Dodaj do ulubionych

Nie chce mi się iść głosować

16.11.14, 08:40
Po 25 latach jakoś straciłam motywację. Ten sam bezbarwny prezydent na piątą kadencję z braku dobrego kontrkandydata - zieeew. A nie wypada głosować przeciw, bo dał mi darmową kartę miejską tongue_out Jeśli pójdę, to tylko z ciekawości, czy ktoś znajomy na radnego startuje. A jak u Was?
Obserwuj wątek
    • deelandra Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 08:46
      Już byłam.
    • demonii.larua Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 08:47
      Też mi się nie chce... uncertain O ile z kandydatami do rady miasta w zasadzie nie mam problemu, to z kandydaci na prezydenta nie w pipkę ni w oko...
    • ainafets Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 08:49
      Ja nie idę na wybory, ponieważ nie mam na kogo głosować (do tej pory chodziłam).
      Czy wygra X czy Y nie ma to moim zdaniem większego znaczenia. Już niczego dobrego od "polityków" i ludzi na stanowiskach w Polsce się nie spodziewam. Z moich obserwacji wynika, że kandydatom startującym we wszelakich wyborach zależy tylko na poprawieniu sobie bytu, swojej rodzinie no i może różnej maści znajomkom.
    • marzeka1 Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 11:22
      Straciłam motywację , gdy chodzi o wybory do sejmu/senatu, ale na samorządowe- pójdę, tym bardziej, że nie głosuję na partyjnego prezydenta, a z lokalnego stowarzyszenia, który jest nim od 8 lat i odbieram go bardzo dobrze + widzę, co zrobił dla miasta.
      Wybieram się ok. 13
    • inguszetia_2006 Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 11:33
      Witam
      O! Widzisz... Gdyby ktoś chciał mi dać kartę miejską za darmo, to bym na niego zagłosowała;-P
      Nie mam karty miejskiej, bo jeżdżę samochodem, ale czasami by się przydała. I wychodzi na to, że jestem bezideowa i przekupna;-D
      Pzdr.
      Ing
      • echtom Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 11:41
        I stąd mój moralny dylemat tongue_out
    • mid.week Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 11:36
      też mi się nie chce, zwłaszcza ze mam daleko i pada. Ale pójdę.
    • kadfael Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 11:39
      Na samorządowe chodzę zawsze, szczególnie teraz, gdy są małe jednomandatowe okręgi i tych kandydatów się zna i wie, co sobą reprezentują. I musze przypilnować, żeby nie wybrali jakiegos niewydarzonego burmistrza wink
    • melancho_lia Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 11:46
      Ja pewnie pójdę, ale tylko dlatego ze mam podwózkę do lokalu wyborczego. Inaczej by mi sie nie chciało (aż cztery stacje metrem) bo zimno strasznie jest.
      I nie wiem na kogo głosować, na radnych nikogo nie znam, na prezydenta wybór żaden...
    • mamma_2012 Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 12:09
      Pierwszy raz w życiu z premedytacją nie idę głosować. Kandydaci na burmistrza beznadziejni lub anonimowi, na radnych ci, których znam to idioci, ci których nie znam nie zadali sobie trudu, zeby mnie przekonać, a jedyne co zrobili to zasmiecili miasto plakatami ze swoimi fałszywie uśmiechniętymi twarzami.
      Nieważne kto wygra i tak wszyscy bedą trzesc majtkami przed proboszczem, zrobią ulice do swojego domu (no fakt, sąsiedka kandyduje, ale już wole dziury niż władze w takich rękach), a potem postawia zakaz wjazdu, a wszelkie obietnice i tak o kant pupy potluc.
      W moim mieście niezalezńie od tego, kto akurat jest u władzy pieniądza przepuszczane sa na bzdury.
      Szkoda mi czasu, tym razem zwatpilam zupełnie.
      • nelamela Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 12:18
        W moim mieście na radną( między innymi) kandyduje pani,która ma dwóch synów kryminalistów-autentycznie.Więc jak już patologia pcha się do władzy to koniec świata.Druga pani-znana w polityce,po zmianach na "szczytach" władzy nagle przypomniała sobie o mieście i mieszkańcach z którego pochodzi...żenada.Na wybory nie idę...Pozdrawiam.
    • aagnes Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 12:47
      Właśnie wróciłam, na samorządowe chodzę na parlamentarne i prezydenckie nie. Przy okazji widziałam Gigantyczna kolejkę do pałacu kultury na jakieś targi słodycz.
      • marzeka1 Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 12:57
        Wróciłam z głosowania, całkiem sporo ludzi było, a ponieważ wejście do miejsca, gdzie te wybory się odbywają , widzę z okna , całkiem sporo ludzi sobie przychodzi.
        • pina_colada88 Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 13:06
          Byłam, z samego rana.
          Żadnej młodej osoby nie widziałam tylko staruszki, ale jak to powiedziałam moja babcia- młodzi oi tej porze jeszcze śpią, a stare już się pobudzili big_grin
          Staram się zawsze chodzić choć....
          Dziś zagłosowałam zgodnie z sumieniem, niezgodnie z przekonaniami.
          Zagłosowałam na tych, których mniej więcej kojarzę, o których cokolwiek wiem, niestety dwóch z PiS-u big_grin
          • setia Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 15:56
            pina_colada88 napisała:
            > Dziś zagłosowałam zgodnie z sumieniem, niezgodnie z przekonaniami.

? o tym sumieniu to pewnie ksiądz ci przypomniał na porannej mszy?
            sorry, ale jeśli chodzi o wybory to ja nie mam sumienia, mam tylko przekonania.
            • semihora Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 16:16
              Nie, to nie zawsze tak działa. Jeśli w moim mieście władza jest z głupiej partii, ale dla miasta robi dużo dobrego, to nie widzę powodu, dla którego mam głosować na łacha, który należy do partii o przekonaniach zbieżnych z moimi. Czyny się liczą, nie słowa.
            • misterni Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 20:22
              Akurat jeśli chodzi o wybory samorządowe, nie kieruję się politycznymi względami, a głosuję ludzi, których znam i mam do nich zaufanie.
        • corka.bossa Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 13:07
          Zajdę w drodze po mleko smile
    • araceli Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 13:11
      Do rady miasta i na prezydenta kandydatów mam (u nas zdecydowanie czas na zmiany). Do sejmiku - ni hu hu, pewnie skończy się na głosie nieważnym - dla protestu.

Co mnie przeraża, że większość kandydatów to tylko nazwisko na liście - oni NIE ISTNIEJĄ. Serio! Wpisujesz nazwisko w googla i jedyne co znajdujesz to... nazwisko na liście wyborczej powtórzonej na wielu portalach. Nic więcej - imię, nazwisko, płeć. Nawet na stronie partii politycznych nie ma ŻADNYCH informacji o nich. Nie ma gdzie się urodzili, jakie szkoły skończyli, czym się zajmują, jakie mają pomysły, co chcą robić jak zostaną wybrani. Nic, null, zero! Rozmiecie coś z tego?
      • notting_hill Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 22:23
        Mam dokładnie takie samo wrażenie...

Spędziłam dzisiaj z dobre dwie godziny przed południem próbując dowiedzieć się czegoś z internetów na temat ludzi kandydujących do sejmiku wojewódzkiego, ponieważ tak naprawdę to ci ludzie będą decydować o sposobie wydawania pieniędzy w regionie.... I nic, po prostu czarna dziura! Nikt z tych ludzi nie zadał sobie trudu, żeby się jakoś przedstawić wyborcom, jakoś zaistnieć. Owszem, dowiedziałam się z internetu czasami nawet i ciekawych rzeczy, ale głównie na nie. Chociaż tyle dobrze.
    • gretchen184 Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 13:18
      poszłam na wybory w ramach leczenia kaca.
      zresztą zawsze chodzę choć za każdym razem obiecuję sobie,że to ostatni raz.
      mam nadzieję,że mój głos pomoże pogonić pisowską zarazę rządzącą moim miastem.
    • aurinko Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 13:40
      Ja pierwszy raz nie pójdę. A raczej nie pojadę, nie chce mi się jechać na inną dzielnicę miasta, w dodatku musiałabym ciągnąć ze sobą przeziębione dziecko. Mam to w nosie, motywacji brak, rozsądnego wyboru brak. Tak, pozwolę sobie dzisiaj na luksus wolnego wyboru - wybieram niegłosowanie.
    • echtom Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 15:26
      Byłam. Trochę się wstydzę, bo zagłosowałam intuicyjnie i w ciemno, a kandydata sprawdziłam dopiero po fakcie. Uff, mogę spać spokojnie, bo osoba prezentuje się całkiem sensownie. I tak nie wygra, ale przynajmniej jestem zadowolona ze swojego wyboru.
    • loola_kr Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 16:05
      My pobiegliśmy całą rodziną.
      Bieg do urny big_grin
    • andaba Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 17:35
      Jw, tyle że nie dał mi karty...
      Ale i tak zagłosowałam, bo inne nazwiska zupełnie nic mi nie mówiły.
      W dodatku sie mężowi naraziłam.
    • solejrolia Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 18:32
      poszłam, nawet nie wiem, czy prawidłowo zagłosowałam.
      tzn, teraz mam wątpliwości, czy prawidłowo oddałam głos na sejmik i rade powiatu, bo na wójta- to na pewno dobrze. no i jedna z kandydatek zrezygnowała, a i tak od poczatku miała mój głos, więc go otrzymała, mimo iż zrezygnowała.
      • ponis1990 Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 19:07
        Nie byłam, pomimo że siedzibę okręgu mam naprzeciwko i widze go z okna. Cała nasza kampania wyborcza - obecny prezydent zrobił sobie monopol na wieszanie plakatów wyborczych, konkurencja zaś zamiast postulatów, obrzuca konkurencję błotem i wytyka błędy... jak mi jeden kandydat wrzucił list w którym objeżdżano moje byłe miejsce pracy czymś co było absolutną nieprawdą, to juz mi sie całkiem odechciało.
    • asia_i_p Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 19:03
      Byłam, do sejmiku wojewódzkiego była opcja głosowania na własnego stryja, więc jak tu nie wesprzeć rodziny, na burmistrza zagłosowałam na konkurencję, i tak wygra obecny, który nie jest zły, ale niech czuje oddech na plecach i się stara wink, do rady powiatu zagłosowałam na koleżankę z pracy (po długim namyśle, czy nie lepiej na naszą ulubioną pediatrę), a do rady miasta miałam zagłosować na wuefistę córki, ale go nie było na liście w moim okręgu, więc zagłosowałam na jej wychowawcę. W małych miasteczkach idea samorządu jest namacalna - wezmą taką Trzebnicę i ci potną na cztery okręgi (nie powiat tak potną, tylko samo miasteczko), to do rady miejskiej praktycznie wybierasz reprezentanta kilku ulic. Podoba mi się t.
      • agaja5b Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 19:48
        asia_i_p napisała:

>
        > W małych miasteczkach idea samorządu jest namacalna - wezmą taką T
        > rzebnicę i ci potną na cztery okręgi (nie powiat tak potną, tylko samo miastecz
        > ko), to do rady miejskiej praktycznie wybierasz reprezentanta kilku ulic. Podob
        > a mi się t.
        To prawda, tez mi się to podoba, wszystko jest jasne, ludzi znasz, wiesz co który kandydat soba reprezentuje, bo schowac przeszłości za pieknymi sloganami nie da rady...Żałuje tylko że sie dawno wymeldowałam z rodzinnej miejscowosci, bo w wiekszym mieście to sie rozmywa i tak naprawde nie znasz tych na których głosujesz, więc głosowanie jak dla mnie mija się z celem. Jak tu ktoś wyżej zauwazył nie ma żadnych informacji o kandydatach, czarna magia, na codzień ich nie ma wsród ludzi, wśród problemów, tylko przed wyborami zorganizuja jedno, dwa spotkania z wyborcami, na których sie okazuje, że nie maja kompletnie nic do zaoferowania wyborcom, chodzi tylko o odsunięcie od władzy tego kto akurat rządzi. To mierzi i zniecheca.
    • rupiowa Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 19:53
      pewnie wsadzę kij w mrowisko, ale - nie chce się wam - nie głosujcie, tylko nie narzekajcie potem że rządzący są do bani. Po to są wybory, żeby biorąc w nich udział wyrazić swoje zdanie. Nie macie na kogo głosować to oddajcie głos nieważny ale udział w wyborach weźcie.
    • guderianka Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 19:55
      Głosowałam na kolegę, kobietę którą znam z działań i oddałam głos "ostatniego na liście" bo nie miałam swojego kandydata
      • wioskowy_glupek Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 20:04
        głosowałam z niechęcią na mniejsze zło
      • bbkk Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 20:42
        Hehe Ostatni na liscie to tez miejsce 'punktowane' ...
    • lauren6 Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 20:21
      Byłam, głosowałam na lokalnych działaczy, bo odnoszę wrażenie, że są to ludzie, którym bardziej się chce coś zrobić dla swojej okolicy, niż partyjniakom.
    • feniks_z_popiolu Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 20:21
      Byłam o 7.30 i oddałam głos jako pierwsza w tym lokalu smile. Przy mnie przewodniczący komisji odpieczętowywał urnę. Głosowałam tym razem tak jak chciałam jestem zadowolona. Na listach znalazłam troje znajomych ale nie na nich oddałam głos.
    • anika772 Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 20:33
      No byłam, jak zawsze. Zagłosowałam, trochę na partię, trochę "na człowieka", a jeden głos oddałam celowo nieważny.
      Byłaś ostatecznie czy nie?
      • echtom Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 21:36
        To do mnie? Pisałam o 15.26, że byłam smile
    • figrut Re: Nie chce mi się iść głosować 16.11.14, 20:54
      Nie poszłam, bo nie ma na kogo głosować. Na burmistrza wybór jak między pożarem a powodzią, a na radnych stara ekipa która nic dobrego nie zrobiła i sporo nowych idiotów których zbyt dobrze znam, abym mogła mieć choć cień nadziei, że nie pogrążą nas jeszcze bardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka