patent na wyciszenie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zazou1980 Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 07:00 Imovane/Dobroson (na recepte, ale zawsze dziala), ewentualnie melatonina (bez recepty, ale trzeba dluzej postosowac). Zadne ziolowe dragi i syropki na mnie nie dzialaja... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 21:46 Zolpic - rewelacja. Niejednokrotnie uratował mnie przed bezsennością. Tylko na receptę, tylko pod kontrolą lekarza i trzeba bardzo uważnie brać. Najlepiej od razu w łóżku, bo możesz zasnąć po nim na stojąco. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 10:39 idz do lekarza, moze to objaw depresji? Odradzam benzodiazepiny... za bardzo uzalezniaja... Melatoniny mozesz sprobowac, to niegrozny preparat. Odpowiedz Link Zgłoś
cherrystrawberry Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 19:30 Chyba po prostu wybiorę się do lekarza. Liczyłam na jakąś magiczną herbatę ziołową. Nigdy nie miałam problemów ze spaniem,ostatnio notorycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 20:18 Po pierwsze - regularny tryb życia: kolacja o stałej porze, prysznic o stałej porze, wyciszające aktywności (np. lepsze będzie czytanie niż oglądanie horrorów ) jasno ustalona i konsekwentnie przestrzegana rutyna wieczorna (jak u niemowlaka). Po drugie - spróbuj melatoniny. Po trzecie (najważniejsze) - ograniczyć stres w życiu, zwiększyć aktywność fizyczną (pomaga się rozładować i jednocześnie karmi organizm dobrymi hormonami). To wszystko powinno działać o ile bezsenność nie jest spowodowana czymś chorobowym (warto to sprawdzić u lekarza). Tabletki pomogą spać, ale nie rozwiążą problemu - po ich odstawieniu nadal nie będziesz mogła spać. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 20:42 ja w żadne magiczne ziółka nie wierzę. melatonina na typową bezsenność nie pomoże. jeśli sposoby typu ciepłe mleko, wywietrzenie pokoju, ciepła kąpiel itd. nie pomagają a problemy ze spanie utrzymują się przez ponad 2 tygodnie - to idz do lekarza. w ubiegłym roku po ok 2 bezsennych tygodniach poszła po receptę na jakieś tabletki na sen. receptę dostałam - a tabletki nie zadziałały. ja byłam w takim stanie, że pomogły dopiero beznodiazepiny. fakt - uzależniają ale jeśli bierze się pod kontrolą lekarza to powinno być ok. ja brałam przez ok 2 miesiące do czasu aż zaczął działać trazodon. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 20:49 Nie wiem co to jest typowa bezsennośc, ale kiedy miałam problemy ze snem spowodowane dużymi stresami to własnie melatonina ładnie mi spanie wyregulowała. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 21:02 A co to jest typowa bezsenność? Bo ja pokonałam taką bezsenność niespowodowaną chorobami, ani nadmiernymi stresami (zwyczajnie coś mi się przekręciło w organizmie) za pomocą melatoniny i dyscypliny w trybie życia, w szczególności w rutynie wieczornej. Bez dragów i ryzyka uzależnień. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 22:24 Spacer, zioła, (absolutnie zero alkoholu), Dobrze dobrane zioła - nie jakaś tam melisa w saszetkach czy kropelki-srelki walerianowe pite w duzych ilościach, regularnie, kilka tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 22:28 sudoku, rozwiazywane w lozku. zawsze dziala Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 22:34 Zero kofeiny, teiny itd. Kłaść sie trzeba o stalej porze, zadnego jedzenia, cwiczen, gorących kąpieli przed. I nawet jeśli sen nie przychodzi nalezy leżeć z zamkniętymi oczyma, bo wtedy chociaż mózg na lekki standby orzechodzi. Leki jako ostatecznośc i to raz na jakiś czas w dawce najmniejszej. Od oierwszej ciąży (czyli orawie 9 lat) cierpialam na bezsenność. Od roku śpię, a przede wszystkim zasypiam po obudzeniu - to byl glowny koszmar, budzilam sie o 2-3 i to byloby na tyle. Przekazuje porady jakue dostalam w poradni leczenia zab. snu. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 23:02 U mnie dzialaja dwa kieliszki czerwonego ,wytrawnego wina. Musza byc dwa ,bo po jednym jestem rozbudzona ,po drugim zasypiam jak male dziecko. Pomaga tez waleriana szczegolnie po nerwowym dniu. Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 23:32 Zatyczki (stopery) plus opaska na oczy, taka ściemniająca. Odpowiedz Link Zgłoś