Dodaj do ulubionych

Dylematy ogrodowo ptaszece

16.02.15, 14:15
Jako, ze w szkole ferie, mam tydzien wolnego i duzo czasu.

Dylemat 1
Wiosna juz zapukala do mojego ogrodu wiec zabralam sie za przesadzanie, przycinanie, rycie i wykopki. No i wlasnie. Przycinanie. Moj clematis wlasnie konczy kwitnac, wiec czas by go byl przyciac. Ale, choliwcia, zalegly mi sie w nim rudziki i mam dylemat. Zostawic, jak jest nie moge, bo splatany jest niemozebnie i pewnie, jak zacznie rosnac to pod wlasnym ciezarem zerwie kratownice, a przynajmniej bedzie okropnie wygladac.
Ale rudziki to takie wdzieczne ptaszeta. No i fajnie sie tak siedzi w ogrodzie a moj wlasny poloswojony rudzik przyglada sie jakies 1.5m dalej, co robie.

Dylemat 2
Se glupia posadzilam hosty dwie do donic w ksztalcie urny. I sie, cholery, tak ukorzenily, ze nijak ich stamtad wyciagnac, zeby przesadzic, bo donice sie zwezaja ku gorze. Chiba mi przyjdzie rozbic, bo juz probowalam na rozne sposoby...

Co robic, radzcie, wspolmatki.

Ag
Obserwuj wątek
    • jesienna.nuta Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 14:35
      Kratę podeprzeć, rudziki dokarmiać. I wodę im latem zostawiać.
    • kim5 Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 14:56
      Jesli jest gniazdo, to raczej nie ruszaj. Gatunek jest objęty ścisłą ochroną. A poza tym jest faktycznie słodkismile One dosć wcześnie zaczynają toki.
    • daisy Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 17:41
      Ale że te rudziki już mają gniazdo? Czy to może zeszłoroczne? Stare gniazda trzeba wyrzucać (żeby osiedlały się nowe ptaszki, jak widzą gniazdo, to myślą "zajęte"), ale nowych nie wolno ruszać, jak już zrobiły, to trzeba zostawić. Trudno.
    • mynia_pynia Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 17:54
      Yyyy... jest luty. U nas arktyczny wiatr i ziemia zamarznięta na 20 cm. A mieszkam kolo Wrocławia przy odrze, teoretycznie klimat na winnice wink.
      • krecik Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 19:22
        A nie, ja z poludniowego UK pisze. Podobna szerokosc jak Wroclam (mniej wiecej, chyba), ale klimat zupelnie inny.

Ag
        • mynia_pynia Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 20:16
          Całe szczeście, bo myślalam ze znowu jestem w plecy z terminami wink
        • to_ja_caryca_katarzyna Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 17.02.15, 07:49
          A jak sie zyje w poludniowym UK? Jakies wieksze miasto masz tam ? Nie zjedz mnie, jak to na ematce zwyczaj, tak sobie mysle, gdzie by tu wyemigrowac... Jak ty mi o klematisach w lutym piszesz, to moze to jest pomysl...?
        • to_ja_caryca_katarzyna Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 17.02.15, 07:55
          A w temacie, clematisa nie obcinaj, jakby co, kratownice zmienisz wink Nie mialabym sumienia rudzikow na bruk wyrzucac, z tym ze u mnie by sie nie osiedlily pewnie bo mam dwa grozne tygrysy polne.
          Doniczki stlucz, o ile nie przekraczaja drastycznie wartosci roslin. Tez tak raz posadzilam i za gwozdzia nie dalo sie wyjac. Ostatnio dostalam kwiatka w takiej doniczce i jak przerosnie donice to ja przypadkiem stluke.

• atojaxxl Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 17:56
      Hosty to takie bydlę żywotne, że po prostu weź długi ostry nóż, wbij głęboko i przetnij mocno od góry na kilka części i wyciągaj po kawałku. Jak wyciągniesz jeden kawałek, to zrobi się miejsce i reszta łatwiej wyjdzie. I od razu na nowe miejsce, to nie obeschną i większość się ładnie przyjmie smile U mnie najpiękniejsza hosta wyrosła z marnego kawałka korzenia z jednym pąkiem liściowym.
      • krecik Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 19:00
        No to jutro bede szalec z nozami po ogrodzie. smile

Ag
    • thea19 Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 18:20
      hmm, gdzie mieszkasz skoro klematis dopiero konczy kwitnienie?
      • krecik Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 18:48
        UK, ten clematis to odmiana Winter Beauty, zimozielony, slicznie kwitnie w zimie.

Ag
        • thea19 Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 19:10
          uuu, u mnie takie nie zimuja
    • solejrolia Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 18:26
      To dobry (NAJLEPSZY) moment by zamontować budki lęgowe, więc ja bym zapewniła nowe lokum rudzikom, z uwzględnieniem wszelkich zasad np to, że budkę należy powiesić w miejscu gdzie nie dostaną się drapieżniki, a zwłaszcza KOTY. a sam powojnik ładnie bym przycięła.

Natomiast funkie - weź ostry nóż i obkrój w naczyniu karpę rośliny, tak, żeby udało ci się wyjąć z naczynia, jak trzeba po kawałku, to po kawałku. A następnie przesadź w nowe miejsce.
      Tak się własnie dzieli i rozsadza byliny (odmładza)
      Ale naczynia nie rozbijaj, bo szkoda.
      • krecik Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 18:56
        Uuu, nie za bardzo mam gdzie te budki montowac, to jest wlasnie ten problem. Oprocz tego clematisu, wszystkie wyzej polozone miejsca sa odloniete, bo to nowy ogrod - dopiero sie dorabiam krzewow i caly czas zmienial koncepcje.
        Ale widzialam takie fajne imbryczki, ktory moglabym zawiesic w tym samym miesjcu po przycieciu clematisu...

Dzieki za porade odnosnie host. Jutro sie za nie zabiore.

Ag
        • daisy Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 19:00
          No ale nie możesz niszczyć ptasich gniazd, jeśli już je zbudowały na ten sezon. Imbryczki (??) im tego nie zastąpią.
        • to_ja_caryca_katarzyna Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 17.02.15, 07:58
          Tylko ze w imbryczkach moga nie chciec gniazdowac, jesli o to chodzi...
    • solejrolia Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 18:31
      A u mnie na ogródku kwitnie wawrzynek wilcze łyko.
      I już mam pierwsze bratki kupione.
      Tak sie pochwaliłam smile
      • thea19 Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 18:33
        nie boisz sie, ze jeszcze mrozy moga byc?
        • solejrolia Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 18:40
          cóż, istnieje takie ryzyko, chociaz prognozy długoterminowe raczej są pomyślne. smile
          dlatego też ja sobie załozyłam że w teren ruszam z początkiem marca i od tego dnia oczekuję dobrej pogody. o. taka jestem optymistkasmile

bratki stoją w chłodzie, ale nie tak zupełnie na zewnątrz- jak przyjdzie mróz, to być może ucierpią, ale w taką aurę jak mamy aktualnie- to dają radę, i kwitną już.
          • thea19 Re: Dylematy ogrodowo ptaszece 16.02.15, 19:12
            ja za miesiac bede sadzic bo zima lubi przychodzic w roznych terminach. mam co drugi sloneczny dzien i wtedy bym grzebala w ziemi ale w te paskudne pochmurne zaraz mi przechodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka