Dodaj do ulubionych

Latarnik wyborczy

22.04.15, 10:26
już jest: www.latarnikwyborczy.pl/

Wyniki mnie zaskoczyły. Najbliżej z poglądami mi do Kukiza, najdalej do Komorowskiego big_grin Na drugim miejscu Ogórek, na trzecim Tanajno - nie mam pojęcia kto to w ogóle jest.

A jak u Was? Bez niespodzianek czy wręcz przeciwnie?
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:33
      75% (max u mnie) Paweł Tanajno (nie mam pojęcia kto to?), najmniej Komorowski.
    • elle-hivernale Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:35
      Najbliżej do Tanajno.
      Nie znam Tanajno.
      Najdalej do Komorowskiego.
      • cosmetic.wipes Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:40
        3 x tak samo jak u ciebie big_grin
      • mayaalex Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:00
        u mnie tak samo smile
    • kk345 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:36
      Test do kitu- miałby sens, gdyby wszyscy kandydaci odpowiedzieli na wszystkie pytania. A tak, to Komorowski nikomu nie wyjdzie, bo na 20 pytań tylko w 7 jest jego odpowiedź.
      • lauren6 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:45
        W tych 7 pytaniach tylko na 1 pytanie moja odpowiedź była zgodna z odpowiedzią Komorowskiego, więc to ostatnie miejsce mnie nie dziwi.
        • araceli Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:46
          Ale system sumujący zaliczył każde pytanie na które odpowiedziałaś inaczej nić 'nie mam zdania' jako pogląd niezgodny co nie koniecznie jest prawdą.
          • lauren6 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:54
            Zgodność z Komorowskim mam 18%, a tylko na 1 pytanie z 20 odpowiedzieliśmy tak samo. Czyli algorytm oceniania zgodności działa inaczej niż piszesz.
            • araceli Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 12:13
              lauren6 napisała:
              > Zgodność z Komorowskim mam 18%, a tylko na 1 pytanie z 20 odpowiedzieliśmy tak
              > samo. Czyli algorytm oceniania zgodności działa inaczej niż piszesz.

Ło matulu - na 20 pytań odpowiedzi od Komorowskiego nie ma na 13 więc w ogóle nie ma co mierzyć bo wychodzą głupoty. Algorytm waży średnią określeniem ważności pytania dla respondenta dlatego wychodzi inaczej niż z prostego dzielenia.
          • jakw Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 23:42
            araceli napisała:

> Ale system sumujący zaliczył każde pytanie na które odpowiedziałaś inaczej nić
            > 'nie mam zdania' jako pogląd niezgodny co nie koniecznie jest prawdą.
            >
            Skoro wyborca ma zdanie, a kandydat zdania nie raczył wyrazić to w czym problem?
            • araceli Re: Latarnik wyborczy 23.04.15, 12:44
              jakw napisała:
              > Skoro wyborca ma zdanie, a kandydat zdania nie raczył wyrazić to w czym problem?

To kandydata nie uwzględnia się w zestawieniu - kwestia rzetelności statystycznej.
      • f.lamer Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:58
        >A tak, to Komorowski nikomu nie wyjdzie, bo na 20 pytań tylko w 7 jest jego odpowiedź.

to nie test, tylko kandydat uchylający się od zajęcia konkretnego stanowiska jest do kitu big_grin
        • kk345 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:59
          Akurat poglądy tego "uchylającego się" są znane od kilku ładnych lat...
          • f.lamer Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:10
            tija.
            jego poglądy to "żeby było dobrze"
            a nieprzekazanie latarnikowi odpowiedzi, pomimo kilkukrotnych próśb daje wyobrażenie o tym jaki stosunek ma kandydat do ludzi którzy go wybierają
            • kk345 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:21
              > nieprzekazanie latarnikowi odpowiedzi, pomimo kilkukrotnych próśb
              A te kilkukrotne prośby, to skąd wzięłaś/wziąłeś?

Każdy ze sztabów wyborczych samodzielnie rozwiązuje test Latarnika Wyborczego, a swoje odpowiedzi (w imieniu kandydata) przesyła nam drogą mailową. (...)
              W przypadku braku odpowiedzi ze strony sztabów, na podstawie programów kandydatów, ich wypowiedzi oraz materiałów prasowych samodzielnie opracowujemy ich stanowiska. W takiej sytuacji o naszych działaniach
              (tu tekst się urywa)

Zastanawiam się, dlaczego w takim razie jest u Komorowskiego tak wiele "pustych"odpowiedzi- bo przy takiej ilości materiałów prasowych i wypowiedzi czynnego przecież od lat polityka wyjaśnienie ich braku tym, ze "kandydat/sztab nie odpowiedział" wydaje mi się dużą manipulacją.
              • f.lamer Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:26
                > A te kilkukrotne prośby, to skąd wzięłaś/wziąłeś?
                kilkukrotne prośby i kulkukrotne zapewnienia że "się zrobi"

ze strony latarnika. jeśli zjedziesz na sam dół. dotrzesz do FAQ, który zawiera pytanie "czemu wyniki bronka są tak niskie sad"
              • lauren6 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 12:00
                Co z tego, że Komorowski udziela się publicznie, jeśli jego wypowiedzi w większości nic nie wnoszą i są zwykłym "laniem wody"?
                Ten test doskonale to obrazuje.
                Jak wyglądały początki kampanii wyborczej? Komorowski wyszedł i zaczął opowiadać, że jest najlepszym możliwym kandydatem, bo prezydenci wielkich miast go popierają. A jak popierają go elity to musi być najlepszy.

Latarnik wyborczy pokazuje jedynie, że król jest nagi. Niewiele wiemy o jego prawdziwych poglądach, a jeśli już coś wiemy to nie pokrywa się to (przynajmniej w moim przypadku) z potrzebami obywateli.

PS. Nie jestem przeciwniczką Komorowskiego, bo po odpadnięciu Grodzkiej i Nowickiej planowałam na niego zagłosować w I turze. Teraz - nie wiem.
                • kk345 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 12:50
                  > PS. Nie jestem przeciwniczką Komorowskiego, bo po odpadnięciu Grodzkiej i Nowic
                  > kiej planowałam na niego zagłosować w I turze. Teraz - nie wiem.
                  No ale jaką masz sensowną alternatywę?
                  • lauren6 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 12:58
                    Tylu kandydatów i serio uważasz, że alternatywy brak?
                    • kk345 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 13:13
                      Pytam o sensowną...
                      • f.lamer Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 13:53
                        o sensowną alternatywę dla niezbyt sensownego kandydata? serio?
                        uhm...
                        każda?

czy dla polskiej racji stanu zrobiłoby jakąkolwiek różnicę, gdybyśmy przez ostatnie 5 lat nie mieli żadnego prezydenta? ba, czy ktokolwiek zauważyłby różnicę? bo nie wydaje mi się...
      • jakw Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 23:43
        kk345 napisała:

> Test do kitu- miałby sens, gdyby wszyscy kandydaci odpowiedzieli na wszystkie p
        > ytania. A tak, to Komorowski nikomu nie wyjdzie, bo na 20 pytań tylko w 7 jest
        > jego odpowiedź.
        Pewnie mu sztab na kartce nie napisał ...
    • marychna31 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:40
      Największa zgodność z Pawłem Tanajno...nawet nie wiedziałam, że jest taki kandydat...a potem Palikot, który jest poniżej progu wyborczego. Z dwóch liczących się kandydatów, Duda prze Komorowskim. ZGROZA wink
      • kk345 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:42
        > Duda prze Komorowskim. ZGROZA wink
        Wyżej już napisałam, dlaczego tak się dzieje- wszystkim testującym się Komorowski wyjdzie na ostatnim miejscu
      • iwoniaw Te testy są jakieś lewe 22.04.15, 10:46
        Hahaha big_grin Aż się chce zapytać, kim są ci wszyscy ludzie, których nazwiska widzę po raz pierwszy na oczy i z którymi mam "największą zgodność"?
        Nie wiem, czy to nie "lepsze" niż poprzedni tu linkowany test. Jednym słowem - "pytania są tendencyjne..."

www.youtube.com/watch?v=HEDMWiyNLYE

a przy tendencyjnych pytaniach to wiadomo, jakie odpowiedzi wychodzą, no. wink
    • araceli Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:42
      lauren6 napisała:
      > najdalej do Komorowskiego

Z analizy odpowiedzi poszczególnych koandydatów wynika, że Latarnik nie uzuskał większości odpowiedzi od Komorowkieg (odpwowiedzi są na 7/13 pytań). O ile więc 'nie ma się zdania' na więszkość tematów to Komorowski wyjdzie na końcu. Trochę to jedzie manipulacją... powinni po prostu uunąć go z zestawienia.

A mnie jak zwykle wychodzi Palikot tongue_out
      • kk345 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:43
        > (odpwowiedzi są na 7/13 pytań).
        Jeszcze mnie: tylko 7 na 20
        • araceli Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:46
          Zgadza się powinno być odpowiedzi są na 7 pytań a na 13 nie.
      • iwoniaw Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:50
        Cytat O ile wię
        > c 'nie ma się zdania' na więszkość tematów to Komorowski wyjdzie na końcu.

Ja "miałam zdanie" na każdy temat, a i tak wyszedł mi na końcu.
        Mam wrażenie, że ten test jest tak skonstruowany, żeby "na końcu" wychodzili Duda i Komorowski, cokolwiek się tam zaznaczy. Próbowałam różnych wersji odpowiedzi, także skrajnie odmiennych i ci dwaj zawsze są na końcu. To jest lobbing kandydatów "małoprocentowych", mówię wam wink
        • araceli Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:54
          iwoniaw napisała:
          > Ja "miałam zdanie" na każdy temat, a i tak wyszedł mi na końcu.

No przecież właśnie to napisałam. W przypadku Komorowskiego 13 z 20 pytań ma odpowiedź "nie mam zdania" więc jeżeli jakiekolwiek zdanie masz to będzie ono 'niezgodne' i Komorowski wyjdzie na końcu.
          • iwoniaw Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:01
            Przeczytaj jeszcze raz, co napisałaś w zacytowanym przeze mnie fragmencie - dokładnie coś odwrotnego niż piszesz teraz.
            Co i tak nie zmienia faktu, że ten sondaż do niczego się nie nadaje. Kandydaci też nie, zresztą.
        • kk345 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:54
          Logiczne- skoro nie ma odpowiedzi Komorowskiego, to system liczy te "puste" jako niezgodne z twoimi pogladami i wywala kandydata na koniec
    • dlania Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:43
      Z niespodzianką - dowiedziałam się, że istnieje kandydat "Wilk". Pierwsze słysze, nawet Tanajno sobie sprawdziłam kiedys, a o Wilku pierwsze słysze.
    • morgen_stern Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:46
      Palikot i ten Tanajno. Tu można dowiedzieć się o nim nieco więcej: tanajno.db.org.pl/poznaj/
      • elle-hivernale Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:51
        "udało mi się przeforsować imię Olimp dla syna, jako pierwszego o tym imieniu w całej Polsce"

yay...
      • kk345 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:53
        > Tu można dowiedzieć się o nim nieco więcej: rel="nofollow">tanajno.db.org.pl/poznaj/
        Tylko po co? big_grin
        • elle-hivernale Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:54
          Żeby się przekonać, że skuteczny jest. Imię przeforsował i fokle.
          • kk345 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:55
            Myślisz, ze trzeba go dać na prezydenta? I niech forsuje dalej? big_grin
            • iskierka3 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 16:45
              Moze syna na prezydenta?wink imie juz mawink
        • lauren6 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:55
          Oj tam oj tam. Stronę ma fajną. Szkoda, że wszyscy kandydaci tak się nie postarali by można poznać ich poglądy i program.
          • morgen_stern Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 10:58
            No też tak myślę. Ogólnie kandydat trochę z d... czyli znikąd, ale w sumie i tak nie mam na kogo głosować...
          • araceli Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 12:21
            lauren6 napisała:
            > Oj tam oj tam. Stronę ma fajną. Szkoda, że wszyscy kandydaci tak się nie postar
            > ali by można poznać ich poglądy i program.

Strona fajna ale gdzie tam jest ten program? Pytam bo mi jako 3 wyszedł wink
            • priszczilla Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 12:34
              db.org.pl/program/
              • araceli Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 13:28
                priszczilla napisała:
                > db.org.pl/program/

Ciekawe bo główne punkty programu tego pana (to na czym mu najbardziej zależy) są zupełnie niezgodne z moim poglądami a wyszedł mi jako 3. Jeszcze lepiej, że jako 2 wyszedł Jarubas, z którym mam jeszcze mniej wspólnego i ma kompletnie odwrotne poglądy do Palikota, który mi wyszedł jako 1 big_grin
                • priszczilla Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 13:45
                  Latarnik to przecież bardzo ograniczone narzędzie - to tylko 20 pytań. W swoich programach kandydaci mogą stawiać nacisk na zupełnie inne kwestie. Nic w tym ciekawego nie ma.
    • dziennik-niecodziennik Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:02
      a ja robie test, dochodze do pytania 20 i dalej nic sie nie dzieje. coś mi sie spsulo czy źle robię?...
      • morgen_stern Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:05
        System uznał, że nie ma sensu cię o niczym informować, bo i tak nie zrozumiesz smile
        • dziennik-niecodziennik Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:07
          no tak podejrzewałam. ide sie pociąć żelkami sad
      • jovik77 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:19
        U mnie to samo uncertain
      • kawka74 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:23
        U mnie to samo. najwyraźniej jestem, jak na Latarnika, zbyt wybredna ;p
        Ale podejrzewam przeglądarkę.
      • asia_i_p Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:28
        O, ja mam to samo. W Chrome. Dziewczyny, którym wyszło - w jakiej przeglądarce robiłyście?
        • iwoniaw w operze n/t 22.04.15, 11:29

• jovik77 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:30
          Ja mam tak na Firefoxie.
        • priszczilla Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:34
          A kliknęłyście w "przejdź dalej" po odpowiedzi na ostatnie pytanie? Przycisk pokazuje się jak się myszką zjedzie na dół.
          • dziennik-niecodziennik Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:47
            pokazuje sie na ułamek sekundy i znika jak sen jaki złoty, nei ma szans zdążyć kliknąć....
        • dziennik-niecodziennik Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:48
          w FF. juz nawet AdBlocka wyłączyłam, ale nie pomogło.
        • kawka74 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:54
          Firefox się zawiesił po ostatnim pytaniu, a Explorer - też po ostatnim pytaniu - wywalił mi system.
          • dziennik-niecodziennik Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 12:18
            o matko
            czyli sygnał do wyborcy - rozwal system albo idz sie powies big_grin
            • kawka74 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 13:45
              Ja to raczej widzę jako komunikat: i tak nie pójdziesz, przecież w głębi duszy jesteś anarchistką wink
          • alsk9 Re: Latarnik wyborczy 23.04.15, 12:00
            U mnie nie da się skończyć testu w Firefoxie a w Explorerze nie da się wybrac okienka ważności.
            Rozpieprzone wszystko.
            Robiłam 3 razy i mam gdzieś. Cóż, widać nie pójdę na wybory bo ileż można poświęcać czas na shit...
      • lauren6 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 12:03
        Trzeba pozaznaczać czy kwestia jest ważna czy mało ważna.
        Żółty przycisk do wyników u mnie był ukryty pod niebieskim przyciskiem "Wyjaśnienie".
    • echtom Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 11:50
      Mnie też. Kukiz i Tanajno ponad 70 %, Komorowski - 13 % big_grin
    • lilly_about Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 12:06
      A jakże by inaczej! Palikot
    • lady-z-gaga Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 14:32
      Najbliżej Palikot, Tanajno
      najdalej - Komorowski
      nie wiem, kto to jest Tanajno, i nie chce mi się sprawdzać smile
    • mildenhurst Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 14:39
      Palikot-Komorowski. Od największej zbieżności do najmniejszej.
      • marzeka1 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 15:25
        Robiłam w Chrome- najdalej , bo tylko 15% to Komorowski (no ale w życiu na PO już nie zagłosuję), a tak mam po 50%: Tanajno (kto to?), Ogórek, Kukiz, Palikot, Duda, Korwin- Mikke.
        Ale zaskoczona jestem, że od w sumie każdego kandydatka ileś tam procent, ale najmniej od Komorowskiego.
    • purchawkapuknieta Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 15:53
      Marian Kowalski 75% big_grin
      Duda 73%
      Komorowski 12%
    • maga34 Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 16:00
      mnie wyszło 69% zgodności z Mikke i 66% z Kukizem; Komorowski oczywiście na ostatnim.
      Kosmos, bo poglądy tych pierwszych panów są dla mnie zbyt szalone, zeby je wprowadzać w życie.
      Świadomie nigdy nie zagłosowałabym na żadnego z nich. A Bronek jak to Bronek smile, wynik mnie nie dziwi, tym bardziej, że na kilka pytań opowiedział.
      • mildenhurst Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 16:38
        zwróć uwagę, że poza pytaniem o invitro reszta była w spectrum gospodarki, czyli kluczowe dla państwa. Więc jeśli w tym aspekcie się zgadzasz to światopogląd nijako można odłożyć na później.
    • millitta Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 19:21
      Wyszedł mi Palikot i to bardzo wysoko, ponad 90% zgodności, w sumie to fajnie, bo mam ochotę w pierwszej turze zagłosować na kogoś z poza 2 głównych prawicowych partii i tak myślałam, że mi do Palikota najbliżej. Gorzej, że obaj główni kandydaci są na końcu stawki, no ale i tak wolę Bronka niż Dudę.
    • kota_marcowa Re: Latarnik wyborczy 22.04.15, 19:27
      A mi się link nie otwiera niestety.
      • lauren6 Re: Latarnik wyborczy 23.04.15, 11:23
        Wczoraj wieczorem strona się wieszała, ale teraz już działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka