Dodaj do ulubionych

Czy Wasze 11/12-latki potrafią?

18.01.15, 21:22
zbudować karmnik (budkę) o wymiarach: wysokość 28 cm, szer ścianki tylnej 30, szerokość ścianki przedniej 11, bocznej 11, odległość dolnej krawędzi otworu wlotowego od dna 21, średnica otworu wlotowego 2,7.
Karmnik ma być:
_ trudny do splądrowania dla drapieżników
-wykonany z surowego drewna
_ nie może być wykonany z cienkich desek lub cienkiej sklejki
- musi się dać otworzyć i powtórnie zamknąć
-musi mieć zawieszenie i dwa otwory na gwoździe (kilka cm pod daszkiem i kilka cm poniżej dna)
-deski powinny być wystarczająco grube 2-2,5 cm
-należy naciąć płytkie wyżłobienia by ułatwić ptakom chodzenie wewnątrz budki

Tak - to jest praca domowa dla 11/12-latka z techniki. Co robi Emama:
A) daje dziecku wyrzynarkę i odpowiednią deskę - niech sobie palce poodcina
B) wykonuje tę pracę z dzieckiem (moze być mąż Ematki)
C) tę pracę wykonuje samodzielnie mąż Ematki lub Ematka
D) pisze dziecku w dzienniczku, że dziecko nie poradziło sobie z zadaniem domowym mimo najlepszych chęci (zajęć z obsługi wyrzynarki w szkole nie było)
C) pisze dziecku w dzienniczku, że w trosce o bezpieczeństwo dziecka nie pozwoliła małoletniemu pracować z ostrymi narzędziami mimo iż dziecko wyraziło chęć wykonania tej pracy.

Zastanawiam się co zrobić. Małż jest za odpowiedzą C. Mówi, ze moze wykonać. Mnie to wkurza bo co nauczyciel będzie oceniał - który tata wykonał poprawnie? Z drugiej strony odpowiedzi C lub D (która najbardziej mi odpowiada) oznacza pewnie pójście na wojnę z nauczycielem? A może przesadzam? Czas wyciągnąć dzieciaka spod klosza niech się czegoś praktycznego uczy - przyda się dziecku w życiu?
Obserwuj wątek
    • niktmadry Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:24
      Błąd - na końcu miało być E. I mnie najbardziej odpowiada D lub E
      • kwiatyirabaty Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:29
        Ostatni punkt.
    • moofka Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:28
      znalazlabym w necie i zrobila z dzieckiem
      z moimi zdolnosciami do majsterkowania i sklejki akurat na poziom 12 latka by wygladalo wink
      • aka10 Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:36
        Wg. mnie to jest robota na lekcje w szkole. Kilka ladnych lekcji nawet, z wprowadzeniem przepisow BHP na odpowiednim poziomie, nauce uzywania narzedzi itp itd. Moje dziecko cos takiego robilo w gimnazjum w 2 klasie. Nauczycielce by nawet do glowy nie przyszlo zadanie tego typu pracy do domu.
        • skarolina Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 23:35
          >Wg. mnie to jest robota na lekcje w szkole. Kilka ladnych lekcji nawet, z wprowadzeniem przepisow BHP na odpowiednim poziomie, nauce uzywania narzedzi itp itd.

Dokładnie tak. Pamiętam, że w czwartej klasie podstawówki na ZPT robiłyśmy (bo klasa była podzielona na grupę chłopców i dziewcząt) deskę do krojenia, którą zresztą moja mama dość długo potem używała i półkę do wieszania na ścianie. Fakt, łatwiejsze niż karmnik, ale jednak też operowałyśmy piłami, młotkami, gwoździami itd. Bardzo fajnie to wspominam. Ale to było na lekcji, w pracowni ZPT.

Swoją drogą, w tym samym semestrze, w którym my walczyłyśmy z narzędziami i pismem technicznym, chłopaki uczyli się robić sałatki, kisiel i robić na drutach. W drugim semestrze była zmiana i oni poszli do pracowni, którą prowadził pan, a my na drugi koniec korytarza, do tej sali z kuchnią smile
          • niktmadry Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 23:41
            Ja nie miałabym nic przeciwko gdyby to była praca na lekcji pod nadzorem nauczyciela, który zapewni im bezpieczeństwo. Dzieciakom zostały podyktowane najważniejsze punkty z konkursu, który znalazł i zaklinował baltycki i mają gotowe prace przynieść do szkoły. Ciekawe z jakiego powodu nie robią tego na lekcji - może nauczyciel sam się boi, że nie zapewni bezpieczeństwa dzieciakom operującym piłami i młotkami? Sorki za tyle złośliwości - focha mam.
    • beverly1985 Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:36
      ale dlaczego wyżynarką? Reczna piłą bym cięła te deski. A wyżłobienia zrobiła nozykiem.
      Tylko w moim wykonaniu to byłby sześcian z dziurką, a nie jakis zamykamy skomplikowany karmnik :]
      • mdro Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:41
        Otwory w 2-cm desce też byś nożykiem robiła?
      • niktmadry Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:00
        Dlaczego wyrzynarką - nie wiem - w poleceniu nie było napisane czym - napisałam bo mąż mówi, że wyrzynarkę musi pożyczyć.
        Ps. Dlaczego byś ręczną piłą cięła deski? Ja rozumiem, że jeżeli to zadanie domowe dla dziecka to dziecko ma ciąć. Ale może ja mam zbyt duże wymagania.
        • jakw Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:47
          niktmadry napisał(a):

> Ps. Dlaczego byś ręczną piłą cięła deski? Ja rozumiem, że jeżeli to zadanie dom
          > owe dla dziecka to dziecko ma ciąć. Ale może ja mam zbyt duże wymagania.
          Bo przecież ręczna piła jest podstawowym wyposażeniem każdego gospodarstwa domowego. Na codzień stoi w kącie razem z miotłą wink
          • beverly1985 Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 23:04
            Nie, nie, chodziło mi o to, ze piła ręczna to jedyne narzedzie jakim pozwolilabym dziecku(gdybym mialam 11 latka) wycinać deski. Pewnie wycinalibyśmy rodzinnie. Jeśli chodzi o narzedzia elektryczne typu wyrzynarka to tylko mąż mógłby tego tknąć, ja się boję.
            Otwory zrobiłabym wiertarką, nie nozykiem.

Jak bylam mala to mielismy mnóstwo narzedzi stolarskich w domu takze wycinanie drewna to nie jest jakaś wielka nowość, zawsze najlepiej mi sie cięło pilką do netalu :] I owszem, mam piłe ręczna w schowku kolo miotły- dostalismy jako zabawny prezent na parapetówce. Ale bardziej mi chodziło o bezpieczenstwo- taka piłą dałabym dziecku, elektrycznej nie.
    • gulcia77 Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:38
      Mój 10 latek piłką i młotkiem potrafi się posługiwać, Nadzorowałabym jedynie użycie wyrzynarki, żeby mi silnika nie zajechał. A swoją drogą - w jakim wieku przewidujesz użycie ostrych narzędzi?
      • kocianna Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:58
        Moja 10-latka też potrafi. Ale bez nadzoru nie pozwalam używać np. wiertarki, pistoletu do kleju i zestawu młodego chemika, bo wybuchła jej nawet czysta woda. Może za dwa lata bym jej pozwoliła. A nie mam zwyczaju odrabiać lekcji z dzieckiem.
      • demonii.larua Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 11:59
        Posiadanie takich narzędzie jak wyrzynarka nie jest obowiązkiem.
        Uprzejmie poinformowałabym nauczycielkę, że jak jest potrzeba zrobienia kilkunastu karmników to niech z dziećmi buduje na lekcji, oczywiście udostępniając odpowiednie narzędzia.
        • kocianna Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 12:28
          Praca domowa ma na celu utrwalenie wiadomości i umiejętności poznanych w szkole.
          Rozumiem, jeśli to praca z przyrody, a dzieciaki uczyły się o potrzebach lęgowych różnych gatunków ptaków big_grin Ale z przyrody mieliby co najwyżej zaprojektować/narysować budkę.

Z techniki - proszę bardzo, niech kończą pracę przygotowaną na lekcji. Mogę kupić dziecku deskę i zawiasy, a NA LEKCJI niech sobie przycina i wycina otwór, i najlepiej nawierci miejsca na śrubki, bo 11-latka nie ma tyle siły, żeby wkręcić samowkręty do grubej deski, a na gwoździach to się szybko rozleci.

Wyrzynarka nie jest narzędziem podstawowym w domu - w moim mieszkaniu nawet wiertarka nie jest potrzebna, bo mam miękkie ściany. Narzędzia podstawowe to taki zestaw z ikei: młotek, śrubokręt z końcówkami, kombinerki i klucz nastawny. Tym się moje dziecko umie posługiwać, resztą nie musi.
    • mdro Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:40
      F - napisałabym, że niestety profesjonalnych narzędzi do drewna nie ma na wyposażeniu naszego domu i ponieważ wątpię, by można je było uznać za standardowe narzędzie domowe, proponuję, by dzieci wykonały tę pracę na zajęciach szkolnych pod nadzorem nauczyciela i dostarczonymi przez szkołę narzędziami. A jeśli dziecko dostanie pałę, udaję się na rozmowę z nauczycielem.

Wykonanie pracy za dziecko stawia w bardzo nieciekawej sytuacji tych rodziców, którzy nie mają ani odpowiednich narzędzi, ani umiejętności, by zrobić to samo. To nie jest kwestia przycięcia i zbicia kilku cienkich deseczek i listewek.
    • kocianna Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:41
      Wybrałabym D, ewentualnie z adnotacją, że nie mam w domu wyrzynarki. I umówiła się z pozostałymi rodzicami, że robią to samo.
      • ophelia78 Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 23:19
        >I umówiła się z pozostałymi rodzicami, że robią to samo.

Zrobiłabym to samo. Jednak trudno być samemu na placu boju w wojence pt. "za co kretyn zadaje takie zdania domowe i po ki wuj". Ale na pewno podjudziłaby innych rodziców, że piszemy tego typu oświadczenia. Zakłądam, że nauczycielowi doałoby to do myślenia.
    • klamkas Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:44
      Albo zaopatrzyłabym dziecko w kawałki deski, piłkę, gwoździe i młotek i pozwoliła pod nadzorem zbić z tego najprostszy karmnik, albo poszłabym do pani i kazała popukać się w głowę. Przecież to oczywiste, że dzieciaki nie zrobią tych budek same, a prac do domowych dla rodziców nie rozumiem i nie akceptuję. Ja już swoje szkoły pokończyłam, starczy mi ;p.
    • froshka66 Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:45
      G/
      zleca wykonanie technicznego ( przy okazji uczy podstaw w/w - w szkole nikt dawno tego nie umie)
      udaje sie do castoramy z dzieckiem
      dziecko zamawia deski według wskazanych wymiarów
      matka płaci
      dziecko w domu skleja
      zanosi gotową prace do szkoły
      btw biorąc pod uwagę wymiary i materiał gotowa praca sporo waży, wiec dziecko do szkoły zostanie odwiezione samochodem.

ew
      jeżeli posiada laubzege ew wyrzynarkę, deskę, garaż itp - dziecko od okiem e-ojca wycina co należy
    • asia_i_p Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:48
      Ja bym pomogła córce - uważam, że nawet z moją pomocą zadanie mogłoby być rozwijające. Z tym, że mojej córce jej dziadek pozwolił sobie przyciąć deseczkę na obraz kiedy miała chyba 7 lat (wersja najbardziej optymistyczna, mogła być młodsza), więc już wiem, że nie ma tendencji do odcinania sobie palców. Tylko że to chyba budka lęgowa, a nie karmnik?
      • gulcia77 Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:55
        asia_i_p napisała:
        Z tym, że mojej córce jej dziadek pozwolił sobie przyciąć deseczkę na o
        > braz kiedy miała chyba 7 lat (wersja najbardziej optymistyczna, mogła być młods
        > za), więc już wiem, że nie ma tendencji do odcinania sobie palców.
        O! To, to! Młody wykazywał fascynację piłką i siekierką gdzieś w wieku 5 lat, więc wyszliśmy z założenia, że trzeba nauczyć używać bezpiecznie smile
        • sko.wrona Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 16:01
          Pierwszego dnia w przedszkolu (syn miał trzy lata i dwa miesiące). Dostał do ręki piłę do drewna i miał sobie przyciąć kawałek listewki. Ja, matka-Polka, omało nie zeszłam na zawał. Opiekunka stała obok i patrzała mu na ręce. Później, razem z innymi dziećmi, robili z tych kawałków "pająki", wbijali gwoździe i malowali na czarno wink
          • gulcia77 Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 16:36
            Lektura tego forum nauczyła mnie, że ze mnie taka matka-polka jak z koziej d... rajzentasza wink Mam taki mocniej luzacki stosunek do dzieci, w sensie, chcesz spróbować, to próbuj, najwyżej zaboli. Co oczywiście nie znaczy, że nie dbam o bezpieczeństwo, tylko dla mnie bezpieczeństwo to raczej jak najwięcej umiejętności, a nie ochrona za wszelką cenę.
    • baltycki Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:54
      > szer ścianki tylnej 30,
      > szerokość ścianki przedniej 11, bocznej 11,

Scianka tylnia - 30 cm.
      Suma pozostalych 3 scianek - 33 cm.

Na oko widac, ze zaden ptak nie zamieszka w takim domku.
      Sprawdz, narysuj widok z gory.
      • niktmadry Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:07
        według polecenia z zadania (tylko przepisałam wymiary z zeszytu - nic nie rysowałam) to sikorka, kowalik, wróbel.
        • baltycki Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:30
          Narysuj/oblicz w celu sprawdzenia..
          Budka bedzie miala ok. 4,5 cm glebokosci (odleglosc miedzy scianka przednia a tylnia)
          co przy szerokosci 30 cm jest wymiarem nieprawdopodobnym...

Budka dla sikorek..
          Wymiary.

www.kochamptaki.pl/pl/article/article_details/43/4/article_43.html
          (jak myslalemwink)
          • niktmadry Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:35
            Wymiary budek dotyczą wymiarów wewnątrz - należy doliczyć grubość materiału z którego będą wykonane. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie bo ja się za to nie zamierzam brać nie jestem stolarzem.
          • baltycki Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:37
            A tu..
            Konkurs, zasady, wymiary, opis szczegolowy

karmnik
            · konstrukcja - całkowicie dowolna przy uwzględnieniu, że musi posiadać daszek krawędzią wychodzący poza podstawę karmnika;

budka lęgowa
            · prosimy o przestrzeganie podanych w tabeli wymiarów ze szczególnym uwzględnieniem głębokości budki (nie może być ona mniejsza od podanej) i średnicy otworu wlotowego.

Twoj dla modraszkiwink

www.gdynia.pl/wszystko/o/gdyni/srodowisko/info/5023_47194.html
            • niktmadry Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:41
              O dzięki - to pewnie ten konkurs (napisałam w poście "wyjaśniam" na ile "dobrowolny") Z tym, że to co ma wykonać klasa mojej córki -znaczy każdy z klasy córki po jednej sztuce, nie zbiorowo - to chyba ten trzeci by był)
              • baltycki Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:53
                > to chyba ten trzeci by był)
                Tylko dla modraszki ma srednice otworu 2,7 cm. wink

(tylnia scianka: szerokosc 11, wysokosc 30)
                • niktmadry Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 23:01
                  Córka to spisywała z tablicy - nie z netu. Możliwe, że było napisane (tak jak na stronie, którą znalazłeś) 2,7 -3,3 a ona (jak to jej się zdarza czasami spisała pierwszy wymiar. Ale mniejsza o to - w każdym razie uważam, ze to nie jest praca, którą można jako obowiązkową zadać dzieciom w tym wieku. Jak już szkoła chce brać udział to niech na lekcji robią - wspólny całą klasą pod nadzorem nauczyciela. Nic mnie tak nie wk.... ia jak prace domowe dla rodziców.
                  • baltycki Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 23:13
                    Masz racje, chcialem tylko ustrzec Cie przed zbudowaniem jakiegos koszmarka o koszmarnych wymiarachwink

(Jesli jednak zdecydowalabys sie, korzystaj ze strony konkursu, a nie z notatek corki) big_grin
                    • niktmadry Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 23:19
                      Dzięki Ci Dobry Człowieku za dobre intencje. Tę pracę albo wykona ojciec albo ja wykonam odpowiedni wpis w dzienniczku córki (z linkiem, który mi znalazłeś). smile
    • figrut Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:55
      Jako, że zamiast ręcznej wiertarki posiadam elektryczną, a za piłę typu moja-twoja służy mi elektryczna wyrzynarka, zaznaczam punkt C. Nauczyciel się z osłem na głowy zamienił zadając takie zadanie dzieciom do domu. To nie czasy Adama Słodowego, kiedy w każdym niemal domu był zestaw "mały majsterkowicz" z ręczną wiertarką, heblem i ręczną małą piłą do drewna. Po za tym, mój dwunastolatek miałby duży problem aby zrobić karmnik uwzględniając wszystkie wymiary. Deska 2-2,5 cm. to nie karton który da się w miarę łatwo uciąć na dany wymiar.
    • dziennik-niecodziennik Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:56
      ale to ma byc karmnik czy budka?
      bo budka to rozumiem, ale karmnik mi nijak tu nie pasuje big_grin

dziecko by robiło ile sie da, najwyzej jakby nie dało juz rady to tata by dociął deski. dziurki nie wiem jak bysmy zrobili, bo wyrzynarki nie mamy.
      • aankaa Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:13
        do robienia "dziurek" - zamiast wyrzynarki - lepiej użyć przystawki do wiertarki (otwornica)
    • amsterdama Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 21:58
      Nie zrobilibyśmy tego zadania. Podejrzewam, ze cała klasa byłaby tu zgodna.
    • nanuk24 Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:07
      Kupuje dziecku drewniany karmnik w sklepie dla majsterkowiczow, wreczam pedzel i farbki i mowie, by malowal na swoj gust.
      • niktmadry Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:09
        Malować lub ozdabiać nie wolno. Nie może zwracać na siebie uwagi, zeby nie wystraszyć ptaków.
        • nanuk24 Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:17
          nawet na czarno?wink

To bym z niemalowanym do szkoly wyslala
    • lady-z-gaga Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:16
      Napisałabym, że moj dom to nie stolarnia, nie mam warunków ani narzędzi do takiej pracy.
    • vi_san Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:20
      D lub E. Plus wkurzyłoby mnie dodatkowo, że w ramach "pracy domowej dla męża" trzeba jeździć po marketach budowlanych i wydawać pieniądze na dechy - bo nie sądzę, by szkoła zaopatrzyła dziecko w materiały?
    • lily-evans01 Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:20
      Chore.
      Pamiętam, że za moich podstawówkowych czasów też coś takiego było.
      Nie miał mi kto zrobić takiego cuda.
      Matka przeszła się do nauczycielki i powiedziała, że nie ma obowiązku mieć w domu mini-warsztatu stolarskiego.
      Dzieci mające ojców przyniosły karmniki, niektóre bardzo wypasione, no ale mieliśmy na osiedlu mnóstwo stolarzy (osiedle zakładowe było wink ).
      Nie pamiętam już, czy dostałam za brak tej pracy lufę czy nie, zajęcia typu ZPT zwisały mi i powiewały kompletnie, miałam do nich dość zdrowe podejście wink.
      • lily-evans01 Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:22
        Obecnie - zamówiłoby się deski o odpowiednich wymiarach w jakimś Leroy Merlin czy innej Castoramie, potem bawiłybyśmy się z córką młotkiem. Wyrzynania odpowiednich formatów i wiercenia dziur w domowych warunkach, moimi lub dziecka rękami, nie wyobrażam sobie wink.
    • niktmadry Wyjaśniam 18.01.15, 22:25
      Jest jakiś międzyszkolny konkurs na te budki i karmniki. Szkoła za zajęcie (do któregoś tam miejsca) otrzyma nagrody rzeczowe. W naszej szkole uznano, ze takie oto zadanie zostanie zadane klasom 5 i 6 na zajęciach techniki. Najładniejsze, poprawnie wykonane prace szkoła ma zamiar wysłać na ten konkurs. Nic bym tu nie napisała gdyby to było zadanie dla chętnych - ale nie - wykonać ma każdy za to prace, które pojadą na konkurs wybiera nauczyciel. Kto nie wykona pracy otrzyma ocenę niedostateczną za brak zadania domowego (co jest oczywiste przy normalnych zadaniach domowych). Każda klasa (5 i 6) ma wykonać te karmniki lub budki dla innych ptaków - czyli o innych wymiarach i wymaganiach. Nie znam ich dokładnie. ponieważ córka przyniosła mi wymagania jedynie dla własnej klasy. Każdy oczywiście w domu wykonuje swoją pracę i nauczyciel ją ocenia. Mam wrażenie, że ktoś tu z góry zaplanował pracę domową dla rodziców i to mnie najbardziej wkurza.
      • amsterdama Re: Wyjaśniam 18.01.15, 22:31
        Pogadaj z resztą rodziców i zróbcie z tym porządek. Czułabym się jak idiotka, gdybym musiała robić karmnik do szkoły.
      • lady-z-gaga Re: Wyjaśniam 18.01.15, 22:34
        Dokładnie o tym pomyslałam, że nauczyciel probuje jakiś własny interesik załatwić rączkami rodzicow. Tymczasem nie w kazdym domu jest mąż, albo w ogole facet, nie każdy facet to majsterkowicz, poza tym praca, ktorej dziecko nie jest w stanie wykonac samodzielnie, nie ma prawa być zadawana - chyba, że w uzgodnieniu z rodzicami i nie na ocenę.
        • baltycki Re: Wyjaśniam 18.01.15, 23:00
          > Dokładnie o tym pomyslałam, że nauczyciel probuje jakiś własny interesik
          > załatwić rączkami rodzicow.

Interesik nauczyciela

• niktmadry Re: Wyjaśniam 18.01.15, 23:03
            Znalazłeś więcej niż ja ale przypuszczam, ze znalazłeś poprawnie.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Wyjaśniam 19.01.15, 01:09
        W tej sytuacji poszłabym do dyrektora i spytała dlaczego rodzice mają być oceniani z zadania domowego - bo przecież logiczne, że w 90% zadanie to wykonają rodzice a nie dziecko.
    • jakw Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 22:36
      Moim zdaniem tego typu prace powinny być wykonywane w szkole z użyciem szkolnych narzędzi i pod fachowym okiem nauczyciela. Ktoś wcześniej przeszkolił uczniów z obsługi tych narzędzi? Jeśli brak w szkole fachowego oka jak i odpowiednich narzędzi - nie należy zadawać takich prac domowych. Nie każdy w domu ma odpowiednie narzędzia i możliwości majsterkowania.
    • saszanasza Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 23:13
      Mój syn nie poradziłby sobie z tym zadaniem.
      Najprawdopodobniej by zwyczajnie nie zrobił. Jedynka - też ocenasmile
      • niktmadry Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 23:22
        Ale dlaczego ma dostać jedynkę za nie wykonanie zadania, którego nie uczyli się na lekcji i które jest dla niego niebezpieczne. A co z klasami VI gdzie część uczniów, którzy idą do nierejonowego gimnazjum walczy o średnią?
        To nie brak zadania z matematyki czy angielskiego, które było na lekcji wytłumaczone a dziecko nie zrobiło z lenistwa. Żadne dziecko bez pomocy rodzica tego nie wykona - chociażby dlatego, ze rodzic musi dać dziecku piłę/wyrzynarkę, deskę itp....dziecko może być sumienne, pracujące a dostanie jedynkę bo tata nie pojechał do Castoramy ....
        • ola33333 Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 23:30
          napisalabym liscik do pani.

Szanowna Pani X,

Poniewaz nie mamy w domu warunkow do wykonywania robot stolarskich, uprzejmie prosze u umozliwienie dziecku wykonania zadanej pracy w szkole. Bardzo prosze szczegolnie o zachowanie zasad bezpieczenstwa, poniewaz dziecko nie ma doswiadczenia w tego typu pracach.

Z gory serdecznie dziekuje.
          Z powazaniem.
        • lily-evans01 Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 09:38
          Ha! Widzę, że w niektórych szkołach nic się nie zmieniło.
          Największe i najbardziej z du... wzięte wymagania mają nauczyciele przedmiotów absolutnie nie służących przygotowaniu się do gimnazjum (upraszczając - mało istotnych), a służących w zamyśle podstawy programowej po prostu ogólnemu rozwojowi człowieka, w tym też manualnemu, fizycznemu itp. (zazwyczaj najbardziej sadzą się i wymagają prac nauczyciele od techniki, plastyki, czasami katecheci, z kolei nie ma większych i bardziej czepliwych upierdliwców niż wuefiści - wszyscy oni perfekcyjnie umieją spiep.rzyć średnią uczniowi, który swój czas poświęca na przygotowanie się do dobrego gimnazjum). Witamy w polskiej szkole! To, co ma być twórczym, pożytecznym zajęciem zmienia się w pańszczyznę dla rodziców.
          Jak pańcia taka mądra, niech zapewni materiały, sprzęt i uczy młodzież wycinania, zbijania desek itp. ...
          • priszczilla Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 10:06
            Moim zdaniem akurat zajęcia z techniki, typu stolarstwo, obróbka żywności, szycie, itp. są bardzo cenne i jak najbardziej jeśli komuś zależy na rozwoju dziecka to powinien przykładać do nich taką samą wagę jak i do innych przedmiotów. W ciągu dwóch godzin tygodniowo nie nauczy się dziecka w szkole wszystkich pożytecznych praktycznych umiejętności, ale jeśli rodzice sami nie wpadli na to, że nastolatek powinien pewne rzeczy umieć to nic złego, że szkoła do tego dopinguje.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 10:11
              O, to jest to. Potem taki dorosly facet nie potrafi zrobić podstawowych napraw w domu....nie ma nawet swoich śrubokrętów....
              • priszczilla Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 10:16
                Dorosły facet, albo dorosła kobieta. Skrzynka z narzędziami to jest moim zdaniem podstawowe wyposażenie każdego domu, tak samo jak gąbka do mycia naczyń czy szczotka do kibla.
                • zuleyka.z.talgaru Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 10:38
                  Prawda. Jak wyprowadzałam się na studia to od ojca dostałam skrzynkę narzędziową i tam było wszystko co potrzeba smile
    • pani.jezowa Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 23:20
      Poszłabym do pani, która prowadzi zajęcia i uświadomiła ją, że to ona ma nauczyć dziecko używania wyrzynarki, przepisów BHP, zapewnić (tu szkoła oczywiście) te wyrzynarki i zrobić karmniki z dziećmi na lekcjach, bo za to jej płacą.
      Bez możliwości noszenia pracy do domu, by rodzice jej nie dokończyli.
      Jeśli pani nie zrozumie rozmawiałabym z dyrekcją.
    • antyk-acap Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 18.01.15, 23:27
      12 latek to stary koń. W Sparcie służyłby już w wojsku i miał żonę.
      • ichi51e Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 07:18
        Ale czy obslugiwalbu wyzynarke?
      • kalina_lin Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 08:58
        A TY masz już żonę? W wojsku byłeś?
    • zuleyka.z.talgaru Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 01:07
      Myślę, że jak mój syn będzie miał 10 lat, to wyżynarkę jednak będzie potrafił obsłużyć. Ale mój mąż uwielbia majsterkować i dużo z młodym siedzą w warsztacie. Zresztą, młody ma swoją skrzynkę narzędziową i tam mu kompletujemy "wiano" - na razie z narzędzi elektrycznych ma wkrętarkę i lutownicę.

Ale obiektywnie rzecz ujmując - chyba trochę za ciężki temat dla 10 latka do wykonania w domu.
    • a1ma Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 01:38
      Nie posiadam w domu zadnego narzędzia, którym mogłabym coś takiego wykonać i nawet nie wiem, jakie to narzędzie miałoby byc. Nikt u mnie w domu nie umiałby tego zrobic, wiec w sumie dylematu nie ma - napisalabym w dzienniczka coś na temat różnic miedzy szkoła podstawowa a zawodowa o profilu obróbka drewna albo o tym, ze praca domowa obowiązkowa ma utrwalić umiejętności nabyte na lekcji - wiec proszę najpierw o wyposażenie mojej córki w wyzej wymienione. Albo jedno i drugie, gdybym akurat miała taka fantazje.
      • priszczilla Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 09:57
        Można sobie zrobić projekt w domu, a w warsztacie stolarskim zamówić docięte na wymiar deseczki i w domu tylko je pozbijać młotkiem. Młotek to większość ludzi chyba jednak w domu ma.
        • klamkas Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 10:50
          Tylko kto ma iść do stolarza i za to zapłacić i czemu ja mam płacić za ambicje jakiegoś świrniętego nauczyciela, które z nauką nic wspólnego nie mają? A może dziecko ma rozbić świnkę i za karmnik na jakiś konkurs zapłacić, bo pani/pan kazał?
          • priszczilla Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 11:02
            Jak potrzebny jest blok techniczny i cyrkiel to też strzelasz focha, że płacić nie będziesz?
            • kalina_lin Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 11:13
              Blok techniczny kosztuje grosze i starcza na kilka miesięcy. Cyrkiel trochę droższy, ale wystarczy na cały okres nauki szkolnej.
              A deski 2,5 cm grube i usługa docięcia ich na wymiar, to już nie jest taki groszowy wydatek. Zwłaszcza jak przyjdziesz i zamówisz usługę na "już", bo dziecko ma za dwa dni oddać budkę.
            • klamkas Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 11:13
              Z bloku i cyrkla korzysta przy innych okazjach, cyrkiel jest przedmiotem niezbędnym do nauki matematyki, więc kupuję bez szemrania. Deski na karmnik na konkurs, w którym dziecko wcale nie chce brać udziału (i pewnie nie weźmie, bo na konkurs poleci jeden z klasy) albo co gorsza narzędzia do jego zrobienia - to zbędny wydatek. Gdyby dzieciaki robiły to na zajęciach w szkole - ok. Ale jeśli to ma być moja praca domowa i jeszcze ja mam za nią zapłacić, w dodatku w związku z jakimś konkursem - NIE.
          • kamykwskarpecie Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 11:11
            Jak dla mnie to nie są ambicje świrtniętego nauczyciela, tylko prób nauczenie dziecka posługiwania się czymś innym niż myszka od komputera i pilot od telewizora big_grin

A na zajęcia techniczne od wiek wieków przynosiło się czy to karton, czy deseczki, czy drobne narzędzia i inne rzeczy do kupienia w sklepie modelarskim itp i jakoś nikt od tego nie zbiedniał, po prostu wychodziło się założenia że w każdym domu jest śrubokręt, nożyczki, młotek i parę śrubek czy gwoździków.

i jakoś nikt nie wymagał certyfikatów CE i wielostronicowych procedur bhp, a jakoś dzieci nie kończyły masowo z oderżniętymi rekami big_grin
            • klamkas Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 11:16
              Tylko, że oni nie będą tego robić w szkole i pan nauczyciel właśnie nie chce ich niczego nauczyć - napisałam powyżej: gdyby to było na lekcję to ok. Ale jeśli to ja mam zrobić to z dzieckiem (albo i za dziecko),w swoim wolnym czasie, w imię ambicji konkursowych nauczyciela i jeszcze za to zapłacić, bujać się po castoramach czy stolarzach, to mówię nie.
              • kamykwskarpecie Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 11:25
                Będą robić w domu prościutką skrzyneczkę, wykorzystując umiejętności nabyte na lekcjach.

Skrzynka z podstawowymi narzędziami w domu powinna być, w mała wyrzynarka do takiej roboty ręczna mieści się w jednej dłoni.

Nikt nie wymaga od dziecka umiejętności Adama Słodowego i wyposażenia warsztatu stolarskiego.
                • klamkas Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 11:42
                  Dzieci nie nabyły tych umiejętności na lekcji (poczytaj co pisze autorka) - nie miały zajęć o wyrzynarkach i piłach.

Mamy podstawowe narzędzia - wyrzynarka nie jest jednym z nich. Za to mam zestaw różnych kluczy dopasowanych do rozmiarów europejskich i amerykańskich, śrubokręty nieniklowane, rysik diamentowy do cięcia kryształów. Z tego korzystam. I jakoś nie twierdzę, że to podręczny zestaw, który każdy musi mieć wink. A wyrzynarka w życiu nie była mi do niczego potrzebna, niby czemu miałabym ją mieć?
            • kwiatyirabaty Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 11:25
              >i jakoś nikt nie wymagał certyfikatów CE i wielostronicowych procedur bhp, a jakoś dzieci nie kończyły masowo z oderżniętymi rekami big_grin

To, że kiedyś niektórzy ludzie zachowywali się jak idioci o niczym nie świadczy ponad to, że byli idiotami. Nie wszyscy na szczęście, bo np. w naszej szkole nigdy nigdy nie było zabawy w stolarkę na zpt.

Nadmienię, że kiedyś nie było fotelików samochodowych, a pasy bezpieczeństwa na tylnych siedzeniach były nie byle jakim luksusem. Dla niektórych debil jest to dowód na to, że foteliki samochodowe to niepotrzebne zawracanie głowy.
              • kamykwskarpecie Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 11:28
                Nie było też takich zmasowanych stad mamuś-kwok i tatusiów z dwiema lewymi rękami big_grin
                • kwiatyirabaty Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 11:35
                  A co ma do tego tatuś? To praca domowa dla tatusia? Mnie się wydawało, że dla dziecka.
                  • kamykwskarpecie Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 11:36
                    Pod nadzorem i za pomocą rodzica.
                    • kwiatyirabaty Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 11:49
                      >Pod nadzorem i za pomocą rodzica.

Otóż to właśnie.
                      Praca domowa to jest coś, co jedenastolatek powinien spokojnie zrobić w domu sam, bez "nadzoru i pomocy rodzica". Jeżeli do pracy domowej nastolatka potrzebny jest "nadzór i pomoc" kogoś dorosłego, to sytuacja jest chora.
                      Ja nie miałabym nic przeciwko temu, gdyby moje dziecko uczyło się takich rzeczy na lekcji. Natomiast nie miałabym najmniejszego zamiaru tracić czasu (swojego i męża) na zabawy w stolarkę, bo jakaś nauczycielka ma chore pomysły.
                      Oczywiście na zwykłej lekcji w przeciętnej szkole raczej nikt się nie podejmie takich rzeczy. Mój brat chodził do technikum (zamierzchłe czasy PRLu) i tam budowali karmniki i budki lęgowe. Tyle że mieli świetnie wyposażoną pracownię, znali doskonale zasady bhp, a w czasie zajęć na jednego nauczyciela przypadało 5 (słownie: pięciu) uczniów. Klasa była na ten czas dzielona na grupy właśnie dlatego, żeby nikomu się nic nie stało.

Jak widać, kiedyś też byli mądrzy ludzie z wyobraźnią.
                      • kamykwskarpecie Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 11:55
                        Sytuacja nie jest chora, kiedy w niektórych pracach domowych pomagają dziecku rodzice.

Chora jest kiedy stale odrabiają całe prace za niego.

Chora także, kiedy dla zbicia paru deseczek wymagana jest specjalizacja technikum i full wyposażona pracownia szkolna.
                        • kalina_lin Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 12:36
                          Nie no pewnie. Deski można z powodzeniem ciąć i zbijać na kanapie w dużym pokoju w M3.
                          • wtopeq Re: Czy Wasze 11/12-latki potrafią? 19.01.15, 14:06
                            Mowa o karmniku a nie o altanie ogrodowej big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka