Dodaj do ulubionych

I jak drogie mamy

21.04.15, 08:57
żyje się Wam ze świadomością (albo w błogiej nieświadomości), że oto przyszło nam mieszkać w samym sercu socjalnego eldorado dla którego inni ludzie z innych kontynentów poświęcają absolutnie wszystko, łącznie z życiem aby się tu dostać. Czy zdajecie sobie sprawę, że są na tym świecie ludzie, którym się nie mieści w głowie, że dach nad głową, posiłek i opiekę lekarską można dostać za sam fakt, że się po prosu jest. Czy zdajecie sobie sprawę, ze dla tych ludzi, którzy uciekają m.in. z Afryki żyjemy w raju.
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 09:00
      Mihihih Polska socjalnym eldorado. Tekst dnia a jest dopiero 9 big_grin
      Oni do Polski sie nie pchajo...
      • plater-2 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 09:13
        Za PRL-u nikt do nas sie nie pchal.

Cos w tym jest.
        • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 09:14
          Teraz też się nikt nie pcha. Widzisz te tłumy czarnych na ulicach? Bo ja nie.
          • zlotarybka_1 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 09:37
            Czarnych moze nie, ale sporo jest np. Ukraincow, dla ktorych Polska to JEST eldorado. Warto czasami docenic co sie ma zamiast wiecznie narzekac.
            • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 09:44
              Jest różnica między ukraińcami, którzy pracują a czarnymi, którzy robią fabryki dzieci (vide Irlandia) bo 200euro od łebka piechotą nie chodzi i pracować im się nie chce. Poza tym i tak nie ma aż tak wielu imigrantow u nas bo mamy szczęśliwie rygorystyczne przepisy.
              • rosapulchra-0 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:01
                Ile ty zarabiasz, że dla ciebie 200 euro to eldorado?
                • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:03
                  Dla mnie to nie jest eldorado. Ale w Polsce 200 euro na dziecko nie dostaniesz. O to mi chodziło.
                  Ostatnio rozmawiałam z klientem z Irlandii - tam na dzieciaka dostają 200 euro, no więc otwierają fabryki dzieci, płodzą ile się da i ciągną socjal. W Polsce nie daliby rady żyć w ten sposób.
                  • rosapulchra-0 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:32
                    Naprawdę masz tak proste, żeby nie rzec, że prostackie myślenie, że kobiety rodzą po kilkoro dzieci, by móc się utrzymać z zasiłków? sciana
                    Zdecydowanie nie masz pojęcia jak się żyje na Zachodzie.
                    • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:50
                      No tak tak, nie mam pojęcia jak się żyje w TWOIM eldorado. EOT.
                      • dankaimirek zuleyka 21.04.15, 12:51
                        zuleyka.z.talgaru napisała:

> No tak tak, nie mam pojęcia jak się żyje w TWOIM eldorado. EOT.

sadzisz ze patologia utrzyma sie za 200 euro? a ty sie utrzymasz w polsce z dziecmi za 150 zł? to jest to samo porównanie. Nie masz pojęcia
                        • joa66 Re: zuleyka 21.04.15, 13:04
                          btw, w Irlandii zasiłek na dziecko to chyba 135 euro a nie 200
                          • to_ja_caryca_katarzyna Re: zuleyka 21.04.15, 13:06
                            i z tego sie nie da wyzyc
                          • rosapulchra-0 Re: zuleyka 21.04.15, 13:07
                            Ale zuleyka wie lepiej po prostu i już.
                  • goodnightmoon Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 11:13

> rozmawiałam z klientem z Irlandii - tam na dzieciaka dostają 200 euro, no więc otwierają fabryki dzieci, płodzą ile się da i ciągną socjal.

Tylko czy to az tak zle dla samej Irlandii? OK, na razie utrzymuja rodzicow tych dzieci (kraj chyba stac na to), ale spora czesc tych dzieci kiedys dorosnie smile , pojdzie do pracy w Irlandii i bedzie placic skladki emerytalne.
                    • eilian Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 11:55
                      Naprawdę myślisz, że oni pójdą do pracy?!
                      • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:02
                        Podejrzewam, że akurat w Irlandii to może być prawdopodobne - Irlandia nie stworzyła (jeszcze? mam nadzieję, że nie) systemu udupiającego.
                        • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:05
                          p.s. o ile będzie praca
                        • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:06
                          No właśnie z tego co rozmawiam z tubylacami to jednak nie. Dlatego przestali się czepiać polaków - chodzą do pracy i płacą składki i podatki.
                          • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:10
                            Problem o którym piszesz jest w Irlandii (jeszcze?) marginalny. Zarówno jeżeli chodzi o nadużycia jak i stosunek społeczeństwa do każdej emigracji, wszystko jedno czy polskiej czy nie. To nie UK czy Francja.
                      • goodnightmoon Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:25
                        eilian napisała:

> Naprawdę myślisz, że oni pójdą do pracy?!

A dlaczego nie? Z pewnoscia nie wszyscy, ale spora czesc pojdzie.

Naprawdę myślisz, że kazdy marzy tylko o tym, zeby byc bezrobotnym i zyc z zasilku? Ze dzieci emigrantow nie maja ambicji, marzen, nie chca lepszego zycia?
                    • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:02
                      Źle, bo wywala kasę w błoto.
                  • dankaimirek Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:49

> Dla mnie to nie jest eldorado. Ale w Polsce 200 euro na dziecko nie dostaniesz.
                    > O to mi chodziło.
                    > Ostatnio rozmawiałam z klientem z Irlandii - tam na dzieciaka dostają 200 euro,
                    > no więc otwierają fabryki dzieci, płodzą ile się da i ciągną socjal. W Polsce
                    > nie daliby rady żyć w ten sposób.

ale tam sie zarabia 4,5 razy więcej , więc jakbyś w polsce dostała 150 z na dziecko, ekstra.
                    • dankaimirek Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:49
                      chciałam dodac ze sie zarabia i wydaje 4,5 razy wiecej a te 200 euro tam jak u nas 150 zł
                      • asia_i_p Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 13:15
                        Nie wydaje się 4,5 raza więcej. Kuzynka mieszka w Irlandii, mówi, że pieniądze, jakie dostaje na dziecko, całkowicie pokrywają koszta zakupu ubrań, obuwia, zabawek i pieluch. W kwestii ubrań ubrania są tam nie tyle względnie tańsze, co bezwzględnie tańsze. Pięciopak body w Tesco w Irlandii to 7,5 euro. Te same body w polskim Tesco kosztują około 40 zł.
                    • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:50
                      Ale oni NIE zarabiają. Tylko żyją z socjalu. Czyli tak jakbyś Ty miał dostać w Polsce 150zł na dziecko BEZ zarobków. Nieporównywalne.
                      • rosapulchra-0 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 13:09
                        Policz sobie 1 do 1. 150 zł na jedno dziecko w Polsce to ta sama wartość na życie, co 200 euro w IR. Utrzymasz siebie i troje dzieci za 450 zł miesięcznie?
                      • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 13:38
                        zuleyka, jeszcze jedno - imigracja to stosunkowa nowa rzecz w Irlandii. Jeszcze 20-25 lat temu na ulicach Dublina było mniej "murzynów" niż nawet w ówczesnej Warszawie. Imigracji praktycznie nie było - tam system o którym piszesz nie zdążył się jeszcze rozwinąć. (Cały czas powtarzam "jeszcze", bo kto wie jak to wszystko się skonczy.). Kiedy ja mówiłam, że jestem z Polski (niemal z PRL) to usłyszałam " co, przyjechałaś zobaczyć jak wieśniaki żyją"
                    • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 13:12
                      ale tam sie zarabia 4,5 razy więcej

I znowu poprawka - nie 4,5 a niecałe 3. Nominalnie bo są wyższe koszty utrzymania.
                • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:04
                  Zarabiam tyle, że nie muszę emigrować.
        • bi_scotti Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 14:15
          W latach 1949-51 (moze jeszcze troche po) przyemigrowalo do PRL (!!!) troche Grekow uciekajacych przed wojna domowa a potem kolejnych "troche" po 1967 roku uciekajacych przed dyktatura Papadopoulos'a. Nie wspomne juz o licznych studentach z bylego Soviet Union czy roznych krajow afrykanskich, ktorzy bardzo chcieli wejsc w zwiazki malzenskie w PRL zeby nie musiec wracac do swoich ojczyzn. PRL to byl kanal, nikt tego nie ukrywa, ale zawsze na swiecie byly (i pewnie beda) kraje bedace jeszcze wiekszym "kanalem" uncertain Life.
      • kalina_lin Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 09:48
        >> Mihihih Polska socjalnym eldorado. Tekst dnia a jest dopiero 9

Owszem dla dużej części mieszkańców Ziemi żyjemy w dobrobycie. Nawet ci, ktorym się wydaje u nas, że żyją bardzo skromnie.
        • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 09:53
          Tak, ale żaden szanujący się murzyn nie będzie u nas ciągnąć na socjalu bo mu się to nie opłaca. Woli do innych europejskich krajów, gdzie sam socjal pozwoli mu się byczyć bez podejmowania pracy.
          • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 09:55
            Ah, zapomniałam być poprawna politycznie "czarnoskóry obywatel Afryki" powinno być.
          • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 09:59
            A "my" ograbiamy jego kraj z surowców mineralnych.
            • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:00
              Polacy? Podaj dane.
            • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:04
              www.focus.pl/czlowiek/humanitarny-skandal-8692?strona=1
            • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:06
              "My" było w cudzysłowie - mam na myśli bogatszą część świata, głownie bogate kraje Europy. My jako Polacy mamy czyste ręce w tej kwestii.
              • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:11
                A, to tak. Zgodzę się. Nie jestem fanką wtrącania się białasów w Afrykę.
          • kalina_lin Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:06
            Wielu Ukraińców czy Mołdawian dałoby się pokroić za możliwość legalnej pracy u nas. Dla mieszkańców Azji czy Afryki (niekoniecznie tej czarnej - Afryka to też Egipt czy Tunezja) nasze emerytury, darmowa służba zdrowia, edukacja to niewyobrażalny wręcz komfort, którego oni nigdy nie osiągną. Nie rozumiem czemu sprowadzasz wszystko do "murzynów na socjalu".
            • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:09
              Jako, że na tapecie topiący się za wolność murzyni.
              • kalina_lin Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:11
                Za wolność czy za bezpieczeństwo i jedzenie?
                • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:14
                  jedno z drugim się wiąże.
                • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:29
                  Powiedzmy sobie szczerze - uchodźcy i "uchodźcy" na nielegalnych statkach to ci, ktorzy nie mieli szansy na wizę do "eldorado".

Te uchodźstwo jest niebezpieczne i nielegalne nie dlatego, że ktoś ma problemy z ucieczką z Afryki (z jakiegokolwiek powodu), tylko wjazdem do Europy.

Dla mnie jest to cholernie złożony problem, a wpis dedykuję osobom, które ludzi z Afryki traktują użytkowo, jako karmicieli ich własnego ego.smile
                  • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:31
                    O właśnie. Ładnie ujęłaś to co myślę.
                  • rosapulchra-0 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:36
                    joa66 napisała:

> Dla mnie jest to cholernie złożony problem, a wpis dedykuję osobom, które ludzi
                    > z Afryki traktują użytkowo, jako karmicieli ich własnego ego.smile

I sobie zadedykuj, kobieto z linkiem wink
                  • beataj1 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:50
                    Oczywiście że problem jest złożony. Jakby był prosty ktoś by juz wpadł na rozwiązanie.
                    Ale trzeba sobie powiedzieć wprost - niczym się nie różnimy od uchodźców. To że żyjemy tu gdzie żyjemy (i co jest konsekwencją - żyjemy jak żyjemy) jest jedynie wynikiem tego że mieliśmy szczęście urodzić się tu a nie tam.
                    Nie mamy jakiś niezwykłych cech które pozwalają nam osiągnąć więcej. Mieliśmy tylko dostęp do lepszych narzędzi i możliwości.
                    Gdybym ja (czy ty) miała pecha urodzić się tam najprawdopodobniej robiłabym dokładnie to samo co ci ludzie - szukałabym jakiegokolwiek sposobu (nawet tak niebezpiecznego jak te balie przepływające przez morze śródziemne) by ochronić siebie i swoją rodzinę przed gwałtem przemocą i śmiercią.
                    Gdy sobie uświadomimy że nie jesteśmy lepsi nagle gadanie o poprawianiu sobie ego tymi ludźmi traci sens. Bo tu nie chodzi o moje ego tylko o pytanie - czy dalej będę taka dumna ze swojego stylu życia ze świadomością że innym go odmawiam? I to nie osobą które pragną emigrować bo im koza za mało mleka daje tylko ludziom obawiającym się o życie...
                    Bycie uprzywilejowanym wiąże się jednak z pewnymi powinnościami...
                    • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:59
                      Nie zrozumiałaś wypowiedzi o poprawianiu sobie "ego" Nie miałam na myśli tego, że "Ah, jacy jesteśmy wspaniali, stworzyliśmy taki wspaniały świat'.

Miałam na myśli osoby, które mają w nosie to co się dzieje w Afryce, przyczyny biedy, itd (a rozpracowanie przyczyn jest początkiem rozwiązywania problemu) tylko korzystają z obecnego status quo, żeby się pochwalić dobrym serduszkiem i jałmużną.
                      • beataj1 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 11:07
                        A to się zgadzam. Europa i Usa zbierają teraz żniwo wieloletniej, wielowiekowej polityki okradania i niszczenia tkanki społecznej Afryki. To co się teraz dzieje jest tego konsekwencją.
                        Tylko że to nie zmienia faktu że ci ludzie dziś walczą o życie i długofalowe programy dziś im teraz na nic.
                        Choć oczywiście jakiś program i pomysł na Afrykę jest potrzebny bo to bomba z opóźnionym zapłonem.
                        • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 11:11
                          Świat tzw zachodni cały czas okrada Afrykę. To się dzieje. To nie są tylko konsekwencje historycznych zaszłości. Dlatego trzeba myśleć o programie długofalowym, a tak na szybko zmodernizować przepisy imigracyjno-azylowe. Dopóki nielegalne przeprawy morskie będą się opłacały, dopóty ludzie będą ginąć. Podobno W tym roku utonęło już 1600.
                      • rosapulchra-0 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 11:10
                        Jedni się chwalą swoim "dobrym serduszkiem i jałmużną", inni swoim rasizmem. Bilans wychodzi na zero. I z jedną rzeczą się z tobą zgodzę, tyle że w innym kontekście, niż twój - CytatJeżeli większośc ludzi na świecie funkcjonuje mentalnie jak niektóre ematki, to ja się nie dziwię, że problem wojen, głodu , tragicznych ucieczek z Afryki nie został rozwiązany. Nieważna jest tragedia tych ludzi, ważne są przepychanki.
                    • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 11:07
                      Bycie uprzywilejowanym wiąże się jednak z pewnymi powinnościami.

Zgadzam się. Tylko ta powinność to nie powinna być jałmużna. Jałmużna tylko poprawia samoocenę temu kto ją daje. Jej wartość dla "obdarowanego" jest minimalna lub zerowa. A to początek kreowania nowych problemów.
                      • rosapulchra-0 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 11:11
                        To może sobie poczytaj, co na ten temat piszą takie tris, zuleyki i im podobne.
          • lily-evans01 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:34
            Z moich wyjazdów do Francji mam taką obserwację, że czarnoskórzy mieszkańcy Afryki zazwyczaj pracowali, i to wcale nieźle sobie radzili, np. prowadząc zajazdy i hoteliki przy autostradach, w dużych miastach sporo ich było w restauracjach, punktach informacji turystycznej, obiektach zabytkowych itp., ogólnie w sektorze usług dla turystów. Tak więc to raczej nie jest tak, że leżą pół dnia, a potem ustawiają się po socjal.
            • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:45
              Ale chyba nikt nie twierdzi, że czarnoskórzy w ogóle i nigdy nie pracują. To naprawdę bardzo złożony problem. Byłaś w stanie poznać, który tam się urodził, który przybył 2 lata temu, który wyrwał się z getta, który jest dzieckiem pary mieszanej..itd?
    • echtom Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 09:45
      Ja doskonale zdaję sobie z tego sprawę i daję temu wyraz we wszystkich dyskusjach na tematy związane z poziomem życia.
      • triss_merigold6 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 09:58
        Skąd jest Twoja sygnaturka?
        • echtom Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:01
          J. Kubitsky, Alfabet szwedzki.
    • beataj1 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 09:57
      Gdzieś czytałam infografikę że (dane z pamięci zatem mogą się nieznacznie różnić) że jeśli zarabiasz ponad 25 tys dolarów rocznie to jesteś wśród najbogatszych 5% ludzi na świecie.
      25 tys to dużo ale bez przesady. To pokazuje w jakiej biedzie żyją ci biedni. Tak, pomimo że jesteśmy biedniejsi od innych mamy nieskończenie wiele więcej od biedniejszych.

Trzeba na naszą sytuację patrzeć z odpowiedniej perspektywy.
      • triss_merigold6 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 09:59
        Kluczowy jest dostęp do czystej pitnej wody, medycyny i bezpieczeństwo fizyczne.
      • azja-od-kuchni Re: I jak drogie mamy 23.04.15, 07:07
        Kiedyś jedna malajska znajoma opowiadała mi , że jak była dzieckiem jej mama gotowała gar ryżu dla całej rodziny i każdy kto wracał do dou to jadł ten ryż , bo zwykle nic do owego ryżu nie było... Strasznie mi się jej szkoda zrobiło, bo ja dorastajac w komunistycznej Polsce miałam urozmaicone jedzenie... Gdy jej tak żałowałam odezwała się Bengalka i powiedziała, że trzeba dziękować za to, że był ryż , bo ona pamiętała, jak głodowała będąc dzieckiem( co nie było złe ), ale gorsze były momenty, że nie miała nic co mogła dać dzieciom do jedzenia.... Pełna micha to niby niewiele, ale wiedząc, że nie wszyscy ją mają nie umiem wyrzucić jedzenia....
        No i jeszcze Wietnamczyk któremu kupowałam przez rok bagietkę ...a potem się dowiedziałam, że ta sucha bagietka to było czasem jego jedyne pożywienie na cały dzień...Nigdy w życiu nie zapomnę jak urywał kawałek tej bagietki i chował dla wnuczka a potem zjadał całą twierdząc, że bardzo lubi... Teraz wiem, że był cholernie głodny ....tylko nigdy się do tego nie przyznał...
    • anusia_magda Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 09:57
      Zawsze powtarzałam, ogladając tv lub czytając prasę że ciesze się iż nie urodziłam się w takich własnie państwach o których piszecie i faktycznie trzeba się czasami otrząsnąc aby to dostrzec. Ja tam nie narzekam że zyję tutaj i wcale nie chciałabym być na emigracji ( na szczęście mąż zaradny i okazało sie że tu tez mozna się czegoś dorobić). Wydaje mi się że juz mam lepiej niz mieli moi rodzice. Ale fakt że u nas dużo jest do naprawienia w kwestii funkcjonowania państwa to inna sprawa . O to też trzeba się starać. Jakby nikt nie walczył w komunie o wolnośc to byśmy nawet nie mieli tego co teraz.
    • asia_i_p Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 10:28
      Doskonale sobie zdaję świadomość z tego, że żyję w raju.
      I mam ten odruch, że należałoby wpuścić każdego, posunąć się, zrobić miejsce, pomóc. Pozostaje pytanie, po ilu wpuszczonych osobach raj przestaje być rajem, także dla tych, którzy przyjechali.
      • echtom Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 11:14
        Dokładnie.
      • a.va Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:07
        O, napisałaś dokładnie to, co ja myślę, więc się już tylko podpiszę.
    • lauren6 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 11:14
      Ciekaw kiedy wątek poleci w kosmos jak wczorajszy triss.
      • triss_merigold6 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 11:56
        Jak padną słowa-klucze.
        • rosapulchra-0 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 11:59
          Oczywiście winne jest moderatorstwo, że propagujesz rasizm na forum, co?
    • kropkacom Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:18
      Nie żyje w centrum socjalnego eldorado. Na pewno żyje w miejscu, gdzie jest wygodniej, bezpieczniej niż na przykład gdzieś w Afryce. W pełni doceniam.
      • sonniva Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:36
        "Nie żyje w centrum socjalnego eldorado."
        Owszem żyjesz.
        Załóżmy, ze dzisiaj tracisz dochody, nie masz pieniędzy, pracy, tracisz mieszkanie i wszystko co masz.
        Ty i Twoje dzieci umieracie z głodu i zimna na ulicy???
        Nie, nie umieracie. Żyjecie dalej, biednie ale jednak.
        A wiec żyjesz w centrum socjalnego eldorado.
        • zuleyka.z.talgaru Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:36
          Powiedz to bezdomnym.
          • baltycki Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 13:44
            Bezdomni umieraja z glodu?
        • kropkacom Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:51
          Jak mam oszczędności to żyje dalej. Dzieci by odebrali jakby miałyby być głodne.

Tak, nie liznęłam jeszcze tego miodu nazywanego socjalnym eldorado. Obym nie musiała nigdy..
    • dankaimirek Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:47
      sonniva napisała:

> . Czy zdajecie sobie sprawę, że są na tym świecie ludzie, którym się nie mieści
      > w głowie, że dach nad głową, posiłek i opiekę lekarską można dostać za sam fak
      > t, że się po prosu jest. Czy zdajecie sobie sprawę, ze dla tych ludzi, którzy u
      > ciekają m.in. z Afryki żyjemy w raju.

mi sie to tez nie mieści w głowie żeby dosttac mieszkanie, jedzenie za free. Gdzie tak jest?
      • wioskowy_glupek Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 13:56
        W PL jak jesteś menelem albo uchodźcą.
    • rhaenyra Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:50
      ale wiesz ze nasze eldorago się z kosmosu nie wzielo ?
      • rhaenyra Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:50
        *d
      • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 12:57
        A Afryce bieda też nie z kosmosu wink
    • kosmos_pierzasty Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 13:53
      Tak.
      I nie trzeba było do tego kolejnej katastrofy.
      • wioskowy_glupek Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 13:55
        "głowie, że dach nad głową, posiłek i opiekę lekarską można dostać za sam fakt, że się po prosu jest." big_grinbig_grinbig_grin dobreee no tak jak się jest uchodźcą albo menelem
    • hermenegilda_zenia Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 14:04
      Najbardziej to irytuje mnie, jak jedna mundra z druga pławi się w swojej białej wyższości wobec innych, bo tylko i wyłącznie przez przypadkowe zrzadzenie losu, czy lut szczęścia dane im było urodzić się w Europie w kraju chrześcijańskim, a nie jako dzieci biedaków żyjących na ulicach w krajach trzeciego świata, czy dziewczynki w Somalii czy innym Afganistanie. Cieszę się, ze moje dziecko tez mialo to szczęście, ale zawsze myśle ze ja i ono tak samo dobrze moglibyśmy być na miejscu tych "innych"
    • woman_in_love ci ludzie mieli eldorado, ale im je zabrałaś, więc 21.04.15, 14:06
      pchają się tu, bo słusznie chcą je zabrać teraz tez tobie. Libijczycy nie pchali się kiedyś do UE bo żyło im się świetnie, a wiele nacji wręcz jeździło tam do pracy jak Polacy przez wiele lat. No, ale skoro zniszczyłaś ich kraj to wyjścia chyba nie mają - z zemsty zniszczą i twój. Ot taka słuszna sprawiedliwość dziejowa.
    • sonniva Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 14:35
      Przeczytałam Wasze wypowiedzi i dochodzę do wniosku, ze niektóre mamy nie mają pojęcia co to jest np. europejska karta socjalna. (a jak nie mają pojęcia to niech sobie wyguglują bo nie wiedza co piszą. big_grin.) Istnieje też duża rozbieżność w definicji socjalu: dla jednych to miska z zupą i dach nad głową, dla innych wygodne lokum, zasiłki, dopłaty i darmowe co się da.
      To co jest normą tu w Europie jest nieosiągalne w innych miejscach na ziemi. Nigdzie na ziemi nie ma większego i lepiej rozbudowanego socjalu niz w Europie.
      No cóż, mimo wszystko będą pisać dalej w jakim to złym miejscu przyszło im żyć. big_grin
      • joa66 Re: I jak drogie mamy 21.04.15, 15:06
        Wpisz swoją odpo Nigdzie na ziemi nie ma większego i lepiej rozbudowanego socjalu niz w Europie.

Nie chce mi sie terasz szukać, ale całkiem niedawno czytałam dokładne informacje na podobny temat. W Europie znajduje się zdecydowana większośc całego majątku światowego. (70%?) wiedź
        • azja-od-kuchni Re: I jak drogie mamy 23.04.15, 06:53
          Moja znajoma Wietnamka wróciła do pracy 14 dni po porodzie ( USA) a chińska koleżanka mojego meża po 8 dniach ( Singapur)... . Europejski social ( nawet Polski) to dla wielu marzenie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka