Dodaj do ulubionych

nowe dowody osobiste

24.02.15, 13:34
Jakoś nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie- jak to będzie z nowymi dowodami osobistymi, które mają być po 1. marca?
Nie ma być na nich ani podpisu ani adresu...
Wkurza mnie, że media o tym piszą, ale nikt nie pokusił się o wytłumaczenie ludziom, czy ten adres tak naprawdę jest do czegoś potrzebny i czy nikt nie będzie wymagał okazywania się jakimś zaświadczeniem...
Jedyne co słyszałam raz w okolicach północy jakąś małą wrzutkę w TokFm, że ludzie składają wnioski przed 1. marca, żeby jednak mieć ten dowód w starej formie, bo o adres to trzeba będzie po jakieś zaświadczenie ważne 3miesiące do urzędu gminy chodzić i jeszcze za to płacić. Więc jak to jest?
Obserwuj wątek
    • bbkk Re: nowe dowody osobiste 24.02.15, 13:42
      Adres pewnie będzie potrzebny podczas brania niektórych kredytów.
      Zaświadczenie będzie ważne miesiąc a nie 3.
      Jak złapie Cię kanar i nie będziesz miała innego dokument z adresem to będą wzywać policję.
      • notting_hill Re: nowe dowody osobiste 24.02.15, 14:03
        No, i stąd moje wkurzenie, bo nie da się ukryć, że w świetle aktualnych przepisów/praktyki urzędowej adres jest istotnym elementem uwiarygodnienia delikwenta. I może się to jakoś "rozejdzie po kościach", ale wkurzające jest, że państwo nie pokusiło się o poinformowanie swoich obywateli jak sobie wyobraża dalsze funkcjonowanie tych obywateli w zmienionej rzeczywistości, tylko udaje, że nie ma sprawy. A obywatele, jak to zwykle bywa, próbują się domyślać i sobie tworzą jakieś robocze hipotezy.
        • bbkk Re: nowe dowody osobiste 24.02.15, 14:14
          Bo jak przesuwali zniesienie obowiązku meldunku zapomnieli przesunąć termin wprowadzenia nowych dowodów.
          • notting_hill Re: nowe dowody osobiste 24.02.15, 15:24
            Mnie się ważność dowodu kończy w kwietniu. Myślałam sobie, żeby może jeszcze rzutem na taśmę złożyć wniosek w starym systemie. Ale nie wiem czy to ma sens. No i tak..
    • turzyca Re: nowe dowody osobiste 24.02.15, 23:29
      Nie ogarniam sensu nowych dowodów. Co mi po kawałku plastiku, który nie niesie żadnych informacji? Akurat potwierdzony wzór podpisu jest często potrzebny, więc pewnie będę się legitymować prawem jazdy albo paszportem. Adres też się przydaje, więc znów prawo jazdy. Kurcze, nie mogli wprowadzić naklejek z adresem? Niechby i dobrowolnych. To nie WB u nas legitymacja rachunkiem gazowym nie przejdzie.
    • rasowa_sowa Re: nowe dowody osobiste 24.02.15, 23:34
      Nie wiadomo po co właściwie kontynuować obowiązek posiadania DO. W nowym wydaniu to będzie plastikowy nośnik numeru PESEL.
      Wystarczyłoby wymagać posiadania jakiegokolwiek dokumentu ze zdjęciem i numerem PESEL. Wtedy wystarczyłoby mieć prawo jazdy.
      • maggi9 Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 09:54
        No a jak ktoś nie ma prawa jazdy? Byłoby wtedy obowiązkowe?
        • melancho_lia Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 10:10
          emama nie wyobraża sobie jak można nie mieć prawa jazdy...

p.s. ja nie mam, nie jestem w stanie się przemóc do kierowania autem. Kurs zrobiłam, ale odchorowałam go mocno (stres powodujący objawy somatyczne).
          • rasowa_sowa Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 18:14
            Emama sobie wyobraża, tylko melancholia nie zrozumiała co emama napisała wink
        • rasowa_sowa Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 18:13
          "Wystarczyłoby wymagać posiadania jakiegokolwiek dokumentu ze zdjęciem i numerem PESEL."

Jak masz pesel na prawku to już niczego nie musisz wyrabiać, a jak nie masz to potrzebujesz dokumentu z peselem, więc zalatwiasz dowód.
          • jowita771 Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 19:47
            Nie widziałam polskiego prawa jazdy bez numeru PESEL.
            • rasowa_sowa Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 19:53
              Ale chodzi cały czas o to że ktoś prawka w ogóle nie ma.

Jeszcze raz, bo już trzecia osoba mnie nie zrozumiała: moim zdaniem obowiązkowy powinien być 1 dokument z numerem PESEL i ze zdjęciem - jak masz prawko to masz ten dokument, jak nie masz to sobie wyrabiasz taki dokument - na przykład dowód osobisty. Po co osobom z prawem jazdy drugi plastik, który nic nowego nie wnosi?
    • miliwati Re: nowe dowody osobiste 24.02.15, 23:42
      notting_hill napisała:

> Jakoś nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie- jak to będ
      > zie z nowymi dowodami osobistymi, które mają być po 1. marca?
      > Nie ma być na nich ani podpisu ani adresu...

No i? Nie przypominam sobie, żeby adres z dowodu do czegokolwiek był mi potrzebny. A bez podpisu można się w razie czego wyprzeć podpisu pod dokumentem wystawionym na fałszywy, rzekomo Twój dowód.
    • jowita771 Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 06:53
      Ja robię nowy dowód przed pierwszym marca, ale akurat bez adresu. Po prostu nie znoszę zdjęć biometrycznych, a za parę miesięcy będę zmieniać miejsce zamieszkania i się przemeldowywać, więc i tak lada moment miałabym dowód bez adresu i jeszcze ze zdjęciem jak z listu gończego. A tak wymelduję się donikąd, złoże wniosek i przez dziesięć lat będę z tym dowodem chodzić. A że będzie bez adresu, to nawet dobrze, nie mogę się doczekać, co tez wymyślą idiotki na mojej poczcie, bo zawsze maja problem z wydaniem mi moich poleconych, bo adres jest inny. Pytałam już, czy według nich polecony można odebrać tylko w miejscu zameldowania, to mówią, że niby nie, ale one nie wiedzą, czy ja to ja. I za każdym razem biorę paszport, bo mam dosyć wykłócania się z debilami.
      • kai_30 Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 07:24
        To dziwne, co piszesz, Jowita. Od 19. do 39 roku życia mieszkałam zawsze gdzie indziej niż byłam zameldowana (najpierw miałam meldunek u rodziców, potem w mieszkaniu męża, w którym nie mieszkaliśmy) i przez te 20 lat z odbieraniem listów nie było nigdy najmniejszych problemów. Poczty były różne, w różnych miastach.
        • jowita771 Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 07:34
          Dla mnie tez to chore, bo wynika z tego, że można polecone odbierać tylko w miejscu zameldowania. Pytałam kiedyś tę tępą panią, co, jakbym była na wakacjach i poprosiła kogoś o przysłanie czegoś poleconym, czy powinni mi dać, ona nie wie. Pytałam, co z osobami, które nie mają meldunku w ogóle i maja puste miejsce, takim wydają pocztę. A ja ze swoim awizem i dowodem nie mogę odebrać przesyłki. Kiedyś paczkę z allegro tak miałam na poczcie i nadawca miał w pieczątce numer telefonu, to zadzwoniła i dopiero jak on powiedział, żeby wydać, to wydała. A jak poszłam pierwszy raz z paszportem, to powiedziała, że nie wie, czy może na podstawie paszportu, ja na to powiedziałam "może pani", a ona: "aha, no to dobrze" i wydała. Nawet kiedyś w przypływie desperacji wzięłam ze sobą pismo z ZUSu i rachunki wysłane na ten adres, ale baba nie wyda i koniec. Twierdziła, że jak jest inny adres, to ona nie może potwierdzić mojej tożsamości.
          • melancho_lia Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 08:49
            To na strasznego tluka trafiłaś. Ja po zmianie miejsca zamieszkania wielbię swoja nowa poczte- zero kolejek, usmiechniete panie, nie ma z niczym problemu. Na poprzedniej zawsze klebil sie tlum i panie tez byly betonowe ( one pewnie by nie wydaly- kiedys przyszlo pismo ze wspólnoty adresowane na 4 wspolwlascicieli w tym mnie i pani miala opory by mi je wydać...)
          • notting_hill Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 10:28
            Proszę, to informacja ze strony MSW:
            Pamiętajmy, że zgodnie z przepisami prawa pocztowego, przesyłkę odbieramy pod adresem wskazanym przez nadawcę. Nie musi on być zgodny z adresem naszego zameldowania. Jeśli listonosz zostawi nam awizo, przesyłkę odbierzemy we wskazanej placówce pocztowej. Tam potrzebujemy jedynie zweryfikować tożsamość odbiorcy, bez konieczności potwierdzania adresu. Dodajmy, że aktualnie wiele osób bez problemu odbiera przesyłki pod adresem innym, niż ten, który znajduje się w dowodzie osobistym.

To a propos argumentu, że brak adresu spowoduje problemy z odbiorem przesyłki. W ogóle na tych stronach jest trochę informacji o tych nowych dowodach, szkoda że to mało upublicznione jest.
            • jowita771 Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 19:50
              Ja ostatni problem miałam ponad rok temu, od tamtej pory nie testowałam, tylko chodzę z paszportem.
      • melancho_lia Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 07:28
        Mam adres zameldowania inny niz zamieszkania od ponad dwóch lat. Nie mam problemów z odbiorem poleconych na poczcie w miejscu zamieszkania, na nawet listy do męża mogę odebrac mimo, ze adres jest inny niz mój w dowodzie.
        • pitahaya1 Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 10:12
          To masz szczęście lub normalnych ludzi po drugiej stronie.
          Dwa dni temu byłam na poczcie i przede mną kobieta tłumaczyła babce w okienku, że ma dwa domu, z czego w jednym jest zameldowana (przemeldowała się ostatnio) a na ten drugi adres przychodzi korespondencja. I tej korespondencji nie mogła odebrać.
          Paniusia pokpiwała, że trzeba było dwóch domów nie kupować, poza tym ona NIE MOŻE wydać listów, bo ona tam nie mieszka i już.
          Inie wydała.
          Nasza poczta jest niereformowalna. Same ciotki pociotki, beton nie do ruszenia.
          • melancho_lia Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 10:14
            No to tym bardziej wielbię swoją obecną pocztę- zero kolejek, uśmiechnięte panie, wydawanie przesyłek bez kłopotów.
    • zebra12 Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 07:33
      No, ale ten meldunek to czysta fikcja przecież. Ja jestem zameldowana u rodziców, gdzie nie mieszkam od 20 lat. Jaki sens ma więc meldunek? Moje dzieci też są tam zameldowane, a nie mieszkały tam nigdy. mój eks zameldował się na naszej działce, a mieszka w innym województwie. Na działce nawet media są odłączone, dom do rozbiórki, ale meldunek jest.
      Bez sensu. Lepiej podawać miejsce faktycznego zamieszkania.
      • murwa.kac Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 18:07
        tez nie kumam tego cisnienia na meldunek.
        odkad skonczylam szkole srednia moj adres meldunku a zamieszkania to osobna bajka.
        od 5 czy 6 lat nie mam meldunku wcale.
        i NIGDY ale to nigdy mi to zycia nie utrudnilo.
        ani w urzedzie, ani w banku, ani u lekarza. no po prostu nigdzie.
        • joasia33 Re: nowe dowody osobiste 25.02.15, 20:17
          Otóż to! Mam tak samo. Meldunek do niczego nie jest mi potrzebny. Jakoś w innych krajach, np w UK czy USA znakomicie sobie radzą bez meldunku, a u nas ten komunistyczny przeżytek niezbędny do życia niektórym się wydaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka