Dodaj do ulubionych

Szkoła a facebook

21.03.15, 13:08
Nie mam dzieci w podstawówce, więc inspirowana postem:
forum.gazeta.pl/forum/w,567,157031815,157036069,Re_To_taka_nowa_moda.html
chciałam się zapytać, czy to jest powszechne, że nauczyciele komunikują się z uczniami za pomocą face; czyli posiadanie konta jest w polskiej szkole obowiązkowe?
Obserwuj wątek
    • jagienka75 Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 13:25
      a coż to za bzdury? pierwsze słyszę.
      dziecko musiało pade głupot naopowiadać, bo jeśli nauczyciel będzie chciał się skontaktować z dzieckiem/rodzicem, to zrobi to w szkole bądź przez dziennik elektroniczny Librus.
      • najma78 Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 13:41
        surprisedsurprisedsurprisedsurprisedsurprised fb? Nauczyciele wogole nie powinni miec zadnych prywatnych kontaktow z uczniami 1:1 bez wiedzy i zgody rodzicow a juz przez portale spolecznosciowe to absurd. W szkole przeciez przez fb sie nie kontaktuja a po szkole nie maja powodu. Nauczyciel moze sie skontaktowac z rodzicami/opiekunami dzieci ale tez nie przez fb. Szkola powinna zrpbic co w jejmocy aby edukowac zarowno dzieci jak i rodzicow o zagrozeniach wynikajacacych z uzywania wszelkich portali spolecznosciowych i internetu wogole. Zreszta zeby zalozyc konto na fb trzeba miec min 13 lat.
        • pade Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 14:44
          Zgadzam się z Tobą całkowicie.
        • kali_pso Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 17:45
          Szkola powinna zrpbic co w jejmocy aby edukowac zarowno dzieci ja
          > k i rodzicow o zagrozeniach wynikajacacych z uzywania wszelkich portali spolecz
          > nosciowych i internetu wogole

No i zapewne edukuje- natomiast Twój ton jest taki jakby fb i internet to samo zuo było...bez wylewania dziecka z kąpielą najlepiej jednak.
          • najma78 Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 19:07
            kali_pso napisała:

fb i internet to samo zuo było...bez wylewania dziecka z kąpielą najlepiej jednak.

nie zuo a zlo, owszem jest tam tego mnooostwo i dorosle osoby a szkola zwlaszcza powinna zdawac sobie z tego sprawe.
          • sanciasancia Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 21:27
            O, wróciłaś. Fajnie.
      • pade Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 14:43
        Chciałabym, żeby było tak, jak piszesz.
    • asik57 Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 13:56
      Pracuję w szkole. Nigdy z żadnym uczniem nie kontaktowałam się przez FB.
    • dziennik-niecodziennik Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 16:06
      e tam. to cos nie halo jest.
      dzieci do jakiegos tam wikeu w ogole nie moga miec konta na fb, to raz. sytuacje kiedy nauczyciel w ten sposób kontaktuje sie z uczniami to sytuajca co najmniej dwuznaczna, zeby nie powiedziec ze zatrącająca o patologię, to dwa. od kontaktowania się z uczniami i ich rodzicami są maile, dziennik elektroniczny i wywiadówki, to trzy.
    • kali_pso Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 17:49
      Sama tak się kontaktuję z moimi uczniami i z ich rodzicami - co w tym złego?

Zawinili ludzie a winny okazuje się facebook...typowewink
      • pani.jezowa Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 18:17
        A ile lat mają Twoi uczniowie?
        • kali_pso Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 18:26
          99,9 % tych, z którymi się kontaktuję przez FB, to gimnazjum i liceum
          • pani.jezowa Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 18:38
            Czyli przynajmniej mają tego fb legalnie.
            Ale w jakim celu to robisz? Kontaktujesz się jako osoba prywatna czy jako nauczyciel?
            • kali_pso Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 18:49

To chyba specyfika mojej szkoły - ja nie mam stacjonarnej klasy- tak, tak wiem to trochę dziwne ale nie chcę tutaj się specjalnie uzewnętrzniać, uwierz na słowo smile

Wspominamy czas nauki, piszą co u nich, ja czasem pytam co u nich- życiowe sprawy takie...
              • pani.jezowa Re: Szkoła a facebook 22.03.15, 00:07
                Rozumiem.
                Znaczy nie rozumiem, ale pojmuję, że nie chcesz pisać szczegółów.
                Ale Ci uczniowie z którymi się kontaktujesz to są Twoi obecni czy byli (skoro wspominacie)?
        • kali_pso Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 18:27
          99,9 % tych, z którymi się kontaktuję przez FB, to gimnazjum i liceum
      • najma78 Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 19:09
        kali_pso napisała:

> Sama tak się kontaktuję z moimi uczniami i z ich rodzicami - co w tym złego?
        >
        Przez Facebook? surprisedsurprisedsurprisedsurprisedsurprisedsurprised ojp
    • kill.emall Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 18:47
      Nauczyciele, których znam mają zasadę nieprzyjmowania do znajomych na fb uczniów oraz ich rodziców. I to jest bardzo dobra zasada, dziwię się, jak może być inaczej. Całe lata nie istniał fb ani nawet e-maile i telefony komórkowe, a nauczyciele kontaktowali się z rodzicami i vice versa.
      Uważam, że fb powinien slużyć głównie rozrywce, kontaktom prywatnym (wspiera przyjaźnie na odległość, pomaga utrzymać kontakt z emigrantami), oraz promocji usług i firm.
      • simply_z Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 19:10
        W ogóle w pewnych zawodach moim zdaniem nie powinno się go używać..np. żołnierze, sędziowie, itd.
        po co
        • najma78 Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 19:17
          simply_z napisała:

> W ogóle w pewnych zawodach moim zdaniem nie powinno się go używać..np. żołnierz
          > e, sędziowie, itd.
          > po co

Fb do celow biznesowych ok ale nie dotyczy to szkol i tak jak powyzej napisano. Zreszta na fb wogole nalezy byc ostroznym nawet jesli pracuje sie w sektorze prywatnym. Sytuacja gdy nauczyciele maja kontakty z uczniami przez fb czy inny portal spoleczniwciowy jest niedopuszczalna. Niestety tak to jest gdy niektorzy nie wiedza do czego tego rodzaju strony sluza i nie zdaja sobie sprawy z zagrozen uncertain
          • kali_pso Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 19:21
            Sytuacja gdy nauczyciele maja kontakty z uczniami przez fb czy inny portal spoleczniwciowy jest niedopuszczalna. Niestety tak to jest gdy niektorzy nie wiedza do czego tego rodzaju strony sluza i nie zdaja sobie sprawy z zagrozen uncertain

...nadal nie tłumaczysz- co w tym złego- wytłumacz zamiast snuć spiskowe teorie.
            • scher Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 23:52
              kali_pso napisała:

> ...nadal nie tłumaczysz- co w tym złego

Choćby to, że łamiesz ustawę o ochronie danych osobowych.
              • pani.jezowa Re: Szkoła a facebook 22.03.15, 00:08
                Jak?
    • jusytka Re: Szkoła a facebook 21.03.15, 21:47
      W gimnazjum powszechne jest komunikowanie się uczniów między sobą przez FB, moje dzieci rzadko komunikują się z nauczycielami w ten sposób
      • yenna_m Re: Szkoła a facebook 22.03.15, 00:14
        Podstawówka - nie.
        Gimnazjum - tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka