Dodaj do ulubionych

sprzęty działające tylko na gwarancji

08.04.15, 00:09
do tej pory myslałam, że to przesada. Ale właśnie dzis dał ciała mój najnowszy depilator, czyli dokłanie ten, Silk-épil 7 wet & dry epilators - Braun

https://media.braun.com/-/media/medialib/images/common/female-grooming/epilating/silk-epil-7/ph-silk-epil-7-7681-sticker-global-x-cdn-en-1.jpg

Depilator dostałam w prezencie od męża, zamówiony na gwiazdkę "od Mikołaja", +/- 2 lata temu.
No i wlaśnie dzis odmówil współpracy.
Mój mąz to typowy samiec, czyli taki co potrafi (prawie) wszystko naprawić więc dałam mu go ze słowami "zrób coś".
Rozebrał wszystko na części, co łatwe nie było, więc wszystko przebiegało w cięzkiej atmosferze, czesto pośród słów powszechnie uznawanych za obelżywe, które były skierowane pod adresem projektantów owego urządzenia.
Koniec końców okazało się, że winny jest silnik, który zawiera 2 szczotki, dla mniej zorientowanych, 2 części, identyczne. Tzn.identyczne byc powinny ale nie są. Jedna szczotka jest w porządku, jak nowa. Druga starta do imentu, wykonana z zupełnie innego materiału, choc nie powinna. Prwdopodobnie z premedytacją, właśnie w tym celu, żeby przestała dzialać w odpwiednim czasie, innego wytłumaczenia nie ma.
W ten oto sposób szlag trafił +/- 400 zł, bo raczej trudno będzie dokupic identyczny silniczek. Oczywiście, nietypowy, dedykowany tylko temu depilatorowi.
Dlatego przestrzegam potencjalne uzytkowniczki tego sprzętu, zastanówcie sie bo to tylko na 2 lata!
Osobiście Brauna juz nigdy nie kupię, niczego.
Obserwuj wątek
    • pani.jezowa Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 02:14
      Odchodząc z jednej firmy dostałam od współpracowników ekspres do kawy.
      Zepsuł się dokładnie dzień po minięciu dwuletniej gwarancji. Skutecznie się zepsuł.
    • a1ma Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 02:18
      Ja mam depilator brauna zakupiony w 2003 roku, wciąż działa świetnie. Miałaś pecha po prostu.
      • burina Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 02:32
        Ale zauważasz to, że pomiędzy 2003 a 2013 jest parę lat różnicy? Kojarzysz na przykłąd jaka była jakość przeciętnego t-shirtu z sieciówki wtedy, a jaka jest dziś?
        • pani.jezowa Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 02:39
          Dokładnie.
          Mój stary odkurzacz miał ze 20 lat. Następny zepsuł się po 3 latach.
          Lodówkę oddawałam jak miała 18 lat, wciąż działała.
          Inaczej się wtedy produkowało.
          • 45rtg Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 07:52
            pani.jezowa napisał(a):

> Dokładnie.
            > Mój stary odkurzacz miał ze 20 lat. Następny zepsuł się po 3 latach.
            > Lodówkę oddawałam jak miała 18 lat, wciąż działała.
            > Inaczej się wtedy produkowało.

Nie całkiem. Inaczej się wtedy liczyło margines bezpieczeństwa. Teraz są możliwości obliczeniowe, aby liczyć go znacznie dokładniej, więc czas życia produktu daje się dość precyzyjnie ustawić na pożądany okres (na przykład okres gwarancji) plus jakiś nieduży statystyczny dodatek. Dawniej, kiedy nie dawało się tego tak dokładnie wyliczać, margines bezpieczeństwa musiał być znacznie większy, żeby nie wpaść.
          • lafiorka2 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 10:13
            pani.jezowa napisał(a):

> Inaczej się wtedy produkowało.

tak samo mówili 10 lat temu big_grin

a moja pralka 10 letnie poszła dalej, to się dziwowali,że ma 10 lat i jak "nówka sztuka". była
            • dziennik-niecodziennik Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 10:22
              po prostu wtedy wszyscy chcieli żeby toto pracowało. a teraz juz nie - bo jaki komus interes produkowac sprzęt ktory działa i działa i działa? co by wtedy sprzedawali?...
              ja mam ok. 15letni piec i taką samą kuchenkę. działają, naprawy przy nich były naprawde drobne (w kuchence wyświetlacz zegara, w piecu jakas pierdoła ktora pan naprawił w pół godzinki). Moja szwagierka w tym czasie wymienila trzy kuchenki to na pewno, a czeka ją wymiana czwartej bo tez juz siada...
            • beata985 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 11:07
              mojej już 10 lat temu magik przepowiedział rychłą śmierć...działa do dzisiaj..a tak chciałabym juz coś niwego, chociaz jak przeglądam te oferty to po poł godzinie dochodzę do wniosku, że chcę aby żyła nadal.
            • minor.revisions Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 16:13
              pani.jezowa napisał(a):

> > Inaczej się wtedy produkowało

> tak samo mówili 10 lat temu

no owszem, co nie zmienia faktu, że 10 lat temu w Chinach się głównie robiło podkoszulki, tenisówki i zabawki, a ostatnia dekada to już komponenty AGD z Chin wszędzie. W 2003 Kitchen Aid czy tego typu marki to jeszcze miały renomę, ale ostatnie lata, to jak popatrzysz na reviews w Amazonie czy innych serwisach, to widać, że się powtarza wyraźnie głos "w moim poprzednim modelu co działał 30 lat taka-a-taka- część była z metalu, a w nowym jest z plastiku i się uyebaua po miesiącu".
              Trend odchodzenia od taniochy z Chin dopiero się zaczyna, bo się firmy zorientowały, że straty są znacznei większe, niż pozorne oszczędności.
        • najma78 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 08:33
          burina napisała:

> Ale zauważasz to, że pomiędzy 2003 a 2013 jest parę lat różnicy? Kojarzysz na p
          > rzykłąd jaka była I'ość przeciętnego t-shirtu z sieciówki wtedy, a jaka jest d
          > ziś?

A wlasnie ja zauwazylam poprawe jakosci ubran w sieciowkach zwlaszcza najtanszych. A depilator tez mam braun, ma ok 8 lat i dziala bez zarzutu. Mysle ze autorka miala pecha. Zdarza sie.
          • burina Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 08:44
            No to proszę, powiedz mi, gdzie kupić sweter zw 100% wełny i dopasowany t-shirt ze 100% bawełny (najlepeij biały), bo zaczynam wierzyć w to, że to jakieś święte graale.
            • najma78 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 08:53
              burina napisała:

> No to proszę, powiedz mi, gdzie kupić sweter zw 100% wełny i dopasowany t-shirt
              > ze 100% bawełny (najlepeij biały), bo zaczynam wierzyć w to, że to jakieś świę
              > te graale.
              Ale ze niby tyllo 100% welny czy bawelny gwarantuje swietna jakosc? Hehehe, nie kupilabym takiego chocby ze wzgledu na klopotliwosc prania takich rzeczy. Owszem welniane mozna wietrzyc, nie trzeba ich prac po 1-3 noszeniach ale i tak z tym sporo zachodu.
              spoko mam swetry i t-shirty ktore maja dodatki innych wlowkien, nie doznaje ematkowego szoku estetycznego a nosza sie znakomicie, sa latwe w praniu i kosztowaly rozsadnie.
              • burina Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 10:19
                Bardziej chodzi mi o naturalność tego, co zakładam na grzbiet. No i o ceny - nie wmówisz mi, że bardziej mi się opłaca kupować akrylowe byle co, co się zmechaci, nie oddycha i jeszcze elektryzuje mi włosy. Tak samo nie wiem, co oprócz zwiększania zysku właściciela, jest cudownego w szerszym niż dłuższym, półprzezroczystym t-shircie 70% poliester, 30% recyklingowana bawełna, w którym wystarczy się lekko spocić, a przykrego zapachu nie da się już usunąć.

Wełniane swetry: mam dużo wyrobów 100% merino. Piorę w pralce, wiruję i suszę na suszarce - nic im nie dolega. Świetnie się noszą, a przede wszystkim nie są zrobione z ropy czy przerobionych plastikowych butelek, tylko pochodzą ze źródła naturalnego i odnawialnego.

No i prosze, odpowiedz na pytanie: w której sieciówce są te łądniejsze niż kiedykolwiek ubrania. Ja pytam na serio, bez ukrytej ironii - gdzie jeszcze można kupić t-shirt, pal licho skład, który będzie porządnie skrojony (tak, że nie będzie się skręcał po paru praniach, albo rozciągał w trakcie noszenia) i przyzwoicie odszyty.
                • ofelia1982 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 11:03
                  Czyli albo 100% welna albo 100% akryl istnieje? Osobiście nie lubię calkiem naturalnych wlokien właśnie z powodu prania, gniecenia etc. Sa juz teraz naprawde dobre gatunkowo mieszanki, które gwarantują latwosc utrzymania, fajnie wyglądają i nie są plastikowe. Nie rozumiem tego piania o wyższości 100% bawelny czy wolny nad reszta..
                  • burina Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 11:10
                    No to podziel się proszę tą wiedzą tajemną, pomóż ciemnemu ludowi przestać w gusła wierzyć.

A jak wystarczy pary, to mi proszę pomóż zrozumieć, dlaczego skoro mi się sweter z merceryzowanej wełny nie gniecie, to mam szukać takich z domieszkami ropopochodnymi.

I w ogóle o czym my mówimy, w której siecówce są swetry z choćby 50% wełny. I to jeszcze takie, żeby nerki zakrywały zamiast być malowniczo lejącą się płachtą.
      • kamunyak Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 02:45
        > Ja mam depilator brauna zakupiony w 2003 roku, wciąż działa świetnie. Miałaś pe
        > cha po prostu.
        >

ja też mam (jeszcze) starsze depilatory, kupione kilka, kilkanascie lat temu. Prostsze i mniej zaawansowane, działaja nadal. Właśnie je wyciagnęłam z szuflady.
        Powiem wiecej, mam golarke Philipsa, kupiona kiedys w Pewexe i nadal dziala, a ma już 20-30 lat.
        A dwuletni depilator zepsul się...
        • czarna_kita Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 07:41
          Kupilam pralkę z 2 letnią gwarancją. Oczywiście zepsuła sie 2 miesiące po gwarancji. U mojej szwagierki ta sama sytuacja. 2 letnia pralka jakies miesiąc po gwarancji odmowila posłuszeństwa. Serwis stwierdzil ze smialo moze kupowac nową, bo koszty naprawy przewyższają koszt pralki. Siostra wymienila tv na nowy model, bo stary jeszcze z dupą... Dziala ale juz po prostu czas na fajny nowy. Po 3 latach odkurza stary tv-który dziala nadal, nowy jest w naprawie.
          • beata985 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 07:51
            ale serwis-SERWIS-dedykowany danej marce??
            może warto poszukać pana Henia, który ma naprawę sprzętu agd czy coś w te kwiatki i chociaż zajrzy....czasem mozna się zdziwic.
      • dziennik-niecodziennik Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 10:14
        ja tez mam starocia sprzed około 10 lat, działa bez zarzutu. inny sprzecik tego typu zepsuł sie skutecznie miesiac po upływie terminu gwarancji.
    • aurinko Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 08:21
      Jeżeli to są szczotki węglowe to można je kupić w sklepie z częściami elektryczno-agd, najlepiej do sklepu zabrać wzór szczotki. Kosztują nie więcej jak kilkanaście złotych (a może nawet poniżej 10zł, zależy od modelu), wymienić można samemu i po kłopocie.
      Gdybym miała naprawiać sprzęty pogwarancyjne poprzez serwisy to bym zbankrutowała. U mnie wszystko naprawia najstarszy syn, wiele sprzętów już uratował w prosty i tani sposób, w rodzinie także. Kasy sporo zostało w kieszeni biorąc pod uwagę to, że nie trzeba było kupować nowego sprzętu. Warto pokombinować samemu.
      • ofelia1982 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 10:56
        Kocham takie stwierdzenia. A jak ktos nie ma syna z takimi talentami? Ja nie pokombinuje sama z silniczkami.
        • aurinko Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 10:57
          Skoro mąż autorki wątku rozebrał na części depilator i wyjął szczotki, to może też je wsadzić z powrotem - nowe.
          Tobie nikt nie każe kombinować z silniczkami.
      • kamunyak Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 15:12
        > Jeżeli to są szczotki węglowe to można je kupić w sklepie z częściami elektrycz
        > no-agd, najlepiej do sklepu zabrać wzór szczotki. Kosztują nie więcej jak kilka
        > naście złotych (a może nawet poniżej 10zł, zależy od modelu), wymienić można sa
        > memu i po kłopocie.

dzięki, będziemy szukać i kombinować.
    • atena12345 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 08:26
      to jest juz plaga po prostu. Rzeczy są tak projektowane, żeby wytrzymywały okres gwarancji tylko.
    • solaris31 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 08:36
      i z tego jakż eprostego powodu mam wciąż tv z ogromnym zadkiem, a nie elegancki płaski i ledowy wink

chociaż nie powiem, kusi mnie bardzo, bo stary tv już trochę zużyty, mniej wyraźny i oczy się jednak trochę męczą sad
    • priszczilla Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 08:38
      Sprawdźcie czy tu nie można przypadkiem tego kupić:
      north.pl/
      • najma78 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 08:44
        Tv zepsol sie po 12 latach, kipilismy tej samej firmy tyle ze smart, cieszylam sie gdy sie zepsol bo byla oakzja kupic nowy. Teraz czekam az zepsuje sie lodowka, a ma 13 lat. Odkurzacz tez moglby. Express do kawy dostalismy od znajomych bo oni kawy nie pija a kupili go na wyprzedazy z aut za grosze, dziala i to swietnie juz chyba 5 lat a kawa z niego wysmienita. Pralka ma 10 lat gwarancji ale ma ok 4 lat. Zmywarka tez cos tak.
        • thea19 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 09:41
          ZEPSUŁ
    • szara_w Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 09:37
      Mój depilator Brauna ma jakieś 13 lat i działa bezproblemowo... tylko własnie, kiedyś inaczej sie rzeczy robiło... no i pisze na nim "made in France" a nie "Czajna"
    • martishia7 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 09:45
      Moja pralka i zmywarka kończą w tym roku 5 lat i mija im okres ubezpieczenia. Nie powiem, zaczęłam się im przysłuchiwać nerwowo. A w duchu sobie myślę, że jak ma się popsuć, to łaskawie teraz - póki ubezpieczone.
    • katnip Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 10:01
      Niestety, to jest to, czego chce konsument. Oczywiście nie tego, żeby sprzęt działał krótko. Konsument chce, żeby sprzęt był tani. A jak sprzęt ma być tani, to niestety - producent musi jakoś na tym zarobić. Czyli konstruuje go tak, żeby konsument musiał do niego prędzej czy później wrócić.

Pamiętacie te opowieści, jak to lodówka kosztowała kilka pensji? Albo płaszcz całą pensję? Moja mama ma takie wspomnienia, a zarabiała kiedyś naprawdę bardzo przyzwoicie.
      W 1973 roku średnia płaca wynosiła 2,8 tysiąca. Lodówka kosztowała 6,1 tys. A ile teraz płacimy za lodówkę?

Pamiętam, jak 20 lat temu kupowałam pierwszy depilator. Kosztował 300 zł. 300! Fortuna. Oszczędzałam na niego bardzo długo. Zwykły depilator, bez żadnych wypasów. Działa do teraz. Tylko teraz ten model kosztuje 69 zł. Ciekawe, czy byłby tak samo dobry...
      • dziennik-niecodziennik Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 11:01
        > Pamiętam, jak 20 lat temu kupowałam pierwszy depilator. Kosztował 300 zł. 300!
        > Fortuna. Oszczędzałam na niego bardzo długo. Zwykły depilator, bez żadnych wypa
        > sów. Działa do teraz. Tylko teraz ten model kosztuje 69 zł. Ciekawe, czy byłby
        > tak samo dobry...

a tu masz racje. tez tak miałam smile
    • lafiorka2 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 10:12
      mam ten sam... jeszcze działa.Ma z 5 lat?
      Mnie osobiście(odpukać) nie sprawdziła sie jeszcze teoria,że dana rzecz psuje się wraz z końcem gwarancji.I aż się martwię co będzie jak minie okres gwarancyjny pralki i suszarki sad
    • ofelia1982 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 11:00
      Mam ten sam depilator i tez mi zaczął szwankować circa miesiąc po końcu gwarancji. Juz musiałam dodatkowo płacić 130zl za jakas naprawę..ale zgadzam się zbyt co piszesz i po tym jak pralka i zmywarka - jak by nie bylo drogie sprzety - siadly mi tuz po okresie gwarancji, od tej pory je kupuje z przedłużona, 5-letnia gwarancja. Doplata 150-200zl, a 3 lata spokoju więcej. No i kwota nieporownywalna z najprostszą naprawą jak by cos sie stalo
    • sadosia75 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 11:02
      Lata temu ( chyba z 10 ) kupiłam podobny depilator do tego
      https://static.wizaz.pl/kosmetyki/foto/27745_250.jpg
      Swinia działa do dziś, nic mu się nie dzieje, depiluje jak zawsze. Jakieś 300zł za niego wtedy zapłaciłam. Raz tylko wymieniłam kabelek ( bo to ten typ na podłaczenie do prądu ) i w sumie to tyle.
      Za to szczoteczka do zębów już po raz czwarty jest wymieniana na nową. W ciągu 3 lat. Za nic w świecie nie chce działać dłużej.
    • e-kasia27 Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 11:56
      A po co kupować cały silniczek, skoro to tylko jedna szczotka się zużyła?
      Nie wystarczy kupić szczotkę i wymienić?
    • zarin Re: sprzęty działające tylko na gwarancji 08.04.15, 17:12
      No przecież tak właśnie jest. Elektronika, AGD, ubrania, buty, nawet droższe, wszystko wytrzymuje tyle co do gwarancji i cześć. Wychodzę z założenia, że lepiej kupić najtaniej jak się da przy określonych parametrach i traktować każdy dzień po terminie gwarancji jako łaskę nieba. Albo ew. wykupić przedłużoną gwarancję, byle nie przy np. laptopach czy telefonach, bo te są delikatne jak piórko teraz i łatwo popsuć "z własnej winy".

Nie ma co używać argumentów "a ja to mam 10 lat i działa", bo paradoksalnie łatwiej jest mieć coś sprawnego kupionego 10 niż 3 lata temu. Inna produkcja.

Już się nawet na to tak bardzo nie złoszczę, bo w sumie dzięki temu ma się nowsze technologie co chwila. Kupiłam teraz nowy komputer, najtańszy jaki może być, jest tańszy trochę od poprzedniego, a jednocześnie jest od niego lżejszy, szybszy, chodzi prawie bezgłośnie.
      Problem mam z butami głównie, bo niby tanie trzymają się porównywalnie długo co droższe, ale jednak chodzi się inaczej.
    • hemp_plant planned obsolescence :( 08.04.15, 17:19
      tak sie nazywa to k...skie zjawisko....
      własnie wymieniłam 2 lata po gwarancji drugą zmywarke w ten sposob
      2 pralki poleciały tez...
      małego sprzętu już nie liczę, bo po co........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka