b.bujak 24.01.15, 21:11 nigdy nie robiłam ani nie jadłam a mam ochotę, bo lubię ziemniaczane potrawy; proszę o przepis i ewentualne wskazówki co do wykonania; napiszcie też czy to się może nie udać, jeśli tak to dlaczego dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nickbezznaczenia Re: babka ziemniaczana 24.01.15, 21:17 Robimy często i przepisy internetowe są w porządku, więc pisać nie będę swojego. Konsystencja nie może być zbyt płynna, bo się odpowiednio nie zwiąże. Za dużo mąki to zły pomysł( Można zastąpić kaszą manną. ).Ogólnie masa powinna być znacznie mniej płynna niż na placki. Na wierzch i spód dodaj cieniutkie plasterki boczku, albo słoninki. Odpowiedz Link Zgłoś
straszny.upal Re: babka ziemniaczana 24.01.15, 21:33 Jak juz zrobisz to przygotuj cos na wspomozenie trawienia, kugel lubi byc ciezkostrawny Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: babka ziemniaczana 25.01.15, 11:57 moja babcia zawsze "zaparzala" surowe ciasto gotowanym mlekiem. obowiazkowo byly skwarki. pyszna jest babka, bardzo dawno nie jadlam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_duzych_dzieci o ty nalezy pamietać 25.01.15, 12:26 Hej, robiąc babkę - ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o drobnych otworach. Odcisnąć na durszlaku. Z białek ubić pianę, którą wraz z surowymi żółtkami, solą, pieprzem i mąką dodać do masy ziemniaczanej. Oczywiście boczek obowiązkowo, blachę wysmarować olejem, wyłożyć boczkiem, wylać masę, na wierzch również daję plasterki boczku. Po upieczeniu posypuje szczypiorkiem. Może się tylko spalić, bo zawsze wychodzi ( chyba że krótko będziesz piekła to będzie surowe) Uwielbiam potrawę, którą podpatrzyłam u mojej sąsiadki. Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: babka ziemniaczana 25.01.15, 13:44 Banalne, nawet ja potrafię (co jest ewidentnym kryterium banalności). Dla ułatwienia pakuję ciasto w formy do muffinek, dzięki czemu mam gotowe babeczki do zgarnięcia do pracy, w pojemnik na jogurt dobieram sos, do mikrofali - obiad odbębniony. Przepis na super babeczki ziemniaczane lolinki2: - Ziemniaki - Cebula - Czosnek w proszku - Boczek (pokroić w kostkę - wersja dla pracowitych; leniwi kupują krojony) - Mąka - Jaja - Pieprz - Soli nie polecam, bo boczek... Ziemniaki i cebulę zetrzeć (wersja dla masochistów) lub wrzucić do malaksera (wersja dla sadystów). Zmieszać. Dorzucić jajo (jedno lub więcej, wg proporcji jak na placki ziemniaczane - ja na mój 1 kg ziemniaków dałam 2 jaja). Jeśli całość jest rzadka, zagęścić mąką. Popieprzyć (ale nie schrzanić). Dorzucić boczek, po uprzednim podsmażeniu w/w (ładniej pachnie). Dosypać czosnku w proszku. Wymerdać. Pakować w foremki od muffinów (silikonowe się fajnie sprawdzają) i wstawiać do pieca na 200C i nie-wiem-ile-minut. Aż się upieką po prostu. Mają być ładne z wierzchu, pachnące na pół kuchni, a resztę sprawdzić patykiem albo nożem stołowym (surowe ciasto przyczepia się do obu narzędzi, upieczone nie pozostawia śladów). Gdy się upieką, można pożerać - pasuje do nich sos pieczarkowy, albo tzatziki, albo... co komu pasuje Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: babka ziemniaczana 25.01.15, 14:55 lolinka - nie robisz piany z białek? nie odcedzasz pulpy na sitku? tak po prostu jak placki ziemniaczane? boczek surowy ? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: babka ziemniaczana 25.01.15, 18:23 Pozwolę się wtrącić Boczuś podsmażam na patelni, podsmażam też cebulkę, później mieszam ze startymi drobniutko ziemniakami, całym jajkiem (albo 2) i przyprawami (sól, pieprz, majeranek). Jeśli ziemniaki są bardzo wodniste, młode to przed dodaniem pozostałych składników odciskam, gdy są mało wodne to dodaję trochę kaszy manny (suchej ). Zbyt duża ilość mąki spowoduje, że babka będzie twarda. Piany nie ubijam (choć pewnie z ubitą babka będzie bardziej puszysta). Jak wyjdzie po upieczeniu rzadsza to nakładamy na talerz łopatką My jemy przeważnie samą, bez sosów itp. albo odsmażoną na kolację A jak jesteś kulinarnie szalona to możesz ten farsz napakować do grubego flaka i upiec - wtedy masz kiszkę ziemniaczaną ja wolę babkę, bo mi śmierdzi ten flak, ale znam ludzi, którzy tylko we flaku jedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
gorgolka Re: babka ziemniaczana 25.01.15, 18:50 dziewczyny, babka ziemniaczana jest pół na pół z surowych i gotowanych ziemniaków. Z samych surowych to KUGIEL jest Nie jestem pewna czy autorce chodzi o to pierwsze czy o drugie? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: babka ziemniaczana 25.01.15, 19:17 E tam. To zależy gdzie. gorgolka napisał: > dziewczyny, babka ziemniaczana jest pół na pół z surowych i gotowanych ziemniak > ów. Z samych surowych to KUGIEL jest Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: babka ziemniaczana 25.01.15, 20:57 gorgolka - ja sama nie wiem o co mi chodzi w mojej rodzinie się tego nie robi; nigdy tego nie jadłam - gdzieś kiedyś usłyszałam hasło babka ziemniaczana i jako fanka potraw ziemniaczanych uznałam, że muszę spróbować... mogłabyś mi wytłumaczyć zatem czym te potrawy się różnią (poza tym co już napisałaś)? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: babka ziemniaczana 25.01.15, 21:01 Nie rób z żadnych gotowanych ziemniaków, tylko tak jak ci tutaj pisałyśmy. Jest o dwa nieba smaczniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: babka ziemniaczana 25.01.15, 21:18 A ja się wtrącę. Da radę zrobić pyszną i wilgotną babkę ziemniaczaną ale bez boczku, skwarków i owijania słoniną? Np. z grzybami? Nie będzie sucha i mdła (uwielbiam taką z boczkiem, ale lata już nie te )? Odpowiedz Link Zgłoś