Dodaj do ulubionych

Darowizna- pytanie

20.01.15, 23:55
Witam, może ktoś z Was orientuje się w sprawach darowizny? Jeśli tak proszę o poradę: moja mama podzieliła nieruchomość na dwie działki, 1/2 mam otrzymać ja a drugą część brat. Mama chce to przepisać w najbliższych kilku tygodniach. I teraz pytanie: jeśli zrobi to w formie darowizny, czy mój brat musi zrzec się roszczeń do mojej działki a ja do jego? Myślę, aby w przyszłości nie domagał się zachowku. Ma do tego prawo w takiej sytuacji? Jak to przeprowdzić najlepiej?
Dziękuję za odpowiedzi
pozdrawiam,
magda
Obserwuj wątek
    • mandolinka.bramborova Re: Darowizna- pytanie 21.01.15, 00:04
      Gdy mama tę działkę Wam przekaże, to już nie będzie to jej majątek, więc nie będzie to wchodziło w skład masy spadkowej po jej śmierci. Chyba że zachowek, o którym piszesz, miałby dotyczyć jakiejś jeszcze nieruchomości, która teraz pozostanie własnością mamy, a potem przejdzie na Ciebie.
      • pani.jezowa Re: Darowizna- pytanie 21.01.15, 00:13
        Nie pisz, jak nie wiesz.
        Darowizny jak najbardziej mogą wchodzić w skład masy spadkowej.
        W tym przypadku, jeśli wartość działek jest taka sama, to nie będzie to miało znaczenia.
        • mandolinka.bramborova Re: Darowizna- pytanie 21.01.15, 00:38
          Rzeczywiście, posłałam babola. Całe szczęście pojawiłaś się ty i mnie uświadomiłaś.
          Szkoda tylko, że nie już nie odpowiedziałaś autorce na pytanie.
          I druga sprawa - mogą, ale nie muszą wchodzić w skład masy spadkowej. Ja znam wersję, może błędną, że nie wchodzą, ale nie wiem, czy o tym nie decyduje:
          - pokrewieństwo ze spadkodawcą
          - okres czasu, jaki upłynął od aktu darowizny do śmierci (czy minęło 10 lat czy nie)
          - oświadczenie woli spadkodawcy, czy darowizna ma wchodzić w skład masy czy nie.
          Oświeć mnie i autorkę, bo jak widać my nie wiemy, zatem skoro ty wiesz, to pisz wink
          • pani.jezowa Re: Darowizna- pytanie 21.01.15, 00:43
            Odpowiedziałam autorce na pytanie: jeśli wartośc działek będzie taka sama (tak rozumiem, skoro to jedna działka dzielona na pół, ale nie musi tak być) to nie będzie to miało znaczenia.
            Miałoby gdyby tylko jedno z nich dostało darowiznę lub gdyby wartość działek była znacząco różna.

• mandolinka.bramborova Re: Darowizna- pytanie 21.01.15, 00:46
              a gdyby wartość działek była różna, a mama złożyła oświadczenie, że darowizna jest zwolniona z obowiązku zaliczenia?
          • allatatevi1 Re: Darowizna- pytanie 21.01.15, 20:27
            > - okres czasu, jaki upłynął od aktu darowizny do śmierci (czy minęło 10 lat czy
            > nie

Spadkobierców ustawowych nie obowiązuje ten termin 10-letni.
            Oni mogą się ubiegać o zachówek zawsze i tak naprawdę mają 100% pewności że go uzyskają.
            Jakieś śmieszne papierki typu testamenty czy dożywocia w polskich sądach nie są w ogóle brane pod uwagę.
            Dla polskiego sądu zawsze najważniejszą wykładnią jest polskie prawo spadkowe, które murem stoi za spadkobiercami i ich niezbywalnym prawem do zachówku.

Odpowiedź na główne pytanie wątku: jeśli wartość Twojej i brata darowizny nie jest równa i jeśli Twoja darowizna ma większą wartość to Twój brat będzie miał prawo do ubiegania się o zachówek, nie obowiązuje go jako spadkobiercę ustawowego ten 10-letni termin i jeśli sprawa będzie się odbywała w polskim sądzie - na 100% ten zachówek dostanie.
      • czar_bajry Re: Darowizna- pytanie 21.01.15, 00:41
        Darowizna wchodzi w skład masy spadkowej.
        • czar_bajry Re: Darowizna- pytanie 21.01.15, 00:43
          Najlepiej będzie jak zasięgniesz porady notariusza i tak aby sporządzić akt darowizny musicie skorzystać z jego porad.
        • mandolinka.bramborova Re: Darowizna- pytanie 21.01.15, 00:47
          no właśnie wchodzi albo nie wchodzi, są sytuacje, że nie wchodzi:

Art. 1039. § 1. Jeżeli w razie dziedziczenia ustawowego dział spadku następuje między zstępnymi albo między zstępnymi i małżonkiem, spadkobiercy ci są wzajemnie zobowiązani do zaliczenia na schedę spadkową otrzymanych od spadkodawcy darowizn, chyba że z oświadczenia spadkodawcy lub z okoliczności wynika, że darowizna została dokonana ze zwolnieniem od obowiązku zaliczenia.
          • hunkis Re: Darowizna- pytanie 21.01.15, 19:57
            a to ciekawe, więc jeśli były z 10 lat temu dokonane nierówne darowizny od rodziców to i tak w niektórych wypadkach można się starać o wyrównanie od tych co dostali więcej?
            • allatatevi1 Re: Darowizna- pytanie 21.01.15, 20:30
              Tak można - bo spadkobierców ustawowych (czyli dzieci) nie obowiązuje ten termin 10-letni.
              Możesz wystąpić o zachówek i na 100% go otrzymasz nawet jeśli druga strona wyciągnie jakieś śmieszne papierki w postaci testamentów itd.
              To nie USA, w Polsce testament jest tyle wart co szary papier toaletowy.
              • thea19 nie do konca 21.01.15, 23:56
                bo zachowek nie jest rowny temu, co by sie dostalo przy dziedziczeniu tylko najczesciej polowa (2/3? dostaja nieletni, niesamodzielni czy jakos tak), wiec testamentem mozna jednak poroznic dzieci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka