Dodaj do ulubionych

odnośnie banku

03.02.15, 12:39
czy mając firme musze założyć konto firmowe? czy wystarczy to co mam teraz ,na spółkę że tak powiem z mężem.
Czy to sa jakieś inne opłaty czy jak?
interesuje mnie Mbank.
On faktycznie jest darmowy? w sensie przelewy i wypłaty? z jakich bankomatów można za darmo wypłacać mając konto w Mbanku?
I jak to jest z złożeniem konta przez net? Wybieram kuriera i on tylko przyjeżdża z papierami?
Obserwuj wątek
    • wtopeq Re: odnośnie banku 03.02.15, 12:43
      poradnik.wfirma.pl/-obowiazek-posiadania-konta-bankowego-przez-przedsiebiorce
    • grabasik Re: odnośnie banku 03.02.15, 12:54
      Przy mBanku darmowe są na pewno bankomaty Euronetu i Banku Zachodniego.
    • joanna_poz Re: odnośnie banku 03.02.15, 12:59
      ja mam firmowe konto w mBanku.
      tak, jest darmowe.

zakladajac konto przez internet akceptujesz umowę smsem (aczkolwiek ja już miałam konto osobiste, moze to jest opcja dla tych, ktorzy już mają tam jakies konto) - umowa przychodzi na maila, nic nie odsyłałam kurierem.
      • wtopeq Re: odnośnie banku 03.02.15, 13:01
        W przypadku konta firmowego i kiedy się obraca gotówką, warto aby dany bank oferował wpłatomaty. Oddział też jest wskazany. Oczywiści mowa o firmie z osobowością prawną, nie standardowej działalności gospodarczej.
      • riki_i Re: odnośnie banku 03.02.15, 17:10
        joanna_poz napisała:

> ja mam firmowe konto w mBanku.
        > tak, jest darmowe.

Darmowe? Chyba wtedy jak je masz dla samego posiadania. Co z tego, że nie ma miesięcznej opłaty za prowadzenie konta, jeśli bank łupie za każdy przelew, za każde polecenie zapłaty, za każde zlecenie stałe, za każdą wypłatę z bankomatu?
        • riki_i Re: odnośnie banku 03.02.15, 17:11
          joanna_poz sorry, nie zauważyłem w drzewku, że już wyjaśniliśmy tę kwestię. pzdr
    • woman_in_love mbank drogi, każdy przelew tam kosztuje chyba 1,5 03.02.15, 13:07
      PLN już. Lepiej korzystać z konta prywatnego albo założyć bezpłatne konto w IDEA - tam przelewy też są bezpłatne. Szkoda naprawdę płacić bankowi za przelew.
    • riki_i Re: odnośnie banku 03.02.15, 13:36
      1. Nie musisz zakładać konta firmowego, ale jego posiadanie jest b. wygodne. Tym bardziej, jeśli dotychczasowe dzielisz z mężem.

2. Mbank to najgorszy możliwy wybór. Konto firmowe w tym banku jest pieruńsko drogie, każdy przelew kosztuje 1,50 zł, wypłata z "zaprzyjaźnionego" bankomatu 2 zł, z tzw. obcego to już kosmos (prowizja procentowa) , do tego opłaty za kartę i za co tylko się da.

3. Załóż sobie konto firmowe np. w deutsche banku, vw banku czy gdziekolwiek. Każde będzie lepsze od mbanku. Jedyne co ten ostatni ma dobre, to łatwość przyznawania kredytów - ale nie radziłbym zaczynać działalności od zadłużania się.
      • joanna_poz Re: odnośnie banku 03.02.15, 13:48
        a od kiedy jest ta opłata 1,5 za przelew?
        az sprawdzilam historię za styczen i wczesniej i nie mam naliczonych zadnych oplat za przelewy.
        • riki_i Re: odnośnie banku 03.02.15, 13:55
          Od bardzo niedawna, będzie ze 2 tygodnie.

Poza tym jak dopiero co zakładałaś konto firmowe, to możesz łapać się na rozmaite dęte promocje, typu ileś tam przelewów za darmo i "600 zł na ZUS"
          • joanna_poz Re: odnośnie banku 03.02.15, 13:57
            tak, widzę już że od 16 I.
            ja mam tam konto juz od dosć dawna, kiedys tam tę promocje 600 zl na ZUS tez mieli.
            • wtopeq Re: odnośnie banku 03.02.15, 14:06
              Firmowe konto nie jest wymagane dla DG, dla firmy z osobowością prawną jest wymagane.
    • thea19 Re: odnośnie banku 03.02.15, 14:31
      nie musisz miec konta firmowego ale podatki musisz placic tylko ze swojego konta. pieczatki tez miec nie musisz.
      w ing jest chyba darmowe konto, jesli chcesz miec karte, to musisz wydac 500zl?/mc by nie placic za nia chyba 5zl.
      • lafiorka2 Re: odnośnie banku 04.02.15, 09:16
        no to ma być tylko konto do spływania ,że tak powiem zarobków smile

A ZUS ? mogę opłacać z tego co mam z mężem???
        • thea19 Re: odnośnie banku 04.02.15, 17:33
          zus mozesz. podatki musisz tylko i wylacznie ze swojego konta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka