Dodaj do ulubionych

Gardło mnie boli

30.03.15, 21:17
Ematko, pomóż edziecku.

Niby gorączki nie mam, niby samopoczucie w miarę dobre, ale kaszlę jak gruźlik i chrypię. Czuję się, jakby mi przełyk napuchnął.

Piję mleko z miodem, herbatę z miodem i imbirem, piję gripex. Co jeszcze mogę zrobić, żeby się szybko wykurować?

I nie, do lekarza się nie zapiszę, bo:
a) jak mi wyznaczą termin państwowy, to mi zdąży już pięć razy przejść zanim nadejdzie,
b) na prywatny już mnie nie stać tongue_out
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Gardło mnie boli 30.03.15, 21:48
      Przepłukuj rano i wieczorem roztworem sody/soli, albo pędzluj roztworem jodyny. A najlepiej zajrzyj do gardła i zobacz czy jest czerwone, spuchnięte, białe z nalotami, czy na pęcherze wirusowe czy czopy bakteryjne. Latarka i do lusterka!
      • marusia_ogoniok_102 Re: Gardło mnie boli 30.03.15, 23:15
        Badanie samodzielne wykazało, że:
        a) moje migdałki są rozmiaru piłek golfowych,
        b) chyba widzę na nich nalot jakiś,
        c) nie mogę wydać z siebie długiego, przeciągłego "aaaa".

Chyba jednak mam problem.
    • klamkas Re: Gardło mnie boli 30.03.15, 21:55
      Pytanie podstawowe - potrzebujesz zwolnienia, czy nie? Masz możliwość zapisania się do lekarza na dziś (choćby o 6.00 rano)? Jak tak i tak, i sama nie jesteś w stanie, to wyślij zaprzyjaźnioną sąsiadkę i daj jej kwiatka/kawę/50 zł (zależnie od preferencji - wyjdzie taniej niż prywatna wizyta). Jeśli to tylko przeziębienie i nie potrzebne zwolnienie to miód/czosnek/cebula/imbir/lipa/łóżko w każdej możliwej chwili w końcu dadzą radę. Gripex odradzam (znam 3 przypadki tachykardii wymagającej hospitalizacji po Gripexie).

Masz/miałaś jakąś alergię? W tym roku wszystko staje na głowie, obie z córką już mamy objawy (normalnie pojawiały się pod koniec kwietnia).
      • marusia_ogoniok_102 Re: Gardło mnie boli 30.03.15, 22:11
        Właśnie o to idzie, że ja nie chcę, absolutnie nie chcę zwolnienia - niestety, ostatnio miałam słabe dość dni i nie mam już nieobecności na zajęciach sad

Alergii żadnej nie posiadam, bogom dziękować.

No cóż, wygląda na to, że - poza Gripexem - robię, co w mojej mocy smile
    • conena Re: Gardło mnie boli 30.03.15, 22:23
      mój mąż płucze gardło solą emską albo naparem z szałwii. dla mnie oba smaki są wymiotne i musi mnie naprawdę nap...lać żebym sobie robiła taka płukankę, no, ale metoda jest skuteczna.
      na kaszel ACC (ale to można brać najpóźniej do 17) oraz oklepywanie. na noc wysmaruj się amolem, cała szyja i plecy i pod kołdrę wygrzej się.
      • alfa36 Re: Gardło mnie boli 31.03.15, 08:40
        Dużo pij, żeby gardło nawilżać. Imbir to ja scieram i zasypuję brązowym cukrem/miodem i taki syrop piję. Bardzo piecze ale na mój gust pomaga. No i jeszcze ja stosuję na bolące gardlo ziemniaki w mundurkach - w poszewkę, ręcznik, zawijam gardlo i do łóżka na noc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka