Dodaj do ulubionych

sposoby na bezsennosc,

02.11.14, 04:10
macie jakieś?
znowu nie mogę spać, zasypiam ok.6, a dzieci są bezlitosne i o 7 serwują pobudkę żądając mleka/przytulania/bajek
za dużo myśli,smutków,dylematów
macie patent na wyciszenie?
Obserwuj wątek
    • zazou1980 Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 07:00
      Imovane/Dobroson (na recepte, ale zawsze dziala), ewentualnie melatonina (bez recepty, ale trzeba dluzej postosowac). Zadne ziolowe dragi i syropki na mnie nie dzialaja...
      • rosapulchra-0 Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 21:46
        Zolpic - rewelacja. Niejednokrotnie uratował mnie przed bezsennością. Tylko na receptę, tylko pod kontrolą lekarza i trzeba bardzo uważnie brać. Najlepiej od razu w łóżku, bo możesz zasnąć po nim na stojąco.
    • mruwa9 Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 10:39
      idz do lekarza, moze to objaw depresji?
      Odradzam benzodiazepiny... za bardzo uzalezniaja...
      Melatoniny mozesz sprobowac, to niegrozny preparat.
    • aguar Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 18:02
      trazodon
      • cherrystrawberry Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 19:30
        Chyba po prostu wybiorę się do lekarza.
        Liczyłam na jakąś magiczną herbatę ziołową.
        Nigdy nie miałam problemów ze spaniem,ostatnio notorycznie.
    • klamkas Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 20:18
      Po pierwsze - regularny tryb życia: kolacja o stałej porze, prysznic o stałej porze, wyciszające aktywności (np. lepsze będzie czytanie niż oglądanie horrorów wink) jasno ustalona i konsekwentnie przestrzegana rutyna wieczorna (jak u niemowlaka). Po drugie - spróbuj melatoniny. Po trzecie (najważniejsze) - ograniczyć stres w życiu, zwiększyć aktywność fizyczną (pomaga się rozładować i jednocześnie karmi organizm dobrymi hormonami).

To wszystko powinno działać o ile bezsenność nie jest spowodowana czymś chorobowym (warto to sprawdzić u lekarza).

Tabletki pomogą spać, ale nie rozwiążą problemu - po ich odstawieniu nadal nie będziesz mogła spać.
    • ewcia1980 Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 20:42
      ja w żadne magiczne ziółka nie wierzę.
      melatonina na typową bezsenność nie pomoże.
      jeśli sposoby typu ciepłe mleko, wywietrzenie pokoju, ciepła kąpiel itd. nie pomagają a problemy ze spanie utrzymują się przez ponad 2 tygodnie - to idz do lekarza.

w ubiegłym roku po ok 2 bezsennych tygodniach poszła po receptę na jakieś tabletki na sen.
      receptę dostałam - a tabletki nie zadziałały.
      ja byłam w takim stanie, że pomogły dopiero beznodiazepiny.
      fakt - uzależniają ale jeśli bierze się pod kontrolą lekarza to powinno być ok.
      ja brałam przez ok 2 miesiące do czasu aż zaczął działać trazodon.

• mid.week Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 20:49
        Nie wiem co to jest typowa bezsennośc, ale kiedy miałam problemy ze snem spowodowane dużymi stresami to własnie melatonina ładnie mi spanie wyregulowała.
      • klamkas Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 21:02
        A co to jest typowa bezsenność?

Bo ja pokonałam taką bezsenność niespowodowaną chorobami, ani nadmiernymi stresami (zwyczajnie coś mi się przekręciło w organizmie) za pomocą melatoniny i dyscypliny w trybie życia, w szczególności w rutynie wieczornej. Bez dragów i ryzyka uzależnień.
    • neffi79 Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 22:24
      Spacer, zioła, (absolutnie zero alkoholu),
      Dobrze dobrane zioła - nie jakaś tam melisa w saszetkach czy kropelki-srelki walerianowe
      pite w duzych ilościach, regularnie, kilka tygodni
    • mayaalex Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 22:28
      sudoku, rozwiazywane w lozku. zawsze dziala smile
    • tryggia Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 22:34
      Zero kofeiny, teiny itd. Kłaść sie trzeba o stalej porze, zadnego jedzenia, cwiczen, gorących kąpieli przed. I nawet jeśli sen nie przychodzi nalezy leżeć z zamkniętymi oczyma, bo wtedy chociaż mózg na lekki standby orzechodzi. Leki jako ostatecznośc i to raz na jakiś czas w dawce najmniejszej.

Od oierwszej ciąży (czyli orawie 9 lat) cierpialam na bezsenność. Od roku śpię, a przede wszystkim zasypiam po obudzeniu - to byl glowny koszmar, budzilam sie o 2-3 i to byloby na tyle.

Przekazuje porady jakue dostalam w poradni leczenia zab. snu.
      • saraanna Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 23:02
        U mnie dzialaja dwa kieliszki czerwonego ,wytrawnego wina. Musza byc dwa ,bo po jednym jestem rozbudzona ,po drugim zasypiam jak male dziecko. Pomaga tez waleriana szczegolnie po nerwowym dniu.
        • lucadimontezemolo Re: sposoby na bezsennosc, 02.11.14, 23:32
          Zatyczki (stopery) plus opaska na oczy, taka ściemniająca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka