Dodaj do ulubionych

Zemści się...

21.05.15, 10:24
Nie wymagaj przyzwoitości od nauczyciela, bo zemści się na dziecku.
Nie wymagaj przyzwoitości od lekarza, bo zemści się na tobie, kiedy będziesz słaby.
Nie wymagaj przyzwoitości od szefa, bo zemści się przy najbliższych zwolnieniach.
Nie wymagaj przyzwoitości od żadnej osoby, która ma nad tobą władzę, bo zemści się przy najbliższej możliwej okazji.
Za to po słabszych możesz jeździć jak po łysej kobyle. Po dzieciach, po uczniach, po podwładnych, po pacjentach, po konsultantach z infolinii wink.
Czy wiecie skąd się to bierze? Czy potraficie się uwolnić od takiego postępowania >wink ? Czy to jest w ogóle możliwe?
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Zemści się... 21.05.15, 10:25
      >wink
      • 1matka-polka Re: Zemści się... 21.05.15, 10:26
        Nie wychodzi mi podejrzliwy, łypiący emot... >wink
        • goodnightmoon Re: Zemści się... 21.05.15, 10:31
          1matka-polka napisała:

> Nie wychodzi mi podejrzliwy, łypiący emot... >wink

suspicious Taki?

Musisz zrobic : > bez spacji.
          • 1matka-polka Re: Zemści się... 21.05.15, 10:37
            suspicious
    • gazeta_mi_placi Re: Zemści się... 21.05.15, 10:28
      Zależy co masz na myśli pisząc o przyzwoitości bo w dzisiejszych czasach ludzie wiele wymagają od nauczycieli (dużo mniej od swoich dzieci), tak samo od pracodawców, a najmniej od siebie.
      • 1matka-polka Re: Zemści się... 21.05.15, 10:37
        Przyzwoitość to dla mnie sumienne wypełnianie swoich obowiązków oraz traktowanie ludzi z szacunkiem, bez chamstwa, poniżania i mobbingu.
        • mamma_2012 Re: Zemści się... 21.05.15, 11:36
          Ale to wszystko sa bardzo subiektywne pojęcia ludzie maja bardzo wyidealizowany własny obraz i nie odczytują swoich zachowan w taki sposob, a nawet jesli, to maja świetne usprawiedliwienia
          • 1matka-polka Re: Zemści się... 21.05.15, 11:44
            Ja akurat uważam, że ludzie wcale nie mają wyidealizowanego obrazu siebie, tylko mega kompleksy. Które to powodują, że nawet merytoryczna uwaga doprowadza do przesadnej reakcji obronnej.
            • mamma_2012 Re: Zemści się... 21.05.15, 11:56
              Ale te kompleksy nie dotyczą obrazu własnej osobysmile
              Ludzie myślą o sobie dobrze, nawet jesli robią zle rzeczy lub, jak chyba pisałam, znajdują racjonalne uzasadnienie do swoich działań.

Czy czytając, nawet to forum, nie zauważyłas, ze kazdy lekarz, nauczyciel, sprzedawca wie, ze gdzies sa ci źli, ale on jest tym innym.
              Znasz ludzi, ktorzy myślą, ze sa złymi kierowcami, nie ma takichwink
    • hema14 Re: Zemści się... 21.05.15, 11:20
      Jest możliwe, ale takich idealistów jest mało.. Ja jednym z nich. Nie oceniam dzieci po rodzicach, mogę nie lubić rodziców ale zawsze wierzę, że w ich dziecku (czasem łobuzowatym) jest wiele dobrego, zdolności, i np. jako nauczycielka nie mściłabym się na uczniu za to, że rodzic przyszedł do mnie na skargę czy miał jakieś uwagi do mnie.
      • 1matka-polka Re: Zemści się... 21.05.15, 11:26
        Dobra z ciebie pani. Gdyby ludzie ogólnie od małego nie byli zastraszeni, to byś nie miała możliwości się mścić, bo by stanęli grupą przeciwko tobie. A póki co, stają grupą przeciwko ofierze/ofiarom - przypadek zaklejania ust dzieciom.
    • mamma_2012 Re: Zemści się... 21.05.15, 11:34
      Ci ludzie nie mszczą sie za oczekiwanie przyzwoitości, bo w ich mniemaniu sa przyzwoici, a za poczucie bycia ofiarom ataku i atakiem odpowiadają.
      Nie ma szans na wyeliminowanie tego, mozna troche to ograniczać przez prowadzenie rozmow z nimi w nieco zmanipulowany sposob.
      Ewentualnie zaryzykować, ze sie przestraszą, ale to dość ryzykowne i chyba mało skuteczne.
      • 1matka-polka Re: Zemści się... 21.05.15, 11:45
        A dlaczego mają poczucie, że są ofiarą ataku, skoro postępują słusznie, skąd ta paranoja?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka