Dodaj do ulubionych

wracając do ślubu

27.04.15, 11:59
pal szesc ile oni mają lat, ale jak oni rewelacyjnie wyglądali! a juz ona to w ogole, aż mi sie wszystko cieszy jak na nią patrzę smile
niech żyją długo i szczęsliwie smile
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: wracając do ślubu 27.04.15, 12:53
      o widze ze skrocilam aż za bardzo big_grin
      oczywiscie chodzi mi o Murańków big_grin
      • ga-ti Re: wracając do ślubu 27.04.15, 13:06
        Nikt nie komentuje???? Mnie się suknia podoba baaardzo, zwłaszcza spódnica i gorset (kamizelka?). I w ogóle te stroje góralskie gości - ślicznie.
        I oni tacy młodzi, śliczni... oby im się dobrze razem żyło!
    • fadilla Re: wracając do ślubu 27.04.15, 13:15
      Bardzo fajna ceremonia. Cos nowego. Świetnie wyglądają na zdjęciach, choć ona troche dojrzalej niż on, za to sukienka wspaniała. Cała oprawa w stylu góralskim bardzo ciekawa i oryginalna... z klasą. Mi się podoba. W porównaniu z innymi ślubami, o których donosiły media oni prezentują się bardzo dobrze. Niech tam im sie darzy, najdłużej jak to możliwe.
      • olikol Re: wracając do ślubu 27.04.15, 13:25
        yyyy...? jakie "coś nowego" ? Dopiero co byłam na takim samym, w gorach to typowe dla tego rejonu, tradycyjne wesele. Stroje takie same, tylko motyw kwiatowy na sukience pani młodej u nas był inny, ale te koronkowe rękawki identyczne. Państwo mlodzi, drużbowie, rodzice, tamtejsi lokalni sasiedzi - wszystko w strojach góralskich. Dopiero na drugi dzień wesela (bo tradycyjne są co najmniej 2 dniowe) można się ubrać w "normalne" weselne ciuchy. Zresztą "moi" młodzi też dopiero co dwadzieścia lat skończyli i też już roczne dzieciątko mają tongue_out Więc standard tatrzańsko-podhalańskiwink.

• fadilla Re: wracając do ślubu 27.04.15, 13:31
          No tak, Ty bylas ja nigdy nie byłam. tongue_out I mam na myśli relacje ze ślubów w mediach. Jakoś nie zauważyłam, albo przeoczyłam jakikolwiek ślub w tradycyjnej, regionalnej oprawie. Jesli jakieś sa to proszę o wskazanie.
          • olikol Re: wracając do ślubu 27.04.15, 13:44
            Nie śledzę takich "newsów" tongue_out

Na wesele typowo góralskie każdy chodź raz w życiu iśc powinien wink
            A jak chłopy śpiywajom...... a jakie łocepiny pannie młodej robiom.... a jakie starościna weselna wywijasy robi.... a do tego pytace i swatace na koniach.. zaprzęgi..
            a jakie zdrowie do picia majom...... ech.... to nie na zdrowie miastowych dzioułch. :p
            Na samym Podhalu tradycja weselno-folklorystyczna cały czas się jeszcze trzyma. I dobrze, ja lubię takie klimaty oglądać.
            Myślę, że na rodowitych Kurpiach itd też by się na coś klimatycznego załapał.
            • rasowa_sowa Re: wracając do ślubu 27.04.15, 13:56
              olikol napisała:

> Nie śledzę takich "newsów" tongue_out
              >

To skad wiesz że ta panna młoda miała rękawki koronkowe i jaki był motyw florystyczny? big_grin
              • olikol Re: wracając do ślubu 27.04.15, 14:02
                bo dziennik-niecodziennik nie zamieścił linka o jakie wesele jest tu wielkie zamieszanie, i musiałam wygoglowac o czym w ogóle jest ten wątek. A jak już się tak wysiliłam to zobaczyłam na zdjęciu , że "moja" młoda para była ladniejsza tongue_out

ps. myśl.
                • rasowa_sowa Re: wracając do ślubu 27.04.15, 14:08
                  czyli jednak trochę śledzisz big_grin

Dobra, trochę się czepiam, ale śmieszne trochę tak gorąco zapewniać o braku zainteresowania celebryckimi ślubami w wątku o celebryckim ślubie. Aż taki wielki obciach to nie jest..
                  • olikol Re: wracając do ślubu 27.04.15, 14:11
                    nudzisz. Jak masz kompleksy z powodu zaczytywania się plotkiem, faktem czy innym pomponikiem to po prostu ich nie czytaj a nie przenoś na innych swoich problemów.
                    • rasowa_sowa Re: wracając do ślubu 27.04.15, 14:14
                      Przepraszam, nie chciałam jaśnie panny urazić. Już nic nie będę insynuować big_grin
                      • olikol Re: wracając do ślubu 27.04.15, 14:19
                        wybaczam big_grin
                    • olikol Re: wracając do ślubu 27.04.15, 14:19
                      ps. swoją drogą śmieszne, że nawet z typowego góralskiego wesela jakie robią w prawie każdym góralskim rodzie - robi się wieeelkie haaaalo, że "celebryckie".... i że pewnie dla szpanu się tak wyprzebierali... Robienie na siłę "celebrytów" z kogokolwiek kto w tv widoczny.
                      a wyjdźcież trochę dalej z wiedzą o świecie niż za swój próg i smartfona i dajcie ludziom żyć.

• rasowa_sowa Re: wracając do ślubu 27.04.15, 14:25
                        Celebryckie, bo jest fotorelacja na onecieZwyklełe góralskie wesela tam nie bywają.

> a wyjdźcież trochę dalej z wiedzą o świecie niż za swój próg i smartfona i dajc
                        > ie ludziom żyć.
                        >

Taa, i może mam sobie jeszcze regał na książki kupić?
                      • fadilla Re: wracając do ślubu 27.04.15, 14:51
                        ojp daj linka do zdjęć Twoich znajomych, popatrzymy porównamy i stwierdzimy ktore robi większe wrażenie. Podoba mi się to co widzę, twoich znajomych nie widziałam. Najpierw jedna troluje, że gó...arzeria śmie ze soba ślub brac, teraz kolejna, ze to nic takiego, bo jej znajomki górale to co chwila takie weselicha robią i ona tam bywa. Tak, czuj sie wyróżniona. big_grin
                        • olikol Re: wracając do ślubu 27.04.15, 15:01
                          wrzuć sobie na youtubie "wesele góralskie" , masz do wyboru do koloru tych co chcą w sieci zaistnieć tongue_out

tu pierwsze z brzegu do dokształcenia linki:
                          polskifolklor.blogspot.com/2012/06/goralski-slub.html
                          naludowo.pl/bez-kategorii/wesele-w-stylu-goralskim-tradycja-zwyczaje-przebieg-zdjecia-slub-tradycyjne.html
                          www.youtube.com/watch?v=h67wUDaVaaY
                          a tu w wersji dla "celebryckich"
                          www.youtube.com/watch?v=1id9d94Alnk tongue_out

• olikol Re: wracając do ślubu 27.04.15, 15:04
                            a tu standard jakby się któraś wystroić chciała :p

www.youtube.com/results?search_query=ubieranie+panny+m%C5%82odej+wesele+g%C3%B3ralskie
                          • fadilla Re: wracając do ślubu 27.04.15, 15:14
                            Jasne nie mam co robic tylko wyszukiwać informacji o weselach goralskich. Ktos wspomniał na forum to i zerknęłam. Ale zeby tak szukać na wlasna rękę ... w celu?
                            • olikol Re: wracając do ślubu 27.04.15, 15:18
                              Żebyś się nie dziwowała więcej że takowe w przyrodzie występują i to naaawet wśrod "celebrytów" tongue_out
                              • rasowa_sowa Re: wracając do ślubu 27.04.15, 15:23
                                Oborze, jaka w tym wątku panuje blaza. Nie można pochwalić czyjegoś wyglądu, bo zaraz obciach, że:
                                - ktoś był na takim weselu i to żadne halo
                                - jak w ogóle można komentować publiczne wesela (z wyjatkiem tych, którzy się dziwią komentującym, im wolno)
                                - a w ogóle to się dokształć w tej gałęzi wiedzy tajemnej, jaką jest znajomość obrzędów weselnych
                                • olikol Re: wracając do ślubu 27.04.15, 15:25
                                  Sowa, ty akurat się nie wypowiadaj, bo wlazłaś do wątku konkretnie żeby mnie gryźć w łydkę a nie, żeby cokolwiek na temat powiedzieć. Więc lustereczko powiedz przecie... tongue_out
                              • fadilla Re: wracając do ślubu 27.04.15, 15:23
                                Lepiej niczego nie komentować i nie pisać, że fajne i ladne, bo przeciez wiadomo, że to istnieje, a na dowód podaj linki do ... wszystkiego.
                                • olikol Re: wracając do ślubu 27.04.15, 15:29
                                  Chwila- ty wyskoczyłaś żeby ci linki do prywatnych zdjęć podać. Więc rozumiem, że jak kali zjeść to dobrze, ale zjeść kalego to źle oj źle jak źle tongue_out
                                  Wolisz nie wiedzieć, że w Polsce jeszcze bywaja tradycyjne wesela, szczegolnie wśród starych rodów, toż twoja wolna wola się nie rozwijać, mnie wsio rawno. :p
                                  • fadilla Re: wracając do ślubu 27.04.15, 16:03
                                    I to sa niby ci twoi znajomi? I co chcesz udowodnić, że Murankowie wyglądają gorzej niż przypadkowe osoby z netu, czy gorzej od twoich znajomych? Właściwie to juz sie nie tłumacz, bo tak naprawdę uj mnie to interesuje.
                                    • olikol Re: wracając do ślubu 27.04.15, 16:09
                                      musiałabym na głowę upaść, żeby wklejac prywatne zdjęcia swoich znajomych, żeby potrzeby jakichś paniuś na forach zadowolić :p
                                      • olikol Re: wracając do ślubu 27.04.15, 16:10
                                        errata: potrzeby zaspokoić, paniusie zadowolic tongue_out
      • rosapulchra-0 Re: wracając do ślubu 27.04.15, 14:56
        Przepraszam, ale tradycyjny góralski ślub to coś nowego?
    • lady-z-gaga Re: wracając do ślubu 27.04.15, 13:17
      zaczęłam w tamtym wątku odpisywać, ale jakiś przygłup go wyciął
      ciekawe, co mogło przeszkadzać
      Owszem pięknie wyglądali, suknia wspaniała, szkoda, że pan młody wygląda jak dzieciuch przy niej smile
    • cosmetic.wipes Re: wracając do ślubu 27.04.15, 13:18
      Bardzo piekna panna młoda, on jeszcze taki trochę chłopczyk.
      Suknią jestem zaskoczona, chociaz jest zupełnie nie w moim stylu, to bardzo mi sie podoba, stanowi cudne nawiązanie do tradycji.
      I dziecko ma rewelacyjne ubranko smile
      • marzeka1 Re: wracając do ślubu 27.04.15, 13:29
        Dawno nie widziałam sukienki ślubnej, która tak bardzo by mi się spodobała. Fakt, że pan młody to takie duże dziecko, ale ogólnie fajnie wyglądają: tacy bardzo młodzi i zakochani.
    • cosmetic.wipes Re: wracając do ślubu 27.04.15, 13:32
      Jakby MUSIELI, to by się żenili PRZED urodzeniem dziecka.
    • ailia matka panny młodej 27.04.15, 14:16
      Jest gdzieś fotka kreacji matki panny młodej?
      • cosmetic.wipes Re: matka panny młodej 27.04.15, 14:23
        https://i.iplsc.com/-/00046FQJX4TQ92KQ-C317-F3.jpg
        • zuleyka.z.talgaru Re: matka panny młodej 27.04.15, 17:08
          Kto to jest?
          • cosmetic.wipes Re: matka panny młodej 27.04.15, 19:57
            Klemens Murańka, skoczek narciarski z żoną Agnieszką, z tyłu mama, chyba panny młodej, ale pewności nie mam czy nie pana. Czy odpowiedziałam dość wyczerpująco? wink
            • zuleyka.z.talgaru Re: matka panny młodej 27.04.15, 21:13
              A, to już wiem czemu nie znam. Skoki narciarskie są tabu smile
      • cosmetic.wipes Re: matka panny młodej 27.04.15, 14:34
        Tu są obie mamy (chyba), bo w sumie nie wiem, która jest czyja wink

https://d.naszemiasto.pl/k/r/6c/7a/553b8cfac9d3e_c3.jpg?20150426153542
        • ailia Re: matka panny młodej 27.04.15, 14:48
          Dziękuję ślicznie. Klimatycznie i sympatycznie, góralskie stroje świetnie wyglądają.

(a już myślałam, że to TA impreza.. od skoków narciarskich do łyżwiarstwa figurowego niedaleko)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka