Dodaj do ulubionych

Hmm.. Wzrost płac w Polsce

16.04.15, 06:56
w porównaniu z innymi krajami z naszego regionu: pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,136200,17750540,Od_2000_r__srednia_placa_w_Polsce_wzrosla_o_14_7_proc_.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta

Może kropka się wypowie na temat?
I generalnie ciekawa jestem, jakie powody tej sytuacji zostaną na tym forum podane. Liczę, oczywiście, na odpowiedzi osób mieszkających w Polsce i znających sytuację zdecydowanie lepiej niż emigrantki wink
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 08:45
      Idę po poprorn.

Idź Rosa do roboty i nie zastanawiaj się nad Polską.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 08:47
        Aha, no i do tych statystyk nie wlicza się samozatrudnionych. A należy pamiętać, że samozatrudnienie opłaca się już od zarobków na poziomie 5k brutto. Ergo - wiele ludzi świetnie zarabiających nie jest w ogóle wziętych pod uwagę w tym rankingu, bo jest na samozatrudnieniu - bo zoptymalizowali koszty.

Oczywiście z drugiej strony są śmieciówki, ale i tak myślę, że Ci drudzy nie są w stanie wyzerować pierwszych. Także jak dla mnie takie porównwanie jest bez sensu.
        • kk345 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 09:45
          Przede wszystkim ciekawe będzie dorzucenie do tych danych poziomu inflacji w porównywanych krajach. Szczególnie podoba mi sie sugestia, ze Węgry kwitną, w przeciwieństwie do Polski big_grin
          • mas.uka Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 18:18
            to samo pomyślałam. Węgry z Orbanem tygrysem Europy big_grin
    • mildenhurst Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 08:53
      powody wzrostu czy takiej różnicy w wysokościach? Dlaczego akurat na tle tych krajów?
      • zuleyka.z.talgaru Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 08:58
        Jest napisane, że porównywali tylko państwa grupy wyszehradzkiej.
        • mildenhurst Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 09:00
          a to wycinek nic niemówiący. Bo w 2014r Węgry, Słowacja Czechy miały mniejszą płacę minimalną. Czechy o 25% niż PL.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 09:05
            No wiem. Dla mnie to z dupy taka statystyka jak pokazali. Więc nie ma się za bardzo sensu nad tym rozwodzić.
    • araceli Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 09:00
      Średnie wynagrodzenie brutto w Polsce:

W cenach bieżących:
      2000 1.923,81
      2014 3.783,46
      Wzrost 96,66%.

W cenach stałych (z 2014r)
      2000 2.754,04
      2014 3.783,46
      Wzrost 37,37%.

Źródło (pierwsze z brzegu):
      pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arednia_krajowa
    • stacie_o A ja się zastanawiam 16.04.15, 09:03
      co takiego musi się wydarzyć w życiu kobiety, żeby chciało jej się z uporem maniaka przebywać na forum i zakładać tematy, które prowokują innych do chamskich i personalnych ataków na nią samą, jednocześnie dając wcześniej wszystkim oponentom swoim ekshibicjonizmem kij do ręki? Jak bardzo trzeba nie lubić siebie by prowokować ataki i czerpać (ale co?) z tego, że ktoś będzie ją opluwał...
      • zuleyka.z.talgaru Re: A ja się zastanawiam 16.04.15, 09:05
        BDSM.
        • wioskowy_glupek Re: A ja się zastanawiam 16.04.15, 09:12
          Do średniej płacy w PL wlicza się pensja 1000 zł na zleceniu większości ludzi poza uniwersum ematki jak i miliony zarabiane przez wonskie szpecjalistki. Statystycznie pies i człowiek mają 3 nogi, realnie większości ludzi albo nic nie wzrosło albo faktycznie te 14%. Jak ktos zarabiał 1000 to ma aż 1140....

A dlaczego tylko tyle ? Myślę że sama sobie potrafisz odpowiedzieć na to pytanie.
          • stacie_o Re: A ja się zastanawiam 16.04.15, 09:21
            miałaś głupku statystkę?
            Kolejny raz ktoś powtarza ten głupi argument z nogami psów i ludzi. Otóż statystyka bada zmienne występujące w dane populacji. Wsadzenie ludzi i psów do jednego wora, to błędne założenie na starcie. Co chcesz badać zmienność ilości nóg w populacji ludzi i psów? Błąd. Prawie jak dzielenie przez zero, to raz. Dwa, jaka to próba utworzona z jednego psa i jednego człowieka? Elementy dobiera się losowo, równie dobrze mogłaś wylosować psa trójłapka i człowieka kalekę, albo sześcionożnego psa z logo Agipa. Trzy nawet jeśli wyliczyłaś średnią ilości nóg czyli 3, to odchylenie standardowe wynosi 1. czyli jednostki mają o jedną nogę więcej lub mniej.
            • wioskowy_glupek Re: A ja się zastanawiam 16.04.15, 13:16
              Jezus Maria, wiesz co to jest uproszczenie ? Nie chodzi o faktyczne badania statystyczne, tylko o to, że z zalinkowanego artykułu nic nie wynika.
          • krejzimama Re: A ja się zastanawiam 16.04.15, 09:27
            Szanowana Pani.
            Nie statystycznie mają 3 nogi. Tylko średnio. Mylisz dwa pojęcia.
          • finalna Re: A ja się zastanawiam 16.04.15, 09:37
            Dlatego obok średniej powinno się podawać medianę (czyli połowa zarabia mniej, a połowa więcej od tej środkowej kwoty) i dominantę - czyli wynagrodzenie jakie powtarza się najczęściej.
        • menodo Re: A ja się zastanawiam 16.04.15, 11:25
          W połączeniu z bezrobociem i materialną nędzą.
          • rosapulchra-0 Re: A ja się zastanawiam 16.04.15, 12:19
            A podobno mnie zablokowałaś big_grin Tak głośno to krzyczałaś, a teraz widać, jaka kłamczuszka z ciebie! big_grin
            No i może coś na temat byś napisała, a hejtowała, jak to zwykle masz w zwyczaju tongue_out
      • wtop.ek wątek to oczywiście kolejna głupawa prowokacja 16.04.15, 09:14
        zmywaka

a wracając do meritum, w państwach wyszhradzkich wynagrodzenia przez długi okres czasu były sporo niższe od polskich, przynajmniej na Słowacji i na Węgrzech, dynamika ich wzrostu jest więc procesem wyrównywania zarobków...

trzeba też widzieć fakt, że Polska szybko nadrabia zaległości jesli chodzi o poziom zamożności, 2-3 lata temu przeskoczyliśmy Węgry, praktycznie jesteśmy prawie na poziomie Słowacji

przed wojną od Czech dzieliła nas przepaść, jeszcze w '89 różnica była spora, teraz praktycznie jej nie widać

zresztą widać to jak się wjedzie to Czech czy Słowacji, zwłłaszcz w małych miasteczkach czy na wsi, u nas mnóstwo nowych inwestycji, budowane domy, ruch na drogach, tam cisza, spokój, o 17 po południu wszstko wymarłe, nowy dom czy mała firma to rzadkość...

• gazeta_mi_placi Re: wątek to oczywiście kolejna głupawa prowokacj 16.04.15, 11:14
          Jakiego zmywaka? Akurat Rosa nie pracuje, więc nie obrażaj jej nazywając "zmywakiem".
          • ichi51e Re: wątek to oczywiście kolejna głupawa prowokacj 16.04.15, 18:29
            I musi mezowi sie rozliczac z kazdego funta uncertain wiec moze ciszej nad ta trumna?
        • rosapulchra-0 Re: wątek to oczywiście kolejna głupawa prowokacj 16.04.15, 12:21
          Popracuj sobie na takim zmywaku, na jakim pracuję, to sobie potem pogadamy big_grin
          Ciekawe, że nie można normalnie odpisać, tylko większość teorie spiskowe knuje i uskutecznia personalne dopie...nki big_grin
          • wtop.ek Re: wątek to oczywiście kolejna głupawa prowokacj 16.04.15, 12:24
            idź sobie pochoruj, dobrze ci zrobi big_grin
            • rosapulchra-0 Re: wątek to oczywiście kolejna głupawa prowokacj 16.04.15, 12:29
              A ja zdrowa jestem, zazdrościsz, czy źle mi życzysz? tongue_out
              • dyzurny_troll_forum Re: wątek to oczywiście kolejna głupawa prowokacj 16.04.15, 12:33
                rosapulchra-0 napisała:

> A ja zdrowa jestem, zazdrościsz, czy źle mi życzysz? tongue_out

Robi na śmieciówce (znaczy na kontrakcie) to takie osiągnięcia cywilizacyjne jak płatne zwolnienie są mu obce...
                • rosapulchra-0 Re: wątek to oczywiście kolejna głupawa prowokacj 16.04.15, 12:37
                  dyzurny_troll_forum napisała:

Robi na śmieciówce (znaczy na kontrakcie) to takie osiągnięcia cywilizacyjne ja
                  > k płatne zwolnienie są mu obce...

I wszystko jasne..
                  P.S. Zaraz naubliża komuś z nas, obstawiam siebie, 1:10 big_grin
      • cosmetic.wipes Re: A ja się zastanawiam 16.04.15, 09:16
        Rosa za wszelką cenę próbuje obalić (swoją własną) tezę, że emigrantki takie spokojne i pokorne, a krajówki rzucają sie do gardeł wyjechanych przy byle okazji. I w dodatku robi to posługując się niewiarygodnym źrodłem.

Wg linka ze strony podanej w starterze przeciętne roczne wynagrodzenie w złotówkach w 2000 roku wynosiło 26967, a w 2013 - 43557. ZUS podaje odpowiednio 23086 i 43801.
      • gazeta_mi_placi Re: A ja się zastanawiam 16.04.15, 11:13
        Ma smutne życie, więc przynajmniej jatki na forum to jakiś jaśniejszy promyczek w jej smutnym życiu.
      • rosapulchra-0 Re: A ja się zastanawiam 16.04.15, 12:22
        Już nie raz, a nawet nie dwa udowodniłaś, że myślenie nie jest twoją mocną stroną big_grin
        • pepitka_cb Re: A ja się zastanawiam 16.04.15, 13:35
          Oj rosa, tym wątkiem udowadniasz, że z twoim myśleniem też nie jest najlepiej...
    • baltycki Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 09:09
      Kiedys pisalas, ze zylas z udzielania korepetycji z matematyki,
      wiec rachunki, procenty nie sa Ci obce.

Srednia placa w roku 2000 - 1.923,81zl.
      Srednia placa w roku 2013 - 3.650,06zl.
      www.zus.pl/default.asp?p=4&id=3381
      Mozesz wyjasnic mi sposob wyliczenia tych 14,7% ?

Wylicz prosze, nie tlumacz, ze wkleilas bezmyslnie.

Zaznaczam, rose proszesmile
      • 7dosia Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 13:32
        Hehe, tych mądrości to pewnie większość wąskich specjalistów nie rozumie więc nie czepiaj się Rosysmile
        14,7% wzięło się z drugiego wiersza tabelki (2013 constant prices and NCU). Rok 2000=37 967, rok 2013=43 557, czyli wzrost o 5 590, a więc o 14,7%.
        A wszystko to oznacza po prostu tyle, że w 2013 r. za średnią roczną pensję Polak mógł kupić o 14,7% więcej niż w roku 2000, Czech 39% więcej, Słowak 36% itd.
    • krejzimama Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 09:14
      Istnieje poważna rozbieżność pomiędzy danymi GUS a OECD.
      Z danych OECD wynika dokładnie 14,7%, ale w konflikcie danych źródłowych bardziej skłonna jestem zawierzyć danym GUS. Tym bardziej, że realny wzrost dochodu rozporządzalnego wyniósł, w latach 2003-2014 50%, a dynamika płac nie może aż tak mocno odbiegać od dynamiki dochodu rozporządzalnego.
      Błąd jest gdzieś w przeliczeniach kursów i poziomów cen w OECD.
      • gaskama i uzupełnię ... 16.04.15, 09:22
        Poza rozbieżnościami w statystykach (wiadomo, są małe kłamstwa, duże kłamstwa i jest statystyka), to weź pod uwagę np. ceny żywności w tych krajach. Polska jest najtańszym krajem.
        www.hrtrendy.pl/2012/12/10/koszty-zycia-i-zarobki-w-europie-gdzie-zyje-sie-najlepiej/
      • araceli Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 09:25
        Dodajmy jeszcze, że zaklinowany materiał jest strasznie tendencyjny. Zdanie:
        "Dane pochodzą z wyliczeń OECD i wyrażone zostały w cenach stałych, czyli nie uwzględniając wpływu inflacji."
        sugerowałoby, że Polacy de facto zarabiają realnie mniej (wyliczony wzrost wynagrodzeń jest sporo niższy niż inflacja w ciągu ostatnich kilkunastu lat). Tymczasem właśnie analiza danych w cenach stałych służy wyeliminowaniu wpływu inflacji czyli pokazaniu ile wynosiłaby zarobki w 2000 roku gdyby ceny były takie jak w roku 2014.
    • krejzimama Dane OECD a kandydat PiS Duda:) 16.04.15, 09:19
      Wiecie co jest najzabawniejsze w tym wszystkim?
      Że dyskusja wokół danych OECD pokazała jakim kłamcą jest budyniowaty kandydat na Prezydenta RP Duda Andrzej. Pamiętacie jak straszył nas wizją katastrofy poprzyjęciu Euro w Polsce. Jako przykład podawał Słowację. Teraz widać, że łgał jak zwykły kundel.

fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/v/t1.0-9/11077946_10153338241650864_3064208518399701876_n.jpg?oh=b3cd36d39ef0691484b0cffe6844bfb8&oe=55E56C9A&__gda__=1440753407_f60c429016174cd6ded6cf58852a8ae1

Rosja to wróg Polski i całego wolnego świata.
      • gaskama Re: Dane OECD a kandydat PiS Duda:) 16.04.15, 09:20
        Za te wypowiedzi mogę cię pokochać.
        • wtop.ek Re: Dane OECD a kandydat PiS Duda:) 16.04.15, 09:28
          niemniej prawdą jest, że ceny na Slowacji po przyjęciu euro wzrosły dośc znacząco

jedną z przyczyn jest to, że przyjęli zawyżony kurs korony, nieco ponad 30 SKK/EUR, podczas gdy optymalnym kursem było ok. 36 SKK/EUR

w efekcie ceny wzrosły im z automatu 15-20%, piwo które przed 2009 kosztowało w przeliczeniu niecałe poł euro teraz kosztuje 70 centów

Sławacja to mały kraj, nastawiony na eksport, a ten im też sporo spadł przez przelicznik korony, co dodatkowo wpłynęło na spadek dochodów, przde 2009 dynamika inwestycji zagranicznych była wyższa niż u nas, teraz jest dośc kiepsko...
      • kandyzowana3x Re: Dane OECD a kandydat PiS Duda:) 16.04.15, 09:27
        przerazajace to w tym grafie jest jak realny wzrozt pkb nie mial zadnego wplywu na wzrost plac.
        • joa66 Re: Dane OECD a kandydat PiS Duda:) 16.04.15, 09:37
          Na wzrost (poziom) płac ma wpływ stopa bezrobocia , a nie PKB.

PKB (samo w sobie) jest jedną z najbardziej zakłamujących danych.
    • rasowa_sowa Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 09:38
      Nie trzeba znać sytuacji, wystarczy umieć liczyć. Ale po co w ogóle podejmować temat, skoro jak zwykle chodzi ci o nawalankę. Dlatego właśnie nie chce mi się tłumaczyć.
    • ludborka Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 10:24
      naprawdę rosa nie lubisz ludzi. współczuję, chyba ciężko tak żyć.
    • welldonegirl Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 10:31
      skoro w czechach, wegrzech taki raj to dlaczego pl korporacje pelne sa pracowników z ww krajów ( szczegolnie czechy i slowacja)
      • dyzurny_troll_forum Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 10:34
        welldonegirl napisała:

> skoro w czechach, wegrzech taki raj to dlaczego pl korporacje pelne sa pracowni
        > ków z ww krajów ( szczegolnie czechy i slowacja)

Czesi w Polsce? Żartujesz....
        • welldonegirl Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 10:35
          a to cos dziwnego?
          • dyzurny_troll_forum Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 10:49
            welldonegirl napisała:

> a to cos dziwnego?

Bardzo.
            Wyższy poziom życia w Czechach, wyższe płace, zupełnie inna kultura pracy... No, nie wyobrażam sobie po prostu...
            • wtop.ek Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 10:59
              Płace w Czechach nie są wyższe.

A na czym polega "wyższy poziom życia"?
              • wtop.ek Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 11:01
                Dane z 2014 r.

"Pod względem zarobków Polska znajduje się na podobnym poziomie co nasi południowi sąsiedzi, którzy także w 2004 r. wstąpili do Unii Europejskiej. Przeciętne miesięczne zarobki w Czechach wyniosły w pierwszym kwartale 2014 r. 3720,90 zł (24806 koron czeskich), a na Słowacji w czerwcu bieżącego roku było to 3910,75 zł brutto (934 euro). Dość wyraźnie wyprzedzamy natomiast Węgrów zarabiających średnio 3247,66 z (dane z maja 2014 - 243453 forintów)*"
              • dyzurny_troll_forum Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 11:09
                wtop.ek napisał(a):

> Płace w Czechach nie są wyższe.

Powiedz to tysiącom Polaków, którzy składają Skode w Mladej Boleslavi. Musi nie wiedzą.

> A na czym polega "wyższy poziom życia"?

Na tym, że do lekarza się idzie jak się tego potrzebuje a nie walczy się o wizytę pod koniec 2017... A może na tym, że dużo łatwiej o zwykłą umowę o pracę... Albo dlatego, że istnieje dobry transport publiczny i żyjąc nawet na głębokiej wsi nie musisz posiadać auta... Być może też to, że ludzie są dużo bardziej życzliwi i uczciwi wobec siebie.... Cholera wie...

Tak, mi się najbardziej podobają czyste, tanie, punktualne kolejki, które dojeżdzają prawie wszędzie!
                • wtop.ek Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 11:17
                  Wyyjechali z powody braku pracy w PL, nie wyższych zarobków,.

Wyżej przytoczyłem dane.

Trzeba jeszcze napisać o zgonach spowodowanych sfalszowanym bimbrem i najwyższej w regionie korupcji. Albo o kompinii nienawiści prowadzonej w stosunku do polskich producentów, na główę bijących ichniejsze produkcty cena i jakością. Ale to się kłóci z prezentowaną wizją raju?

U nas za to prawie wszędzie dojeżdzają czyste, tanie i punktualne busy. Jakaś różnica?

Życzliwi i uczciwi? A jak to się mierzy?
                  • bsl Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 11:23
                    to ja usiądę w kącie i poczytam w jakim raju mieszkam i pracuję 7 lat wink
                    • wtop.ek Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 11:27
                      życzliwi może i są big_grin

ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Filetongue_outrison_population,_average_per_year,_2007%E2%80%9309_and_2010%E2%80%9312_(per_100_000_inhabitants)_YB14.png
                      • dyzurny_troll_forum Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 11:30
                        wtop.ek napisał(a):

> życzliwi może i są big_grin

To może wskazywać po prostu na lepszą skuteczność aparatu ścigania. W czeskim sądzie przez rok to przeskoczysz ze dwie instancje, w polskim może uda się złożyć pozew....

• araceli Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 11:35
                          dyzurny_troll_forum napisała:
                          > To może wskazywać po prostu na lepszą skuteczność aparatu ścigania. W czeskim s
                          > ądzie przez rok to przeskoczysz ze dwie instancje, w polskim może uda się złoży
                          > ć pozew....

A co ma 'skuteczność aparatu ścigania' do kwestii 'przeskoczenia instancji w sądzie'? Aż kipisz z chęci dowalenia ale niestety wychodzą bzdury na resorach, którymi tylko się ośmieszasz.
                          • dyzurny_troll_forum Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 11:38
                            araceli napisała:

> dyzurny_troll_forum napisała:
                            > > To może wskazywać po prostu na lepszą skuteczność aparatu ścigania. W cze
                            > skim s
                            > > ądzie przez rok to przeskoczysz ze dwie instancje, w polskim może uda się
                            > złoży
                            > > ć pozew....
                            >
                            > A co ma 'skuteczność aparatu ścigania' do kwestii 'przeskoczenia instancji w są
                            > dzie'? Aż kipisz z chęci dowalenia ale niestety wychodzą bzdury na resorach, kt
                            > órymi tylko się ośmieszasz.

Żeby kogoś wsadzić do więźnia to trzeba go (1) złapać, (2) osądzić oraz (3) mieć dla niego miejsce do odsiadki. Jeżeli sie kogoś sądzi 5 czy 10 lat, to on zwykle w tym czasie chodzi sobie wolno... zobacz Izabela Ch.
                            • joa66 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 11:42
                              Biedna Skandynawia. Tam to już w ogóle prawie nikogo nie łapią....
                          • wtop.ek czeski wymiar sprawiedliwości :) 16.04.15, 11:43
                            "W Czechach i na Słowacji istnieją silne obawy co do niezależności i funkcjonowania
                            mechanizmów zapewniających rzetelność prokuratury. W obu tych krajach
                            prokuratura jest podatna na bezpośrednie naciski polityczne i ma ściśle hierarchiczną
                            oraz nieprzejrzystą strukturę organizacyjną. Te elementy każą poddawać w wątpliwość
                            bezstronność i obiektywność decyzji o wszczęciu śledztw. "

"System zniechęca prokuratorów do niezależnego działania nawet kiedy mają do tego
                            pełne prawo. Wielu z nich woli mieć pisemną zgodę przełożonych na każdy krok w
                            postępowaniu sądowym, szczególnie w przypadku głośnych i politycznie wrażliwych
                            postępowań22. W efekcie ukształtował się system charakteryzujący się zbiorową
                            nieodpowiedzialnością. Prokuratorzy zachęcają policję do działania w podobny sposób.
                            Tolerują oni, co jest sprzeczne z prawem, przeciąganie „wstępnych śledztw" przez wiele
                            miesięcy oraz na odkładania spraw na później bez pisemnego dokumentowania
                            każdego podejmowanego kroku tak jak wymaga tego prawo
                            Częściowy paraliż prokuratury oznacza, że podejrzenia lub rzeczywiste śledztwa
                            badane lub prowadzone przez media, organy ścigania lub Najwyższą Izbę Kontroli, nie
                            są doprowadzane do końca lub nie prowadzą do sporządzenia aktu oskarżenia,
                            a następnie skazania winnych."

więcej: isp.org.pl/uploads/pdf/660330036.pdf
                        • wtop.ek Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 11:36
                          skuteczni i wysportowani big_grin

joemonster.org/filmy/3286
                  • dyzurny_troll_forum Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 11:52
                    wtop.ek napisał(a):

> Wyyjechali z powody braku pracy w PL, nie wyższych zarobków,.

Jeżeli jest praca to znaczy, że brakuje pracowników. Jeżeli brakuje pracowników to mamy rynek pracownika. Jeżeli mamy rynek pracownika to wynagrodzenia rosną. Tak czy nie?

> Trzeba jeszcze napisać o zgonach spowodowanych sfalszowanym bimbrem i najwyższe
                    > j w regionie korupcji. Albo o kompinii nienawiści prowadzonej w stosunku do pol
                    > skich producentów, na główę bijących ichniejsze produkcty cena i jakością.

Kampania nienawiści... ojej jakie mocne słowa. Prawie jak przemysł pogardy....

Polscy producenci (razem z rządem) sami sobie zapracowali na opinie jaką mają i się sami podłożyli. Wiemy kto sypał sól drogową do żywności? Siedzi ktoś za to? A w sprawie suszu jajecznego były jakieś wyroki? No właśnie, to by było w kwestii jakości. Pozostaje cena, ale Czechy nie są rynkiem ceny niestety....

> Ale to się kłóci z prezentowaną wizją raju?

Zaraz tam raju. Normalne, w miare sprawnie działające państwo w porównaniu do państwa, które istnieje tylko teoretycznie.

> U nas za to prawie wszędzie dojeżdzają czyste, tanie i punktualne busy. Jakaś r
                    > óżnica?

Buhahhahahh....
                    • wtop.ek Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 11:58
                      ani czyste, ani sprawnie działające, a czeskie kolejki to w większości dieslowski złom pamiętający lata 70-te, jadyna korzyśc, że paru km widać że jjuż jedzie bo kopci big_grin

polecam wycieczkę na morawy w okolice Zlina big_grin

sprawnie działające big_grin big_grin big_grin

www.tvn24.pl/raporty/czechy-korupcja-na-szczytach,679
                      • dyzurny_troll_forum Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 12:11
                        wtop.ek napisał(a):

> ani czyste, ani sprawnie działające, a czeskie kolejki to w większości dieslows
                        > ki złom pamiętający lata 70-te, jadyna korzyśc, że paru km widać że jjuż jedzie
                        > bo kopci big_grin

Tak, i w oparciu o ten złom z lat '70 kraj wielkości dwóch średnich województww poteżnej III RP uruchamia każdego dnia 2 razy więcej pociagów niż poteżna...

> sprawnie działające big_grin big_grin big_grin
                        >
                        > www.tvn24.pl/raporty/czechy-korupcja-na-szczytach,679

Za dużo polegasz na polskiej, nachalnej propagandzie, która na siłe próbuje pokazywać, że gdzieś musi być gorzej niż w Polsce, że Polska nie może być przecież ostatnia....

A tak naprawdę Polska walczy o zaszczytne, ostanie miejsce w UE z Bułgarią oraz Rumunią... I nawet z Rumunią przegrywa powoli....
                        • wtop.ek Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 12:18
                          Napisz coś więcej o rumuńskim tygrysie smile

www.google.pl/maps/@44.346956,25.253208,3a,75y,16.92h,87.32t/data=!3m4!1e1!3m2!1skO2AqM_I5pvPh08owfrTCg!2e0
                        • joa66 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 12:26
                          Kurcze, naprawdę przestraszyłaś mnie ta Skandynawią - skoro tam nie łapią przestępców to starch po ulicy chodzić
                          • dyzurny_troll_forum Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 12:31
                            joa66 napisała:

> Kurcze, naprawdę przestraszyłaś mnie ta Skandynawią - skoro tam nie łapią przes
                            > tępców to starch po ulicy chodzić

Nie wiem, nie byłem.... Może tam ludzie po prostu wiedzą jak się zachować? Tak jak pani minister:

demotywatory.pl/4361119/Moj-kraj-taki-piekny
                            • wtop.ek Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 12:37
                              ciągle czekam na rumuński cud...

chcę wiedzieć czy warto emigrować do Satu Mare big_grin
                            • joa66 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 12:40
                              No cóż, to zależy od metody interpretacji danych , która powinna być wspólna dla wszystkich uwzględnionych państwwink Czyli albo niska (niższa) liczba przestępców w więzieniach świadczy o słabej skuteczności policji albo o tym, że w danym społeczeństwie jest mało przestępców.

Bo chyba nikt z nas nie jest tendencyjny, prawda? smile
                              • rosapulchra-0 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 12:52
                                joa66 napisała:

> Bo chyba nikt z nas nie jest tendencyjny, prawda? smile

http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
                              • dyzurny_troll_forum Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 12:54
                                joa66 napisała:

> No cóż, to zależy od metody interpretacji danych , która powinna być wspólna dl
                                > a wszystkich uwzględnionych państwwink

Nie może być wspólna, ponieważ polskiego policjanta nie można porównać z niczym...

> Czyli albo niska (niższa) liczba przestępc
                                > ów w więzieniach świadczy o słabej skuteczności policji albo o tym, że w danym
                                > społeczeństwie jest mało przestępców.

Tak, ale... Możemy zastosować taki sposób analizy, gdy społeczeństwa w Europie podzielimy na pewne podgrupy.... I nie można Skandynawi wkładać do wora z Polską, prawda? Myślę, że nawet z Niemcami nie można...

> Bo chyba nikt z nas nie jest tendencyjny, prawda? smile

Chyba nie, bo po co miałby być?!

Akcja czeskiej policji w Pradze w celu zatrzymania pirata drogowego:

www.youtube.com/watch?v=ANALp4m2cfw
                                z tego co pamiętam 7 lat odsiadki + z 15 lat zakazu prowadzenia czegokolwiek....

A co tam u Froga? Nowe gumy do palenia założone na wiosnę?
        • joa66 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 10:35
          Tak - sama znam 2.

Gwoli sprawiedliwości - w rodzinie mam expata w Czechach.
    • maslova Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 10:32
      rosapulchra-0 napisała:

> w porównaniu z innymi krajami z naszego regionu:

A odkąd to jest Twój region??
      • baltycki Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 10:46
        O swoim regionie wstyd jej pisac.
        "At least 1,400 children were subjected to appalling sexual exploitation in Rotherham between 1997 and 2013, a report has found."
        • rosapulchra-0 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 12:31
          A to nie mój region akurat, więc znowu trafiłeś jak kulą w płot. Rozumiem, baltycki, że obrałeś sobie mnie na cel, tylko jakoś ci to zupełnie nie wychodzi - vide kasowane twoje obraźliwe posty na mój temat tongue_out
          Może zajmij się wnuczkami albo jakąś działalnością charytatywną w swojej nowej ojczyźnie, co?
          • cosmetic.wipes Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 12:51
            Bałtycki poprosił cię wcześniej o wyliczenie tych 14% z podanych danych. Przeoczyłaś czy nie umiesz?
            • rosapulchra-0 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 12:54
              A dlaczego ja mam wypełniać czyjeś polecenia i to jeszcze kogoś, kto mnie regularnie obraża? Zalinkowałam artykuł, poprosiłam o komentarze, z których większość jest obraźliwych pod moim adresem, twoje też. Nie widzę powodu, żeby współpracować w dyskusji z kimś, kto mi ubliża. I dziwię się, że ty się temu dziwisz.
              • cosmetic.wipes Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 13:12
                Ja się wcale nie dziwię, bo jesteś przewidywalna jak książka telefoniczna.
                Natomiast niezmiernie mnie bawi wklejanie czegoś, czego nawet nie raczyłaś przeczytać, że nie wspomnę już o sprawdzeniu.
                • rosapulchra-0 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 13:33
                  Następna big_grin
                  • cosmetic.wipes Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 13:41
                    Pokrywanie zażenowania śmiechem nie zmienia faktu, że wtopiłaś. Nie pierwszy raz z resztą.
                    • rosapulchra-0 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 14:14
                      Myślisz, że jestem zażenowana? http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
                      Jednak miałam lepsze zdanie o tobie big_grin
                      • pederastwa Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 16:37
                        Naprawdę nie masz poczucia, że po raz kolejny sobie narobiłaś obciachu wklejając tekst, którego nie rozumiesz?
                        • rosapulchra-0 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 17:06
                          Bardziej mnie bawi wasz brak poczucia obciachu. Serio big_grin
                      • cosmetic.wipes Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 16:40
                        Jeśli nie jesteś zażenowana, to tym gorzej...
              • pepitka_cb Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 13:40
                Skoro podjęła temat, to chyba wypadałoby udowodnić czytającym, że masz chociaż blade pojęcie, o czym piszesz, nie uważasz? Bo jak na razie oburzasz się, że inni Cie atakują, ale merytorycznie odpowiedzieć nie potrafisz na żaden argument.
                • rosapulchra-0 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 14:13
                  Ja się oburzam? big_grinbig_grinbig_grin
                  Jeśli ja się oburzam, to tobie radzę serdecznie nauczyć się czytania ze zrozumieniem smile
                  • pepitka_cb Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 16:14
                    to tobie radzę serdecznie nauczyć się czytania ze zrozumi
                    > eniem smile

I wzajemnie, zwłaszcza polecam ci czytanie ze zrozumieniem artykułów, które wklejasz.
                    • rosapulchra-0 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 17:14
                      Aleś sobie ego podbudowało, co? big_grin Normalnie w krateczkę big_grinbig_grinbig_grin
                      • pepitka_cb Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 17:29
                        Przykro to pisać, ale pod budowanie ego w rozmowie z tobą to łatwizna, aczkolwiek mnie nie o to chodziło
                        • rosapulchra-0 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 18:19
                          I znowu odbijanie piłeczki, żeby twoje było na wierzchu, co?big_grin
                          • maslova Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 18:50
                            Ech, rosa, jesteś tak przewidywalna, brakuje ci w tym wątku tylko wypowiedzi, pod którą możesz napisać 100/100 lub ew. 1000/1000, wtedy wypełniłabyś cały wachlarz swoich możliwości w odpowiedziach.
                            • rosapulchra-0 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 18:55
                              I kolejna big_grin
                              • maslova Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 19:22
                                100/100 big_grin
                                Pomogłam? smile
              • viviene12 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 17:32
                rosapulchra-0 napisała:

> A dlaczego ja mam wypełniać czyjeś polecenia

moze zeby zweryfikowac bzdury, ktore sprzedajesz jako jedyna sluszna prawde
                i to jeszcze kogoś, kto mnie regul
                > arnie obraża?

Obraza? To jeden z niewielu dyskutantow, pozostaja rzeczowi i nie ponosza ich emocje.
          • baltycki Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 15:18
            > A to nie mój region akurat, więc znowu trafiłeś jak kulą w płot.
            "W Wielkiej Brytanii oburzenie wzbudził raport w sprawie pedofilii w jednym tylko niewielkim angielskim mieście Rotherham koło Sheffield. Przez 16 lat działały tam zorganizowane pakistańskie gangi, systematycznie wykorzystujące seksualnie 1400 nieletnich angielskich dziewcząt z rozbitych rodzin, domów dziecka i ubogich środowisk."

> vide kasowane twoje obraźliwe posty na mój temat tongue_out
            Nie schlebiaj sobie, post polecial za jeden, nie dosc wykropkowany (wg moderatorki) wyraz i nie mial z Toba nic wspolnegobig_grin
            • rosapulchra-0 Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 17:21
              W Polsce czy w Niemczech nie ma pedofilii i aktów przemocy? baltycki, znowu walisz kulą w płot. Ogarnij się w końcu, staruszku.
              • baltycki Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 17:49
                > W Polsce czy w Niemczech nie ma pedofilii i aktów przemocy?
                Nie w takiej skali, nie tolerowane tak dlugo przez "poprawne politycznie" wladze.
                Nie wiedzialas, ze sasiadujesz z Rotherham?
                "Przez 16 lat w mieście Rotherham (okolice Sheffield) działały doskonale zorganizowane pakistańskie gangi pedofilów i stręczycieli, które przez cały ten czas systematycznie wykorzystywały seksualnie 1400 nieletnich angielskich dziewcząt. Ofiary, mające często po 11-12 lat, pochodziły głównie z rozbitych, ubogich rodzin oraz domów dziecka. Autorka raportu w sprawie pedofilii, który ujrzał właśnie światło dzienne, w przerażający sposób opisuje dramat nastolatek: Były gwałcone przez wielu sprawców, handlowano nimi w innych miastach na północy Anglii, porywano je, bito i zastraszano."

> Ogarnij się w końcu, staruszku.

big_grin
                • baltycki Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 17:53
                  OOO, to mialo bycsmile
                  Sama widzisz, co ta starosc robi z ludzmi,
                  wiek, wiek prosze pani, wiek big_grin

• rosapulchra-0 Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 12:24
      Trochę zmieniają obraz tego, co zalinkowałam.
      Dziękuję również za wszystkie obelgi pod moim adresem - tradycyjnie walą mnie w lewą nerkę tongue_out
      • wtop.ek Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 12:32
        nerka zdrowa czy chora?
        • rosapulchra-0 Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 12:38
          Jak najbardziej zdrowa i walenie takich opinii jest dla niej zdecydowanie najlepszą profilaktyką big_grin
          • wtop.ek Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 12:54
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,157313139,157313698,Re_Czy_wasz_sposob_dyskusji_znaczaco_sie_rozni_o.html
            idź sobie pochoruj, a potem opisz to na forum big_grin
            • rosapulchra-0 Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 12:56
              Ale nie choruję i nie na złość tobie, choćbyś nie wiem, jak bardzo mi tego życzył tongue_out I nie mam zamiaru! A twoje prostactwo widać gołym okiem, żadne ozdrowienie/chorowanie ci nie pomoże big_grin Śmieszny człowieczek z ciebie, wtopku big_grin
      • pepitka_cb Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 16:16
        A któreż to OBELGI masz na myśli??
      • maslova Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 16:17
        rosapulchra-0 napisała:

> Trochę zmieniają obraz tego, co zalinkowałam.

Czytaj: nareszcie zrozumiałam, co zalinkowałam big_grin
        • cosmetic.wipes Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 16:41
          Jesteś niepoprawną optymistką big_grin
      • bufo.bufo Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 16:55
        Wypadałoby przeprosić.
        • rosapulchra-0 Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 17:13
          Jasne big_grinbig_grinbig_grin Może jeszcze mam majtki przez głowę założyć, żeby się ukorzyć przed trollami? big_grinbig_grinbig_grin Śmiech na sali normalnie http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
          • bufo.bufo Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 17:20
            Coraz większą ilością emotów nie pokryjesz gołej prawdy.
            • rosapulchra-0 Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 17:22
              Bawisz mnie, wiesz? Nie napisałoś nic merytorycznego w tym wątku poza dowalaniem się do mnie, zauważyłoś? big_grin
              • bufo.bufo Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 17:31
                Ja już kiedyś wypowiedziałam się w wątku a propos emigracji. Nie muszę powtarzać swojej opinii za każdym razem. A w tym wątku już wystarczająca ilość osób wypowiedziała się merytorycznie. Co z tego, skoro Ty nie umiesz się przyznać do błędu.

Zabawna najbardziej to Ty jesteś - skompromitowałaś się, ale prędzej odgryziesz sobie rękę, niż się przyznasz, rzucasz się w tym wątku do każdego jak wściekły pies, a nerwicę pokrywasz coraz większą ilością emotów.
                Niektórzy gimnazjaliści mają więcej dojrzałości.
                • rosapulchra-0 Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 18:21
                  Wiesz co? Mnie naprawdę nie interesuje, co napisałaś kiedyś. Jeśli masz coś do powiedzenia na temat tego dokładnie wątku poza personalnymi dowalankami, to po prostu to napisz. Jeśli nie, to się nie ośmieszaj więcej smile
                  • bufo.bufo Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 18:24
                    > to się nie ośmieszaj więcej

Zastosuj to do siebie, to nie będziesz potem się musiała wściekać na tych wszystkich, którzy sie "dowalają", a raczej wykazują Ci, jaką głupotę palnęłaś.
                    A że leniwa jesteś i Ci się nie będzie chciało szukać, to oczywiście było do przewidzenia.
                    • rosapulchra-0 Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 18:58
                      Ależ ja mam ubaw z takich osób jak ty. To ty się wściekasz, a mnie tym tylko bawisz. Serio, serio. Zero argumentów, poza obrażaniem, czyli forumowa norma smile
                      • maslova Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 19:24
                        rosapulchra-0 napisała:
                        > Zero argumentów

Rosa, podaj swoją JEDNĄ merytoryczną wypowiedź w tym wątku, bardzo proszę.
                      • bufo.bufo Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 19:46
                        Ty masz ubaw i ja się niby wściekam? smile Dobre. Typowa projekcja, z braku argumentów.
              • pepitka_cb Re: Dziękuję za merytoryczne odpowiedzi :) 16.04.15, 17:32
                No popatrz, pierwsza część drugiego zdania dotyczy również ciebie.
    • lilly_about Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 13:36
      Chciałam powiedzieć, że mnie wzrosła więcej. A mojemu to dopiero! Jesli komus tylko 14% to proponowałabym się zastanowić nad zmianą roboty smile
      • cosmetic.wipes Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 13:43
        Rosi chyba spadła suspicious
      • mildenhurst Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 13:57
        paradoksalnie najwięcej wzrosło najmniej zarabiającym. Płaca minimalna choćby.
    • mynia_pynia Re: Hmm.. Wzrost płac w Polsce 16.04.15, 14:36
      To chyba statystycznie bo moja pensja wzrosła ponad 100%, natomiast są umowy śmieciowe za grosze, inna bajka że mój mąż w 2000 roku zarabiał ponad 4 tyś na rękę bo miał akurat takie zlecenie a 3 lata później zarabiał 1500 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka