pomidorpomidorowy 04.11.14, 12:49 Wiem ze musze wypowiedziec umowe miesiac przed wygasnieciem. Jak sie liczy misiac np umowa do 4.12 wypowiadam do 4.11 czy moze 3.11? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna_poz Re: wypowiedzenie OC 04.11.14, 12:57 przed wygasnięciem to najpóżniej na jeden dzień przed końcem obowiązywania polisy, a nie miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: wypowiedzenie OC 04.11.14, 13:02 byla kiedys mowa o miesiacu? nie wiem skad przypominam sobie ten miesiac... Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: wypowiedzenie OC 04.11.14, 13:04 skoro umowa wygasa to musze ja wypowiadac? nei wystarczy ze nie podpisze kontynuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: wypowiedzenie OC 04.11.14, 13:05 30 dni to jest przy kupnie/ sprzedazy samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: wypowiedzenie OC 04.11.14, 13:14 pare tyg temu pytalam agenta o koszt OC w innym TU i wspominal o miesiacu..... Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: wypowiedzenie OC 04.11.14, 13:37 moze nic u niego nie kupuj skoro w tak podstawowych sprawach wprowadza Cie w bład. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: wypowiedzenie OC 04.11.14, 13:23 "Jeżeli posiada się ubezpieczenie całoroczne, to pod koniec jego obowiązywania właściciel pojazdu może odstąpić od umowy i zawrzeć kolejna w innym towarzyskie. W takiej sytuacji obowiązuje art. 28 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, który mówi, że: ”Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na 1 dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który została zawarta umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy (….” Ten zapis mówi wyraźnie, że wypowiedzenie OC powinno być przesłane do obecnego ubezpieczyciela najpóźniej na 1 dzień przez zakończeniem okresu wypowiedzenia. Dodatkowo po nowelizacji przepisów z 11 lutego 2012 roku, weszła w życie tzw. klauzula stempla pocztowego zapisana w art. 18 ust. 3 mówiąca o tym, że za dzień złożenia wypowiedzenia uważa się datę nadania go w placówce poczty publicznej (Poczta Polska). Jest to równoznaczne z tym, że data stempla pocztowego jest jednocześnie datą złożenia wypowiedzenia." Cytat stąd Odpowiedz Link Zgłoś
pomidorpomidorowy Re: w przyszłym roku 2 razy drożej! 18.11.14, 14:12 gothaer ma podobno teraz dobra oferte...tam tez mam sie zamiar przeniesc. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: wypowiedzenie OC 20.01.15, 14:25 wcale nie musisz wypowiadac umowy mc przed tez tak myślałam i Pani w PZU powiedziała, że można i dzień przed wypowiedzieć umowę. Odpowiedz Link Zgłoś
finansolog Re: wypowiedzenie OC 28.01.15, 01:29 Hej! OC musisz wypowiedzieć najpóźniej 1 dzień przed końcem okresu, nie ma obowiązku robić tego wcześniej. Oprócz tego jeśli wypowiesz wcześniej to ona i tak zakończy się ostatniego dnia trwania wykupionego ubezpieczenia, więc nie ma też żadnych przeciwwskazań, aby wypowiedzieć OC dużo wcześniej. W każdym bądź razie aktualne info i wzory odnośnie wypowiedzenia OC w każdej firmie macie na takim serwisie jak np wypowiedzenie-oc.pl Odpowiedz Link Zgłoś