Dodaj do ulubionych

konserwacja wikliny

11.05.15, 11:50
Dziewczyny. Mam wiklinowy fotel, nie był nigdy konserwowany. Sporo czasu spędzał na balkonie, jest więc przyczerniały od wilgoci i generalnie średnio to wygląda.
Chcę go pomalować jakąś kryjącą farbą (lakierem?) - nie mam pojęcia czym. Któraś ma doświadczenie?
Obserwuj wątek
    • sofija_biala Re: konserwacja wikliny 11.05.15, 15:26
      ja wiem, że wybory i emocje wink
      Ale może któraś ma doświadczenie w ratowaniu starych wiklin/
      • mas.uka Re: konserwacja wikliny 11.05.15, 16:30
        nie wiem jakie są profesjonalne wytyczne ale ja starą wiklinę traktuję najpierw gorącym prysznicem w celu zmycia kurzu, brudu, później suszę i maluję farbą olejną zwykle na biało, jeśli nie jest mocno zniszczona to możesz tylko polakierować
        • sofija_biala Re: konserwacja wikliny 12.05.15, 12:08
          O wielkie dzięki.
          A malowałaś pędzlem, czy sprayem?
          • mas.uka Re: konserwacja wikliny 13.05.15, 17:46
            i tak i tak. Duży wiklinowy kosz na bieliznę malowałam pędzlem, wcześniej fotele wiklinowe malowałam sprayem. Pędzlem jest jednak łatwiej, mniej się brudzi otoczenie
            • zlotonaiwnych Re: konserwacja wikliny 13.05.15, 18:35
              Moim zdaniem wcale nie jest łatwiej pędzlem, wolę sprayem - podkładam kilka warstw papieru pakowego, wystawiam na trawnik i już. Pędzlem zawsze się ubrudzę, wychodzi nierówno i długo. Mam aktualnie do pomalowania wiklinowy fotel, który kupiłam przed narodzinami syna, do karmienia piersią. Był trochę na zewnątrz, więc sczerniał trochę, ale poza tym trzyma się w kupie, więc żal wyrzucić - wiadomo, wspomnienia. Nie chcę go malować na biało, nie mam pomysłu, więc Twój wątek, autorko, przyda mi się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka