Dodaj do ulubionych

Lodówka na balkonie

19.11.14, 16:09
Stosujecie?
Chodzi mi o wynoszenie zimą rzeczy na balkon/taras celem trzymania w chłodzie zamiast wkładać do lodówki?

Ja stosuje. Nie zbyt często ale jednak. Bo zwykle wszystko wchodzi do lodówki a mi się na zimno wychodzić nie chce.
Wczoraj ugotowałam sos wieczorem i jak szłam spać to garnek był jeszcze gorący. Zamiast wsadzać do lodówki, gar wyniosłam do sieni (mam takie nieogrzewane pomieszczenie - coś jak wiatrołap) i z głowy.
Ładnie sobie postało przez noc i wszyscy szczęśliwi. Robicie tak czasem?
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 16:13
      Najczęściej na święta bo wtedy więcej jest osób niż zwykle i więcej jedzenia, nie mieści się wszystko w lodówce więc część idzie na balkon.
      • beataj1 Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 16:34
        Gazetko, musze powiedzieć że jestem z lekka zawiedziona.
        Spodziewałam się jakiś przytyków do gaci na balkonie, porównań do czworaków albo chociaż jednego nędznego rzucenia burakiem.

Gazeta dokąd to zmierza? Taka okazja przepuszczona smile
        • gazeta_mi_placi Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 17:05
          Ja to robię w zimie (tak wypada BN gdzie parę osób zjeżdża do Gazeci), a wtedy nie ma już okresu "kwietnego".
        • lafiorka2 Re: Lodówka na balkonie 21.11.14, 08:35
          beataj1 napisała:

> Gazetko, musze powiedzieć że jestem z lekka zawiedziona.
          > Spodziewałam się jakiś przytyków do gaci na balkonie, porównań do czworaków alb
          > o chociaż jednego nędznego rzucenia burakiem.
          >
          ja też,ja też...big_grin
          myslę sobie..."oho,,,zaraz się okaże,żem znowu coś z patologii liznęła" a tu doopabig_grin
    • nickbezznaczenia Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 16:13
      Jasne, że tak. smile

beataj1 napisała: Robicie tak czasem?
    • morgen_stern Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 16:16
      Jasne, jak tylko na zewnątrz robi się maks kilka stopni powyżej zera to mówię, że wróciła moja lodówka na balkonie smile
    • redheadfreaq Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 16:19
      Owszem, służy również do izolowania gorących acz ciekawych rzeczy od kocich nosów - w kuchni nie mamy drzwi, więc balkon jest jak znalazł.
      • aqua48 Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 16:26
        Oczywiście, że tak robię, mam na balkonie szeroki parapet i jeśli gotuję więcej rzeczy dzień wcześniej to ciepłe potrawy w przykrytych garnkach zanoszę na balkon.
    • kkalipso Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 17:01
      Jasne! Ostatnio to nawet musiałam ale na szczęście już mam nową lodóweczkę do której wystarczy się przyzwyczaić.
      Zazwyczaj mam owoce w koszykach (nie lubię takich zimnych z lodówki) napoje jak się nie mieszczą a z garem to dobry pomysł przyda się zwłaszcza w okresie około świątecznym.
      • kkalipso Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 17:03
        A jeszcze - mam dobrze bo wyjście na balkon od kuchni na wyciągnięcie dłoni. Szybciej niż do lodówki tongue_out
    • zuwka Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 17:02
      Głoównie w okolicach świąt BN, kiedy mi się nie mieści w lodówce całe dobrodziejstwo smile
    • malwa51 Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 17:34
      nie, raz wynioslam podczas rozmrazania i ptaki w nocy (nad ranem?) zezarly, albo przynajmniej ponaczynaly big_grin
      ale jak mieszkalam na osiedlu wiezowcowym, to widzialam,ze pare osob mialo prawdziwe lodowki na balkonie
      • aneta-skarpeta Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 21:22
        moja mama ( mieszkamy na jednym podwórku) zrobiła szarlotkę

i chciała ją ostudzic
        wiec ją gorącą, jeszcze w blaszce wystawiła koło drzwi na dworze
        przykryła to druga blaszką, ale tak ze wystaczyło lekko pyknąć i przykrywka spadała ( jakby połowyła odwrotnie to nikt by sie nie dostał)

po chwili slyszymy brzdęk i cała morda mojego psa była w szarlotce

nauke wyniosła wtedy mama, zeby stawiac jedzenie wyżej, a nie na ziemismile
    • pomidorpomidorowy Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 17:44
      ba, trzymam takze smieci na tarasie ( worki) jak nie chce mi sie wynosci....tyle ze nikt nie widzi tych worów oprocz nas.
      • andaba Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 17:57
        Nie mam balkonu, ale z parapetów kuchennvch okiem korzystam od jesieni do wiosny.
    • beata985 Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 18:03
      jasne, to jeden z niewielu plusów tej zimnicy..
    • aankaa Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 18:07
      zawsze przed świętami
      a teraz jak mam gorący gar, którego do lodówki przecież nie włożę
    • kamunyak Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 18:26
      oczywiście! wreszcie nie muszę przekladać wszystkiego do mniejszych naczyń i upychać w lodówie tylko wyrzucam np. pół dużego gara zupy na balkon.
      Ostatnio wynioslam mięso do rozmrożenia. Po jakims czasie mąż mnie zapytowywuje czy nasz kot przypadkiem nie chory bo jakos obiadu nie chce jeśc i w ogole taki malo ruchawy jest. No i wtedy przypomniaam sobie o mięsie. Skubany, pół piersi kurzej zdążył zjeść od rana.
      Przed któryms BN czytałam, że z jakiegos balkonu ukradziono całe świąteczne zapasy. Tak, że na parterze to trzeba uważać.
    • nanuk24 Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 18:28
      Stosowalam jak mieszkalam w bloku, teraz do tego sluzy mi garaz.
    • agnieszka77_11 Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 18:30
      Stosuję.
    • thea19 Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 20:00
      oczywiscie, zawsze gar z zupa czy mieso tam wstawiam, zeby nie stalo w mieszkaniu a do lodowki za gorace. jesienia tez trzymam warzywa
    • aamarzena Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 21:15
      Jasne, że tak. Korzystam też z balkonu jeśli chcę coś szybciej schłodzić. Nie muszę też czekać aż potrawa wystygnie, jak przed włożeniem do lodówki.
    • aneta-skarpeta Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 21:18
      oczywiscie, szczególnie jak mam wielki gar

jak nie na taras, to np do piwnicy ( latem)
    • lola211 Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 21:23
      To chyba jedyna zaleta jesieni/zimy.
      Jak tylko robi sie chlodno, trzymam na balkonie garnki z zupa, desery itp.O ile oczywiscie nie jest zbyt zimno.
    • loola_kr Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 21:48
      Bardzo rzadko. chyba tylko na święta lub przed/po większą imprezą.
      Zup nigdy, nie lubię smaku zupy po balkonowym przechowywaniu.
      • lady-z-gaga Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 22:12
        >nie lubię smaku zupy po balkonowym przechowywaniu.

big_grin
        • loola_kr Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 22:20
          dla mnie np. rosół czy ziemniaczana mają inny, co prawda bardzo lekki, ale inny posmak. Może to sobie uroiłam ale zupy z balkonu nie zjem big_grin
          • ceide.field Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 22:44
            Jak dla mnie ciężkie do wyobrażenia jest trzymanie jedzenia na balkonie, od tego jest chłodna spiżarnia, ew. garaż.
            • thea19 Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 22:52
              w bloku.... taaaa......
    • tryggia Re: Lodówka na balkonie 19.11.14, 22:21
      Jasne, teraz na balkonie tężeje 30 kubeczkow z galaretka na kiermasz jutro w szkole.
      I skrzynka jabłek jeszcze stoi.
    • sueellen Re: Lodówka na balkonie 20.11.14, 22:55
      Raz wyniosłam z braku miejsca na taras tort orzechowy mojej córki to mi go wiewiórki zjadły. I wyjaśnij tu dziecku, że tortu nie będzie (urodziny ma 25 grudnia)...
    • lafiorka2 Re: Lodówka na balkonie 21.11.14, 08:34
      czasem mi sie zdarza,a jak wynajmowałam kiedyś mieszkanie i nie miałam lodówki,bądż...oszczędzałam i jej nie włączałam zimą trzymałam wszystko na balkonie.Przy czym"wszystko" to było tylko kilka rzeczy,Sklep pod nosem miałam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka