Dodaj do ulubionych

Starościna

08.03.15, 18:37
Zostałam poproszona o bycie starościną( o matko jak to brzmi) na weselu u kuzyna. Więcej szczegółów mamy ustalić na wspólnym spotkaniu ze świadkami, ale ja w ogóle nie mam pojęcia jaka jest rola takiej osoby. Na żadnym weselu na którym była nie było starostów.
Narzeczona jest ze wsi i stąd taka tradycja, wesele w mieście młodego. Wie ktoś z Was o co chodzi?
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: Starościna 08.03.15, 18:43
      ja wraz ze starostą pilnowałam bram, starosta dawał wódkę, ja cukierki, podobnie pod kościołem, a na weselu moją rolą były oczepiny panny młodej. i to tyle. starosta pilnował wódki na całym weselu.

na moim weselu starostów nie było wink
      • akseinga Re: Starościna 08.03.15, 18:51
        uf dzięki to nie tak źle. A co do stroju, żeby np. współgrał ze świadkową miałaś jakieś wytyczne od młodych ?
        • solaris31 Re: Starościna 09.03.15, 08:48
          nie.

wytyczne co mam robić też dostałam od młodych, więc najlepiej jest po prostu zapytać, jakie mają w stosunku do Ciebie jako starościny oczekiwania.
    • wrednarzeka Re: Starościna 09.03.15, 10:22
      Jak panna jest ze wsi to ja ci radzę pogadać przede wszystkim z nią. I powiedzieć jej głośno i wyraźnie, że ty miastowa jesteś i naprawdę nie wiesz co ma starościna robić bo u ciebie świadkowie (i tłumaczysz co robili) a od częstowania alkoholem to w restauracjach są kelnerzy a nie goście bo goście to się mają bawić i tańczyć a nie służbę domową udawać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka