Dodaj do ulubionych

Jaka byłaby reakcja rodzica

21.11.14, 19:28
Jaka byłaby wasza reakcja (ematki), gdybyście się dowiedziały, że matka kolegi z klasy waszego nastolatka (gimnazjalisty) wie o różnych wybrykach i ryzykownych zachowaniach dotyczących używek i nie informuje nikogo z dorosłych? Chodzi o dorosłych, których zna i miewa z nimi kontakt chociażby via klasowe sprawy.

Najkrócej mówiąc, młodzież się zwierza/chwali dobrej cioci, a ta wprost mówi, że nie chce zawieść zaufania nielatów więc nie poinformuje rodziców i pomoże w razie potrzeby. Jednocześnie przekazuje piętnastolatkom wiedzę na temat bhp korzystania z używek, podkreśla, że nie pochwala tego co robią, ale przekazy na temat upijania się, palenia, kupowania alkoholu itd. zachowuje dla siebie.
Podkreślam, że chodzi o nastolatki w końcówce gimnazjum, a nie prawie pełnoletnich w liceum.
Obserwuj wątek
    • amoreska Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:38
      Czy ta pani jest jednocześnie nauczycielką tych piętnastolatków?
      • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:42
        Nie jest nauczycielką. Matka kolegi z klasy. Jej dziecko swobodnie w domu opowiada o tym, że piło alkohol, zapaliło, matka nie uznaje kontroli tylko partnerskie rozmowy.
        • amoreska Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:43
          Kontrola podstawą zaufania - takie jest moje zdanie.
          Pani popełnia błąd.
    • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:39
      trzymałabym dziób na kłódkę jednocześnie starając się na bieżąco obserwować poczynania owych "siostrzeńców/bratanków" i temperować w razie potrzeby. Skoro mają zaufanie do (w sumie) obcego dorosłego to grzechem byłoby z tego nie skorzystać.

Głowę dam, że matka owej latorośli, w awaryjnej sytuacji, może chlapnąć ozorem skąd się dowiedziała o "różnych wybrykach i ryzykownych zachowaniach".
      A wtedy to już pozamiatane - nikt z dorosłych się niczego nie dowie
      • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:42
        nastolatki w końcówce gimnazjum, a nie prawie pełnoletnich w liceum

to akurat żadna różnica, w obu przypadkach pacholęta mają siano w głowie
      • marzeka1 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:43
        To powiedz, Aankoo, JAK byś "temperowała w razie potrzeby", tzn. co być robiła, będąc taką dobrą i milczącą ciocią.
        Byłabym zła.
        • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:48
          jeśli obcy nastolatek zwierza się z takich zachowań to znaczy, że ma (do mnie) zaufanie
          kombinowałabym żeby ustawić go tak jak swoją progeniturę coby tego typu kretyństwa wcale/coraz rzadziej przychodziły do łba

wiem, łatwo się mówi mając już dorosłe i bezproblemowe (od narodzin do mgr)
          ale skoro z własnymi się udało, to może i cudzemu można pomóc ?
          • guderianka Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:57
            aanka, bliskie jest mi to co piszesz
      • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:45
        Super, ale wiesz, że nastolatki łamią prawo. Niezależnie od tego, że większość w wieku nastoletnim zaliczyła choć jeden eksperyment z paleniem czy piciem na imprezie/po szkole/w parku, to nadal łamanie prawa. Dorosły, który wie i milcząco przyzwala też łamie prawo.
        • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:49
          zapomniał wół jak cielęciem był
          • murwa.kac Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:02
            dokladnie...
          • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:18
            Wprost przeciwnie. Bardzo dobrze pamiętam, pamiętam też co robili niektórzy rówieśnicy (bo nie wszyscy) ale dorośli raczej nie byli adresatami zwierzeń, nie było to potrzebne.
            • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:27
              tu okazuje się, że jest to potrzebne
              dzieciak potrzebuje rozmowy z dorosłym i jakiegoś ukierunkowania
              • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:28
                Chyba raczej aprobaty. Ewentualnie pochwalenia się swoją dorosłością.
                • sfornarina Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:29
                  Na jakiej podstawie wyciagasz takie wnioski, skoro w Twoim towarzystwie w mlodosci nikt sie doroslym ponoc nie zwierzal?
                  • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:35
                    Niech pomyślę... bo mam znajomych z nastoletnimi lub już dorosłymi dziećmi, którzy o różnych rzeczach/zachowaniach opowiadają? Bo mam znajomych, którzy pracują z dziećmi i młodzieżą i też opowiadają? Bo istnieją zachowania i nasilenie potrzeb typowe dla danego wieku i okresu rozwojowego?
                    • sfornarina Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:41
                      Fakt, ze Twoi znajomi cos Tobie opowiadaja, ze ktos im cos opowiedzial wcale nie tlumaczy, skad wyciagnelas wniosek, ze mlodzi potrzebuja aprobaty. Mlodzi na pewno nie zwierzaja sie doroslym, ze musza z nimi pogadac, bo im aprobaty potrzeba big_grin

A moze po prostu mloda/y czuje sie kompletnie niezrozumiany przez wlasnych rodzicow? I po prostu chce z innym doroslym jak z czlowiekiem pogadac, skoro z wlasnymi rodzicami nie moze?
                • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:34
                  wydaje Ci się
        • sfornarina Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:20
          OJP, od razu lamie prawo.
          Ja sie tez zwierzalam rodzicom przyjaciolki (bo miala czadowych rodzicow) i chyba bym z domu uciekla, jakby wypaplali moje zwierzenia moim rodzicom. Mialam do nich zaufanie, to paplalam, a oni probowali ustawiac mnie do pionu, delikatnie tlumaczac, co jest w porzadku, a co nie jest.
          Nie mam pojecia, co mieliby osiagnac, gdyby powtorzyli moje zwierzenia moim rodzicom - na pewno na dobre by to nikomu nie wyszlo.
          • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:22
            O ile sporadyczne popalanie nie jest IMO wyjątkowo groźne, o tyle regularne korzystanie z alkoholu przez piętnastolatków - owszem.
            • sfornarina Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:28
              Ranyboskie, ja majac 15 lat palilam papierosy i pilam tanie wino, juz nie mowiac o narkotykach wszelkiej masci. Wyszlam na ludzi zanim skonczylam 18 lat i na szczescie zaden dorosly, ktoremu sie z tego czy owego zwierzylam, nic moim rodzicom nie wypaplal. Bo jakby wypaplal, to znajac moich rodzicow, cos by sie bardzo zle skonczylo.

A w kwestii regularnego korzystania z alkoholu przez pietnastolatkow to rodzic musialby byc totalnym ignorantem i debilem, zeby nic sam nie zauwazyl, wiec nie przesadzaj smile
              • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:39
                Hm... Twoi byli debilami skoro nie zauważyli? Bo z tego co napisałaś to właśnie wynika.
                • sfornarina Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:45
                  Popelniasz blad logiczny.
                  Czy ja powiedzialam, ze moi nie zauwazyli? Czesc zauwazyli, a reszty nie widzieli, bo nie mieli jak zauwazyc. Nie mialam zwyczaju przychodzic do domu pod wplywem alkoholu ani palic papierosow w ostatnich kilku godzinach przed zobaczeniem sie z rodzicami.
                • murwa.kac Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 22.11.14, 08:08
                  triss_merigold6 napisała:

CytatHm... Twoi byli debilami skoro nie zauważyli? Bo z tego co napisałaś to właśnie wynika.

Triss! naprawde!
                  Twoj brak umiejetnosci czytania ze zrozumieniem i brak umiejetnosci wyciagania logicznych wnioskow ze slowa czytanego zaczyna PORAŻAĆ!
              • wioskowy_glupek Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:16
                faktycznie masz się czym chwalić - żenujące uncertain
            • cosmetic.wipes Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:31
              Ty mi lepiej powiedz, co jest nie tak z rodzicami owego nielata, skoro on regularnie chleje, zwierza się obcym, a osobiści starzy o niczym nie mają pojęcia?
              • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:38
                Nie wiem, być może inni rodzice udają że nie widzą.
                Opis sytuacji z forum, nic osobistego więc nie dodam szczegółów.
                • cosmetic.wipes Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:56
                  Jeśli rodzice nie mają cienia wiedzy na temat nałogu (bo chyba można tak nazwać regularne spożywanie?) alkoholowego u własnego nastoletniego dziecka, to zdecydowanie powinni się zająć przeszkoleniem siebie, a nie jakiejś obcej pani, która właściwie za to dziecko nie ponosi ŻADNEJ odpowiedzialności.
                  Jednakże wydaje mi się to być dość charakterystycznym dla niewydolnych rodziców, że pomimo własnych - tu, sporych błędów, wszak ślepota życie utrudnia, będą za wszelką cenę zwalać winy na tych innych. Tutaj akurat padło na dobrą ciocię.

A na tym forum to mamusia pyta czy tatuś? Podejrzewam to pierwsze wink
                  • vre-sna Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:05
                    Phi, moja matka była matką kochającą, ale totalnie zapracowaną. Na własnym przykładzie mogę więc potwierdzić, że nie nieudolność ale nieobecność sprzyja rozhulaniu.
                    Nieudolność to nieumiejętność bycia rodzicem gdy się jest uczestniczącym w procesie.
                  • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:34
                    Na forum pyta dobra ciocia.
                  • ichi51e Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:43
                    Nalogu? Boze jakos nie dziwie sie ze dzieci pary z geby nie puszcza...
                    • cosmetic.wipes Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:11
                      A jaką inną nazwę znajdujesz dla regularnego picia?
                      Bo chyba o tym jest rozmowa.
                      Z resztą codzienną fajkę tez uważam za nałóg.
                • echtom Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:53
                  A mogłabyś zalinkować?
                • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:07
                  No właśnie, daj linka do tej dyskusji.
              • vre-sna Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:58
                Długo pracują?
                Rodzice wiele potrafią w kwestii nieuświadomienia.
                A małolaty potrafią to pięknie wykorzystać.
                • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:14
                  Czyli znowu wracamy do odpowiedzialności rodziców, którzy powinni inaczej ze swoimi dziećmi postępować.
    • mondovi Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:39
      Pardon za spacje.
    • 18lipcowa3 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:40
      Byłabym zła i coś z tym zrobiła. Swego czasu moi starzy zrobili taki dżihad w moim towarzystwie, ależ się wstydu najadłam. Z perspektywy matki dwojga dzieci, po latach przyznaję im racje.
      • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:44
        przyznałaś rację po latach, będąc matką
        nie zapominaj, że ów nastolatek jeszcze kilka lat ma pomieszkać z rodzicami
        • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:47
          I to czyni nastolatka bezkarnym?
          • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:51
            ale kto pisze o bezkarności ?
            mowa była o ew. piciu, paleniu

stłuczesz syna/córkę jak się dowiesz, że zapalił/a przy piwku ? nawet jeśli ma 15 lat ?
            • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:14
              Jeśli to sporadyczna sprawa, to w ogóle nie widzę problemu. Każdemu może się zdarzyć.
    • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:42
      Wściekłabym się i odbyłabym odpowiednią rozmowę z "dobrą" ciocią. Ale przede wszystkim to zastanowiłabym się, co robię źle jako matka, że moje dziecko eksperymentuje z używkami i jeszcze się zwierza z tego obcej osobie.
      Szczęśliwie moje dzieci tak nie postępowały i nie postępują, a ponieważ są dorosłe, to ja nie widzę problemu, że gdy jest jakaś impreza to wypiją drinku, tym bardziej, że nie nadużywają.
      • bumbunierka1 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:55
        Z duzym prawdopodobienstweim "dobra ciocia" nie bedzie miala zamiaru odbywac "odpowiednich rozmow" z rozapulchrami, przyjmowac u siebie mondavi czy wysluchiwac lipcowych. Ludzie rozmawiaja z kim chca, ich czas nie jest nieograniczony i zdecydowanie nie dla wszystkich. Wezcie wy zejdzcie na ziemie.
        • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:15
          Oj, grubo się mylisz.
    • murwa.kac Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:45
      nic bym nie zrobila.
      wiecej - ta ja bede ta dobra ciocia na bank wink
      • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:47
        Taka forma tkania iluzji, że jest się młodym i fajnym, niemal rówieśnikiem dla gimbazy?
        • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:55
          dorabiasz "ideologię" do prostego faktu, że obcy dorosły jest bliższy niesfornemu pacholęciu niż własny rodzic

a określenie "gimbaza" uważam za wyjątkowo uwłaczające dzieciakom w tym wieku. Bez względu na to czy są to aniołki, czy diablęta
        • murwa.kac Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:04

Cytat Taka forma tkania iluzji, że jest się młodym i fajnym, niemal rówieśnikiem dla gimbazy?

jak to kolezanka nizej ujeła - dorabiasz ideologie. i to kretynska.
      • 18lipcowa3 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:53
        murwa.kac napisała:

> nic bym nie zrobila.
        > wiecej - ta ja bede ta dobra ciocia na bank wink

spoko , a jak ktos sie zaćpa na smierc albo pojedzie autem ojca po pijaku okaze sie ze wiedzialas to spoko spojrzysz w oczy rodzicom ?
        • murwa.kac Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:01
          18lipcowa3 napisała:

Cytat spoko , a jak ktos sie zaćpa na smierc albo pojedzie autem ojca po pijaku okaze sie ze wiedzialas to spoko spojrzysz w oczy rodzicom ?

nieslychanie naiwna jestes jezeli wierzysz w to, ze mowienie komukolwiek o tym daje 100% gwarancje, ze tak sie nigdy nie zdarzy.

a majac zaufanie mlodziezy - łatwiej z nia rozmawiac i oni łatwiej przyjmuja madrosci i kazania starych

piszesz jakbys nigdy nastolatka nie byla.
          • gryzelda71 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:14
            Tak, bo jak tobie opowiedza to przyjmą też gadkę ze to fe i przestaną. Ales ty sprytna hahahaha
          • 18lipcowa3 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:21
            pogielo cie totalnie
            • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:24
              Wyluzuj, to ta laska, która uważa, że toyota yaris jest dużym samochodem. Mnóstwo rzeczy może jej się wydawać.
              • 18lipcowa3 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:28

> Wyluzuj, to ta laska, która uważa, że toyota yaris jest dużym samochodem. Mnóst
                > wo rzeczy może jej się wydawać.

a tak z tego murwę pamiętam
              • murwa.kac Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:32

Cytat Wyluzuj, to ta laska, która uważa, że toyota yaris jest dużym samochodem. Mnóstwo rzeczy może jej się wydawać.

a Triss nadal nie posiadla zdolnosci czytania ze zrozumieniem.
                szkoda.

ja wiem, ze jak sensownych argumentow brak to sie wyciaga watki sprzed lat i jeszcze je konfabuluje, ale Triss - Ciebie podejrzewalam o klase jednak.
                tak nisko upadlas?
                • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:40
                  Jak można sensownie dyskutować z kimś kto twierdzi, że w toyocie yaris swobodnie podróżuje 5 osób?
                  • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:05
                    zależy od modelu samochodu, Triss
                    • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:12
                      No przestań. Nawet największy model yariski jest mały.
                      • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:22
                        fakt, ematka jeździ wyłącznie miejskimi czołgami big_grin
                        • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:28
                          No właśnie odpowiedziałaś na poziomie ematki tongue_out
                          Ludzie jeżdżą różnymi samochodami, od maluchów (tak, tak, kilka miesięcy temu widziałam takiego w moim mieście, w UK, z kierowniczą po prawej stronie) po, jak to nazwałaś finezyjnie czołgi miejskie, ale nadużyciem jest nazywanie yarisa dużym samochodem.
                          • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:43
                            Rosa, widziałaś ozór na końcu mojego posta ?
                            • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:44
                              Jesteś pewna, że to był ozór? big_grin
                              • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:35
                                był ale go nie widać
                                • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 23:01
                                  OK smile
                  • murwa.kac Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 22.11.14, 08:04
                    no i czemu konfabulujesz?
                    nie pisalam, ze swobodnie podrozuje.
                    napisalam, ze swobodnie jezdzi.
                    i jedynie co napisalam, ze w yaris spokojnie mozna sie spakowac na wczasy pod grusza.

dotarlo do Ciebie za fyfnastym razem czy jednak nie i po raz kolejny jak Ci argumentow braknie wyciagniesz watek sprzed lat i bedziesz sie nim zaslaniac kłamiac?
                    • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 22.11.14, 21:14
                      To akurat stały element konwersacji w wykonaniu tris. Jak już jej brakuje argumentów, to wyciąga jakiś fragment wypowiedzi i dodaje resztę od siebie.
            • murwa.kac Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:34
              18lipcowa3 napisała:

Cytat pogielo cie totalnie

bo mam inne zdanie niz Ty i traktuje dzieci, mlodziez jak ludzi a nie jak debili?
              ciekawe.
    • anika772 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:48
      To ślicznie, że chce być zaufaną ciocią, ale łamie prawo, chroniąc łamiące prawo dzieciaki!
      Trzeba jej to uświadomić.
    • misiu-1 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:49

> Jaka byłaby wasza reakcja (ematki) [...]

Uznanie za poszanowanie prywatności dzieci? smile

PS. Czy także przekazuje wiedzę na temat bhp stosunków seksualnych? Bo jeśli tak, to zasługuje na medal z ziemniaka. smile
      • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:19
        15-16-latek ma guano, a nie prywatność. Za jego zdrowie odpowiada rodzic.
        • echtom Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:02
          Aha. Czyli jak 18-latek się zachla albo zaćpa na śmierć, to już nie jest problem rodzica? Trudno się z Tobą rozmawia o nastolatkach, bo jesteś zbyt zafiksowana na punkcie prawa. Przypomnę Ci nieśmiało, że obśmiewany przez Ciebie 15-latek ma jakiś obszar prywatności, bo może legalnie uprawiać seks, a to czasem pociąga za sobą nieprzyjemne konsekwencje.
          • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:36
            To nadal będzie problem rodzica, ale już nie odpowiedzialność tegoż rodzica.
            Co do seksu, to akurat tu nie jest ani tematem, ani problemem.
            • echtom Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:43
              To dobrze, bo chlamydioza czy ciąża mogą mieć bardziej długofalowe skutki niż gimnazjalne eksperymenty z używkami.
          • guderianka Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:37
            jakie konsekwencje ?
            jeśli syn zapłodni pannę- to można się wypiąć
            jeśli córka zostanie zapłodniona-można jej wyskrobać

życie jest takie proste
        • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:21
          triss_merigold6 21.11.14, 20:19 Odpowiedz
          15-16-latek ma guano, a nie prywatność.

pogratulować takiego podejścia...
          • guderianka Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:36
            Och, do moich życzeń by dziecko stwarzało problem w szkole swoją innością, dołączam życzenie by w wieku nastoletnim zaczęło dawać w kość big_grin
            Przy takim podejściu mamuśki albo wyrośnie emocjonalnie zahukana kaleka życiowa albo zbutnowany po dwakroć nastolatek - życzę serdecznie tego drugiego
            • sfornarina Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:41
              > albo zbutnowany po dwakroć nastolatek - życzę serdecznie tego drugiego

Dokladnie tak. Moja mama miala dokladnie takie podejscie - o trudniejsza nastolatke w szkole niz ja bylo trudno. Chyba nie tylko w moim roczniku, ale w historii calej szkoly smile
              Jedyne, co mnie ratowalo, to bardzo dobre oceny; inaczej ze szkoly bym wyleciala juz po pierwszej klasie.
            • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:46
              Opanuj się łaskawie.
              Ja mam bardzo realistyczne podejście do używek i kretynizmów nastolatków właściwych dla trudnego wieku, co nie znaczy że dałabym błogosławieństwo.
              • guderianka Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:50
                Guano wiesz o dzieciach ( własnych)nastolatkach.
                • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:08
                  guderianka napisała:

> Guano wiesz o dzieciach ( własnych)nastolatkach.
                  >

100/100
                • sfornarina Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:11
                  No co Ty. Wiedze teoretyczna ma szeroka big_grin
                  • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:37
                    i ematkowe (jedynie słuszne) podejście
              • pade Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 23:25
                Triss, Ty się po prostu boisz.
                Nie widać u Ciebie realistycznego podejścia, widać przerażenie.
    • guderianka Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:55
      Wyobraziłam sobie-i nie bardzo wiem jak mogłabym zareagować ?
      Porozmawiać ? Złożyć doniesienie ? Naskarżyć komuś ?
    • joaaa83 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:56
      Uważam, że instytucja "dobrej cioci" niczego dobrego nie wnosi i jest szkodliwa. Rozumiem, że małolaty mają tajemnice między sobą, ale jak jeden rodzić się wyłamuje, to w pewnym stopniu oznacza to akceptację dla dzieci poczynać (nawet jeśli tłumaczy i mówi "nie"). Taki gimbaza myśli wtedy sobie, że to on ma nienormalnych starych i on jest poszkodowany, a norma to taka jak mu pasuje, czyli "ciocia dobra rada". Tłumaczenie tłumaczeniem, ale jeśli chodzi o pewne sprawy, to liczą się "wyciągnięte konsekwencje", czyli np. bierzesz używki, nie dostajesz kasy.

Ogólnie to wybrałabym się do cioci, najlepiej z grupą rodziców i bym ją próbowała naprostować.
      • elf1977 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:00
        Też uważam, że taki dorosły w gruncie rzeczy robi dziecku krzywdę.
        • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:20
          Poza tym to rodzice są odpowiedzialni za swoje dzieci, a nie jakaś ciocia dobra rada.
    • beataj1 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 19:59
      Nie wiem. Chyba bym spróbowała wyczuć czy pani jest rozsądna czy tylko próbuje być fajna. Jeśli uznałabym że jest rozsądna cieszyłabym się że dzieciaki mają kogoś dorosłego komu ufają i komu w razie problemów mniejszych lub większych mogą się zwierzyć. Nie mam złudzeń że rodzic nie zawsze jest pierwszym adresatem do którego przychodzi nastolatek. Tak po prostu jest że się dzieciaki i dorośli wstydzą swoich rodziców. I z dwojga złego lepiej by takiemu nastolatkowi doradzał/pomagał ktoś dorosły niż równie spanikowany kolega nastolatek.

A w magiczną moc zakazów nie wierzę - sama była grzeczna ale w pewnych sytuacjach o zakazach rodziców po prostu zapominałam.

Ale. Mam 2 letnią córkę. Może mi się optyka jeszcze zmienić...
      • joaaa83 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:09
        Zgadzam się, co do wstydu, ale wstyd pojawia się raczej wtedy, kiedy chodzi o kontakty damsko-męskie, czyli seks. A autorka pisze bardziej pod kątem alkoholu, papierosów i narkotyków. O ile zwierzenia córki do matki koleżanki na temat chłopaka mogłabym przełknąć, to wyżej wymienione sprawy nie, chociażby dlatego że w pewnym wieku można jeszcze mieć pewien wpływ np. ograniczając dopływ gotówki. Wiem co mówię, bo sama jako 15-latka polubiłam papieroski, ale rodzice "na nieświadomce" mi je sponsorowali. Nie kradłam, nie sępiłam od rówieśników, tylko kupowałam za kieszonkowe.
        • beataj1 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:16
          Ale tak naprawde tu może być wszystko. Pani może wiedzieć o okazjonalnym paleniu papierosków albo co bardziej prawdopodobnym upiciu sie piwem albo tanim winem. I tu jej spokojne pogadanki przemycane między wierszami mogą dużo zdziałać. Dużo więcej niż awantura rodziców.
          Może tez być kwestia narkotyków i tu uważam że sprawa jest poważna i powinni interweniować rodzice a przynajmniej być poinformowani.
          Sami nastolatkowie też sa rożni - jednemu wystarczy awantura rodziców i szlaban na kasę a u innego spowoduje jeszcze większy bunt i całkowite zerwanie resztek kontaktów z rodzicami.
          Wbrew pozorom taki dorosły który ma dostęp do informacji to duża przewaga. Dzieciaki mają teraz takie możliwości kontaktu ze sobą poza kontrolą i szansę na zrobienie sobie kuku że naprawdę trzeba szukać sojuszników gdzie się da.
          • joaaa83 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:25
            Ale ja nie twierdzę, że jako rodzic robiłabym od razu tylko awanturę. Dlaczego zakładasz, że tylko "pani świadoma sytuacji" jest za pogadankami i wspólnym językiem, a reszta towarzystwa nic nie rozumie i potrafi tylko stosować kary i zakazy?
            • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:28
              Bo mierzy swoją miarką? wink
              • beataj1 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:59
                Poniekąd masz rację. Jak byłam nastolatką takie złamanie mojego zaufania przez dorosłą osobę było by dla mnie straszne. I nawet najlepiej przeprowadzona pogadanka rodziców czy awantura nic by nie dała ( a rodzicom udałam i miałam z nimi dobry kontakt). Nie ufałam łatwo dorosłym i po czymś takim byłoby mi jeszcze trudniej.
                • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:17
                  Nie ufałaś swoim rodzicom?
                  Znaczy się, oczywiście rozumiem, że tak może być, bo ja swoim rodzicom nie ufałam kompletnie. Za to zrobiłam i robię wszystko, aby moje dzieci ufały mnie i mojemu mężowi, przynajmniej w fundamentalnych kwestiach.
                  • beataj1 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:35
                    Ufałam. I to ufałam bardzo - a dokładniej matce bo ojciec to inna historia. Ale byłam bardzo delikatna i niestabilna w tym zaufaniu. W sensie każda najdrobniejsza sprawa sprawiała że się wycofywałam i zamykałam w sobie.
                    I co ważne to zamknięcie w sobie topiłam w słowach - w sensie rozmawiałam z mamą o tysiącach spraw a te najważniejsze dla mnie były nie poruszane (dziś z perspektywy czasu muszę przyznać że na szczęście te ważne były drobiazgami ale wtedy to były wielkie dramaty).
                    Mama zachwycona bo przecież rozmawiam z nią o dużo poważniejszych sprawach nawet nie zauważała tego że mimo wszystko się odsunęłam.
                    Wtedy nie miałam takiego dorosłego (poza mamą) któremu ufałam ale gdybym miała i on by przekazał to np rodzicom byłby to dla mnie koniec świata. Naprawdę.
                    Wydaje mi się że byłam dużo wrażliwsza niż chciałam to przed sobą przyznać. Wiesz taki typ - hej do przodu na pierwszy rzut oka.
                    Dlatego wszytko we mnie sie skręca na myśl o przekazywaniu rodzicom tego co dzieciaki mówią w zaufaniu,. Choć też rozumiem wasze argumenty.
            • beataj1 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:32
              No ale w Twoim konkretnym przypadku co by podziałało? Pogdanki rodziców? Awantura? Odcięcie od kasy.
              Czy może było by tak że oni by pogadali a Ty i tak byś paliła.
              Albo jak by ciię oddzieli od kasy: to byś rzuciła palenie czy musiała się bardziej nakombinować?
              • gryzelda71 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:35
                Czemu zakładasz,że pani dobra rada będzie się angazować w problemy innych dzieci, jak swojemu pozwala na eksperymanty. Bardziej obawiałabym się,ze w jej chałupie będa mogli śmiałao np popalać czy coś więcej.
                • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:36
                  W to, co robi jej własne nie ingeruje. Rozmawia, nie kontroluje, nie zakazuje, cieszy się z tego z jaką swobodą przy niej rozmawiają i opowiadają.
                  • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:40
                    Po prostu przegina w drugą stronę. I zapomina o tym, że za kolegów syna odpowiedzialni są ich rodzice, a nie ona.
                    • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:41
                      Po prostu obawiam się, że w razie wu (w kwestii jakiegoś kolegi syna) pani zwyczajnie nabierze wody w usta i wycofa się rakiem.
                  • gryzelda71 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:43
                    Niefajnie się zrobi jak pozwoli dzieciakom, nie tylko własnemu popalac i inne rzeczy u siebie w domu.
              • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:37
                Mamy za mało informacji na temat tego konkretnego przypadku. Napisałam w jednym z postów, że gdyby to mnie się przytrafiło, to przede wszystkim zastanowiłabym się, co robię nie tak, że dziecko eksperymentuje z używkami i jeszcze się tym chwali obcym rodzicom poza moimi plecami. Bo, IMHO, taka sytuacja jest konsekwencją działania obu stron - dziecka i rodziców, być może szczególnie rodziców.
              • joaaa83 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:15
                Nie wiem, co konkretnie ale wszystkiego po trochu by nie zaszkodziło. Ja nie twierdzę, że na zbuntowane dzieciaki trzeba z batem biec, ale uważam że "ciocia" niekoniecznie musi być alfą i omegą w wychowywaniu dzieci. Może dajmy jakieś prawo głosu rodzicom. Nawet jeśli nie są doskonali, a tak pewnie jest, skoro dzieciak nadużywa ich zaufania, to jednak mogą się poprawić, skonsultować z kimś bardziej doświadczonym. Trzeba im błąd uzmysłowić pośrednio, czyli przez informację. Uważam, że na większość 15-latków rodzice nadal mają spory wpływ, tylko żeby wiedzieli na co mają wpływać.

I nie wiem, czy tylko mi, ale "ciocia" kojarzy mi się z infantylną babką, która lubi zakurzyć i browara wypić, nieco znudzoną życiem i brakiem zajęcia (lub chłopa) a nie z wykwalifikowaną panią pedagog.
                • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:38
                  To nie jest pani pedagog. To pani, która zawodowo zajmuje się poradnictwem, także prawnym.
                  • joaaa83 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:47
                    No więc właśnie. Niech się zajmuje poradnictwem, ale to nie znaczy że rozumy pozjadała i ze wszystkim da sobie radę.
      • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:13
        Ale. Mam 2 letnią córkę. Może mi się optyka jeszcze zmienić...

zmieni Ci się, zmieni
        kwestia tylko czy pójdziesz w stronę żandarma na straży prawa, czy dobrej cioci...

jedno uważam za bezcenne - jeśli (w tym przypadku obce !) dziecko jest w stanie zaufać dorosłemu to należy to uszanować i, w jakimś sensie, pielęgnować
    • gryzelda71 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:06
      Byłam wredna? bo jak widziałam koleżankę córki popalającą to matce powiedziałam.
      A w tej sytuacji byłabym wku... zwłaszcza gdyby okazało się,ze moje dziecko w uczestniczy w radosnym popalaniu czy braniu i jakiś dorosły o tmym wie i milczy, bo chce być fajnym kumplem dla dzieciaków.
      • baltycki Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:52
        Doniesc, bo widzialam,
        a doniesc, bo mi sie zwierzyla
        to nie sa podobne sytuacje
        • gryzelda71 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:55
          To niech nie donosi. Tylko z matka czy rodzicem pogada.
    • ashraf Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 20:49
      Taka dobra ciocia to innymi słowy nieodpowiedzialna idiotka, której wydaje się, że jest taka cool, bo utrzymuje w sekrecie poczynania nastolatków na granicy prawa. Jeżeli rodzice pozwalają nastoletniemu dziecku napić się przed 18 i biorą za to odpowiedzialność, to jest ich sprawa, ale nie mają prawa przyzwalać na takie zachowania u innych dzieci. U mnie w domu nie było tematów tabu, rozmawiało się o wszystkim, mieliśmy i mamy do siebie pełne zaufanie, rodzina mnie znała i wiedziała czego się po mnie spodziewać. Kulturę picia wyniosłam z domu i to przed osiągnięciem pełnoletności, ale nie wyobrażam sobie, żeby moja mama urządzała alkoholowe popijawy dla moich 14-letnich koleżanek i przymykała oko na to, że ktoś może w wyniku takiej imprezy paść ofiarą gwałtu czy narobić głupot. Każdy odpowiada za swoje dziecko.
      • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:11
        ashraf napisała:

> Taka dobra ciocia to innymi słowy nieodpowiedzialna idiotka, której wydaje się,
        > że jest taka cool, bo utrzymuje w sekrecie poczynania nastolatków na granicy p
        > rawa. Jeżeli rodzice pozwalają nastoletniemu dziecku napić się przed 18 i biorą
        > za to odpowiedzialność, to jest ich sprawa
        , ale nie mają prawa przyzwalać na t
        > akie zachowania u innych dzieci.
        O to to to! Nic dodać, nic ująć.

U mnie w domu nie było tematów tabu, rozmawiał
        > o się o wszystkim, mieliśmy i mamy do siebie pełne zaufanie, rodzina mnie znała
        > i wiedziała czego się po mnie spodziewać.
        Właśnie w moim domu tak jest. Rozmawiam z córkami o wszystkim i bez nadęcia i fałszywego wstydu jak jakaś matrona, której trzeba się bać. Dzięki temu mogę im spokojnie ufać i mieć pewność, że nie popełnią głupoty, którą będą się chwalić obcym ludziom, dlatego że nie mają do mnie zaufania.

Kulturę picia wyniosłam z domu i to
        > przed osiągnięciem pełnoletności, ale nie wyobrażam sobie, żeby moja mama urząd
        > zała alkoholowe popijawy dla moich 14-letnich koleżanek i przymykała oko na to,
        > że ktoś może w wyniku takiej imprezy paść ofiarą gwałtu czy narobić głupot. Ka
        > żdy odpowiada za swoje dziecko.

I właśnie to jest bardzo rozsądna postawa.
      • baltycki Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:15
        > Każdy odpowiada za swoje dziecko.
        Dokladnie te zasade stosuje "dobra ciocia".
        Znaczy, dobrze robi. )))
    • inguszetia_2006 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:03
      Witam
      Byłabym wkurzona. Ale u mnie to nie przejdzie, że dzieciak będzie "używał", a ja jak ten ślepy kret. Doświadczenie życiowe. Zresztą, moja córka nie umie kłamać. I po piąte przez dziesiąte - czytam w niej jak w otwartej księdze. Ust nie otworzyła jeszcze, a ja już wiem, co z nich wyjdzie. Zdradza ją mowa ciała.
      Pzdr.
      Ing
    • echtom Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:08
      Coś mi chyba umknęło - a z jakiego źródła byśmy się dowiedziały?
    • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:12
      Miłe Panie,

zachowajcie ten wątek w ulubionych (może gazeta nie wprowadzi archiwizowania) i dopiszcie się za jakieś 10 lat
      mam nadzieję, że będę wtedy na tyle sprawna żeby odpalić komputer i przeczytać Wasze opinie smile
      • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:23
        Mam dorosłe dzieci, więc wiem o czym piszę.
        • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:50
          też mam dorosłe
          na szczęście ematkę odkryłam niedawno i dopiero wtedy dowiedziałam się, że szybki klaps w tyłek albo "ścierą przez łeb" to naruszenie prawa, nietykalności dziecka i pogwałcenie jego praw tongue_out
          • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:21
            Bo to prawda.
            • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:42
              całe szczęście, że moje dzieci tego nie wiedziały (ani sąsiadki)
              jak nic zgniłabym w więzieniu za przyrżnięcie w tyłek

chyba muszę ich spytać czy mają traumę za te wszystkie klapsy
      • anorektycznazdzira Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:29
        moja córka ma 17 lat i adekwatnych wiekowo znajomych
    • anorektycznazdzira Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:24
      Ja byłabym neutralna.
      Z jednej strony jako inna matka chciałabym to wiedzieć, z drugiej strony nie miałabym żadnych złudzeń, że jakiekolwiek informacje tamta matka przekazałaby mi RAZ.
      Następnego razu by nie było, bo jak tylko młodzież choćby lekko odczuje, że informacje zostały przekazane- nigdy więcej jej już nic w życiu nie powie. To już chyba wolę podawanie BHP użytkowania używek.
      • joaaa83 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:03
        Pewnie przekazałaby RAZ, ale Ty dostałabyś szansę na zorientowanie się, że coś jest nie tak, także między Tobą i dzieckiem. Myślę, że w miarę ogarnięta osoba, ze sporym prawdopodobieństwem skorzysta, a to będzie miało lepsze skutki niż zwierzenia dziecka "cioci".
    • kawka74 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:31
      Byłabym wkur...na, ponieważ sprawy używek wolałabym załatwić z własnym dzieckiem bez pośrednictwa dobrej cioci. Jeśli matka kolegi chce edukować młodzież, proszę bardzo, ale ja jako rodzic chcę wiedzieć o wszystkim, co się dzieje, i mam do tego prawo.
      Swoją drogą, rozumiem, że jeśli dzieciątka nabroją pod wpływem wspomnianych używek, dobra ciocia zamierza wziąć na siebie odpowiedzialność za skutki?
      • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:39
        Deklaruje wsparcie. tongue_out
        • kawka74 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:42
          Ciekawe, jak ciocia w takiej sytuacji zniosłaby urwanie jej przeze mnie, osobiście, tymi ręcyma, głupiego łba i nas...nia do szyi ;p
        • joaaa83 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:52
          Oj, już widzę jak wspiera, kiedy młodzież nabroi konkretnie. Pierwsza ogon podkuli i schowa się do mysiej dziury. Prędzej po surowych rodzicach, widzę jak przyjmą "na klatę" swoje porażki wychowawcze niż po pani, która nie widzi że dzieciaczki robią coś złego. Jeszcze pogłaszcze po główce i powie, że to nie ich wina, tylko społeczeństwa.
      • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:52
        ja jako rodzic chcę wiedzieć o wszystkim, co się dzieje, i mam do tego prawo.

spytaj więc swoje dziecko / licz na to, że samo powie
        • krejzimama Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 21:54
          Z trissami/kawkami to nawet własne dzieciaki nie chcą gadać.
          Zresztą się im nie dziwie.
          • kawka74 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:02
            Na pewno tak jest, skarbie, na pewno.
          • andaba Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:04
            Jakie używki?

Bo jak papierosy to byłaby idiotką skarżąc, jak piwo, to prawie tak samo, jak narkotyki - to trochę zmienia postac rzeczy.

Codziennie widuje chłopaków z papierosami, podejrzewam, ze wiekszość matek o tym nie wie - nie widze powodów, zeby skarżyć - po cholere sie będę wtrącać? Ich płucka...
        • kawka74 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:06
          Może powie, może nie. Ja nie jestem kumplem mojego dziecka, tylko rodzicem.
      • baltycki Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:04
        > Byłabym wkur...na,
        Na kogo?
        Na "ciocie", ze nie donosi Tobie?
        Na dziecko, ze zwierza sie obcej, a nie Tobie?
        Na siebie, ze nie zdobylas takiego zaufania?

> sprawy używek wolałabym załatwić z własnym dzieckiem bez pośrednictwa dobrej cioci.
        I "ciocia" przeszkadza/zabrania?
        • kawka74 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:07
          Dziecko nie zwierza się obcej, tylko znalazło sobie przytulną metę, gdzie wszystko wolno, bo ciociulka ma luźne podejście do życia, w przeciwieństwie do matki.
          Naprawdę, chyba nikt z Was nie był nastolatkiem.
          • kawka74 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:09
            I jeszcze jedno - kto weźmie odpowiedzialność za wybryki dzieci pod wpływem używek, bardzo bym chciała to wiedzieć. Przecież nie ta radosna kretynka, której się wydaje, że jeśli pozwoli i udzieli pouczenia, to wszystko ma pod kontrolą i wszystko jest OK.
          • baltycki Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:28
            > Dziecko nie zwierza się obcej, tylko znalazło sobie przytulną metę, gdzie wszystko wolno.

A w oryginale..

Jaka byłaby wasza reakcja (ematki), gdybyście się dowiedziały, że matka kolegi z klasy waszego nastolatka (gimnazjalisty) wie o różnych wybrykach i ryzykownych zachowaniach dotyczących używek i nie informuje nikogo z dorosłych?

Najkrócej mówiąc, młodzież się zwierza/chwali dobrej cioci, a ta wprost mówi, że nie chce zawieść zaufania nielatów więc nie poinformuje rodziców i pomoże w razie potrzeby. Jednocześnie przekazuje piętnastolatkom wiedzę na temat bhp korzystania z używek, podkreśla, że nie pochwala tego co robią, ale przekazy na temat upijania się, palenia, kupowania alkoholu itd. zachowuje dla siebie.

Tja..
            • kawka74 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:36
              No i? Jaka to różnica?
              I ponawiam pytanie - JAK ciocia pomoże, jeśli nastolatkom odwali?
              • guderianka Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:46
                zapytam inaczej

jak nastolatkom odwali-to lepiej by ktoś o tym wiedział-czy nie ?
                • kawka74 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 22.11.14, 05:57
                  Co wyniknie z wiedzy kompletnie obcej osoby oprócz tego, że dostanie dożywotni tytuł dobrej cioci?
                  Jak obca osoba może interweniować w razie np.zatrzymania dziecka przez policję?
            • guderianka Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:47
              polecam lekturę oryginalnego wątku
              Triss stworzyła nową forumową historię wink
              • triss_merigold6 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:52
                Oryginalny wątek jest znacznie gorszy niż moja wersja.
                • rosapulchra-0 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 23:03

> Oryginalny wątek jest znacznie gorszy niż moja wersja.

Się nie pogrążaj, tris.
              • baltycki Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 23:02
                Jakie to ma znaczenie?
                Chyba zawsze odpowiada sie na post zalozycielski, a nie na post z innego forum na podstawie ktorego "Triss stworzyła nową forumową historię".
                Jesli ktos chce skomentowac tamta "oryginalna" sytuacje, napisze na tamtym forum.
        • ichi51e Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:12
          To bardzo trafne
      • aankaa Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:44
        kawka, problem w tym, że Twoje dziecko zwierza się obcej osobie a nie Tobie
        • kawka74 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 22.11.14, 10:20
          A, od razu kryzys zaufania, błąd matki/ojca, dramat rodziny i tak dalej? Macie wyobraźnię, ludzie.
    • ichi51e Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:02
      Czytam czytam bo niestety ja mam w sobie cos co sprawia ze dzieciaki mi sie zwierzaja i chcac-niechcac zostaje dobra ciocia - na szczescie z picia i dragow nikt mi sie nie zwierzal.
      To ciazka sytuacja i dla cioci i dla rodzicow o dziecku nei wspomne. Lipcowa napisala ze u niej bylo cos podobnego rodzice zrobili siare we wsi - pytanie czy byla poprawaw zachowaniu czy tylko sie wstydu najadla i nauczyla lepiej maskowac? Tej informacji zabraklo.
      Jako dziecko ostro imprezujace nie rozumiem jednego - PO CO takie rzeczy opowiadac i stawiac "ciocie" miedzy mlotem a kowadlem? Przeciez wiadomo ze dorosli kapuja sobie nawzajem uncertain
    • rosapulchra-0 Oj, tris.. 21.11.14, 22:12
      No chyba nie do końca jest tak jak to przedstawiasz:
      forum.gazeta.pl/forum/w,575,155600722,155600722,nastolatek.html
      • triss_merigold6 Re: Oj, tris.. 21.11.14, 22:36
        Ależ jest znacznie gorzej, ja przedstawiłam bardzo delikatnie.
      • cosmetic.wipes Re: Oj, tris.. 21.11.14, 22:39
        Triss przedstawiła nam swój obraz sprawy przefiltrowany przez teoretyczny radykalizm big_grin
        • guderianka Re: Oj, tris.. 21.11.14, 22:40
          https://smiesz.net/upload/images/large/2013/11/lubie_to_2013-11-12_22-00-53.jpg
          • triss_merigold6 Re: Oj, tris.. 21.11.14, 22:49
            Ja to przedstawiłam łagodnie.
            • guderianka Re: Oj, tris.. 21.11.14, 22:52
              Nie Triss
              Napisałaś całkiem inną historię
              • triss_merigold6 Re: Oj, tris.. 21.11.14, 22:54
                Dziunia wie? Wie.
                Rozmawia na luzie z synkiem, który popala, popija i zrywa się z lekcji? Rozmawia na luzie.
                Kontroluje, sprawdza, poucza? Nie.
                Ma świadomość, że inni rodzice nie wiedzą/wypierają/wiedzą i dają szlaban? Ma.
                Oferuje zaufanie i wsparcie? Oferuje.
                • guderianka Re: Oj, tris.. 21.11.14, 22:57
                  Dziunia ? big_grin
                • rosapulchra-0 Re: Oj, tris.. 21.11.14, 23:06

> Dziunia wie? Wie.
                  Tak

> Rozmawia na luzie z synkiem, który popala, popija i zrywa się z lekcji? Rozmawi
                  > a na luzie.
                  To "na luzie" już sobie sama dopisałaś.

> Kontroluje, sprawdza, poucza? Nie.
                  Poucza. Na pewno sprawdza, bo i skąd miałaby wiedzieć, że syn dwukrotnie podrobił zwolnienie z lekcji?

> Ma świadomość, że inni rodzice nie wiedzą/wypierają/wiedzą i dają szlaban? Ma.
                  > Oferuje zaufanie i wsparcie? Oferuje.
                  Ale już zapomniałaś dodać, że próbowała rozmawiać z jedną z matek, która od razu spuściła ją po schodach. Oj, jaka szkoda..
                  • baltycki Re: Oj, tris.. 21.11.14, 23:15
                    Triss nie napisala, ze stresci post z innego forum, nie powolywala sie na tamten watek, mogla przedstawic swoja, zmodyfikowana wersje.
                    Czy nie mogla?
                    • rosapulchra-0 Re: Oj, tris.. 21.11.14, 23:47
                      Tyle, że to nieuczciwe, nie sądzisz?
            • rosapulchra-0 Re: Oj, tris.. 21.11.14, 23:02

> Ja to przedstawiłam łagodnie.

JAK??? shock
      • baltycki Re: Oj, tris.. 21.11.14, 23:12
        Tris przedstawila pewna sytuacje i prosila o opinie.
        Jakie ma znaczenie, czy pokrywa sie w 100% z sytuacja opisana na innym forum?
        Mozna jej zarzucic plagiat, ale dla wydawanych opinii o sytuacji przedstawionej w poscie zalozycielskim nie ma to zadnego znaczenia, ze opis Triss odbiega od oryginalu.
        • rosapulchra-0 Re: Oj, tris.. 21.11.14, 23:15
          Ma, bo się powoływała właśnie na tę dyskusję, tyle tylko że część informacji przekręciła, a część po prostu ukryła.
    • baltycki Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:38
      1. Zastanowilbym sie, dlaczego nie rozmawia o tym ze mna.
      2. Cieszylbym sie, ze rozmawia z osoba dorosla i wydajaca sie rozsadna.
      3. Liczylbym jednak, ze w przypadku powaznego realnego zagrozenia "ciocia" porozmawia w zaufaniu ze mna.
    • miliwati Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 22:58

> Jaka byłaby wasza reakcja (ematki), gdybyście się dowiedziały, że matka kolegi
      > z klasy waszego nastolatka (gimnazjalisty) wie o różnych wybrykach i ryzykowny
      > ch zachowaniach dotyczących używek i nie informuje nikogo z dorosłych? Chodzi o
      > dorosłych, których zna i miewa z nimi kontakt chociażby via klasowe sprawy.

Zależy jakiego kalibru są te wybryki. Jeżeli to jest coś klasy "palił kiedyś za śmietnikiem" lub "kupili piwo z kumplami i wypili" to tamta kobieta ma całkowitą rację. Ale jeżeli to jest coś w rodzaju "schlał się tak, że musieli go siłą ściągać z Mostu Rędzińskiego bo już się do połowy rozebrał żeby skoczyć z pylonu na główkę, dobrze że byli po amfie, bo inaczej by go nie dogonili" to oczywiście powinna dać znać.
    • nangaparbat3 Re: Jaka byłaby reakcja rodzica 21.11.14, 23:09
      wydaje się, że rodzice powinni więcej uwagi poswięcać swoim dzieciom, a mniej "dobrej cioci".
    • e-kasia27 Ale co Cię tak trafia?? 21.11.14, 23:24
      Dobrze, że dzieciaki chociaż taką dobrą ciocię mają w postaci matki jednego z kolegów, skoro ich rodzice zawiedli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka