hipinka 17.05.15, 20:49 a Duda jak dziecko we mgle Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asmarabis Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 20:51 Ja chyba jakas inna debate ogladam Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 20:54 pewnie tę samą, tylko inne widzenie rzeczywistości mamy Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 20:55 A ktoś coś wie na temat zatrudnienia Dudy na uczelni? Serio, ciągle tam "pracuje"? Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 20:56 A, dobra, sprawdziłam. Prawda. Nawet w USOSie widnieje . Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:01 klamkas napisała: > A ktoś coś wie na temat zatrudnienia Dudy na uczelni? Serio, ciągle tam "pracuj > e"? A nie jest tak, że po przestaniu pełnienia funkcji dyrektora/posła/burmistrza/ prezydenta miasta człowiek ma prawa wrócić do dawnej pracy? Co to ma do rzeczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:08 Wieloletni urlop bezpłatny co ma do rzeczy? Np. to, że na wydział przypada określona liczba możliwych zatrudnionych pracowników naukowo-dydaktycznych, zależna od ilości studentów. Wiesz jak dzisiaj wygląda kwestia zatrudnień? Nijak, nie ma etatów dla młodych naukowców. Za to jest mnóstwo etatów "widm" osób przebywających na kilkuletnich urlopach naukowych - nie wiem ile czasu Duda jest na urlopie, stąd moje pytanie czy ktoś coś wie. Ale trzymanie sobie ciepłej posadki w jego sytuacji wydaje mi się (napiszę delikatnie, ale przychodzi mi słowo zaczynające się od skurw-) niesprawiedliwe w stosunku do młodych, bezrobotnych, których chce się bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:12 > Ale trzymanie sobie ciepłej posadki w > jego sytuacji wydaje mi się (napiszę delikatnie, ale przychodzi mi słowo zaczy > nające się od skurw-) niesprawiedliwe w stosunku do młodych, bezrobotnych, któr > ych chce się bronić. W takim razie znam sporo osób trzymających ciepłe posadki w odwodzie, począwszy od dyrektorów domów kultury, na pewnym burmistrzu skończywszy. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:20 Mamy. Ale jak takim "trzymającym" jest kandydat na prezydenta oskarżający rozmówcę o to, że nic nie robi w kwestii bezrobocia młodych i ich emigracji oraz o innowacji w polskiej nauce i przemyśle (przecież nie ci na urlopach pracują na te naukowe innowacje w Polsce), to wypada zabawnie . Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:14 klamkas napisała: > Mamy. Ale jak takim "trzymającym" jest kandydat na prezydenta oskarżający rozmó > wcę o to, że nic nie robi w kwestii bezrobocia młodych i ich emigracji oraz o i > nnowacji w polskiej nauce i przemyśle (przecież nie ci na urlopach pracują na t > e naukowe innowacje w Polsce), to wypada zabawnie ,,Urlop bezpłatny to dobre rozwiązanie dla tych, którzy z różnych przyczyn nie mogą przez określony czas wypełniać obowiązków pracowniczych, a chętnie po upływie tego czasu wrócą do pracy. Art. 174 Kodeksu pracy zezwala na udzielenie pracownikowi urlopu bezpłatnego tylko na jego pisemny wniosek. Pismo powinno zawierać okres, na jaki ma być udzielony urlop. Nie trzeba go uzasadniać. Zgodnie z ustawą pracodawca może, ale nie ma obowiązku udzielenia urlopu. W czasie urlopu stosunek pracy nie ustaje, lecz zostaje zawieszony. " To chyba nic nie zgodnego z kodeksem pracy: kadry.infor.pl/kadry/indywidualne_prawo_pracy/urlopy/670513,Praca-u-innego-pracodawcy-podczas-urlopu-bezplatnego.html Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:19 ale nikt mu nie zarzuca, że to niezgodne z kodeksem pracy chodzi jedynie o to, jak to brzmi, kiedy tak głośno krzyczy o odblokowaniu szans dla młodych, podczas gdy sam miejsce blokuje Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:40 Ale ja nie napisałam, że to niezgodne z prawem. Ale z punktu widzenia podatnika: uczelnia trzyma etat, dla kogoś, kogo nie ma (nie publikuje, nie zdobywa grantów, nie podnosi swojego naukowego potencjału - czyli nie zrobi habilitacji, nie zostanie profesorem -każda z tych rzeczy jest punktowana przy przyznawaniu środków placówce), wprawdzie bezpłatnie, ale przez to blokuje zatrudnienie kogoś, komu wprawdzie trzeba zapłacić, ale: generuje punkty wg których uczelnia jest rozliczana z działalności i na podstawie których jest finansowana (ilość pieniędzy przyznawanych placów zależy m.in. od ilości i jakości publikacji) - poprzez publikacje, konferencje, habilitację, profesurę; zdobywa granty (pieniądze na badania, dodatkowe wynagrodzenia, zatrudnienie innych, oraz "gratis" dla ośrodka naukowego). Te granty generują kolejne granty (nie tylko dla tego pracownika, ale dla innych, uczestniczących, ale nie tylko, bo sama placówka zyskuje na wiarygodności). To co jest lepsze z punktu widzenia podatnika, pracownika, studenta, naukowca, a w szczególności kandydata na prezydenta (zatroskanego o los młodych i polskiej nauki) - blokować etat, czy go zwolnić i potem normalnie starać się o stanowisko, jeśli zechce wrócić na uczelnię? Co jest bardziej uczciwe (nie wg prawa, ale po ludzku, społecznie, finansowo)? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:08 i Duda blokuje ale blokuje np tez Nalecz, w USOSIE UW jest 'urlopowany'. A granty tak formalnie mozna dostac nie bedac zatrudnionym na uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:14 Ale Nałęcz nie kandyduje na prezydenta i nie jest kandydatem w II turze? I nie atakował kontrkandydata w debacie w duchu "to przez ciebie Kowalski nie ma pracy, a nauka nie jest innowacyjna"? Chyba, że coś przeoczyłam? Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:16 I jeszcze - teoretycznie nie trzeba być zatrudnionym na uczelni. W praktyce - zobacz ilu "niezależnych" dostaje granty, szczególnie w dziedzinach humanistycznych. I w praktyce - ile grantów zdobył Duda jako urlopowany pracownik naukowy. Zero? Czyli nie ma o czym dyskutować. Szkoda, że nie można sprawdzić o ile aplikować, ale jestem pewna, że wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:56 ja tylko twierdze ze to 'blokowanie' uczelnianych etatow jest dosc powszechne wsrod politykow wszystkich masci. Politycy nie czesto robia to co zalezacaja innym, np ilu z nich zaklada firmy gdy ich kariera polityczna sie wali, co tak chetnie doradzaja obywatelom, wola raczej zmienic barwy polityczne byle tylko dostac sie na listy wyborcze i dalej zasiadac w sejmach, samorzadach etc Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 00:10 Oczywiście, że jest powszechne. M.in. dlatego polska nauka nie ma szans być innowacyjna (bo sporo osób jest naukowcami na urlopach bezpłatnych wieloletnich, ale uważają się za specjalistów w swojej dziedzinie i wszystko wiedzą lepiej, blokując możliwości tych, którzy faktycznie mają wiedzę). I tym bardziej śmieszna jest publiczna troska o innowacyjność i szanse młodych i deklaracje o przeciwdziałaniu emigracji. Nauka, w tym ta akademicka jest bliska mojemu sercu, mam doświadczenie własne, mam kontakty, współpracuję z uczelniami, wiem jak jest źle (i jak wiele czynników na to wpływa). I jak absurdalnie w tym kontekście zabrzmiały deklaracje "urlopowanego od lat pracownika naukowego" o działaniu na rzecz nauki i pracy dla młodych. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:02 przeciez nie chodzi o to że Duda robic cos niezgodnego z prawe- chodzi o to, ze robic cos nieetycznego w zestawieniu ze swoimi poglądami o pracy dla mlodych- bo sam od 9 lat trzyma sobie stołeczek, zamiast zwolnic miejsce dla kogos kto bedzie pracowal chodzi tu o zwykłą przyzwoitośc, a gdyby nie kreował się na takiego świętego, to nikt by mu tego nie wytknął Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:49 Bronus klasycznie probowal jeszcze ze Smolenska pokpic. Brawo Andrzej Duda - znakomita i jedyna prawidlowa reakcja na bezczelne zachowanie Komorowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 00:07 > Brawo Andrzej Duda - znakomita i jedyna prawidlowa reakcja na bezczelne zachowa > nie Komorowskiego. komicznie wyglądają w tym wątku te pojedyncze, odklejone od rzeczywistości posty zbłąkanego partyjnego klakiera, który tak sam to brawo Dudzie bije i bije... Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 00:17 pięknie dał się poniesc emocjom sztabowiec Dudy naszemu naczelnemu oszukanemu obrońcowi krzyża "...wyszedł Andrzej Hadacz, który zaczął krzyczeć w kierunku współpracowników i zwolenników kandydata Prawa i Sprawiedliwości. "Jesteście wścieklizną pisowską. Kaczyński mnie oszukał, okłamał, Kaczyński to oszust, a Andrzej Duda jest taki sam jak Kaczyński" - krzyczał. Pierwszy zareagował szef internetowej kampanii Dudy Paweł Szefernaker, który najpierw odepchnął, a potem zaczął kopać Hadacza." pan w niebieskim sweterku generalnie nerwowy wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,143907,17936003.html#MTstream beataj1, ale nie tylko o sobie "Mam za to dużo średnio jędrnego cellulitu - wychodzę z założenia że mniej się rzuca w oczy jak jest wszędzie" Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 08:51 i to jest właśnie cały PiS Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 11:21 To wy z ta bezczelnością i agresją Komora? Pokazał dynamikę w debacie , wykazał się wyjątkowo charyzmą , dodał w końcu moc w swoim przekazie i o to chodzi. Ileż można ? wcześniej był stoicki, bez charyzmy, bez powera to na nim jechano ile wlezie za jego neptycznośc. Nie dogodzi się wam. W debacie wciska się gaz do dechy i słusznie . Duda w pytaniach wzajemnych nokaut raz za razem otrzymywał od Komora. Jak ze mnie korciło , aby Komor przyhamował chwalenie się Dudzi ,ze jego rodzice pracują na Akademii Górniczo-Hutniczej, ucinając krotko ,ze każdy o tym wie i Polska zalewa się brechem jak matula zbierała na wykładał podpisy dla synusia Jeśli Duda nawet nie pamięta co zaznaczał w kwestionariuszu energetyki dot. wprowadzenia restrykcyjnych limitów gazów cieplarnianych i szkodliwych pyłów, zarzucil Komorowi opowiadanie bzdur ,kiedy zostało zacytowane Dudy odpowiedz słowo w slowo, czyli wychodzi na to ze mamunia wypełniała za synusia kwestionariusz, jeśli kandydat na prezydenta nie pamięta własnych odpowiedzi ,które zostały mu zacytowane Odpowiedz Link Zgłoś
matematryczka00 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 11:56 Ale czy robienie CZEGOŚ w kwestii bezrobocia to wywalanie innych ludzi z pracy aby młodzi mogli pracować? To pan prezydent chyba bardziej zawinił przedłużając wiek emerytalny przez co młodzi nie mają kogo zastąpić, bo ci co ich mięli zastąpić będą pracować do plus minus śmierci. Dalej nie mamy pełnego obrazu sytuacji z Dudą i jego uczelnią. To było glupie bo a) nie dano mu odp na zarzut b) gdy zarzut jest prawdą w najgorszym wydaniu, wystarczyło zadać pytanie w odpowiednim momencie aby zobaczyć PEŁNĄ, jasną klęskę DUDY po jednym celnym strzale a tak.... Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 13:08 No faktycznie przyszedł Bronek pewnego pięknego dnia do swojego gabinetu, popatrzył przez okno i walnął pomysłem, a podniosę se wiek emerytalny. Naprawdę w to wierzysz??? Pomijając kwestie ekonomiczne i demograficzne. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:34 Janusz Kijowski, dyrektor teartru im. Stefana Jaracza w Olsztynie stracil stanowisko profesora na UWM z braku czasu na wyklady, studentow na zaliczenia tez "zamawial" do gabinetu w teatrze Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:51 Stracił stanowisko bo nie był wystarczająco sprytny, żeby przejść na urlop bezpłatny, albo miał za dużo wrogów radach instytutu i wydziału Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:58 " - Profesor nie przychodził na zajęcia. Aż wreszcie z kilkoma innymi osobami wybraliśmy się do teatru zapytać się, co dalej z naszymi zajęciami, a właściwie z ich zaliczeniem, bo zbliżał się już koniec semestru - wspomina inny student. - Poskutkowało, bo po tej wizycie kilka razy spotkaliśmy się na zajęciach. Kazał nam też napisać pracę zaliczeniową." "Nie wszystkim studentom taki sposób prowadzenia zajęć przeszkadzał. Wręcz przeciwnie. - Ja byłam zadowolona, bo dzięki temu mogłam rzadziej chodzić na uczelnię - przyznaje inna absolwentka UWM. - Z tego właśnie powodu wielu studentów, gdy dowiadywali się, że dyrektor prowadzi jakiś przedmiot do wyboru, od razu zapisywali się do niego." Cały tekst: olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,48726,17730644,Dyrektor_teatru_w_atmosferze_skandalu_odchodzi_z_UWM.html#ixzz3aQZtQon4 Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:03 No nie chce mi się czytać, wybacz. Ale z cytatów się zgadza: skoro miał studentów, to nie był na urlopie. To, że byli niezadowoleni i że nie wypełniał obowiązków, wcale nie równa się ze zwolnieniem. Nie jest łatwo zwolnić pracownika naukowego na umowie bezterminowej. Trzeba być bardzo nielubianym przez własne środowisko, żeby to nastąpiło (wiem, powtarzam się), albo mieć wyjątkowo uczciwą i rozsądną radę (w co nie wierzę znając środowisko naukowe ;p). Odpowiedz Link Zgłoś
angiz Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:11 JA na studiach miałam pana adiunkta od prowadzenia ćwiczeń, który pojawił się na zajęciach ze 3 razy w ciągu roku. Zakochał się w córce jednego z profesorów i nie miał czasu na studentów a jakoś nikt z kadry tego dziwnie nie zauważał Zjawił się na ostatnich zajęciach na których dał wszystkim zaliczenia na 3 a tym co się oburzyli że nie chcą tak nisko bo im średnią psuł, to dał 3,5, jedną dziewczynę odpytał (z materiału którego nie przerobił z nami) i dał łaskawie 4 Masakra. Choć wtedy fajnie było na zajęcia nie chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:12 link wkleil automat, przeoczylem. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog czy zauwazyliscie ze ... 18.05.15, 10:13 Czy zauwazyliscie ze Komorowski konczyl odpowiedz 2 sekundy przed koncem regulaminowego czasu? Tez przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: czy zauwazyliscie ze ... 18.05.15, 10:14 Oczywiście, że nie. Więcej - na około 3,4 sekundy słychać było strzały. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: czy zauwazyliscie ze ... 18.05.15, 10:54 a mgla?? Widzieliscie mgle??????? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: czy zauwazyliscie ze ... 18.05.15, 11:00 Ja widziałam co rusz, w oczach Dudy gdy Komorowski zadawał mu trudniejsze pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: czy zauwazyliscie ze ... 18.05.15, 10:15 Moze się po prostu przygotował, w przeciwienstwe do Dudy który plotl, plotl i plotl i nie potrafil wyartykulowac o co mu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: czy zauwazyliscie ze ... 18.05.15, 10:19 komor miescil sie w czasie bo byl swietnie przygotowany i dzieki temu sprawial wrazenie ( nawet dla tych co go nie popierają) osoby konkretnej, odpowiadającej krótko i na temat Duda nie miescil sie w ogole w czasie, przez co koncowki wypowiedzi umykaly, a powinny byc kropką nad i jednoczesnie widac bylo, ze nie miesci sie w czasie bo mowi nie na temat albo w calosci, albo w częsci- co sprawialo wrazenie osoby , która nie jest przygotowana, niejasno mówi, próbuje cos ukryc, lawiruje, kombinuje zasady debaty byly ustalone i uzgodnione przez oba sztaby i byly dobrze znane, wiec mozna bylo się przygotowac do tego aby pamietac- mowic zwiezle, kilka zdań, lepiej skonczyc przed czasem niz zeby mnie ucieli w polowie. a wiadomo, że najlepsze strzaly trzeba zostawic na koniec, wiec lepiej zeby byly dobitnie slyszalne Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: czy zauwazyliscie ze ... 18.05.15, 11:37 żałosne debata była pewnie sfałszowana! Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:25 klamkas napisała: > A ktoś coś wie na temat zatrudnienia Dudy na uczelni? Serio, ciągle tam "pracuj > e"? Tak, nadal. Jest na urlopie bezpłatnym. Bezterminowo. I bezterminowo blokuje etat. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:13 pan Duda szuka sukcesów, pan Komorowski słusznie zwraca uwagę na poprawę, bo sukcesow to cieżko wyszukać nawet w państwach o wiele bogatszych. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:18 Duda przede wszystkim nie odpowiada na pytania. Komorowski jest dużo lepiej przygotowany i jest spokojniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:38 Kto pamieta jak w stanach przekrzywiony krawat u jednego z kandydatów podczas debaty telewizyjnej miał rzekomo zadecydować o rozstrzygnięciu wyborów? Tutaj widzę że Duda jest strasznie zestresowany, unika odpowiedzi, mruga oczami, drży... tak jakby był na dywaniku u Komorowskiego, jakby został przez niego wezwany do wytłumaczenia się. Tak to wygląda- relacja przełożony i podwładny. Komorowski jest tu liderem, on przewodzi, mówi jak przywódca, bardzo pewny siebie i opanowany. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:47 Bronek -Zwycięzca. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:19 Idziesz do wyborów? Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog ciezko sie rozmawia z bezczelnym oszustem 17.05.15, 22:32 Widac ze BK byl na konsultacjach u Tuska i Kopacz Klamal jak z nut, bezczelnie i bez zajakniecia. Odpowiedz Link Zgłoś
alka7777 Re: ciezko sie rozmawia z bezczelnym oszustem 17.05.15, 23:07 no to twoja osobista opinia, oczywiście przeciwnik kłamie a twój obiecuje gruszki na wierzbie ale co tam głupi lud to kupi ( własność JK który chce się wkupić) Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:18 O kurcze fakt, niedźwiedź się obudził i zapędził Dudę w kozi róg. A kiedy sie kończy bo czekam na MBTM Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:20 To jest Prezydent Naszego Kraju, a nie jakaś PiS-owska wydmuszka. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:20 "Nie przerywamy, sobie, nie przerywamy... " Komorowski działa na granicy faulu, a tylko tak się wygrywa mecz. Niestety Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:24 Fu, wycieranie sobie gęby Janem Pawłem II jest ohydne. Nie może wygłosić swoich poglądów, musi wygłosić poglądy JP II, żeby sobie zyskać elektorat. Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:26 bo ustawa o in vitro jest sprzeczna z testamentem JP II Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:39 ale to wybory na prezydenta Polski a nie na papieza... Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:24 chyba się przesłyszałam: Duda - "podpiszę ustawę o invitro" Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:30 hipinka napisała: > chyba się przesłyszałam: Duda - "podpiszę ustawę o invitro" Taa... jeśli jednak zostanie prezydentem to ustawy nie podpisze bo przecież nie powiedział że podpisze zgodę na in vitro. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:39 Powiem szczerze, że myślałam, że na debacie wyszczekany Duda rozjedzie Bronka, przyznam, że jestem bardzo zaskoczona. Ale nawet gdyby Duda był górą, to wystarczająco obrzydził mi swoją kandydaturę gadką o papieżu. Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:42 ja też tak myślałam, że Duda rozniesie Bronka a tu zaskoczenie Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:42 Mowa końcowa Dudy lepsza. Ładnie podziękował przeciwnikowi za debatę, powtórzył swój program wyborczy. A p. Komorowski nic nowego , tylko pisem straszył. Duda nie dał się wyprowadzić z równowagi, chociaż atakowany był ciągle i p. Komorowski mu przerywał. Duda spokojny, opanowany. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:45 I cienki niczym barszcz. Zero meroteryki, za to powoływanie się na kontrowersyjnego "świętego". Odpowiedz Link Zgłoś
azja001 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:45 A ja sie nie zdziwiłam, wiedziałam że Bronek wygra. Zdecydowanie bardziej elokwentny, pewny siebie, przejrzysty światopodlądowo. Duda rozdygotany. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:49 Owszem, Duda nieco lepiej na koniec, ale całą debatę przegrał. I wcale spokojny nie był. Mowa ciała pokazała co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
lieu Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:49 "Duda spokojny, opanowany" raczej bezradny Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:49 Zgadzam się z salinas.Jedyne o czym Mówił Komorowski-to ataki i strare straszenie PIS-em.Nawet na końcu Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:52 Jakie straszenie PiS-em? To nie straszenie niestety, ale pokazanie możliwych i realnych konsekwencji rządów PiS, próbkę rządów PiS już mieliśmy. Czy chcemy rozłamu w Państwie i rządów Partii SzczuciaiNienawiści? Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:54 gazeta_mi_placi napisała: > Jakie straszenie PiS-em? To nie straszenie niestety, To się w pierwszej turze nie sprawdziło! Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:55 Zniosę Macierwicza i innych .Ale przekrętów ,wałków za moją kasę już nie Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:56 Takich jak w SKOKach? Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:34 > Takich jak w SKOKach? Wolomin? Prokurent Tadeusz Komorowski syn BK. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:56 Oni to dopiero wałki robili Kochana, a SKOK-i? Podróże służbowe i afery z tym związane?I wiele innych? Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:02 Podróże służbowe-masz na myśli Sikorskiego (prokuratoura umorzyła śledztwo). Kaczyński trzech amigos natychmiast usunął z partii.W obecnym rządzi-nic sie nie stało Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:02 Dokladnie tak. BK - przerywal, przekladal kartki i za wszystko winil PiS - tragedia AD - kulturalny, opanowany, szanujacy zasady programy - slowem Maz Stanu Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:09 AD - kulturalny, opanowany, szanujacy zasady programy - slowem Maz Stanu Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:10 Dla mnie odwrotnie. Duda - pacynka Prezesa sam nie ma opinii. Na zarzuty uciekał w ogólniki. Komorowski ma zdanie i potrafi go bronić. Duda też zrzucał wszystko na PO. Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:15 Duda -pacynka???Tego nie wiem.Kurcze czemu nasz Prezydent sam nie potrafi niczego od siebie powiedzieć.Cały czas czytał z kartki.Serio tak ciężko OD SIEBIE coś powiedzieć.Zarzucacie ,że Duda to pacynka.A Komorowski czytajacy przygotowane opinie to kto....? Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:17 no, trochę się mijasz z prawdą z kartki owszem, czytał, ale jedynie pytania, NIE CAŁY CZAS Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:21 ok 80%-czy teraz lepiej.To naprawdę nie wygląda dobrze.Przecież wiadomo,że te odpowiedzi ma napisane przez kogoś. Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:24 jesli twierdzisz, że zadawanie pytań zajęło 80% czasu..... Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:37 Nie- nie twierdzę.Nie wiem gdzie to wyczytałaś.Nawet końcową wypowiedż CAŁKOWICIE(100%) przeczytał z kartki Twierdzę,że powtarzacie ciągle to samo Duda-pacynka itp.Nie widzisz jak Komorowski czyta odpowiedzi\(wcześniej przygotowane)To bardzo żle wygląda.To naprawdę nie sztuka odpowiedzieć samemu i od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Nie kłam bezczelnie 17.05.15, 22:50 Zerkał na kartki wyłącznie podczas zadawania pytań. Specjalnie zwróciłam na to uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Nie kłam bezczelnie 17.05.15, 22:53 Pod koniec nie widzialas jak zerka przy mowie koncowej? Nawet tak sztucznie wyrazy dzielil A swoja droga to nie mogl miec jakiejs profesjonalnej tej kartki wiekszej na jakiejs eleganckiej podkladce tylko taka serwetka machal na wszystkie strony - w "familiadzie' ludzie ladniejsze kartki maja.... Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Nie kłam bezczelnie 17.05.15, 22:57 Najważniejsze, że na pytania odpowiadał całkowicie bez kartki. A przy mowie końcowej właśnie tylko zerkał, a nie czytał. A Monia twierdzi, że czytał i to cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Nie kłam bezczelnie 17.05.15, 23:01 Ale jak mial na te pytania odpowiadac z kartki???????? Wiedzial o co Duda zapyta??? Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Nie kłam bezczelnie 17.05.15, 23:54 Jeszcze z pięć pytajników trzeba było postawić. Owszem, nie wiedział o co Duda zapyta, ale to Monia twierdzi, że czytał, nie ja . Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: Nie kłam bezczelnie 18.05.15, 17:32 misterni napisała: > Jeszcze z pięć pytajników trzeba było postawić. Owszem, nie wiedział o co Duda > zapyta, ale to Monia twierdzi, że czytał, nie ja . > Juz sie pogubilam, kto co twierdzi, zaraz bedzie manipulacja ze BK nie mial kartki a czytal Duda Na wszelki wypadek przypominam: twitter.com/LukeInz/status/600044876416327680 Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Nie kłam bezczelnie 17.05.15, 23:10 Moni nikt nie wmówi, że białe jest białe, a czarne jest czarne Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: Nie kłam bezczelnie 18.05.15, 08:30 Skąd wiesz ,że mnie nie przekonasz?Znamy sie? Z BULEM musze stwierdzić,że nie masz racji Podczas końcowej przemowy Komorowski wypadła gorzej-wg mnie czytał(nie jak pięciolatek)-jak osoba przygotowana do tego co ma powiedzieć-ale i tak musiał sie posiłkować kartką. Wg mnie w debacie był lepszy Komorowski(koncówka juz nie).Nie podobało mi sie jego wieczne przerywanie -ale w całości był lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:20 A Duda powołujący się na JP II wyjawiał własne niepacynkowe opinie, czy te pod określony elektorat? Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:25 co znaczy niepacynkowe opinie?.Może takie ma -nie rozumiem.Serio Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:55 A chcesz rozmawiać, czy zadeklarować głoś dla Dudy - jak to drugie to w ciemno możesz uznać, że nie rozumiesz, ale popierasz Dudę. Jak chcesz porozmawiać, to niepacynkowe poglądy oznaczają poglądy własne, przemyślane, wygłoszone własnymi słowami, a nie z koniecznym powołaniem na JPII w kwestiach katolickich. Gdybym ja była katoliczką, to bym powiedziała "nie zgadzam się z proponowaną ustawą, bo prawo KK..., bo Biblia...", gdybym była PIS-owcem szukającym poparcia powiedziałabym "jak JP II powiedział/napisał...". Czemu nie odwołuje się do wypowiedzi kolejnych przywódców kościoła? Bo mu nie pasują... Bo Polak-katolik związany jest JP II, a nie z papieżem jako takim. Bo tutaj chodzi o zadowolenie elektoratu, a nie pokazanie wiary KK. Jeśli dalej nie rozumiesz - nie poradzę, głosuj na Dudę i ciesz się z życia. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:23 Ba, gdyby chociaż powiedział "JPII w swojej homilii z dnia ... powiedział..." - sugerowałoby to, że na serio zapoznał się z tym, co papież mówił, głosił itd. A tu mamy tylko ogólniki. I to samo dotyczy odwołań do prawa kanonicznego czy Biblii - trzeba znać, ogólniki nie wystarczą, a nie daj Bóg trafi się na kogoś, kto oblatany? Plus całkowicie się zgadzam z Tobą - czemuż nie powiedział Benedykt XVI, Franciszek I? Odpowiedz Link Zgłoś
1monia4 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 08:32 Ale to nie był czas na cytowanie Biblii.Mógł tylko coś zasygnalizować Niemniej jednak móg sobie to darować Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:21 Pytania czytał z kartki, przygotował sobie. Duda z głowy, ale głównie z pamięci, jedno i to samo w kółko. Niestety wypadł fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:41 AD - kulturalny, opanowany, szanujacy zasady programy - slowem Maz Stanu Duda gluipi nie jest i widac bylo jak go nerw bierze bo Bronek na spokojnie i na luzie mu szol zabral.... Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:26 Szanujący zasady programu? Sześć razy przekroczył czas, piec razy przerwał Komorowi. Komor przekroczył czas dwa razy, przerwał sześć razy ale cztery razy przy pytaniu o górnictwo, wiec de facto trzy razy. Dlaczego bezczelnie klamiesz? Myślisz ze ludzie to idioci? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:32 d.o.s.i.a napisała: > Szanujący zasady programu? Sześć razy przekroczył czas, piec razy przerwał Komo > rowi. > Komor przekro Ale kto pierwszy sie zaczal zachowywac jak na jakiejs przepychance pod monopolowym? Na pewno nie Duda, potem jak ochlanal to probowal sie dostosowac do poziomu konkurenta. Niestety musze przyznac nie byl W OGOLE przygotowany, bo pewnie zakladal ze wystepuje w debacie prezydenckiej a nie osiedlowej pyskowce .....a w ogole karygodne jest ze nie przygotowal sobie jakiegos haczyka typu "dziadek z Wermachtu" jaki mial Bronek.....czym do tej pory upajaja sie ematki.... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 08:30 > Niestety musze przyznac nie byl W OGOLE przygotowany Dlaczego zakładał ,że będzie miło i sympatycznie? To debata prezydencka, a nie imieniny cioci... Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:37 salinas napisała: > Mowa końcowa Dudy lepsza. Ładnie podziękował przeciwnikowi za debatę, ale nie podziękował za życzenia urodzinowe, ciapa. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:32 salinas napisała: > Mowa końcowa Dudy lepsza. Sczególnie ten moment o rozbiorach Polski.... nie wiadomo o co mu chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:45 jak uslyszalam o tych rozbirach, o tych ludziach walczących to myslałam że padnę trupem ze śmiechu wszystko prawda, tylko co to ma wspólnego z przyszłą prezydenturą Dudy? tak samo jak powolywanie sie Dudy na poglady JPII tylko podświadomie pokazał, że nie przekazuje swoich poglądów, tylko poglądy "ważnych Polaków" Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:46 Zdecydowanie Komorowski wygrał tę debatę. Oby tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
alka7777 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:10 masz kobito rację. Pan Bronisław pokazał dobitnie jaka jest rola prezydenta RP w tych trudnych czasach. I do przodu za tydzień abyśmy się nie wstydzili na forum UE Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 21:50 Mam nadzieje, ze to sie przelozy na wyniki drugiej tury. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:12 No to kto w koncu wygral biznes.onet.pl/praca/duda-i-komorowski-o-perspektywach-dla-mlodych/h6y2vg Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:24 saraanna napisała: > No to kto w koncu wygral Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia . Wg mnie wygrał Duda . Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:25 Wedlug mnie tez, ale ematki wiedza lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:32 a może zamiast wiedzą lepiej po prostu mają swoje zdanie, inne niż Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:40 Per Wy to chyba w Moskwie mowia Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:43 "wy" odnosilo sie chyba do dwoch osob? do ciebie i salinas. Kawaly sa fajne , jezeli sa inteligentne... ten nie byl Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:48 nie, to była pseudo - dowcipna uwaga w stylu pisowskim Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:55 nie, to była pseudo - dowcipna uwaga w stylu pisowskim Tos trafila jak golab na parapet,albo obok Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:49 aurita napisała: > "wy" odnosilo sie chyba do dwoch osob? do ciebie i salinas Sobie nie odmawiasz własnego zdania, ale ja już nie mogę go mieć Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:07 ??? ja ci czegos odmawiam? tlumacze tylko kolezance saranna, bo myslalam, ze probuje nieudolnie zartowac, a tu gorzej-ona nie zrozumiala.... Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:51 Ale co Wy oceniacie swoje preferencje polityczne, czy debatę? Widzę tu forsowanie swojego poparcia dla wybranego kandydata. Nie glosowałam ani za Komorowskim, ani za Dudą ale dzisiejsza debatę wygrał ten pierwszy. Wygrał dyskusję po prostu, co nie znaczy, że ma racje i sie nie myli oraz jest fair. Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:36 Przelozy sie na wyniki, nie ma obawy, BK dostanie 30%, maksimum Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:25 Nie wiem czy tak górą. Jedyny niezdecydowany u mnie w domu po debacie jakoś zniechęcony do pana prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:25 Nie oglądam tv wcale więc nie "znam" kandydatów od strony gestów, mimiki, mowy ciała Dziś zerkając na debatę przyjrzałam się Dudzie i zastanawiam się czy on zawsze ma taki sztuczny uśmiech przyklejony do twarzy? Dość to irytujące. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:30 Owszem ciągle się tak uśmiecha. W dodatku, co mnie bawi, ma jedną wyuczoną mowę i na wszystkich wiecach ją powtarza Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:43 Nie wiedzialam,ze jestes fanka Dudy i na wszystkie wiece jezdzisz no szacun dla ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 07:39 TV pokazują wystąpienia na wiecach obu kandydatów. I w przypadku Dudy, niestety, jest jak pisałam. Jedno i to samo w kółko. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:44 to zeby z kartki nie czytac Pisowcy nie lubia czytajacych Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:04 dla mnie to też jest mega irytujące, że Duda non stop sie usmiecha- a czym się bardziej denerwuje tym mocniej sie usmiecha i szybciej mróga oczkami dla mnie taki wieczny uśmiech jest fałszywy Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:48 Ciekawe czy to ma jakiekolwiek znaczenie. Czy wyborcy sa juz od dawna zdecydowani na kogo glosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 22:58 no jakies 15% jest niezdecydowanych i 20 % od Kukiza Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:01 Jestem w szoku, że udało mu się zmasakrować Dudę - rozkręca się Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Pytanie zasadnicze 17.05.15, 23:26 Czy jest tu na sali autentyczny zwolennik AD, ktory uznaje debate za wygrana przez BK? I odwrotnie, czy ktos z glosujacych na BK przyzna tu, ze debate wygral AD? Bo to, ze popieracjac kandydata widzimy go zawsze jako Pele Zwyciezce to jest raczej oczywiste, fajnie by bylo poczytac cos z drugiej strony Ksiezyca Let the Force be with you Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie zasadnicze 17.05.15, 23:37 Nie wiem czy to wystarczy w kwestii obiektywności ale u mnie w domu sluchalismy debaty w radiu (żeby nie dać sie zwieść cechom zewnętrznym obu panów) i przydzielalismy punkty za każdy dobrze wyartykulowany argument tj. logiczny, znaczacy, poparty liczbami, przemawiający, na temat. Komor wg nas uzyskał 19 plusów i trzy minusy. Duda, 6 plusów, 7 minusów. Minusy byly za ogólniki i mowienie nie na temat. Duda wygral z Komorem tylko w kategorii "glos społeczeństwa" gdzie wypunktowal Komorowi brak dialogu ze społeczeństwem i blokowanie referendów. W pozostałych kwestiach wypadł slabiutko i ogólnikowo. Nie wykorzystal nawet dobrze swoich pytan. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Pytanie zasadnicze 17.05.15, 23:51 matko Dosia, ale ty profesjonalnie podeszłaś do debaty, szacun Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Pytanie zasadnicze 18.05.15, 00:45 Cool z tymi plusami i minusami - hats off Tylko mi sie dodawanie jakos nie zgadza: BK 19+ 3 = 22, AD 6+7 = 13, to ile tych pytan punktowaliscie kazdemu? Tak pytam z ciekawosci, nie ze zlosliwosci! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Pytanie zasadnicze 18.05.15, 01:06 Za każdy dobry argument byl punkt. Wiec w jednym pytaniu można bylo zdobyć kilka punktów albo minusów. Jak nie bylo żadnego konkretnego argumentu kandydat dostawal minus za cale pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Pytanie zasadnicze 18.05.15, 01:35 No to czekam na wtorek i ciag dalszy punktowania - system jak w figure skating Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Pytanie zasadnicze 17.05.15, 23:49 Pele Zwyciezce znam z "u tatusiowej mamy" Odpowiedz Link Zgłoś
gogologog Re: Pytanie zasadnicze 17.05.15, 23:59 Mysle ze BK ogolnie wypadl dosc dobrze, napewno lepiej niz mozna bylo oczekiwac. Pojechal bezczelnie po bandzie - to pokazuje tylko jakie sa przewidywane wyniki wyborow. Przy 10-15% poparcia, BK nie ma juz naprawde nic do stracenia. Duda wypadl bardzo poprawnie - przewidywalnie Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:22 "kukizowi" ktorych znam juz dawno zdecydowali na kogo (czy raczej przeciwko komu) beda glosowac... mam wrazenie,ze takie debaty nic nie znacza. Ale moze sie myle. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:35 PBK nie przekona wyborców PISu, on teraz walczy o swój elektorat i tych niezdecydowanych jak i tych co się wahają. I to mu się dziś udało. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: jak na razie Komorowski górą 17.05.15, 23:49 dokładnie Komorowskie nie walczył o żelazny elektorat Dudy. On walczył o elektorat niezdecydowany, żeby wybrali "mniejsze zło" Duda natomiast przekonywał do siebie swój własny żelazny elektorat- powołując się na JPII, marnując pytania na przeszłośc KOmorowskiego próbując go zdyskredytowac, zamiast pytac o konkrety i przyszlosc- bo to powinno interesowac jego wyborców jednak żelaznego elektoratu Dudy nie interesuje przyszłość- jak będzie, bo będzie jak będzie ważna jest przeszłość- aby dać pstryczka w nos PO i utrzec im nosa elektorat Kukiza w sumie też potraktował bardzo po macoszemu- bo ominął tak naprawdę konkrety w sprawach JOWów- a KOmorowski dosyc zgrabnie wbrnął z wpadki szybkiej decyzji o referendum Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 00:02 aneta-skarpeta napisała: - a KOmorowski dosyc zgrabnie wbrnął z wpadki szybkiej decyzji o referendum A zauważyłaś, że Duda kilka razy poruszył temat tej szybkiej decyzji o referendum i to w identycznych słowach? Nie wiem, czy zapomniał, czy chciał Komoro z równowagi wyprowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 08:58 zgadzam sie w zupełności Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 00:03 Znaczą znaczą. Ja miałam twarde postanowienie nie głosować na żadnego, ale tak mi Duda na odcisk nadepnął katooszołomskimi tekstami, że zaczynam się łamać i jak będzie gadał w podobnym tonie podczas kolejnej debaty, to się złamię i oddam głos gajowemu. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 00:02 Spodziewałam się, że Duda będzie błyszczał jak podczas kampanii. A tu ledwo zamrugało, i dobrze. Wycieranie sobie gęby papieżem w debacie prezydenckiej dyskredytuje u mnie każdego kandydata choćby był ze złota. Odpowiedz Link Zgłoś
pierniczek75 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 00:26 Wywlekanie nauk JP II przez Dudę jednych wkurzyło, katolicki elektorat 60+ mogło chwycić za serce. Który elektorat liczniejszy? Czytam sobie komentarze rozwścieczonych kobiet z naszego-bociana www.facebook.com/Stowarzyszenie.Nasz.Bocian/posts/10152860154528342 Tym nadepnął mocno na odcisk. Mnie też Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 00:40 Ale katoelektorat i tak na niego zagłosuje. Walczył o głosy niezdecydowanych i w tym przypadku nadmierne eksponowanie swojej religijności połączonej z obślizgłym fałszywym uśmiechem przyklejonym do twarzy mu się czkawką odbije mam nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 00:50 właśnie o tym mówie, Duda nie mówił do niezdecydowanych- mówił do swojego żelaznego elektoratu, bo jedynie on przyjmuje taką retorykę i takie argumenty nieprzekonanych lub przekonanych z braku wyboru tylko zniechęcił do siebie Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 06:21 Dla mnie debata ogólnie słaba, myślałam ze bedzie bardziej ostro i merytorycznie po obydwu stronach.BK pokazał prawdziwą twarz - co w sensie psychologicznym pomogło jego wyborcom ale jednocześnie utwierdziło przeciwników że nie jest to "niewinna lelija", starał sie cały czas atakować co Dudzie nie uszłoby na sucho bo byłby zaraz nazwany oszołomem i pieniaczem a zaspanemu prezydentowi policzono na plus. Duda za bardzo wg mnie kulturalnie podszedł do tej debaty.Podsumowując, w sondażach nic to nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 07:38 > Wycieranie sobie gęby papieżem w debacie prezydenckiej dyskredytuje u mnie każd > ego kandydata choćby był ze złota. to było przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 06:23 Ja mialam glosowac na Dude, ale jak odwolal sie do testamentu papieza to zmartwialam. Dla mnie pozamiatane. Najpewniej nie pojde w ogole na wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 07:37 Duda zdecydowanie poległ. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 08:48 W sprawie etetu na uczelni, to jakas farsa. 99% profesorów, ktorzy raz w tyg pojawiaja sie na 2h, a reszte przerpacowuja w przemyysle, tuziez w RN powinno sie wstydzic dodam, ze pobieraja pensyjki uczelniane rzedu 10 kPLN. urlopowanie bezpłatne jest zgodne z prawem i nie blokuje etatu, zawsze uczelnia moze zatrudnic kogos na zastepstwo. Ech, ciezko uwierzyc, ze niby wykształciuchy, a jednak, mozna wszystko wcisnac. nie, nie jestem za duda, ale nie dziwie sie, ze odpadł intelektualnie, Bronisław zaprezentował sobą 100% kaczora, bezproduktywny atak. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 08:52 Już tutaj dziewczyny wyjaśniały, że chodzi o hipokryzję Dudy. Ktoś kto mówi o problemach pracy młodych, o braku wsparcia dla rozwoju nauki i innowacyjności, a sam blokuje etat na uczelni, by w razie "w" mieć, gdzie miękko wylądować, jest hipokrytą. I tylko o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 08:54 Na forach onetowych, interi i wp ocena debaty jest w 100 % odmienna od waszej. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 08:58 I to utwierdza Cię w tym, że Duda wygrał? Proszę Cię, nawet prawicowe media nie piszą o wygranej Dudy. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:05 szczerze, wyszlo z niego niedoswiadczenie, czemu sie dziwic, nie ma dostepu do TV, jak Bronisław i nikt wokół niego nie sieje stokrotek, po których brykają liski tak troche wyjsc mentalnie z tej propagandy i sie przyjzec, to Duda, jako debiutant, poradził siebie zupełnie dobrze. Moim zdaniem jego atutem jest "swiezosc", nieuwikłanie w stare układy itp...nie ma co wytykac zdenerwoawania w rozmowie ze "starym lisem", ktory jest przygotowany, z karteczkami Bronisław odpada intelektualnie, musi miec suflera i narod to widzi. Za słaby mentalnie na prezydenta. Straznik starego układu, nieuwikłani go nie popra. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:07 kietka napisała: > Moim zdaniem jego atutem jest "swiezosc", nieuwikłanie w stare układy itp... Duda - Ziobrysta 'nieuwikłany w stare układy'? Błahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:20 mowie tutaj o kreacji na potrzeby wyborow i jestem obiektywna, a nie zacietrzewiona. Bronisław podpisywał wszystko, bezkrytycznie, wiec leci na opinii straznika i nic tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:39 > mowie tutaj o kreacji na potrzeby wyborow i jestem obiektywna, a nie zacietrzew > iona. A co robi Duda? Kreacji na potrzeby wyborów nie widać? Sam przyznał, po debacie, że nie pamięta co wpisał w ankiecie przed wyborami do europarlamentu. Jak się chce wszystkim przypodobać, to można się pogubić, w tym, co komu się obiecało. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:14 Nie rozśmieszaj mnie. Duda przeszedł szkolenie i widać to choćby po gestykulacji. Niestety widać, że jest wyuczona. Myślisz, że PiS wystawił kandydata, dał mu szabelkę i powiedział walcz? I Duda i Komorowski byli przygotowywani przez speców od wizerunku, od wystąpień publicznych itd. To Duda miał tutaj fory, bo jako młodszy mógł się lepiej sprzedać, jest bardziej "plastyczny". Komorowski, co mu się zarzuca, jest misiowaty, niezdarny. Takie osoby trudniej uczą się sztuczek. Komorowski wypadł lepiej, tym bardziej, że przez ostatnie dni zniżkował. Duda był na fali, ale niestety poległ. Pytanie o Jedwabne, o milicjanta - żenada. Miał możliwość zadania 5 pytań, które i tak przygotowywały mu sztaby, a skopał to totalnie. A mógł Komorowskiego pozamiatać. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:36 widzisz, jezeli udało sie ciebie złapac na blokowanie etatu inni daja sie złapac na cos innego, mowie obiektywnie o tym, jak kreowani lub sami wykreowali sie kandydaci. Pytanie o milicjanta nie jest żenadą. Zaden szanujacy sie prezydent nie wywlekał byc zegos takiego w biografii. Poza tym przygotowywanie zamachu na funkcjonariusza publicznego, to przestesptwo, ktore, dla sprawnego prawnika nie ulega przedwanieniu. Komorowski zwyczajnie jest za słaby intelektualnie na ten urzad i wielkim błedem PO było nie wystawienie innego, swiezego kadydata, przeszedlby w I turze. sympatycy PO płaca teraz za pewnosc siebie własnych wybranców i zwykłej buty, chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:43 Mnie nikt na nic nie złapał. Oglądałam debatę z ciekawości jak wypadną. I czy chcesz, czy nie, blokowanie etatu przez Dudę, to celny strzał, bo pokazuje hipokryzję. Pytanie o milicjanta było słabe, bo Komorowski z nim sobie poradził. Dobre pytanie to takie, na które nie ma dobrej odpowiedzi. A niestety Duda takich pytań nie zadał, a mógł. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:53 o to chodzi, że Duda mógł zagiąc Komorowskiego w różnych kwestiach, ale jego sztab tego nie umiał(?) lub źle oszacował możliwości Komorowskiego, bo ten był przygotowany na chyba każdy atak, i doskonale wiedział kiedy wbijać szpilki Komorowski przy pytaniu o Jedwabnem i milicjancie nie tylko się obronił -logicznie czyli nie wypieral sie tylko bral na klate- w przeciwienstwie do dudy i dawal dodatkowo ostrego spryczka w nos pisowi i dudzie mowiac zrozumialem, prawda nas wyzwoli, przepraszajmy i dajmy sie przepraszac to byl majstersztyk ktory zbudowal niemal cala debate straszne ze duda dal komorowi taka szanse Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:57 Tym bardziej następna debata zapowiada się ciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:00 To z milicjantem to był faktycznie majstersztyk. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:09 Jeny kobieto, duda nie jest prawdopodobnie na etacie, tylko na odnawialnym kontrakcie i nikomu nic nie blokuje. bo nie iloscia kontraktow rozlicza sie uczelnia. po 2 powtarzam chwalenie sie w biografii, ze chcialo sie, bedac dorosłym człowiekiem zabic szeregowego milicjanta jest co najmniej skrajna głupotą chwalęcego się. chciał zrobic z siebie bohatera, wyszlo, jak zwykle, oderwanie od rzeczywistosci. na prawde dziwie sie, ze uwazacie, to za mało znaczacy incydent, ale widac pociag prezydenta do broni jest jego atutem Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:11 Przynajmniej umiał publicznie przyznać się do błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:22 chyba to nie jest liga "błedu"... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:16 > Jeny kobieto, duda nie jest prawdopodobnie na etacie, tylko na odnawialnym kont > rakcie i nikomu nic nie blokuje. bo nie iloscia kontraktow rozlicza sie uczelni > a. Nie jęcz, tylko podaj dowód na swoje przypuszczenia. Ale przecież Komorowski przyznał, że był młody i głupi i nie jest to coś z czego można być dumnym. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:23 poza tym, że był mlody i glupi i radykalny to jeszcze pokazał, że "walczył o Polskę"- nie zawsze mądrze, czasem mial glupie i zbyt radykalne pomysły, ale w sumie wyszedł na człowieka, któremu od najmlodszych lat Polska nie była obojętna -ps. dzięki wam naprawdę bardzo wnikliwie analizuję debatę beataj1, ale nie tylko o sobie "Mam za to dużo średnio jędrnego cellulitu - wychodzę z założenia że mniej się rzuca w oczy jak jest wszędzie" Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:45 Gdy on walczył o Polskę w tamtych czasach Duda szczał w pieluchy tetrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:50 >Ale przecież Komorowski przyznał, że był młody i głupi i nie jest to coś z czeg > o można być dumnym. Na to, że był młody (i kiedy), prezydent Komorowski wpływu nie miał. Każdy z nas był kiedyś młody i każdy z nas się zestarzeje. Oby każdy zmądrzał. Ale przyznał też, że pan Macierewicz specjalnie się nie zmienił, poza zestarzeniem. ------------------------------------------------------------- "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:19 bardziej zadziwiający jest nagły atak troski Dudy o życie nikomu nieznanego funkcjonariusza znienawidzonej przez pis komunistycznej Polski Ludowej, któremu w dodatku włos z głowy nie spadł Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:38 ciezko sie z wami dyskutuje... 1. komorowski nie podał zadnego dowodu, na to, ze duda blokujac "etat" (swoja droga Komoroswki powinien wiedziec, ze na uczelniach etetow juz nie ma) i,robi to ze szkoda dla młodych, to tylko propaganda. nie wiemy, czy uczelnia wrecz przeciwnie nie dała szansy na rozowoj młodemu pracownkowi... 2. nie wiem, jak mam argumentowac to, ze plan zabicia człowieka, funkcjonariusza publicznego, jest ciezkim przestepstwem, a nie błedem. Jakos dziadek Donalda w wermahcie, tez wam nie przeszkadzał, a tuaj pewnie szeregowy milicjant(z patrolu pieszego wiec, jakis pionek), to zuo. ciezko wam oddac chociaz odrobine zdrowego rozsadku. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:46 Tak tylko zauważę, że Duda do tej pory nie zdementował informacji o blokowaniu etatu. Dlaczego? Jeśli to taka wtopa Komorowskiego, to może go nawet w trybie wyborczym pozwać do sądu, za podawanie nieprawdy. Sprawę miałby wygraną. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:47 Plan przestępstwa, zwłaszcza mglisty nie jest przestępstwem. Ile razy któraś z Was miała w głowie plan zabicia upierdliwej teściowej albo gadatliwej koleżanki z pracy? Lub przynajmniej ciężkiego uszkodzenia? Od planu do realizacji bardzo daleka droga. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 11:03 Każdemu wolno mieć marzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:42 >Jeny kobieto, duda nie jest prawdopodobnie na etacie, tylko na odnawialnym kontrakcie i nikomu nic nie blokuje. bo nie iloscia kontraktow rozlicza sie uczelnia. Rozumiem, że ja tego nie wiem, natomiast zdumiewające jest, że nie wie tego kandydat... Odpowiedz Link Zgłoś
rhysmeyers22 Re: jak na razie Komorowski górą 19.05.15, 08:31 Hahaha Komorowski słaby intelektualnie.powiedziala kwoka z forum emama.nie ośmieszaj sie moze.wywazone merytoryczne wypowiedzi Vs sztucznie przyklejony nerwowy uśmieszek i powoływanie sie na nauki JP 2.szczyt wyrafinowania . Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:48 Dokładnie. Jedwabne, milicjant i rzucone agresywnie " Internet się z pana śmieje" obnażył brak klasy, tanie, podwórkowe chwyty rodem z nizin społecznych. Grał człowieka z klasą a wyszła słoma z butów. "Nie wierzę w żadną magię ani inny zabobon. Pradawni bogowie mnie chronią!" By Julian Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:11 Nikt nie wygrał ,słaba była debata. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:14 Skoro nawet PiS-owcy twierdzą, że nikt nie wygrał, znaczy że Komorowski ma jeszcze większą przewagę w debacie niż myślałem Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:15 Popełniacie /zwolennicy PO/ ten sam błąd co wcześniej, zaklinacie rzeczywistość, a to usypia czujność, oj usypia. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:19 Przecież nikt nie twierdzi, że Komorowski już wygrał wybory. Lepiej wypadł na debacie. Ale czy to przełoży się na głosy? Nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:21 Nie jestem zwolennikiem PO. U Was każdy przeciwnik PiS-u to musi być PO-wiec. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:30 generalnie narod sie zmobilizuje bo walka jest zaostrzona. sama w I turze nie glosowalam, a teraz wyjezdzam ale jade o 6 rano 20 km zeby zaglosowac, choc to dla mnie bardzo duza komplikacja Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:37 Pomyśl jaką komplikacją będzie 5 lat Dudów Namów też męża i wszystkich możliwych znajomych. Ja w piątek/sobotę obdzwaniam krewnych i znajomych i przypominam o obywatelskim obowiązku. Część jest antypisowska, ale żeby się ruszyć potrzebują lekkiej zachęty. Odpowiedz Link Zgłoś
elle-hivernale Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:22 Ja podobnie. Nie głosowałam w I turze i mam plany wyjazdowe na niedzielę, ale aktywność schera i gologocośtam przekonała mnie, żeby jednak pójść i oddać głos na Komorowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:26 no wlasnie- jak czytam w kółko BUL i te nieporadne memy z suflerką to sobie mysle- to tacy ludzie pojdą głosować, a ja nie? btw memy z komorowskim "makao i po makale" i " jest niedziela, co dzisiaj zrobiłeś, bo ja..." sa dla mnie genialne Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:31 Gwoli ścisłości, zapewne oba sztaby mają zatrudnione osoby od wypuszczania takich memów. To nie zawsze jest radosna twórczość internautów. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:35 domyslam się, tymbardziej ze nawet kiedys oglądalam reportaz o ludziach, którzy niemal zawodowo wymyslają memy ale dobry mem jest dobry, nie wazne przez kogo wymyslony Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:08 kietka napisała: > urlopowanie bezpłatne jest zgodne z prawem i nie blokuje etatu, zawsze uczelnia > moze zatrudnic kogos na zastepstwo. Wg. PiSu umowa czasowa (tu: zastępstwo) = ŚMIECIÓWKA. Pan Duda blokując etat skazuje młodego człowieka na 'niestabilność zatrudnienia'????? Hiporyta, oj hipokryta Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:15 po 1. myslisz, ze młody człowiek ma szanse wskoczyc na etat starszego wykładowcy, albo od rau przymierzyc sie do habilitacji, no w ostatecznosci wziac etat profesorski? no niezła propaganda..., albo uczelnie juz zeszły na psy zupełnie i ja o tym nie wiem PROPAGANDA. duda blokuje etat mlodym ludziom, dobre.... po 2. Przyjmij do wiadomosci, ze na uczelniach juz nie zatrudnia sie na czas nieokreslony, sa kontrakty, zwykle roczne lub dwuletnie. Dokształc sie z systemu szkolnictwa wyzszego, a przestaniesz siac takie głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:35 A czy wiesz, że prawo nie działa wstecz? Umowę p. Duda podpisał prawie 10 lat temu. Poza tym nie wykładał, prowadził ćwiczenia. I tak, blokuje etat komuś młodszemu, kto chce pracować na uczelni a nie robić w polityce. Ciekawe jak zmieniłabys zdanie w tym temacie gdyby zamiast Dudy na urlopie był polityk z PO . Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:41 poczytajcie, co to jest system boloński. Uwierzcie, człowiek z doktoratem nie blokuje etatu młodym ludziom. Uwierzcie, zaden wykładowca nie ma obecnie etatu na czas nieokreslony, a jak ma to sa to kobinacje administracyjne. Wieloletni pracownicy maja co 2 lat weryfikacje i przedluzenie, albo NIE KONTRAKTU, a nie etatu. No, ale to trzeba miec kontakt z takimi rzeczami, a nie wiedze o zyciu czerpac z debaty prezydenckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:48 proste i oczywiste a tymczasem kandydat Duda się koncertowo zapowietrzył zamiast rzeczowo odpowiedzieć na to pytanie. Może też za długo już "nie ma kontaktu z tymi rzeczami" Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:55 i tutaj poległ, bo odparcie, tak bzdurnego argumentu powinno zajac mu 15 sek, a jak widac tutaj, argument blokowania etetu jest bardzo nosny. dodam ponownie, ze na wyzszej uczelni, zaden "młody" 17 letni z doktoratem (he..) nie ma szans na etat, jedynie, na ograniczony czasowo KONTRAKT, ale tego Komorowski juz nie dodał, a Duda nie wytłumaczył.... Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:06 > jak widac tutaj, argument blokowania etetu jest bardzo nosny.< Argumenty o blokowanych etatach, blokowaniu ludzi młodych etc. to jest wykwit pisowskiej propagandy wyborczej. Wypadałoby się więc lepiej przygotować na odpieranie własnych argumentów Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:09 Tym celniejsze uderzenie, że w hasła propagandowe PiSu i niestety brak reakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:10 rozumiem, ze akceptujesz ten sposob robienia polityki, skoro u Bronisława ci nie przeszkadza, wrecz przeciwnie to tylko swiadczy, jak bardzo punkt widzenia, zalezy od punktu siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:11 widac, jak elektorat PO, uwazajac elektorat PiS, za ciemogród, łyka te same bajeczki i jeszcze klaszcze w łapki Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:51 > W sprawie etetu na uczelni, to jakas farsa. 99% profesorów, ktorzy raz w tyg po > jawiaja sie na 2h, a reszte przerpacowuja w przemyysle, tuziez w RN powinno sie > wstydzic dodam, ze pobieraja pensyjki uczelniane rzedu 10 kPLN. Rozumiem, że jak inni kradną to Duda tez może? Etat starszego wykładowcy jest dla osoby po doktoracie - czyli 27-28 letniej (jak b.zdolna to młodszej) czyli chyba jednak młodej, co? Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:01 to nie jest kradziez, o cholera, jaka propaganda. kradziez dziecko, to jest działąnie sprzeczne z prawem, a tutaj mamy jakas polityke uczelni...nic nie stoi na przeszkodzie, zeby ten młody, 27 letni doktor prawa dostał kontrkat za na miejsce dudy i tak innego by nie dostał, nawet, jakby dudy w rejestrze pracownikow nie było. czy to tak ciezko zrozumiec,.... to jest kwestia etyczna, a nie karna, wiec prosze nie wyciagaj pochopnych, emocjonalnych wniosków, przy ktorych elektorat dudy zdaje sie wymiekac. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 serio tego nie zrozumiałaś? 18.05.15, 10:54 > to nie jest kradziez, o cholera, jaka propaganda. I jeszcze to ekscytowanie się rzekoma propagandą. To jak tłumaczysz Dudę to jest w stylu " a u was murzynów biją". I to miałam na myśli. Na czym polega trzymanie sobie w rezerwie etatu na uczelni? jak będzie chciał wrócić to mu dobudują skrzydło na uniwersytecie? Zrobią przybudówkę, dokupią nowy komputer i dorekrutują nowych studentów, żeby miał kogo uczyć? Czy wywalą kogoś, kto go teraz zastępuje? A może nikt go nie zastępuje? Może Duda jest tam po prostu zbędny? Może wydział radzi sobie bez niego? To po co w ogóle ma tam jakieś miejsce? Po co w ogóle trzyma się etat dla starszego wykładowcy, który jak wiadomo jest najniżej w hierarchii i otrzymują go osoby bez żadnych osiągnięć naukowych? Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:09 O ile mi wiadomo, to Duda nie pobiera pensji wykładowcy, jedyni ma zamrożony etat. Poza tym głupotą jest dzisiejsze zakładanie, że każdy doktor ma zrobić habilitację i to do określonego wieku. Habilitacja nie powinna być elementem kariery naukowej każdego pracownika akademickiego - powinna być czymś elitarnym, osiągalnym tylko dla prawdziwych intelektualistów z krwi i kości,a takim trzeba się urodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:13 habilitacja odchodzi do lamusa, juz nie jest potrzebna do zdobycia profesury. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:22 Ale na jakich uczelniach? Prywatnych? Część państwowych daje każdemu dr ileś lat na zrobienie hab., a jak nie, to wypad. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:15 tyle tylko dla szareo czlowieka odbior jest jasny- duda atakuje komora ze trzeba uwolnic rynek pracy a sam w sumie w niejasny dla kazdego sposob zamrozil sobie etat na wszelki wypadek choc zwiazal sie z polityka i jest to nietransparentne, niejasne, podejrzane i nieczytelne i to dziala na ogromny minus dudy Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 10:19 ja sie najbardziej dziwie, ze tutaj swiatłe panie łykaja taka propagande, niem ajac zielonego pojecia, jak dziala szkolnictwo wyzsze i polityka uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 12:27 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,143907,17937771,Duda__blokuje_etat____co_to_znaczy___Od_dziesieciu.html#MT A czy światła kietka teraz coś napisze? - Od prawie dziesięciu lat jest na urlopie bezpłatnym. W dodatku cały czas zajmuje miejsce w kierowanej przeze mnie katedrze - mowił w lutym prof. Zimmermann w wywiadzie dla "Dziennika Polskiego" . - Mógłbym zatrudnić inną osobę, która poświęciłaby się pracy naukowej, ale najpierw Andrzej Duda musiałby zrezygnować z pracy w UJ - dodał. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Duda na etacie starszego wykładowcy? ;) 18.05.15, 10:46 czyli etacie nieudaczników, którzy nawet habilitacji nie potrafią zrobić. To musi być wybitny intelektualista. > litację i to do określonego wieku. Habilitacja nie powinna być elementem karier > y naukowej każdego pracownika akademickiego - powinna być czymś elitarnym, Nas uniwersytetach to my powinniśmy otrzymywać jedynie intelektualną elitę. Reszta powinna sobie znaleźć jakąś inną robotę. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Duda na etacie starszego wykładowcy? ;) 18.05.15, 10:50 Duda zaczynał pracę na uczelni wcześniej niż doktorzy ze świeżego rzutu, poza tym chyba z 10 lat już nie jest czynnym pracownikiem naukowym - więc wtedy był lekko po 30tce - moim zdaniem to jeszcze nie wiek na habilitację. P.S. Nie uważam, że na uczelniach powinni być sami dr hab. - niektórym wystarczy dr i nie umniejsza to ich przydatności naukowej. Dr hab. powinien pozostać stopniem elitarnym, dla zasłużonych i wybitnych. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Duda na etacie starszego wykładowcy? ;) 18.05.15, 10:56 > Dr hab. powinien pozostać st > opniem elitarnym, dla zasłużonych i wybitnych. Z tym to ja się całkowicie zgadzam, tylko że na etatach/kontraktach powinniśmy otrzymywać tylko takich. > P.S. Nie uważam, że na uczelniach powinni być sami dr hab. - niektórym wystarcz > y dr i nie umniejsza to ich przydatności naukowej. Pracowałes kiedyś na uczelni? Wiesz, kto dostaje etaty "starszego wykładowcy"? Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Duda na etacie starszego wykładowcy? ;) 18.05.15, 11:00 Nie pracowałem - aż tak dobry studentem nie byłem, żeby się załapać na asystenta i otworzyć przewód. Z chęcią więc przeczytam, kto takie etaty dostaje - bo z tego co pamiętam, to faktycznie byli to wykładowcy starsi, wiekowo. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Duda na etacie starszego wykładowcy? ;) 18.05.15, 11:51 to się podzielę swoją wiedzą: etaty te dostają żony szefów zakładów, inni członkowie rodzin, osoby z problemami z używkami - z litości bo na inny etat się nie nadają a nikt na sumieniu nie chce mieć ich wyrzucenia, przydupasy, tzw "prawe ręki szefów"- mierne, bierne ale wierne itp. Osoby starsze wiekowo, jak je nazwałeś, faktycznie osobowości, nieprzeciętni intelektualiści, zasłużeni dla nauki to zawsze profesorowie belwederscy. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 i jeszcze, zeby oddać sprawiedliwość 18.05.15, 12:03 ja oczywiście nie pracowałam na wszystkich wydziałach i we wszystkich instytutach, na wszystkich uczelniach w Polsce. Opisuję rzeczywistość tego miejsca, które poznałam bardzo dobrze. Możliwe, ze się mylę i gdzie indziej wygląda to zupełnie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: i jeszcze, zeby oddać sprawiedliwość 18.05.15, 12:20 Dzięki wielkie za wytłumaczenie. Studiowałem kilka lat temu i starszymi wykładowcami byli raczej ludzie po 50tce, młodszych ciężko było ujrzeć. A prof. zwyczajnym nie jest się od razu, uważam że bycie dr hab. i jednocześnie prof. nadzwyczajnym to już sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: i jeszcze, zeby oddać sprawiedliwość 18.05.15, 12:28 Mam nadzieję, że Tobie udało się już szczęśliwie habilitować. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: i jeszcze, zeby oddać sprawiedliwość 18.05.15, 15:11 kolezanka marychna zapomina dodac, ze starsi wykladowcy to jednak doktorzy..... na tzw zachodzie, rzadko kto robi habilitacje , tak wiec i laureat Nobla moze byc "tylko" doktorem Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 09:09 górą ? haha tak sobie tłumacz Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Nie ma to jak przynosić śmieszne wydruki 18.05.15, 09:57 Śmieszne wydruki ze śmiesznego portalu. On kiedyś z Wikipedią przypadkiem nie przychodził? Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Nie ma to jak przynosić śmieszne wydruki 18.05.15, 10:02 portal nieznany, ale nie sadze aby sztab komorowskiego tego nie sprawdzil i tutaj tez dobre zagranie cytowal dude i od razu- mozecie sprawdxic i nie rzucal trudnego do zapamietania adresu np rzadowego, nie tlumaczy jak poszukac tylko rzucil nazwe portalu, ktory kazdy automatycznie zapamietal i ci co chcieli czytali, weryfikowali etc etc a duda tylko mowil- ja tak nie powiedzialem itd co oslabilo jego wiarygodnosc Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nie ma to jak przynosić śmieszne wydruki 18.05.15, 10:06 No i to było zagranie pod tych, którym chce się sprawdzić w necie i łatwo to znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
wheels.of.steel Re: Nie ma to jak przynosić śmieszne wydruki 18.05.15, 10:14 Portal założony min. przez Zofię K., córkę Bronisława K. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nie ma to jak przynosić śmieszne wydruki 18.05.15, 10:20 Zapewne przewidziała, że to Duda wystartuje na prezydenta i podstępnie zwabiła go do udzielenia wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Nie ma to jak przynosić śmieszne wydruki 18.05.15, 10:28 coś jak "przypadkowy przechodzień" Ziemowit Piast Kossakowski Odpowiedz Link Zgłoś
maurra Re: Nie ma to jak przynosić śmieszne wydruki 18.05.15, 10:31 > Śmieszne wydruki ze śmiesznego portalu.< Kandydat Duda dzielnie wykręcał ręce byleby nie wziąć w nie kartki z własnymi poglądami Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Nie ma to jak przynosić śmieszne wydruki 18.05.15, 10:36 A po debacie powiedział, że mu przykro, że zostało to wyciągnięte i on w ogóle nie pamięta jakich odpowiedzi wtedy udzielił. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: Nie ma to jak przynosić śmieszne wydruki 18.05.15, 16:56 a mógł powiedziec cos o tym, ze nalezy zmniejszyc emisje ale poprzez modernizacje gornictwa bla bla bla, bo to szansa, bo to jedyna droga aby utrzymac przemysl.... ale trzeba szybko myslec Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 11:02 Po raz enty Duda wyraźny przekaz zademonstrował, ze Państwa laickiego chce zrobić wyznaniowe ,a to dopiero kłóci się z konstytucją. Proszę sobie przeczytać co to znaczy laickość a co to znaczy państwo wyznaniowe. Wtenczas i konstytucja musiałaby zostać zmieniona. Zresztą w kwestionariuszu Duda jednoznacznie opisał swoje idee i jak widzi stanowienie prawa europejskiego w interesie Polski mamprawowiedziec.pl/strona/polityk/31044/poglady ( D2 drugi punkt także zakrawa o terror chrześcijański ) Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 11:13 Ja jestem niezdecydowanym wyborcą. Po wczorajszej debacie: B.Komorowski plusy (moje wrażenia) - lepiej zaczął, widać doświadczenie z kamerą, mówił trochę jak w orędziu, dobrze to wyglądało - dobrze odpowiedział na pytanie o rolę Polaków w holokauście (Jedwabne) - mógł odwołać się do pewnych konkretów ( jak z polityką prorodzinną) - to logiczne, jest urzędującym prezydentem Komorowski minusy: - straszenie PiSem - szkoda nawet komentować, ziew, mówienie o opozycji, gdy od 8 lat rządzi jego partia obraża moją inteligencję - pomylił dynamiczność z agresją - przerywał, miotał się, w pewnym momencie był cały czerwony - zero konkretów co do wizji prezydentury tylko apel do żelaznego elektoratu (muszę wygrać, bo przyjdzie Kaczyński - znowu ziew), nie mówił do wszystkich Polaków - wyciąganie haków typu blokowanie etatu - dla mnie z czapy A.Duda plusy: - spokój, opanowanie, kultura osobista - nie dał się sprowokować - bardzo celnie o wieku emerytalnym, referendach, Gowinie - dobrze odpowiedział o in vitro - lepsza końcówka - mówił do wszystkich Polaków, to robiło dobre wrażenie - ma lepszą prezencję Duda minusy: - pytanie o Jedwabne - bez sensu dla mnie, jeśli już, to nie powinno być pierwsze - odwoływanie do JPII - raz bym wybaczyła, ale zrobił to kilka razy - nie podkreślił dostatecznie, że Bronek straszy opozycją, a PO rządzi od 8 lat - trzeba było to powtarzać jak mantrę - był zdenerwowany na początku i za dużo gestykulował - przeszkadzało mi to, potem trochę się uspokoił Wniosek: żaden mnie nie przekonał, nie wiem, co zrobię 24 maja Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 12:13 To jak słynna kontrowersyjna polityczka powiedziała, wybór jak u wegetarianina na cioci imieninach -miedzy schabowym a golonka " Odpowiedz Link Zgłoś
matematryczka00 Re: jak na razie Komorowski górą 18.05.15, 12:13 A to ciekawe bo przeczytałam dziś sporo komentarzy. I sytuacja tak jasna nie jest. Wiele wskazuje na minimalną przewagę Dudy, remis lub znacznie rzadziej minimalną przewagę Komorowskiego. Przy czym przy Komorowskim bez względu na czyjeś zdanie n/t wygranej zawsze podkresla się jego POWRÓT do gry czyli ogólnie KOMÓR powrócił z zaświatów bo go uratował większy spokój ( szkoda że tylko tyle). Często pojawia się że wręcz zwyczajne uratrował się od totalnej klęski. Tonący statek, jednak nie zatonął... Na jego korzyść przemawiaja też słowa jakich używa sie w komentarzach. Gdy ktoś twierdzi, ze Duda wygrał minimalnie - to jest o prostu krótko i na temat: wygrał Duda minimalnie. Gdy ktoś uważa, że Komorowski był lepszy pojawiają się mocne słowa pochwały jak np wygrana nauczyciela z uczniakiem. Co ma swój mega pozytywny wydziwęk na korzyść prezydenta. Co nie zmienia faktu, ze analitycy stawiają, na to że wyborcy KUKIZA albo pozostaną w domu albo w większości pójdą za DUDĄ. Co do konkretów o których piszą forumki - gdzie wyście je widziały po jednej i drugiej stronie? Obydwoje pletli bez ładu i składu, wzajemnie się oskarżajac bez w sumie większego pokrycia zakrzywiając rzeczywistość. Moim zdaniem było 0,5 dla Komora za mniejszy chaos ( ale co to jest?) i wspomnienie o programie PIS o in vitro i 2 latami więzienia.. Strzał z uniwersytetem był zmarnowanym strzałem a mógł być zabójczy. Odpowiedz Link Zgłoś