kleusia13 29.12.14, 22:45 Czy rzeczywiście łatwo pozbyć się z taką umową uciążliwego, niepłacącego lokatora? Zastanawia mnie jak to działa w praktyce. Macie jakieś doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tiszantul Re: najem okazjonalny 30.12.14, 01:17 > Czy rzeczywiście łatwo pozbyć się z taką umową uciążliwego, niepłacącego lokato > ra? Zastanawia mnie jak to działa w praktyce. Macie jakieś doświadczenia? podaż mieszkań na wynajem jest tak duża, że oferta w ramach "najmu okazjonalnego" nie ma szans, chyba że poniżej ceny rynkowej. Po co klient miałby sobie brac na głowę jakieś dodatkowe zobowiązania, jakieś umowy, latanie po notariuszach z właścicielem całkiem innego mieszkania, do którego hipotetycznie miałby się w razie czego ewakuowac... On sobie szybciej, wygodniej, taniej i na dogodniejszych warunkach wynajmie normalne mieszkanie z normalną umową. Odpowiedz Link Zgłoś
kleusia13 Re: najem okazjonalny 30.12.14, 22:16 jeśli mieszkanie jest w dobrym stanie i komuś bardzo zależy na wynajmie to chyba nie będzie żadnym problemem podpisać to u notariusza.. chciałam poznać Wasze doświadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: najem okazjonalny 31.12.14, 15:45 > jeśli mieszkanie jest w dobrym stanie i komuś bardzo zależy na wynajmie to chyb > a nie będzie żadnym problemem podpisać to u notariusza.. problemem będzie znalezienie osoby, dla której to nie będzie problemem. Ale właściwie wystarczy znaleźć kogoś, kto nie ma pojęcia, jak się zmienił rynek najmu i nie ma nic przeciwko wykonywaniu poleceń właściciela. A także dysponuje mieszkaniem, który może wskazać jako miejsce eksmisji. Wiadomo, że ludzie szukający mieszkania do wynajęcia zwykle dysponują wieloma mieszkaniami, w których mogliby zamieszkać, gdyby akurat nie mieli gdzie mieszkać, więc to nie będzie żaden problem. Jeśli nie mają takiego lokalu zastępczego, to mogą sobie wynająć. Ci sami ludzie także chętnie współpracują na rzecz utrudnienia sobie życia i ułatwienia właścicielowi przeprowadzania ich eksmisji. W dużych miastach jest zatrzęsienie ofert, ale jeśli Twoja należy do najatrakcyjniejszych na rynku, to faktycznie ktoś może się znajdzie. Myślę, że Twoje mieszkanie właśnie jest najatrakcyjniejsze ze wszystkich - u forumowych właścicieli to typowy stan świadomości. A oferta wisi miesiącami. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: najem okazjonalny 30.12.14, 23:18 O najmie nie wypada rozmawiac bez najmy;-P Odpowiedz Link Zgłoś
kleo881 Re: najem okazjonalny 31.12.14, 00:03 Najem okazjonalny daje gwarancje pozbycia sie lokatora zgodnie z podpisana umowa (punkt dotyczace rzowiazania umowy) i oswiadczeniem o poddaniu sie egzekucji poswiadczonym notarialne. Nie ma co do tego zadnych ograniczen lokalowych, czasowych czy osobowych. Nie podpisywalabym zadnej innej umowy, niz wlasnie umowa najmu okazjonalnego. Jest najbezpieczniejsza dla wynajmujacego. Odpowiedz Link Zgłoś
henia04 Re: najem okazjonalny 31.12.14, 14:23 Umowa najmu okazjonalnego ma ograniczenia, np. nie może być podpisana na dłużej niż 10 lat, każda umowa wymaga osobnego oświadczenia itp. Marta Gadzińska ma takie umowy. akme-nieruchomosci.pl/ Klientów podpisujących takie umowy też ma. Zadzwoń, napisz, dopytaj, chętnie dzieli się wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: najem okazjonalny 31.12.14, 16:24 Ja raz wynajmowałam w oparciu o nsjem okazjonalny. Bez problemu najemcy podpisali mi taką umowę. Odpowiedz Link Zgłoś