Dodaj do ulubionych

dziecko mi schudło

15.12.14, 17:42
Załamałam się. Czterolatek który ważył 13 kilogramów schudł kilo w ciągu trzech miesięcy. Jest malutki 96 cm wzostu. Jesteśmy po wizycie u endokrynologa, który skierował nas do gastrologa. Wyniki do tej pory ma wszystkie bardzo dobre, a mimo to na siatce centylowej leci powoli równiutko w dół. Jestem załamana i nie moge się doczekać wizyty u gastrologa. Caly dzień wczoraj przepłakałam.
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 17:57
      A jak wzrost two i partnera? Masz swoją książeczkę zdrowia z okresu dziecięcego? Alergie, pasożyty zbadane? Nietolerancja glutenu?
      No i jak dziecko je?
    • edelstein Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 18:29

• rulsanka Re: dziecko mi schudło 16.12.14, 14:58
        I właśnie to jest niepokojące. Czterolatek nie powinien mieć 96 cm wzrostu. Tym bardziej, że autorka wątku pisze o ciągłym spadaniu w siatkach centylowych. Badania są konieczne.
    • verdana Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 18:38
      Kilogram w ciągu czterech miesięcy nie u niemowlęcia to w ogóle nie problem. Rzeczywiście, dziecko jest niskie, ale nie wypada z siatek centylowych, a wagę ma odpowiednią do wzrostu. Pewnie, że trzeba zbadać, czy wszystko OK, ale płakać chyba nie ma powodu.
      • rulsanka Re: dziecko mi schudło 16.12.14, 15:01
        Chudnięcie u małego dziecka jest zawsze niepokojące. Autorka wątku pisze o spadaniu w siatkach centylowych, dziecko nie rośnie, a wy ją uspokajacie. To waga i wzrost dwulatka a nie czterolatka.
        Jak schudnie grubasek to wiadomo, luz. Kilogram procentowo u grubszego dziecka nie ma aż takiego znaczenia. Inaczej jest gdy chudnie mikrus.
    • mimoza.82 Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 19:26
      Ja jako dziecko byłam w okolicy 25 centyla. Mąż jak dziecko był malutki taki jak syn teraz (teraz jest wysoki), ale był grubszy. Mąż chorował na różne alergie, nie znam szczegółów bo dokumentacji kiedyś nie robiono, a teściowa wydaje się mi że trochę przesadza i wyolbrzymia, ale faktem jest, że był pod opieką alergologa co 30 lat temu było niespotykane a pediatrzy nie wiedzieli co to alergia i katar leczyli antybiotykami.
      Badania na pasożyty robione dwa razy, lamblie też, na alergie nic mu nie robiono.
      Płakałam bo pożaliłam się rodzinie, a zamiast pocieszenie pojechano po mnie, że wymyślam z jedzeniem to dziecko też nie je. Rzeczywiście syn je mało, małe porcje, mało produktów, ale rozumiem go i staram się dawać mu jak najlepsze rzeczy. Nie krzyczę na niego, nie wypominam. Nikomu nie mówię że niejadek. Po prostu nie ma tematu. Odezwałam się wczoraj bo przestraszyłam się tego, że aż tyle spadł na wadze z 13 na 12. Może to wina tego, że takie miesiące, siedzi się w domu tyle. Latem jesteśmy cały czas na zewnątrz, jemy w ogrodzie i całe życie przenosimy tam.
      • edelstein Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 19:33
        Jak to siedzi sie w domu?cala zime nie wychodzicie?o ku..wa
        • mimoza.82 Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 19:35
          Wychodzimy tylko nie ma tego tyle co latem
          • edelstein Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 19:38
            Bo?
            • pederastwa Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 19:51
              Bo jest zimno. Latem można sobie z przyjemnością zjeść podwieczorek na kocyku w ogródku, albo w ogóle spędzić cały dzień nad jeziorem, a w grudniu to mało wykonalne.
              • edelstein Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 19:58
                W grudniu mozna robic inne rzeczy.
                • lola211 Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 23:14
                  To napisz, co mozna robicsensownego w grudniu CAŁY DZIEN na dworze.
                  • srubokretka Re: dziecko mi schudło 16.12.14, 03:17
                    >To napisz, co mozna robicsensownego w grudniu CAŁY DZIEN na dworze.

Marznac? a potem dogryzac innym, ze wola w ciepelku przy kominku wink

mimoza.82 jezeli syn zaliczyl ostatnio jakies przeziebienia, choroby,to stracenie kg nie jest dziwne. Moj 3 latek ostatnio cos przechodzil , bolal go tylko brzuch i mial podwyzszona temp , w ciagu 2 dni zgubil 1kg.
                    Wazne jest tez kiedy go wazysz.
                  • edelstein Re: dziecko mi schudło 16.12.14, 08:55
                    W lato jestes caly dzien na dworze?chyba jak jestes bezrobotny i dziecko nie uczeszcza do przedszkola.Moj syn w zimie ma tak samo treningi jak i w lato oprocz tego w przedszkolu sa Minimum 3h na dworze.Poza tym jaka zima?ani sniegu,ani mrozu.
                    Jak bylam dzieckiem to czas po szkole spedzaja na sankach,budowaniu igloo,robienie balwanow,a teraz prosze b.w z imie trza siedziec w domu bo zimno.
                    • ichi51e Re: dziecko mi schudło 16.12.14, 09:59
                      Edel ja juz sie nie dziwie. Cala jesien slyszalam "nie siadaj na piasku" " nie wlaz w krzaki" "nie wolno na hustawke bo zimna" "zjezdzalnia nie bo mokra" Jakby nie mozna bylo dzieciakowi kombinezonu wlozyc czy wziac szmaty do przetarcia...
                      • edelstein Re: dziecko mi schudło 16.12.14, 15:14
                        Jak widac termobielizna i Kombinezony na deszcz/snieg to rzecz niektorym nieznana.ematki padla by widza moje dziecko trenujace gdy pada lub jest mroz.
                        • kropkaa17 Re: dziecko mi schudło 16.12.14, 15:57
                          Czepianie sie. My tez mniej wychodzimy Mlody 8-16 w przedszkolu. Powrot, obiad i jest 17. Okolica totalne zadupie, dookola pola, zero oswietlenia, masa blakajacych sie bezpanskich psow. I co tu robic jak dojazd gdziekolwiek to min 20 minut a jest jeszcze mlodsza ktora wczesnie chodzi spac

• kropkaa17 Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 19:36
        Moj ma bardzo podobne wymiary, ok 98 cm a waga czesto sie waha miedzy 11-12,5 kg. Ale startowal z waga ponizej 2 kg. Nigdy mnie to jakos specjalnie nie martwilo bo widze ze apetyt rozny, infekcje nawet te drobniejsze tez maja wplyw.
        Przebadaj dla spokoju sumienia ale to nie powod do rozpaczy.
        • loqia Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 20:02
          Ja mam dwóch takich w domu, mało jedzą i najchętniej jedliby to samo - staram się przemycać zdrowe rzeczy jak tylko się da ale też idę na ustępstwa bo nic by nie jedli tongue_out Nie martw się, jeśli wyniki są w porządku to widocznie trzeba to przeczekać, mi pediatra na pytania o różne możliwości takiej wagi i braku apetytu odpowiedziała że jeśli wyniki są ok to widocznie ten typ tak ma i nie trzeba się czepiać.
    • ola33333 Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 20:03
      moja corka zawsze byla niejadkiem. Pediatra nie widziala problemu, mimo ze wyniki byly takie sobie. Kupilam jej syrop z zelaza i widze poprawe. Moze sproboj w tym kierunku.
      • ardzuna Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 23:07
        ola33333 napisała:

> ki byly takie sobie. Kupilam jej syrop z zelaza i widze poprawe. Moze sproboj w
        > tym kierunku.

To jeszcze nic. Dopiero by się jej polepszyło gdybyś kupiła kompot z miedzi albo sok z cynku.
        • annajustyna Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 23:19
          Tylko zeby moglby sobie polamac (przeprazsam, nie moglam sie powstrzymac).
          • bergamotka77 Re: dziecko mi schudło 15.12.14, 23:46
            rzeczywiscie malutki - moj czterolatek ma 107 cm wzrostu i 18 kg wagi. Co jada twoje dziecko? Ma duzo swiezego powietrza? Co lubi, czy ostatnio mniej je? Zima sie raczej tyje z braku ruchu i je wiecej bo zimno... Ja bym go zbadala gruntownie.
    • tatrofanka Re: dziecko mi schudło 16.12.14, 02:59
      Moje dziecko raczej z tych dorodnych- jakies trzy lata temu rozpoczęły się u niego powracajace wymioty- co kilkanaście dni- az do odwodnienia.
      Szpitale, lekarze. Wyniki ok, a syn wyglądał jak "szczurek" (cyt. lekarza)- buzia ściagnięta, żeberka na wierzchu.Stracił kilka kg. To duzo w wieku 4 lat

Robione mial m.in. badania na nietolerancję laktozy- wyszły ok, ALE lekarz zapytał jak Młody sie czuł po badaniu. Czuł sie słabawo- odstawilismy zupełnie mleko- tzn kupujemy mleko bez laktozy i wymioty przeszły.
      OD tego czasu jednak powracaja nam bóle brzuszka, okresy gdy apetyt ma mierny, przeplatane okresami wilczego wrecz apetytyu.

Nie zliczę usg brzucha.
      Badania na celiakie ok.

Jakies dwa miesiące temu lekarka (nowa) zleciła badanie na yersinie i wyszło ze syn mial kontakt/przechorował ///kiedys. Moze wtedy

Czy twoje dziecko boli brzuch, czy tylko nie je?????
      • naturella Re: dziecko mi schudło 16.12.14, 07:13
        Moj syn, jak miał 3,5 roku ważył 13 kg. Tyle, ze był wyższy, bo miał 105 cm, wiec znacznie chudszy od Twojego. Tez badania, cuda wianki, a w trakcie okazało sie, ze ma niski poziom hemoglobiny i żelaza, stad brak apetytu itp. Dawałam Ferrum Lek i chłopak w ciagu półtora roku przybrał 6 kg.
        • rulsanka Re: dziecko mi schudło 16.12.14, 10:25
          Jeżeli dziecko jest szczupłe i wysokie, to zazwyczaj taka jego uroda. Natomiast jeżeli dziecko mało waży i mierzy to jest wskazanie do diagnostyki, bo może oznaczać jakieś zaburzenia wchłaniania lub hormonalne. Jeżeli wzrost oscyluje w okolicach 3 centyla, to jest to poważna sytuacja i należy wykluczyć zaburzenia metaboliczne. Niedobory wzrostu trudno nadrobić.
    • bambzgrozja Re: dziecko mi schudło 16.12.14, 10:16
      Może spróbuj przygotowywać bardziej kaloryczne posiłki. Ja kiedyś miałam jazdę na zdrowe odżywianie. Ograniczyłam makarony, pierogi, naleśniki (to co dzieciaki lubią najbardziej). Serwowałam tylko rzeczy typu ryby, chude mięso, brązowy ryż, sałatki, niezagęszczone zupy(to czego dzieci nie lubią najbardziej). Na takim pożywieniu mój syn i tak z natury szczupły, bardzo słabo przybierał (ale jednak przybierał). Teraz układam mieszane menu, trochę zdrowego a trochę mącznych wysokokalorycznych potraw. Syn zaczął trochę lepiej wyglądać. Co nie znaczy że go tucze na siłę. Teraz nie przypominam po prostu wyglądem "dziecka z Oświęcimia".
      • vanila.sky27 Re: dziecko mi schudło 16.12.14, 10:40
        Ostatnio było w telewizji śniadaniowej,że jęśli nagle zdrowe dziecko zaczyna chudnąc, to można podejrzewac cukrzyce sad Może warto jeszcze w tym kierunku przebadac.
        • majenkir Re: dziecko mi schudło 16.12.14, 17:00
          U endokrynologa juz byli, wiec pewnie cukrzyca juz wykluczona,
    • kol.3 Re: dziecko mi schudło 16.12.14, 15:38
      Kontroluj wagę dziecka. Gdyby chudnięcie się pogłębiało, zrób wszystkie badania i idź do lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka