Dodaj do ulubionych

czerwona soczewica

29.04.15, 14:18
Zakupiłam taką właśnie i nie wiem co z niej zrobić? Co gotujecie z czerwonej soczewicy?
Obserwuj wątek
    • z_lasu Re: czerwona soczewica 29.04.15, 14:21
      To jakaś nowa moda na kupowanie soczewicy, z którą nie wiadomo co zrobić?

Soczewica czerwona
      • maxsgsp Re: czerwona soczewica 29.04.15, 14:29
        Ja robiłam paszteciki. Soczewicę trzeba ugotować (rozgotować) w takiej ilości wody żeby nie trzeba było odcedzać, do tego cebulka, przyprawy i mamy gotowy farsz.
      • hedna Re: czerwona soczewica 29.04.15, 15:36
        Moda chyba niewink przy okazji zakupów spożywczych wrzuciłam do koszyka z zamysłem,że poszukam jakichś przepisów w internecie. Ale pomyślałam,ze tu zapytam,bo tu tyle bab smilesmile
        • z_lasu Re: czerwona soczewica 29.04.15, 15:43
          Ale hasło "kupiłam czerwoną soczewicę i nie wiem co z nią zrobić" pada chyba już trzeci raz w tym miesiącu big_grin Jakaś zmasowana akcja marketingowa w sklepach jest czy co? W TVN-ie reklamowali? Czemu akurat soczewicę wszyscy kupują, chociaż nie widzą co z nią zrobić big_grin
          • sfornarina Re: czerwona soczewica 29.04.15, 16:33
            Nigdy nie kupilas jakiegos produktu tylko dlatego, ze zdrowy i do tego tani? I ze moze warto nauczyc sie z tym gotowac? smile
            • z_lasu Re: czerwona soczewica 29.04.15, 17:06
              Chyba nie. Jak mnie coś nieznanego kusi, to jednak najpierw zdobywam wiedzę (teoretyczną), a dopiero potem produkt.
              • sfornarina Re: czerwona soczewica 29.04.15, 17:12
                Zdarzylo mnie sie i krolika, i golebie kupic, a dopiero potem szukac przepisu i nawet na forumie pytac smile
          • hedna Re: czerwona soczewica 29.04.15, 16:59
            Kupują (ja),choć nie wiedzą co z niej zrobić ponieważ liczą na to,że znajdą przepis na coś dobregosmile
            • z_lasu Re: czerwona soczewica 29.04.15, 17:08
              No, ja to rozumiem, ale dlaczego wszyscy akurat soczewicę? I to koniecznie czerwoną. big_grin Jakby jedna kupiła soczewicę, druga skorzonerę, a trzecia topinambur to bym się nie dziwiła.
              • sfornarina Re: czerwona soczewica 29.04.15, 17:12
                Ta czerwona to tez mnie dziwi - wole zielona big_grin
              • kropkacom Re: czerwona soczewica 29.04.15, 19:05
                Rzadko to piszę, ale ty chyba masz nudne życie.

> No, ja to rozumiem, ale dlaczego wszyscy akurat soczewicę?
                • z_lasu Re: czerwona soczewica 29.04.15, 19:16
                  big_grin Oj, chciałabym, ostatnio nawet bardzo bym chciała. Tak posiedzieć godzinami na ematce jak kiedyś...
    • kawka74 Re: czerwona soczewica 29.04.15, 14:36
      Piekę pasztet albo robię dal (pierwsze jeszcze rodzina akceptuje, ale drugie jem sama).
    • peggy_su Re: czerwona soczewica 29.04.15, 14:50
      Gotuję samą i dorzucam do kaszy gryczanej, podaję z warzywami. MNIAM.
      • aqua48 Re: czerwona soczewica 29.04.15, 14:54
        Zupę biblijną, gotuję soczewicę w wywarze warzywnym do miękkości (niedługo) dodaję sól, pieprz, suszona paprykę, skwarki z boczku i dużo zieleniny. Uwielbiamy ją.
        • rhaenyra Re: czerwona soczewica 29.04.15, 14:59
          > Zupę biblijną, gotuję soczewicę w wywarze warzywnym do miękkości (niedługo) dod
          > aję sól, pieprz, suszona paprykę, skwarki z boczku

big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
          • aqua48 Re: czerwona soczewica 29.04.15, 15:24
            rhaenyra napisała:

> > Zupę biblijną - skwarki z boczku

Dla ortodoksów mogą być z boczku wołowego, albo tłuszczu baraniego, nie upieram się przy zwierzętach nieczystych smile
        • peggy_su Re: czerwona soczewica 29.04.15, 15:10
          Zupa Ezawa smile
          bobemajse.blogspot.com/2010/11/zupa-ezawa.html
    • myszomle Re: czerwona soczewica 29.04.15, 14:53
      Zupę gotujemy. Szybko się gotuje. smile
    • naplaze Re: czerwona soczewica 29.04.15, 14:56
      Pastę do kanapek, zupę z soczewicy.
    • sadosia75 Re: czerwona soczewica 29.04.15, 15:04
      Zupę ( u nas raczej nie biblijna big_grin ) pasty na kanapki ew pasztet.
    • triismegistos Re: czerwona soczewica 29.04.15, 15:09
      Zupę albo kotlety. Można jeszcze zrobić pasztet. Albo pastę kanapkową, ale taka pasta to jednak słabo zjadliwa jest.
    • turzyca Re: czerwona soczewica 29.04.15, 15:11
      Ja ja gotuje w proporcji mniej wiecej 1:2 z woda, ew. dolewajac wrzatku, jesli pod koniec pyrkotania nadal jest za twarda, po czym doprawiam (chocby sola i maslem) i zjadam w takiej postaci. To moje comfort food. No i ma cale mnostwo potasu, ktory podczas gotowania w ten sposob zostaje w potrawie.

Lubie tez dorzucic do zupy pomidorowej, rozpada sie i zageszcza ja przepieknie (i znowu potrawa z cyklu uzupelniamy niedobor potasu.)

A poza tym jak kazda soczewice przesmazam z cebula, przyprawami i ew. dalszymi warzywami i uzywam jako farszu do roznego typu produktow, pasztecikow, lazanii itp.
    • sfornarina Re: czerwona soczewica 29.04.15, 15:15
      W wielkiej glebokiej patelni albo garze podsmazasz duzo posiekanej cebuli i jeszcze wiecej marchewki. (w wersji posh podsmazasz z marchewka jeszcze selera lub pietruszke i/albo dodajesz pieczona dynie).
      Wrzucasz na patelnie wyplukana soczewice i zalewasz sowicie woda.
      Duzo soli, duzo pieprzu, duzo liscia laurowego. Mozesz dodac kostke rosolowa, ale obejdziesz sie i bez. Przykrywasz i niech sie gotuje do miekkosci albo jeszcze dluzej.
      Na koniec na osobnej patelni podsmazasz pokrojone w kostke chorizo i wrzucasz razem w wytopionym tluszczem do gara z soczewica. W wersji mniej posh zamiast chorizo wrzucasz do soczewicy kilka kielbas slaskich w calosci.
      Dodajesz duzo posiekanej zielonej pietruszki i voila - gotowe smile
      • myszomle Re: czerwona soczewica 29.04.15, 15:21
        sfornarina napisał(a):

> Wrzucasz na patelnie wyplukana soczewice i zalewasz sowicie woda.
        > Duzo soli, duzo pieprzu, duzo liscia laurowego. Mozesz dodac kostke rosolowa, a
        > le obejdziesz sie i bez. Przykrywasz i niech sie gotuje do miekkosci albo jeszc
        > ze dluzej.

Strączkowe soli się dopiero, gdy są miękkie.
        • triismegistos Re: czerwona soczewica 29.04.15, 17:52
          Czerwonej soczewicy to akurat nie robi.
    • hermenegilda_zenia Re: czerwona soczewica 29.04.15, 15:25
      Zupę w stylu arabskim albo azjatyckim, oraz przepyszną wegetariańską musakę (soczewica zamiast mięsa).
      • aqua48 Re: czerwona soczewica 29.04.15, 15:30
        Robię tez potrawkę - podsmażam na głębokiej patelni lub w rondlu posiekaną paprykę, cebulę i czosnek, wrzucam mięso mielone i duszę. Po 20 minutach wsypuję soczewicę i trzymam pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Mieszam co chwilę, aby się nie przypaliła. Można dodać przecieru pomidorowego, pomidorów z puszki, chili, kolendry zielonej. Podaję z ciemnym chlebem.
    • iza232 Re: czerwona soczewica 29.04.15, 16:29
      Ostatnio zrobiłam piure (zamiast ziemniaków) na obiad. Ugotowałam trochę soczewicy (na oko), potem dodałam parę kropli oliwy, przyprawy, jakieś zioła (np. prowansalskie mogą być) i zmiażdżony ząbek czosnku. Zmiksowałam na gładką masę. Pycha! Na drugi dzień resztę masy wykorzystałam jako pastę do chleba na śniadanie. Dodałam wtedy trochę szczypiorku. Tak samo traktuję zieloną soczewicę.
      A teraz skorzystam z waszych przepisów i zrobię zupę.
    • agnzimka Re: czerwona soczewica 29.04.15, 19:00
      Kopytka
      smakoterapia.blogspot.com/2013/03/kopytka-z-soczewicy-weganskie.html
    • chartreux Re: czerwona soczewica 29.04.15, 19:12
      Soczewica jest super (żółta, zielona, czerwona...). Nie jemy mięsa, więc pojawia się często na naszym stole. Podrzucę kilka bezmięsnych przepisów, może ktoś skorzysta: Z soczewicy robię:
      - kotlety lub burgery (smazone/pieczone)
      - zupę "harira" (z dodatkiem ciecierzycy i soku z limonki, przepis u Jadłonomii)
      - zupę soczewicową (z imbirem, czosnkiem, pomidorami i chilli, posypana swieza kolendra; czasem dodaję też mleka kokosowego)
      - soczewicę ugotowaną na gesto, z dodatkiem kuminu, podsmazonej cebulki, czosnku, chilli oraz świeżego szpinaku i orzeszków arachidowych - zawijam w tortille i bierzemy do pracy (czasem dodaje halloui krojone w kostke)
      - najbardziej klasycznie soczewicę można podać w pierogach (z podsmażoną cebulą i czosnkiem)
      - ugotowana na sypko, sprawdza się też w sałatce z jarmużu na ciepło, z czerwona cebula i rodzynkami duszonymi w balsamico (to chyba przepis Ottolenghiego)
    • klamkas Re: czerwona soczewica 29.04.15, 19:35
      Zupę - na wywarze warzywnym, z pomidorami, dużą ilością zieleniny, papryką wędzoną i dużą ilością czosnku. Albo (powtarzany już, bo pisałam ze 2 tygodnie temu) ostatnie odkrycie - kluchy z ciasta jak na śląskie, faszerowane soczewicą, suszonymi pomidorami (można dodać też odrobinę marchewki, papryki, czy co tam kto lubi). Albo kotleciki. Albo pastę kanapkową. Albo dorzucam do zup jarzynowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka